Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

HAVANA

#51 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by HAVANA »

atko wrote:@HAVANA ... to su bila zlatna vremena kad se za 600-700 KM mogo kupiti devastirani kvadrat i rucno ga renovirat i debelo zaradit na rukama ;)

Atko...nema stan...ima zemlja,kuća,prostor...nešto uvijek ima...samo treba pratiti i dobro procijeniti...
atko

#52 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by atko »

HAVANA wrote:
atko wrote:@HAVANA ... to su bila zlatna vremena kad se za 600-700 KM mogo kupiti devastirani kvadrat i rucno ga renovirat i debelo zaradit na rukama ;)

Atko...nema stan...ima zemlja,kuća,prostor...nešto uvijek ima...samo treba pratiti i dobro procijeniti...
Naravno ... ima biznis, ima mnogo toga jos :wink: ... o tome i ja govorim ... ne zaljetati se kad cjene na trzistu eruptiraju.
Alfons Kauders

#53 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Alfons Kauders »

hm... rentanje je tito... :D

placam kiriju, a usput koristim i svoj stan, gdje placam samo rezije... kreditno cist ko suza... ukupni troskovi za oba stana cca 15% prihoda... :D

u stambenu kredu se ne namjeravam uvaljivati jer jos uvijek nemam dovoljno ustedjevine za drugi stan... cekam da skupim otprilike pola, jer nemam namjeru ulaziti u 10-15g kredit sa nasim kamatnim stopama... cca 70-80k na 5 godina mi je prihvatljivo (i to mi je tesko sazvakati kad skontam koliko cu im ostaviti, mamu im lihvarsku) :D
karanana

#54 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by karanana »

int21 wrote:Kupovina.

Ako plata ide gore reprogramiras. Ako ide dole, isto. Ja i supruga reprogramirali sa 15 na 10 godina i ustedimo 17000. Ako plata bude isla gore, opet reprogramiramo. :)
a reci mi sto se reprograma tice....uzimaju li ti lihvari kakav procenat ili neke druge namete zbog reprograma? bila je jedna dobra tema o ovome ali je ne mogu naci.
metar_drva

#55 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by metar_drva »

svaka "usluga" koju ti banka pruža se plaća
Alfons Kauders

#56 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Alfons Kauders »

karanana wrote:
int21 wrote:Kupovina.

Ako plata ide gore reprogramiras. Ako ide dole, isto. Ja i supruga reprogramirali sa 15 na 10 godina i ustedimo 17000. Ako plata bude isla gore, opet reprogramiramo. :)
a reci mi sto se reprograma tice....uzimaju li ti lihvari kakav procenat ili neke druge namete zbog reprograma? bila je jedna dobra tema o ovome ali je ne mogu naci.
reprogram se isplati samo ljudima koji su znali u kakve kredite ulaze i racunali na tu mogucnost... vecina nije...

u zadnjih nekoliko godina banke su revidirale standardne ugovore kako bi tu praksu ucinile sto manje isplativom... ukratko, iskoristili su zakonski okvir koji su nam manje-vise nametali stranci...

drugi problem je sigurnost prihoda... recimo da mladom bracom paru prihodi skoce sa 2 na 3 hiljade u toku godine... reprogramiraju, plate sve sto valja platiti, a onda bracni drug izgubi posao... i onda opet moraju reprogramirati i izloziti se novim troskovima...

kako god da se okrene, uz ove kamatne stope se isplati stisnuti guzicu par godina i ustediti trecinu ili polovinu love za stan... ko krene grlom u jagode, zacas dobije noz pod grlo...
karanana

#57 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by karanana »

me ne racunam na neki rast stalnih prihoda, nego na neki dobitak na kladionici od 10-15 milja koje bih odmah ulozio u placanje dijela glavnice. na nekoj drugoj temi neko rece i fino objasni da je uzimanje provizije za reprogram nezakonito.
metar_drva

#58 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by metar_drva »

karanana wrote:me ne racunam na neki rast stalnih prihoda, nego na neki dobitak na kladionici od 10-15 milja koje bih odmah ulozio u placanje dijela glavnice. na nekoj drugoj temi neko rece i fino objasni da je uzimanje provizije za reprogram nezakonito.
dobar ti je plan, kladionica će sigurno upalit. igraj i bingo
Alfons Kauders

#59 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Alfons Kauders »

karanana wrote:me ne racunam na neki rast stalnih prihoda, nego na neki dobitak na kladionici od 10-15 milja koje bih odmah ulozio u placanje dijela glavnice. na nekoj drugoj temi neko rece i fino objasni da je uzimanje provizije za reprogram nezakonito.
uvijek postoji nacin da se to ucini zakonitim, putem skrivenih troskova i ostalih zajebancija... npr. masa pravnika se slaze da je postojeci sistem garancija putem ziranata i redoslijed prinudne naplate nezakonit... pa sudovi redovno donose odluke koje govore suprotno...

nezakonito je bilo i dizanje kamata 2008, u vecini slucajeva... pa je opet samo mali broj ljudi tuzio banke... dobili sporove, naplatili razliku... vecina ljudi ih nije tuzila, nisu ni ziranti, a nece ni ljudi koji reprogramiraju stambeni... nazalost
karanana

#60 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by karanana »

metar_drva wrote:
i loto. ma nesto mora zazveketati.
Komšinica

#61 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Komšinica »

Što ste optimistični po pitanju lutrije, kladionice... :roll: :)
Alfons Kauders

#62 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Alfons Kauders »

Komšinica wrote:Što ste optimistični po pitanju lutrije, kladionice... :roll: :)
tishu ba, fali mi wolverhampton iz jedan u dva u gostima za tri banke... :D
detroit-mercy

#63 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by detroit-mercy »

Alfons Kauders wrote:hm... rentanje je tito... :D

placam kiriju, a usput koristim i svoj stan, gdje placam samo rezije... kreditno cist ko suza... ukupni troskovi za oba stana cca 15% prihoda... :D

u stambenu kredu se ne namjeravam uvaljivati jer jos uvijek nemam dovoljno ustedjevine za drugi stan... cekam da skupim otprilike pola, jer nemam namjeru ulaziti u 10-15g kredit sa nasim kamatnim stopama... cca 70-80k na 5 godina mi je prihvatljivo (i to mi je tesko sazvakati kad skontam koliko cu im ostaviti, mamu im lihvarsku) :D
Koliko ti banka daje na tvoju ustedjevinu godisnje. Sada uzmi cijenu kredita koji uzmes i kamate na orocena sredstva i reci ce ti se koliko bank uzima :mrgreen: .
Alfons Kauders

#64 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Alfons Kauders »

detroit-mercy wrote:

Koliko ti banka daje na tvoju ustedjevinu godisnje. Sada uzmi cijenu kredita koji uzmes i kamate na orocena sredstva i reci ce ti se koliko bank uzima :mrgreen: .
koju ustedjevinu? :D

kad imam slobodne love, onda je obrcem... :D koji bi je kurac ostavljao banci? :D
innovision

#65 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by innovision »

vi koji se nadate dobrim vremenima ovdje ce biti banke kao u evropi za jedno 10-15 godina do tada bi vec otplatili stan :D ne znam nisam pametan sve ovisi od primanja i sigurnosti posla
cijene stanova mozda eto nece pasti ali hoce varirati nemoze biti kvadrati isti na socijalnom,cvili ili alipasinom sve ide u cijenu samo polako.
neko gore kaze da nece da pati jbg to je vecini jedini nacin ja se ne patim ali npr izlazim jednom sedmicno,nemam auto ali jos 18 mjesci i MOJ STAN MAJKU IM :D
Zox

#66 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Zox »

Interesantno, i ja izdvajam tacno 35 posto, kao i pokretac teme. Renta, ne kredit. I sam zivim. Plus, naravno, rezije.
kemal21

#67 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by kemal21 »

udwarach wrote:Najbolje je kupiti stan za kesh, bez kredita :-)
:lol:
drndalo

#68 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by drndalo »

U svakom slucaju, ja ne bih isao u kupovinu nicega (nisam kreditni tip) ako nemam barem 50% cijene ustedjeno... Ako to nemam, onda je to izvan mog domasaja, i treba poraditi na tome... Smanjiti apetite, puniti spajz...

Ostatak mozda na kredit, kao nuzno zlo, sto kraci zbog manjeg placanja kamate, ali da rata ne bude preko 1/3 primanja, jer neko dobro rece da je ostalo onda natezanje... Za to vrijeme "zrtvovati" bolje auto, i tih bar 10.000 razlike izmedju auta npr. 2001 i 2007 god. utrositi u manji kredit u startu...

Pri porastu prihoda familije sa npr. 2000 -> 3000 KM ne reprogramirati nista odmah, nego ustekati bar 10.000 KM, pa onda razmisliti o daljoj strategiji...

Sustina je ne zinuti previse, i kad zines, ne bacati svoje pare kroz prozor... Ako se nema za postenu kupovinu makar i manje stambene jedinice makar i u udaljenijem dijelu grada, i nema pomoci bliske familije, podstanarisati se dok se ne poprave uslovi... Ko hoce odmah stan od 120m2 na Ciglanama, a ustedjeno ima 0 KM (znam i takve), sta me briga sto imaju ratu od 1500 KM na 20 godina... Sami pali, sami se ubili... Cijena kostanja "vune"...

"Vuna" oznacava nesto iz jedne od mojih omiljenih poslovica, ova je iz Beograda i nije slucajno da je tamo smisljena:"Ovce su da se sisaju...."! Nasa varijanta iste je:"Dok je ovaca, bice i vune"...

Pokusajte ne biti ovca, bar ne kurban...!
Rimad

#69 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Rimad »

45% ukupnih primanja.
Kredit na par godina, tako da kamata nije velika. U svakom slučaju puno ću manje dati na kamatu, nego što sam davao na kiriju za isti period.

Svakako ne bih preporučivao kupovinu stana bez da imaš značajnu količinu keša. Ko ti garantuje šta će biti u slijedećih 20 godina.
lokva village

#70 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by lokva village »

Iz perspektive nekoga ko je bio podstanar a sada vlasnik "svog kvadrata" mislim da je najpametnije imati nešto svoje ali se i pokriti koliko ti je jorgan dug...
Samo mi nije jasno zašto svako hoće da kupi stan :-) . Nečiji roditelji imaju negdje komadić zemlje, kuća se može polako praviti, ne mora se odmah sve završiti... Ili ko što neko reče svi hoće da su u centru :D
detroit-mercy

#71 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by detroit-mercy »

Alfons Kauders wrote:
detroit-mercy wrote:

koju ustedjevinu? :D

kad imam slobodne love, onda je obrcem... :D koji bi je kurac ostavljao banci? :D
Bolje banci nego kladionici :mrgreen: . Od banke ces makar vidjeti kakvog hajra a od kladionice nista. :mrgreen:
Mada kad pricam sa nasom rajom, svi dobri na kladionicama i to dobru lovu, ne znam samo kako se isplati drzati kladionice otvorene kada su svi dobri :mrgreen: .
Amidza Efendija

#72 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Amidza Efendija »

karanana wrote:
metar_drva wrote:
i loto. ma nesto mora zazveketati.
A ja sam planirao zivjeti dovijeka.

Dosad sve ide po planu.
Alfons Kauders

#73 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Alfons Kauders »

detroit-mercy wrote: Bolje banci nego kladionici :mrgreen: . Od banke ces makar vidjeti kakvog hajra a od kladionice nista. :mrgreen:
Mada kad pricam sa nasom rajom, svi dobri na kladionicama i to dobru lovu, ne znam samo kako se isplati drzati kladionice otvorene kada su svi dobri :mrgreen: .
pa zar nije ocito da se radi o zajebanciji... :D

nisam u zivotu tiketa uplatio...
DearJohn

#74 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by DearJohn »

Hvala na svim odgovorima i razmisljanjima do sada, mi smo skontali da cemo pokusati gurati jos neko vrijeme. Ovdje je i problem, kao sto Atko rece, sto covjek nikad nije miran sve dok imas i zadnji fenig duga. Nekad uhvatim sam sebe u razmisljanjima a nekad se da odraziti i na san ali covjek pokusava da stvori nesto za sebe i za svoju familiju. Nismo u mogucnosti da otplatimo stan na 5 godina a i nismo imali neko veliko ucesce, ako bi isli logikom da otplatimo stan na 5 godina onda bi nam ostajalo za hljeb i mlijeko a i ja i supruga smo vise "mahalski" tipovi, znaci mora se ici na kafe i s rajom skoknuti na pice a i nekad vikendom do mora :-) Znaci nismo spremni na veca odricanja zbog stana nego ovih 30% sto imamo sada ali da se nekad covjek uhvati u razmisljanjima, desava se. Zato i pokrenuh temu da vidim jemo li nas dvoje totalno poludili kad kupismo ali mnogi misle da je to ipak dobra stvar. Zelim isto tako napomenuti da nam nikada, ali bas nikada, nije u glavi bila misao da cemo mi s kupovinom stana za toliko i toliko godina zaraditi X para, nego jednostavno nam vise bilo dosadno seljakanje, kod familije nije dolazilo u obzir da zivimo pa eto odlucismo da kupimo. I zelili smo prvenstveno da sebi obezbjedimo prostor za zivot gdje cemo se osjecati udobno. Koliko covjek moze, s obzirom da je ovaj novi komsija (inace jako prijatna familija) nesto poceo da kucka i lupka u zadnje vrijeme pa nekad ne mogu da se skoncentrisem na tekme ali sad je to druga tema a i podnosljivo je. U svakom slucaju, jako interesantna razmisljanja na temu.
Hendrix

#75 Re: Koliko placate stan u odnosu na vase prihode

Post by Hendrix »

Vječita dilema, renta ili kredit 20 godina... ja lično ne bih smio uzeti kredit od 20ak godina sa ratom recimo 800KM. Predug je to period da možeš biti siguran da ćeš imati da platiš svaku ratu na vrijeme. I računaj da si 20 godina pod stresom i da ćeš morati duplo više sranja na poslu podnositi jer si u dugu 800KM svaki mjesec. Par rata zakasniš, banka te prebaci u lošu kategoriju, malo više nema para gotovo, ode stan. I kao prvo kredit na 20 godina nije ništa nego rentanje stana od banke na ogroman vremenski period koji će na kraju akobogda biti vaš...a da li se smijete kockati u budućnost za 20 godina? Evo prošli smo kroz recesiju, i još smo u njoj...ko garantuje da neće biti još gorih recesija i situacija za par godina?
I koliki stan se može nov recimo uzeti za ove pare? Nekih 50ak kvadrata, jednosoban stan na 20 godina koji će postati tijesan nakon 10 godina kada dijete uzraste ili više njih. Nisi ni otplatio stan a već ti ne odgovara i da ti je veći i prostor odvojen za djecu i tebe, dodatni stres...
Zajebana je ovo tema, i ja lično imam par prijatelja koji su se zaletili na ovaj kredit od 20ak godina....preko 800KM daju mjesečno, plate im smanjene, počinju im brige već ako budu išle još niže....

Ne kaže se džaba da se pokrivaš koliko ti je jorgan dug...ako se nema mogućnosti za stan u centru ili gradu, pa može se ići i na periferiju za manje para, doduše mnogima je ovo smrt kod nas.
Treba sebi postaviti pitanje da li vrijedi se žrtvovati tolike godine za privilegiju života u gradu ili je pametnije ići dalje i živjeti komotnije?
Post Reply