Rokovi trajanja proizvoda: Šta nam to prodaje Bingo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

AS_sa

#51 Re: Rokovi trajanja proizvoda: Šta nam to prodaje Bingo?

Post by AS_sa »

u_prolazu wrote:Za Bajram sam kupila fasirano meso u Amku na Mojmilu negdje oko 19 h, i dok sam ja oko baklave :roll:
tek oko 21 na red doslo da pravim sarmu.
Odmotam meso,(nisam imala sta vidjeti) od smrada koji me zapljusnuo.E posto se stosta uveliko peklo,
"nalozim" djete da to vrati i trazi novo i usput mu kazem ne budu li htjeli vratiti zapizdi im ga po sred glave i bjezi, a onda cu ja sa njima raspraviti.
Vratio se sa novim mesom koje su mu jedva dali i naravno svasta mu usput izgovorili, (mogu djetetu) izmedju ostalog nasla se jedna obicna trgovkinja tu koja slaze police i pogledala mu racun i rekla : "pa mora se pokvariti kad je kupljeno u 19 h."
Sreca njihova pa fakat taj momenat nisam mogla otici, napitala bih ih onim mesom mamicu im j...em i jos kupila nekoliko da ponesu kuci.
Stokaaaa. :x :x :x
ha ya .. kupis meso ... pa ti djete mora vadit tvoje greske :-D ... u sta si gledala kad si kupovala i gdje si drzala ... vrlo je moguce da se pokvari ako drzis na toplom ...
u_prolazu

#52 Re: Rokovi trajanja proizvoda: Šta nam to prodaje Bingo?

Post by u_prolazu »

E vala da je valjalo u obicnom frizideru se ne moze pokvariti za 2 sata,
a boga mi ni na sobnoj temp. 8-)
tvile

#53 Re: Rokovi trajanja proizvoda: Šta nam to prodaje Bingo?

Post by tvile »

A šta mislite od kakvih proizvoda razni Vf-ovi, Mercatori i ostali u svojim restoranima pripremaju hranu :?: :mrgreen:

Ja sam recimo s Mercatorom uglavnom zadovoljna (naravno, u odnosu na druge) osim sa skladištenjem ili postavljanjem jogurta u čaši direkto ispod svjetla u frižideru. Vrlo često se desi da je istim rok još 10-15 dana a da budu pokvareni :x :x
siman

#54 Re: Rokovi trajanja proizvoda: Šta nam to prodaje Bingo?

Post by siman »

Evo, ja danas kupim pastete (Carnex) i na njima je utisnut rok upotrebe: 06.10.20.L.52
Da li je ova oznaka "upucena" kupcu ili nekom drugom? Niti jedan kupac, iz ove oznake, nezna do kada moze konzumirati kupljeni proizvod.(Mozda to i jeste cilj "dusebriznika"). Mozda je ovam proizvodu rok za upotrebu bio 06.10.2001.godine-ili... (To kupac nezna).
Da li je cilj ovoga "standarda" da se ubija (citaj: truje) narod?
Neka nam je Bog na pomoci sa ovim BIZNISMENIMA (i "rodoljubima")!!!
LP
Last December

#55 Re: Rokovi trajanja proizvoda: Šta nam to prodaje Bingo?

Post by Last December »

L.52 = LOT 52

Rok upotrebe nije pravilno označen do kraja, pa bih vratio to da sam na tvom mjestu. Najbolje gledati dok kupuješ, da s eizbjegne vraćanje. Inače uskoro će ROK UPOTREBE biti preimenovan u NAJBOLJE UPOTRIJEBITI DO: što je praksa na engleskom govornom području BEST BEFORE:

Ta pašteta će nakon isteka biti upotrebljiva još par godina bez ikakvih problema ako je čuvana na hladnom. Ako je u transportu prokuvala par puta, ona je već pokvarena bez obzira na rok upotrebe. To se često dešava sa pivom koje se ukiseli u gajbama na betonskim parkinzima.
swanfilter

#56 Re: Rokovi trajanja proizvoda: Šta nam to prodaje Bingo?

Post by swanfilter »

Izbjegavajte pakirano meso pod obavezno, posebno mljeveno. Suho meso, konzerve svih vrsta, ... Jaja, ako imate mogucnost, kupujte od domacina. Sve mimo toga je navlacenje na bolest. Licno nisam godinama pojeo pastete, hrenovke, kobasica, pakirano meso i druge preipremljene proizvode od istog. Ponekad tunjevina i to je fakticki sve ...
moonca

#57 Re: Rokovi trajanja proizvoda: Šta nam to prodaje Bingo?

Post by moonca »

u_prolazu wrote:E vala da je valjalo u obicnom frizideru se ne moze pokvariti za 2 sata,
a boga mi ni na sobnoj temp. 8-)
Ne bi trebalo ni na sobnoj temperaturi.Ali je ocigledno kupljeno na 'izmaku snage'.
Iz iskistva znam da je najukusnije meso kao i piletina na pocetku kvarenja i nije opasno za trovanje. :)
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#58 Re: Rokovi trajanja proizvoda: Šta nam to prodaje Bingo?

Post by plain vanilla »

siman wrote:Evo, ja danas kupim pastete (Carnex) i na njima je utisnut rok upotrebe: 06.10.20.L.52
Da li je ova oznaka "upucena" kupcu ili nekom drugom? Niti jedan kupac, iz ove oznake, nezna do kada moze konzumirati kupljeni proizvod.(Mozda to i jeste cilj "dusebriznika"). Mozda je ovam proizvodu rok za upotrebu bio 06.10.2001.godine-ili... (To kupac nezna).
Da li je cilj ovoga "standarda" da se ubija (citaj: truje) narod?
Neka nam je Bog na pomoci sa ovim BIZNISMENIMA (i "rodoljubima")!!!
LP
Pasteta je upotrebljiva do 6.10.2020. godine. Stavljaju se posljednje dvije godine. Tako isto pise 18 za 2018.godinu.
Post Reply