Bas me zanima sta se to na ovoj slici ima povezati s islamomBiH-x wrote:
Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#51 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
-
theTruePath
#52 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
NightSkyWalker wrote:Sta znace ti privjesci je odgovor na koji individua mora da nadje odgovor za sebe.
Ali cinjenica je da je u susjednim drzavama sasvim normalno nositi krst dok je kod nas mjesec i zvijezda bezze.
Isto je tako cinjenica da je kod njih sasvim normalno i ocekivano vjencati se u crkvi, ne samo ko obicne raje, vec i kod slavnih licnosti. Kada ste zadnji puta culi da se neki nas poznati par vjencao u dzamiji? To jednostavno kod nas ne postoji u kodu i skoro je pa nezanislivo.
Mislim da je kod susjeda crkva i vjera dio kulture i tradiciije, dok to kod nas ne postoji. Kod nas je stereotip da se u dzajimi vjencavaju samo teski vjernici, dok je kod susjeda to sekularni obicaj.
To nije cinjenica,,ja koga god znam iz BIH da se vjencao u zadnjih par godina taj je imao i serijatsko vjencanje
a citao sam i u novinama dosta poznatih osoba koji su se vjencali serijatski,,,bilo je i slika u casopisu "azra",ne dva ili tri poznata para...mnogo vise
- karanana
#53 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
BiH-x wrote: Vise mi se svidja ova
(i da, Bosanka je)
jao pepog lancica i privjeska
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#54 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
hajd se skulirajte, obojicaNightSkyWalker wrote:glupanima´l_zime_Marinko wrote:izvinjavam se adminimaNightSkyWalker wrote:Pa dobro toga ima i kod nas, ali znate ipak da to kod nas nije toliko zaspupljeno kao kod susjeda., al brate glup si ! ebo te komsija i susjed, pa ti si garant jedan od onih sto vidi da je komsija nesto kupio pa odmah moras i ti, samo da nema bolje od tebe ! poznajem takve ljude, nisu zdravi !
- L.e.g
#55 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
Predrasude... predrasude...
Crnogorci su lijeni
Bosanci su glupi
Slovenci su skrti
Makedonci su zadrti
Izgled vara
plavuse su gluplje
sustina je duboko
u centru je skuplje.
Crnci sviraju bolje
suncanje je zdravo
sto babica kilavo dijete
nema zivota izvan nase planete
Crnogorci su lijeni
Bosanci su glupi
Slovenci su skrti
Makedonci su zadrti
Izgled vara
plavuse su gluplje
sustina je duboko
u centru je skuplje.
Crnci sviraju bolje
suncanje je zdravo
sto babica kilavo dijete
- karanana
#56 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
razlika izmedju dobrih i losih bedara: izmedju dobrih se nalazi lancic a izmedju losih pupak
- Better Man
#57 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
Vjersko vjenčanje i nosanje vjerskih obilježja na sebi je po meni glupo i primitivno. Time mislim na sve religije.NightSkyWalker wrote:Svjedoci smo da je u svijetu pa tako i u nasim susjednim drzavama a i kod nas u BiH sasvim normalno i ocekivano da se krscanski parovi vjencavaju u crkvama, sto je za njih pokazatelj licne i drustvene kulture i tradicije.
Zasto je kod muslimana u Bosni rijetkost i cesto sramota vjencati se u dzamiji? Ovo se takodje moze nadovezati i na fenomen privjesaka, gdje vidimo da je u svijetu i u nasem susjedstvu normalno da osoba oko vrata ima zakacen krst, dok se kod nas mjesec i zvijezda oko vrata smatra znakom seljakluka i zatucanosti. Zasto je to tako?
-
Envy
#58 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
.
Last edited by Envy on 12/01/2012 19:51, edited 1 time in total.
- nellington
#59 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
Zar to nije fazon za grudi?karanana wrote:razlika izmedju dobrih i losih bedara: izmedju dobrih se nalazi lancic a izmedju losih pupak
- vox-populi
#60 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
Zasto je glupo? Evo ja sam ateista i niti nosim neka vjerska obiljezja niti se namjeravam vjencati u crkvi/dzamiji/hramu. Ipak ne mislim da je to glupo. Postoje ljudi sa drugacijim shvatanjima i drugacijim razmisljanjima. Ako njima odgovara da se vjencaju u crkvi ili da nose kriz, a pri tome mene ne ugrozavaju, ne vidim zasto bih ja to nazvao glupim.Better Man wrote: Vjersko vjenčanje i nosanje vjerskih obilježja na sebi je po meni glupo i primitivno. Time mislim na sve religije.
Glupo je postiti ramazan pa se za bajram ubiti ko majka u kafani. Glupo je vjencati se u dzamiji pa poslije toga proslaviti svadbu u kafani i opet se ubiti ko majka. Glupo je nositi mjesec i zvijezdu od pola kile i sa tim otici u kafanu i ubiti se ko majka.
Ali ako je neko vjernik i ako se pridrzava svoje vjere i pri tome nosi neko obiljezje ili se zeli vjencati u crkvi/dzamiji, ne vidim u tome problem.
- L.e.g
#61 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
Šta je babi milo to joj se i snilonellington wrote:Zar to nije fazon za grudi?karanana wrote:razlika izmedju dobrih i losih bedara: izmedju dobrih se nalazi lancic a izmedju losih pupak
- Ridjobrki
#62 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
Joj, ja znam jednu što nosi veeliki polumjesec i zvijezdu sukladno veličini svoga dekoltea: ima D veličinu i onaj privjesak nikako ne može ležati da se fino vide mjesec i zvijezda nego uvijek na kant upadne tamo gdje se zabije nos kad se igra motornog čamca.
Kad upadne tako da je okrenut zvijezdom prema vani izgleda kao da joj se šuriken zabio u prsa...
Kad upadne tako da je okrenut zvijezdom prema vani izgleda kao da joj se šuriken zabio u prsa...
- Chmoljo
#63 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
imamo forumaša shurikena...Ridjobrki wrote:Joj, ja znam jednu što nosi veeliki polumjesec i zvijezdu sukladno veličini svoga dekoltea: ima D veličinu i onaj privjesak nikako ne može ležati da se fino vide mjesec i zvijezda nego uvijek na kant upadne tamo gdje se zabije nos kad se igra motornog čamca.
- nellington
#64 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
Drž', ne daj, spašavaj jadnu tog šurikena... Gdje je sad Lesli Eldridž...Ridjobrki wrote:Joj, ja znam jednu što nosi veeliki polumjesec i zvijezdu sukladno veličini svoga dekoltea: ima D veličinu i onaj privjesak nikako ne može ležati da se fino vide mjesec i zvijezda nego uvijek na kant upadne tamo gdje se zabije nos kad se igra motornog čamca.
- Chmoljo
#65 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
eno ga, glavni akter na temi: Fenomen "šta me gledaš?"
-
amy85
#66 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
ma i kod nas puno parova koji se vjencaju u džamiji, ali ne zato što istinski to žele nego eto zato što je je kod nas "gdje svi turci tu i mali Mujo"....šrijatsko vjencanje se mora poštovati i držati se nekih nacela koja vjera odrđuje,,,,,,,
-
GOLFER
#67 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
JA sam primjetio kroz svoje odrastanje, da su mjesec i zvjezdu PO pravilu nosili oni koji su najmanje u dzamiju isli...
Tako npr... Idemo mi raja na more i kupuje se hrana, sta cemo ponjeti i onda se krece nabavku STO VECIH privjesaka mjesec i zvijezde
znaci od 10-tak ljudi 5-6 uzima mjesec i zvijezdu i od njih niko ne klanja
a skoro svi piju, dok oni ostali koji ne uzimaj taj privjesak klanjaju i ne piju
Istina jeste da se na zapad na niosenje krsta gleda drugacije nego kod nas na nosenje mjesec i zvjezde, ali to ne znaci da su oni upravu, jer i tamo kod njih najvise ta obiljezija noce ljudi sumnjivog morala i vjerovanja, ipak mislim da je u ovom slucaju odnost prema ovome kod nas ispravan...
Al hajd sto stavljaju mjesec i zvijezde, ali kad neka treba zabije u dekolte ALLAH ili plocicu sa ajetima iz KUR'ANA e to je vec veci stepen....
Tako npr... Idemo mi raja na more i kupuje se hrana, sta cemo ponjeti i onda se krece nabavku STO VECIH privjesaka mjesec i zvijezde
Istina jeste da se na zapad na niosenje krsta gleda drugacije nego kod nas na nosenje mjesec i zvjezde, ali to ne znaci da su oni upravu, jer i tamo kod njih najvise ta obiljezija noce ljudi sumnjivog morala i vjerovanja, ipak mislim da je u ovom slucaju odnost prema ovome kod nas ispravan...
Al hajd sto stavljaju mjesec i zvijezde, ali kad neka treba zabije u dekolte ALLAH ili plocicu sa ajetima iz KUR'ANA e to je vec veci stepen....
-
theTruePath
#68 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
na zapadu se odmah vidi ko krst nosi iz vjerskih razloga a ko iz mode,,ovi koji nose iz mode obicno nose velike krstove,lijepo dizajnirane...dok vjernici nose male zlatne krstice koji izgledaju "obicno"
Sad toga ima i kod nas,,,ali je ipak nagradu odnjela treba koja je tatuirala mjesec i zvijezdu..i nju tako "reklamirala" time sto se izazovno oblacila...svi su to "hvalilii" a ona je sva ponosna pokazivala mjesec i zvijezdu u discoteci
Drugi lik je napravio tetovazu arapskim slovima "Allah" na mjestu gdje srce...i posto je on sav onako nabildan i lijepo gradjen,to non stop na faceboku prikazuje...bas "vjernicki",i onda reakcije od "oh bas sexy" "ej svaka cast" itd

Sad toga ima i kod nas,,,ali je ipak nagradu odnjela treba koja je tatuirala mjesec i zvijezdu..i nju tako "reklamirala" time sto se izazovno oblacila...svi su to "hvalilii" a ona je sva ponosna pokazivala mjesec i zvijezdu u discoteci
Drugi lik je napravio tetovazu arapskim slovima "Allah" na mjestu gdje srce...i posto je on sav onako nabildan i lijepo gradjen,to non stop na faceboku prikazuje...bas "vjernicki",i onda reakcije od "oh bas sexy" "ej svaka cast" itd
-
GOLFER
#69 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
cuj predrasuda, pa neces vjerovat plavuse na koje se misli ( ovim pricvama i vicevima) da su glupe a o su one MTV-USA plavuse su uglavnom i glupe, i vrlo povodljive, (sad niko nije kriv GLUPANIMA) koji to pripisuju svim plavusama...L.e.g wrote:Predrasude... predrasude...
Crnogorci su lijeni
Bosanci su glupi
Slovenci su skrti
Makedonci su zadrti
Izgled vara
plavuse su gluplje
sustina je duboko
u centru je skuplje.
Crnci sviraju bolje
suncanje je zdravo
sto babica kilavo dijete
U Centru (po pravilu) jeste skuplje, Crnci jesu pokrenuli neke od vrlo bogatih i slozenih muzickih pravaca, Suncanje odredjenoj jeste zdravo zbog upinja vitamina preko suncave svijetlosti, 100 babica vala daje KILAVO dijete 99% tacno.
Crnogorci vala jesu poljeni (bio sam sa njima i uvjerio se) ali sada s eto polahko mjenja, sada moraju radit da bi imali za hljeba...
Bosanci sto se inteligencije tice su vrlo pametni, ali brate mili popusili smo FORU (i krvlju je platili) nekoliko puta sto nas sa razlogom stavlja medzu NAIVNO glupe...
Za slovence sam cuo da su skrti, ali pogledavsi sta nam slovenske firme rade, i sta ljubljanska banka uradi, lahko se moze zakljucit da su vjerovatno poskrti
za makedonce ne znam
- vox-populi
#70 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
Zanimljivo, sve si potvrdio osim sto si za Bosance nasao izgovor. I ne, nije on mislio naivno glupi nego samo glupi. I ako se slazes sa ostalim stavkama onda potvrdjujes i ovu.GOLFER wrote:cuj predrasuda, pa neces vjerovat plavuse na koje se misli ( ovim pricvama i vicevima) da su glupe a o su one MTV-USA plavuse su uglavnom i glupe, i vrlo povodljive, (sad niko nije kriv GLUPANIMA) koji to pripisuju svim plavusama...L.e.g wrote:Predrasude... predrasude...
Crnogorci su lijeni
Bosanci su glupi
Slovenci su skrti
Makedonci su zadrti
Izgled vara
plavuse su gluplje
sustina je duboko
u centru je skuplje.
Crnci sviraju bolje
suncanje je zdravo
sto babica kilavo dijete
U Centru (po pravilu) jeste skuplje, Crnci jesu pokrenuli neke od vrlo bogatih i slozenih muzickih pravaca, Suncanje odredjenoj jeste zdravo zbog upinja vitamina preko suncave svijetlosti, 100 babica vala daje KILAVO dijete 99% tacno.
Crnogorci vala jesu poljeni (bio sam sa njima i uvjerio se) ali sada s eto polahko mjenja, sada moraju radit da bi imali za hljeba...
Bosanci sto se inteligencije tice su vrlo pametni, ali brate mili popusili smo FORU (i krvlju je platili) nekoliko puta sto nas sa razlogom stavlja medzu NAIVNO glupe...
Za slovence sam cuo da su skrti, ali pogledavsi sta nam slovenske firme rade, i sta ljubljanska banka uradi, lahko se moze zakljucit da su vjerovatno poskrtia iaspitao sam se kod familuje gore i kazu da slovenci oni pravi njih nikad ne caste e sta god to znaci. Mozda im je kultura takva, ali kod nas u mahali bi ti rekli da si skrtac teski
![]()
za makedonce ne znam
-
HiBreeD
#71 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
jel me neko trazio

-
Envy
#72 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
.
Last edited by Envy on 12/01/2012 19:48, edited 1 time in total.
-
GOLFER
#73 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
Pa ja nas Bosance zaista tako vidim, naivno glupe, to nije NIKAKVO opravdanje to je cinjenica, a ako sam u ostalom pogrijesio OK je... ja ne generalizujem niti ljudima pristupam sa tim ubjedjenjima i predrasudama, sto se mene tice svako je SVOJ i on je ono sto radi i sto govori i kako se ponasa, a ne ono sto rade i govore i kako se ponasaju ostali iz njegove grupe... dakle moj odgovor je samo u stilu da nisu sve predrasude bez razloga.vox-populi wrote:Zanimljivo, sve si potvrdio osim sto si za Bosance nasao izgovor. I ne, nije on mislio naivno glupi nego samo glupi. I ako se slazes sa ostalim stavkama onda potvrdjujes i ovu.GOLFER wrote:cuj predrasuda, pa neces vjerovat plavuse na koje se misli ( ovim pricvama i vicevima) da su glupe a o su one MTV-USA plavuse su uglavnom i glupe, i vrlo povodljive, (sad niko nije kriv GLUPANIMA) koji to pripisuju svim plavusama...L.e.g wrote:Predrasude... predrasude...
Crnogorci su lijeni
Bosanci su glupi
Slovenci su skrti
Makedonci su zadrti
Izgled vara
plavuse su gluplje
sustina je duboko
u centru je skuplje.
Crnci sviraju bolje
suncanje je zdravo
sto babica kilavo dijete
Za slovence sam cuo da su skrti, ali pogledavsi sta nam slovenske firme rade, i sta ljubljanska banka uradi, lahko se moze zakljucit da su vjerovatno poskrtia iaspitao sam se kod familuje gore i kazu da slovenci oni pravi njih nikad ne caste e sta god to znaci. Mozda im je kultura takva, ali kod nas u mahali bi ti rekli da si skrtac teski
![]()
za makedonce ne znam
Nazalost mnogi stereotipi i predrasude prema nekim grupama su zasnovane na realnosti u mnogo cemu, e sad treba biti pametan i znati se prema tome predstaviti i ljude ne diskriminisati ne vrijedati i jednostavno ne generalizovati, i treba znati to sve protumaciti i svatiti, kao i svatiti i da sve to i nije tako...
kao sto sam rekao Silikonske plavuse u vecini slucajeva jesu poglupe, sunce jeste zdravo, Bosanci jesu naivno glupi (to nije opravdanje to je cinjenica) Crnogorci jes poljeni, slovenci jesu poskrti (bar za pojam moje mahale) za neke druge su moguce i super dzometi sve zavisi od kulture i stila zivota itd...
Velike mjesec i zvijezde i privjeske ALLAH glavnom nose klosari koji u dzamiju ne ulaze (osim za bajram) i TREBE koje to sve zabiju u dekolte do pupka dok sa se sa PIVOM zadaju u nekom nocnom provodu... Ovo je jos jedna predrasda zasnovana na realnosti... A sto se krsta tice, tu se ide jos dalje...
- kockica_kockica
#74 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
jesi ti popio svoje sarene tabletice...cartman wrote:ne znam gdje sam uvrijedio necije vjersko uvjerenje, samo sam reko da mi je eksponiranje vjerskih dzidza ljecenje kompleksa, kao sto i u vecini slucajeva jeste. na zapadu to nije slucaj. ma smor mi se raspravljat s tobom. slobodno se osjecajte blize bogu, kupite krunicu,tespih, kipic sta vec ne, dajite crkvi,IZ i ostalima kapital da nas vode u obecanu zemlju.kockica_kockica wrote:
Nisam se nasla uvrijedjena samo sokirana tvojim izjavama... Takve izjave me jednostavno rastuze jer omalovazavanje necijeg vjerskog uvjerenja za moj pojam je odvratno i primitivno...
Ljudi vjeruju u Boga.. Stare bakice idu od slike sveca do slike sveca i mole se njima za nesto, one vjeruju u njih i da ce im oni donijeti nesto novo... Da li je neko veliki ili mali vjernik presuditi ce onaj gore, nije na nama da sudimo ili osudjujemo... Nosenje vjerskih simbola nekome znaci mnogo, time se osjeca blizim Bogu, a to i nije nesto strasno lose, dok god ta osoba cini dobro drugima... Onda kada pocne ciniti lose treba da se zapita kakav je to vjernik koji drugome cini zlo...
Sto se tice mode i balavurdije nemam komentar.. jer je svaki komentar suvisan...
ja ovdje vidim samo istok... o zapadu citam u dnevnoj stampi i internetu
lijecenje kompleksa = lijecenje fizickog ili psihickog defekta
po ovome svi koji nose neko vjersko obiljezje lijeci neki fizicki odnosno psihicki defekt... i tebi ovo nije vrijedjanje
- cutee_nina
#75 Re: Vjencanje u crkvi i krst oko vrata ?
Mene više nervira kada neko nosi krst oko vrata i dođe npr u neki grad sa muslimanskom većinom, a ljudi to shvate kao provokaciju. Da li ta osoba treba da taj krst sakrije ili skine da ne bi slučajno dobila po nosu?