psi lutalice ....
-
MAN-lion's coach
#51 Re: psi lutalice ....
To stvarno ne znam,ali uvijek bude tako na kraju.
- Urban B.
#52 Re: psi lutalice ....
Stanje sa ovim lutalicama postaje nepodnosljivo,mene su vec 2 puta napali i oba puta je to bilo navecer,valjda im tad dosadno pa se furaju!
Ako se ubrzo nesto ne poduzme po ovom pitanju mislim da ce raja sama pocet da se rjesava ovog problema pa cemo opet imati aktiviste koji se nesto bune a nista ne rade!
Ako se ubrzo nesto ne poduzme po ovom pitanju mislim da ce raja sama pocet da se rjesava ovog problema pa cemo opet imati aktiviste koji se nesto bune a nista ne rade!
-
sorei
#53 Re: psi lutalice ....
I sta si radio kad su te napali ako se sjecas? 
- Urban B.
#54 Re: psi lutalice ....
i u prvom i u drugom slucaju nogom opalio onog koji me uhvatio za nogu i onda brze bolje u haustor pa poslje u hitnu na injekciju za svaki slucaj 
- pametolog
#55 Re: psi lutalice ....
Vecina ljudi i na ovom forumu je sa velikim simpatijama pratila i aktivno ili pasivno podrzavala, kako kazete, "aktiviste" udruženja za zaštitu životinja, ali se bojim da sve više gube tu podršku (uključujući mene i dobar broj mojih prijatelja). Mislim da bi oni prvi trebali da se aktiviraju i umjesto da samo laju na vlast, da nesto rijese, inače će se ljudi okrenuti i protiv njih. Zakon je usvojen na nihov pritisak i oni imaju veliku odgovornost. Da zakon nije usvojen, svi bi po vlasti, vaki su naki su. Eto, usvojili su zakon, a cini mi se da sad treba novi - zakon o zaštiti ljudi od životinja.
- Bullet Tooth Tony
#56 Re: psi lutalice ....
Kaze se ko turakaBloo wrote:ja ih ignorišem koliko mogu, mada ih u Ferhadiji i u starom gradu ima ko kineza....
Ne bojim se pasa pa me nije strah ... evo jedan poklon sto su mi psi ostavili prosle godine

Last edited by Bullet Tooth Tony on 08/03/2011 17:00, edited 3 times in total.
- Urban B.
#57 Re: psi lutalice ....
Bullet Tooth Tony wrote:Kaze se ko turakaBloo wrote:ja ih ignorišem koliko mogu, mada ih u Ferhadiji i u starom gradu ima ko kineza....
-
homar
#58 Re: psi lutalice ....
Znate li koliko postojeću vlast interesuju psi lutalice, kao lanjski snijeg. Zašto? Pa zato njihova se djeca vozaju službenim automobilima, žene imaju lične vozače i auta, pa oni to i ne primjećuju. Ova sirotinja koja kuka, može kukati do sutra, do naredne godine, ništa se promijeniti neće? Zašto? Pa oni ne vide ništa dalje od nosa, na djelu je jagma oko državnog plijena "hoćemo li formirati vlast, nećemo li formirati vlast" "hoću ja u vlasti, jer ako on dođe a ja ne, otjrat će me u ćorku". I tako do u nedogled.
Jedino rješenje, ne samo za pse lutalice, nego i za ljude lutalice, ljude obezglavljene, ohadaljene je ULICA, ULICA I OPET ULICA...REVOLUCIJA. Sve drugo je zavaravanje i odlaganje agonije u ovoj državi. Mi smo ovdje pokusni kunici, stranci i ova naša bagra treniraju na nama koliko čovjek može da bude idiot i da trpi, kako bi to mogli primjenjivati u drugim regionima.
Zato ne pitajmo šta ćemo sa psima lutalicama, veći su problem ljudi lutalice.
Jedino rješenje, ne samo za pse lutalice, nego i za ljude lutalice, ljude obezglavljene, ohadaljene je ULICA, ULICA I OPET ULICA...REVOLUCIJA. Sve drugo je zavaravanje i odlaganje agonije u ovoj državi. Mi smo ovdje pokusni kunici, stranci i ova naša bagra treniraju na nama koliko čovjek može da bude idiot i da trpi, kako bi to mogli primjenjivati u drugim regionima.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#59 Re: psi lutalice ....
Vozdra komsija.vozač wrote:
ne znam u kojoj si ti mahali, al ja mislim da je vrbanjuša definitivno neprevaziđena, evo sad sam prošao pored igrališta, na ulazu ih se jedno 10 izvrnulo na suncu, gušteraju se, strava pogledati, a kamoli proći između njih dok duškaju, pa još da staneš nekom na rep![]()
ne znam postoji li gori kvart u gradu što se lutalica tiče, a spuštaju se i dole do škole, uvijek ih ima po okolnim ulicama, neki dan sam se sasro živ, bili su daleko od mene, al sve nešto laju i ganjaju se, pa sve nešto prema meni, jebo te, umal ne razbih glavu uskačući u kola, a još ih pritjero uza zid, pa nikad ući, ne znam jesu li koga gricnuli, al fakat je neprijatno proći pored njih
a svi isti, vidi se da im jedan čača
Kratko i jasno.astrid wrote: Ovo je ključni problem..Vlast je trebala napraviti azil,a onda ukinuti šinteraj.
Ovako, nema azila,nema šintora ,a ni novca koji je išao u tu svrhu..ostali su samo psi, prepušteni sami sebi.
Moderacija je na prvoj stranici dopustila temu pod odredjenim uslovima, i napisano je zasto svaki put zavrsi pod kljucem.MAN-lion's coach wrote:Ovo će ti moderacija zatvoriti.
-
sorei
#60 Re: psi lutalice ....
Nakon te slike ja vise ne idem van! Prije sam ih hranila, sad bi ih najradije pobila. 
- 2407
#61 Re: psi lutalice ....
vdivna wrote:Nakon te slike ja vise ne idem van! Prije sam ih hranila, sad bi ih najradije pobila.
- poznanik
#62 Re: psi lutalice ....
homar wrote:Znate li koliko postojeću vlast interesuju psi lutalice, kao lanjski snijeg. Zašto? Pa zato njihova se djeca vozaju službenim automobilima, žene imaju lične vozače i auta, pa oni to i ne primjećuju. Ova sirotinja koja kuka, može kukati do sutra, do naredne godine, ništa se promijeniti neće? Zašto? Pa oni ne vide ništa dalje od nosa, na djelu je jagma oko državnog plijena "hoćemo li formirati vlast, nećemo li formirati vlast" "hoću ja u vlasti, jer ako on dođe a ja ne, otjrat će me u ćorku". I tako do u nedogled.
Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja iz 2009. godine, predviđena je zaštita napuštenih i izgubljenih životinja, na način da im se osigura adekvatan smještaj i veterinarsko-zdravstvena pomoć. Sve vrijeme od stupanja na snagu ovog državnog zakona vodi se rasprava o izgradnji azila za napuštene životinje, prvenstveno za napuštene i izgubljene pse, posebno pse u čoporima, koji su svakodnevna tema već mjesecima. Ovim zakonom predviđeno je da sklonište za životinje osniva fizičko ili pravno lice, jedinica lokalne samouprave, općina, grad, kanton ili entitet.
Međutim, starijim Zakonom o komunalnim djelatnostima Kantona Sarajevo, iz 2004. godine utvrđene su komunalne djelatnosti među koje je uvršteno i obavljanje kafilerijske usluge.
Istiom ovim zakonom, koji je još uvijek na snazi u Kantonu Sarajevo, pod obavljanjem kafilerijskih usluga podrazumijevaju se poslovi stalnog i sigurnog uklanjanja životinja, pasa lutalica, lešina životinja, određenih nejestivih nusproizvoda klanja, konfiskata i valioničkog otpada sa javnih površina i poslovi eutanazije životinja.
Za izvršenje komunalnih djelatnosti odgovorno je kantonalno komunalno preduzeće. U Sarajevu je to „KJKP „RAD“. Na njihovoj web stranici još uvijek postoji objavljena važeća Odluka o vršenju kafilerijskih usluga na području grada Sarajeva iz 2007. godine (http://www.rad.com.ba/kafilerija.htm).
Dakle - KJKP „RAD“ je u obavezi da i dalje uklanja sve napuštene pse sa sarajevskih ulica, da ih smješta u kafileriju i tu osigurava veterinarski tretman i hranu, sve do njihovog usvajanja ili do izgradnje nekog drugog prihvatilišta (iako ne postoji potreba za izgradnjom drugog prihvatilišta kad već postoje kapaciteti kafilerije). Samo što sada te pse ne smiju eutanazirati, kao prije...
Zašto "RAD" ne uklanja napuštene pse sa sarajevskih ulica?
Problem je u finansijskim sredstvima kojim treba kupiti hranu za pse i platiti veterinarski tretman, ili kojim treba platiti sve ostalo, a koje "RAD" neće da obezbijedi ili ih nema, iako ih kroz budžet planira i dobije.
-
MAN-lion's coach
#63 Re: psi lutalice ....
A fakat koliko ima pasa sada da je za njih nadležan RAD kao higijenski servis i kakvi su im kapaciteti te kafilerije što imaju?
- pametolog
#64 Re: psi lutalice ....
kafilerija nije azil niti mjesto gdje se psi zadrzavaju. Kafilerija je mjesto gdje se unistava otpad zivotinjskog porijekla i gdje se psi mogu samo eutanizirati. Zakonom je prakticno onemogucen ovaj drugi dio.
- Ma.Le.Na
#65 Re: psi lutalice ....
problem jeste..ali sintori nisu rjesenje..
ja volim pse..pa i lutalice..
ja volim pse..pa i lutalice..
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#66 Re: psi lutalice ....
Jedino rjesenje su sintori. Jedino. To sto ti volis pse ne rjesava problem...
- Ma.Le.Na
#67 Re: psi lutalice ....
jedino rjesenje bi bio dom za napustene pse..znam ja da nema para za to SADA ali sintori nisu JEDINO rjesenje..
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#68 Re: psi lutalice ....
Pa ako se nema para za azil, onda su sintori JEDINO rjesenje. Karambolke otkidaju ba.Ma.Le.Na wrote:jedino rjesenje bi bio dom za napustene pse..znam ja da nema para za to SADA ali sintori nisu JEDINO rjesenje..
- nellington
#69 Re: psi lutalice ....
Nedavno je bila aktuelna priča o psima lutalicama u Moskvi (26.000, slovima dvadesetišesthiljada) koje su namjeravali 'deportovati' u kamp u divljinu, u Jaroslavlovskaju oblast. Odustali su od tog plana zbog pritiska udruženja a zaštitu životinja.
A pazite ovu cifru:

A pazite ovu cifru:
I poslije potrošenih gotovo milijardu ipo rubalja imaju 26.000 pasa lutalica za koje nemaju rješenja. Čemu se onda mi možemo nadatiMoscow's City Hall says it spent some $45 million (1.3 billion rubles) on dog shelters, sterilization, and other programs to deal with the city's huge stray population between 2008 and 2009.
-
MAN-lion's coach
#70 Re: psi lutalice ....
Pa et gore je navedeno kako se zbrinjavaju u kafileriji...pametolog wrote:kafilerija nije azil niti mjesto gdje se psi zadrzavaju. Kafilerija je mjesto gdje se unistava otpad zivotinjskog porijekla i gdje se psi mogu samo eutanizirati. Zakonom je prakticno onemogucen ovaj drugi dio.
- zateznistub
#71 Re: psi lutalice ....
Moj glas za aktiviranje sintera, ovo ovako ne ide.
Onim koji "vole pse" vodite ih kuci!!!
Onim koji "vole pse" vodite ih kuci!!!
-
1906
#72 Re: psi lutalice ....
to je dugorocan projekatnellington wrote:Nedavno je bila aktuelna priča o psima lutalicama u Moskvi (26.000, slovima dvadesetišesthiljada) koje su namjeravali 'deportovati' u kamp u divljinu, u Jaroslavlovskaju oblast. Odustali su od tog plana zbog pritiska udruženja a zaštitu životinja.
A pazite ovu cifru:
I poslije potrošenih gotovo milijardu ipo rubalja imaju 26.000 pasa lutalica za koje nemaju rješenja. Čemu se onda mi možemo nadatiMoscow's City Hall says it spent some $45 million (1.3 billion rubles) on dog shelters, sterilization, and other programs to deal with the city's huge stray population between 2008 and 2009.
uzmi da se napravi azil
pokupe "svi" psi
kastriraju
sta ostaje?
za 2 godine ce ih bit 80% prvobitnog broja
za 4 70%?
za 8 max 40%?
za 10 12 10%
i na kraju azil gotovo prazan
troskovi se smanjuju godinama, jednostavno - psi se ne razmnozavaju vise - nema svaki dovoljno jak organizam da prezivi - neki se uspavaju radi bolesti, starosti itd itd
ovih par preostalih, tj pasa koji bi se pojavljivali sporadicno, van azila opet su nista, i ne bi kostali puno u narednim godinama
zakljucaj temu
- minjonja
#73 Re: psi lutalice ....
ne znam kakav je zakon u rusiji, ali kada bi se kaznjavali oni koji dopustaju da se njihovi nekastrirani muzjaci pare sa zenkama sa ulice, kada bi kaznjavali one kojima je nehumano ili mrsko svoju zenku sterilizirati ali im nije nehumano ni mrsko 10 kucica na ulicu izbaciti, e tada bi se smanjio broj. pusti ti moskvu, ocigledno tu veterinar uzima 10 milja po sterilizaciji. imamo blizi primjer, i to beograd, koji je akcijom kastracija u kratkom periodu smanjio broj lutalica za nekoliko hiljada. bio je clanak na saxu, ali ne mogu da ga nadjem.nellington wrote:Nedavno je bila aktuelna priča o psima lutalicama u Moskvi (26.000, slovima dvadesetišesthiljada) koje su namjeravali 'deportovati' u kamp u divljinu, u Jaroslavlovskaju oblast. Odustali su od tog plana zbog pritiska udruženja a zaštitu životinja.
A pazite ovu cifru:
Last edited by minjonja on 08/03/2011 19:09, edited 1 time in total.
- nellington
#74 Re: psi lutalice ....
Kod nas ni to ne pali - dok god postoji dovoženje pasa iz ruralnih sredina u grad.
-
lalemali
#75 Re: psi lutalice ....
Ili neka šintori nešto urade ili kerove treba pokokati. Volim pse, ali samo dok nisu opasni po ljude. Nijedan čovjek ili žena ne smije biti napadnut od lutalica! Ovo je bruka. Nategnem staru svakom ko štiti lutalice i priča kako su ljudi krivi. Možda su neki i krivi, ali ovi ujedeni sigurno nisu. Većina nije. Nosite se do vraga vi što ufol štitite životinje i kenjate, a 'vamo štekate lovu. Mrš!