enx wrote:U mojoj firmi, (državna), prije par godina izašao konkurs za daktilografa. Bez štele. Uslovi SSS - pismenost i ništa više.
Obavljeno testiranje. Prijavilo se 50 tak kandidata od kojih NI JEDAN nije znao kucati na pisaćoj mašini, mnogi je nikad nisu ni vidjeli. Ni jedan nije takođe, dobro znao raditi ni na računaru, u wordu. Ni oni sa završenim kursevima.
Kako ćeš zaposliti nekoga ko se nije potrudio da nauči bar da dobro i pismeno kuca na računaru, pa da ga i učiš šest mjeseci, da imaš dobrog radnika. Na kraju našli ženu koja je već radila u drugoj firmi, na sličnom mjestu.
Generalno, poruka mladima, učite sami neke stvari ako želite naći posao. Potrudite se da se obrazujete i nakon završene škole, u svojoj struci. Ja sam za to da se mladi ljudi što više zapošljavaju kako bi zamijenili nas starije, ali čini mi se da je malo onih koji su zainteresovani za posao.
pa gledaj, takvi oglasi...ja kucam k'o luda na tastaturi, ali obično u tim oglasima se i traži položen neki test/kurs/nešto za daktilografa...