Mis mekinjas wrote:Banja Luka
![]()
Ako govorimo o cijelom gradu.
Ono centri..... Pa lijep je Zadar, ali samo poluotok, Dubrovnik, samo Stradun, Split, samo Prokurative, Mostar, pa i on može kao cjelina ući među ljepše, Ljubljana, lijep je sam strogi centar, Sarajevo, možete smatrati lijepim samo ako ste Sarajlija, i to je ok, ali grad nije lijep...., Zagreb, Gornji grad, Beograd, Kalemegdan, Dedinje, Novi Sad, dio centra, Rijeka, Korzo, ali Rijeka je urban grad, što ga stavlja na pijedestal.....
najljepsi gradovi ex-yu
- because_of_you
#51 Re: najljepsi gradovi ex-yu
-
sarajevsko_pivo
#52 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Konjic je jedan od najljepsih gradova u BiH.Una ragazza wrote:LJubljana je jako sladak grad...
Ali Dubrovnik i Zagreb su bez konkurencije...
Cuj Konjic omg
Sto zbog planina, neretva, boracko jezero, stari most, stari grad.
-
Una ragazza
#53 Re: najljepsi gradovi ex-yu
To ti ozbiljno??? Pa ok, fina je i Jablanica...a i Olovo moze top 5sarajevsko_pivo wrote:Konjic je jedan od najljepsih gradova u BiH.Una ragazza wrote:LJubljana je jako sladak grad...
Cuj Konjic omg
- Jazz_Junkie
#54 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Nisam znao da planine, rijeke i jezera spadaju u urbane gradjevine.sarajevsko_pivo wrote:Konjic je jedan od najljepsih gradova u BiH.Una ragazza wrote:LJubljana je jako sladak grad...
Cuj Konjic omg
-
Una ragazza
#55 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Eh lako je tebi iz Beca a i meni sa drugog kraja Evrope govorit...Jazz_Junkie wrote:Nisam znao da planine, rijeke i jezera spadaju u urbane gradjevine.sarajevsko_pivo wrote:Konjic je jedan od najljepsih gradova u BiH.Una ragazza wrote:LJubljana je jako sladak grad...
Cuj Konjic omg
Neki nisu otisli dalje od Makarske...ali KONJIC
- cyprus
#56 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Ja nažalost nemam često priliku da putujem
U BiH u najljepše spadaju (a u kojima sam bio): Banja Luka, Bihać, Sarajevo, Trebinje, pa i Travnik...
U Hrvatskoj mi se sviđaju Imotski (kako sam već reko), Dubrovnik i Split
U Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i Makedoniji nisam nikad bio...
U BiH u najljepše spadaju (a u kojima sam bio): Banja Luka, Bihać, Sarajevo, Trebinje, pa i Travnik...
U Hrvatskoj mi se sviđaju Imotski (kako sam već reko), Dubrovnik i Split
U Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i Makedoniji nisam nikad bio...
- star(i)mo
#57 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Banja Luka. Definitivno!

Vidim spominju se Zagreb i Ljubljanja. (Estetski) Dosadnijih gradova jos nisam vidio na Balkanu. Ali ukusi su razliciti...

Vidim spominju se Zagreb i Ljubljanja. (Estetski) Dosadnijih gradova jos nisam vidio na Balkanu. Ali ukusi su razliciti...
Last edited by star(i)mo on 06/03/2011 02:21, edited 1 time in total.
-
Una ragazza
#58 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Po cemu je Zg dosadan?? Prvi put cujem 
-
SKAFISKAFNJAK
#59 Re: najljepsi gradovi ex-yu
ovo je ozbiljna tema, molim bez zafrkancijespreca wrote:Jest jaro ali posle KalesijeSKAFISKAFNJAK wrote:zivinice bez premca![]()
![]()
- star(i)mo
#60 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Sto se tice izgleda, meni jeste. Monoton stil arhitekture. Podsjeca me na Austriju. Isto k'o i Ljubljana (Laibach)Una ragazza wrote:Po cemu je Zg dosadan?? Prvi put cujem
-
Una ragazza
#61 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Pa Banja Luka bas podsjeca na Zg...star(i)mo wrote:Sto se tice izgleda, meni jeste. Monoton stil arhitekture. Podsjeca me na Austriju. Isto k'o i Ljubljana (Laibach)Una ragazza wrote:Po cemu je Zg dosadan?? Prvi put cujem
Mozda je tebi austrougarski stil dosadan al je definitivno jedan on najotmenijih..ako ista nije nadjidjan
-
Sarajevski_Marlboro
#62 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Sviđa mi se Banja Luka...
kažu najčistiji grad u BiH.
Baš bih voljela otići.
Baš bih voljela otići.
-
Una ragazza
#63 Re: najljepsi gradovi ex-yu
I najljepsi u BiH definitivnoSarajevski_Marlboro wrote:Sviđa mi se Banja Luka...
Baš bih voljela otići.
- star(i)mo
#64 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Tema nije otmenost vec ljepota. Nekom je i "nadjijano" lijepo.Una ragazza wrote:Pa Banja Luka bas podsjeca na Zg...star(i)mo wrote:Sto se tice izgleda, meni jeste. Monoton stil arhitekture. Podsjeca me na Austriju. Isto k'o i Ljubljana (Laibach)Una ragazza wrote:Po cemu je Zg dosadan?? Prvi put cujem
Mozda je tebi austrougarski stil dosadan al je definitivno jedan on najotmenijih..ako ista nije nadjidjan
- fakat
#65 Re: najljepsi gradovi ex-yu
omg...konjicanin je barem svoj na svom, nije stranac. A uopste ne zivim tamo.Una ragazza wrote:Eh lako je tebi iz Beca a i meni sa drugog kraja Evrope govorit...Jazz_Junkie wrote:Nisam znao da planine, rijeke i jezera spadaju u urbane gradjevine.Una ragazza wrote:LJubljana je jako sladak grad...
Cuj Konjic omg
Neki nisu otisli dalje od Makarske...ali KONJIC
-
Una ragazza
#66 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Naravno, samo me cudi sto ti je BL super a Zg dosadan, kad je bas slicna arhitektura...
Otmeno ne moze biti ruzno a ni bezveze ni u kom pogledu, dapace
- star(i)mo
#67 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Vidis meni nisu. ZG (novi ZG ne ubrajam) mi je predvidljiv, sve ulice jako slicne... klasicna arhitektura, barok, neo-barok. Otmen? Da. Zanimljiv? Na jako kratko vrijeme.Una ragazza wrote:Naravno, samo me cudi sto ti je BL super a Zg dosadan, kad je bas slicna arhitektura...
-
Una ragazza
#68 Re: najljepsi gradovi ex-yu
??? poslala sam ti pp, da se ne prepucavamo bezze ovakofakat wrote: omg...konjicanin je barem svoj na svom, nije stranac. A uopste ne zivim tamo.
-
Una ragazza
#70 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Meni se sa Zrinjevcem ne moze nista uporeditstar(i)mo wrote:Vidis meni nisu. ZG (novi ZG ne ubrajam) mi je predvidljiv, sve ulice jako slicne... klasicna arhitektura, barok, neo-barok. Otmen? Da. Zanimljiv? Na jako kratko vrijeme.Una ragazza wrote:Naravno, samo me cudi sto ti je BL super a Zg dosadan, kad je bas slicna arhitektura...
Jos samo da vidim NS i Ohrid
- star(i)mo
#71 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Nije ZG ni meni mrzak. Ali ima ljepsi'...Una ragazza wrote:Meni se sa Zrinjevcem ne moze nista uporeditstar(i)mo wrote:Vidis meni nisu. ZG (novi ZG ne ubrajam) mi je predvidljiv, sve ulice jako slicne... klasicna arhitektura, barok, neo-barok. Otmen? Da. Zanimljiv? Na jako kratko vrijeme.Una ragazza wrote:Naravno, samo me cudi sto ti je BL super a Zg dosadan, kad je bas slicna arhitektura...
Otmeno ne moze biti ruzno a ni bezveze ni u kom pogledu, dapacea grad mi je jaaaako romantican, ima bas neki duh..i plus, volim tu arhitekturu
![]()
Jos samo da vidim NS i Ohrid
Ohrid
- Tijana_NS
#72 Re: najljepsi gradovi ex-yu
ljudi, u celoj bivsoj SFRJ ne postoji ni jedan " lep " grad 
To je sve 80% soc - realizam ... OK , i u toj brutalnoj arhitekturi se da pronaci neka lepota...
To je sve 80% soc - realizam ... OK , i u toj brutalnoj arhitekturi se da pronaci neka lepota...
-
Sarajevski_Marlboro
#73 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Mada...nakon malo googlanja ...Una ragazza wrote:I najljepsi u BiH definitivnoSarajevski_Marlboro wrote:Sviđa mi se Banja Luka...
Baš bih voljela otići.
nemaju baš mnogo znamenitosti za ponuditi...
Kastel mi se sviđa.
-
Una ragazza
#74 Re: najljepsi gradovi ex-yu
Ne moze se sve vidjet na googlu, treba se otici, posebno ljeto ili proljece, kada su sve baste uz vrbas...a i centar je odlican, i sto je najbitnije....totalno ravan grad, samo jedno manje brdasceSarajevski_Marlboro wrote:Mada...nakon malo googlanja ...Una ragazza wrote:I najljepsi u BiH definitivnoSarajevski_Marlboro wrote:Sviđa mi se Banja Luka...
Baš bih voljela otići.
nemaju baš mnogo znamenitosti za ponuditi...
Kastel mi se sviđa.
- Jazz_Junkie
#75 Re: najljepsi gradovi ex-yu
De nam onda objasni sto je tebi zanimljivo. Mozda Disneyland? Ne, ozbiljno, ako su nekome gradovi poput Beca, Prahe ili Budimpeste, koji se usput svstavaju medju najljepse na svijetu, onda bi bilo interesantno rasvijetliti tvoje poglede. Bec je prosle godine biran za grad sa najvecim zivotnim standardom, pa me interesuje sto je tu dosadno, a vjeruj mi, meni kao Becaninu nije nimalo dosadno. Da ne govorim o vrhunski sredjenoj infrakstrukturi i javnim prijevoznim sredstvima, te raznoraznim gradjanskim servisima. Valjda i mase turista koje se ovdje slijevaju dolaze da vide u kakvoj agoniji dosade zivimo.star(i)mo wrote:Vidis meni nisu. ZG (novi ZG ne ubrajam) mi je predvidljiv, sve ulice jako slicne... klasicna arhitektura, barok, neo-barok. Otmen? Da. Zanimljiv? Na jako kratko vrijeme.Una ragazza wrote:Naravno, samo me cudi sto ti je BL super a Zg dosadan, kad je bas slicna arhitektura...
Bec je u svakom pogledu veoma sarolik grad, u cemu najmanje ne zaostaje njegova arhitektura. Dodatno bi me interesovala tvoja definicija "predvidljivosti" ovdasnjih ulica, kako kazes. Gradjevine iz baroka izazivaju najvecu svjetsku pozornost, i ne bez razloga. To nisu samo obicne zgradurine, sklepane za termporalne potrebe, nego umjetnicka djela. No, barok nije jedini stil koji ces pronaci u ovom gradu. Putovati Becom znaci prolaziti kroz stoljeca. Covjek se sresti gradjevine koje su produkt kasnog srednjeg vijeka, baroka, klasicizma, secesije, citava naselja iz doba "Crvenog Beca", pa do modernih gradjevina raznog tipa. Kome je sve to dosadno, i za njega postoji utjeha koju moze pronaci na Prateru.