Smijesno je porediti Zagreb i Sarajevo. Imas li ti uopste predstavu koliki je Zagreb? Naravno da ce tamo biti vise mjesta za upis na fax nego kod nas. Ja bih jos vise ogranicila mjesta, a ne da imamo hiljade i hiljade vjecitih studenata koji po cijeli dan ispijaju kafe po Ferhadiji, i onda pun biro.Npr. Ekonomski fakultet u Splitu upisuje ove godine 490 redovnih studenata na postdiplomski, dok se u Sarajevu upisuje njih 50. Da ne spominjem fakultet u Zagrebu koji upisuje hiljadu-dvije studenata.
Magistarski na Ekonomiji u Sa
-
LaCici
#51 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
-
TRANCE
#52 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
To hoćeš da nas uvjeriš da je broj upisnih mjesta isti kada se uzme u obzir populacija? Evo onda da te razuvjerim. Metro regija Zagreba ima oko 1,3 miliona stanovnika, dok regija Sarajeva ima oko 0,45 miliona. To je 2,89 puta više stanovnika.LaCici wrote:Smijesno je porediti Zagreb i Sarajevo. Imas li ti uopste predstavu koliki je Zagreb? Naravno da ce tamo biti vise mjesta za upis na fax nego kod nas. Ja bih jos vise ogranicila mjesta, a ne da imamo hiljade i hiljade vjecitih studenata koji po cijeli dan ispijaju kafe po Ferhadiji, i onda pun biro.Npr. Ekonomski fakultet u Splitu upisuje ove godine 490 redovnih studenata na postdiplomski, dok se u Sarajevu upisuje njih 50. Da ne spominjem fakultet u Zagrebu koji upisuje hiljadu-dvije studenata.
Fakultet u Zagrebu upisuje ove godine 1080 redovnih studenata na master, dok fakultet u Sarajevu upisuje 50. To je razlika od 21,6 puta, ili proporcionalno populaciji 7,5 puta više.
Sva sreća da se ti ne pitaš, jer takvi komentari obično dolaze ili od onih što nisu završili ništa ili onih što su završili faks, pa bi htjeli da sve njihove kolege nikada ne završe kako bi smanjili sebi konkurenciju. Ja sam završio faks za 4 godine, ne ispijam kafe po Ferhadiji kako ti kažeš i za razliku od tebe mi je drago da što više ljudi završava i nastavlja studij, jer samo tako možemo podići državu i ekonomiju iz ponora primitivizma i zatucanosti, koja se evo ispoljava i na ovoj temi
-
LaCici
#53 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Mora da si imao iz statistike 10
Nisam ja rekla da su svi studenti takvi, ali je cinjenica da velika vecina njih samo to radi, ko fol studiraju a iz kafane ne izlaze. Hocu da kazem da ne mozemo svi zavrsavati fakultete. Jednostavno za neke ljude nije fax, i zasto nesto forsirati. Pa drzava bi tek onda propala kada bi svi bili visokoobrazovani, eto koliko ekonomski razmisljas. Ko bi radio fizicke poslove? Ali jok, kod nas na fax ide i ko jeste i ko nije za to. Ja sam zavrsila fax u roku i hvala bogu radim, i ni u kome ne vidim konkurenciju, jer znam koliko vrijedim.
Hocu i da kazem da je sasvim opravdano da se na jednom faxu ogranici broj upisa ukoliko postoji suficit kadra, kako bi se povecalo na drugom i stanje na trzistu rada dovelo u kakvu-takvu ravnotezu.
Nisam ja rekla da su svi studenti takvi, ali je cinjenica da velika vecina njih samo to radi, ko fol studiraju a iz kafane ne izlaze. Hocu da kazem da ne mozemo svi zavrsavati fakultete. Jednostavno za neke ljude nije fax, i zasto nesto forsirati. Pa drzava bi tek onda propala kada bi svi bili visokoobrazovani, eto koliko ekonomski razmisljas. Ko bi radio fizicke poslove? Ali jok, kod nas na fax ide i ko jeste i ko nije za to. Ja sam zavrsila fax u roku i hvala bogu radim, i ni u kome ne vidim konkurenciju, jer znam koliko vrijedim.
Hocu i da kazem da je sasvim opravdano da se na jednom faxu ogranici broj upisa ukoliko postoji suficit kadra, kako bi se povecalo na drugom i stanje na trzistu rada dovelo u kakvu-takvu ravnotezu.
- hadzinicasa
#54 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
kad sam ja upisivala MA na Ekonomiji, tražili su prosjek 8,5 najmanje i položen prijemni ispit (makro, mikro i kvantitativne metode)
Iako nas je upalo malo 50tak, na neki način je bilo lijepo biti dio odabranih. tada sam pomislila da će se možda stvari ipak postaviti na svoje mjesto, da nije za svakoga ni Magisterij i sl. Međutim dogodine su već pustili sve koji žele da se upišu i onda kukaju nad hiperprodukcijom....
selekcija je neophodna - bez pretenzija da zvučim kao zloupotrebljeni Nitche.
a mor ali se svaka tema pretoriti u temu o nezaposlenosti, privatni vs državni fakulteti, bolonja vs stari sistem.... pa više!!!! ja kontala ovo neka "stručna" tema, ono jope palamuđenje.
Iako nas je upalo malo 50tak, na neki način je bilo lijepo biti dio odabranih. tada sam pomislila da će se možda stvari ipak postaviti na svoje mjesto, da nije za svakoga ni Magisterij i sl. Međutim dogodine su već pustili sve koji žele da se upišu i onda kukaju nad hiperprodukcijom....
selekcija je neophodna - bez pretenzija da zvučim kao zloupotrebljeni Nitche.
a mor ali se svaka tema pretoriti u temu o nezaposlenosti, privatni vs državni fakulteti, bolonja vs stari sistem.... pa više!!!! ja kontala ovo neka "stručna" tema, ono jope palamuđenje.
-
LaCici
#55 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Kad me povuce za jezik, moram odgovoriti.
Vratimo se ipak magistarskom. Odgodila sam upis za sljedecu godinu, tako da imam jos vremena da se raspitam, i voljela bih bas cuti misljenja raje koja je na nekom od smjerova na Ekonomiji, posebno ovi magisteriji u saradnji sa Ljubljanom ili Zagrebom. Svaka informacija je dobro dosla.
Vratimo se ipak magistarskom. Odgodila sam upis za sljedecu godinu, tako da imam jos vremena da se raspitam, i voljela bih bas cuti misljenja raje koja je na nekom od smjerova na Ekonomiji, posebno ovi magisteriji u saradnji sa Ljubljanom ili Zagrebom. Svaka informacija je dobro dosla.
-
Smile :)
#56 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Postao/la SmileLaCici wrote:Kad me povuce za jezik, moram odgovoriti.![]()
LaCici je napisao/la:
Ima li iskustava sa ovim Magistarskim sa Ljubljanom Ekonomija javnog sektora?
Ja završavam taj postdiplomski studij (tačnije pišem master tezu). I oduševljena sam , čitavom organizacijom, profesorima isl. Sve je odlično organizovano-slušaš po jedan predmet pa ispit iz istog. Kod moje organizacije bilo je pola na bosanskom, pola na engleskom. A čula sam da je ovoj sad generaciji sve na engleskom. Ali ni to nije strašno, razbiješ led na prvom ispitu i sve fercera:). Naši prof. su bili odlični, a slovenački još bolji. Ako te nešto još zanima slobodno napiši Sretno šta god odlučiš!
-
LaCici
#57 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Procitala sam ja Syllabus i bas me privlaci studij, ali jedina stvar koja mi ne odgovara je prisustvo na predavanjima. Ne da mi se nikako na predavanja ici, i to pogotovo navece. A cula sam da se mora biti redovan. 
-
Smile :)
#58 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Ma to uopće nije strašno kako ti se čini. Predavanja su četvrtak i petak naveče, nekad subotom ujutru. Ja radim, a bila sam redovna na predavanjima. Jednostavno dosta lakše se uči tako, s obzirom da je na engleskom. Ali nisu sva obavezna. Kod mene je samo nekoliko predmeta bilo obavezno.
-
LaCici
#59 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
OK, hvala ti na info. Imam jos godinu da razmislim.Smile :) wrote:Ma to uopće nije strašno kako ti se čini. Predavanja su četvrtak i petak naveče, nekad subotom ujutru. Ja radim, a bila sam redovna na predavanjima. Jednostavno dosta lakše se uči tako, s obzirom da je na engleskom. Ali nisu sva obavezna. Kod mene je samo nekoliko predmeta bilo obavezno.
-
LaCici
#60 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Evo prelistah ponovo po smjerovima za master u saradnji sa EFZG i na smjeru Finansijska revizija ne vidjeh da predaje Jahic.
Inace taj smjer me najvise interesuje ali sam ga prekrizila odmah kad sam cula da je on na tome. Zna li neko je li stvarno lika nema na tom smjeru? Uh kad ga ne bi bilo ne bih vise ni razmisljala sta da upisem. 
- Alen Online
#61 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Ja studiram EFSA Zagreb master studij, samo nisam taj smjer. Jahic predaje na finansijskoj reviziji i kako znam, od prve generacije koja se upisala pa sve do sad, zena koja radi na poslovnoj skoli, rekla nam je da je otprilike polozilo oko 20-30 studenata, predmete koje Jahic predaje. Tako da ako vec dajes 12000 maraka, pazi koji ces smjer upisati, jer danas ne isplati se da se daju dodatne pare za obnavljanje godina itd.LaCici wrote:Evo prelistah ponovo po smjerovima za master u saradnji sa EFZG i na smjeru Finansijska revizija ne vidjeh da predaje Jahic.Inace taj smjer me najvise interesuje ali sam ga prekrizila odmah kad sam cula da je on na tome. Zna li neko je li stvarno lika nema na tom smjeru? Uh kad ga ne bi bilo ne bih vise ni razmisljala sta da upisem.
-
bjuik_rivera
#62 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
mala digresija (nadam se niko nece protumaciti kao zachatavanje, jer ima veze sa ovim topicom),
buduci se najvise pominje smjer racunovodstvo i revizija, dajte mi recite koji je vas motiv da potrosite toliko silno vrijeme i novce, kad uz znacajno manje truda i novca mozete steci zvanja racunovodje i revizora pri savezu racunovodja i revizora i komisiji za racunovodstvo i reviziju.
vec 5 godina radim u revizorskoj firmi. ostala su mi jos dva ispita na reviziji i godina i pol staza da dobijem zvanje ovlastenog revizora.
do sada sam za zvanje racunovodje potrosio 800 KM (4 ispita po 200 KM), a za zvanje revizora cu u idealnom slucaju, ako sve polozim iz prve (kao do sada) potrositi 1.000 KM (5 ispita po 200 KM).
literatura je dostupna, pohadjanje pripremne nastave je fakultativno. ispiti su transparentni, nisu preteski, bliski su racunovodstvenoj i revizijskoj praksi (ne sumnjajte u moj sud, 5 godina se operativno bavim racunovodstvom i revizijom), a sve se polaze pismeno i moze biti predmet zalbe.
nemam medjunarodnih ambicija, radujem se danu kad cu steci zvanje ovlastenog revizora (nadam se krajem 2012 godine), a i kada zavrsite magisterij na tom smjeru, opet morate polagati za CR, da biste nakon sticanja odgovarajuceg staza dobili zvanje OR (nadam se da ne grijesim, ima takva varijanta u zakonu o racunovodstvu i reviziji).
da rezimiram, za zvanje ovlastenog revizora, diplomirani ekonomista (po starom sistemu) treba poloziti 9 ispita, odnosno platiti 1.800 KM.
nadam se da je poenta moga posta jasna. koji su vasi motivi da upisete postdiplomski, umjesto da polazete za CR odnosno OR kod nadlezne instance?
buduci se najvise pominje smjer racunovodstvo i revizija, dajte mi recite koji je vas motiv da potrosite toliko silno vrijeme i novce, kad uz znacajno manje truda i novca mozete steci zvanja racunovodje i revizora pri savezu racunovodja i revizora i komisiji za racunovodstvo i reviziju.
vec 5 godina radim u revizorskoj firmi. ostala su mi jos dva ispita na reviziji i godina i pol staza da dobijem zvanje ovlastenog revizora.
do sada sam za zvanje racunovodje potrosio 800 KM (4 ispita po 200 KM), a za zvanje revizora cu u idealnom slucaju, ako sve polozim iz prve (kao do sada) potrositi 1.000 KM (5 ispita po 200 KM).
literatura je dostupna, pohadjanje pripremne nastave je fakultativno. ispiti su transparentni, nisu preteski, bliski su racunovodstvenoj i revizijskoj praksi (ne sumnjajte u moj sud, 5 godina se operativno bavim racunovodstvom i revizijom), a sve se polaze pismeno i moze biti predmet zalbe.
nemam medjunarodnih ambicija, radujem se danu kad cu steci zvanje ovlastenog revizora (nadam se krajem 2012 godine), a i kada zavrsite magisterij na tom smjeru, opet morate polagati za CR, da biste nakon sticanja odgovarajuceg staza dobili zvanje OR (nadam se da ne grijesim, ima takva varijanta u zakonu o racunovodstvu i reviziji).
da rezimiram, za zvanje ovlastenog revizora, diplomirani ekonomista (po starom sistemu) treba poloziti 9 ispita, odnosno platiti 1.800 KM.
nadam se da je poenta moga posta jasna. koji su vasi motivi da upisete postdiplomski, umjesto da polazete za CR odnosno OR kod nadlezne instance?
-
LaCici
#63 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Upravo to je je razlog zasto i ja zelim upisati magistarski. Nemam dovoljno iskustva da bih mogla polagati za racunovodju, a kako ne radim hocu da iskoristim vrijeme i da zavrsim nesto, umjesto sto sjedim kuci bez veze.
bjuik svaka ti je na mjestu ali eto nazalost neki nemaju to toliko trazeno iskustvo.
Steta za taj smjer, jer je revizija nesto sto me bas interesuje, ali konj od Jahica je najveci problem, zaista ne zelim da mi nabija stres i nervozu njegovo izivljavanje nad studentima.
Tuzno je kako jedan covjek moze da ti upropasti ambicije i zelje. 
bjuik svaka ti je na mjestu ali eto nazalost neki nemaju to toliko trazeno iskustvo.
Steta za taj smjer, jer je revizija nesto sto me bas interesuje, ali konj od Jahica je najveci problem, zaista ne zelim da mi nabija stres i nervozu njegovo izivljavanje nad studentima.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#64 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
niš', glupo pitanje postavih 
-
ibizza
#65 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Jel' moze neko napisati imena profesora na prvoj godini ,drugog ciklusa studija,smjer:Makrofinansijski menadzment 
- perfect_guy
#66 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
http://www.efsa.unsa.ba/ef/docs/Ispitni ... a_EFSA.pdfibizza wrote:Jel' moze neko napisati imena profesora na prvoj godini ,drugog ciklusa studija,smjer:Makrofinansijski menadzment
ovo ti je njihov raspored ispita za septembarski rok i tu imaš navedena imena profesora uz predmete
-
ibizza
#67 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Hvala punoperfect_guy wrote:http://www.efsa.unsa.ba/ef/docs/Ispitni ... a_EFSA.pdfibizza wrote:Jel' moze neko napisati imena profesora na prvoj godini ,drugog ciklusa studija,smjer:Makrofinansijski menadzment
ovo ti je njihov raspored ispita za septembarski rok i tu imaš navedena imena profesora uz predmete
Kreso 2X
- perfect_guy
#68 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
ja računam da će onaj kvalifikacijski okvir sigurno dići potražnju za masterom. Znam da se prošle godine upadalo sa 6,9 na samofinansirajuće i sa 7,3 na DL (što naravno ne mora ništa značiti za ovu godinu) ali me ne bi iznenadilo ako bude trebao i veći obzirom da primaju 25 redovnih, 35 samofinansirajućih i 35 DL za ekonomiju, i isto toliko za menadžmentLud i ponosan wrote:Kakvo je interesovanje za ovaj drugi ciklus - ovaj "obicni" master? Predao bih papire, ali me interesuje kakve su sanse, da ne bacim bezveze pare u vezi troskova prijave?
Kad ce izaci konkurs za master u saradnji sa Zagrebom?
- perfect_guy
#69 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
prošle godine je na ekonomiju upisano 56, a na menadžment 208 i realno je očekivati sličan interes i sad. Samofinansiranje je hiljadarka.Lud i ponosan wrote:Ja se i nadam tom samofinansiranju, a prema ovim rijecima imao bih ozbiljne sanse i da se digne kriterij...
Reci mi na kom smjeru je manje interesovanje? I koliko je tacno samofinansiranje u totalu?
- perfect_guy
#70 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
bježe iz razloga što ekonomista ionako ima "previše". A niko ne razmišlja da su ekonomisti uvijek tražena roba na tržištu radaLud i ponosan wrote:Hvala ti na ovim korisnim informacijama... Ove sedmice cu predati papire za ekonomiju, bez obzira sto od nje bjeze (ne znam zasto)perfect_guy wrote: prošle godine je na ekonomiju upisano 56, a na menadžment 208 i realno je očekivati sličan interes i sad. Samofinansiranje je hiljadarka.
Hiljadarka je sasvim korektna, odgovara mi. Jos da me prime, mojoj sreci ne bi bilo kraja
-
LaCici
#71 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Cekajte, je li ovaj kako nazvaste "obicni" master tj EFSA magistarski program vazi samo za bolonjce? Nigdje ne pise ko ima pravo upisa, koliklo traje i koliko se placa.
Stvarno su zakomplikovali. Ja cekam ovaj sa Zagrebom zato sto vidim da on moze i za nas koji smo zavrsili 4 godine, ali ako ima jos neki bilo bi super, jer je veci izbor smjerova. Hajde ako neko zna neka me uputi sta je s tim EFSA programom.
- perfect_guy
#72 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
ovi "obični" su samo za bolonjce i to su dvogodišnji programi. A što se tiče vas četverogodišnjaka, nisam primjetio da ima ijedan drugi program u ponudi osim ZagrebaLaCici wrote:Cekajte, je li ovaj kako nazvaste "obicni" master tj EFSA magistarski program vazi samo za bolonjce? Nigdje ne pise ko ima pravo upisa, koliklo traje i koliko se placa.Stvarno su zakomplikovali. Ja cekam ovaj sa Zagrebom zato sto vidim da on moze i za nas koji smo zavrsili 4 godine, ali ako ima jos neki bilo bi super, jer je veci izbor smjerova. Hajde ako neko zna neka me uputi sta je s tim EFSA programom.
-
ibizza
#73 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
Prosle godine su upadali i sa 6,4 na DL(Ekonomija)...Jos su prosle godine primali 25 na DL,a ove godine primaju 35...Bice veseloperfect_guy wrote:ja računam da će onaj kvalifikacijski okvir sigurno dići potražnju za masterom. Znam da se prošle godine upadalo sa 6,9 na samofinansirajuće i sa 7,3 na DL (što naravno ne mora ništa značiti za ovu godinu) ali me ne bi iznenadilo ako bude trebao i veći obzirom da primaju 25 redovnih, 35 samofinansirajućih i 35 DL za ekonomiju, i isto toliko za menadžmentLud i ponosan wrote:Kakvo je interesovanje za ovaj drugi ciklus - ovaj "obicni" master? Predao bih papire, ali me interesuje kakve su sanse, da ne bacim bezveze pare u vezi troskova prijave?
Kad ce izaci konkurs za master u saradnji sa Zagrebom?
-
LaCici
#74 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
OK, hvala na linku, do mene je, nisam uspjela naci.
Uglavnom, mogu i ovi sa cetverogodisnjim upisati, i to ima i DL, sto je super za ove koji rade. Pitanje je jos prijemnog ispita (ako ga ima, jer spominju u ovom materijalu) i koliko kosta studij? I da li su obavezna predavanja za redovne i samofinansirajuce?
Uglavnom, mogu i ovi sa cetverogodisnjim upisati, i to ima i DL, sto je super za ove koji rade. Pitanje je jos prijemnog ispita (ako ga ima, jer spominju u ovom materijalu) i koliko kosta studij? I da li su obavezna predavanja za redovne i samofinansirajuce?
-
LaCici
#75 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa
E jedina mana mu je sto traje 2 godine, inace bih mogla i ja sa prosjekom 7,5 na taj samofinansirajuci. Mislim da ce ipak biti ovaj sa Zagrebom, kraci je.