Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Bloo
Globalna šefica

#51 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by Bloo »

enx wrote:U mojoj firmi, (državna), prije par godina izašao konkurs za daktilografa. Bez štele. Uslovi SSS - pismenost i ništa više.
Obavljeno testiranje. Prijavilo se 50 tak kandidata od kojih NI JEDAN nije znao kucati na pisaćoj mašini, mnogi je nikad nisu ni vidjeli. Ni jedan nije takođe, dobro znao raditi ni na računaru, u wordu. Ni oni sa završenim kursevima.
Kako ćeš zaposliti nekoga ko se nije potrudio da nauči bar da dobro i pismeno kuca na računaru, pa da ga i učiš šest mjeseci, da imaš dobrog radnika. Na kraju našli ženu koja je već radila u drugoj firmi, na sličnom mjestu.
Generalno, poruka mladima, učite sami neke stvari ako želite naći posao. Potrudite se da se obrazujete i nakon završene škole, u svojoj struci. Ja sam za to da se mladi ljudi što više zapošljavaju kako bi zamijenili nas starije, ali čini mi se da je malo onih koji su zainteresovani za posao.

pa gledaj, takvi oglasi...ja kucam k'o luda na tastaturi, ali obično u tim oglasima se i traži položen neki test/kurs/nešto za daktilografa...
Alfons Kauders

#52 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by Alfons Kauders »

enx wrote:U mojoj firmi, (državna), prije par godina izašao konkurs za daktilografa. Bez štele. Uslovi SSS - pismenost i ništa više.
Obavljeno testiranje. Prijavilo se 50 tak kandidata od kojih NI JEDAN nije znao kucati na pisaćoj mašini, mnogi je nikad nisu ni vidjeli. Ni jedan nije takođe, dobro znao raditi ni na računaru, u wordu. Ni oni sa završenim kursevima.
Kako ćeš zaposliti nekoga ko se nije potrudio da nauči bar da dobro i pismeno kuca na računaru, pa da ga i učiš šest mjeseci, da imaš dobrog radnika. Na kraju našli ženu koja je već radila u drugoj firmi, na sličnom mjestu.
Generalno, poruka mladima, učite sami neke stvari ako želite naći posao. Potrudite se da se obrazujete i nakon završene škole, u svojoj struci. Ja sam za to da se mladi ljudi što više zapošljavaju kako bi zamijenili nas starije, ali čini mi se da je malo onih koji su zainteresovani za posao.
nista cudno...

kod nas su se znali prijaviti ljudi koji bukvalno ne znaju napisati najobicniji dopis ili mail... ne zato sto ne znaju kucati, vec zato jer im je poznavanje maternjeg jezika na nivou osnovca, i to loseg... da tuga bude vec, nemali broj njih su bili ili studenti zavrsnih godina ili su vec imali diplomu...

nudio sam posao i studentima engleskog, pa se ispostavilo da nisu znali ni napisati vlastiti cv na engleskom... trenutno dvoje kolega studira engleski, nemaju vremena da zavrse faks a masa diplomaca koji bi radili njihov posao im nije ni do koljena...

stari mi je pricao o slicnim situacijama u njihovoj firmi... gdje su zaposljavali pravnike i ekonomiste koji na kraju nisu mogli uraditi ama bas nista bez pomoci starijih kolega... covjek se po stare dane tresao od huje, jednostavno nije mogao povjerovati da su ljudi zavrsili faks, a jesu, i to regularno... on jadnik ocekivao da ce ti novi biti bolji od matoraca pred penzijom...

ukratko, dzaba sto diploma ako neko ne zna raditi ili nece da uci... a takvih nam ne fali
Bloo
Globalna šefica

#53 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by Bloo »

hmm ima nas koji i hoće da rade :D
al me crnjak uhvati kad vidim da državna služba traži trenera pasa sa završenim filozofskim fakultetom/ smjer engleski jezik i književnost

objašnjenje: pa se knjige o treniranju pasa su na engleskom :?

i ja onda oplačem od smijeha :D i tuge :D što ne mogu da se prijavim jer nisam imala predmet Konverzacija sa cukama na faksu
madner

#54 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by madner »

Ma hebo drzavnu sluzbu, tanke plate skroz :D
Alfons Kauders

#55 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Ma hebo drzavnu sluzbu, tanke plate skroz :D
ne sikiraj se, bice i tanje za petnaestak mjeseci... :wink:
convict

#56 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by convict »

najbolje je kad traže dokaz o poznavanju stranog jezika i rada na računaru. nije bitno da li ti to stvarno znaš, samo je bitno da imaš papir. i šta znači poznavanje rada na računaru - poslati mail, raditi u wordu, excelu, programirati?
madner

#57 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:
madner wrote:Ma hebo drzavnu sluzbu, tanke plate skroz :D
ne sikiraj se, bice i tanje za petnaestak mjeseci... :wink:
Sumnjam, MMF je politicka poluga.
Bloo
Globalna šefica

#58 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by Bloo »

Alfons Kauders wrote:
nista cudno...

kod nas su se znali prijaviti ljudi koji bukvalno ne znaju napisati najobicniji dopis ili mail... ne zato sto ne znaju kucati, vec zato jer im je poznavanje maternjeg jezika na nivou osnovca, i to loseg... da tuga bude vec, nemali broj njih su bili ili studenti zavrsnih godina ili su vec imali diplomu...

nudio sam posao i studentima engleskog, pa se ispostavilo da nisu znali ni napisati vlastiti cv na engleskom... trenutno dvoje kolega studira engleski, nemaju vremena da zavrse faks a masa diplomaca koji bi radili njihov posao im nije ni do koljena...

stari mi je pricao o slicnim situacijama u njihovoj firmi... gdje su zaposljavali pravnike i ekonomiste koji na kraju nisu mogli uraditi ama bas nista bez pomoci starijih kolega... covjek se po stare dane tresao od huje, jednostavno nije mogao povjerovati da su ljudi zavrsili faks, a jesu, i to regularno... on jadnik ocekivao da ce ti novi biti bolji od matoraca pred penzijom...

ukratko, dzaba sto diploma ako neko ne zna raditi ili nece da uci... a takvih nam ne fali
ja imam drugi problem kao prevodilac

radim sa hrpom ekonomista kojima svima uredno u CV-iju piše Engleski odlično...i sad (jeste da je moje radno mjesto prevodilac, ali stvarno nemam vremena od prevođenja finansijskih izvještaja da prevodim i prostoproširene rečenice) kada su dobili posao, to znanje engleskog je isparilo

ili još gore, ljudi koji odgovorno tvrde da znaju engleski i rade prevode, i onda meni dođe na ispravku nešto od čega me zaboli glava i lakše mi je opet sama da prevedem nego da ispravljam onaj masakr...

svi znaju engleski u CV-iju :D i računare (moje omiljeno "zna Internet") :D

ja imam drugi problem :D prekvalificirana sam, pa me ljudi odbiju ponekad jer misle da očekujem platu od 5.000 :D
Last edited by Bloo on 10/02/2011 16:03, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#59 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by Bloo »

convict wrote:najbolje je kad traže dokaz o poznavanju stranog jezika i rada na računaru. nije bitno da li ti to stvarno znaš, samo je bitno da imaš papir. i šta znači poznavanje rada na računaru - poslati mail, raditi u wordu, excelu, programirati?

moje dosadašnje iskustvo sa kolegama i firmama: da znaš kuckati u Wordu (ne i namjestiti margine i header i footer), da znaš poslati mail iz outlooka, excell napraviti tabelicu sa osnovnim funkcijama i googlati :D
vjesticanametli

#60 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by vjesticanametli »

na fejsbuk znaju svi a kad treba najsmjesniji print screen (da ne idemo dalje) onda ojjjjjjjjjjj nije moj posao :lol: ima fadil od hatiĐŽe nek on uradi
Bloo
Globalna šefica

#61 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by Bloo »

vjesticanametli wrote:na fejsbuk znaju svi a kad treba najsmjesniji print screen (da ne idemo dalje) onda ojjjjjjjjjjj nije moj posao :lol: ima fadil od hatiĐŽe nek on uradi
ili još veći hit:

ja: gospođo, faks ne može da prođe, mogu li vam poslati mailom skeniranu fakturu

gospođa: joj nemoj,to mi je u drugom krilu zgrade :shock:
vjesticanametli

#62 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by vjesticanametli »

:lol: ma salu na stranu ali i meni se obi od glavu skola pa sam izbrisala pola stvari iz CV jer sam skontala da je najbolje kad nista ne znas :mrgreen: .......kad kazu prekvalifikovana meni zlo pa sta te briga ako sam se prijavila :x
Bloo
Globalna šefica

#63 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by Bloo »

meni ne smeta štela, ali kao vid zapošljavanja nekoga za koga znaš da radi dobro, međutim diže mi se kosa na glavi kada zaposle nekoga preko veze, a on/ona nesposoban :T i hebiga ostane tu i koči
madner

#64 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by madner »

Veza = Preporuka
Stela = Zaposljavanje bez ispunjavanja kriterija.
Utokkha

#65 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by Utokkha »

Alfons Kauders wrote:
Arc_Angel wrote:Tema je super, jos kad bi neko napisao za koje firme treba stela :-) :-) :-) salim se.
Zelim da se nadovezem na moje kolege forumase gore. Ja mislim da pored svega ovoga sto ste napisali ima i faktor trzista nezaposlene radne snage koje ja malo je reci ogomno. Jako puno ljudi u ovoj zemlji nema nikakv posao i onda kad imas veliki pool radne snage koja neradi mozes da biras sta zelis i kako zelis kao poslodavac, mozes da zahtjevas sta god zelis.

evo problema... recimo da imas 30,000 nezaposlenih VSSovaca... dosta ih je zavrsilo fakultete koji nemaju veze s pamecu i nikad nece naci posao u struci, taman da zive 300 godina... onda imas raju koja je zavrsavala privatne fakultete, a dobar dio njih nije ni za kurac... meni bi cak to bio minus kod kandidata, da mi donese diplomu nekog kurca za menadzment sa fakulteta u donjoj vukojebini.... mislim, ako je gledao da zavrsi fakultet preko kurca, za ovekivati je da ce se tako odnositi i prema poslu...

onda je tu dosta ljudi koji su ili pravo dugo studirali, ili su diplomirali prije x godina... ako je neko npr studirao 6-7 godina... i onda nezaposlen 3-4 godine... jebi ga, nece lako naci posao... ima vec 30 i kusur u guzici, a nema dana relevantnog iskustva... prvu godinu odslusao u proslom mileniju, zaboravio vec sta je studirao...

zato nije ni cudo sto se vss sad zaposljava na poslovima koji su prije 10 ili 20 godina bili rezervisani za sss...
pridružio bih dotičnima i ovu ekipu koja je dobila posao po firmama koje bi trebali prozivati na ovoj temi.
ne trebam poručiti ljudima koji rade u tim firmama da mogu kako hoće, ali ne i do kad hoće. samo će ih tržište rada proglasiti irelevantnim u budućnosti.

prvi ću ja, ako budem u prilici zapošljavati, eliminisati svakoga ko je radio u BH Telecom, Elektroprivredi i dr.
ezelll

#66 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by ezelll »

a kako cemo nesto znati kad nas nece niko da primi bar da pokusamo.. zavrsio sam za prehrambenog tehnologa i u 3 godinu sam trebao ici na ferijalnu praksu 14 dana...otisli smo u jednu tvornicu kaze aj prodi te kroz pogon proizvodnje, prosli smo za jedan sat vremena...dosli u kancelariju da se dogovorimo kad cemo pocet radit kad teta kaze: evo vam ovjerite potvrdeod tog datuma do tog da ste bili i cesta mi ne mozemo primat studente u proizvodnju...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#67 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by KatarinaKosaca »

Privukao mi je pozornost ovaj post o tipkanju. Naime, mislim da je velika greška našeg školstva (bila) što nismo učili tipkati na mašini. Mene je život prisilio kad sam vani tražila posao, pa sam ,kupila staru pisaću mašinu i po cijelu noć tipkala asd, asd :D . Interesantno je, ma kakvi interesantno, tužno je vidjeti šalterske radnike u poštama i bankama, kako nabadaju sa dva prsta.
madner

#68 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by madner »

ezelll wrote:
a kako cemo nesto znati kad nas nece niko da primi bar da pokusamo.. zavrsio sam za prehrambenog tehnologa i u 3 godinu sam trebao ici na ferijalnu praksu 14 dana...otisli smo u jednu tvornicu kaze aj prodi te kroz pogon proizvodnje, prosli smo za jedan sat vremena...dosli u kancelariju da se dogovorimo kad cemo pocet radit kad teta kaze: evo vam ovjerite potvrdeod tog datuma do tog da ste bili i cesta mi ne mozemo primat studente u proizvodnju...
A kad se ucilo pisat islo se na kafe i luftiralo :D
Bloo
Globalna šefica

#69 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by Bloo »

KatarinaKosaca wrote:Privukao mi je pozornost ovaj post o tipkanju. Naime, mislim da je velika greška našeg školstva (bila) što nismo učili tipkati na mašini. Mene je život prisilio kad sam vani tražila posao, pa sam ,kupila staru pisaću mašinu i po cijelu noć tipkala asd, asd :D . Interesantno je, ma kakvi interesantno, tužno je vidjeti šalterske radnike u poštama i bankama, kako nabadaju sa dva prsta.

da li misliš na onu kucaću mašinu?

zar to iko više koristi :?

*hugs her keyboard*
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#70 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by KatarinaKosaca »

Bloo wrote:da li misliš na onu kucaću mašinu?

*hugs her keyboard*
Pravilno tipkati sa svim prstima se bolje nauči na klasičnoj staroj pisaćoj mašini jer je "tvrđa". Na računaru klizi, posebno ko ne zna. Primjer, naša administracija i šalterski službenici. Dva prsta sa brzinom kornjače
vozač

#71 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by vozač »

KatarinaKosaca wrote:Privukao mi je pozornost ovaj post o tipkanju. Naime, mislim da je velika greška našeg školstva (bila) što nismo učili tipkati na mašini. Mene je život prisilio kad sam vani tražila posao, pa sam ,kupila staru pisaću mašinu i po cijelu noć tipkala asd, asd :D . Interesantno je, ma kakvi interesantno, tužno je vidjeti šalterske radnike u poštama i bankama, kako nabadaju sa dva prsta.
asdf jklč asdf jklč asdf jklč 8)
Bloo
Globalna šefica

#72 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by Bloo »

KatarinaKosaca wrote:
Bloo wrote:da li misliš na onu kucaću mašinu?

*hugs her keyboard*
Pravilno tipkati sa svim prstima se bolje nauči na klasičnoj staroj pisaćoj mašini jer je "tvrđa". Na računaru klizi, posebno ko ne zna. Primjer, naša administracija i šalterski službenici. Dva prsta sa brzinom kornjače

pa ako će, nadajmo se nekada, doći do smjene generacija kod šalteruša i administracije, bolje da ih se odmah uć kucati na tastaturi :D
Vitez Koja

#73 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by Vitez Koja »

Bitne su vjestine i znanje, ali me zbunjuju sto niko ne spominje ono osnovno: volja i zelja za radom. Imao sam priliku raditi sa ljudima koji su znali mnogo toga, ali njihova zainteresovanost i zelja za radom je bila nikakva.

Najstojao sam uvijek biti objektivan i realan. Javljam se na oglase u kojim su navedeni uslovi kojim mogu, s obzirom na moje znanje i iskustvo, odgovoriti. Ali, takvih oglasa je veoma malo, jer moje radno iskustvo je takvo, da me niko ne zeli niti dati priliku :(. Mislim, razumijem sve to, jer u zadnje vrijeme je mnogo ljudi ostalo bez posla koji su, blago receno zvijeri u svojim poslovima. Nisam nikad birao poslove i shvatam da se treba krenuti sa dna, da se polako stice znanje i upozna posoa koji se treba obavljati, ali ni u tome nemam srece, jer uvijek je presudno radno iskustvo u obavljanju tih ili slicnih poslova.Tako i treba, jer ne logicno je da se neko odmah iz prve preskoci nekoliko stepenica. I ja sam za tu logiku, stepenica po stepenica, ako naravno to zasluzis.

Najbitnije je prvi posao. To tek sada vidim. Kakava korist, ako godinama radis poslove koje nije konkuretno na trzistu rada, jer radi se od dosta specijalistickim poslovima.

I treba razlikovati stelu od preporuka. Svi oni koji su dosli u drzavnim firmama i institucijama preko nekog ili parama, to je stela, jer radna mjesta u ovim firmama i institucijama pripadajau svima nama. Volio bih da se tamo zaista postuju rezultati konkursa u kojim ce se u konacnici izabrati najbolji kandidati, ali sami znamo da to nije slucaj. To je zalosno, kako je politicka elita ove zemlje privatizovala drzavu.
Alfons Kauders

#74 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by Alfons Kauders »

ezelll wrote:
ferijalna praksa je nesto drugo... manje vise uvijek potpisu ljudima da su bili i cao... bez da se i pojave...

ja ne govorim iskljucivo o iskustvu u struci, vec generalno o bilo kakvom radnom iskustvu... ako je u struci, idealno... ako je makar na neki nacin vezano za struku, super... ako nije, jebes ga i to zna pomoci...

prakse na faksu nema, a i to malo sto ko fol organizuju je za kurac... medjutim nije na studentskoj sluzbi da raji trazi posao... otprilike pola mojih kolega je radilo uz faks, neki honorarno, neki full time... i ja sam, tako da na kraju uopste i ne radim u struci jer mi se bas i ne isplati, ali dobro dodje znanje s faksa...

svuda u svijetu je normalno da studenti rade bezvezne poslove, pa da postepeno prelaze na ozbiljnije... neko ce na prvoj godini dijeliti letke, raditi promocije, konobarisati, lopatati snijeg itd... onda se lagano prelazi na malo ozbiljnije ali podjednako nezahvalne i zajebane poslove, samo sto se pocne sticati iskustvo - npr. sekretarica ili bilo kakav potrcko u firmi ce nerijetko o poslu nauciti vise za pola godine nego na cijelom faksu... skontaj koliko ce npr. studenti ekonomije ili prava nauciti ako se na trecoj ili cetvrtoj uvale na bilo kakav bezvezni posao, cak i da samo kuhaju kafe u firmi...
SadaMeHuseine

#75 Re: Lista firmi za koje je STELA potrebna, a za koje NIJE

Post by SadaMeHuseine »

Haj' to sve....ali šta sa ovim...
U periodu sam kad zelim promijeniti posao....imam CV ( i englesku i bosansku verziju - sam ih napisao op.a.), logovan na portale za zapošljavanje i laganini.....sjediš, šalješ, osluškuješ...da napomenem da imam i radnog iskustva ,kamaru...

I bilo poziva, i išao ja na razgovore...i šta da čovjek radi u ovakvoj situaciji...prije par dana sam otišao na razgovor za posao za koji sam ,iskreno, bezze posalo aplikaciju. Nije neki posao,al' rekoh , haj da vidim....I odem ja, tamo krajnja šminka, folovi - golovi, prima me momak koji je mladji od mene cca 7 godina i ima funkciju managera u toj firmi...
I lagani razgovor, nevezani, ofo -ono, skontam ja u po frke da čovjek ima vokabular od 110 riječi i njih vrti ukrug...usput, pogled u stol, u plafon, pored mene ...nikako u mene...
S obzirom da imam iskustva u ovim intervjuima ( i bio sam u prilici da zapošljavam i da budem zapošljavan), kontam....sad si nahebo...
Šta bi ste vi uradili da unaprijedite naš posao....(naime radi se o jednom vidu maloprodaje)- on će, objasnim kretenu razliku izmedju procesa veleprodaje i maloprodaje, manevarski prostor izmedju ta dva vida prodaje, aktivnosti u postpordajnom periodu itd, itd (da ne serem vishe)...covijek zin'o,al' onako ono...polupriglupo k'o som...

Gledam u njega, dal' da skočim i da odem preko vrata, ili da ga pljunem, il da ga pljusnem....kad ono pitanje....gdje bi sebe vidjeli u ovoj firmi za 5 godina....

Ja ko iz topa...." na vašem mjestu,ali sa jednom ispravkom...."...."kojom" na to će on...
"Na vašem mjestu za godinu dana..."

Čovjek se shebo....tu smo se ljudski pozdravili i ja sam otišao preko vrata...sumnjam da će me ikad zvati na drugi razgovor,al nema veze...jedan se otego, drugi se protego...

:kravata: :kravata:
Post Reply