Zasto ne vjerujes u religije? Pa Bog nam je rekao da je Islam najsavrsenija religija, i poslao nam je Kuran kao uputu do Sudnjega Dana. Kuran nema gresaka, sacuvan je u izvornom obliku kako je i objavljivan, ljudska ruka ga nije oskrnavila i treba da nam sluzi kao zvijezda vodilja kako se trebamo ponasati do kraja ovog svijeta.ContaminatedArea wrote:Procitala sam samo prvi, uvodni post .. mrzilo me citati dalje.
To je dovoljno za ovo sto zelim reci. Religije su nam kroz historiju donijele samo probleme, prolile su mnogo krvi, bacile veo na nase oci, donijele mnogo ratova i mrznje. Da, znam da one nisu rekle da ucinimo to, da ni u jednoj Svetoj knjizi ne pise da se ubijamo i mrzimo, da ne postujemo druge .. bas naprotiv! Ali shvatila sam da ljudi to nece prestati ciniti nikada, jer je mnogo pitanja na koje nam religija nije odgovorila, mnogo je nepravilnosti i zabrana u njima.
Kada sam ja pokusala da pronadjem put do Boga kroz religije, nikako mi nije polazilo za rukom, ni u jednoj religiji se nisam mogla pronaci. Sada sam agnostik - osoba koja vjeruje u Boga, ali ne u religije .. i osjecam se kao nikada u zivotu. Mirna sam, nisam vise izgubljena, shvatila sam da mi ne trebaju neka pisana pravila da bih znala sto mi je raditi, da bih znala biti covjek, da shvatim sto je dobro, a sto lose. Mogu sa sigurnoscu reci da sam bolja osoba od mnogih koji za sebe kazu da su krscani ili muslimani.
Ni jedna religija nam nece pomoci da pronadjemo Boga, dok sami ne zavirimo u sebe i pronadjemo ga tamo.
Ja vjerujem u Boga, i neki forumasi su tvrdili da sam nevjernik jer trazim dokaze kako Bog izgleda, kud se krece, kako zivi itd, itd... Ja jesam vjernik, ali i pored toga imam razum i zelim da shvatim kako stvari funkcionisu. Neshvatljivo mi je da ti tvrdis kako Boga ne mozes spoznati ni u jednoj religiji, a Bog je rekao da trebamo slijediti Islam i njegova nacela, jer je to jedini ispravni put. Znaci, neko grijesi. Spoznati Boga, a ne pripadati nijednoj od navedenih religija mi je u najmanju ruku, neobicno. Kako si to uspjela?
Mene jedino sto zacudjuje, a imam pravo da pitam, je cinjenica kako je moguce da nas je Bog stvorio tako razlicite, a opet nam je dao jednu zajednicku stvar - razum i kako neki ljudi ne mogu da shvate bit Islama, zive po njegovim principima, dok drugi ne rade tako. A svi imamo razum. A posto sve ima uzrocno- posljednicnu vezu i konstrukciju, nejasno mi je kako je moguce da je Bog oduvijek i zauvijek jer sve ima svoj nastanak, a samo Bog ne.
Mozda sa ovim pitanjima malo pretjerujem... Izaci cu iz vjere, znam da mi niko ne moze odgovoriti na ova i ovakva pitanja, ali eto barem sam sebi dusu olaksao.