Letrox
Moderator: anex
-
hanady
#51 Re: Letrox
Interesantno, dr Zelija je mene od 2006 god kljukala Letroxom,pa me prebacila na Euthyrox jer je kao postojala mogućnost da sam imuna na Letrox??!! Kasnije mi je rečeno da ta dva lijeka imaju isti sastav, stoga je van pameti biti imun na lijek koji ima ista svojstva kao i prethodni.. Danas me liječi doktorica Indira Kulenović, jer su me ostali endokrinolozi u Sarajevu totalno razočarali...
- Horasio_Sarajlic
-
hanady
#53 Re: Letrox
Da me ne shvatite pogresno, nemam nista protiv dr Zelije, nego se iznerviram kada pročitam kako je svima rekla da je Letrox neucinkovit, a meni je odredila Letrox i samo mi smanjivala i povećavala terapiju. Dr Zelija, uz duzno poštovanje prema njenoj stručnosti, meni nažalost nije pomogla. Nije mi pomogla ni dr Kucukalic, koja mi je dala diuretik za izmokravanje
i isprepadala me neosnovano.
-
Narya
#54 Re: Letrox
i ja sam od dr. kučukalić na početku terapije dobila diuretik. to je zato što mi je bio visok pritisak, zbog toga sam i otišla doktoru pa mi je savjetovano da kad već radim sve nalaze uradim i nalaze za štitnu.
a mene recimo dr. kučukalić nije isprepadala. bila je ljubazna i sve to, ali nije mi baš pomogla sa savjetima i objašnjavanju šta hipotireoza radi mom organizmu. uglavnom je bilo sve: izbjegavaj stres, odmaraj se itd.
e kad sam prešla kod zelije bilo mi je bolje.
ali vidi, možda bi meni bilo bolje i da sam otišla kod nekog drugog doktora koji bi mi otkrio inzulinsku rezistenciju, jer je to bio moj najveći problem. da mi je dr. kučukalić to otkrila i da je meni poslije bilo bolje vjerovatno bih ostala kod nje, ne bih ni tražila drugog doktora.
ono što je najvažnije je da imaš izbora i nadam se da ti je kod dr. kulenović bolje
to je jedino važno.
a mene recimo dr. kučukalić nije isprepadala. bila je ljubazna i sve to, ali nije mi baš pomogla sa savjetima i objašnjavanju šta hipotireoza radi mom organizmu. uglavnom je bilo sve: izbjegavaj stres, odmaraj se itd.
e kad sam prešla kod zelije bilo mi je bolje.
ali vidi, možda bi meni bilo bolje i da sam otišla kod nekog drugog doktora koji bi mi otkrio inzulinsku rezistenciju, jer je to bio moj najveći problem. da mi je dr. kučukalić to otkrila i da je meni poslije bilo bolje vjerovatno bih ostala kod nje, ne bih ni tražila drugog doktora.
ono što je najvažnije je da imaš izbora i nadam se da ti je kod dr. kulenović bolje
-
triple mama
#55 Re: Letrox
Moj sin ima 16 god i pije letrox i siofor već treću godinu. Počelo je sve sa školskim sistematskim pregledom kada su ga zbog par kg viska uputili na pedijatrijsku kliniku da izvadi nalaze....uglavnom, dobro je bio sletio, ali cim bi mu izbacili siofor vratio bi po desetak kg u dva tri mjeseca. Konstantno ima tih desetak kg viska iako manje od mene jede, visok je skoro dva m pa se to ne primijeti, ali primjetnim da je umoran stalno,razdražljiv i sl.da li mi savjetuje te da odem privatno kod npr. te doktorice zelije ili dr Kulenović ili kome trećem?
Hvala unaprijed
Hvala unaprijed
-
triple mama
#56 Re: Letrox
I molim kontakt tel ili neku adresu preporučenog doktora hvalaaaaaa 
-
hanady
#57 Re: Letrox
A kod koga ste bili pa vam je prepisao Letrox i Siofor?
-
Narya
#58 Re: Letrox
vjerovatno ste bili kod endokrinologa koji mu je prepisao letrox i siofor?Moj sin ima 16 god i pije letrox i siofor već treću godinu. Počelo je sve sa školskim sistematskim pregledom kada su ga zbog par kg viska uputili na pedijatrijsku kliniku da izvadi nalaze....uglavnom, dobro je bio sletio, ali cim bi mu izbacili siofor vratio bi po desetak kg u dva tri mjeseca. Konstantno ima tih desetak kg viska iako manje od mene jede, visok je skoro dva m pa se to ne primijeti, ali primjetnim da je umoran stalno,razdražljiv i sl.da li mi savjetuje te da odem privatno kod npr. te doktorice zelije ili dr Kulenović ili kome trećem?
Hvala unaprijed
nisam znala šta je siofor, pa sam pogledala na internetu. to je po sastavu metmorfin kao i aglikem kojeg ja uzimam. znači ako vrati kilograme kada mu izbace siofor onda ima neki poremećaj sličan mome. ćelije organizma ne reaguju na inzulin tako da on ne može da ostvari svoju funkciju. zato se glukoza ne apsorbuje u krvi kako treba i od toga dolazi do umora, iscrpljenosti, kod nekoga i kod razdražljivosti (i ja sam isto bila razdražljiva, a i sada sam ako ne jedem kako treba).
pošto je on u razvoju možda bi najbolje bilo da ga odvedete i kod nutricioniste da mu napravi program ishrane. hrana uz terapiju u ovim slučajevima dosta pomaže/odmaže, sve u zavisnosti od toga šta čovjek konzumira.
ako već ima svog endokrinologa, a pretpostavljam da ima, čim je dobio terapiju, trebao bi da ga redovno šalje da provjerava hormone štitne žlijezde i da kontroliše šećer u krvi. vjerovatno to i provjeravate samo niste napisali pa ne znam.
e sad da vam kažem da je dr. kučukalić super ili da je dr. zelija super ili bilo koji doktor i da vam preporučujem da odete kod tog i tog...to je onako malo osjetljivo. vi sami procijenite trebate li odvesti sina kod nekoga na pregled. jer šta ja znam, ja nisam doktor, možda je umoran i razdražljiv zbog ovoga što sam nevela, a možda nije uopšte od toga. poslaću vam u pp brojeve svih endokrinologa kod kojih sam išla, pa se vi još raspitajte i odlučite.
nadam se da će se kod vašeg sina stanje srediti, pubertet je još to, promjene u organizmu se dešavaju.
sretno i sve najbolje
-
triple mama
#59 Re: Letrox
doktori na pedijatrijskoj klinici-odleljenje za dijabetes i endokrinlogiju....hanady wrote:A kod koga ste bili pa vam je prepisao Letrox i Siofor?
imamo svakih 6 mjeseci kontrole...ali sad kad citam vasa iskustva sa letroxom pitam se bih li trebala i privatno pokusati izvaditi nalaze i eventualno zamijeniti terapiju letroxom?
-
triple mama
#60 Re: Letrox
da, tako kazu i doktori....da je on sada u pubertetu, hormoni divljaju....sve nalaze hormona st. zlijezde i secera u krvi radimo svakih 6 mj. a nekad po potrebi i svaka 3 mj.Narya wrote:vjerovatno ste bili kod endokrinologa koji mu je prepisao letrox i siofor?Moj sin ima 16 god i pije letrox i siofor već treću godinu. Počelo je sve sa školskim sistematskim pregledom kada su ga zbog par kg viska uputili na pedijatrijsku kliniku da izvadi nalaze....uglavnom, dobro je bio sletio, ali cim bi mu izbacili siofor vratio bi po desetak kg u dva tri mjeseca. Konstantno ima tih desetak kg viska iako manje od mene jede, visok je skoro dva m pa se to ne primijeti, ali primjetnim da je umoran stalno,razdražljiv i sl.da li mi savjetuje te da odem privatno kod npr. te doktorice zelije ili dr Kulenović ili kome trećem?
Hvala unaprijed
nisam znala šta je siofor, pa sam pogledala na internetu. to je po sastavu metmorfin kao i aglikem kojeg ja uzimam. znači ako vrati kilograme kada mu izbace siofor onda ima neki poremećaj sličan mome. ćelije organizma ne reaguju na inzulin tako da on ne može da ostvari svoju funkciju. zato se glukoza ne apsorbuje u krvi kako treba i od toga dolazi do umora, iscrpljenosti, kod nekoga i kod razdražljivosti (i ja sam isto bila razdražljiva, a i sada sam ako ne jedem kako treba).
pošto je on u razvoju možda bi najbolje bilo da ga odvedete i kod nutricioniste da mu napravi program ishrane. hrana uz terapiju u ovim slučajevima dosta pomaže/odmaže, sve u zavisnosti od toga šta čovjek konzumira.
ako već ima svog endokrinologa, a pretpostavljam da ima, čim je dobio terapiju, trebao bi da ga redovno šalje da provjerava hormone štitne žlijezde i da kontroliše šećer u krvi. vjerovatno to i provjeravate samo niste napisali pa ne znam.
e sad da vam kažem da je dr. kučukalić super ili da je dr. zelija super ili bilo koji doktor i da vam preporučujem da odete kod tog i tog...to je onako malo osjetljivo. vi sami procijenite trebate li odvesti sina kod nekoga na pregled. jer šta ja znam, ja nisam doktor, možda je umoran i razdražljiv zbog ovoga što sam nevela, a možda nije uopšte od toga. poslaću vam u pp brojeve svih endokrinologa kod kojih sam išla, pa se vi još raspitajte i odlučite.
nadam se da će se kod vašeg sina stanje srediti, pubertet je još to, promjene u organizmu se dešavaju.
sretno i sve najbolje
razlog mg obracanja na forumu je savjet da li da pitam moze li se i da li treba da se terapija letroxom promijeni, jer sam citala prethodne postove osoba koje su bile na terapiji letroxom pa nisu zadovoljne...hvala
- dzejkej
#61 Re: Letrox
triple mama wrote:doktori na pedijatrijskoj klinici-odleljenje za dijabetes i endokrinlogiju....hanady wrote:A kod koga ste bili pa vam je prepisao Letrox i Siofor?
imamo svakih 6 mjeseci kontrole...ali sad kad citam vasa iskustva sa letroxom pitam se bih li trebala i privatno pokusati izvaditi nalaze i eventualno zamijeniti terapiju letroxom?
ja sam duuugo pila letrox i dr. Velija (koju toplo peporucujem) mi je preporucila da zamjenim eutiroxom zbog bolje apsorpcije. meni nije dogovarao eutirox i ja sam se opet vratila na letrox. to je individualno.
-
Narya
#62 Re: Letrox
na žalost ja ne znam može li se i treba li se, jer nisam doktor. ne bi ni meni to palo na pamet kod sebe da promijenim da mi nije doktorica savjetovala. možda je najbolje da prvo tu mogućnost predložite njegovom endokrinologu, a ako on to odbije odvedite ga kod nekoga privatno po drugo mišljenje. ja bih tako uradila.da, tako kazu i doktori....da je on sada u pubertetu, hormoni divljaju....sve nalaze hormona st. zlijezde i secera u krvi radimo svakih 6 mj. a nekad po potrebi i svaka 3 mj.
razlog mg obracanja na forumu je savjet da li da pitam moze li se i da li treba da se terapija letroxom promijeni, jer sam citala prethodne postove osoba koje su bile na terapiji letroxom pa nisu zadovoljne...hvala
- magi87
#63 Re: Letrox
L-Thyroxin, proizvodi Henning! Sastav je isti, levotiroksin-natrium, kosta oko 15 eura. Letrox dzaba uzima, lijek je ispod svakog minimuma kvalitete, vjerujte!
-
triple mama
#64 Re: Letrox
Molim nekoga ako ima kontakt tel. dr. Kulenović da mi pošalje...
sad sam u nedoumici kod koga otici...Kulenović/Velija/Kučukalić...??? pomozite savjetima
sad sam u nedoumici kod koga otici...Kulenović/Velija/Kučukalić...??? pomozite savjetima
-
hanady
#65 Re: Letrox
Doktorica Kulenovic radi u poliklinici Eurofarm....pa se mozete naručiti preko njihovog kontakt tel. Imate na web stranici.
-
Anie999
#66 Re: Letrox
Ljudi;
Nova sam na forumu i stvarno mi treba pomoć.
Pijem letrox već treću godinu, i evo već nekoliko su mi puta povećavali dozu.
Generalno se dobro osjećam ali često imam promjene raspoloženja i zadnju godinu dana sam se udebljala 10 kg.
Ne znam zapravo koliko je to uobičajeno kod Hoshimotovog sindroma kojeg ja imam.
I zanima me šta trebam uraditi ako zaboravim popiti tabletu. Trebam li popiti u toku dana ili sljedeći dan.
Hvala.
Nova sam na forumu i stvarno mi treba pomoć.
Pijem letrox već treću godinu, i evo već nekoliko su mi puta povećavali dozu.
Generalno se dobro osjećam ali često imam promjene raspoloženja i zadnju godinu dana sam se udebljala 10 kg.
Ne znam zapravo koliko je to uobičajeno kod Hoshimotovog sindroma kojeg ja imam.
I zanima me šta trebam uraditi ako zaboravim popiti tabletu. Trebam li popiti u toku dana ili sljedeći dan.
Hvala.
-
MrsJ
#67 Re: Letrox
Sasvim je normalno sto si se udebljala, ja sam nabacila isto dosta. Nema veze ako nekad zaboravis, popij odmah kad se sjetis, jer imas zalihe od prethodnih dana. Samo nemoj po nekoliko dana izostavljati. U pravilu bi bilo najbolje popiti pola sata prije dorucka, ali ja sam znala i popodne popiti pa sve ok. 
-
sajra90
#68 Re: Letrox
moze pitanje, pijem letrox tek 3 sedmice i nikako se nisam navikla na lijek, i dalje mi ubrzano lupa srce, trne mi lijeva ruka i noga cesto, imam glavobolje, inace mi je doktorica dijagnosticirala hypotireozu,i tsh nalaz je 5,5. Da li moze doci do nekih vecih komplikacija koristenja ovog lijeka? Hvala
-
hanady
#69 Re: Letrox
MrsJ wrote:Sasvim je normalno sto si se udebljala, ja sam nabacila isto dosta. Nema veze ako nekad zaboravis, popij odmah kad se sjetis, jer imas zalihe od prethodnih dana. Samo nemoj po nekoliko dana izostavljati. U pravilu bi bilo najbolje popiti pola sata prije dorucka, ali ja sam znala i popodne popiti pa sve ok.
Lijek se ne smije zaboravljati popiti! Pije se ujutro na PRAZAN zeludac, nakon toga se dvadesetak minuta nista ne pije da bi se lijek mogao apsorbovati.
-
MrsJ
#70 Re: Letrox
Naravno da bi trebalo uzimati svaki dan, ali ako se jedan dan preskoci nece nista biti, jer ako se lijek uzimao mjesecima ima dovoljno zaliha da i dalje djeluje ako se preskoci nekada. Ovo ne lupam ja kao laik, nego mi je doktorica rekla. I treba na prazan zeludac ali ako si zaboravila bolje popiti u toku dana nego nikako.