Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ultima_palabra wrote:
Aha, tvoji standardni stavovi Imaš pravo na svoj stav, ali si u golemoj manjini. Jednostavno to Bošnjacima ne donosi ništa osim ograničavanja životnog prostora na 23% BiH.
Ja na to ne gledam kao na ogranicavanje zivotnog prostora po tvojoj logici bi katalonija znacila ogranicavanje zivotnog prostora Katalonaca pa ispade da ne smiju zivjeti izvan Katalonije... Kao da Bosnjaci nebi mogli i nebi smjeli zivjeti izvan Bosnjackog entiteta...
Al ne bih da raspravljamo o ovome jer je evidetno da se necemo sloziti a nije ni tema
plain vanilla wrote:Pa ne moze se kod nas ni iskristalizirati smjer jedne stranke kad isti ljudi presvlace dresove i idu iz stranke u stranku.
Ne znam sta pise u programu HDZ Hrvatske, ali kako vidimo da su najveci lopovi u Hrvatskoj bas u HDZ. Elem, zagovaraj obitelj i crkvu, a ovamo kradi, otimaj od naroda.
Jedino bismo mogli nabrojati nase stranke i pokusati pronaci bitne razlike medju programima tih stranaka..
Ako se dobro sjecam, SDA se nekad propagirala kao stranka muslimana, i zagovarale te tradicionalne vrijednosti, ali ne vidim da to jos rade.Bit ce da su bili najblizi "tvojoj" definiciji desnice.
Taj HDZ koji se predstavlja konzervativnom strankom, je u svojoj osamnaestogodišnjoj vladavini Hrvatsku doveo do toga da ima najveće porezne stope u cijeloj Evropi (da, Evropi), a država svakog mjeseca izdvaja milione iz budžeta za socijalne slučajeve, a sve radi kupovine socijalnog mira. A to su stvari koje s desničarskim načelima nemaju blage vaze.
SDA je nastala kao islamocentrična stranka kojoj je u početku nacionalni identitet bio zadnja rupa na svirali (poznata problem u islamu da se ne poštuje pretjerano pripadnost naciji). Tek s početkom rata počinje rad i jačanju nacionalnog identiteta, ali i to je bilo vođeno više od akademske zajednice i ljudi poput Alije Isakovića, a ne od SDA.
Bosnjaci kao jedan mahom muslimanski narod proizlaze iz islamske perspektive identiteta,ne mozes porediti krscanske narode s islamskim,,jer krscanstvo ima skroz drugaciji odnos prema naciji,odatle tolika razlika izmedju identiteta bosnjaka i identiteta hrvata,srba itd
Kršćanstvo kao takvo nema pretjerano drugračiji odnos prema naciji, zapravo skoro da nema nikakav. Razlika što krščanske evropske zemlje imaju dugu tradiciju nacionalnih država, što nijedna muslimanska država nema. Nekada su svi muslimani svijeta živjeli u nadnacionalnom Osmanskog carstvu, nakon čijeg raspada se većina muslimana našla u britanskim i francuskim kolonijama. Nakon sloma imperijalizma Arapi su ostali podijeljeni u veliki broj uglavnom manjih država, Iran je ionako multietnička zemlja koju povezuje šitski islam, dok recimo muslimanski narodi iz bivšeg sovjetskog saveza imaju prilično sekularistički duh. Jedina veliku i bitnu razliku u odnosu prema naciji imaju Turci, i u Turskoj ne samo da se potiče nacionalni osjećaj i ponos pripadanja turskoj naciji, nego i možemo slobodno reći da su prilično nacionalistički nastrojeni, što se svakako ne može reći i za većinu ostalih muslimanskih naroda kojima je vjera na prvom mjestu. Ali Turska je imala Ataturka koji je stvorio modernu državu i insistirao na jačanju nacionalnog identiteta upravo kako bi potisnuo retrogadni proislamski pogled na svijet iz osmanskog carstva.
casobuke wrote:
Kršćanstvo kao takvo nema pretjerano drugračiji odnos prema naciji, zapravo skoro da nema nikakav. Razlika što krščanske evropske zemlje imaju dugu tradiciju nacionalnih država, što nijedna muslimanska država nema. Nekada su svi muslimani svijeta živjeli u nadnacionalnom Osmanskog carstvu, nakon čijeg raspada se većina muslimana našla u britanskim i francuskim kolonijama. Nakon sloma imperijalizma Arapi su ostali podijeljeni u veliki broj uglavnom manjih država, Iran je ionako multietnička zemlja koju povezuje šitski islam, dok recimo muslimanski narodi iz bivšeg sovjetskog saveza imaju prilično sekularistički duh. Jedina veliku i bitnu razliku u odnosu prema naciji imaju Turci, i u Turskoj ne samo da se potiče nacionalni osjećaj i ponos pripadanja turskoj naciji, nego i možemo slobodno reći da su prilično nacionalistički nastrojeni, što se svakako ne može reći i za većinu ostalih muslimanskih naroda kojima je vjera na prvom mjestu. Ali Turska je imala Ataturka koji je stvorio modernu državu i insistirao na jačanju nacionalnog identiteta upravo kako bi potisnuo retrogadni proislamski pogled na svijet iz osmanskog carstva.
Kamo srece da smo mi pocetkom devedesetih imali covjeka slicnih shvatanja odnosa nacije, drzave i vjere kao sto su Turci imali Ataturka
Mislim da nas najveci hendikem pocetkom devedesetih nije to sto nismo imali oruzje kao JNA nego sto nismo imali jaku politicku licnost sa izgradjenom nacionalnom idejom jer Alija svoj zivot i pisanje nije posvetio Bosnjastvu i naciji nego muslimanstvu i vjeri
Da smo mi imali Kucana ili Djukanovica ili Gligorova stvari bi se drugacije razvijale i po BiH i po Bosnjake u njoj i van nje..
Bošnjačka desnica ne postoji.
Čisto sumnjam da će je uskoro i biti, a sve zbog neshvatanja ideje i bošnjačkih kvazi-intelektualaca (čitaj VKBI) koji otprilike stalno potvrdjuju ili negiraju ono što je neko već rekao. Nema analize, nema istrage, nema plana nacionalnog razvitka...
Onoga tenutka kada se pojavi stranka koja će bezkompromisno braniti sve bošnjačke interese (bez IMT-a, Imal´Mene Tu) mogu me staviti kao člana i aktivistu.
Dakle, kada stranka bude istinski konzervativna i zalagala se za jačanje vjere, porodice, morala, slobode govora i izražavanja, tada može računati na mene.
Kada stranka bude propagirala izbor javnog tužioca, glavnog sudije, i policijskog komesara od strane naroda, podržaću je.
Kada stranka bude propagirala izmjenu kaznene politike, gdje će novi zakon npr. osuditi svaki nasilan kriminal i dilanje opojnim sredstvima na najmanje 15 godina, imaće moju podršku. Itd, itd.
Uglavnom, ovako ja vidim bošnjačku desnicu, vodilju svog naroda.
Ultra-bošnjačka desnica tipa američke Christian Right (iliti kršćanske desnice) je mislim totalno kontra-produktivno.
Nele9 wrote:Bošnjačka desnica ne postoji.
Čisto sumnjam da će je uskoro i biti, a sve zbog neshvatanja ideje i bošnjačkih kvazi-intelektualaca (čitaj VKBI) koji otprilike stalno potvrdjuju ili negiraju ono što je neko već rekao. Nema analize, nema istrage, nema plana nacionalnog razvitka...
Onoga tenutka kada se pojavi stranka koja će bezkompromisno braniti sve bošnjačke interese (bez IMT-a, Imal´Mene Tu) mogu me staviti kao člana i aktivistu.
Dakle, kada stranka bude istinski konzervativna i zalagala se za jačanje vjere, porodice, morala, slobode govora i izražavanja, tada može računati na mene.
Kada stranka bude propagirala izbor javnog tužioca, glavnog sudije, i policijskog komesara od strane naroda, podržaću je.
Kada stranka bude propagirala izmjenu kaznene politike, gdje će novi zakon npr. osuditi svaki nasilan kriminal i dilanje opojnim sredstvima na najmanje 15 godina, imaće moju podršku. Itd, itd.
Uglavnom, ovako ja vidim bošnjačku desnicu, vodilju svog naroda.
Ultra-bošnjačka desnica tipa američke Christian Right (iliti kršćanske desnice) je mislim totalno kontra-produktivno.
Sve ovo bih takodjer podrzao ... osim jacanja vjere... ja sam za sekularizam politike...
Bošnjaci su narod koji neopravdano nema dovoljno znanja i informacija o svojoj povijesti, državi i trenutnoj stvarnosti, što rezultira djelovanjem koje pogrešno imenuju patriotizmom. Primjer: Kada bi bolje ponavali povijest svoje domovine ne bi od BiH činili sociološko kopile. Turska nije majka Bošnjaka niti Bosne. Svi koji zastavu majke Turske patriotski ljube treba da pogledaju rodni list BiH ispisan na stećcima. Majka koja je jedanput ostavila dijete, ostavit će ga opet. Trebamo odrasti. Patriotizam Bošnjaka je antipatriotizam kada svoje političke pobjede, umjetničke i kulturne manifestacije ukrašavaju zastavama i arapskim kaligrafijama bliskoistočnih zemalja kao i vjerskim simbolima.
Bošnjaci su narod koji neopravdano nema dovoljno znanja i informacija o svojoj povijesti, državi i trenutnoj stvarnosti, što rezultira djelovanjem koje pogrešno imenuju patriotizmom. Primjer: Kada bi bolje ponavali povijest svoje domovine ne bi od BiH činili sociološko kopile. Turska nije majka Bošnjaka niti Bosne. Svi koji zastavu majke Turske patriotski ljube treba da pogledaju rodni list BiH ispisan na stećcima. Majka koja je jedanput ostavila dijete, ostavit će ga opet. Trebamo odrasti. Patriotizam Bošnjaka je antipatriotizam kada svoje političke pobjede, umjetničke i kulturne manifestacije ukrašavaju zastavama i arapskim kaligrafijama bliskoistočnih zemalja kao i vjerskim simbolima.
Sa ovim odlomkom se slazem i ja kao ljevicar,tako da ne vidim neku blisku poveznicu desnice sa ovim stavom. Ili ,barem,ne vidim exkluzivno samo desnicu u ovome,ovo mi je vise abeceda BiH patriotizma uopsteno.
Sa ovim odlomkom se slazem i ja kao ljevicar,tako da ne vidim neku blisku poveznicu desnice sa ovim stavom. Ili ,barem,ne vidim exkluzivno samo desnicu u ovome,ovo mi je vise abeceda BiH patriotizma uopsteno.
Solidan je ovo tekst i kao Bosnjak i kao glasac ljevicarske opcije takodjer mogu naci neke stvari koje su tacne i sa kojima se slazem...
Ono sto mi upada u oci jeste da sto vise citam tekst sve se manje spominju Bosnjaci a sve vise muslimani al s obzirom ko je pisao tekst i na kojoj stranici je postavljen ne iznenadjuje me ... klasicna Alijna prica
A sta je srpsko-hrvatska ljevica? Misljenja sam da ovaj sistem etnoteokratije uopste nema klasicnu podjelu na ljevicu i desnicu niti je predvidjen da tako funkcionise.Na proslim izborima gradjani su dali sansu necemu sto prirodno ne stanuje u ovom sistemu i to nesto prijeti da taj isti sistem srusi i resetuje te instalira novi operativni sistem zvani demokratija.To nesto se zove bosanskohercegovacka ljevica i navijam za "to nesto" i nadam se da ce uspjeti.
imapiramda wrote:A sta je srpsko-hrvatska ljevica? Misljenja sam da ovaj sistem etnoteokratije uopste nema klasicnu podjelu na ljevicu i desnicu niti je predvidjen da tako funkcionise.Na proslim izborima gradjani su dali sansu necemu sto prirodno ne stanuje u ovom sistemu i to nesto prijeti da taj isti sistem srusi i resetuje te instalira novi operativni sistem zvani demokratija.To nesto se zove bosanskohercegovacka ljevica i navijam za "to nesto" i nadam se da ce uspjeti.
uzmi broj glasova koliko su dobile stranke koje imaju nacionalisticku retorikui one koje nemaju ... pa ces vidjeti da nacionalisti vode u omjeru otprilike 70:30%
Ovaj bosanskohercegoacki nacionalizam nema nikakve veze sa modernom evropskom desnicom....
Medjutim treba reci da u BiH postoje stranke koje njeguju hrvatstvo i one koje njeguju srpstvo i kojima su hrvatstvo i srpstvo iznad svega i kao takve jako dobro prolaze na izborima
Bosnjaci nemaju stranku koja ce promovirati Bosnjastvo jos uvijek se krijemo iza Bosanstva
imapiramda wrote:A sta je srpsko-hrvatska ljevica? Misljenja sam da ovaj sistem etnoteokratije uopste nema klasicnu podjelu na ljevicu i desnicu niti je predvidjen da tako funkcionise.Na proslim izborima gradjani su dali sansu necemu sto prirodno ne stanuje u ovom sistemu i to nesto prijeti da taj isti sistem srusi i resetuje te instalira novi operativni sistem zvani demokratija.To nesto se zove bosanskohercegovacka ljevica i navijam za "to nesto" i nadam se da ce uspjeti.
Nešto što je u dubokoj krizi, kao i u cijeloj Evropi. Etnokratski sistem ima podjelu na ljevicu i desnicu, ali je u samoj svojoj suštini kontradiktoran sa liberalnim i ljevičarskim pogledima koji se oslanjaju na građansko, ne na liberalno. To nešto bi moglo prijetiti da sruši sistem samo kad bi imalo preko 50% osvojenih glasova na prostoru čitave BiH, ovako je samo još jedna kockica u slagalici bh. političke žabokrečine. Ekonomski program SDP-a je neoliberalni i ne razlikuje se previše od ostalih stranaka.