Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

MAN-lion's coach

#51 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by MAN-lion's coach »

gurabija78 wrote:
MAN-lion's coach wrote:
gurabija78 wrote: to sto je kod nas usadjeno u mentalitetu da se racuni (da ne kazem rezije) placaju u posti, to je problem mentaliteta....
Ovdje nisi u pravu.
Mentalitet je da ti radiš do 4-5 poslije podne,a da recimo jedna banka u kojoj ja plaćam kablovsku radi do 4,ili kada plaćam struju moram do 2 doći jer poslije ne rade.
ja racune placam uglavnom na pauzi, i to tamo gdje mogu proci bez placanja provizije... nije da bi me tih 4-5 KM mjesecno zavilo u crno, ali ne dam iz principa, a i setnja mi dobro dodje, posto svakako radim kanc. posao....
offtopic: nikako mi nije jasno kako nijednoj banci nije palo na pamet da realizuje ugovor sa svim pruzaocima komunalnih i usluga tipa kablovska Tv, internet.... pa da sve na jednom mjestu mozes zavrsiti bez ili uz minimalnu proviziju...
Ne kažem ja da te može zaviti u crno,ali kada se nakupi voda,kablovska i sl onda nije nimalo lako spraškati cijelu platu.
Drugo,ima ljudi koji ne mogu u pauzi obaviti takve stvari jer je možda i nemaju ili ne mogu stići.

Uglavnom što se tiče provizije do 100KM je marka preko 100 je 1,5KM (ovo govorim za poštu)
drenmajster

#52 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by drenmajster »

braca wrote:Još jedna prevara - Pošta i plaćanje kreditnim karticama: ne znam da li ste upratili, ali U POŠTI BIH SE NE MOŽE PLAĆATI KREDITNIM ILI DEBITNIM KARTICAMA, a korištenje kreditnih kartica je najnormalnija stvar u cijelom civilizovanom svijetu. No, znam ja šta je i gdje je BiH, što se i ovim povodom potvrđuje.

Naime, ako želite platiti neki račun u Pošti, recimo kućne telefone, mobitele, račune za vodu i sl, recimo nakupi vam se 300 ili 400 KM i vi lagano date kreditnu ili debitnu karticu i službenica je lagano uzme i svoje ruke i "naplati" vam račun i izda potvrdu. No, obratite pažnju, vašom kreditnim karticom NISU plaćeni računi, već je službenica SKINULA keš (cash) sa vašeg računa/kartice, izvršila ISPLATU sa vaše kartice i kešom (cashom) izvršila UPLATU na ime predatih joj vaših računa!!! Naravnio, vaša banka vas naknadno odere za podizanje keša, jer ako PLAĆATE karticom, nema provizije, no ako podižete keš i onda plaćate, banka vas odere za podizanje keša.

Ovo ni ja niam znao, no danas sređujem neke račune, znam da sam platio telefone karticom, kad ono na "slipu" ne piše uplata, već ISPLATA i meni ne budi teško odem u poštu, kad tamo, šok: sve ovo što sam vam napisao, jednom riječju je istina, u Pošti se ne može plaćati kredtinom ili debitnom karticom. Nevjerovatno!

Lijepe planine BiH, rijeke, trava i druge prirodne ljepote, ali sve ostalo je trulo da smrdi na sve strane.
Nemoj se cuditi-tako je i na zapadu-u stvari ti placas tzv. mandat cash- a da bi izbjegao dodatne troskove i ako imas redovna primanja sklopi ugovor sa postom, bankom nije bitno i davaocem usluga(struja telefon itd) kojim ce ti se automatski prebacivati fakture sa racuna na racun bez dodatnog troska.Sta ces-svugdje kradu
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#53 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by JoseMujica »

i u bankama uzimaju proviziju...ja sam prvo sve plaćao u pošti i skontam da ima provizije. pređem u svoju banku i nakon nekog vremena skontam da je i tamo isti k. i sada opet plaćam u pošti jer mi je na ruku

a hebeno je malo ove šaltere obilaziti, nema se vremena
kojeime

#54 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 11/03/2011 13:47, edited 1 time in total.
minessa

#55 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by minessa »

Cinjenica je da vecina ljudi ne zna da se u posti uzima provizija prilikom placanja karticom, i kako ce jedan prosjecan covjek znati da su to salteri postbanke... Da se razumijemo kad bi proveli neko istrazivanje koliko ljudi koriste karticu u BiH vidio bi se procenat. Veliki broj ljudi jos uvijek kad im legne plata na racun, ode u banku digne cijelu platu i ostave kuci... i zasto bi taj isti covjek morao znati da je u posti ustvari salter postbanke... ko mu je to objasnio?

I da koliko ja znam bez obzira koliki iznos racuna placas karticom, minimalno ti skine 5 km (kao na bilo kojem drugom bankomatu), a ostalo se procentualno povecava u ovisnosti od visine iznosa racuna (ako je ukupno 500 km za racune, skida definitivno vise od 5 km...).
Alhemicarkaa

#56 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by Alhemicarkaa »

gurabija78 wrote:meni stvarno nije jasno zasto ljudi koji intelektualno nisu dorasli koristenju nekih novijih tehnologija, u ovom slucaju placanja, ista koriste u svakoj prilici i onda se za glavu fataju kad ih opale po usima.... salteri BH Poste su salteri Postbank BH. Otidjite u bilo koju banku i izvrsite uplatu po bilo kojem osnovu bilo kojom karticom (debitnom/kreditnom) koja nije izdata od te iste banke i desice se ista stvar... fakat ne kontam u cemu je problem? :run:
to sto je kod nas usadjeno u mentalitetu da se racuni (da ne kazem rezije) placaju u posti, to je problem mentaliteta....
Neće se desiti ista stvar, zato što ti u banci ne možeš platiti ništa karticom koju je izdala druga banka. Provjereno, izvadila sam na šalteru intese karticu unicredit banke (jebiga, iste su boje :mrgreen: ) i žena mi je ljubazno vratila karticu i rekla - žao mi je, ovom karticom ne možete izvršiti plaćanje, ali možete dići gotovinu sa našeg automata. Kad sam pitala a zašto, rekla mi je da to nije njihova kartica. Znači, ako uposlenik Pošte radi i na šalteru banke, dužan je reči da ne možete izvršiti plaćanje karticom druge banke, ali možete dići gotovinu pa izvršiti plaćanje.
the_stick

#57 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by the_stick »

Ovo ovdje napisano ne stoji ni po kojem osnovu.

Za neupucene...

Kada u nekoj radnji platite karticom, banka toj radnji, zavisno od ugovora, naplacuje proviziju 1-3% od vrijednosti transakcije. S obzirom da se na salterima poste vrsi naplata racuna drugih firmi, a ne prodaja postinih usluga, posti se ni na koji nacin ne bi isplatilo da prima uplate kreditnim karticama. Matematicki gledano, platis racun za struju od 100 KM i kad bi standardno provukao karticu, to bi postu kostalo 1-3 KM. S obzirom da posta elektroprivredi mora prebaciti 100 KM, a od tebe za transakciju naplati 1 KM, kada bi ti posta omogucila standardno placanje karticom, rezultat ove transakcije bi za postu znacio ili gubitak ili eventualno pozitivna nula. Ako nekome ima smisla da posta obavlja svoje usluge sa gubitkom ili bez zarade, onda ok. Meni to nema smisla.

Vezano za ovo kako se u citavom svijetu kartice koriste... probajte u Njemackoj negdje provuci svoju VISA ili MasterCard karticu pa cete se dobro iznenaditi. Osim na benzinskim pumpama, aerodromima, nekim restoranima i mjestima tog tipa, vase kreditne kartice nigdje ne mozete provuci. Ah da, imaju one EC Geld Maestro kartice od njemackih banaka kojima je prodavnicama omoguceno da naplatu vrse karticama bez provizije. Ali ove standardne kartice koje mi koristimo, nema sanse provuci u bilo kojem super marketu, sportskoj prodavnici, pa cak ni u Saturnu koji prodaje elektroniku.

Toliko...
the_stick

#58 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by the_stick »

braca wrote:Ocito je da je ovdje jedan dio forumasa pao sa Marsa, a najvise mi smeta sto oni - ti neki - smatraju da su pokusali svu pamet svijeta, a ne kontaju da ima mnogo ljudi - kao sto sam i ja npr - koji mnogo putuju i koji su imali kreditnu karticu MNOGO prije ovih poslijeratnih saznanja naseg naroda o svemu i svacemu u BiH, pa samim time i ZNAM(o) sta je to kartica.

Da zakljucimo: kreditna ili debitna kartica je legalno sredstvo placanja u slucajevima gdje to prodavac prihvata, te u tom slucaju vlsnik kartice NE PLACA proviziju prilikom kupovanja. Analogno tome, ako Posta BiH IMA naljepnice na staklima svojih saltera (a ima) na osnovu kojih se nedvosmisleno stice utisak da PRIMA odredjene kreditne i debitne kartice, to je jasno da Posta - dakle - PRIMA kartice kao sredstvo placanja i NEMA pravo da vara kupce, odnosno nema pravo da SKIDA cash sa kartica, te da po tome osnovu vlasnik kartice bude terecen od strane banke za skidanje casha.

Znaci, jos jednom, ako Posta ima naljepnice da prima kartice, ja treba da placam na salterima Poste BEZ ikakve provizije. Nadalje, ako Posta NE MOZE ili NE ZELI da prima placanje putem kartice, onda treba da poskida sve one naljepnice i da postavi nove koje ce nedvosmisleno oznaciti da je Posta ATM, odnosno da postoji mogucnost SAMO za podizanje casha, ali ne i placanja.

Sve drugo je PREVARA na granici sa kriminalom.
Na svakom ATM-u imas oznake svih mogucih kartica sa kojima se moze dizati gotovina, a ne pise za koje se kartice naplacuje podizanje gotovine. Npr. na ATM-u Intesa Sanpaolo banke ne pise da je podizanje gotovine sa VISA Electron kartice izdate od te banke besplatno, dok nije besplatno podizanje gotovine sa istom karticom neke druge banke. Takodjer ne pise da ce za podizanje gotovine kreditnom karticom izdatom od Intese takodjer biti naplacena provizija. Jel bi i oni trebali poskidati sve naljepnice osim onih za koje je podizanje gotovine besplatno? Mozda jos jedan topic o PREVARAMA na granici sa kriminalom, al' ovaj put od strane banaka putem naljepnica na ATM-ovima.
braca

#59 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by braca »

Evo, nije mi bilo mrsko, otišao sam u glavnu poštu (kod pozorišta) i napravio ovaj snimak i molim "poznavaoce" i teoretičare da nam objasne šta znače ovi znakovi/naljepnice? Da li ovo znači da pošta PRIMA na ime plaćanja master, maestro i visa kartice? Ili znači da ne prima?

Image
nomVe

#60 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by nomVe »

metronom wrote:Znaci oni s kartice podignu kes bez da vi uopste kucate pin?! Ako je tako, onda je to velika zloupotreba i vjerovatno krivicno djelo! Nema niko pravo skidati kes s vase kartice bez da vi ukucate pin. Ispada kao da ti njihovi zamisljeni bankomati mogu izdavati novac bez da iko ukuca pin. Znaci neko dodje u postu s ukradenom karticom i moze placati sta hoce?!
Vidi se da ti nemas pojma sta je kartica, kako se koristi i zasto na nekima treba ukucati PIN, a na nekima ne.

Za tvoju informaciju, postoje neke kartice, poput MAESTRO kartica, sa kojima se OBAVEZNO mora koristiti PIN, ali isto tako postoji dosta kartica, poput vecine VISA kartica, u kojima se placa na potpis, bez ukucavanja PIN-a. Korisnik IZABERE tip kartice koji zeli koristiti.
nomVe

#61 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by nomVe »

gurabija78 wrote:meni stvarno nije jasno zasto ljudi koji intelektualno nisu dorasli koristenju nekih novijih tehnologija, u ovom slucaju placanja, ista koriste u svakoj prilici i onda se za glavu fataju kad ih opale po usima....
Ma sve pametnjakovic do pametnjakovica :lol:

A ove sto govore da su nalijepljene kartice po posti, kakve to veze ima!?!?
To je isto kao kad pitate a zasto mi je RZB banka uzela proviziju na Unicredit VISA karticu, jer Boze moj postoji VISA naljepnica.
metronom

#62 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by metronom »

nomVe wrote:
metronom wrote:Znaci oni s kartice podignu kes bez da vi uopste kucate pin?! Ako je tako, onda je to velika zloupotreba i vjerovatno krivicno djelo! Nema niko pravo skidati kes s vase kartice bez da vi ukucate pin. Ispada kao da ti njihovi zamisljeni bankomati mogu izdavati novac bez da iko ukuca pin. Znaci neko dodje u postu s ukradenom karticom i moze placati sta hoce?!
Vidi se da ti nemas pojma sta je kartica, kako se koristi i zasto na nekima treba ukucati PIN, a na nekima ne.

Za tvoju informaciju, postoje neke kartice, poput MAESTRO kartica, sa kojima se OBAVEZNO mora koristiti PIN, ali isto tako postoji dosta kartica, poput vecine VISA kartica, u kojima se placa na potpis, bez ukucavanja PIN-a. Korisnik IZABERE tip kartice koji zeli koristiti.
Uaaau, dobro jutro kolumbo, otkrio si ameriku. Samo sto sam ja govorio o podizanju gotovine, a ne o placanju. Hajde sad pametnjakovicu objasni kako i gdje, osim u maticnoj banci ili na kriminalnom salteru bh poste podici KES sa kartice bez pina...
nomVe

#63 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by nomVe »

Otidji u bilo koju banku i to ce ti se isto desiti.

Na vecini VISA kartica PIN sluzi iskljucivo za podizanje novca s bankomata, Shvati vec jednom da one rade na principu POTPISA na racun.
metronom

#64 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by metronom »

nomVe wrote:Otidji u bilo koju banku i to ce ti se isto desiti.

Na vecini VISA kartica PIN sluzi iskljucivo za podizanje novca s bankomata, Shvati vec jednom da one rade na principu POTPISA na racun.
A u kojoj si to banci uspio podici kes sa karticom druge banke? Ili samo lupas da bi kontrirao? Bio je na ovoj temi vec komentar vezan za ovo. Neko je pokusao dici kes u drugoj banci, ali nije moglo...
alcho

#65 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by alcho »

Najdrazi su mi ovi tvrdolinijasi sto veze nemaju...ovi sto tvrde da se provizija placa jer je posta poslovnica postbank :lol:
Ne bih da vam srusim vas cijeli svijet, ali ako uzmes kreditnu karticu postbank i platis sa njom racun u posti, opet ce ti uzeti istu proviziju. De da cujem sad vase objasnjenje za ovo.

Evo ja cu vam reci, kad vec nemate pojma. Kad radis sa kreditnom kraticom ima nekoliko vrsta poslova koje banka koja je izdala karticu razlicito tarifira:

1. Placanje na POS-u (bez naknade)
2. Podizanje keša na bankomatu (sa fiksnom naknadom ili procentualno u zavisnosti od visine transakcije)
3. Podizanje kesa na POS uredjaju (sa jos vecom fiksnom naknadom ili procentualno u zavisnosti od visine transakcije)

Eh sad, fol je u tome sto svaki normalan covjek ode u postu da plati racun. A ovi u posti mu umjesto da odrade ovo pod tackom 1, odrade ovo pod tackom 3 , pa onda izvrse uplatu. I da ne bude zabune, tu proviziju koju placas za dizanje novca na POS-u ne placas ni posti ni postbank vec SVOJOJ banci jer je ona tako tarifirala uslugu pod tackom 3. Drugi je sad problem sto lopovi u posti ne upozore korisnika na ovo. Svakako da se radi o obicnom lopovluku jer se bi se vodjene istim princimom i sva ostala prodajna mjesta mogla poceti isto ponasati. Dakle npr. odes ti u merkator i oni prvo odrade ovo pod tackom 3 i onda uplate racun koji si napravio.
swirl

#66 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by swirl »

Debitne kartice ok, vezane su za tekuci racun i shvacam placanje ovim karticama, ali ne mogu da shvatim placanje racuna i kupovinu u samoposluzi na kreditnu karticu.
vozač

#67 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by vozač »

swirl wrote:Debitne kartice ok, vezane su za tekuci racun i shvacam placanje ovim karticama, ali ne mogu da shvatim placanje racuna i kupovinu u samoposluzi na kreditnu karticu.
ja imam jes paket i kreditnu sa odgođenim plaćanjem do 50 dana, napravim račun 01. u mjesecu. skidaju mi 20.narednog mjeseca sa tekućeg to što trebam vratiti, bez ikakvih naknada, čak nema ni članarine.
Često je provlačim, naročito u prvih desetak dana mjeseca, malo se varakam, a nekad i ne želim da budem ni blizu minusu na tekućem, pa malo iskombinujem kad će plata, kad prispjeva ovo što treba za pokriće, uglavnom do sada nikakvih problema. Čim malo promijene politiku biće pa-pa. Nije nekad ni loše ako te kreditiraju do 50 dana.

Recimo gorivo plaćam sa kreditnom, tako da uvijek znam koliko sam dao taj mjesec pumpadžiji, ako nešto kupujem preko interneta moraš preko kreditne, ako plaćaš bilo šta vani putem interneta većinom traže kreditnu, a i limit mi je na kreditnoj puno manji pa kontam i da me neko zavali, ne može ko na tekućem. Nije bilo nikakvih neočekivanih iznenađenja, niti naplata, skidanja provizija i sl. i meni je prilično korisna.
Karabaja

#68 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by Karabaja »

Zvao sam info servis Raiffeisen banke pošto imam njihovu debitnu (Visa Electron) da pitam kako to ide s plaćanjem režijskih računa u pošti provlačenjem kartice na POS terminalima u pošti.

Teta mi je odgovorila ovako:
Na svim POS terminalima u državi mogu plaćati svojom debitnom karticom bez naknade osim na POS terminalima pošte. Na tim terminalima se obračunava naknada od 2,5%, a najmanje 5 KM.

Dakle pošta je izuzetak kad je u pitanju plaćanje karticom, oni jedini uzimaju proviziju.

Inače su jako bezobrazni, valjda slanje pisama i paketa ne donosi željeni profit pa su morali tražiti od banaka takva pravila (da bar negdje u poštama stoji obavještenje), također naplaćuju naknadu od najmanje 1 KM za sve režijske račune osim za bh telecom.

Tu smo riješili misteriju od čega pošta danas živi.

Ja mjesečno plaćam 8 računa:

- struja
- voda
- održavanje zgrade
- odvoz smeća
- internet
- kablovska
- grijanje
- mobitel

Za sve navedene platim 1 KM poštarine osim za grijanje gdje je poštarina 1,5 (zato što je račun preko 100 KM) i za mobitel gdje nema naknade. Dakle njima svaki mjesec 7,5 KM (a dok sam kao budala par mjeseci plaćao debitnom bilo je 13,5). Naravno da se svaki od ovih računa može uplatiti na uplatnom mjestu tog preduzeća bez naknade, ali ruku na srce, pola njih ima radno vrijeme kao i ja 8-4, ne rade vikendom i raštrkani su po gradu tako da bi potrošio goriva koliko i poštarine, a o potrošenom vremenu da ne pričamo.

Po mom mišljenju ovo što pošta radi je slučaj za neku instituciju za zaštitu potrošača (bar ovaj dio s naknadom za plaćanje karticama).
veljaca

#69 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by veljaca »

Stvarno mi nisu jasni ovi koji kazu da su klijenti krivi ( a ko fol Posta nije .... )
To je kao da bi moj komsija Memo rekao - krivi su oni koji se drogiraju a ne oni koji dilaju .... :lol: :lol: :lol: :lol:
karanana

#70 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by karanana »

u redu, opekli ste se jednom. sada fino odete do obliznjeg bankomata, dignete lovu i udjete sa gotovinom u postu i obavite vasa placanja. ili jos bolje, gule vas za koristenje debitnih, gule vas sa naplatom po racunu, i mene su gulili. stoga, fino uzmete jednu subotu prije podne ili pauzu s posla i fino odete u maticne kuce odakle su vam stigli racuni i fino platite bez naknade.

13,5 maraka davati za troskove placanja racuna....pa jebote, daj meni cenera, ja cu ti optrcati i poplacati sve komunalije. vidis dobra ideja za biznis.
Alhemicarkaa

#71 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by Alhemicarkaa »

karanana wrote:u redu, opekli ste se jednom. sada fino odete do obliznjeg bankomata, dignete lovu i udjete sa gotovinom u postu i obavite vasa placanja. ili jos bolje, gule vas za koristenje debitnih, gule vas sa naplatom po racunu, i mene su gulili. stoga, fino uzmete jednu subotu prije podne ili pauzu s posla i fino odete u maticne kuce odakle su vam stigli racuni i fino platite bez naknade.

13,5 maraka davati za troskove placanja racuna....pa jebote, daj meni cenera, ja cu ti optrcati i poplacati sve komunalije. vidis dobra ideja za biznis.
Subotom većina tih šaltera ne radi. Kako da neko iskoristi pauzu za vrijeme posla ako ne radi u Centru i u blizini posla nema nijedna podružnica za plaćanje komunalija?
Eto jes, baš ja sa merakom dam 10 maraka za proviziju, sve pitam je li Vam treba još :roll:
mahalas505

#72 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by mahalas505 »

Da mi imamo uredjenu drzavu, kao sto nije, postajao bi servis na nivou drzave za placanje komunalnih i drugih usluga koje se placaju svaki mjesec. Pod ovakvim servisom podrazumijevam da vam se direktno sa racuna "skidaju" pare(nesto kao trajni nalog) i placaju te usluge, bez ikakve provizije, bez cekanja uredu, bez nepotrebnog gubljenja vremena i zivaca. Jednostavno ti dodje 15 dana prije nesto ti se "skinu" pare s racuna dodje spisak koliko iznosu svaki racun i ako neki racun nije uredu, taj racun mozes da kazes da neces da platis,i eventulano se zalis tome ko ti je izdao racun. Ovakvi servisi postoje vec dugi niz godina u mnogim zemljama i nema se nikakva topla voda izmisljati.
Anti-Depresiv

#73 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by Anti-Depresiv »

Uh bas tema za izluditi , i mene to "otimanje "svaki put iznervira jer samo jos usluge mafijaskog bhtelec. nikako da platim bez ikakve provizije( ujedno i pitanje kako platiti i gdje usluge bht bez provizije pa makar i morao otici 100 km) ove ostale sam rijesio tako da nesto sa internet bankarstvom a nesto licno uplatim ,jer vecina ovih komunalnih preduzeca ima racune u mojojo banci (uni credit) samo ovi djilkosi me drndaju..Vozdra
Skyfox

#74 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by Skyfox »

ne bih ni ja znao za proviziju da mi stara nije rekla :D i to prije nekih 5g svejdno sam se jednom za*ebao i potrudio se da vise ne zaboravljam.

Kreditne kartice su zlo! pogotovo za one koji nemaju kocnicu kao ja, 13% kamate na nekim i vise... znam da sam samo ja kriv ali nikad vise...
vozač

#75 Re: Još jedna prevara: Pošta i plaćanje kreditnim karticama

Post by vozač »

Alhemicarkaa wrote:
karanana wrote:u redu, opekli ste se jednom. sada fino odete do obliznjeg bankomata, dignete lovu i udjete sa gotovinom u postu i obavite vasa placanja. ili jos bolje, gule vas za koristenje debitnih, gule vas sa naplatom po racunu, i mene su gulili. stoga, fino uzmete jednu subotu prije podne ili pauzu s posla i fino odete u maticne kuce odakle su vam stigli racuni i fino platite bez naknade.

Subotom većina tih šaltera ne radi. Kako da neko iskoristi pauzu za vrijeme posla ako ne radi u Centru i u blizini posla nema nijedna podružnica za plaćanje komunalija?
Eto jes, baš ja sa merakom dam 10 maraka za proviziju, sve pitam je li Vam treba još :roll:
što se tiče ideje za biznis, pa radi to onaj čovjek u tuzli, donosi raji na vrata šta im zatreba, plaća račune, rate kredita itd.

a što se tiče rada subotom, radi sve osim elektroprivrede,
H2O ... radi
GAS ... radi
RAD ... radi
POŠTA ... radi
VOLKSBANK .. za HS kablovsku, radi
UPRAVITELJ ... radi

jedino EP ne radi, al zato rade od 7.30 ujutro pa se može i to stići, ko radi od 8 sati

dakle, nije problem u pošti i krađi, nego u onima koji im plaćaju i ispadaju levati

BTW ... probao sam poslati telegram u hrvatsku iz pošte, kaže mi ona na šalteru 1 riječ ... 1 euro, kako god skontam bez 15-20 riječi ne mogu izraziti saučešće, 40 KM :-)
obrazloženje od strane službenice ... pa znate to slabo ko koristi danas
pa dobro si bogami, obično se tako i u svijetu radi, ako nešto slabo ide, bubni mu cijenu da ti se zamanta, možda krene prodaja, koja poslovna politika :lol:

normalno, nazvao sam čovjeka u hrvatskoj i za 10-ak minuta razgovora (6-7 KM) sit se ispričao sa njim, uz konverzaciju koja podrazumjeva više od 20 riječi, a u pošti telegram 40 KM :-)
Post Reply