http://books.google.com/books?id=Zgg6c_ ... &q&f=falseKeksi wrote:Pa eto ZNAM jer nigdje ne postoje DOKAZI da je bilo nabadanja na kolac.
Andric
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
VjecitiStudent
#51 Re: Andric
- karanana
#52 Re: Andric
mozda trazi fotografije i snimke.VjecitiStudent wrote:http://books.google.com/books?id=Zgg6c_ ... &q&f=falseKeksi wrote:Pa eto ZNAM jer nigdje ne postoje DOKAZI da je bilo nabadanja na kolac.
a u sustini postoje i crtane slike tih nabadanja. ne znam koju vrstu dokaza sem pisanih moze dobiti.
-
VjecitiStudent
#53 Re: Andric
I forenzicke dokaze.karanana wrote:mozda trazi fotografije i snimke.VjecitiStudent wrote:http://books.google.com/books?id=Zgg6c_ ... &q&f=falseKeksi wrote:Pa eto ZNAM jer nigdje ne postoje DOKAZI da je bilo nabadanja na kolac.
- Šef
#54 Re: Andric
Nabijanje na kolac je naredio Abidaga nadzornik gradnje mosta, Turčin kojeg je bio glas odranije da je nagao i prijek čovjek. Nabijanje je izvršio Cigan Merdžan koji je to inače radio, stručnjak takoreći, jer je znao da čovjeka nabije na kolac a da mu ne ošteti vitalne organe, tako da ovaj ostane živ da visi još nekoliko sati.
I za vrijeme Austro-Ugarske najviše su se po zvjerstvima prema Srbima, po Andriću, isticali šuckori, četa od domaćih Cigana.
Nije Andrić vršio generalizaciju jer da jeste ne bi pozitivno okarakterisao Alihodžu, lika koji me je oduševio, zatim Fatu Avdaginu, Omer-pašu i njegovu hadžinicu, drugog nadzornika (zaboravio sam mu ime) i druge. Ali da je bilo šljama koji je koristio priliku, da nanese zlo, bilo je. Kao u svakom narodu.
I za vrijeme Austro-Ugarske najviše su se po zvjerstvima prema Srbima, po Andriću, isticali šuckori, četa od domaćih Cigana.
Nije Andrić vršio generalizaciju jer da jeste ne bi pozitivno okarakterisao Alihodžu, lika koji me je oduševio, zatim Fatu Avdaginu, Omer-pašu i njegovu hadžinicu, drugog nadzornika (zaboravio sam mu ime) i druge. Ali da je bilo šljama koji je koristio priliku, da nanese zlo, bilo je. Kao u svakom narodu.
Last edited by Šef on 20/07/2011 10:37, edited 1 time in total.
- Šef
#55 Re: Andric
I još strašnije od nabijanja na kolac je bio danak u krvi. Odvođenje dječaka u sepetima dok majke trče za konjima i dozivaju svoju djecu "Radeee, Ilijaaaa..." a konjanici ih šibaju bičevima... Za mene je ta scena puno potresnija nego nabijanje na kolac Radisava. Radisav je pružio otpor pa je kažnjen a šta su djeca i njihove majke kome bila kriva?
Ili je, kako reis Cerić kaže odvođenje djece bilo za njihovo dobro, kao danas kad dijete uputiš na školovanje u Ameriku ili Englesku.

Ili je, kako reis Cerić kaže odvođenje djece bilo za njihovo dobro, kao danas kad dijete uputiš na školovanje u Ameriku ili Englesku.
-
Keksi
#56 Re: Andric
Fino ti pise nabijanje na kolac su kopirali svi od Vlade Tepesa dok mi je jedan ovdje pametovao da on to nije radio.
Dogadjaj kod Novog je upravo jedini primjer sto ja znam da se desio od tuskih vojnika koji su prolazili kroz Bosnu.
Svi ti primjeri su iz 19 vijeka kada je Turska pocela slabiti pa su pojedini turski vojnici napastovali po svojoj volji.
Drug primjer govori i grckom komandantu koji optuzuje Turke za nabadanje iako iza toga stoji politika a ne stvarni dokazi.
Za 500 godina turske vladavine ima tek saka primjera nabadanja na kolac i to kroz citavu imperiju.
To se nebi bas moglo reci kao cesta pojava.
Ivo Andric nam je to fino u detalje opisao kao da je to on nekada stvarno vidio i ispalo je kako su Srbi patili pod Turcima tako strasno iako poslije odlaska Turaka je ostalo vise crkvi i manastira i Srbe nego prije dolaska.
Usput svi primjeri nabijanja na kolac poticu iz 19 vijeka,dok je most na Drini pravit u 16 vijeku kada je Turska upravo bila liberalna i postovala druge vjere ko nikada.Gomila crkvi i manastira potice iz tog doba.
Ivo Andric nam je propagandu iz 19 vijeka stavio u 16 vijek u "tamni vilajet".
Isti tamni vilajet gdje su Zidovi slobodno zivjeli i gdje su pravoslavci i katolici slobodno praktikovali svoju vjeru.
Dogadjaj kod Novog je upravo jedini primjer sto ja znam da se desio od tuskih vojnika koji su prolazili kroz Bosnu.
Svi ti primjeri su iz 19 vijeka kada je Turska pocela slabiti pa su pojedini turski vojnici napastovali po svojoj volji.
Drug primjer govori i grckom komandantu koji optuzuje Turke za nabadanje iako iza toga stoji politika a ne stvarni dokazi.
Za 500 godina turske vladavine ima tek saka primjera nabadanja na kolac i to kroz citavu imperiju.
To se nebi bas moglo reci kao cesta pojava.
Ivo Andric nam je to fino u detalje opisao kao da je to on nekada stvarno vidio i ispalo je kako su Srbi patili pod Turcima tako strasno iako poslije odlaska Turaka je ostalo vise crkvi i manastira i Srbe nego prije dolaska.
Usput svi primjeri nabijanja na kolac poticu iz 19 vijeka,dok je most na Drini pravit u 16 vijeku kada je Turska upravo bila liberalna i postovala druge vjere ko nikada.Gomila crkvi i manastira potice iz tog doba.
Ivo Andric nam je propagandu iz 19 vijeka stavio u 16 vijek u "tamni vilajet".
Isti tamni vilajet gdje su Zidovi slobodno zivjeli i gdje su pravoslavci i katolici slobodno praktikovali svoju vjeru.
-
majstorina
#57 Re: Andric
Nije mi bilo lijeno da u svom mjestu koje je usput jedna retrogradna, nacionalistička vukojebina oduvijek žedna bošnjačke krvi ,sprovedem malu anketu vezanu za nabijanje na kolac..Keksi wrote:Ivo Andric JESTE ubijedio srpsku narodnu masu da su ih Turci nabadali na kolac.
Vrlo jednostavno,zaustavi bilo kojeg Srbina i pitaj ga za nabijanje na kolac i on ce ti navesti Na Drini cuprija kao istorijski DOKAZ,pitaj ga da li zna neki stvarni konkretni slucaj ili dokaz i ostace nijem.Nijedan nezna kada i gdje su to Turci nabijali Srbe na kolac izuzev u fiktivnoj knjizi napisanoj od strane Andrica.
Sta vise nabijanje na kolac je proslavio rumunjski pravoslavac i krscanin Vlade Tepes poznati kao Dracula ili Vlad nabijac na kolac koji je uspio cak da zastrasi Turke tokom napada na Rumuniju kada je nabio na kolac 10,000 zatvorenika pa kada su Turci to vidjeli,smucilo im se i okrenuli se te vratili nazad u Istanbul tvrdeci da sam Satana zivi tu.
Na Drini cuprija je knjiga napisana iz Andriceve maste koja je bila toliko bujna da je cak u detalje opisao nabijanje na kolac kao da je on tu sjedio i gledao.Istoricari cak neznaju ni kako je Dracula nabijao ljude na kolac a Andric se nasao da nam opise kako su to Turci radili u njegovoj masti.
Lokalni paroh mi je rekao za đakona Avakuma,neki su spominjali narodne pjesme, neki stariji su navodno prisustvovali tom groznom činu,ali niko izuzev penzionisanog profesora srpsko-hrvatskog jezika, nije spomenuo Radisava i Ivu Andrića, a i on vjerovatno iz razloga što je fra Ivu jednom vidio na "Slovu Gorčina" u Stocu.
- bokakotorska
#58 Re: Andric
Andricev Alihodza je nase opste dobro. Jugoslovenski Arhe tip, u svom svome cvrstom poimanju sveta pomalo autistican ali uzasno pouzdan, cestit i drag.Šef wrote:Nabijanje na kolac je naredio Abidaga nadzornik gradnje mosta, Turčin kojeg je bio glas odranije da je nagao i prijek čovjek. Nabijanje je izvršio Cigan Merdžan koji je to inače radio, stručnjak takoreći, jer je znao da čovjeka nabije na kolac a da mu ne ošteti vitalne organe, tako da ovaj ostane živ da visi još nekoliko sati.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#59 Re: Andric
Što se tiče Fate Avdagine, bila je samo djevojka koja nije htjela da se uda bez ljubavi i da pogazi riječ. Ni manje ni više. Mogla se bilo kako zvati. A opet je njena porodica konkretne pripadnosti bila nemilosrdna, a ona nije smjela zucnuti ocu. Može se ta epizoda posmatrati sa više aspekata.Šef wrote:Nije Andrić vršio generalizaciju jer da jeste ne bi pozitivno okarakterisao Alihodžu, lika koji me je oduševio, zatim Fatu Avdaginu, Omer-pašu i njegovu hadžinicu, drugog nadzornika (zaboravio sam mu ime) i druge. Ali da je bilo šljama koji je koristio priliku, da nanese zlo, bilo je. Kao u svakom narodu.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#60 Re: Andric
jes jes... samo što se amina iz amerike vrati kao veća muslimanka nego što je otišla...Šef wrote:I još strašnije od nabijanja na kolac je bio danak u krvi. Odvođenje dječaka u sepetima dok majke trče za konjima i dozivaju svoju djecu "Radeee, Ilijaaaa..." a konjanici ih šibaju bičevima... Za mene je ta scena puno potresnija nego nabijanje na kolac Radisava. Radisav je pružio otpor pa je kažnjen a šta su djeca i njihove majke kome bila kriva?
Ili je, kako reis Cerić kaže odvođenje djece bilo za njihovo dobro, kao danas kad dijete uputiš na školovanje u Ameriku ili Englesku.![]()
i jes jes kad tuđu djecu odvode to je uvijek lakše i bolje ...
BLJUV na sva različita mjerila
- Šef
#61 Re: Andric
Bila je karakter i po cijenu života branila je svoju riječ i čast. To nije mogao uraditi bilo ko.KatarinaKosaca wrote: Što se tiče Fate Avdagine, bila je samo djevojka koja nije htjela da se uda bez ljubavi i da pogazi riječ. Ni manje ni više. Mogla se bilo kako zvati. A opet je njena porodica konkretne pripadnosti bila nemilosrdna, a ona nije smjela zucnuti ocu. Može se ta epizoda posmatrati sa više aspekata.
- KatarinaKosaca
#62 Re: Andric
Fata je rekla da će se udati kad jedno selo siđe iz drugog (ne sjećam se imena ta dva sela), ali Fata je žrtva patrijahalnog odgoja, nerazumjevanja i okolnosti. Zašto se baš te i takve nesretne okolnosti pogubne za srce jedne djevojke dešavaju u muslimanskoj obitelji? (Brak iz interesa se dešavao u svim bogatim obiteljima bez obzira na vjersku provijenciju) Zašto je prokleta avlija smještena u Istambulu (kako Andrić kaže Carigradu), a ne u nekom drugom gradu piscu biografski bližem?Šef wrote:Bila je karakter i po cijenu života branila je svoju riječ i čast. To nije mogao uraditi bilo ko.
- bokakotorska
#63 Re: Andric
Jer je Andric i doktorirao na uticaju Turske na kulturu i obicaje Jugoslovena koji su imali tu srecu da prozive u Turskoj tih par vekova.
Carigrad u kome je stolovao vizantijski Car vekovima, a zatim osmanski Sultan vekovima, jeste bio Carigrad za nas. Puno, puno duze no sto su to sada Brisel ili Vasington ili sto je bila Moskva nedavno.
Zato je dostojan svoga imena bio Andricu nekada i jeste nama danas. Nema grada sa naseg stanovista koji vise zasluzuje nase narodno ime. Puno vremena treba da prodje da neki drugi grad zasluzi taj znacaj kod Jugoslovena.
Svo Andricevo delo je o tome, o turskim uticajima i njihovim posledicama, ne samo proza.
Btw ta Fata je bila sjajna cura, sreca bi velika bila imati i sina takvog karaktera, ne vidim ja tu zensko pitanje mislim da je Andric iskazao jos jednu sliku toga vremena kroz ovu porodicnu pricu. Moglo se to napisati i u kontekstu koje god hriscanske porodice toga vremena, nije tu bilo velike razlike.
Nema je ni danas medju nama uostalom.
Carigrad u kome je stolovao vizantijski Car vekovima, a zatim osmanski Sultan vekovima, jeste bio Carigrad za nas. Puno, puno duze no sto su to sada Brisel ili Vasington ili sto je bila Moskva nedavno.
Zato je dostojan svoga imena bio Andricu nekada i jeste nama danas. Nema grada sa naseg stanovista koji vise zasluzuje nase narodno ime. Puno vremena treba da prodje da neki drugi grad zasluzi taj znacaj kod Jugoslovena.
Svo Andricevo delo je o tome, o turskim uticajima i njihovim posledicama, ne samo proza.
Btw ta Fata je bila sjajna cura, sreca bi velika bila imati i sina takvog karaktera, ne vidim ja tu zensko pitanje mislim da je Andric iskazao jos jednu sliku toga vremena kroz ovu porodicnu pricu. Moglo se to napisati i u kontekstu koje god hriscanske porodice toga vremena, nije tu bilo velike razlike.
Nema je ni danas medju nama uostalom.
- bokakotorska
#64 Re: Andric
Momci haman
necemo jos 5 vekova
necemo jos 5 vekova
- bandini
#65 Re: Andric
jebo vas andric vise
bio ovo, bio ono
stalno iste svadje i prepirke
covjek je bio pisac i po tome je postao poznat, dobio cak i nobelovu
znaci citajte ga al dosta vise o njegovom zivotu
koliko je samo fasista, nacista, i ostalih zlotvora bilo medju piscima, poznatim i priznatim piscima, pa to ne umanjuje njihova djela. naucite razlikovati pisca i djelo
bio ovo, bio ono
stalno iste svadje i prepirke
covjek je bio pisac i po tome je postao poznat, dobio cak i nobelovu
znaci citajte ga al dosta vise o njegovom zivotu
koliko je samo fasista, nacista, i ostalih zlotvora bilo medju piscima, poznatim i priznatim piscima, pa to ne umanjuje njihova djela. naucite razlikovati pisca i djelo
- Sezam
#66 Re: Andric
Šef wrote:I još strašnije od nabijanja na kolac je bio danak u krvi. Odvođenje dječaka u sepetima dok majke trče za konjima i dozivaju svoju djecu "Radeee, Ilijaaaa..." a konjanici ih šibaju bičevima... Za mene je ta scena puno potresnija nego nabijanje na kolac Radisava. Radisav je pružio otpor pa je kažnjen a šta su djeca i njihove majke kome bila kriva?
Ili je, kako reis Cerić kaže odvođenje djece bilo za njihovo dobro, kao danas kad dijete uputiš na školovanje u Ameriku ili Englesku.![]()
Kakve gluposti internet trpi. Pa i ovakvi stavovi koji dozivljavaju djela fikcije kao historijske fakte.
A u stvarnom svijetu se stara majka isplakala za malim Micom, a mali Mico do sultana dogurao.
Inace Anders Berviek je jako cijenio Ivu Andrica. Bice da je i on dozivljavao Ivine homoseksualne mastarije kao historijske fakte.
- KatarinaKosaca
#67 Re: Andric
Ko je to osporio? Ko je napisao da nije bio pisac nego stolar?bandini wrote:covjek je bio pisac i po tome je postao poznat, dobio cak i nobelovu
Diskusija se odvijala baš o njegovim djelima. Fata Avdagina nije njegova sestra, nego lik iz romana.bandini wrote:znaci citajte ga al dosta vise o njegovom zivotu
KO je umanjio djelo?bandini wrote:koliko je samo fasista, nacista, i ostalih zlotvora bilo medju piscima, poznatim i priznatim piscima, pa to ne umanjuje njihova djela.
- bandini
#68 Re: Andric
KatarinaKosaca wrote:Ko je to osporio? Ko je napisao da nije bio pisac nego stolar?bandini wrote:covjek je bio pisac i po tome je postao poznat, dobio cak i nobelovu
Diskusija se odvijala baš o njegovim djelima. Fata Avdagina nije njegova sestra, nego lik iz romana.bandini wrote:znaci citajte ga al dosta vise o njegovom zivotu
KO je umanjio djelo?bandini wrote:koliko je samo fasista, nacista, i ostalih zlotvora bilo medju piscima, poznatim i priznatim piscima, pa to ne umanjuje njihova djela.
ti se nekad namjerno pravis budala il sta?
ja mislio on stolar et a u slobodno vrijeme volio da baci na papir neka svoja razmisljanja
ne diskutuje se o djelima
svaka diskusija o andricu zavrsi tako sto ovi kazu nas je, ma nije nas, jebes andrica on je cetnik, nije cetnik on je hrvat, on je nas bosanas
koga boli kurac sta je
lik je odlican pisac i samo to treba biti vazno
to sam htio reci
i celine je bio zadrti nacista pa ga francuzi slave kao jednog od najvecih pisaca
rimbaud je bio trgovac oruzjem jebote a smatra se velikim pjesnikom, sto i jeste
tako da ako nemas sta pametno dodat nemoj ni komentirati moje postove
citav zivot slusam sta je andric, a njegova djela zbog toga gube na vrijednostima
moj profesor u srednjoj je mrzio andrica i nije da ni da ga citamo za lektiru samo zato sto on misli da je andric cetnik
- KatarinaKosaca
#69 Re: Andric
Riječ je i ovdje i na istoj temi drugog podforuma bila da li se kroz Andrićeva djela može osjetiti degradiranje jednog naroda ili jedne vjerske grupe. U tom smislu se diskutiralo i to je sasvim dozvoljeno. Napisala sam gore da je , meni, (a i po mnogim kjiževnim k ritičarima) ljubavna poezija Crnjanskog najljepša ljubavna poezija, pa je čovjek bio šta je bio po idejnom opredjelenju. Zašto je, onda, za Andrića, nedopustivo napisati da jeste i da se može zaključiti da je imao degradirajući odnos prema jednom dijelu stanovnika BIH?
Vidiš tvoj gaprofesor nije volio, moja ga je profa obožavala... Ipak, po planu i programu Andrić se radi.
Vidiš tvoj gaprofesor nije volio, moja ga je profa obožavala... Ipak, po planu i programu Andrić se radi.
- bandini
#70 Re: Andric
KatarinaKosaca wrote:Riječ je i ovdje i na istoj temi drugog podforuma bila da li se kroz Andrićeva djela može osjetiti degradiranje jednog naroda ili jedne vjerske grupe. U tom smislu se diskutiralo i to je sasvim dozvoljeno. Napisala sam gore da je , meni, (a i po mnogim kjiževnim k ritičarima) ljubavna poezija Crnjanskog najljepša ljubavna poezija, pa je čovjek bio šta je bio po idejnom opredjelenju. Zašto je, onda, za Andrića, nedopustivo napisati da jeste i da se može zaključiti da je imao degradirajući odnos prema jednom dijelu stanovnika BIH?
nije nedopustivo reci
ali imam osjecaj da se konstantno njegov zivot i ubjedjenja stavljaju ispred njegove knjizevnosti
a to je glupo
a ovaj moj prof ne da ga nije volio, lik ga je mrzio iz petnih zila
- Sezam
#71 Re: Andric
Andric jeste precijenjen pisac. To sto ga Srbi uzdizu do neba vise govori o njima samima i njihovom poimanju istorije nego o Andricu. Inace sasvim osrednji pisac, napisao nekoliko zanimljivih pripovjetki. Ostalo su ili potpunio promasaji (Gospodjica, Jelena, zena koje nema) ili velikosrpska propaganda (Na Drini cuprija)...
Stavljati ga u red velikana, znaci stavljati ga u istu ravan sa jednim Dostojevskim, a to je nemoguce.
Stavljati ga u red velikana, znaci stavljati ga u istu ravan sa jednim Dostojevskim, a to je nemoguce.
- KatarinaKosaca
#72 Re: Andric
Visoki standardi glede slobode izražavanja i kritičke mislibandini wrote:nije nedopustivo reci
Da, moguće je i da je precijenjen, odnosno stalno se postavljalo pitanje (koje, mislim uopće nije daleko od pameti), da Krleža nije bio komunista da li bi dobio Nobelovu nagradu? Ili da Andrić nije bio antikomunista (kraljev čovjek 100%) da li bi istu dobio?
- bandini
#73 Re: Andric
Sezam wrote:Andric jeste precijenjen pisac. To sto ga Srbi uzdizu do neba vise govori o njima samima i njihovom poimanju istorije nego o Andricu. Inace sasvim osrednji pisac, napisao nekoliko zanimljivih pripovjetki. Ostalo su ili potpunio promasaji (Gospodjica, Jelena, zena koje nema) ili velikosrpska propaganda (Na Drini cuprija)...
pa jesu li mu srbi dali nobelovu nagradu za knjizevnost?
- bandini
#74 Re: Andric
KatarinaKosaca wrote:Visoki standardi glede slobode izražavanja i kritičke mislibandini wrote:nije nedopustivo reci![]()
Da, moguće je i da je precijenjen, odnosno stalno se postavljalo pitanje (koje, mislim uopće nije daleko od pameti), da Krleža nije bio komunista da li bi dobio Nobelovu nagradu? Ili da Andrić nije bio antikomunista (kraljev čovjek 100%) da li bi istu dobio?
nemoj izvlaciti iz konteksta
ako zelis da citiras ubaci citav post
stalno izvlacis par rijeci koje onda iskrivis kako tebi odgovara
et molim te
- Sezam
#75 Re: Andric
Nisu.bandini wrote:Sezam wrote:Andric jeste precijenjen pisac. To sto ga Srbi uzdizu do neba vise govori o njima samima i njihovom poimanju istorije nego o Andricu. Inace sasvim osrednji pisac, napisao nekoliko zanimljivih pripovjetki. Ostalo su ili potpunio promasaji (Gospodjica, Jelena, zena koje nema) ili velikosrpska propaganda (Na Drini cuprija)...
pa jesu li mu srbi dali nobelovu nagradu za knjizevnost?
Nobelova nagrada kod nas zvuci kao nesto veliko, ogromno, nesto sto treba prihvatiti bespogovorno.
Samo cu ti reci da je jedan Henry Kissinger dobitnik te nagrade (za mir), kao i jedan Obama, a i Adolf Hitler je jedne godine bio nominovan.
Andrica jednostavno ne citaju u Evropi i svijetu, jer za razliku od stvarno velikih pisaca, Andric nije imao nikakvih opsteljudskih tema u svojim djelima. Njegovi pokusaji kontemporarne proze su ispodprosjecni. Sve o cemu je pisao su bili Bosna i patnje Srba u istoj, uglavnom. Ja sam isao u skolu tamo nekad prije rata i sjecam da su nam Andrica nabijali na nos, te Na Drini Cuprija, te Travnicka Hronika, te Prokleta Avlija, te pripovjetke...a jednog Aliju Isakovica , na primjer, niko nije ni spominjao. Kasnije mi je postalo jasno da je u pitanju bila politika. Skoro uvijek je politika u pitanju.