Hrvatska Samouprava v2.0

Post Reply
AliceInChains

#51 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

Post by AliceInChains »

sammo wrote:Nije vrijeme za salu, valja procitati poruku između redova, a ne samo komentirati slike iz Mostara...pa zastave, pa HDZ...
:? Ako si vec procitao poruku izmedu redova, mozes li je mozda objelodaniti? Ne da mi se trenutno uozbiljiti :mrgreen:
1gorstak

#52 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

Post by 1gorstak »

Salonski Kriticar wrote:@gorstak - cime ja prijetim?
Ako onaj tvoj komentar u kojem se spominje plakanje i odlazak drzave "u neku stvar" nije prijetnja, onda nista. Da ponovim, HDZ je odbio kompromisni prijedlog medjunarodne zajednice i ako dodje do eskalacije, HDZ ce biti odgovoran za to.

Srecom, ne mislim da ce se HDZ usuditi i dici bunu. Studente se moralo izmanipulisati kako bi izasli na ulicu a i sa sve ono slucajnih prolaznika, nije bilo ni hiljadu prisutnih (govorimo o velikom Mostaru, a ne malom Kresevu). Sto znaci da HDZ u hrvatskom narodu mozda i ima podrsku za djelovanje u okviru sistema, ali sigurno nema za eskalaciju.
zavrzlama

#53 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

Post by zavrzlama »

Alfons Kauders wrote:
palermo wrote: Tamo davne 2000 se nastava prekidala zbog protesta, danas kolikko čujem,škola redovno traje u srednjim školama, vidim narod hoda svojim poslom,mislim da ih makar polovica i ne zna za prosvjede, jebem li ga, ništa nije kao što je nekdar bilo :D
I mene zivo interesuje koliko ce naroda moci mobilizirati, jer ako u prvih par dana ne okupe hiljade i hiljade na ulicama, poslije ce im biti jos teze.

S obzirom da su ove studentske proteste organizovali i najavili jos prije kraja pregovora, jasno je da su HDZ-ovi vec planirali odbiti prijedlog i kuhati na ulici. Medjutim samo 1,000 ljudi u Mostaru i nije neki rezultat, pogotovo imajuci u vidu da su se prislepali navodno studentskom skupu, koji je za cilj imao reformu zakona o visokom obrazovanju i smanjenje skolarina... Izgleda da ne bi okupili ni par stotina ljudi da nisu izradili studente.

edit:

Ako je ovo hiljadu ljudi, ja sam barem petnaest ljudi... :D

Image

Koliko ono tisuca ima u hiljadi?

lako izracunas na tvojoj slici je 10 osoba na 25 kvadratnih centimetara...sad vidi kvadraturu cijele slike i znat ces tacno +- u 5 osoba koliko ih ima :D
Salonski Kriticar

#54 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

Post by Salonski Kriticar »

1gorstak wrote:
Ako onaj tvoj komentar u kojem se spominje plakanje i odlazak drzave "u neku stvar" nije prijetnja, onda nista. Da ponovim, HDZ je odbio kompromisni prijedlog medjunarodne zajednice i ako dodje do eskalacije, HDZ ce biti odgovoran za to.

Srecom, ne mislim da ce se HDZ usuditi i dici bunu. Studente se moralo izmanipulisati kako bi izasli na ulicu a i sa sve ono slucajnih prolaznika, nije bilo ni hiljadu prisutnih (govorimo o velikom Mostaru, a ne malom Kresevu). Sto znaci da HDZ u hrvatskom narodu mozda i ima podrsku za djelovanje u okviru sistema, ali sigurno nema za eskalaciju.
Ja sam naveo kako meni izgleda politicka situacija i pokusao da pretpostavim sta bi dva HDZ-a mogli da naprave. Ako ti u tome vidis neku moju prijetnju, nemam sta da kazem.

Izgleda da ovdje prolazi samo glasno ismijavanje broja prisutnih, zastava i svega ostalog, a svaki pokusaj ozbiljnog razmatranja politicke situacije bude zatucen u startu. Ne mislim ovdje na tebe.
Hemel

#55 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

Post by Hemel »

Salonski Kriticar wrote:
1gorstak wrote:

Ja sam naveo kako meni izgleda politicka situacija i pokusao da pretpostavim sta bi dva HDZ-a mogli da naprave. Ako ti u tome vidis neku moju prijetnju, nemam sta da kazem.

Izgleda da ovdje prolazi samo glasno ismijavanje broja prisutnih, zastava i svega ostalog, a svaki pokusaj ozbiljnog razmatranja politicke situacije bude zatucen u startu. Ne mislim ovdje na tebe.
covjek mora biti ili lud ili neki fanatik da vas razumije...

znate li vi sta vam se nudilo u FEDERACIJI a sta vi zelite? je li vi trazite samo ravnopravnost u Sarajevu?
hercegovac_pravi

#56 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

Post by hercegovac_pravi »

eee jada i protesta...uopšte nema potrebe osvrtati se na ovu glupost...uostalom neka ih nek protestuju..i to je za ljude jal demokraCija ili nije ...ha ja
A "ko kec na desetku" bi došlo kad bi Čović proglasio "samoupravu". Ipak mislim da neće, nejma se damu za takvo što.
hercegovac_pravi

#57 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

iko123 wrote:sahovnica je simbol hrvata bez obzira na drzavu u kojoj se nalaze , to je jednostavno nacionalni simbol, a koliko znam hrvati su jedan od naroda koji zive u Bosni i Hercegovini. sto se tice protesta vidi se u kolikom su broju izasli ljudi tako da ocito HDZ-ovi bas i nemaju neku veliku piodrsku, eto glasali su za njih zato sto nemaju za nikog drugog, kao i svi uostalom. Vlast je bitna i Lagumdjiji i Covicu i Ljubicu tako da ovdje ima naivnih i necete vjerovati sva trojica su kriminalci. Kamo srece da su ovi studenti dosli radi pravih stvari pa zajedno sa studentima iz BL i SA trazili da se sklone svi gore pobrojani koji nas 20 godina guraju u propast.
iko, izvini ali ovo danas su bile zastave bivše tzv. "hrhb". Valjda je Hrvatska šahovnica zastava Hrvatskog naroda :? Ili griješim?
pe es pogledaj boju početnog polja šahovnice u grbu.
AliceInChains

#58 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

Post by AliceInChains »

Evo ozbiljno:

JADNI OVI STUDENTSKI PREDSTAVNICI :!: Dopustili su, da ih HDZ-bijeda majorizira za njihovu politicku stvar.....tako da sutra nikoga nece zanimati, zbog cega su studenti uopste otisli na cestu.

Hajd' nek' mi sad neko negira mentalnu bijedu HDZ-predstavnika :mrgreen:
Alfons Kauders

#59 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

Post by Alfons Kauders »

da vidimo sta kaze stozernik covic...
Gospodine Čoviću, tko je kriv što pregovori HDZ BiH, HDZ 1990, SDP-a i SDA nisu uspjeli?

-Pregovori su trajali nekoliko dana. Što se tiče sinoćnjih razgovora mi smo imali pojedinačne razgovore s veleposlanicima PIC-a. Predstavnici dva HDZ-a, pa potom predstavnici SDP-a i SDA. Predstavnici PIC-a su nam priopćili njihovo viđenje rješenje situacije u BiH, te su naglasili što oni očekuju od svih nas. U najkraćem, ja i gospodin Božo Ljubić smo iznijeli stav hrvatskog bloka, stranaka okupljenog oko dva HDZ-a – da apsolutno podupiremo želju predstavnika PIC-a da se vlast uspostavi odmah. Šest mjeseci je predugo razdoblje za ovakvu situaciju u BiH. Želimo da vlast bude sačinjena po sličnom konceptu i sadržaju na državnoj, entitetskoj i na razini županija, te da želimo jednu široku koaliciju. Mi smo predlagali po dvije stranke iz tri konstitutivna naroda. Kada je u pitanju konkretno rješavanje problema vlasti između hrvatskog i bošnjačkog bloka stranaka, mi smo jasno kazali kako želimo žurno formirati vlast. No, minimum koji se apsolutno mora uvažiti, kada je u pitanju hrvatski interes, je da i ovako nizak broj ustavno definiranih pozicija Hrvata u Vladi Federacije BiH – od 5 – mi mislimo da ga se značajno mora povećati. Zato i tražimo promjene Ustava kako bi se osigurala istinska ustavna jednakopravnost hrvatskog naroda, jer je evidentno kako su Hrvati građani drugog reda. To je minimum koji mi možemo prihvatiti u ovom trenutku, odnosno pet (5) pozicija u Vladi Federacije BiH. Što se tiče Vijeća ministara BiH - to su tri pozicije. Kazali smo vrlo jasno: SDP i SDA nemaju pravo na bilo koji način raspoređivati i davati savjete hrvatskom bloku stranaka okupljenih oko dva HDZ-a kako bi se trebala podijeliti hrvatska kvota. Kazali smo im vrlo jasno kako je to vrlo opasna igra, te sugeriramo Lagumdžiji i Tihiću da oni dijele bošnjačku kvotu prema nekim njihovim logikama uvažavajući rezultate izbora legitimnih predstavnika bošnjačkih stranaka i bošnjačkog naroda. Kazali smo kako su danas sve stranke u BiH manje – više multietničke, no da se ta multietničnost mjeri promilima ili jedan do dva posto. Takav odnos ne daje nikome bilo kakvu mogućnost da razmišlja o popuni kvota iz hrvatskog naroda. Mislili smo da to što govorimo je apsolutno razumljivo svakom od njih. Jasno smo dali do znanja kako nećemo dozvoliti nikome, dokle god mi budemo imali ovakvu potporu hrvatskog naroda, da nam se sugerira i dijele savjeti kako se dijeli hrvatska kvota. Imamo još uvijek, ono što nitko drugi nema – apsolutnu potporu svog naroda. Ovo je minimum, i ako se on ne može ostvariti mi ne želimo na bilo koji način dalje participirati u vlasti u kojem nismo, sukladno sadašnjem ustavnom rješenju, u poziciji kazati da se legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda popune te funkcije. Riješit ćemo pitanje svih županija, jer nema niti jednog razloga da županije ostanu u sadašnjem statusu – da se izaberu izaslanici u Dom naroda, predstavnici vlada, skupština. Mi smo željeli poslati vrlo jasnu poruku domaćoj i inozemnoj javnosti u kakvoj se situaciji i položaju nalazi hrvatski narod u BiH. Vjerujem da smo u tome apsolutno uspjeli. Žao nam je što to nisu vidjeli dio predstavnika bošnjačkog naroda. Mi idemo u implementaciju izbornog rezultata tako da više nitko ne mora biti opterećen nekom riječju „blokada“. HDZ BiH će u ponedjeljak, 21. ožujka 2011. godine, imati sjednice Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ BiH u Mostaru, gdje ćemo se dogovoriti o dinamici implementacije izbornog rezultata. Vjerujem kako ćemo taj proces završiti u narednih deset do petnaest dana završiti i time svakome vrlo jasno staviti svakome do znanja da smo mi stranka koja isključivo želi europsku BiH i koja želi istinsku ustavnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Možete objasniti što bi značilo prepuštanje jedne hrvatske pozicije SDP-u u federalnoj Vladi i jedne hrvatske pozicije u Vijeću ministara BiH. Je li riječ o borbi za fotelje ili nečemu drugom?

- Da se radi o borbi za fotelje, mi bi danas sjedili u foteljama. Mi smo svima pokazali kako je ovo preozbiljan trenutak za BiH, osobito za Hrvate, kao najmalobrojniji narod u BiH. Da smo mi prepustili Zlatku Lagumdžiji da popuni jedno ministarsko mjesto od dva u Vijeću ministara BiH, odnosno jedno od pet ministarskih mjesta u Vladi Federacije BiH, mi bi za sva vremena zatvorili vrata političkog života Hrvata u BiH. Na žalost, to mnogi nisu razumjeli. Zlatko Lagumdžija je imao jednu perfidnu strategiju koju je već testirao na Željku Komšiću. Mi bismo „rasijali sjeme Željka Komšića“, mi bi dobili po jednog Hrvata i u Vijeću ministara BiH i Vladi FBiH kojeg su postavili Bošnjaci. To bi značilo da Hrvati uopće ne bi trebali izlaziti na iduće izbore. Pojasnio sam to svim predstavnicima međunarodne zajednice. To bi značilo kada bi na idućim izborima dobili glas svakog Hrvata u BiH, bili bi u potpuno identičnoj situaciji, jer bi Bošnjaci u pet županija FBiH, gdje su oni u većini, svojim glasovima mogli izabrati šest hrvatskih izaslanika u Dom naroda Parlamenta F BiH – jednu trećinu od 17 hrvatskih izaslanika. Time bi definitivno bila zakopana sudbina BiH i to je suština. Mi bi time definitivno otvorili vrata podjelama BiH i zato smo poslali vrlo jasnu poruku – zaustavite ovo što rade, ovo je prijetnja BiH! Naš glas je bio vrlo jasan, vjerovali smo kako će biti dovoljno razumljiv za svakoga, a s druge strane smo ga iznosili vrlo civilizirano, po demokratskim standardima. Mala je mogućnost da se usuglasimo s politikom koja je naumila već u ovoj fazi otvoriti vrata potpunog eliminiranja Hrvata iz političkog života.

Kako komentirate ponašanje predstavnika međunarodne zajednice. Ima se dojam kako su oni stali uz projekt majorizacije Hrvata?

- Odnos međunarodnih institucija, osobito veleposlanika zemalja članica PIC-a, je bio vrlo korektan kroz sve razgovore ovih par mjeseci. Mi smo nastojali predočiti im ono što mislim da ne vide. Ključni problem u svemu ovome je još uvijek nedovoljno sagledavanje s njihove strane realnih opasnosti za BiH. Mi smo to usporedili sa razdobljem prije 20 godina. Mnogi od tih ljudi još uvijek nedovoljno razumiju svu složenost odnosa u BiH, pa i svu složenost čitavog ovog državnog aparata – način izbora, izbor zastupnika u domove naroda, podjela nadležnosti, itd. Najopasnije je što netko vjeruje da snagom brojčane moći može nekome nametati rješenja. Sada se slično ponašaju u F BiH. Danas se održava sjednica Doma naroda koja je sazvana protivno Ustavu i zakonu i ako vam netko tko to radi dijeli lekcije kako bi se vi trebali ponašati isto ćemo im odgovoriti kako smo im odgovorili kada je bilo riječ o hrvatskim ministarskim pozicijama – niste vi zaduženi da nama držite slovo, da se bavite hrvatskim kvotama. Bavite se svojim kvotama. Instruirajte pravno svoje stranačko tijelo i narod.

Što će biti koraci koje ćete poduzimati u narednom razdoblju?

- Ako se na neustavan i protuzakonit način formira nelegitimna vlast, pozvat ćemo sve naše predstavnike vlasti, dužnosnike da takvu vlast smatraju neustavnom, protuzakonitom, nelegitimnom. Sve odluke koje donese takva vlast bit će neobvezujuće. Svakako je da ćemo mi u ponedjeljak, 21. ožujka 2011. godine, na našim najvišim stranačkim tijelima dogovoriti čitav paket mjera. Naravno da nije korektno, prije nego što završe sjednice Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ BiH narednog ponedjeljka, govoriti o njima u ovom trenutku. Imamo veliku odgovornost prema svom narodu, ali i prema našoj BiH, jer nam mnogi to žele spočitati.
Salonski Kriticar

#60 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

@hemel - Kome se ti obracas? Gorstaku i meni? Hrvatima? Ne kontam.
paravan

#61 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

Post by paravan »

Salonski Kriticar wrote:Lijepo sto se svi dobro zezate na racun ovih desavanja, ali bojim se da bi mogli svi da zaplacemo do kraja igre.
ja znam ko ce zaplakati na kraju 8-)

tako da me ovi njihovi protesti od 237 clana jedne stranke ne zabrinjavaju

edit: demokratija je za ljude kao mjesec za psa

moze slobodno lajati i zavijati koliko hoce

tako i ovi psi to mogu
Last edited by paravan on 17/03/2011 15:37, edited 1 time in total.
cranberries

#62 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

Post by cranberries »

fakat ne kontam jesu li ovi totalni idioti ili jednostavno glupi... nosaju hrvatske zastave i hrvatske dresove a hoce da ih smatramo ravnopravnim bosancima i hercegovcima mislim ono.... fakat u cemu je fazon, ipak mislim da je to sve skrivena kamera
Salonski Kriticar

#63 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

Covic: "Ako se na neustavan i protuzakonit način formira nelegitimna vlast, pozvat ćemo sve naše predstavnike vlasti, dužnosnike da takvu vlast smatraju neustavnom, protuzakonitom, nelegitimnom. Sve odluke koje donese takva vlast bit će neobvezujuće."

Eto, Alfons nam je nasao najavu buducih desavanja.

Znaci, ceka nas situacija u kojoj tzv. hrvatski kantoni nece priznavati zakone usvojene u Parlamentu FBiH i odluke federalne vlade.

Kako odgovoriti na to?
Hemel

#64 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

Post by Hemel »

Salonski Kriticar wrote:@hemel - Kome se ti obracas? Gorstaku i meni? Hrvatima? Ne kontam.
pokusavas nam kroz svoje diskusije dati do znanja kako je eto situacija dovedena do usijanja, kako je trebalo popustiti hdz-ovima radi mira u kuci da ne bi ne daj Boze sta lose napravili...

haj ne panici. prezivjeli smo mi i mnogo gore i vece stvari a kamoli sacicu protestanata na pogresnom mjestu i u pogresno vrijeme.
hercegovac_pravi

#65 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

Alfons Kauders wrote:da vidimo sta kaze stozernik covic...
Gospodine Čoviću, tko je kriv što pregovori HDZ BiH, HDZ 1990, SDP-a i SDA nisu uspjeli?

-Pregovori su trajali nekoliko dana. Što se tiče sinoćnjih razgovora mi smo imali pojedinačne razgovore s veleposlanicima PIC-a. Predstavnici dva HDZ-a, pa potom predstavnici SDP-a i SDA. Predstavnici PIC-a su nam priopćili njihovo viđenje rješenje situacije u BiH, te su naglasili što oni očekuju od svih nas. U najkraćem, ja i gospodin Božo Ljubić smo iznijeli stav hrvatskog bloka, stranaka okupljenog oko dva HDZ-a – da apsolutno podupiremo želju predstavnika PIC-a da se vlast uspostavi odmah. Šest mjeseci je predugo razdoblje za ovakvu situaciju u BiH. Želimo da vlast bude sačinjena po sličnom konceptu i sadržaju na državnoj, entitetskoj i na razini županija, te da želimo jednu široku koaliciju. Mi smo predlagali po dvije stranke iz tri konstitutivna naroda.
I u tome grmu leži zec.....vozdrica Čova..idi prosipaj mrsmudologiju Dodiku...čuj po dvije stranek iz tri konstitutivna naroda...i ponovo pokušava da gura SDP u jedan isključivi nacionalni blok. To je ono što najviše boli Čovića i bulumentu...
ponovo je zagovaro princip 2,2,2 iako mu je jasno rečeno da o tome ne treba razmišljati jer nema šanse da prođe...
hercegovac_pravi

#66 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

Salonski Kriticar wrote:Covic: "Ako se na neustavan i protuzakonit način formira nelegitimna vlast, pozvat ćemo sve naše predstavnike vlasti, dužnosnike da takvu vlast smatraju neustavnom, protuzakonitom, nelegitimnom. Sve odluke koje donese takva vlast bit će neobvezujuće."

Znaci, ceka nas situacija u kojoj tzv. hrvatski kantoni nece priznavati zakone usvojene u Parlamentu FBiH i odluke federalne vlade.

Kako odgovoriti na to?
I kao takvi će biti stavljeni van zakonskog okvira baš kao i bilo koja druga teroristička ili secesionistička grupacija. Ako svoju poziciju konstitutivnog naroda žele da pretvore u status terorističke grupacije, bujrum im..do njih je.
elSaik

#67 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

Post by elSaik »

sammo wrote:Nije vrijeme za salu, valja procitati poruku između redova, a ne samo komentirati slike iz Mostara...pa zastave, pa HDZ...
A poruka je više nego jasna: 6 puta više ljudi je došlo sinoć na utakmicu Željezničar - Široki Brijeg nego je izašlo u Mostaru braniti nacionalni interes.
Salonski Kriticar

#68 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

Hemel wrote:
Salonski Kriticar wrote:@hemel - Kome se ti obracas? Gorstaku i meni? Hrvatima? Ne kontam.
pokusavas nam kroz svoje diskusije dati do znanja kako je eto situacija dovedena do usijanja, kako je trebalo popustiti hdz-ovima radi mira u kuci da ne bi ne daj Boze sta lose napravili...

haj ne panici. prezivjeli smo mi i mnogo gore i vece stvari a kamoli sacicu protestanata na pogresnom mjestu i u pogresno vrijeme.

Gdje si, svega ti, vidio da zastupam tezu kako treba popustiti HDZ-ovima? Nadji taj moj citat, molim te!

Ne govorim da je situacija dovedena "do usijanja", vec da je ozbiljna. Zar nije?
paravan

#69 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

Post by paravan »

Salonski Kriticar wrote:Covic: "Ako se na neustavan i protuzakonit način formira nelegitimna vlast, pozvat ćemo sve naše predstavnike vlasti, dužnosnike da takvu vlast smatraju neustavnom, protuzakonitom, nelegitimnom. Sve odluke koje donese takva vlast bit će neobvezujuće."

Kako odgovoriti na to?
blokiras sva sredstva u tim kantonima i onda juris na njih ;-)

vrlo jednostavno bez ikakve pompe 8-)
iko123

#70 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

Post by iko123 »

hercegovac_pravi wrote:
iko123 wrote:sahovnica je simbol hrvata bez obzira na drzavu u kojoj se nalaze , to je jednostavno nacionalni simbol, a koliko znam hrvati su jedan od naroda koji zive u Bosni i Hercegovini. sto se tice protesta vidi se u kolikom su broju izasli ljudi tako da ocito HDZ-ovi bas i nemaju neku veliku piodrsku, eto glasali su za njih zato sto nemaju za nikog drugog, kao i svi uostalom. Vlast je bitna i Lagumdjiji i Covicu i Ljubicu tako da ovdje ima naivnih i necete vjerovati sva trojica su kriminalci. Kamo srece da su ovi studenti dosli radi pravih stvari pa zajedno sa studentima iz BL i SA trazili da se sklone svi gore pobrojani koji nas 20 godina guraju u propast.
iko, izvini ali ovo danas su bile zastave bivše tzv. "hrhb". Valjda je Hrvatska šahovnica zastava Hrvatskog naroda :? Ili griješim?
pe es pogledaj boju početnog polja šahovnice u grbu.
Mislis na sahovnicu republike hrvatske sa onom krunom iznad ili? Sahovnica je simbol Hrvata u bilo kojem obliku... pocetno polje je crveno, ono sa pocetnim bijelim je NDH sahovnica ili si nesto drugo mislio?
Salonski Kriticar

#71 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

hercegovac_pravi wrote:

Kako odgovoriti na to?
I kao takvi će biti stavljeni van zakonskog okvira baš kao i bilo koja druga teroristička ili secesionistička grupacija. Ako svoju poziciju konstitutivnog naroda žele da pretvore u status terorističke grupacije, bujrum im..do njih je.
Ko i kako ce to da provede?
Policija je na kantonalnom nivou.
Nass

#72 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

Post by Nass »

Alfons Kauders wrote:da vidimo sta kaze stozernik covic...
HDZ BiH će u ponedjeljak, 21. ožujka 2011. godine, imati sjednice Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ BiH u Mostaru, gdje ćemo se dogovoriti o dinamici implementacije izbornog rezultata. Vjerujem kako ćemo taj proces završiti u narednih deset do petnaest dana završiti i time svakome vrlo jasno staviti svakome do znanja da smo mi stranka koja isključivo želi europsku BiH i koja želi istinsku ustavnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Znaci, ipak ce odblokirati kantone.... I to je nesto. Vjerujem da su im stranci to naredili, samo ne mozda javno.
madner

#73 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

Post by madner »

Salonski Kriticar wrote:
hercegovac_pravi wrote:

Kako odgovoriti na to?
Ko i kako ce to da provede?
Policija je na kantonalnom nivou.
Imas federalnu muriju.
Ubiranje poreza je na federalnom nivou, kako zamisljaju da plate taj kantonalni MUP? :D
Alfons Kauders

#74 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

Post by Alfons Kauders »

Kako odgovoriti na to?
Nemaju bas previse slobode po tom pitanju. Kantoni imaju visok stepen autonomije, svakako bi donosili svoje odluke na lokalnom nivou. Zakone koje donese parlament ce morati postovati inace slijede sankcije... Nakon kraha prosle samouprave, sumnjam da ce se lokalni zvanicnici i sudstvo olako odluciti da krse zakon - tesko je natjerati bas svakog sluzbenika da rizikuje posao i otvoreno krsi zakon... Ipak se dosta toga promijenilo nakon 2000te...

Naravno sve zavisi od nivoa podrske unutar samog naroda. Meni se cini da ljudi imaju pametnija posla - uostalom koliko bi ljudi izaslo na ulice u Sarajevu i odlucilo krsiti zakon, gubiti zaposlenje ako bi SDA ili SDP ispali iz kombinacije...

Najveci upitnik je Dodik i drzavni nivo... Tamo ce se HDZ nekako ugurati, samo sto bi i to moglo potrajati x mjeseci ako se RS usprotivi, a hoce.
Salonski Kriticar

#75 Re: Hrvatska Samouprava v2.0

@madner - nisam upucen u nacin isplate poreza, odnosno PDV-a. Da li novac ide direktno od UIO u kantonalne vlade, ili se to radi preko Vlade FBiH?
Post Reply