ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sir_Lancelot

#51 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by Sir_Lancelot »

Ljudi ne kontate. U Sarajevu, ne znam kakva je situacija u ostalim gradovima, isključili su jeftinu tarifu. Nema veza sa računom, očitavanjem i zamjenom satova. Isključena je jeftina tarifa i osim kolege niko ne reaguje.
Sir_Lancelot

#52 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by Sir_Lancelot »

Znači samo da zamjene sat. Čudno. Kako može toliko satova u isto vrijeme da pregori u gradu.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#53 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by PipiDugaDevetka »

Sir_Lancelot wrote:Ljudi ne kontate. U Sarajevu, ne znam kakva je situacija u ostalim gradovima, isključili su jeftinu tarifu. Nema veza sa računom, očitavanjem i zamjenom satova. Isključena je jeftina tarifa i osim kolege niko ne reaguje.
Sir_Lancelot wrote:Znači samo da zamjene sat. Čudno. Kako može toliko satova u isto vrijeme da pregori u gradu.
Ja te ništa ne razumijem. Objasni sve ponovo, polako.
mahalas505

#54 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by mahalas505 »

PipiDugaDevetka wrote:
Sir_Lancelot wrote:Ljudi ne kontate. U Sarajevu, ne znam kakva je situacija u ostalim gradovima, isključili su jeftinu tarifu. Nema veza sa računom, očitavanjem i zamjenom satova. Isključena je jeftina tarifa i osim kolege niko ne reaguje.
Sir_Lancelot wrote:Znači samo da zamjene sat. Čudno. Kako može toliko satova u isto vrijeme da pregori u gradu.
Ja te ništa ne razumijem. Objasni sve ponovo, polako.
Sta hoce da kaze da je Elektrodistribucija mnogim gradjanima u Sarajevu vec iskljucila jeftinu tarifu(tj. sat je ne preklapa u vrijeme kad je jeftina struja, npr. 13.00-16.00), tj. sve se mjeri preko skupe tarife. Odluka da se to urade je donesena samovoljno od strane kopmanije, niti je FERK, niti je Vlada Federacije dala saglasnost za to :x . Tek je Eletkrodistribucija prije 2-3 dana uputila zvanican zahtjev da se ukine jeftina tarifa. Mogu misliti kad se ljudi iznenade koliko su malo potrosili jeftine struje na kraju mjeseca :D .
I po meni vjerovatnom scenariju nece struju naplatiti po srednoj vrijednosti(posto nema vise jeftine i skupe), nego ce je naplatiti po skupoj, stvarno njihov bezabrazluk nema granica :dance: :bih: .
Last edited by mahalas505 on 25/03/2011 10:43, edited 1 time in total.
vjesticanametli

#55 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by vjesticanametli »

:shock:
Bloo
Globalna šefica

#56 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by Bloo »

ako je ovo istina, mada sam jucer procitala da ovo iskljucenje jeftine i skupe nastupa tek od juna, odoh plakat :cry:
mahalas505

#57 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by mahalas505 »

Bloo wrote:ako je ovo istina, mada sam jucer procitala da ovo iskljucenje jeftine i skupe nastupa tek od juna, odoh plakat :cry:
Pa vjerovatno malo testiraju unaprijed :D .
I ako se budu ljudi zalili, bice tesko dokazati da nije bilo jeftine tarife :thumbup: .
Last edited by mahalas505 on 25/03/2011 10:49, edited 1 time in total.
vjesticanametli

#58 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

pa stanite malo ............cime oni to pravdaju da nema jeftine vec ce biti samo ta neka srednja ili samo skupa sta vec..................moze li se ista protiv toga uraditi ovo je bas kretenski.............
Better Man

#59 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by Better Man »

Jeftina struja ako se uvaži zahtjev za poskupljenje ukida se svima osim domačinstvima. Dakle jeftine struje će biti i dalje ali isključivo za domačinstva kao što napisah tako da ne morate brinuti.
mahalas505

#60 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by mahalas505 »

vjesticanametli wrote:pa stanite malo ............cime oni to pravdaju da nema jeftine vec ce biti samo ta neka srednja ili samo skupa sta vec..................moze li se ista protiv toga uraditi ovo je bas kretenski.............
Kad se zvanicno ukine dvotarifno naplacivanje struje, onda ce se naravno placati samo jedna tarifa, nece biti jeftina/srednja/skupa, bice znaci samo jedna cijena po kilovat/casu.
Problem je sada sto su iskljucili jeftinu, bez odobrenja, i onda ce sada u periodu kad je jeftina, brojilo to izmjeriti kao skupa, i oni ce to naplatiti kao skupa, a ne kao jednotarifna brojila, po srednjoj cijeni.
A sto se tice ukidanja jeftine i opcenito poskupljenja struje(u predhodnom periodu bilo je dovoljno vode u hidroelektranama i uglja u termoelektranama), naravno da nema opravdanja, ovo je jednostavno najednostavnije za vladu da dobije pare od gradjana.
mahalas505

#61 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by mahalas505 »

Better Man wrote:Jeftina struja ako se uvaži zahtjev za poskupljenje ukida se svima osim domačinstvima. Dakle jeftine struje će biti i dalje ali isključivo za domačinstva kao što napisah tako da ne morate brinuti.
Problem je sto vec nekoliko dana u Sarajevu, mnoga naselja tj. domacinstva nemaju jeftinu tarifu.
privremeni

#62 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by privremeni »

mahalas505 wrote:
Better Man wrote:Jeftina struja ako se uvaži zahtjev za poskupljenje ukida se svima osim domačinstvima. Dakle jeftine struje će biti i dalje ali isključivo za domačinstva kao što napisah tako da ne morate brinuti.
Problem je sto vec nekoliko dana u Sarajevu, mnoga naselja tj. domacinstva nemaju jeftinu tarifu.
Moglo bi biti nesto u toj prici. Dosao mi je enormno visok racun za period 15.02-15.03. Nisam ga provjeravao, onako letimicno sam samo primjetio nelogicnost izmedju VT i MT. Budem detaljno pregledao racun.

A sto se tice domacinstava, jedan od prijedloga Elelktroprivrede je da se ona dnevna jeftina struja (13-16 sati) ostavi samo za Subotu.
vjesticanametli

#63 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

budem pogledala veceras hocel prebaciti............znaci nema vise vas cjeli dan nedjeljom :(

mahalas hvala
Bloo
Globalna šefica

#64 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by Bloo »

da, ali povecanje za domacinstva sto se tice cijene iznos 30%
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#65 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Obavještenje o održanoj IV redovnoj sjednici FERK-a u 2011. godini
Četvrtak, 24 Mart 2011 00:00

Na današnjoj IV. redovnoj sjednici FERK-a razmatrana je i donesena Odluka o provođenju trećeg tarifnog postupka po zahtjevu JP Elektroprivreda BIH- d.d. Sarajevo za djelatnosti proizvodnje, distribucije i snabdijevanja električnom energijom, kojom je utvrđeno da su započeli postupci formalnih rasprava u trećem tarifnom postupku po navedenom zahtjevu.
Donesena je i Odluka o planu aktivnosti o održavanju postupaka formalnih rasprava tokom trećeg tarifnog postupka za djelatnosti proizvodnje, distribucije i snabdijevanja električnom energijom po kojoj će se formalne rasprave održati prema sljedećem rasporedu:

• Proizvodnja električne energije – 05. i 06. maja 2011. godine.
• Distribucija električne energije – 09. i 10. maja 2011. godine .
• Snabdijevanje električnom energijom I reda – 11. maja 2011. godine.
• Tarifni stavovi – 09. juna 2011. godine .

Planirani početak svih navedenih formalnih rasprava je u 9:00 sati.

Na formalnim raspravama prisustvo javnosti je dobrodošlo, ali u istim mogu učestvovati zaposlenici FERK-a, JP Elektroprivreda BIH- d.d. Sarajevo i umješači. Zahtjev za sticanje statusa umješača podnosi se do 4. aprila 2011. godine do 12 sati na adresu FERK-a. Na sjednici je donesena i Odluka o imenovanju voditelja postupaka formalnih rasprava u trećem tarifnom postupku.

Nadalje, razmatran je i usvojen Nacrt prethodne dozvole za izgradnju proizvodnog objekta mHE „Duščica“ podnosioca zahtjeva, „ING-EKO“ d.o.o. Prozor-Rama, te je zakazana opšta rasprava koja će se održati 31.03.2011. godine sa početkom u 11:00 sati u zgradi Općine Prozor - Rama.

Razmatran je i usvojen Pravilnik o izvještavanju za imaoce dozvole za djelatnost snabdijevanja električnom energijom II reda i nezavisne proizvođače sa Obrazloženjem te Nacrt odluke o Regulatornom kontnom planu sa Obrazloženjem uz nacrt, za koji je opšta rasprava zakazana 11. aprila 2011. godine sa početkom u 11:00 sati u prostorijama FERK-a.

FERK je nezavisna komisija čiji je cilj zaštita kupaca, proizvođača i distributera električne energije. FERK radi na uređivanju njihovih međusobnih odnosa u skladu sa Zakonom o električnoj energiji.

Ažurirano Četvrtak, 24 Mart 2011 11:50
PipiDugaDevetka

#66 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Čuo sam vijest da EP BiH traži poskupljenja, odnosno promjenu cijena (Za neke poskupljenje, a za neke pojeftinjenje).
Ako sam dobro razumio oni traže UKIDANJE JEFTINE LJETNJE NIŽE TARIFE, a ne DNEVNE za domaćinstva.
Možda nisam dobro razumio?!
:?

Sve u svemu, svima mora biti jasno da cijene energije mogu samo da rastu. Isto važi i za gorivo.
privremeni

#67 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by privremeni »

PipiDugaDevetka wrote:Čuo sam vijest da EP BiH traži poskupljenja, odnosno promjenu cijena (Za neke poskupljenje, a za neke pojeftinjenje).
Ako sam dobro razumio oni traže UKIDANJE JEFTINE LJETNJE NIŽE TARIFE, a ne DNEVNE za domaćinstva.

Sve u svemu, svima mora biti jasno da cijene energije mogu samo da rastu. Isto važi i za gorivo.
Ja razumio da su ponudili vise varijanti poskupljenja.
Kad su domacinstva u pitanju, prijedlog je da se ukine niza ljetna tarifa, sto iznosi povecanje od oko 25%, a prelazi 30% sa varijantom da se, pored te ljetne tarife, ukine i ona dnevna jeftinija, koja je trenutno od 13 do 16 sati. Prema tom prijedlogu, pored nocne jeftinije imali bi nedjeljom kao i sada 24 sata i samo subotom od 13-16.sati (ne radnim danima).
Znajuci nas, mi cemo se stisati na ovih 25% i jos misliti kako smo dobro prosli. Nadam se da ce se ukljuciti ova udruzenja za zastitu potrosaca, a trebalo bi malo priupitati i federalnu vladu.
Dobar im izgovor da rastu cijene kWh u malim hidroelektranama, a sve do jedne kako su otvorene imaju istu cijenu od nepunih 10 pf.
PipiDugaDevetka

#68 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

privremeni wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Čuo sam vijest da EP BiH traži poskupljenja, odnosno promjenu cijena (Za neke poskupljenje, a za neke pojeftinjenje).

Ja razumio da su ponudili vise varijanti poskupljenja.
Kad su domacinstva u pitanju, prijedlog je da se ukine niza ljetna tarifa, sto iznosi povecanje od oko 25%, a prelazi 30% sa varijantom da se, pored te ljetne tarife, ukine i ona dnevna jeftinija, koja je trenutno od 13 do 16 sati. Prema tom prijedlogu, pored nocne jeftinije imali bi nedjeljom kao i sada 24 sata i samo subotom od 13-16.sati (ne radnim danima).
Znajuci nas, mi cemo se stisati na ovih 25% i jos misliti kako smo dobro prosli. Nadam se da ce se ukljuciti ova udruzenja za zastitu potrosaca, a trebalo bi malo priupitati i federalnu vladu.
Dobar im izgovor da rastu cijene kWh u malim hidroelektranama, a sve do jedne kako su otvorene imaju istu cijenu od nepunih 10 pf.
Kako god bude, biće hebeno guravo,...Veš mašinu uključivaću samo po noći. BMK za komšije i buku ala mlazni avion kada centrifuga proradi.
mahalas505

#69 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by mahalas505 »

privremeni wrote:Ja razumio da su ponudili vise varijanti poskupljenja.
Upravo kao sto @privremeni napisa uopste nema velikog razloga da se poveca struja za 20% ili 30% posto. Hidroelektrane su imale dobar priliv vode tokom citave godine, termoelektrane imaju dovoljno uglja, cak i mislim vise nego sto treba trenutno. Ono sto pada na pamet sto je poskupilo je gorivo, tj. ulje za hladjenje trafoa, ali to nikako ne moze opravdati toliko poskupljenje, posto je to sitna stavka prilikom formiranja cjene ele. energije.
Takodjer, sto mene zapada za oko je sto se ljudi uopste ne zale na ukidanje dnevne jeftine tarife(barem na nekoliko dana u toku predhodne sedmice), a odluka jos nije donesena.
quoter

#70 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by quoter »

Gotovo svaku noć oko ponoći mi nestane struje i nema je 5 sekundi i ponovo dođe, koji im je ... :x :x :x
kone

#71 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by kone »

Jesi brate pravi mahalas :D ...Kako se moze desiti da ukinu VT i MT i da bude neka srednja tarifa,a fino ljudi rekli da ce samo za domacinstva ostati MT,odnosno jeftina tarifa od 13-16h.Eh sad kako moze biti i jedno i drugo????Ne moze biti i srednja i jeftina u isto vrijeme.Bacas bombe bezveze.
Kako sam ja shvatio,uvest ce srednju tarifu za sve osim domacinstva.Za domacinstvo ce biti jeftina struja od 13-16h(ne znam sta ce biti sa nocnom jeftinom,valjda ce nju ukinuti,a mozda i nece ko zna) i prijedlog je da pored nedjelje,da i subotom bude jeftina citav dan.Zanci da sumiramo,jeftina ce biti radnim danom od 13-16h i cijeli vikend...
MeanMachine

#72 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by MeanMachine »

kone wrote:Jesi brate pravi mahalas :D ...Kako se moze desiti da ukinu VT i MT i da bude neka srednja tarifa,a fino ljudi rekli da ce samo za domacinstva ostati MT,odnosno jeftina tarifa od 13-16h.Eh sad kako moze biti i jedno i drugo????Ne moze biti i srednja i jeftina u isto vrijeme.Bacas bombe bezveze.
Kako sam ja shvatio,uvest ce srednju tarifu za sve osim domacinstva.Za domacinstvo ce biti jeftina struja od 13-16h(ne znam sta ce biti sa nocnom jeftinom,valjda ce nju ukinuti,a mozda i nece ko zna) i prijedlog je da pored nedjelje,da i subotom bude jeftina citav dan.Zanci da sumiramo,jeftina ce biti radnim danom od 13-16h i cijeli vikend...
Upravo tako, u pojašnjenju svoga zahtjeva ljudi iz EPBiH su medijima objasnili da su tražili ukidanje manje i više dnevne tarife za sve kategorije potrošača OSIM za domaćinstva za koja ostaje da važi dosadašnji tarifni model.
S druge strane, za domaćinstva su tražili povećanje cijena struje za, kako oni kažu, opravdanih minimalno 12%, te su za sve potrošače (pa tako i za domaćinstva) tražili izjednačavanje zimske i ljetne tarife (to znači da bi cijelu godinu cijena po kWh potrošene električne energije bila ista, a ne kao do sada ljeti jeftinija, a zimi skuplja). Eh sad koju bi od ove dvije cijene ostavili ili bi možda odredili neku srednju cijenu po kWh za cijelu godinu to je do EPBiH, odnosno do FERK-a. U svakom slučaju, u EPBiH su naglasili da su FERK-u dostavili nekoliko mogućih modela od kojih FERK može prihvatiti jedan, napraviti novi model kombinirajući već dostavljene modele, a može odlučiti i da ne usvoji nijedan i da ostanu na snazi važeće tarife.
mahalas505

#73 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by mahalas505 »

kone wrote:Jesi brate pravi mahalas :D ...Kako se moze desiti da ukinu VT i MT i da bude neka srednja tarifa,a fino ljudi rekli da ce samo za domacinstva ostati MT,odnosno jeftina tarifa od 13-16h.Eh sad kako moze biti i jedno i drugo????Ne moze biti i srednja i jeftina u isto vrijeme.Bacas bombe bezveze.
De procitaj moje postove ponovo, pa onda iznesi neke zakljucke.
Prvo ja uopste nisam spominjao ljetnu i zimsku tarifu, nego samo tarife tokom dana, i to iz razloga mnogim naseljima nije bilo jeftine tafire tokom dana (13:00-16:00) otpirlike prije dvije sedmice i to je trajalo nekoliko dana(da li je to bila koincidencija sa ovim zahtjevima za posljupljenje ili ne,to ne bih znao). Mozda ce ti sada malo biti jasnije zasto sam spominjao srednju tafiru u tom kontekstu nevezano za odluke o poskupljenju, i da ce svima to biti obracunato kao skupa tarifa, posto ce to sat izmjeriti kao skupu, posto nije "prebacio" na jeftinu.
I ako ti nije mrsko, mozes li citirati gdje sam to rekao da ce biti u isto vrijeme i srednja i jeftina tarifa? Uopste nisam komentarisao najave o promjeni cjena i tarifa, nego da su nesto primjenili a da nije donesena zvanicna odluka.
Takodjer, Elektropriverda je izasla s drugacijim stavom na pocetku u vezi poskuljenja, pa su ga vremenom korigovali sa ovim svakodnevnim pojasnjenjima.
kone

#74 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by kone »

mahalas505 wrote:
vjesticanametli wrote:pa stanite malo ............cime oni to pravdaju da nema jeftine vec ce biti samo ta neka srednja ili samo skupa sta vec..................moze li se ista protiv toga uraditi ovo je bas kretenski.............
Kad se zvanicno ukine dvotarifno naplacivanje struje, onda ce se naravno placati samo jedna tarifa, nece biti jeftina/srednja/skupa, bice znaci samo jedna cijena po kilovat/casu.
Problem je sada sto su iskljucili jeftinu, bez odobrenja, i onda ce sada u periodu kad je jeftina, brojilo to izmjeriti kao skupa, i oni ce to naplatiti kao skupa, a ne kao jednotarifna brojila, po srednjoj cijeni.
A sto se tice ukidanja jeftine i opcenito poskupljenja struje(u predhodnom periodu bilo je dovoljno vode u hidroelektranama i uglja u termoelektranama), naravno da nema opravdanja, ovo je jednostavno najednostavnije za vladu da dobije pare od gradjana.
Nemoj se ljutiti bezveze.Ono je bila sala za mahalasa :) ..A ovdje i ovom tvom postu ima svega udrobljenog,da se tako izrazim.Kazes hoce ukinuti dvotarifni obracun struje.Samim tim si rekao da hoce ukinuti jeftinu i uvesti srednju.Eh sad kako je moguce i to i ono sto oni kazu da ce uvesti svima srednju tarifu osim domacinstvima?!

Dalje,niko nikome ne moze ukinuti jeftinu.Svaki uklopni sat je vezan za jedno dvotarifno ili za vise dvotarifnih u jednom ulazu zgrade(od ne znam 5 do lupam 55 brojila).Svaki taj uklopni sat ima bateriju u sebi.Da bi neko ukinuo kako ti kazes jeftinu tarifu cijelim naseljima i jednom dijelu grada,morao bi poslati mali milion ljudi da idu od zgrade do zgrade i da iz svakog uklopnog sad izvade tu bateriju da ne bi taj sat prebacivao na jeftinu tarifu..Eto pa ti sad kontaj da li je to moguce i da li to sto si ti rekao spada u neku teoriju zavjere :) ...I na kraju krajeva imas racun na kojem pise koliko si potrosio skupe,a koliko jeftine struje.Ako vidis da su ti obracunali po skupoj sve,a imas uklopni,onda ravno do ED i zalis se i oni ti na licu mjesta preprave racun...
mahalas505

#75 Re: ELEKTRODISTRIBUCIJA SARAJEVO

Post by mahalas505 »

kone wrote:Nemoj se ljutiti bezveze.Ono je bila sala za mahalasa :) ..A ovdje i ovom tvom postu ima svega udrobljenog,da se tako izrazim.Kazes hoce ukinuti dvotarifni obracun struje.Samim tim si rekao da hoce ukinuti jeftinu i uvesti srednju.Eh sad kako je moguce i to i ono sto oni kazu da ce uvesti svima srednju tarifu osim domacinstvima?!

Dalje,niko nikome ne moze ukinuti jeftinu.Svaki uklopni sat je vezan za jedno dvotarifno ili za vise dvotarifnih u jednom ulazu zgrade(od ne znam 5 do lupam 55 brojila).Svaki taj uklopni sat ima bateriju u sebi.Da bi neko ukinuo kako ti kazes jeftinu tarifu cijelim naseljima i jednom dijelu grada,morao bi poslati mali milion ljudi da idu od zgrade do zgrade i da iz svakog uklopnog sad izvade tu bateriju da ne bi taj sat prebacivao na jeftinu tarifu..Eto pa ti sad kontaj da li je to moguce i da li to sto si ti rekao spada u neku teoriju zavjere :) ...I na kraju krajeva imas racun na kojem pise koliko si potrosio skupe,a koliko jeftine struje.Ako vidis da su ti obracunali po skupoj sve,a imas uklopni,onda ravno do ED i zalis se i oni ti na licu mjesta preprave racun...
Ja ovdje ne govorim o nikakvim zavjerama, nego jednostavno nije bilo jeftine tarife tokom dana, a po noci je bilo, i to u vise nasalje. E sad vec sam rekao da li je to samo koncidencija sa ovim najvaljenim poskpuljenima, to ne znam, ali ako je istina onda je to bilo u najmanju ruku bezobrazno od strane Eletroprivrede.

Medjutim, svida mi se sto si ponudio tehnicko obrazlozenje, da se udaljimo od ovih "teorija zavjera", jer jednostavno i ja uvazavam samo diskusiju baziranu na cinjenicama.
Posto smo vec usli u aspekt tehnicke diskusije, mozes li onda malkice objasniti sta znaci skracenica "MTU" u kontekstu elektricnih brojila/satova? Mislim da bi jedno cisto tehnicko objasnjenje pomoglo za eventualnu daljnju diskusiju.
Post Reply