Posao u školi

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
zelenashica

#51 Re: Posao u školi

Post by zelenashica »

gagy06 wrote:Ja radim u prosvjeti evo 10 godina i nikada mi nije bio jasan pojam: startna plata. Hoce li mi to neko objasniti?
Plata, je plata. Ovdje ispade startas na 900 pa ako si brz, mozes nabrati i 2000. Ono, bas sam brz, mozda i najbrzi u kolektivu, al nikako da se maknem od tog starta.
Info za pripravnike. Ne znam kakvi konkursi za pripravnike. U Ze-Do kantonu ko god hoce da odradi pripravnicki (volontira) dodje u skolu i prijavi se. Svaka skola ima obavezu da primi pripravnika. (Nadam se da nisam nesto propustio)
Satrtna plata je plata bez minulog rada,bez prekovremenih sati.....bez plaćenih praznika....Ja recimo sa 8 godina staža mogu dobiti još 25KM na staž i ako ima 1 ili 2 dana praznika još nekih 40-ak....
gagy06

#52 Re: Posao u školi

Post by gagy06 »

Hehe, ovo sa minulim radom je cool. Do penzije ces moci da naberes ravno 100 KM. Evo meni za 10 godina ni sat nisu kupili (smrc), a dusu sam svoju dao... ;-) Nego nije mi jasno ovo za praznike. Sta se placa za praznike? Koji su to praznici placeni kada su svi neradni?
Ono sto je vazno jeste osnovica (neko je vec postao) i koeficijent. I to je plata. Sve ostalo je da ne kazem sta.
Ja recimo striktno odbijam honorarni rad (zakonski se za svaki viska cas/sat mora raspisati konkurs).
Ja bih savjetovao ovima sto traze posao u skoli ( ili sto bi rekli neki: bolje ista nego nista) treba da se raspitaju po skolama ima li tih viska honorarnih casova jer to direktori cesto sakriju pa podijele radnicima u skoli. Znaci ako je 2 casa uzmi ta dva u jednoj skoli, i jos 2 u drugoj. Samo da si prisutan. Onda ulazis u sheme. Vidis situaciju dobijes informaciju iz prve ruke, cujes gdje ce biti mjesto, cujes gdje su sakrili 6 casova a nisu konkurs raspisali i mic po mic, dodjes do posla.
Da se vratim na start: znaci meni lijepo obracunaju platu, i dodaju tih 20-30 KM minulog rada ( ja ne mogu sa ovim izrazima nikako da se srodim, cuj: minuli rad, majko moja) e onda mi na sve to udare porez 10 % i uzmu mi 100 KM.
I moj kolega mi se na poslu smije dok pijemo kafu: meni uzeli stoju, njemu nisu. jbs minuli rad. Daj mi platu.

[offtopic]
Moram da ispricam anegdotu. Bio konkurs, primljen frajer 25-30 godina. Prvi dan posla. Zavrsio prvi cas dolazi cova u zbornicu, baca dnevnik na sto: jeb* ti ovo, nije ovo za mene. Uze jaknu, izadje i niko ga vise nikada ne vidje.
[/offtopic]
zelenashica

#53 Re: Posao u školi

Post by zelenashica »

gagy06 wrote:Hehe, ovo sa minulim radom je cool. Do penzije ces moci da naberes ravno 100 KM. Evo meni za 10 godina ni sat nisu kupili (smrc), a dusu sam svoju dao... ;-) Nego nije mi jasno ovo za praznike. Sta se placa za praznike? Koji su to praznici placeni kada su svi neradni?
Ono sto je vazno jeste osnovica (neko je vec postao) i koeficijent. I to je plata. Sve ostalo je da ne kazem sta.
Ja recimo striktno odbijam honorarni rad (zakonski se za svaki viska cas/sat mora raspisati konkurs).
Ja bih savjetovao ovima sto traze posao u skoli ( ili sto bi rekli neki: bolje ista nego nista) treba da se raspitaju po skolama ima li tih viska honorarnih casova jer to direktori cesto sakriju pa podijele radnicima u skoli. Znaci ako je 2 casa uzmi ta dva u jednoj skoli, i jos 2 u drugoj. Samo da si prisutan. Onda ulazis u sheme. Vidis situaciju dobijes informaciju iz prve ruke, cujes gdje ce biti mjesto, cujes gdje su sakrili 6 casova a nisu konkurs raspisali i mic po mic, dodjes do posla.
Da se vratim na start: znaci meni lijepo obracunaju platu, i dodaju tih 20-30 KM minulog rada ( ja ne mogu sa ovim izrazima nikako da se srodim, cuj: minuli rad, majko moja) e onda mi na sve to udare porez 10 % i uzmu mi 100 KM.
I moj kolega mi se na poslu smije dok pijemo kafu: meni uzeli stoju, njemu nisu. jbs minuli rad. Daj mi platu.
Baš tako,do penzije nekih 100KM se nabere.
Plaćeni praznici su državni,ne znam tačno po kojem proncipu se obracunavaju ali imaju posebnu "cijenu".
Nisam mislila na višak sati(klasični prekovremeni sati,honorar) nego na sve ono što mjesečno prelazi 180 sati,a spada u jednu normu.
Zakonom nije obavezno rtaspisivati konkurs za manje sati od 6.
Porez je 10% na sve "zarađeno" pa kom obojci kom opanci,ha ja...
gagy06

#54 Re: Posao u školi

Post by gagy06 »

zelenashica wrote:
gagy06 wrote:Hehe, ovo sa minulim radom je cool. Do penzije ces moci da naberes ravno 100 KM. Evo meni za 10 godina ni sat nisu kupili (smrc), a dusu sam svoju dao... ;-) Nego nije mi jasno ovo za praznike. Sta se placa za praznike? Koji su to praznici placeni kada su svi neradni?
Baš tako,do penzije nekih 100KM se nabere.
Plaćeni praznici su državni,ne znam tačno po kojem proncipu se obracunavaju ali imaju posebnu "cijenu".
Nisam mislila na višak sati(klasični prekovremeni sati,honorar) nego na sve ono što mjesečno prelazi 180 sati,a spada u jednu normu.
Zakonom nije obavezno rtaspisivati konkurs za manje sati od 6.
Porez je 10% na sve "zarađeno" pa kom obojci kom opanci,ha ja...
Kolko ja vidim ti si svoj/a na svom/e. Drzavni praznici imaju svoju "cijenu" dok rudari kopaju. Ovo sto sam napisao u offtopic-u je zapravo izraz divljenja tom covjeku.
Godinama pokusavam pobjeci iz prosvjete, al jbg. nigdje vise para za manje posla.
zelenashica

#55 Re: Posao u školi

Post by zelenashica »

gagy06 wrote:
Kolko ja vidim ti si svoj/a na svom/e. Drzavni praznici imaju svoju "cijenu" dok rudari kopaju. Ovo sto sam napisao u offtopic-u je zapravo izraz divljenja tom covjeku.
Godinama pokusavam pobjeci iz prosvjete, al jbg. nigdje vise para za manje posla.
Ti kolega ako ne mislis da zaradis svoju prosvjetnu platu,bujrum u rudnik..ima nas koji je pošteno zaradimo.....
suza81

#56 Re: Posao u školi

Post by suza81 »

anthonymorrow22 wrote:kolika je otprilike plata jednog profesora ili nastavnika ?

Ze-Do kanton: profesorska oko 840 pocetna plata i 8 KM po danu za topli obrok (oko 160 KM mjesecno). Kakva je trenutno situacija sa Sarajevskim kantonom, bas me zanima!?
gagy06

#57 Re: Posao u školi

Post by gagy06 »

Oooo, da, pogodio sam u sridu. Ovo je bolna tacka svakog prosvjetnog radnika. Posebna je to psihologija, ljudi moji.
Pitanje za milion eura: Zasto svi hoce da rade u prosvjeti kad je tako lose i mala plata?
zelenashica

#58 Re: Posao u školi

Post by zelenashica »

gagy06 wrote:Oooo, da, pogodio sam u sridu. Ovo je bolna tacka svakog prosvjetnog radnika. Posebna je to psihologija, ljudi moji.
Pitanje za milion eura: Zasto svi hoce da rade u prosvjeti kad je tako lose i mala plata?
Ja nisam odabrala prosveti ni radi plate,ni radi kako ti reče lakoće posla.....odrasla sam u prosvjetnoj porodici i sasvim je bio logičan slijed da nastavim istim stopama....
Nisi me pogodio jer se ne osjecam nimalo krivom sto primam platu.....a ti ako se osjecas slobodno je podijeli sirotini.Uzrdavlje.
gagy06

#59 Re: Posao u školi

Post by gagy06 »

Odgovor nije tacan. Zato sto -nigdje vise para za manje rada.
Pitanje za 2 miliona €: sta radi prosvjetni radnik prvog dana nove skolske godine?

P.S. Cvrsto sam uvjeren da ne idem u off, jer je sve vezano za naslov teme: posao u skoli.
zelenashica

#60 Re: Posao u školi

Post by zelenashica »

gagy06 wrote:Odgovor nije tacan. Zato sto -nigdje vise para za manje rada.
Pitanje za 2 miliona €: sta radi prosvjetni radnik prvog dana nove skolske godine?

P.S. Cvrsto sam uvjeren da ne idem u off, jer je sve vezano za naslov teme: posao u skoli.
Rado bih ti odgovorila ali ne bih da kvarim tvoj dojam.... :D
gagy06

#61 Re: Posao u školi

Post by gagy06 »

Odgovor je ponovo netacan (iskreno, ja bih ti skresao start i sve ove "beneficije" da sam direktor, sramotis skolu).
Tacan odgovor je: broji neradne dane u kalendaru za tekucu skolsku godinu.
Ukoliko se pokaze zainteresovanost kviz se nastavlja. Krecemo sa duplim iznosom: 4 mil. €.
zelenashica

#62 Re: Posao u školi

Post by zelenashica »

gagy06 wrote:Odgovor je ponovo netacan (iskreno, ja bih ti skresao start i sve ove "beneficije" da sam direktor, sramotis skolu).
Ukoliko se pokaze zainteresovanost kviz se nastavlja. Krecemo sa duplim iznosom. $ mil. €.
Ti si zbilja :-) ako ih ti brojiš ja ne brojim ..........sva sreća pa mi ljudi koji su zalutali u prosvjetu kao ti nisu nadređeni.
gagy06

#63 Re: Posao u školi

Post by gagy06 »

Da si samo malo drustveniji/ja mogla si :razz: se obogatiti, sljedece pitanje je trebalo da bude: sta cine ljudi iz prosvjete kada se pocne kritikovati njihov posao?
Odgovor: pocinju sa licnim uvredama na racun pitca. I tako ode u vjetar 4 miliona €. Pih.
Last edited by gagy06 on 29/05/2011 23:43, edited 1 time in total.
suza81

#64 Re: Posao u školi

Post by suza81 »

gagy06 wrote:Odgovor je ponovo netacan (iskreno, ja bih ti skresao start i sve ove "beneficije" da sam direktor, sramotis skolu).
Ukoliko se pokaze zainteresovanost kviz se nastavlja. Krecemo sa duplim iznosom: 4 mil. €.
:lol: bas tako... koji dan pada 1. mart, 1. maj, Nova godina, Bajrami... koliko se nece raditi, hoce li se moci sta spojiti sa vikendom i sl. Gdje nas nadje?! ;-)

Raspored neradnih dana je zapravo nebitan, jer svako mora da odrzi svojih 35x3, 35x4 ili 35x5 casova u svakom razredu prije ili kasnije.
gagy06

#65 Re: Posao u školi

Post by gagy06 »

O tome ja pricam. :-D
Matrix_2011

#66 Re: Posao u školi

Post by Matrix_2011 »

ma gaj gagi "ne mlati praznu slamu" i ne smišljaj stihove o profesorima i prosvjetarima..., nema boljeg poziva nego prenosit znanje na druge generacije....Što se tiče rada u školi iz mog 3-god iskustva , mogu samo reci da prosvjetni radnici nisu ni blizu plaćeni koliko rade...20 časova je norma, a gdje su pripreme, saradnja sa roditeljima, ispunjavanje pedagoške dokumentacije isl, a demokratija vlada na času 30-35 učenika adolescenata , pubertetlija isl....pa sagledaj ti situaciju gdje dva roditelja ne mogu "da stanu u kraj " svom djetetu , a kako profesor izdrži sa 30-35 učenika u odjeljenju, a kad se na to doda da predaje u 10 odjeljenja po 2 časa sedmično ......a danas djeca raspuštana generacije u ratu nastale....kućni odgoj ravan "0" i sve to ti si zaboravio da navedeš.....a profesor/profesorica mora da se nosi sa time i sve za jadnih 1200 KM svih primanja, kad na to dodaš izgubljene živce, sijede dlake , šikaniranja , provociranja , shvatices koliko je to mizerna plaća za uslove rada u školstvu..........
Bloo
Globalna šefica

#67 Re: Posao u školi

Post by Bloo »

@Matrix

koliko ti predlazes da bude plata?
Bloo
Globalna šefica

#68 Re: Posao u školi

Post by Bloo »

Matrix_2011 wrote:ma gaj gagi "ne mlati praznu slamu" i ne smišljaj stihove o profesorima i prosvjetarima..., nema boljeg poziva nego prenosit znanje na druge generacije....Što se tiče rada u školi iz mog 3-god iskustva , mogu samo reci da prosvjetni radnici nisu ni blizu plaćeni koliko rade...20 časova je norma, a gdje su pripreme, saradnja sa roditeljima, ispunjavanje pedagoške dokumentacije isl, a demokratija vlada na času 30-35 učenika adolescenata , pubertetlija isl....pa sagledaj ti situaciju gdje dva roditelja ne mogu "da stanu u kraj " svom djetetu , a kako profesor izdrži sa 30-35 učenika u odjeljenju, a kad se na to doda da predaje u 10 odjeljenja po 2 časa sedmično ......a danas djeca raspuštana generacije u ratu nastale....kućni odgoj ravan "0" i sve to ti si zaboravio da navedeš.....a profesor/profesorica mora da se nosi sa time i sve za jadnih 1200 KM svih primanja, kad na to dodaš izgubljene živce, sijede dlake , šikaniranja , provociranja , shvatices koliko je to mizerna plaća za uslove rada u školstvu..........

1200 KM nisu jadne pare :)
yellow cat

#69 Re: Posao u školi

Post by yellow cat »

Evo, samo da se nadovežem na raspravu, ja sam pravnik po struci, ali predavala sam u jednoj srednjoj školi stručne pravne predmete.. i boga mi, dobra plata, hoćeš ljetni, hoćeš zimski odmor. U svakom slučaju, ista je plata kao što bih je imala da radim u struci kao pravnik, a stepen odgovornosti nemjerljiv. Tačno, posao da te nikad glava ne zaboli.
Alhemicarkaa

#70 Re: Posao u školi

Post by Alhemicarkaa »

Zašto misliš da je to rezervisano samo za prosvjetne radnike :lol:
gagy06

#71 Re: Posao u školi

Post by gagy06 »

Alhemicarkaa wrote:
Zato sto su to ZAGARANTOVANI neradni dani, a tema je prosvjeta, jel.
@Matrix
Jel se ti to zezas il ozbiljno?
wewa

#72 Re: Posao u školi

Post by wewa »

Alhemicarkaa wrote:
vala bas. meni je tradicija da pred Novu godinu brojim praznike do ljeta, a po povratku s odmora praznike do Nove godine.

a sto se tice rada u prosvjeti - nikad se nisam vise umarala nego u periodu dok sam radila u skoli. jedina stvarna nagrada za ulozeni trud na poslu bili su ucenici; danas su to mahom odrasli, uspjesni ljudi i sa zadovoljstvom ih srecem :)
gagy06

#73 Re: Posao u školi

Post by gagy06 »

wewa wrote:
Alhemicarkaa wrote:
vala bas. meni je tradicija da pred Novu godinu brojim praznike do ljeta, a po povratku s odmora praznike do Nove godine.

a sto se tice rada u prosvjeti - nikad se nisam vise umarala nego u periodu dok sam radila u skoli. jedina stvarna nagrada za ulozeni trud na poslu bili su ucenici; danas su to mahom odrasli, uspjesni ljudi i sa zadovoljstvom ih srecem :)
Sto ce reci-jos uvijek uspjesno jedem budzetski hljeb.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#74 Re: Posao u školi

Post by Pera Trta »

Šta si se naklatio na žene, to ti mangup? :x
Amidza Efendija

#75 Re: Posao u školi

Post by Amidza Efendija »

gagy06 wrote:
Sto ce reci-jos uvijek uspjesno jedem budzetski hljeb.

Ako je stvarno onako kako si pisao na prethodnim stranicama, nadam se da mojoj neces biti ucitelj. :sad:
Post Reply