Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply

Da li biste usvojili psa lutalicu?!

Da
75
59%
Ne
53
41%

Total votes: 128

Skyfox

#51 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by Skyfox »

vec jesam i opet bih
Warhead

#52 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by Warhead »

Friesian wrote:a sad warhead, posto ne volis ni jedne ni druge nemoj ovu temu voditi u propast!
Već sam rekao da ti logika nije jača strana pa neću ni tražiti da mi daješ objašenjenja kako dođe do ovako pogrešnog zaključka. Što se tiče ove teme, da ne bi otišla u propast (mada je po mom mišljenju ova rasprava bila u okviru teme) otvorio sam novu temu na PDF "Razne diskusije". Vidi "Usvajanje psa vs usvajanje djeteta" na:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=85307

Također, zarad očuvanja "čistoće", ukoliko moderator nađe da je potrebno neka prebaci vezane poruke na novu temu.
bez_ideje

#53 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by bez_ideje »

kokuz_sa wrote:
bez_ideje wrote:To sto pas i dijete nemaju veze jedno s drugim,ne sprijecava nikoga da svoga psa smatra clanom porodice.... :-) :-) :-) :-) Clan je domacinstva u najmanju ruku......cetveronozni clan...
Isto kao i ptice,ribe,macke,zecevi i ostalo sto zivi u zajednickom domacinstvu......
Ko ce koga smatrati porodicom,nije ni na meni ni na tebi da procjenjujemo...
Imas ljudi,pa im je TV i kompjuter najblizi clan porodice.....neki automobil ili motor smatraju djetetom.....Bliski prijatelji jedni druge-bracom......
Eh.......saren je svijet da bi se natezali-sto pas,a ne dijete!

ako je cuko clan domacinstva jel to znaci da ga ja normalno mogu prijaviti u vodovod i kazat moj komsija ima cuku..znaci 1 clan domacinstva vise?
ja imam u akvarijumu preko 50 ribica..znaci ja imam u svom dobacinstvu vise osoba i clanova porodice nego pojedini studentski centri u drzavi

ne mogu se mjesat kruske i jabuke..a to su

kruske-kucni ljubimci-sve mocuce zivotinje od gmazova do insekata
jabuke-clanoci porodice i domacinstva-LJUDSKA RASA
Evo,da ti iskreno kazem *ebe me se sta ti mozes a sta ne mozes sa svojim clanom domacinstva i koliko ti broji to domacinstvo kad sve pobrojis.....
A jos bi ljepse bilo kada bi se sviju *ebalo jel neko unaprijedjuje PC,glanca auto, okuplja zoloski vrt u stanu ili ima 15-tero djece.....
Haj malo razmisli-jel stvarno milis da si neki faktor,ti,ja,bilo ko......Zivite i pustite druge da zive...
A komunalije placati kako je zakonom regulisano u datom trenutku ,a ako vam zakon nije po volji....pa ima brate mili i za to lijeka......zna se koja je procedura !

A evo malo i gugl definicije,o boljki velikog dijela humanoidne populacije......

Specizam je propust da se, s obzirom na pripadnost vrsti ili karakteristike tipične za neku vrstu, bilo kojem svjesnom biću prida jednak obzir i poštovanje.[1] Drugim riječima, specizam je diskriminacija na osnovi vrste.
kokuz_sa

#54 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by kokuz_sa »

bez_ideje wrote:
kokuz_sa wrote:

ako je cuko clan domacinstva jel to znaci da ga ja normalno mogu prijaviti u vodovod i kazat moj komsija ima cuku..znaci 1 clan domacinstva vise?
ja imam u akvarijumu preko 50 ribica..znaci ja imam u svom dobacinstvu vise osoba i clanova porodice nego pojedini studentski centri u drzavi

ne mogu se mjesat kruske i jabuke..a to su

kruske-kucni ljubimci-sve mocuce zivotinje od gmazova do insekata
jabuke-clanoci porodice i domacinstva-LJUDSKA RASA
Evo,da ti iskreno kazem *ebe me se sta ti mozes a sta ne mozes sa svojim clanom domacinstva i koliko ti broji to domacinstvo kad sve pobrojis.....
A jos bi ljepse bilo kada bi se sviju *ebalo jel neko unaprijedjuje PC,glanca auto, okuplja zoloski vrt u stanu ili ima 15-tero djece.....
Haj malo razmisli-jel stvarno milis da si neki faktor,ti,ja,bilo ko......Zivite i pustite druge da zive...
A komunalije placati kako je zakonom regulisano u datom trenutku ,a ako vam zakon nije po volji....pa ima brate mili i za to lijeka......zna se koja je procedura !

A evo malo i gugl definicije,o boljki velikog dijela humanoidne populacije......

Specizam je propust da se, s obzirom na pripadnost vrsti ili karakteristike tipične za neku vrstu, bilo kojem svjesnom biću prida jednak obzir i poštovanje.[1] Drugim riječima, specizam je diskriminacija na osnovi vrste.
Član 13.

(1) Svako ima pravo na slobodu kretanja

jedno od osnovnih ljudskih prava,koja su nam radi pojave velikog broja lutalica uskracena ili ce nam ubrzo biti uskracena jer se nece smjeti setati slobodno vani..jer se cuvaju pseca prava

a specizam
lako za tumaciti..
ljudi su svjesna bica..ljudska rasa je iznad svih ostalih vrsta i ako neka druga vrsta je opasna za ljudsku rasu onda je treba ukloniti a u krajnjem slucaju istrijebiti ;-)
fatamorgana

#55 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by fatamorgana »

Ljudi su više čovjekolika nego svjesna bića, da su svjesna bića ne bi pravili ovolika sranja na planeti.
Cholina_Lokica

#56 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by Cholina_Lokica »

Bog mene ubio ako su ovdje neki ljudi normalni :-)
fatamorgana

#57 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by fatamorgana »

Cholina_Lokica wrote:Bog mene ubio ako su ovdje neki ljudi normalni :-)
Zar samo ovdje?
Cholina_Lokica

#58 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by Cholina_Lokica »

fatamorgana wrote:
Zar samo ovdje?
Pa dobro nije to upitno, ali rekoh da se baziram na temu
Filter

#59 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by Filter »

ovo sve naopako... :-)

ako se misljenja ne mogu razmijeniti bez klipova... *8ga...
amrica

#60 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by amrica »

dobar jutar :lol:
Bloo
Globalna šefica

#61 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by Bloo »

jutro ljudi :D
black

#62 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by black »

ne, ne bi nikad usvojio, rasni vucjak i doberman iskljucivo u dvoristu, pretuzno mi je viditi psa u kuci, da ne pisem dalje jer svekoliki "ljubitelji" ce mi zamjeriti :oops: :mrgreen:
Pasiflora

#63 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by Pasiflora »

Abu FEED el-Castro wrote:
MedenoSrce wrote:Ne bih usvojila ni rasnog. Meni toliko neugodno mirisu stanovi u kojima se drze psi (a i macke), a da ne pricam koliko mi se gade one dlake (doduse gade mi se i moje).
Fuj fuj i triput fuj! :-x
Zamisli nekom dodjes u stan a ono on sa zivotinjom zivi, kerče hoda po kuci, dlake razbacuje, trlja se i landara, leži na kauču.
TO NON-PET OWNERS who visit our homes. Don't complain about our pets. (1) They live here, you don't. (2) If you don't want their hair on your clothes, stay off the furniture. That's why they call it 'Fur'-niture. (3) Chances are, I love my pets more then I like you. (4) To you, they are animals. To me, they are family who are hairy, walk on all fours & don't talk back.
Friesian

#64 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by Friesian »

Abu FEED el-Castro wrote:
MedenoSrce wrote:Ne bih usvojila ni rasnog. Meni toliko neugodno mirisu stanovi u kojima se drze psi (a i macke), a da ne pricam koliko mi se gade one dlake (doduse gade mi se i moje).
Fuj fuj i triput fuj! :-x
Zamisli nekom dodjes u stan a ono on sa zivotinjom zivi, kerče hoda po kuci, dlake razbacuje, trlja se i landara, leži na kauču.
No dobro, svako ima pravo sa svojim stanom da radi sta hoce. Ali gori su oni sto imaju kerčad pa ih vodaju okolo i zasraše parkove da se apsolutno vise djeca nemaju, ma ne igrat, nego ne mozes parkom ni proci da ne ugazis, parkovi i gdje god sta u gradu ima zeleno postali javni klozeti, i to ne ljudi nego cuka :-x
Samo vidis "gospodja" se nacifrala, ma to ko je ko ona, i izasla sa kerčetom i čami kraj njega i gleda kako kerče izbacuje nedžaset iz sebe :o :sad:
...i onda naravno samo produzi dalje - pa imal goreg primitivizma?!!
Jos u karijeri svojoj vidio nisam da je neko za svojim kerčetom počistio, mozda ima, al u gradu sarajevu takvih ima na prste za prebrojati.

A kera bih mogao nabaviti, ne da se mazim sa njim po kuci i da mi prlja i gadi, nego vani gdje mu je i mjesto, zarad lopova. Neki dan sam pred DM-om u Barama vidio prelijepog kera, rasni vidi se, kao sto se i vidi da ga je neki bivši ljubitelj izgnao iz stana kad mu je dosadio, sjedi i tačno se vidi kako place, nevjerovatna scena... 2 sekunde su falile da ga uzmem :( Vjerovatno ga je neko odmah uzeo jer sam kasnije maksuzije dosao (ne zivim tu blizu ) da ga obidjem i nije ga bilo :)
svaka cast.. sasvim solidno misljenje i priznajem da mnogi vlasnici grijese sto se tice izmeta.. ali sta cemo onda po pitanju ostalih.. u mojoj blizini zivi zena koja dijete hrani na ulici.. malli nece da jede kod kuce, ona tanjir i kasiku ponese, izvede malog i ganja ga po naselju.. jbt, nisi na selu, na Dobrinji zivis! da je to jedini problem pa svaka cast nego fazon je sto malom, kao i svima, poslije "rucka" prorade crijeva.. mami mrsko da ga odvede kuci pa ga lijepo skine na to isto igraliste gdje se i igra i bez imalo srama galami "kaki, sine moj!".. onako kao i svaka ponosna majka.. ko ce pokupiti taj izmet!? neki dan isto tako setam sa svojim psom kad na raskrsnici gdje trola skrece u Dobrinju 5, na pjesackom dijelu razapet iskoristen higijenski ulozak! ko ce to pokupiti.. da je u blizini kontejner pa da se moze reci pas ili macka iznijeli iz kontejnera pa hajd.. nego je ocito nekom bilo mrsko doci do kontejnera pa ga je usput samo ispustio..! ko ce to pokupiti?! ko ce pokupiti silne kese kojima treba vise godina da se razgrade dok jednom govnetu samo par dana!? da ne govorim jos o milion ljudi koji i jednu i drugu nuzdu obavljaju po prolazima i haustorima!! pas to ipak uradi na travi.. evo i dokaza:
Image
Bloo
Globalna šefica

#65 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by Bloo »

Friesian wrote:i haustorima!! pas to ipak uradi na travi.. evo i dokaza:

pa kad ga odvuces na travu :D

bome ja ugazila na pseca govna i na trotoaru :D
amrica

#66 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by amrica »

@friesian

Vala to za ulozak nidje veze :roll:
Znas li koja je procedura promijeniti ga? I mozes li zamisliti kako se to radi na pjesackom? :skoljka: To je sigurno neko zivince dovuklo tu, bilo pas, macka, vrana... zbog mirisa krvi.
I

#67 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by I »

kokuz_sa wrote:
bez_ideje wrote:Hmmm.....hoce ljudi psa,nece dijete!
Po tvojoj logici onda ,sta ce nekome dijete,moze uzet psa.....
Em ne kosta koliko dijete,ne trazi brige toliko,laksi za odrzavanje,cuva kucu ili stan,bezpogovorno prati gazdu,imas drustvo nemas dreku......
De ba.......dohavizaj se......kakvi psi i djeca! Dva svijeta razlicita
da s ei ja ubacim..
vidis to boldirano..
pa 99% ovih ljubitelja zivotinja izjednacava psa sa djetetom..otidji samo na temu lutalica pa vidi..

psa smatraju clanom porodice..a ne ide im u glavu da pas nije dijete,da pas nije zet,snaha koja dodje u stan i postane clan porodice..

u osnovnoj sam skoli jos naucio da imamo
-uzu porodicu-mama,tata,brat,seka
-sira porodica-nana,dedo,tetke,amidze...

nigdje tu ne pise cuko da je clan porodice..

eh sada to sto je neko neobrazovan pa izjednaci cuku sa covjekom i djetetom....

a sjecam se iz osnovne i definicija BASNE-pripovijetka ili prica u kojoj zivotinje poprimaju ljudske osobine tipa govora,osjecanja,misljenja

a izgleda da kod nas postoji dosta BRACE I SESTARA GRIM
Samo osobe koje nemaju psa i koje nisu odrasle uz psa mogu reći da pas nije član porodice...

A što se tiče udomljavanja lutalica stavljam jedno veliko DA. Pas je pas, pa bio on lutalica ili s pedigreom. Imala sam jednog s pedigreom, a sada imam usvojenu lutalicu tako da znam o čemu govorim. Sve zavisi ko šta voli, ali iz svog iskustva uvijek bi usvojila psa jer dvostruko dobivaš - činiš dobro djelo i dobijaš prijatelja.
Bloo
Globalna šefica

#68 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by Bloo »

znaci kompariras neodgojene nekulturne gradane (ja bih i njih uspavala) i svog psa kojeg IZVODIS u setnju :D

hajd ti njega fino pusti da sam seta pa da vidimo gdje ce piskiti i kakiti

stvarno...mislim...zaista

isto tako zovem te iduci put kad mi se maca pokaki na otirac za noge u haustoru:D ne komšija, već maca
Friesian

#69 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by Friesian »

za mace ne znam jer nisam nikad imao ni jednu.. ali po pravilu maca svaku nuzdu obavlja u pjesku i sad je problem komsije sto joj nije obezbjedio pjesak vec je pusti na otirac.. to nije maciji problem i ona tu obavlja nuzdu u nadi da ce je uspjeti zakopati i iz tog razloga je ne obavlja na betonu.. isto tako ce i pas obaviti nuzdu na trotoaru ali jedino stene - koje nije naviklo i steklo osjecaj gdje treba sto ce kasnije i samo uraditi ili odrasli pas koji se ne pusta sa povodca vec hoda uz nogu.. nece on reci "hajd se gazda malo pomjeri do trave, prisralo mi se!" to je vlasnikov posao da radi i razmislja o tome.. zato ga je i izveo.. ali opet prema psihologiji pasa svaki pas ce pobjeci do nekog grma jer strucnjaci smatraju da psi ne vole da ih se gleda dok kake.. to kazem da je po pravilu jer je ovo sto se desava do VLASNIKA koji ne razmisljaju o tome i ili ga nece na vrijeme odvesti do adekvatnog mjesta ili ga nece nikako tamo odvesti pa ovaj mora tu da uradi.. isto kao i moja komsinica kojoj je mrsko bilo otici kuci i odvesti dijete u WC pa je mali to morao obaviti u parku a ona ga jos ohrabrivala..
sa uloscima nisam upoznat najbolje ali znam da je procedura zamjeniti i niko ne kaze da ga je "gospodjica" mjenjala na semaforu.. i tu postoji teorija da je to odradila u nekom haustoru, prolazu, nije naisla ubrzo na kontejner (s obzirom da ih je svakako manjak) i samo ostavila pored bandere..
hvala Bogu na ovoj temi pa cu imati sad razloga da sve to slikam, na sta naidjem..
isto tako pored potoka na Dobrinji se cesto moze naci po koja pelena pored klupe.. zeni sa bebom prigustilo da je presvuce pa odradila to na klupi.. nije frka u tome sto je uradila vec u tome sto tu istu pelenu samo spusti ispod.. i lutalicu u svakom slucaju ako privuce krv iz tog ulozka ili kakica iz pelene ona ce je rastrgati a ne donijeti i nasloniti uz klupu ili banderu..
Bloo
Globalna šefica

#70 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by Bloo »

zakljucak:

ljude zatvoriti u azile, ako ih nijedna zivotinja ne bude htjela usvojiti nakon 3 dana, uspavati ih, kad vec kake i piske svuda i razne gadosti rade

ha ja
Bloo
Globalna šefica

#71 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by Bloo »

Friesian wrote:za mace ne znam jer nisam nikad imao ni jednu.. ali po pravilu maca svaku nuzdu obavlja u pjesku i sad je problem komsije sto joj nije obezbjedio pjesak vec je pusti na otirac.. to nije maciji problem i ona tu obavlja nuzdu u nadi da ce je uspjeti zakopati i iz tog razloga je ne obavlja na betonu.. isto tako ce i pas obaviti nuzdu na trotoaru ali jedino stene - koje nije naviklo i steklo osjecaj gdje treba sto ce kasnije i samo uraditi ili odrasli pas koji se ne pusta sa povodca vec hoda uz nogu.. nece on reci "hajd se gazda malo pomjeri do trave, prisralo mi se!" to je vlasnikov posao da radi i razmislja o tome.. zato ga je i izveo.. ali opet prema psihologiji pasa svaki pas ce pobjeci do nekog grma jer strucnjaci smatraju da psi ne vole da ih se gleda dok kake.. to kazem da je po pravilu jer je ovo sto se desava do VLASNIKA koji ne razmisljaju o tome i ili ga nece na vrijeme odvesti do adekvatnog mjesta ili ga nece nikako tamo odvesti pa ovaj mora tu da uradi.. isto kao i moja komsinica kojoj je mrsko bilo otici kuci i odvesti dijete u WC pa je mali to morao obaviti u parku a ona ga jos ohrabrivala..
sa uloscima nisam upoznat najbolje ali znam da je procedura zamjeniti i niko ne kaze da ga je "gospodjica" mjenjala na semaforu.. i tu postoji teorija da je to odradila u nekom haustoru, prolazu, nije naisla ubrzo na kontejner (s obzirom da ih je svakako manjak) i samo ostavila pored bandere..
hvala Bogu na ovoj temi pa cu imati sad razloga da sve to slikam, na sta naidjem..
isto tako pored potoka na Dobrinji se cesto moze naci po koja pelena pored klupe.. zeni sa bebom prigustilo da je presvuce pa odradila to na klupi.. nije frka u tome sto je uradila vec u tome sto tu istu pelenu samo spusti ispod.. i lutalicu u svakom slucaju ako privuce krv iz tog ulozka ili kakica iz pelene ona ce je rastrgati a ne donijeti i nasloniti uz klupu ili banderu..
ja sam aludirala na ulicne cuke i divlje mace koje nisu nicije

udu u haustor i piske po haustoru :D

mislim da pijesak nisu nikad vidjele

i dalje ne kontam komparaciju seljobera bez bontona, manira i odgoja sa cukom kojeg ti odvedes da piski u park :?
MedenoSrce

#72 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by MedenoSrce »

Bloo wrote:
i dalje ne kontam komparaciju seljobera bez bontona, manira i odgoja sa cukom kojeg ti odvedes da piski u park :?
Mozda implicira da i seljoberima trebamo staviti povodac i voditi ih u park? :roll:
Envy

#73 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by Envy »

.........
Last edited by Envy on 12/01/2012 10:03, edited 1 time in total.
Kwaheri

#74 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by Kwaheri »

Jesam. Nije bas bilo s namjerom, krenuo sa mnom... i tako.
Al lahko je meni, na cacinom imanju cuko viska se i ne primjeti :D znaci dovela sam cuku babi i mami 8-) koji vec imaju svog cuku.
Jednu kuju, zlatnog retrivera, lutalicu, hranim pred kucom, jer nemam avlije. Mi se 'nako "gledamo", ljuta ona, ljuta ja...al nista strasno.
Nekad se smota oko nogu, nesto "prica", a ja joj stalno ponavljam da nije dobro sto je svako malo skotna, ne valja za njeno zdravlje... Al ne slusa.
Ona se ko fol pravi da me docekuje jer ja nju trebam, a ja se pravim da ona mene treba... :D Tjesi me samo da ne ide daleko od kuce.
A u kucu - jok., jedini hajvan kojeg mogu u kuci je macak.

p.s.
U nacelu sam protiv kastracije, ali za nju bi haman bilo bolje kad vec zivi na ulici da ju odvedem veterinaru... fakat stalno il skotna, il doji...
Bloo
Globalna šefica

#75 Re: Da li biste usvojili psa lutalicu/psa sa ulice?

Post by Bloo »

Kwaheri wrote:Jesam. Nije bas bilo s namjerom, krenuo sa mnom... i tako.
Al lahko je meni, na cacinom imanju cuko viska se i ne primjeti :D znaci dovela sam cuku babi i mami 8-) koji vec imaju svog cuku.
Jednu kuju, zlatnog retrivera, lutalicu, hranim pred kucom, jer nemam avlije. Mi se 'nako "gledamo", ljuta ona, ljuta ja...al nista strasno.
Nekad se smota oko nogu, nesto "prica", a ja joj stalno ponavljam da nije dobro sto je svako malo skotna, ne valja za njeno zdravlje... Al ne slusa.
Ona se ko fol pravi da me docekuje jer ja nju trebam, a ja se pravim da ona mene treba... :D Tjesi me samo da ne ide daleko od kuce.
A u kucu - jok., jedini hajvan kojeg mogu u kuci je macak.

p.s.
U nacelu sam protiv kastracije, ali za nju bi haman bilo bolje kad vec zivi na ulici da ju odvedem veterinaru... fakat stalno il skotna, il doji...
bolje onda sterilisati ..ako nista zbog kucica, ko zna sta se desi sa njima

a zlatni retriveri su mi hit :D samo sto ne progovore :D
Post Reply