Sta za rucak ili veceru?
Moderator: anex
- Partizzanka
#51 Re: Sta za rucak ili veceru?
pa hajde zamzija kazi nam kako se to radi nemoj samo tako ... ja znam 
-
zamzija
#52 Re: Sta za rucak ili veceru?
hehehe 
Pazi, neke namirnice stvarno imaju rok trajanja, manji nego inače kao što je krompir i špinat, i bude im ružan ukus nakon 2, 3 dana, ali sad baš da se mogu jesti jedan dan, e ta me konstatacija pravo nervira. sve je u načinu obrade i skladištenja jela.
Ja znam supu jesti staru i do šest dana - piletinu četiri dana i bude sve okej. A ne svaki drugi dan praviti novo jelo, nekad nemam stvarno vremena za to.
Dakle, važno je na pravilan način rukovati sa namirnicama. Tokom pripremanja jela nekoliko puta prati ruke. Gledati da ti svaka stvar od escajga koju koristiš bude čista. Odmah nakon obrade jela - bilo da je riječ o pečenju ili kuhanju, čim se malo ohladi staviti u frižider. A ne držati na šporetu satima. Pa opet izvaditi, držati vani pola sata / sat/ dva pa ugrijati, pa vratiti u frižider. Naravno da će se hrana pokvariti
Dakle odmah po obradi hrane, jelo staviti u čiste, hermetički zatvorene posude i u frižider. Znači ako si pravio nešto da se jede u šerpi, prebaciti jelo u drugu - čistu šerpu, ili neku drugu posudu.
Kad vadiš iz frižidera da jedeš, ostaviš vani na sobnoj temperaturi tek toliko da IZVADIŠ u posudu u kojoj ćeš to da ugriješ ( pa i 15 minuta je previše ) i to vadiš čistim escajgom.
Znači jelo ostaje u čistoj, hermetički zatvorenoj posudi u frižideru stalno, i nema mogućnosti da do njega dođu razne bakterije i time kvare hranu, jer ti unosiš to čestim otvaranjem posuda, escajgom koji nije čist, držanjem na kućnoj ili vrućoj temperaturi...i onda se jelo kvari - kontaš
Ja obično hranu grijem u mikrovalnoj, dakle samo izvadim u tanjir onoliko koliko mogu pojesti - i odmah vratim hranu u posudi u frižider.
Konstantno podgrijavanje jednog te istog jela, naravno da će uništiti to jelo nakon drugog podgrijavanja...Zato izvadiš onoliko koliko ti treba, ostatak vratiš ...
Neki se mogu složiti samnom, neki ne - ali ja ovako funkcionišem godinama i stvarno . Jer sam se dobro raspitala, osoba koja se profesionalno bavi tim stvarima mi je objasnila kako i šta
Ako imate kakvih pitanja , komentara - slobodno
Pazi, neke namirnice stvarno imaju rok trajanja, manji nego inače kao što je krompir i špinat, i bude im ružan ukus nakon 2, 3 dana, ali sad baš da se mogu jesti jedan dan, e ta me konstatacija pravo nervira. sve je u načinu obrade i skladištenja jela.
Dakle, važno je na pravilan način rukovati sa namirnicama. Tokom pripremanja jela nekoliko puta prati ruke. Gledati da ti svaka stvar od escajga koju koristiš bude čista. Odmah nakon obrade jela - bilo da je riječ o pečenju ili kuhanju, čim se malo ohladi staviti u frižider. A ne držati na šporetu satima. Pa opet izvaditi, držati vani pola sata / sat/ dva pa ugrijati, pa vratiti u frižider. Naravno da će se hrana pokvariti
Dakle odmah po obradi hrane, jelo staviti u čiste, hermetički zatvorene posude i u frižider. Znači ako si pravio nešto da se jede u šerpi, prebaciti jelo u drugu - čistu šerpu, ili neku drugu posudu.
Kad vadiš iz frižidera da jedeš, ostaviš vani na sobnoj temperaturi tek toliko da IZVADIŠ u posudu u kojoj ćeš to da ugriješ ( pa i 15 minuta je previše ) i to vadiš čistim escajgom.
Znači jelo ostaje u čistoj, hermetički zatvorenoj posudi u frižideru stalno, i nema mogućnosti da do njega dođu razne bakterije i time kvare hranu, jer ti unosiš to čestim otvaranjem posuda, escajgom koji nije čist, držanjem na kućnoj ili vrućoj temperaturi...i onda se jelo kvari - kontaš
Ja obično hranu grijem u mikrovalnoj, dakle samo izvadim u tanjir onoliko koliko mogu pojesti - i odmah vratim hranu u posudi u frižider.
Konstantno podgrijavanje jednog te istog jela, naravno da će uništiti to jelo nakon drugog podgrijavanja...Zato izvadiš onoliko koliko ti treba, ostatak vratiš ...
Neki se mogu složiti samnom, neki ne - ali ja ovako funkcionišem godinama i stvarno . Jer sam se dobro raspitala, osoba koja se profesionalno bavi tim stvarima mi je objasnila kako i šta
- wewa
#53 Re: Sta za rucak ili veceru?
ajme, zamzija, ne govorimo o higijenskoj ispravnosti namirnica...zamzija wrote:hehehe
Pazi, neke namirnice stvarno imaju rok trajanja, manji nego inače kao što je krompir i špinat, i bude im ružan ukus nakon 2, 3 dana, ali sad baš da se mogu jesti jedan dan, e ta me konstatacija pravo nervira. sve je u načinu obrade i skladištenja jela.Ja znam supu jesti staru i do šest dana - piletinu četiri dana i bude sve okej. A ne svaki drugi dan praviti novo jelo, nekad nemam stvarno vremena za to.
Neki se mogu složiti samnom, neki ne - ali ja ovako funkcionišem godinama i stvarno . Jer sam se dobro raspitala, osoba koja se profesionalno bavi tim stvarima mi je objasnila kako i šta![]()
podgrijavanjem krompira stvaraju se i koncentrisu stetni radikali koji su smetnja za zdravlje. duzim stajanjem svjezeg spinata nitrati u njemu prelaze u nitrite koji su kancerogeni, a ovaj je proces visestruko ubrzan pogrijavanjem jednom termicki obradjenog spinata. to su procesi koji ne uticu na higijensku ispravnost niti ukus namirnice, ali ne znaci da ih ne trebamo izbjegavati.
- Partizzanka
#54 Re: Sta za rucak ili veceru?
mah i ja ovako radim
kao ti zamzija ... s tim da ja ne koristim hermeticke nego obicne serpe i ono stoji po dan dva max
ali vazda mi je mama govorila da ne jedem krompir sutradan ... ali nije sigurno zbog necistoce
kao ti zamzija ... s tim da ja ne koristim hermeticke nego obicne serpe i ono stoji po dan dva max
ali vazda mi je mama govorila da ne jedem krompir sutradan ... ali nije sigurno zbog necistoce
- zazana
#55 Re: Sta za rucak ili veceru?
Jedna idejica za brzi ručak, kad smo već kod špinata: njoke i špinat, a dok pravite špinat dodate malo maslaca (onaj začinski je meni odličan) i vrhnje. Bukvalno je to za 10 min gotovo, a za prste polizati!
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#56 Re: Sta za rucak ili veceru?
Meni niej jasno uopste kako nekome pada na pamet jesti krompir sutradan, pa krompir nakon samo nekoliko sati postane nejestiv. 
- Nadinka
#57 Re: Sta za rucak ili veceru?
Ja pravim, nesto slicno, u spinat dodam nekih sireva (zdenka, feta, bilo koji) i onda to sve pomijesam sa kuhanom tjesteninom, odlicno je, brzo jeste ako si prethodno pripremila spinatzazana wrote:Jedna idejica za brzi ručak, kad smo već kod špinata: njoke i špinat, a dok pravite špinat dodate malo maslaca (onaj začinski je meni odličan) i vrhnje. Bukvalno je to za 10 min gotovo, a za prste polizati!
- Filter
#58 Re: Sta za rucak ili veceru?
otprilike 2 sec nakon hladjenja... bye - bye potato...ladyblue18 wrote:Meni niej jasno uopste kako nekome pada na pamet jesti krompir sutradan, pa krompir nakon samo nekoliko sati postane nejestiv.
-
zamzija
#59 Re: Sta za rucak ili veceru?
Zavisi GDJE ti stoji taj špinat i na kakav način stoji, ako je termički obrađen - ubijene su visokim temperaturama sve klice, i ako stoji u hermetički zatvorenoj čistoj posudi nema šanse da dođe do bilo kakve kontaminacije.wewa wrote: ajme, zamzija, ne govorimo o higijenskoj ispravnosti namirnica...
podgrijavanjem krompira stvaraju se i koncentrisu stetni radikali koji su smetnja za zdravlje. duzim stajanjem svjezeg spinata nitrati u njemu prelaze u nitrite koji su kancerogeni, a ovaj je proces visestruko ubrzan pogrijavanjem jednom termicki obradjenog spinata. to su procesi koji ne uticu na higijensku ispravnost niti ukus namirnice, ali ne znaci da ih ne trebamo izbjegavati.
Otvaranjem se unose bakterije koje kasnije kvare hranu.
Ako ti stoji na pultu na sobnoj temperaturi naravno da će se taj proces ubrzati. Ako ti stoji u frižideru u čistoj hermetičkoj posudi, taj proces usporavaš.
Ja ne poričem da je to tako, što si ti rekla, ali pravilnom termičkom obradom i skladištenjem bilo koje namirnice, i pravilnim rukovanjem istom, možeš produžiti rok trajanja, tj usporiti procese koji su naravno neminovni
O tome ja pričam...da se ti procesi mogu usporiti, oni se ne mogu poništiti ali se mogu usporiti
Ma znala sam da će većina ovako reagovati, jer smo naučili od naših mama, nana i ostalih da se hrana jede dan i eventualno dva i onda se pravi nova
Ja samo tvrdim i sigurna sam u to, jer sam isprobala, promijenila sam totalno način razmišljanja o hrani.
I žao mi je kad bacamo hranu koja je totalno jestiva i dobra, samo što smo mi naučeni da jedemo svaki drugi dan nešto drugo...
- ladyada
#60 Re: Sta za rucak ili veceru?
-
zamzija
#61 Re: Sta za rucak ili veceru?
Kad smo već kod toga, meni su uvijek sarme i grah bili bolji dan, dva poslije kuhanja - pogotovo grah 
- ladyblue18
#62 Re: Sta za rucak ili veceru?
E svaka cast onome ko moze jesti krompir od jucer (hajd kalju inekako) ali u bilo kojem drugom obliku krompir postaje nejestiv nakon nekoliko sati ali zaista.ladyada wrote:![]()
cuj nevalja podgrijan krompir , pa pola njemacke bi pomrlo da je tako ........
-
zamzija
#63 Re: Sta za rucak ili veceru?
a kako pire valja onda ? i to je krompir samo tekući 
- ladyblue18
#64 Re: Sta za rucak ili veceru?
Ko god voli nek jede tako, ja vala jok.zamzija wrote:a kako pire valja onda ? i to je krompir samo tekući
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#65 Re: Sta za rucak ili veceru?
Krompir je meni osnovna namirnica, niti volim meso niti povrce
ali kad prenoci krompir, onda ga ne volem
ali kad prenoci krompir, onda ga ne volem
-
zamzija
#66 Re: Sta za rucak ili veceru?
ma jah, najlakše je baciti hranu i ne informisati se pravilno i ne valja krompir kad prenoći ( a nije se ni probao, nego je tako rečeno i tako se prihvata )
i ne valja podgrijavati hranu jok
- plain vanilla
#67 Re: Sta za rucak ili veceru?
ko prica o bacanju hrane?zamzija wrote:ma jah, najlakše je baciti hranu i ne informisati se pravilno i ne valja krompir kad prenoći ( a nije se ni probao, nego je tako rečeno i tako se prihvata )![]()
![]()
![]()
spremis onoliko koliko ces i otprilike i pojesti..
cim je nesto s krompirom, racunam da to necu jesti dva dana..
-
saga
#68 Re: Sta za rucak ili veceru?
ja vala musaku kad ostane od rucka, jedem za veceru il sutradan ujutro
a danas ugledah tikvice u prodavnici, bas ih pozelih, pa ce leci neka musaka sa krompirom, tikvicama, patlidzanom i gljivama... vec ogladnih
a danas ugledah tikvice u prodavnici, bas ih pozelih, pa ce leci neka musaka sa krompirom, tikvicama, patlidzanom i gljivama... vec ogladnih
-
zamzija
#69 Re: Sta za rucak ili veceru?
saga wrote:ja vala musaku kad ostane od rucka, jedem za veceru il sutradan ujutro![]()
-
zamzija
#70 Re: Sta za rucak ili veceru?
plain vanilla wrote:
ko prica o bacanju hrane?i nema to veze s pricama, jednostavno krompir odrveni
cim je nesto s krompirom, racunam da to necu jesti dva dana..
- plain vanilla
#71 Re: Sta za rucak ili veceru?
Ti si vrsna kuharica, pa mozes jesti i krompir skuhan prije nekoliko danazamzija wrote:plain vanilla wrote:
ko prica o bacanju hrane?i nema to veze s pricama, jednostavno krompir odrveni
cim je nesto s krompirom, racunam da to necu jesti dva dana..Ne znam kako ga ti spremaš al moj bogami ne odrveni
eto mi smotani smo osudjeni jesti svjezu hranu
skuhaj unaprijed mjesec dana ako hoces, pa jedi, meni ne smeta
samo kazem da ja to ne jedem
-
zamzija
#72 Re: Sta za rucak ili veceru?
Ma ja sam genije
Čudo prirode
Ama zezam se, bona ja ne jedem krompir star nekoliko dana, ali dan - dva star meni to uopšte ne smeta
Ali svako ima svoj ukus i prag tolerancije
Ako kuhaš i pojedeš za jedan dan svaka čast 
Ama zezam se, bona ja ne jedem krompir star nekoliko dana, ali dan - dva star meni to uopšte ne smeta
Ali svako ima svoj ukus i prag tolerancije
- ladyblue18
#73 Re: Sta za rucak ili veceru?
Haj dobro mozda ima i toga, svakome odrveni tebi ne odrveni, iako je zakon prirode takav da je to nemoguce, ali eto zakoni su tu valjda da se mijenaju, sta li.
Idem se sad stiditi jer meni odrveni.

Idem se sad stiditi jer meni odrveni.
- plain vanilla
#74 Re: Sta za rucak ili veceru?
Pa ne pojede se sve za jedan dan..ali posto ja stvarno volim krompir, ima ga svudje, u buraniji, grasku, leci..zamzija wrote:Ma ja sam genijeČudo prirode
![]()
Ama zezam se, bona ja ne jedem krompir star nekoliko dana, ali dan - dva star meni to uopšte ne smeta![]()
Ali svako ima svoj ukus i prag tolerancijeAko kuhaš i pojedeš za jedan dan svaka čast
ali samo stavim toliko da se moze pojesti odmah, sutra ostane to isto jelo bez krompira
ako je pire krompir, pravimo samo za jedan obrok
a musaku ne pravimo jer smo mala obitelj koja ne moze pojesti nikako musaku za jedan obrok
neko rece za spinat,.. zeljanicu jedem kad prenoci,ima isti ukus kad se podgrije u mikrovalnoj..e sad je li stetno, ne znam, ne jedem ja to tako cesto
- plain vanilla
#75 Re: Sta za rucak ili veceru?
sve kontam na kojoj temi da pitam, a da ne otvaram novu temuladyblue18 wrote:Haj dobro mozda ima i toga, svakome odrveni tebi ne odrveni, iako je zakon prirode takav da je to nemoguce, ali eto zakoni su tu valjda da se mijenaju, sta li.
Idem se sad stiditi jer meni odrveni.![]()
Gleda li iko Master chef na Novoj TV???
Odlican reality show, mozda sta i naucimo, a imaju i vrlo naocitog