STR i dalje na provjeri

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hipatija

#51 Re: STR i dalje na provjeri

Post by Hipatija »

Ostalima ( ne za Bušmana i JThomasa, NIN se ne računa u diskutante), koji se zabavljaju pišući wc sadržaje ( „a šta za v teži c“), postavljam konkretan
zadatak (1):
Vozio sam cisternu jednolikomonotonom brzinom – c . Tom brzinom ( ne usporavajući, jer sam mislio da će se pojaviti „zeleno“ čim naiđem na semafor) prošao sam kroz „žuto“ na semaforu kod Solane. U pravo u momentu kada sam na semaforu ( prednjim dijelom cisterne) prolazio pored Atka, on „daje gas“ i starta sa svojim vozilom ( jednoliko ubrzano kretanje).
Ispišite mi „opšte rješenje“ zadatka za: Dužine pređenog puta (mog i Atkovog kretanja) do momenta kada se Atko ponovo našao „uporedo“ pored mene ( stigao me i počeo da mi odmiče), koliko je vremena prošlo od prvog momenta kada smo bili uporedo na semaforu (Image) pa do momenta dok ponovo nismo bili uporedo (Image)? Koliku je brzinu dostigao Atko u momentu „preticanja“? Image

zadatak (2):

Vozeći cisternu (jednolikomonotonom brzinom – c = 80km/h) na autoputu preteknem Atka (koji je vozio jednoliko monotonom brzinom – v = 60km/h). Atko da gas i sustigne me!
Šta biva kada v teži c ? I da, na ovo trebaju odgovoriti Belfy, fidoremilenko i Janje!

Zadatak (3):
Pored mene ( koji gledam kroz prozor na.... spratu) prolazi predmet („materijalna tačka“) u "slobodnom padanju" ka površini Zemlje, „trenutnom“ brzinom v = 0,48m/s. Zaokružimo „konstantno ubrzanje“ (zanemarimo sve ostale komponente stvarnog fizičkog zbivanja) g = 10m/s^2 i postavljam za istu grupicu pitanja:
Na kojoj udaljenosti (od mene) će "materijalna tačka" dostići (konačnu, krajnju, trenutnu) brzinu c = 1,2m/s? Koliko će proteći vremena od početka kretanja (od momenta kada je neko iznad mene predmet ispistio da slobodno pada, (bez početne brzine), pa do momenta dostizanja brzine c? Kolika je ukupna dužina puta "materijalne tačke"?
Šta biva kada v teži c?
Vi, koji poznajete H. Jamaka, Azema, i druge što mi se "smiju", pozovite ih ( da lično, ili uz bilo čiju pomoć) neka mi argumentovano dokažu "promašenost" jednog od značajnijih mojih "patenata" ( "algebarskih zapisa geometrijskog opisa fizičkih zbivanja" ):
Image
belfy

#52 Re: STR i dalje na provjeri

Post by belfy »

sreca pa ovo svatam samo kao zabavu, pa mi nije mrsko ni odgovarati. :)

pitanja imaju jednostavan odgovor. atko te nikada nece stici, jer kada jednom postigne c ti si vec ispred njega sa tom istom brzinom c i nadalje razdaljina izmedju vas ostaje ista. to je zato sto ni ti ni atko ne mozete ici brze od c zbog jednog znaka za ogranicenje brzine koji poprilicno jasno kaze da nista ne smije ici vecom brzinom od c.

samo mi nije jasno sto pitas ono sto sam ja tebe oduvijek pitao. sta u ovim tvojim formulama znaci nula koju dobijes za v=c. da li tebi ta nula ista govori i sta bi ona nama trebala da kaze iz tvojih formula?

zamiljivo je i ovo sto kazes:
Hipatija wrote:Ne postoji ni jedan matematičar ni fizičar u svijetu koji može osporiti ispravnost „moje“ matematike ( to je matematika koja se svakodnevno koristi u redovnoj nastavi, i kod nas i u svijetu).
dabome da ne postoji i naravno da ti je matematika ispravna. evo dat cu ti dva primjera te ispravnosti: 1) objekat duzine 2m stoji na temperaturi od 30 C. iz cega mozemo jasno vidjeti da 2 x 30 = 60; 2) dijete staro 12 godina je visoko 1,5m iz cega se jasno slijedi 12 x 1,5 = 18. i ne postoji fizicar niti matematicar na svijetu koji ovo moze oboriti. uzdravlje!
atko

#53 Re: STR i dalje na provjeri

Post by atko »

odakle se jasno vidi da je 60+18 = 78 :D

posjeti me ovo na jedan vic :D

Mujo na ispitu i profa ga pita

- voz se krece jugoistocno brzinom od 90 kmh, vjetar puse suprotno 40 kmh ... ako je prozor otvren do pola koliko je meni godina???
-gleda mujo gleda ... 60
-ali nevjerovatno kako ste dali tacan odgovor!?!?!?!
-ima kod nas jedan opiceni haso 30 mu godina u pola blentav ko vi
Hipatija

#54 Re: STR i dalje na provjeri

Post by Hipatija »

Cjelokupna moja "relativistička algebra" (koja se bavi veličinama u STR) bazirana je na ovakvom geometrijskom modelu
Image.
Model je primjenjiv na: inercijalna kretanja, jednakopromjenljiva kretanja, oscilatorna kretanja, jednolika i jednakopromjenljiva kružna kretanja, na prelamanja svjetlosti, na talasna kretanja, na računanja trigonometrijskih veličina,.....
Nema tu mjesta nikakvoj "karikiranoj" matematici!
Last edited by Hipatija on 15/09/2011 10:46, edited 1 time in total.
Hipatija

#55 Re: STR i dalje na provjeri

Post by Hipatija »

Tantal wrote:Konkretno, o osporavanju cega u STR se radi? Zainteresovan sam!
Radi se o dokazivanju tvrdnje:
STR jeste tačna, ali ne po Ajnštajnovim razmišljanjima, tumačenjima i zaključcima!
Tantal wrote:Pa dobro, u čemu je sada fazon sa ovom formulom koja "nije nauka." Dobijena je obicnom transformacijom iz Loretzovih jednacina. Koji je fizikalni smisao ove nove proporcije?
Ukazivanjem na geometrijski smisao te formule ukazujem na logiku "Lorentzovih formula za transformaciju koordinata".
Tantal

#56 Re: STR i dalje na provjeri

Post by Tantal »

Znači, nema dilatacije vremene ni kontrakcije duzina???
Bušman

#57 Re: STR i dalje na provjeri

Post by Bušman »

Hipatija wrote: STR jeste tačna, ali ne po Ajnštajnovim razmišljanjima, tumačenjima i zaključcima!
STR je definirao i dokazivao Ajnstajn. Postoje samo njegova razmisljanja, tumacenja i zakljucci. Kao sto sam ti rekao na prethodnoj temi - obaras teoriju i uvodis neku svoju (sa tim se nisi slagao, govoris da nemas nikakvu teoriju), zanemarajuci i prvi i drugi princip i krecuci od klasicne mehanike (koja u tim okvirima jednostavno ne vrijedi) pokusavas STR (koja je vrlo tezak fenomen za razumjeti ispravno) predstaviti matematikom za 7. razred osnovne koju neispravno koristis.

Nemas ti problema sa STR, nego sa fundamentalnim principima moderne nauke. Uostalom, zato i trollas po forumu u kome najmanje ljudi poznaje i osnovne stvari iz fizike. Takvoj publici i Miroljub Petrovic (kako se vec zove) ispadne naucnik (onaj sto je imao ciklus bulaznjenja na TVSA, sreca nema te svuda u BIH).
Vegetastar

#58 Re: STR i dalje na provjeri

Post by Vegetastar »

Tantal wrote:Znači, nema dilatacije vremene ni kontrakcije duzina???

i mene zanima, šta je s ovim
janje_

#59 Re: STR i dalje na provjeri

Post by janje_ »

Vegetastar wrote:
Tantal wrote:Znači, nema dilatacije vremene ni kontrakcije duzina???
i mene zanima, šta je s ovim
s obzirom da spreco barata s formulama za 7. razred, cisto sumnjam da u njegovoj fizici/matematici ima prostora za diletaciju i kontrakciju.. ;)
threshold

#60 Re: STR i dalje na provjeri

Post by threshold »

@janje_, al ima knjige od 8.
Tantal

#61 Re: STR i dalje na provjeri

Post by Tantal »

@Hipatija - Einstein je svoju STR izgradio počevsi od dva postulata. Time je, izmedju ostalog, malo pomirio klasičnu mehaniku i elektrodinamiku i objasnio fenomene koji se do tada nisu mogli objasniti. Posljedice koje se isticu u literaturi su kontrakcija duzine i dilatacija vremena. Sta ne valja u svemu ovome?
Last edited by Tantal on 22/08/2011 20:53, edited 1 time in total.
belfy

#62 Re: STR i dalje na provjeri

Post by belfy »

ne moze vam odgovoriti, banovan je na dvije sedmice na podforumu politika, tako da cemo morati sacekati na nastavak ove "konstruktivne" balade. :-)
Bušman

#63 Re: STR i dalje na provjeri

Post by Bušman »

belfy wrote:ne moze vam odgovoriti, banovan je na dvije sedmice na podforumu politika, tako da cemo morati sacekati na nastavak ove "konstruktivne" balade. :-)
:D :D :D :D

Mora da je prijetio da ce nekome odradit kontrakciju duzine :-) :-)
cd_rom

#64 Re: STR i dalje na provjeri

Post by cd_rom »

Hipatija wrote:Na tri formuma čekam odgovor na pitanje:
koji su to forumi i koji nick koristiš ?
Vegetastar

#65 Re: STR i dalje na provjeri

Post by Vegetastar »

cd_rom wrote:
pošto je banovan ne može ti odgovoriti. Nick mu je najvjerovatnije bogumil. Uglavnom, na google-u ukucaj par ovih termina koje stalno koristi i vjeruj mi ne mozes fuliti. Ne postoje dva lika na svijetu koji pišu takve stvari i posebno ne na takav način :D
atko

#66 Re: STR i dalje na provjeri

Post by atko »

samo ukucaj "relativisticka algebra" :D

inace ovo STR je skracenica od: Sprecina Teorja Relativnosti :D

po toj teoriji mozemo reci da svi kucanski aparati rade na bijeli dim ... kada dim izadje vani aparat vise ne radi :D

to fantasticno funkcionise dok ne dodje do potrebe da zavirimo u aparat ... aeee al tu nastupa sprecina filozofija ... a cemu zavirivati u aparat :D ... to je samo zavirivanje koje su izmislili ljudi :D
belfy

#67 Re: STR i dalje na provjeri

Post by belfy »

mislim da bi tu prije svega trebalo definisati pojam "relativisticke algebre". kao sto joj samo ime kaze ona je relativna u zavisnosti ko gleda. iz jednog ugla ona je tacna, dok iz drugog uopste nije. mislim da je to glavna odlika relativizma kada je ova vrsta algebre u pitanju. tacno je da bi u ovom slucaju precizniji naziv bio "relativna algebra", ali "relativisticka" zvuci nekako vise sportski i kompetitivno...
Vegetastar

#68 Re: STR i dalje na provjeri

Post by Vegetastar »

ima li sprečo još koji profil na forumu, ako nema ja mu savjetujem da napravi i tako dohaka i moderatorima i nama
vanChuchie

#69 Re: STR i dalje na provjeri

Post by vanChuchie »

sprečo mi je dajdža, i uvijek se može javiti kada dođe kod mene ili kad ja dođem kod njega, ali neće.
Hipatija

#70 Re: STR i dalje na provjeri

Post by Hipatija »

cd_rom wrote:
Trenutno sam najaktivniji na index hr.
Zabavljajte se malo sa "relativističkom algebrom" ( koristite osobine jednakosti koje naučite u sedmom razredu osnovne škole). Mnogima se "gadi" sljedeća jednakost (samo zato što je tako jednostavna, univerzalna i očita).
Ponosim se mojom formulom (1): Image .
Primjenjivo na sve moguće brzine: Image , Image .
Ta veličina sadržana je i u Lorentzovoj formuli za transformaciju koordinata: Image , Image
Image
----
Potpisao sam ovo pismo: http://twinparadox.net/ jer sam lično stekao uvjerenje da "paradox blizanaca" nije realan ( ni fizički niti logički) "problem".
Hipatija

#71 Re: STR i dalje na provjeri

Post by Hipatija »

Šta je to što povezuje ova dva algebarska iskaza i zbog čega se između njih može postaviti znak jednakosti:
Image ?!
Šta je ovdje "tunel korespodencije"?
Umjesto četverovektora prostor-vrijeme na istom matematičkom modelu moguće je koristiti i četverovektor vrijeme-prostor. Ta istina otvara puteve za detaljniju analizu Ajnštajnovih postavki u STR.
Image
Last edited by Hipatija on 21/09/2011 16:39, edited 2 times in total.
janje_

#72 Re: STR i dalje na provjeri

Post by janje_ »

Hipatija wrote: Trenutno sam najaktivniji na index hr.
blago se njima.. i ne znaju kakva ih je sreca snasla..
haubica_i_to_teshka

#73 Re: STR i dalje na provjeri

Post by haubica_i_to_teshka »

One of the absolute pillars of science - that nothing can go faster than the speed of light - appears to have been upended by a sub-atomic particle in an experiment in Switzerland.

Scientists at the world's largest physics lab outside Geneva said on Thursday they have clocked neutrinos travelling faster than light.

That's something that according to Albert Einstein's 1905 special theory of relativity - the famous E=mc2 equation - just doesn't happen.

"The feeling that most people have is this can't be right, this can't be real," said James Gillies, a spokesman for the European Organisation for Nuclear Research.

The organisation, known as CERN, hosted part of the experiment, which is unrelated to the massive $US10 billion Large Hadron Collider also located at the site.

Oho vam se sad kad “neko” procita.... :lol: :lol: :lol:
atko

#74 Re: STR i dalje na provjeri

Post by atko »

da mi ne budemo trazili oprost od Sprece :D:D:D

http://www.sarajevo-x.com/scitech/nauka ... /110923009
janje_

#75 Re: STR i dalje na provjeri

Post by janje_ »

atko wrote:da mi ne budemo trazili oprost od Sprece :D:D:D

http://www.sarajevo-x.com/scitech/nauka ... /110923009
prvo sto to sam pomislio kad sam procito clanak je hoce li nam halalit.. ;)
Post Reply