Da.JThomas wrote:nema to nikakve veze s tim je li javno preduzeće ili nije, nego je taksativno nabrojano za kakve robe i usluge je rok zastare jednu godinu. bez obzira ko ih vrši i isporučuje, nigdje se ne spominje javno preduzeće. a ima ih i koje vrše privatne firme.
Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
Moderator: _BataZiv_0809
- poznanik
#51 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
-
sumirprimus
#52 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
ja ulozio prigovor na tuzbu iz(
) 2003-će... jos cekam poziv za raspravu...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#53 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
I mene tužilo zbog neplaćanja naknade za održavanje i upravljanje, pa za desetak dana moram ići na pripremno ročište.
Advokatica mi rekla da ''ne berem brigu jer Izvršno odjeljenje Kantonalnog suda nije u stanju da išta izvrši''.
Ja znam da se održavanje i upravljanje mora plaćati, ali ne pristajem na to da plaćam, a da me niko ne obavještava o stanju na računu zgrade, da niko ne dovodi dimnjačara, pa su 4 požara bila u zgradi,...etc.
Možete li mi pomoći svojim mišljenjem o mom slučaju?
Advokatica mi rekla da ''ne berem brigu jer Izvršno odjeljenje Kantonalnog suda nije u stanju da išta izvrši''.
Ja znam da se održavanje i upravljanje mora plaćati, ali ne pristajem na to da plaćam, a da me niko ne obavještava o stanju na računu zgrade, da niko ne dovodi dimnjačara, pa su 4 požara bila u zgradi,...etc.
-
hladan.preminger
#54 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
PipiDugaDevetka wrote:I mene tužilo zbog neplaćanja naknade za održavanje i upravljanje, pa za desetak dana moram ići na pripremno ročište.
Dobro ti je adovakat rekao, nikad oni to nece izvrsiti. Radim na izvrsnim predmetima svaki dan. To je sporo uzas, a zbog velikog broja predmeta oni svjesno to ne provode.
-
hladan.preminger
#55 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
Poznanik, gdje je onaj post gdje si svasta udrobio. Javna, privatna poduzeca i sl. Nemoj majke ti vise.
Rok zastare nema veze sa oblikom društva vec sa obaveznopravnim odnosom.
-
hladan.preminger
#56 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
correctJThomas wrote:nisu sva iz poslovanja javnih preduzeća, tu su i pretplate na štampu i recimo telefon koji sad nude i privatna preduzeća. al' taksativno su nabrojani na taj način da nije dopušteno šire tumačenje.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#57 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
Hvala, smirio si me. Previše sam se sekirao do sada.hladan.preminger wrote:PipiDugaDevetka wrote:I mene tužilo zbog neplaćanja naknade za održavanje i upravljanje, pa za desetak dana moram ići na pripremno ročište.
Dobro ti je adovakat rekao, nikad oni to nece izvrsiti. Radim na izvrsnim predmetima svaki dan. To je sporo uzas, a zbog velikog broja predmeta oni svjesno to ne provode.
- Miki123
#58 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
hladan.preminger wrote:Poznanik, gdje je onaj post gdje si svasta udrobio. Javna, privatna poduzeca i sl. Nemoj majke ti vise.
Poznanik i njegova tumačenja.. neprocjenjivo
- poznanik
#59 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
Miki123 wrote: Poznanik i njegova tumačenja.. neprocjenjivo
Čitali smo ovdje i tvoja prostiranja tipa "rekao mi knjigovođa..."
-
sokkia
#60 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
Ljudi od struke a razlicita tumacenja..

-
hladan.preminger
#61 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
sokkia wrote:Ljudi od struke a razlicita tumacenja..![]()
![]()
![]()
Da svi isto tumače zakon, ne bi bilo sporova.
- poznanik
#62 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
Novim ZOO BiH predviđeno je jednogodišnje zastarijevanje potraživanja naknada na osnovi upravljanja i održavanja zgradama, kao i potraživanja nakon pružanja usluga kablovske televizije, kablovskog interneta i internet usluga uošte.
-
hladan.preminger
#63 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
Bilo je i vrijeme, jer su sve zemlje ex yu ZOO koji se usvojile od SFRJ prilagodile modernim tokovima poslovanja osim BiH.poznanik wrote:Novim ZOO BiH predviđeno je jednogodišnje zastarijevanje potraživanja naknada na osnovi upravljanja i održavanja zgradama, kao i potraživanja nakon pružanja usluga kablovske televizije, kablovskog interneta i internet usluga uošte.
Kad ce stzupiti na snagu to je vec pitanje.
- ja.neron
#64 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
ali ako te tuže i obnavljaju istu tužbu (svakih 6 mjeseci) onda ne zastarjevaju njihova potraživanja prema tuženompoznanik wrote:Novim ZOO BiH predviđeno je jednogodišnje zastarijevanje potraživanja naknada na osnovi upravljanja i održavanja zgradama, kao i potraživanja nakon pružanja usluga kablovske televizije, kablovskog interneta i internet usluga uošte.
- PipiDugaDevetka
#65 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
U ponedjeljak, prvi put u životu na sud, na pripremno ročište zbog duga upravitelju.
Mislim, ja znam da je potrebno plaćati održavanje zgrade, ali, stvarno ja NE ŽELIM PLAĆATI, nešto što je regulisano Zakonom o održavanju, a ne vrijedi za sve vlasnike moje zgrade.
Citiram šta je rekla supruga jednog nadogr(a)đenog komšije:
Mi što smo kupili stanove, mi ne trebamo plaćati održavanje, a vi koji ste DOBILI stanove, vi trebate plaćati!
Kako da se ponašam na sudu, na tom pripremnom ročištu?
Mogu li tražiti od tužitelja neku vrstu nagodbe, da otplatu dugovanja vršim u nekim razumnim ratama, te da upravitelj promijeni način poslovanja tako što će tužiti sve dužnike iz moje zgrade, a ne samo mene i još jednu samohranu komšinicu sa šestoro djece.
Da redovno dostavlja godišnje izvještaje stavljajući ih na oglasnu ploču, da redovno šalje dimnjačara pred sezonu grijanja i u toku sezone da se više ne bi dešavali požari kojih je ukupno bilo 4 u mojoj zgradi otkako je nadograditelj=upravitelj zgrade nadogradio jedan sprat na zgradi.
Mislim, ja znam da je potrebno plaćati održavanje zgrade, ali, stvarno ja NE ŽELIM PLAĆATI, nešto što je regulisano Zakonom o održavanju, a ne vrijedi za sve vlasnike moje zgrade.
Citiram šta je rekla supruga jednog nadogr(a)đenog komšije:
Mi što smo kupili stanove, mi ne trebamo plaćati održavanje, a vi koji ste DOBILI stanove, vi trebate plaćati!
Kako da se ponašam na sudu, na tom pripremnom ročištu?
Mogu li tražiti od tužitelja neku vrstu nagodbe, da otplatu dugovanja vršim u nekim razumnim ratama, te da upravitelj promijeni način poslovanja tako što će tužiti sve dužnike iz moje zgrade, a ne samo mene i još jednu samohranu komšinicu sa šestoro djece.
Da redovno dostavlja godišnje izvještaje stavljajući ih na oglasnu ploču, da redovno šalje dimnjačara pred sezonu grijanja i u toku sezone da se više ne bi dešavali požari kojih je ukupno bilo 4 u mojoj zgradi otkako je nadograditelj=upravitelj zgrade nadogradio jedan sprat na zgradi.
- JThomas
#66 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
možeš tražiti, al' ti ne moraju oni prihvatiti...al' se desi i da prihvate. naročito ako nemaš stalne prihode, za uhar im je šta bilo da plaćaš, jer je to izvršenje na pokretnim stvarima zajebancija, k'o što su ti već rekli.
- PipiDugaDevetka
#67 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
Je li zahebancija sa izvršenjem presude i u slučaju imanja penzijice/mirovinice?JThomas wrote:možeš tražiti, al' ti ne moraju oni prihvatiti...al' se desi i da prihvate. naročito ako nemaš stalne prihode, za uhar im je šta bilo da plaćaš, jer je to izvršenje na pokretnim stvarima zajebancija, k'o što su ti već rekli.
- JThomas
#68 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
e to bogami nije. prisilno ti mogu plijeniti do 1/2 penzije mjesečno ako je ispod hiljadu maraka.
- PipiDugaDevetka
#69 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
Šta ako slažem da nemam redovnih primanja (penzije)?JThomas wrote:e to bogami nije. prisilno ti mogu plijeniti do 1/2 penzije mjesečno ako je ispod hiljadu maraka.
- suncokret_1984
#70 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
pa ne mozes slagat, mislim mozes, ali jedan kraci dopis PIO/MIO i onda ce se utvrdit da li imas primanja po osnovu penzijePipiDugaDevetka wrote:Šta ako slažem da nemam redovnih primanja (penzije)?JThomas wrote:e to bogami nije. prisilno ti mogu plijeniti do 1/2 penzije mjesečno ako je ispod hiljadu maraka.
- PipiDugaDevetka
#71 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
Hvala @sunnyFlower-aginice!suncokret_1984 wrote:pa ne mozes slagat, mislim mozes, ali jedan kraci dopis PIO/MIO i onda ce se utvrdit da li imas primanja po osnovu penzijePipiDugaDevetka wrote:Šta ako slažem da nemam redovnih primanja (penzije)?JThomas wrote:e to bogami nije. prisilno ti mogu plijeniti do 1/2 penzije mjesečno ako je ispod hiljadu maraka.
- JThomas
#72 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
da.
da li oni to stvarno rade za sve dužnike, ne znam, mogu li stići...ali svakako to mogu uraditi, a ovaj im mora odgovoriti. ja sam čak kad dobijem presudu pisao MUPovima za registrovana vozila dužnika, i uredno ti odgovore sve sa markama i registarskim brojevima.
da li oni to stvarno rade za sve dužnike, ne znam, mogu li stići...ali svakako to mogu uraditi, a ovaj im mora odgovoriti. ja sam čak kad dobijem presudu pisao MUPovima za registrovana vozila dužnika, i uredno ti odgovore sve sa markama i registarskim brojevima.
- PipiDugaDevetka
#73 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
Dokazi na sudu prilikom parničnog postupka, moraju li biti ovjereni dokumenti ili mogu foto-kopije neovjerene?JThomas wrote:da.
Svi moji dokazi su kod tužitelja i morao bih njega moliti da mi ih ustupi da bih se odbranio.
Namjeravam se braniti tako što ću dokazati da je nezakonito izvršen izbor upraviteljske firme i PEV-a (predstavnika etažnih vlasnika). Dokument koji je dokaz nije ovjeren nego je neovjerena fotokopija koju sam dobio putem Ministarstva kada sam se žalio na nerad upraviteljske firme.
- JThomas
#74 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
u praksi - ne moraju. samo ako se ospori autentičnost, onda je dobro imati original ili ovjerenu kopiju. i tad se svaki dokaz cijeni slobodnom ocjenom, a ako oni prigovore da je taj papir falsifikovan, onda je teret dokazivanja te tvrdnje na njima...ma u praksi rijetko dođe do toga. a oni vjerovatno znaju da taj papir jeste autentičan pa se neće upuštati u to.
- eluna
#75 Re: Treba mi pravni savjet - tužba za neplaćanje komunalija
svašta!!!!!!!! koji vam je upravitelj ..... ako imaš takvu klauzulu u kupoprodajnom ugovoru - upravitelj je mogao da te zaduži SAMO I JEDINO za vrijeme od kada ste kupili stan ....to je to wrote:Računi nisu na starog vlasnika. Kada smo kupili stan i račune smo preveli na nas.
pokušaj otići do upravitelja, možda neko nije dobro obradio podatke