Uskoro Bauhaus Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
poznanik

#51 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by poznanik »

sencho wrote:...Neka Bauhausa, Žica je druga tema. Ja sam u BH u Zagrebu prije 4-5 godina kupio suncobran za 120 KM. Mjesec-dva poslije naletim u OBI-ju na isti takav suncobran, ali identičan, za 350 KM.

Neka Bauhausa.
Suncobran, koji je u BiH mogao biti proizveden i prodavan za "50" KM...od žice iz "Žice", domaćeg platna, drveta i jeftine domaće radne snage... Danas, osim jeftine "marve" ničeg više nemamo, i s razlogom taj suncobran košta 350 KM.
zonbirile

#52 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by zonbirile »

dragi Bože kakvu lijepu zemlju podari budalama,pa sada nisu ni krampu u stanju proizvesti
liberator

#53 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by liberator »

sencho wrote:
poznanik wrote:
sencho wrote:...Neka Bauhausa, Žica je druga tema. Ja sam u BH u Zagrebu prije 4-5 godina kupio suncobran za 120 KM. Mjesec-dva poslije naletim u OBI-ju na isti takav suncobran, ali identičan, za 350 KM.

Neka Bauhausa.
Suncobran, koji je u BiH mogao biti proizveden i prodavan za "50" KM...od žice iz "Žice", domaćeg platna, drveta i jeftine domaće radne snage... Danas, osim jeftine "marve" ničeg više nemamo, i s razlogom taj suncobran košta 350 KM.
Sve si u pravu. I šta ti je BH tu kriv?

Problem je sto je nasa proizvodnja postala nekonkurentna (skupa) i sto nase proizvodne firme kupuju sirovinu po svjetskim cijenama (globalizacija). problem je ako drzava ozbiljno ne ulozi u nasu proizvodnju i izvoz, doci ce stranci i pokupovati nase firme, a mi cemo raditi za sitnu lovu ko sad kinezi. eto to je nas problem.
Eshek

#54 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by Eshek »

Pilav je Žicu kupio za male pare kako bi se dokopao nekretnina i prodao ih za velike. Naumio-ostvario.

Otvorio pilanu u Fojnici, to će vjerovatno zadržati, a ostalog se kutarisati. Ostaju mu DU Jelah i mlin Dukat(Građ. materijal i proizvodnja brašna).
Čovjek je zreo za penzije.

Što se tiče objekta koji se radi pored Hotela Sarajevo: Primus Balkan pravi montažni objekat. Stanogradnja tu nije predviđena, iako par jakih ljudi koji posjeduju zemlju u tom rejonu lobiraju da se RP izmijeni i dozvoli stanogradnju (tu leže milioni).
vouvl

#55 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by vouvl »

PapakizSarajeva wrote:Blago nama, eto nam stize i Bauhaus. Da nam sta proda i uzme ono malo para sto jos imamo ...

Sto nisu otvorili tvornicu zice za ogradu, pa da prodajemo rad, proizvod napravljen u BiH i zaradimo koju paricu ... *eb'o njih otac njihov, trgovacki ...

badava ti pričas brate, ovce ne kontaju jbg...

i sta vam je sad bauhaus ??? bez zezanja fakat sta je to?
mayab

#56 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by mayab »

"Čuvena" prodavnica gradjevinskog materijala, alata i stvari za kuću i vrt, eto to je Bauhaus
http://www.bauhaus.hr/
zonbirile

#57 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by zonbirile »

Bauhaus je pojam,sinonim za kreativni pravac u kulturi Njemačke poslije WWI,naravno iskorišten za trgovački lanac,nešto poput OBI-ja.Opet isto,nigdje manje kasabe sa više tržnih centara
liberator

#58 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by liberator »

ponavljam, sve nase velike firme, ukljucujuci zicu, su izgubile vrijednost u knjigama na konto amortizacije i protoka vremena. ta oprema koja je vrijedila prije 30-40 godina sada ne vrijedi mnogo zbog ostecenja u ratu, razvoja tehnologije i zahtijeva trzista. pored toga, te velike firme su naslijedene, kupljene, privatizirane, s ogromnim gubicima o kojima se moze cuti i procitati u medijima. sto je najgore, vecina ih je izgubila trziste. npr., krivaja se pokusava oporaviti i povratiti dio americkog trzista na kojem je nekada poslovala. energoinvest takoder. sipad skoro da ne dise. lista je dugacka.
poznanik

#59 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by poznanik »

@liberator, pišeš nam šarene laži, sarajevska "Žica" je na prostoru bivše države bila jedini proizvodžač iz svog asortimana, sa 120.000 tona proizvoda za tržište koje se svakim danom samo više širi, i koje je za dobrog i sposobnog privrednika predstavljalo pravi "rudnik zlata", ali kojeg je"sposobniji" bjelosvjetski mešetar Pilav zanemario, jer je našao lakši način da se preko noći obogati, i razjebe sve što je ljudska zajednica 50 godina gradila.

http://zicasarajevo.com.ba/index.php?op ... &Itemid=41
liberator

#60 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by liberator »

poznanik wrote:@liberator, pišeš nam šarene laži, sarajevska "Žica" je na prostoru bivše države bila jedini proizvodžač iz svog asortimana, sa 120.000 tona proizvoda za tržište koje se svakim danom samo više širi, i koje je za dobrog i sposobnog privrednika predstavljalo pravi "rudnik zlata", ali kojeg je"sposobniji" bjelosvjetski mešetar Pilav zanemario, jer je našao lakši način da se preko noći obogati, i razjebe sve što je ljudska zajednica 50 godina gradila.

http://zicasarajevo.com.ba/index.php?op ... &Itemid=41

ne znam. vjerovatno onda ima nesto s cim si detaljnije upoznat poznanice.
vidio sam sajt koji si poslao i na sajtu sam primijetio dvije stvari koje idu u prilog argumentu koji ponavljam.
nadam se da cemo se sloziti:
1. imali su dvije razvojne faze 1968.-70. i 1976.-80. Dakle prije 40 i 30 godina. u tih 30-40 godina masine su izgubile vrijednost. nova tehnologija postavila konkurentne tehnoloske zahtjeve.
2. ex yu trziste je imalo tzv. privredni protekcionizam sto znaci da su sve firme morale kupovati domacu robu ukljucujuci i zicinu zicu. otuda veliki udio u ex yu trzistu.
3. poslije rata stupila na snagu nova privredna politika trzisne ekonomije. ukinut protekcionizam domace proizvodnje. domace firme automatski izgubile vecinu trzista zbog ostecenja opreme u ratu, zastarjelosti tehnologije, novih politicko-ekonomskih granica, globalizacije (kina servisira cijeli svijet za male pare), visokih carinskih stopa itd.
4. vlasnicka struktura: pise da je jedna firma u vecinskom vlasnistvu a vlasnika ima vise. znaci odlucuju dionicari na skupstini dionicara a ne jedan covjek (tako se radi u svakom dionicarskom drustvu d.d.)
inace bilo je u avazu prije nekoliko mjeseci kada je ta tema bila aktuelna da je zica ostvarila velike dugove prije privatizacije i da je usla u privatizaciju sa tim dugovima.
poznanik

#61 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by poznanik »

Evo još informacija o poslovanju bivše "ŽICE", do njene privatizacije 2004. god. ostvaren je prihod od 11 mil.KM.
Naziv preduzeća: ŽICA d.d. Sarajevo
Vrsta djelatnosti: Proizvodnja hladno vučenih čeličnih žica
Ukupni prihod:
7.872.183 KM (2002.)
7.950.853 KM (2003.)
11.217.243 KM (2004.)
http://www.apf.com.ba/aktuelna-prod/pog ... CA_Bos.pdf
kojeime

#62 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 25/06/2011 01:36, edited 1 time in total.
kojeime

#63 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 25/06/2011 01:37, edited 1 time in total.
poznanik

#64 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by poznanik »

kojeime wrote:....Konkurencija je zakon, pa neka Bauhausa, i onda neka neki nas kapitalista napravi bolji posao od Bauhausa i nama ce biti bolje...Zato, neka Bauhaus i neka stranaca.
Ja nisam protivnik konkurencije i dolaska Bauhausa na naše tržište, ali sam protivnik totalnog srozavanja bivših privrednih giganata, posebno onih koji su imali jedinstvenu i specifičnu proizvodnju, kao što je primjer sarajevske "Žice". Ne postoji osoba ili argument koji će me ubijediti da u "Žici" nije mogla biti uspješno nastavljena proizvodnja, možda čak i sa proširenjem kapaciteta i većim prihodima od prije. "Žica" je bila razvojni privredni potencijal grada i zapošljavala ogroman broj radnika. Gdje su danas ti ljudi? Pred kontejnerima :( ...zahvaljujući raznoraznim "Pilavima" i "Žutićima" i sličnim kriminalcima :x

Nije, nažalost, "Žica" jedini primjer i problem tranzicije naše države, ima ih još, ali je problem što se javljaju pojedini lobisti bjelosvjetskih mešetara koji nas pokušavaju ubijediti u opravdanost kupoprodajnih transakcija njihovih gospodara ili njihovih sopstvenih, kojim je načinjena ogromna šteta državi i zajednici u cjelini.

Pa evo nam još dva slična primjera u Sarajevu: "Sarabon", "Astro", itd.
kojeime

#65 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 25/06/2011 01:37, edited 2 times in total.
Haettenschweiler

#66 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by Haettenschweiler »

sarajevsko_pivo wrote:Image

Blago se nama sa našim novinarima.

Kakve veze (osim imena) ima poznata zgrada stilskog pravca Bauhaus(na slici) sa lancem prodajnih centara za vrtlarstvo i građevinarstvo?
liberator

#67 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by liberator »

poznanik wrote:Evo još informacija o poslovanju bivše "ŽICE", do njene privatizacije 2004. god. ostvaren je prihod od 11 mil.KM.
Naziv preduzeća: ŽICA d.d. Sarajevo
Vrsta djelatnosti: Proizvodnja hladno vučenih čeličnih žica
Ukupni prihod:
7.872.183 KM (2002.)
7.950.853 KM (2003.)
11.217.243 KM (2004.)
http://www.apf.com.ba/aktuelna-prod/pog ... CA_Bos.pdf

E sad si me zainteresovao sa ovim podacima poznanice. Otisao sam na SASE da vidim stvarno poslovanje firme Zica.
Ovo sto si pokazao je samo prihod, a ne stvarno racunovodsko stanje cash flowa koji ukljucuje rashod.
Iz objavljenog izvjestaja se vidi da Zica posluje s gubitkom! To znaci da vlasnici konstantno gube novac, kapital, koji su mogli uloziti u drugi business (recimo u pilanu u fojnici koju je neko spomenuo ili slicno).
ako 2010. godine posluju s gubitkom mozemo slobodno pretpostaviti da i prethodnih godina, zbog recesije, posluju s gubitkom kao i vecina nasih firmi.

pogledajte izvjestaje za 2010. na SASE.
poznanik

#68 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by poznanik »

U izvještaju KAP-a prikazani su prihodi prije privatizacije "Žice", koja je izvršena 2005. godine, "neposrednom pogodbom" sa ortačkom grupom: "Unipromet", "Ans Drive" i "Geneco", za 550.000 EUR, uz obavezu ulaganja u obnovu proizvodnje sa 5 mil.EUR u prvoj godini nakon preuzimanja većinskog državnog vlasništva, te zadržati 204 radnika poduzeća i još uposliti 30 novih radnika.

Šta je od toga ispoštovano?

Podsjećam na vrijednost "Žice" iz perioda 1976-1980. god., kada je realizirana II faza izgradnje u koju je uloženo 76 mil. USD...

Kakva to amortizacija može sniziti vrijednost proizvodnog pogona sa 76 mil USD na 1 mil KM, posebno objekta koji je neposredno pred privatizaciju ostvarivao prihod od 11 mil. KM???
Qler

#69 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by Qler »

Unipromet je sistematski unistio Zicu. Dio po dio i sve sam to gledao svojim ocima kako unistavaju. Otpustili radnike, smanjili proizvodnju, rasprodali opremu, ugasili proizvodnju, poceli sklapati kuhinje i stolove u manjim halama... radim vkizu bjih i svaki dan gledam kako unistavaju fabriku... E sad prodadose onu jadnu, ocerupanu glavnu halu Bauhausu i to je nazalost najbolje sto su uradili za ljude i fabriku, da se ne pate vise. A ovi glavni negativci, ili poznatiji kao imacikada, sto se ne udruzite, napravite detaljan plan poslovanja, odete u razvojnu banku, mislim da ce vas rado kreditirati da obnovite Zicu. Ako vec govorite da to moze bolje i da bas vi imate rjesenje, nego vam mrsko...
detroit-mercy

#70 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by detroit-mercy »

Qler wrote:Unipromet je sistematski unistio Zicu. Dio po dio i sve sam to gledao svojim ocima kako unistavaju. Otpustili radnike, smanjili proizvodnju, rasprodali opremu, ugasili proizvodnju, poceli sklapati kuhinje i stolove u manjim halama... radim vkizu bjih i svaki dan gledam kako unistavaju fabriku... E sad prodadose onu jadnu, ocerupanu glavnu halu Bauhausu i to je nazalost najbolje sto su uradili za ljude i fabriku, da se ne pate vise. A ovi glavni negativci, ili poznatiji kao imacikada, sto se ne udruzite, napravite detaljan plan poslovanja, odete u razvojnu banku, mislim da ce vas rado kreditirati da obnovite Zicu. Ako vec govorite da to moze bolje i da bas vi imate rjesenje, nego vam mrsko...
Nevezano za temu, posto vidim da se ovdje provlaci teza da je neko namjerno unistio neku firmu. Moze li mi neko objasniti zasto bi neko (kapitalist, investitor) namjerno unistio firmu koja ima potencijal, koja donosi profit, i koja ima dobre razvojne izglede. Nekako mi to izgleda kao da sijeces granu na kojoj sjedis.
Alkos

#71 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by Alkos »

Kupis firmu jeftino od drzave uz obecanje da ces ulagati i razvijati proizvodnju, zaposljavati nove radnike, a tebi je cilj da je jos vise dotuce, odvedes u dubiozu, tada otpustis radnike i rasprodajes firmu u dijelovima, njenu najvrijedniju imovinu, tj. nekretnine, zemljista, masine. Ono zemlje i zgrada sto ostane, u centru ili nekoj atraktivnoj lokaciji, poravnit ces sa zemljom i napraviti stambeno-poslovne prostore, trzni centar... Godinama tako rade, evo sa zicom, vranicom, i sa kojom firmom sve ne, a drzava ne mrda kurcem. Sta mislis cija je ono zemlja gdje se gradi Alshidijev trzni centar na MD? Tvoja nije, moja nije, nije od drzave, a ni od grada Bogme :wink:

Eto tako!
Haris.ba

#72 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by Haris.ba »

Ovdje još mnogi nisu resetovani pa prebačeni na kapitalizam.
Alkos

#73 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by Alkos »

Ovo sto se ovdje radi nije vidjelo kapitalizma ocima!
StupskaBitanga

#74 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by StupskaBitanga »

Alkos wrote:Ovo sto se ovdje radi nije vidjelo kapitalizma ocima!
to ti sada vidio

A tek taj Muhamed P. šta radi
Šta je uradio UP-u
Eno narode navaltte u UP totalna rasprodaja
Zatvara se ono i prave se staopvi ondje
liberator

#75 Re: Uskoro Bauhaus Sarajevo

Post by liberator »

poznanik wrote:U izvještaju KAP-a prikazani su prihodi prije privatizacije "Žice", koja je izvršena 2005. godine, "neposrednom pogodbom" sa ortačkom grupom: "Unipromet", "Ans Drive" i "Geneco", za 550.000 EUR, uz obavezu ulaganja u obnovu proizvodnje sa 5 mil.EUR u prvoj godini nakon preuzimanja većinskog državnog vlasništva, te zadržati 204 radnika poduzeća i još uposliti 30 novih radnika.

Šta je od toga ispoštovano?

Podsjećam na vrijednost "Žice" iz perioda 1976-1980. god., kada je realizirana II faza izgradnje u koju je uloženo 76 mil. USD...

Kakva to amortizacija može sniziti vrijednost proizvodnog pogona sa 76 mil USD na 1 mil KM, posebno objekta koji je neposredno pred privatizaciju ostvarivao prihod od 11 mil. KM???

Izgleda da se ne razumijemo. Prihod nije isto sto i profit. Na primjer, firma moze imati prihod od 100 miliona KM a rashod -110 miliona KM. To znaci da firma gubi 10 miliona KM. Amortizacija, vrijeme, rat, gubitak trzista su ucinili svoje u toj mjeri da se gube ogromne sume novca na masinama koje su sada stare i vjerovatno sporije od nove generacije (znaci manje produktivne). Isti je slucaj sa Zicom, Vranicom i ostalim proizvodnim firmama. Koliko mi je poznato iz medija, ti gore su ispostovali to sto su obecali (pisalo o tome u Avazu). Izgleda da im ne ide business kako bi trebao pa ljudi traze izvor kapitala na drugim mjestima. Dozvoljeno.
Post Reply