Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Corto Maltese wrote:
Parolu "Svi su isti!", su izmislili oni koji ni na šta ne liče.
dobro, ja ne licim ni na sta, ali ostaje to da nema nezavisnih novinara
Gdje nema nezavisnih novinara? U nasoj zabokrecini ili je opservacija univerzalna?
Opservacija je skoro pa univerzalna.
U danasnjem (korporacijskom) svijetu, gdje se sve mjeri samo profitom, ko se usudjuje ujedati ruku koja ga hrani?
Da, ostalo je jos nekoliko jedinki koje pruzaju otpor, ali generalno se istina odavno povukla na rezervne polozaje.
Corto Maltese wrote:
Gdje nema nezavisnih novinara? U nasoj zabokrecini ili je opservacija univerzalna?
svaki medij ovisi od finansijera, pa bili ono drzava, oglasivaci,....
samim tim, nema ni nezavisnih novinara..kod nas pogotovo.. a u svijetu..ako ih mozes imenom nabrojati, to ti valjda sve govori
Corto Maltese wrote:
Nisam mislio na tebe, nego na novinare, političare, ljekare... koji su ubjedili narod da su svi političari isti, da su svi novinari kupljeni, da svi doktori primaju mito, i da je sve to normalno. Kao što vidimo, po ostavkama nekih predsjednika, recimo Njemačke, ukidanju nekih višedecenijskih novinskih izdanja u Velikoj Britaniji, radi skandala, u nekim zemljama narod baš i ne misli tako.
Corto Maltese wrote:
Nisam mislio na tebe, nego na novinare, političare, ljekare... koji su ubjedili narod da su svi političari isti, da su svi novinari kupljeni, da svi doktori primaju mito, i da je sve to normalno. Kao što vidimo, po ostavkama nekih predsjednika, recimo Njemačke, ukidanju nekih višedecenijskih novinskih izdanja u Velikoj Britaniji, radi skandala, u nekim zemljama narod baš i ne misli tako.
Glupost.
90 % politicara, doktora itd. jesu skloni korupciji, samo se to u drugim zemljama efikasno sankcionira i to zastrasuje ostale.A ta ukinuta visedecenijska izdanja su decenijama pisala manipulisane vijesti i masa ih je citala kao bozju rijec.
Ukinuti su kad su otisli predaleko i poceli spijunirati tudju korespodenciju.
Kada novinar (i medij u kojem radi) objavi clanak ili prilog ili seriju clanaka koji se bave losim (neazkonitm, nemoralnim, nekim drugim) radnjama vlasnika tog medija onda cu povjerovati da nezavsnih medija ili novinara ima.
Nezavisnost se svela na politicku nezavisnost, a to je dimna zavjesa kojom se prikriva ekonomska zavisnost. Dakle, novinar sam i napadacu politicare, drzavnike, ove, one i tako cu se reklamirati kao nezavisan, ali pri tome cu dobro paziti da ne napadnem, kada bih trebao, svoga gazdu.
Dakle govorimo li o nezavisnosti ili "nezavisnosti"?
Politicari su isturena linija odbrane korporacija/poslodavaca. Kao da kazu "Platicemo politicare da narod svoje nezadovoljstvo zbog loseg zivota usmjeri prema njima, samo da nam se ne mijesaju u poslove, to jeste da ne usmjeravaju nezadovoljstvo prema nama."
BHF_Manijak wrote:Onda nema ni slobodnih ljudi, jer svak od svakoga zavisi u neku ruku. Dakle nalazimo se u modernom robovlasnickom drustvu.
pa zar nije tako?
svi smo slobodni, a neki su slobodniji
NAzalost, u gornjem postu nisam nimalo sarkastican bio iako tako izgleda vec rmtva ozbiljan. Ja to godinama govorim da je ovo klasicno (moderno) robovlasnicko drustvo, a te slobode, prava i ostalo, moezmo macku o rep. Irgeti i samo irgeti, vecinom za mizeriju dok odredjena vlastela uzima sav kajmak a sirotinja ko sirotinja, suti i radi. Al' hajd da ne idemo siroko previse.
Stoga ne vidim zasto bi novinarstvo tu bilo izuzetak, suti i radi sta ti "gazda" kaze, na trenutke te huja uhvati, odradio bi ti po svom, ali odmah ti u glavi sinu tvoje dvoje gladnih maksuma kod kuce, a i cinjenica da jos takvih ko ti 200 ceka na birou svoju sansu...Heben vakat doso skroz. Samo kolektivna promjena moze nesto promjenit, pojedinacna jok.
BHF_Manijak wrote:
NAzalost, u gornjem postu nisam nimalo sarkastican bio iako tako izgleda vec rmtva ozbiljan. Ja to godinama govorim da je ovo klasicno (moderno) robovlasnicko drustvo, a te slobode, prava i ostalo, moezmo macku o rep. Irgeti i samo irgeti, vecinom za mizeriju dok odredjena vlastela uzima sav kajmak a sirotinja ko sirotinja, suti i radi. Al' hajd da ne idemo siroko previse.
Stoga ne vidim zasto bi novinarstvo tu bilo izuzetak, suti i radi sta ti "gazda" kaze, na trenutke te huja uhvati, odradio bi ti po svom, ali odmah ti u glavi sinu tvoje dvoje gladnih maksuma kod kuce, a i cinjenica da jos takvih ko ti 200 ceka na birou svoju sansu...Heben vakat doso skroz. Samo kolektivna promjena moze nesto promjenit, pojedinacna jok.
stoji to sto kazes, teska su vremena
ali, nije li onda licemjerno prozivati druge?
BHF_Manijak wrote:Onda nema ni slobodnih ljudi, jer svak od svakoga zavisi u neku ruku. Dakle nalazimo se u modernom robovlasnickom drustvu.
pa zar nije tako?
svi smo slobodni, a neki su slobodniji
Zato sto, barem kod nas, koji god medij da citas, gledas, slusas obavezno u impresumu ili drugdje ti pisu ili kazu da su nezavisni. Pa ako oni pokusavaju da nes ubijede da su nezavisni, mi im ovako kazemo da znamo da nisu i da nas prestanu lagati
Postenije bi bilo da otvoreno kazu da su desni, lijevi, liberalni, konzervativni, za slobodno trziste, za regulisano trziste, ovakvi, onakvi, ali da su profesionalni, da ne lazu i da posteno rade svoj posao. A ne da kazu da su nezavisni, a kada ih citas i gledas vidis da lazu o nezavisnosti.
To je umotavanje...Isto sto ti nijedan doktor nece otovreno erci "ja ne uzimam koverte" ili "da, mi primamo radnike preko stele", vec je kod sviju legalnim putem, stop mitu i korupciji, bez stele i slicno, pa tako i danasnji novinari i mediji.
Doktor koji trazi kovertu cini osim nemoralnog i krivicno djelo.
Novinar/medij koji kaze na primjer "Mi smo konzervativni, za slobodno trziste i kod nas ce te ideje biti podrzane nasim tekstovima" a uz to ne lazu, iznose cinjenice koje bacaju pozitvno svjetlo na te ideje ili cinjenice koje daju negativnu sliku suprotnim idejama, ali ne lazu, vec iznose tacne cinjenice, itd. su profesionalan novinar/medij koji ima stav i podupire ga.
Novina/medij koji kaze "Mi smo nezavisni" pa podupiru svakoga dobrog ili napadaju svakoga loseg bez obzira na politiku, ekonomiju itd, ili ne podupiru i ne napadaju nikoga vec samo objave tacne cinjenice malte ne samo kao statisiku, su opet profesionalan novinar/medij.
Novinar/medij koji kaze "Mi smo nezavisni" a pri tome pristane da odradjuje posao ili da bude ucijenjen od vlasnika, politicara, mafijasa... ili ima samocenzuru, jednostavno laze.
plain vanilla wrote:Sloboda medija nikad nije bila veca. Napises da je neko navodno , nezvanicno, neprovjereno pedofil i hajd..niko te ne moze tuziti za navodne izjave.Moze tuziti, a sipak ce dobiti. Upropastis nekome zivot, samo da povecas tiraz ili gledanost.
I to novinari obilato i koriste, razbacuju se ublehama (kako je Bakire) i donose vijesti za koje nemaju nikakvo pokrice osim price rekla-kazala.
Mislim da ovo nije sloboda medija.Mislim da je ovo samo drsko,neprofesionalno i bezobrazno ponašanje a da upravo urednik koji je pod paskom neke veće strukture , dozvoljava upotrebu ovih gluposti u dnevno-političke svrhe. Zbog medijske prašine i konsekvenci.
Sa postojećim vodećim printanim i elektronskim medijima sigurno koračamo prema 1999 i Milloševićevom načinu vladanja medijima. I to će se desiti vrlo brzo. Razlika u odnosu na Miloševića je ta da će svaka veća partija imati snažan medij no to nikako nije put ka profesionalnom i korektnom izvještavanju već isključivo put u medijski rat. Do konačnog pobjednika.
Izuzetak je internet. Ali ne znam da li je moguće da uvedu zabranu posjeta određenim stranicama i da na taj način uvedu neku vrstu medijske kontrole (za takav postupak najlakše je naći izgovor) ???
Volim posjetiti Buku , banjalučki portal koji je dosta,dosta korektan. Od sarajevskih jedino sa-x. Dane sam nekada čitala a avaz kupim petkom. Navika. Sreća pa postoji njegovo veličanstvo internet...
Niko nije osudio napad Sarajlije, koji je brutalno izudarao suprugu
Izostala reakcija sudija Općinskog suda Velika Kladuša, Advokatske komore regije Bihać, Tužilaštva USK, tvrdi advokat Faruk Balijagić
Autor M. DEDIĆ | Objavljeno 08.04.2012. u 10:59
Balijagić: Građani gube povjerenje Nakon što je advokat Nedžad Sarajlija na Općinskom sudu u Velikoj Kladuši 16. marta tokom pripremnog ročišta brakorazvodne parnice brutalno izudarao suprugu i uputio prijetnje njenom braniocu Faruku Balijagiću, ovaj skandalozni slučaj preuzela je krajiška policija i Tužilaštvo USK.
Sarajlija je kladušku doktoricu izudarao šakom i polomio joj naočale pred sutkinjom Hasibom Buhić i daktilografkinjom A. Z., a daljnje iživljavanje nad nemoćnom ženom spriječio je sudski policajac.
Pravna nesigurnost
Advokat Faruk Balijagić razočaran je izostankom reakcija pravosudnih i advokatskih instanci u Krajini.
- Zastrašujuća je tišina iz kladuškog suda, jer Tasim Kučević je samo za jedan šamar pred sudom dobio dvije i po godine zatvora. Zapanjujuća je šutnja i glavnog tužioca Tužilaštva USK Asima Džafića, a građani su zbunjeni, uplašeni i gube povjerenje u takozvano reformirano pravosuđe u BiH zbog očite pravne nesigurnosti. Ni Advokatska komora regije Bihać nije se oglasila po ovom pitanju - kaže advokat Faruk Balijagić, uz konstataciju da je Federalna advokatska komora zatražila izjašnjavanje svojih kolega u USK šta su poduzeli povodom skandala koji je izazvao advokat Sarajlija.
Glavni tužilac Asim Džafić kazao nam je da je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ugrožavanja sigurnosti iz Člana 183. KZ FBiH protiv advokata Nedžada Sarajlije Tužilaštvo USK zaprimilo 4. aprila i još nije unesen u sistem CMS-a.
Zgazio naočale
"Dnevni avaz" u posjedu je izjave sudske daktilografkinje A. Z., neposrednog svjedoka brutalnog premlaćivanja. Ona je opisala ključne trenutke nakon što je kladuška doktorica izjavila da neće daviti izjave dok se ne pojavi njen advokat.
- Dat ću mu ja po guzici, prebit ću ga, je... mu mater, a potom kaže Refiki da i njoj j... mater, zatim nastavlja da prijeti riječima "ubit ću ga" - piše u izjavi daktilografkinje koju je 29. marta dala policijskom inspektoru Rifetu Nuhanoviću.
U nastavku izjave ona je detaljno iznijela kako je Nedžad Sarajlija tukao svoju suprugu.
- Nedžad je ustao sa stolice, a potom došao pred suprugu koja je sjedila mirno na stolici, udario je jedanput zatvorenom šakom desne ruke u predjelu čela (između nosa i očiju) i govori ponovo "ubit ću te". Sudija je više puta zavikala "Nedžade, prestani", a on ponovo otvorenom šakom desne ruke udara suprugu jedanput u lijevi obraz - kazala je daktilografkinja opisujući kako je razjareni Sarajlija svojoj ženi zgazio naočale.
Korištenje medija kao oruđe za razračunavanje sa protivnicima, pa čak i rješavanje konfrontacija u brakorazvodnim parnicama ?
Ok - bivši muž jeste napravio skandal, jeste udario suprugu i to još pred sudijom,
jeste nanjeo ozljede istoj, napao na njen fizički integritet, uputio prijetnje smrću svoj bivšoj supruzi, jeste povrijedio ugled suda kao institucije
(možda nije jedini koji je uvrijedio ugled suda, ko zna šta je bilo u toj sudnici)
međutim, šta se želi postići ovim člankom ? (svi su koliko shvatam živi i zdravi, niko nije neki teški kriminalac) ?
Ne kontam,
Predlaže li advokat da spalimo supruga u brakorazvodnoj parnici, ili traži veću alimentaciju, možda više imovine ili neke teže sankcije ?
Mediji kao oružije za razračunvanje - od brakorazvodnih parnica do visoke međunarodne politike - i običan čovjek to sve trpi svakodnevno i treba da vjeruje istima.....
Kada kažu uzimaj te stvari sa rezervom - ova rezerva je došla do 99% ?
kako vratiti povjerenje građanstva u medije i medijski prostor ?