Najbolji Ex-YU glumci ?

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Mis mekinjas

#51 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by Mis mekinjas »

bez konkurencije, ali mrtvi, na žalost.....

Image

Image
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#52 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by Pera Trta »

Mis mekinjas wrote:bez konkurencije, ali mrtvi, na žalost.....

Image

Image
Pa naravno da će biti mrtvi, niko ne živi vječno.
Iako su obojica otišla relativno rano, posebno Zoran (u 52.godini)...ali to je sigurno bar dijelom i cijena načinu života koji su vodili.
Za neke srpske glumce mi je gotovo i drago što nisu doživjeli 90-te...bar su nam ostali u lijepoj uspomeni, jer ko zna gdje bi ko završio, šta bi govorio i šta činio.
lester burnham

#53 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by lester burnham »

Mis mekinjas wrote:bez konkurencije, ali mrtvi, na žalost.....

Image

Image

bez premca!!! :thumbup:
Mis mekinjas

#54 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by Mis mekinjas »

Pera Trta wrote: Pa naravno da će biti mrtvi, niko ne živi vječno.
Iako su obojica otišla relativno rano, posebno Zoran (u 52.godini)...ali to je sigurno bar dijelom i cijena načinu života koji su vodili.
Za neke srpske glumce mi je gotovo i drago što nisu doživjeli 90-te...bar su nam ostali u lijepoj uspomeni, jer ko zna gdje bi ko završio, šta bi govorio i šta činio.
:roll: :roll: :roll:
sreća pa se tema zove ex-YU glumci..... na žalost, ja nigdje osim u Srbiji nisam vidjela dobre glumce..... :roll:
U Zagrebu je to glumatanje, u Sarajevu usiljen humor kako god se hvalili da je to centar humora, Novi Sad je otišao u BG, Skoplje nikad nije imalo ništa dobro, Ljubljana, naročito.... Titograd, pardon Podgoricu ne računam.....

Ova dva i dalje su bez premca.....
ATELJE 212, je najbolje mjesto u bivšoj SFRJ....
lester burnham

#55 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by lester burnham »

Mis mekinjas wrote: ATELJE 212, je najbolje mjesto u bivšoj SFRJ....
...!!
BiH-x

#56 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by BiH-x »

Mis mekinjas wrote: ja nigdje osim u Srbiji nisam vidjela dobre glumce..... :roll:
:lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#57 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by pici »

Rade Šerbeđžija
Fabijan Šovagović
Mustafa Nadarević
Zoran Radmilović
Žarko Laušević
Mirjana Karanović
Nada Đurevska
Miki Manojlović
seln

#58 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by seln »

Stvarno ne kontam neke liste. Na jednoj su samo gliumci iz Srbije, na drugoj samo Bosnaci, na trecoj opet samo zene...
Biti prezentan ne znaci biti dobar glumac. NIje Bata Zivojinovic dobar zato sto je glumio u skoro svakom yu filmu.
I tesko je praviti neku top ten listu, bilo je puno dobrih glumaca.Stojkovic, Fehmiu, Vujisic, Banjac, Polich, Dvornik, Sovagovic, Buzancic, Vidovic, Semka, Mustafa Nadarevic, Rade, Hajdarhodzic, Cejvan, Muzaferija....i sigurno jos dvadesetak imena u prvoj klasi. Top liste su zapravo samo nase preferencije, nista vise.
Ah, da: "Zikina dinastija" je, IMHO, mirnodopski zlocin nad covjecanstvom.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#59 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by Pera Trta »

seln wrote:Ah, da: "Zikina dinastija" je, IMHO, mirnodopski zlocin nad covjecanstvom.
Kao i svi filmovi Zorana Čalića i druge "lake" srpske komedije, tipa "Poltron", "Špijun na štiklama","Šećerna vodica", "Moj tata na neodređeno vreme" itd.
nellington

#60 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by nellington »

seln wrote:Stvarno ne kontam neke liste. Na jednoj su samo gliumci iz Srbije, na drugoj samo Bosnaci, na trecoj opet samo zene...
To ti "apropo(s)" moje top liste glumica? Pa napravio sam i top listu živih glumaca, mrtvih, žena, djece, ne izdvajaj samo jednu od tih listi :)
valter.ba

#61 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by valter.ba »

Laf Bora Todorovic :D Pa to je Al Pacino ex. YU :thumbup: .
Snimao neki film u okolici Sarajeva i kockao sa ovim nasim sibicarima, do jutra ih opuhao da ni za taxi nisu imali.
E onda smeker izvadio svu lovu na stol i krenuo redom sa pitanjima koliko je ko imao pa im sve pare vratio i otisao na snimanje, faca :thumbup: !!!
Mis mekinjas

#62 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by Mis mekinjas »

kakavdanakneiskustvu wrote:

fabijan šovagović,zaim muzaferija,rade šerbedžija,mustafa nadarević????
oni su u kategoriji DOBRI, ne NAJBOLJI..... :)
Pera Trta

#63 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by Pera Trta »

Šerbedžija jeste jedan od najboljih...pri tome ne mislim na njegovu holivudsku karijeru, koja me ne zanima. A i ostali su blizu.
Uostalom, glumci nisu konji za trke pa da se ocjenjuje ko je najbolji...ovdje treba da pomenemo samo neke sjajne glumce i njihove uloge, kao svojevrstan vodič i preporuku.
horion_bosona

#64 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by horion_bosona »

sva bitna imena exYu glumista su vec spomenuta, ja bih jos dodao i Petra Bozovica - vjecitog negativca :-D i odlicnog glumca

i da, niko da se sjeti meni najdraze (svakako ne najbolje :-? ) exYu glumice Savine Geršak, iako nisam generacija koja ju veze za pubertetske dane... :oops: :lol:

:lol: :lol: :lol:
Pera Trta

#65 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by Pera Trta »

horion_bosona wrote:sva bitna imena exYu glumista su vec spomenuta, ja bih jos dodao i Petra Bozovica - vjecitog negativca :-D i odlicnog glumca

i da, niko da se sjeti meni najdraze (svakako ne najbolje :-? ) exYu glumice Savine Geršak, iako nisam generacija koja ju veze za pubertetske dane... :oops: :lol:

:lol: :lol: :lol:
Ma nije Petar negativac...samo često glumi kabadahije, pijance i takve likove, ali rijetko baš prave negativce. A da je jedan od najboljih-jeste. Ja ne mogu da se ne nasmijem svaki put kada ga vidim na filmu, čak i u "ozbiljnim" ulogama.
I, jedan je od rijetkih beogradskih glumaca koji nije glumio u Boljem životu i bezbroj drugih kopija Siniše Pavića, kao ni u kretenskim "lakim komedijama" iz 80-ih...što govori da, za razliku od većine kolega, ipak ima neki nivo i ne trči samo za parama.
horion_bosona

#66 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by horion_bosona »

Pera Trta wrote: Ma nije Petar negativac...samo često glumi kabadahije, pijance i takve likove, ali rijetko baš prave negativce. A da je jedan od najboljih-jeste. Ja ne mogu da se ne nasmijem svaki put kada ga vidim na filmu, čak i u "ozbiljnim" ulogama.
I, jedan je od rijetkih beogradskih glumaca koji nije glumio u Boljem životu i bezbroj drugih kopija Siniše Pavića, kao ni u kretenskim "lakim komedijama" iz 80-ih...što govori da, za razliku od većine kolega, ipak ima neki nivo i ne trči samo za parama.
To sam i mislio kada sam napisao vjeciti negativac, mada covjek s obzirom na paletu likova koje inace glumi a koji su sve samo ne ljudi s karakterom, dobije krivi dojam o pojedinom glumcu :-) . Gledajuci nedavno jedan intervju s njim stvarno se da vidjeti da je ljudina, ima obicaj da ispece vola za rodjendan pa onda u jednoj kafani na Skadarliji ugoscuje i znane i neznane...

Cak ga je posjetila par puta vec pomenuta Savina... :mrgreen: inace veliki sam postovalac djela Zivka Nikolica
new_jazzWa

#67 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by new_jazzWa »

Meni su ovi svi "broj jedan":

Semka Sokolovic Bertok
Rade Serbedzija
Zoran Radmilovic
Bora i Zika Todorovic
Miralem Zupcevic
Pavle Vujisic
Bogdan Diklic
Boris Dvornik
Ceca Bojkovic (fenomenalna uloga "Gospodje Ministarke"-gledala uzivo, do tada mi je neprikosovena bila Ruzica Sokic kao ministarka)
Mira Banjac
Mirjana Karanovic
Tanja Boskovic
Branko Djuric
...
dr.Gonzo

#68 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by dr.Gonzo »

Pogledas film kao sto su Maratonci, tamo su svi glumci vrhunski :D

Da istaknem neke:
Danilo Stojkovic, Zoran Radmilovic,Bora Todorovic, Pavle Vuisic, Rade Serbedzija, Miki Manojlovic, Aleksandar Bercek, Mustafa Nadarevic, Mirjana Karanovic...
open the pendzer

#69 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by open the pendzer »

Fabijan legenda

dalje, ne mogu vjerovati da nije spomenut

Image

Adem Cejvan

Danasnji glumcici poput Sergeja, Srdjana i slicnih, mogu se sakriti ispred ovakvih glumackih velicina.
arte.fakt

#70 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by arte.fakt »

Zijah Sokolovic ...
valter.ba

#71 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by valter.ba »

arte.fakt wrote:Zijah Sokolovic ...
Ne volim ga jer je pobjegulja :wink:
Tijana_NS

#72 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by Tijana_NS »

Za mene jedan jedini i neponovljivi ...

Image

pa velika praznina ...
karanana

#73 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by karanana »

Tijana_NS wrote:Za mene jedan jedini i neponovljivi ...

Image

pa velika praznina ...
evo tek ovu temu otvorih, nisam ni listao ni razmisljao o drugima. vidim sliku i apsolutno se slazem.
legenda nad legendama. pred kraj karijere/zivota, one tv serije i nisu nesto posebno ali filmovi 70ih i 80ih....nema boljeg...maratonci, ko to tamo peva, balkanski spijun. dovoljno je ova 3 spomenuti a bilo ih je jos puno.
Tijana_NS

#74 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by Tijana_NS »

karanana wrote:
evo tek ovu temu otvorih, nisam ni listao ni razmisljao o drugima. vidim sliku i apsolutno se slazem.
legenda nad legendama. pred kraj karijere/zivota, one tv serije i nisu nesto posebno ali filmovi 70ih i 80ih....nema boljeg...maratonci, ko to tamo peva, balkanski spijun. dovoljno je ova 3 spomenuti a bilo ih je jos puno.
http://www.youtube.com/watch?v=q_WPQmIat7w

pazi ovo :lol: :lol: :lol:
Tijana_NS

#75 Re: Najbolji Ex-YU glumci ?

Post by Tijana_NS »

Ne bih mogla da zamislim nekog iz " mladje " generacije EX-YU glumaca u ovoj antologijskoj sceni iz Balkanskog Spijuna, na mestu Bate Stojkovica. Mada retko da mogu i nekog iz " starije " generacije da zamislim u istoj ulozi.

Bata Stojkovic se ipak jednom radja ...

http://www.youtube.com/watch?v=6tXLkIBZ ... re=related
Post Reply