Zatamnjivanje auto stakala

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#51 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by bitanga_sa_otesa »

sto je najgore mene je to nerviralo i mislio da su to folije ,probao guliti i ne ide ,onda mi rekli da je to uz opremu islo zadnji dio zatamnjen :lol: :lol:
mirzet87sa

#52 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by mirzet87sa »

Ovo nije njemacki atest, niti su stakla radjena pijacarskim folijama u reljevu kod hame. Da je atest bio bi u sklopu TUV-a. Auto je uzeto direkt iz mercedesovog salona i bio je komplet zatamnjen. Nasem drotu supku sto ne razumije njemacki papir i ne dajem, dajem ga sudu. Eto ja bio na sudu 7 puta zbog stakala jer nisam imao namjeru da platim i svih 7puta bio oslobodjen na osnovu dokumenta i ti mi sad nadjes mudrovati.. Allahselamet, u pravu ste nema potrebe dalje diskutovati.
Nabaci 'orginal' lumarovu foliju od 50kermi i zavrsena prica, a mi budale cemo davati 600km pa cemo traziti ista prava
klaki

#53 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by klaki »

Mog starog su par puta peglali, razlicita auta

Reko im je svaki put zovite njemacku/japan pa njih pitajte sto su zatamnili stakla :lol:
530i

#54 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by 530i »

Postoje stakla koja su zatamnjena fabrički, pretpostavljam u toku proizvodnje, a postoje i folije za stakla... Ova fabrička prolaze i kod nas bilo kakva...folije samo na bočnim staklima iza vozača. Zakon je pomalo nedorečen zbog nekvalitetnih folija i tobože straha od toga da ne vidiš ko upravlja vozilom, ne znaju da bi uz uspostavu odgovarajuće norme i atesta puno više para zaradili...
romeomoraprezivjeti

#55 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by romeomoraprezivjeti »

mirzet87sa wrote:Ovo nije njemacki atest, niti su stakla radjena pijacarskim folijama u reljevu kod hame. Da je atest bio bi u sklopu TUV-a. Auto je uzeto direkt iz mercedesovog salona i bio je komplet zatamnjen. Nasem drotu supku sto ne razumije njemacki papir i ne dajem, dajem ga sudu. Eto ja bio na sudu 7 puta zbog stakala jer nisam imao namjeru da platim i svih 7puta bio oslobodjen na osnovu dokumenta i ti mi sad nadjes mudrovati.. Allahselamet, u pravu ste nema potrebe dalje diskutovati.
Nabaci 'orginal' lumarovu foliju od 50kermi i zavrsena prica, a mi budale cemo davati 600km pa cemo traziti ista prava
Kakvih 600KM,pa skoro da si tramvaj mogao zatamniti?!:-D
klaki

#56 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by klaki »

romeomoraprezivjeti wrote:
mirzet87sa wrote:Ovo nije njemacki atest, niti su stakla radjena pijacarskim folijama u reljevu kod hame. Da je atest bio bi u sklopu TUV-a. Auto je uzeto direkt iz mercedesovog salona i bio je komplet zatamnjen. Nasem drotu supku sto ne razumije njemacki papir i ne dajem, dajem ga sudu. Eto ja bio na sudu 7 puta zbog stakala jer nisam imao namjeru da platim i svih 7puta bio oslobodjen na osnovu dokumenta i ti mi sad nadjes mudrovati.. Allahselamet, u pravu ste nema potrebe dalje diskutovati.

Moj stari je platio 300km, ali jer je djip i velika stakla, Zadnja putnicka i zadnje staklo zatamnjeno

Pravo kvalitetno, ko iz fabrike. Garancija 10 godina na njih.

Tako da i meni 600 zvuci puno :D
romeomoraprezivjeti

#57 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by romeomoraprezivjeti »

klaki wrote:
romeomoraprezivjeti wrote:

Moj stari je platio 300km, ali jer je djip i velika stakla, Zadnja putnicka i zadnje staklo zatamnjeno

Pravo kvalitetno, ko iz fabrike. Garancija 10 godina na njih.

Tako da i meni 600 zvuci puno :D
Mozda ga je duplo zatamnio,haj znaj.:-D
1921manijaci1987

#58 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by 1921manijaci1987 »

collapse wrote:Zadnja sajba i zadnja bocna stakla se smiju zatamnit , prednja i prednju sajbu nesmijes. Od skora su poceli pisat prijave za prednja stakla ako su zatamljena 40km.
Možeš sve ako imaš dovoljno mu**. Po zakonu našem smiješ zatamnit zadnja bočna gdje su putnici 100% ako hoćeš, i ako je karavan u pitanju možeš bočna na gepeku isto tako, prednja smiješ do 30%, al ako ćeš sam sebi radit ne možeš naći nigdje foliju 30 % jer su sve iste , 70% od prilike. i ne smiješ zadnju šajbu. Ako je fabrika napravila 100% zatamljena ( lupam ) sva stakla, smiješ vozit bez problema, jer ne mozes promjenit i oni vide dal je to ljepljeno ili je fabrički pošto ima oznaka na staklu u ćošku. Niko ti ga neće zavest u saobraćajnu. Tako da se nemoj nadat da ti neće napisat kaznu ako uradiš u llumaru preko dozvoljenog prednja vozačeva i suvozačeva i zadnju šajbu..

Samo da se nadovežem, neće ti napisat kaznu ako imaš zadnja bočna putnička zatamljena koliko god posto i zadnja bočna na gepeku ako je karavan u pitanju. Znam jer sam ja sebi radio to , lijepo izvukao , super ispalo :)
Audi a4 je u pitanju. poz :) :) :)
began

#59 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by began »

Pa kolko sad se smiju zatamnit prednja bocna,zadnja bocna i zadnje staklo a da murija ne pegla ima ovdje jedan kod mene Golf V covjek je sve zatamnio pa cak i prednja stakla jedva ga vidis u autu neznam imal problema sa murijom a sobzirom da radi u KPZ-u vjerovatno nema :(
goran16v

#60 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by goran16v »

Jaran moj ima Priusa sa svim staklima osim prednje sajbe zatamljenim hama 100%, zaustavi ga murija, pocne ga peglat za stakla, a on im odgovori: dje si vidio kimiminalca i sumjivog lika da se voza na jeftinu struju!!
530i

#61 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by 530i »

began wrote:Pa kolko sad se smiju zatamnit prednja bocna,zadnja bocna i zadnje staklo a da murija ne pegla ima ovdje jedan kod mene Golf V covjek je sve zatamnio pa cak i prednja stakla jedva ga vidis u autu neznam imal problema sa murijom a sobzirom da radi u KPZ-u vjerovatno nema :(
Smiju se zatamniti bočna stakla iza vozača koliko god hoćeš...ostala nikako. Barem dok se ne promijeni zakonska regulativa po tom pitanju. Da su pametni mogu uvesti atest od lupam 50 ili 80 maraka i pustiti da se zatamne sva stakla u odgovarajućoj mjeri, osim šoferšajbe, a sve ostalo zabraniti...hem bi zaradili para, hem bi se riješili problema pijačarskih folija...
Sodom1

#62 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by Sodom1 »

Kako se ovom gore liku isplatilo ici 7 puta na sud. Ajde u redu je ako ides na sud u tvojoj opcini ,blizu je, mada i to kosta vremena. Ali npr ti iz Sa i trebas ici na sud u Bl bez obzira sto te oslobode kosta to vremena i putnih troskova. Jedino ako ti sud plati troskove i uracuna dnevnicu.
Imam jednog poznanika on je u Austriji uradio folije zadnja bocna stakla i zadnja sajba,na honda crv, platio to 40o€,s atestom. Ja ga pitao da to nije uvedeno u saobracajnu kaze jok dobijes papir,rek´o nosis li papir sa sobom ,kaze da ne nosi.
Moracu ga pitati da ga nisu u medjuvremenu peglali
goran16v

#63 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by goran16v »

Men' se cini da ce najprije biti presavij taj atest na cetvero, otkini cosak, razmotaj i nabij na neku stvar ako se nadje neki ters koji bude tjerao mak na konac i doslovno po zakonu...
edin_r1

#64 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by edin_r1 »

Pozdrav,
Kupih prije par dana auto, uvezeno iz Njemacke prije par mjeseci. Na zadnjim staklima i zadnjoj sajbi ima folije prilicno tamne. Na vanrednom tehnickom, prilikom uvođenja plina u saobracajnu, su mi rekli da bih mogao imati problema sa policijom zbog te zadnje sajbe. Da li cu morati skidati, i da li ovu smijem zamijeniti nekom svjetlijom, npr.50% ili manje?
Unaprijed hvala na odgovorima :mrgreen:
mayab

#65 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by mayab »

Po našim zakonima, zadnja šajba ne smije ničim biti zatamnjena, dakle, bez obzira na procenat zatamnjenja!
Tako kaze zakon, u praksi, možda te nikad niko nista ne upita, a prije će biti da će prašinari imati uvijek "dobar razlog" da te peglaju , i pokušaju ti uzeti pare...
tempuser

#66 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by tempuser »

Ne smije biti nicim zatamnjena ako se izuzme fabricko zatamnjenje od 25% kod toniranih stakala.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#67 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by konektovan »

mayab wrote:Po našim zakonima, zadnja šajba ne smije ničim biti zatamnjena, dakle, bez obzira na procenat zatamnjenja!
Tako kaze zakon, u praksi, možda te nikad niko nista ne upita, a prije će biti da će prašinari imati uvijek "dobar razlog" da te peglaju , i pokušaju ti uzeti pare...
Ja 7 godina vozim sa zatamnjenim staklima, i nikad me policija nije zaustavila zbog toga. A vozim loko a Boga mi i preko granice, nikad niko nista da priupita.
tempuser

#68 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by tempuser »

Neki dan mog kuma zaustavise iz jedinice za podrsku PS N. Sarajevo zbog zatamljenih stakala. Posto lik vozi Priusa pit'o drota djes vidio kriminalca da se vozi na jeftinu struju! :lol:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#69 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by konektovan »

tempuser wrote:Neki dan mog kuma zaustavise iz jedinice za podrsku PS N. Sarajevo zbog zatamljenih stakala. Posto lik vozi Priusa pit'o drota djes vidio kriminalca da se vozi na jeftinu struju! :lol:
Pa nije benga ili getaca, hebemu.. :mrgreen:
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#70 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by Matijevic_Vlado »

tempuser wrote:Neki dan mog kuma zaustavise iz jedinice za podrsku PS N. Sarajevo zbog zatamljenih stakala. Posto lik vozi Priusa pit'o drota djes vidio kriminalca da se vozi na jeftinu struju! :lol:
Sto izmisljas?
To isto si pisao i 2014, a lafo neki dan se desilo kumu
tempuser

#71 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by tempuser »

Matijevic_Vlado wrote:
Sto izmisljas?
Mozda i jesam jer uvijek prosipa isti fol da animira drota da ga ne kazni jer su mu sva stakla osim prednje sajbe zatamnjena.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#72 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by Matijevic_Vlado »

tempuser wrote:
Matijevic_Vlado wrote:
Sto izmisljas?
Mozda i jesam jer uvijek prosipa isti fol da animira drota da ga ne kazni jer su mu sva stakla osim prednje sajbe zatamnjena.
Ma zajebajem se :mrgreen: . Citao redom postove da vidim iskustva oko milicije pa vidio i to. Jedan mi jaran c maxa skroz zatamnio i granicu normalno prelazi, drugi tek neki dan focusa zatamnio. Ja sam u dilemi, mozda uradim prvo sve nazad pa poslije i prednja bocna al manji procenat
tempuser

#73 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by tempuser »

Matijevic_Vlado wrote: Ma zajebajem se :mrgreen: . Citao redom postove da vidim iskustva oko milicije pa vidio i to. Jedan mi jaran c maxa skroz zatamnio i granicu normalno prelazi, drugi tek neki dan focusa zatamnio. Ja sam u dilemi, mozda uradim prvo sve nazad pa poslije i prednja bocna al manji procenat
Ja nemam nekog neposrednog iskustva, zadnji tj jedini zatamnjeni auto (bocna stakla iza vozaca i zadnja sajba) koji sam imao sam prodao 2002 godine i tad nije bilo ovoliko frke oko toga, prosao 1/2 Europe tim autom.
Po nasem zakonu za bocna stakla vozaca i suvozaca i za zadnju sajbu murija ima pravo pisati kaznu, hoce li ili nece je pitanje tolerancije i rezona. Na vise mjesta sam procitao da su u RS-u stroziji i da su ljudi na licu mjesta skidali folije. Ljudi po forumima tvrde da su originalna zatamnjena stakla upisivali u saobracajnu pa im murija nista ne moze. Mozda je tako ali jos nisam vidio takvu saobracajnu. Opet zakon ne pravi razliku izmedju tvornickog i naknadnog zatamnjena sto znaci da i za tvornicka mogao handriti!
Kuma redovno handre jer imam 100% zatamjenje na svim staklima osim prednje sajbe. On je kupio nov auto iz salona na kompenzaciju ali ga je AC Smajlovic naknadno zatamnio. Osim toga imam dva jarana koja imaju tvornicki 70% zatamnjena zadnja bocna stakla i zadnju sajbu (Skoda Yeti i RAV4) nemaju nista upisano u saobracajnu i voze bez problema.
530i

#74 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by 530i »

To se upisivanje u saobraćajnu je laž. Pojedinci pričaju, ali nikad nijedne dozvole da se vidi, uslika, skenira...
Fabrički zatamnjena stakla su zatamnjena u svojoj izradi, ne sa folijama i sasvim su regularna za upotrebu bilo gdje, imaju i posebnu oznaku zajedno sa svim onim sitnim oznakama koje stoje negdje u ćošku svakog stakla...
Sa folijama nema smisla zatamnjenje dok se masovno uvoze kineske folije i stavljaju, a pri tome je zakon tako nakaradno uređen...odnosno nedostaje bilo kakvog uređenja u smislu provjere, atesta, nečega...bilo čega.
tempuser

#75 Re: Zatamnjivanje auto stakala

Post by tempuser »

530i wrote:To se upisivanje u saobraćajnu je laž. Pojedinci pričaju, ali nikad nijedne dozvole da se vidi, uslika, skenira...
Fabrički zatamnjena stakla su zatamnjena u svojoj izradi, ne sa folijama i sasvim su regularna za upotrebu bilo gdje, imaju i posebnu oznaku zajedno sa svim onim sitnim oznakama koje stoje negdje u ćošku svakog stakla...
Sa folijama nema smisla zatamnjenje dok se masovno uvoze kineske folije i stavljaju, a pri tome je zakon tako nakaradno uređen...odnosno nedostaje bilo kakvog uređenja u smislu provjere, atesta, nečega...bilo čega.
I meni se cini da je to sa upisom urbana legenda, da ne kazem laz, ali opet, eto mozda je moguce, a ja bas kao ni ti nisam vodio taj upis cak ni za fabricka tamna stakla...
Nije zakon nego nema drzave da ga sprovede. Od 2007 je dopunjen i jasno definise da folije moraju biti sa homologacijom bez refleksije:
(3) Stakla na vozilu ne smiju se na bilo koji način dodato zatamnjivati (npr. postavljanjem folija, dodatim bojanjem stakla i sl.), u odnosu na fabričku ugradnju.
(4) Izuzetno od stava 3. ovog člana, mogu se dodato zatamniti:
a) zadnja i bočna stakla autobusa postavljanjem homologiranih promidžbenih folija,
b) bočne staklene površine motornih vozila iza leĎnog naslona sjedala vozača i suvozača, homologiranim folijama bez refleksije.
(5) Odredbe ovog člana ne primjenjuju se na vozila oružanih snaga BiH, policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, kao i vozila vrlo usko specijalizirane namjene koja se ne koriste ni u jednom drugom segmentu društva

Prakticno ili se kineske folije ne bi smjele legalno prodavati ili bi i za zadnja stakla trebao imati papir od npr. Llumara/CAC-a ili kako se vec zove firma da su ti nalijepili folije sa homologacijom?!
Post Reply