Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

psydelija

#51 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by psydelija »

wewa wrote:al' meni fakat fali pacetina, imam ah na ona prsa... :cry:
ahhh, sta sam ja "na prvu" procitao... bruka :lol:

evo malo kineske egzotike: http://dzuturum.blogspot.com/2010/12/po ... secim.html :shock: :D
Ridjobrki

#52 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by Ridjobrki »

Evo ovdje u BL Oviesse već godinama radi i nema u njemu ništa za zaibretiti se. Nedavno otvoren New Yorker, jebote to kao da se na hadžiluk/hodočašće išlo! Ja ne shvatam tu opčinjenost brandovima, pogotovo ne ovim trećeklasnim! Nekidan sam tamo kupio finu dolcevitu i fino je imati takvu radnju u gradu ali ne kontam ljude koji ističu da im je nešto ''iz New Yorkera''! Pa to je samo obična trgovina povoljne konfekcije! Ili kad priželjkuju HM ''da bi bili kao vani''...

Ja ne želim biti isti kao Nijemac - ja samo želim iste mogućnosti poput njega. Ja neću da nekoga kopiram, hoću da svoj identitet razvijam sa sličnih polaznih osnova. Ovo sa ovom pačetinom i McD je samo kriza identiteta: šta jesam a kako sebe vidim i kako želim da me vide drugi.

Potpuno shvatam Senu, to je ono što od nas hoće, da sanjamo o burgeru i da pomislimo da je tu rješenje. Kao, bićemo Evropa kad dođe McD... Već smo mi Evropa, ima nas UniCredit...

Šta hoću reći? Nećemo biti sretni dok ne znamo ko smo i šta smo a TO je u ovakvoj zemlji problem, a ne što nema pačetine u Mercatoru! Jebli su nas u mozak i ostavili na vjetrometini u potrazi za identitetom. To je nešto što moramo sami i što traži puno truda uz otvoren um i zdrav razum.

Ja se sjećam momenta kad sam skontao da imam sistem vrijednosti: kad sam probao sushi i rekao ''ok je ovo ali prava riba se jede u Martin-Brodu ili Blagaju''.

To nije stvar patriotizma nego razuma. Dobar sushi je bolji od lošeg sushija ili tune iz konzerve ali nema šanse protiv unske pastrmke ili jadranskog brancina. McD je bolji nego biti gladan ali gori od dobrog donera. Ćevap ima dobar a ima i loš. Npr, meni je sarajevski loš i ima boljih od njega i za mene samo budala jede ćevap kad ode u SA kraj onakvih poguzluka koje Sarajevo nudi...

Sve je stvar ukusa ali ukus treba steći SAM po ćeifu svoje guzice a ne na osnovu lažne slike svijeta i sebe samoga.
Zlata M.

#53 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by Zlata M. »

Ridjobrki wrote:Evo ovdje u BL Oviesse već godinama radi i nema u njemu ništa za zaibretiti se. Nedavno otvoren New Yorker, jebote to kao da se na hadžiluk/hodočašće išlo! Ja ne shvatam tu opčinjenost brandovima, pogotovo ne ovim trećeklasnim! Nekidan sam tamo kupio finu dolcevitu i fino je imati takvu radnju u gradu ali ne kontam ljude koji ističu da im je nešto ''iz New Yorkera''! Pa to je samo obična trgovina povoljne konfekcije! Ili kad priželjkuju HM ''da bi bili kao vani''...

Ja ne želim biti isti kao Nijemac - ja samo želim iste mogućnosti poput njega. Ja neću da nekoga kopiram, hoću da svoj identitet razvijam sa sličnih polaznih osnova. Ovo sa ovom pačetinom i McD je samo kriza identiteta: šta jesam a kako sebe vidim i kako želim da me vide drugi.

Potpuno shvatam Senu, to je ono što od nas hoće, da sanjamo o burgeru i da pomislimo da je tu rješenje. Kao, bićemo Evropa kad dođe McD... Već smo mi Evropa, ima nas UniCredit...

Šta hoću reći? Nećemo biti sretni dok ne znamo ko smo i šta smo a TO je u ovakvoj zemlji problem, a ne što nema pačetine u Mercatoru! Jebli su nas u mozak i ostavili na vjetrometini u potrazi za identitetom. To je nešto što moramo sami i što traži puno truda uz otvoren um i zdrav razum.

Ja se sjećam momenta kad sam skontao da imam sistem vrijednosti: kad sam probao sushi i rekao ''ok je ovo ali prava riba se jede u Martin-Brodu ili Blagaju''.

To nije stvar patriotizma nego razuma. Dobar sushi je bolji od lošeg sushija ili tune iz konzerve ali nema šanse protiv unske pastrmke ili jadranskog brancina. McD je bolji nego biti gladan ali gori od dobrog donera. Ćevap ima dobar a ima i loš. Npr, meni je sarajevski loš i ima boljih od njega i za mene samo budala jede ćevap kad ode u SA kraj onakvih poguzluka koje Sarajevo nudi...

Sve je stvar ukusa ali ukus treba steći SAM po ćeifu svoje guzice a ne na osnovu lažne slike svijeta i sebe samoga.
... i opet ! :thumbup:
Super osvrt na iskompleksiranost nasu nasusnu. :sad: ... zasto li je to tako, vrag bi ga znao. Ali je ista sveprisutna.
Ovdje gotovo nema domacinstva, sto se nasih ljudi tice, u kom caffe-masine :mrgreen: nisu zamijenile dzezvu ... izbacile je iz upotrebe. Sve kao eto 'zeludac mi ne podnosi onu nasu' ... :-)
... i onda dodje kod mene i pije tu 'nasu' i sve se nesto u tugu zadaje i kao 'ja jest' dobra, ja jesam se pozeljela ...'
Meni tad preostaje samo :roll: :roll: :-?
karanana

#54 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by karanana »

ima nekakav wasabi sos u merkatoru alta.
palamuda

#55 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by palamuda »

Ridjobrki wrote:Evo ovdje u BL Oviesse već godinama radi i nema u njemu ništa za zaibretiti se. Nedavno otvoren New Yorker, jebote to kao da se na hadžiluk/hodočašće išlo! Ja ne shvatam tu opčinjenost brandovima, pogotovo ne ovim trećeklasnim! Nekidan sam tamo kupio finu dolcevitu i fino je imati takvu radnju u gradu ali ne kontam ljude koji ističu da im je nešto ''iz New Yorkera''! Pa to je samo obična trgovina povoljne konfekcije! Ili kad priželjkuju HM ''da bi bili kao vani''...

Svaka čast, pomeo si temu, može se slobodno zaključat.
Kakav crni sushi pored pastrmke.
Ridjobrki

#56 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by Ridjobrki »

Ma ne treba temu zaključati, treba ostati zbog gurmana i gurmanluka i na njoj se trebaju razmjenjivati informacije o tome gdje se može naći neki sastojak ili neki začin. Ja sam naletio jednom na neki recept gdje mi je trebala arapska mješavina začina baharat ali ga je teško naći a meni bilo mrsko skupljati svih sedam sastojaka što ga čine.

Meni su jako draga jela srednjeazijske kuhinje, Irana i Pakistana, ona njihova kuhana mesa, čorbe i curry umaci i volim se počastiti nečim takvim tu i tamo ali ne smatram to nečim posebnim i pogotovo ne smatram da je potrebno nipodaštavati našu hranu i naše ljude. Nekad nije lako naći janjetinu za janjeću curry čorbu ali nisu trgovine krive za to - postoje neki ekonomski razlozi. Meni nije problem što naš narod nema ukusa nego što mu nije pružena šansa da ga stekne!

Svi mi trebamo težiti boljem, probavati drugačije, biti otvoreni i istraživati i ja jako cijenim ljude koji to rade - oni tako pomičući sopstvene granice pomiču i granice našeg društva! Ali je moja poruka: SVE ŠTO RADIŠ RADI ZBOG SEBE. Ne da budeš kao neko drugi, ne da nekoga impresioniraš, ne da nekoga kopiraš, ne da nekome nešto dokazuješ nego da zadovoljiš svoje interese i potrebe.

Onda ćeš znati i šta znači užitak u punom smislu te riječi.

Nego, ima li gdje tog baharata?
Ma.Le.Na

#57 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by Ma.Le.Na »

ima na bas carsiji radnja koja prodaje zacine i neke umake (koliko upratih) iz malezije...3 radnja od badem butika...mozda da pogledas tamo :)
jedna tamo

#58 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by jedna tamo »

Ridjobrki wrote:
Svi mi trebamo težiti boljem, probavati drugačije, biti otvoreni i istraživati i ja jako cijenim ljude koji to rade - oni tako pomičući sopstvene granice pomiču i granice našeg društva! Ali je moja poruka: SVE ŠTO RADIŠ RADI ZBOG SEBE. Ne da budeš kao neko drugi, ne da nekoga impresioniraš, ne da nekoga kopiraš, ne da nekome nešto dokazuješ nego da zadovoljiš svoje interese i potrebe.

Onda ćeš znati i šta znači užitak u punom smislu te riječi.
oduševljena sam :D
Ridjobrki

#59 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by Ridjobrki »

Moglo bi biti, ako bude nekom usput nek upita. :wink:

U zadnje vrijeme sam rijetko u SA, češće sam u ZG i NS pa ako neko zna i u tim gradovima... Mada, baharat je mješavina sedam začina od kojih su neki lako dostupni a neki teže. Meni nije bilo do eksperimentisanja da sad ja pravim mješavinu nego sam tražio gotovu smjesu pa je logično da to ide teže malo.

Evo jedna ne toliko egzotična preporuka: KOTANYI mediteranska mješavina začina. Ima je u svakom marketu a čuda radi od crvenih umaka...

@jedna tamo: tnx, užitka nema bez SLOBODE. Sloboda i odsustvo straha su ultimativni začin. Kad čovjek zna šta radi, radi to zbog sebe i samo zbog sebe ne bojeći se nečije reakcije i ne nastojeći je postići - to je prava stvar i to je užitak.
wewa

#60 Re: Zasto nema egzoticnih proizvoda u Merkatoru ni ddrugdje?

Post by wewa »

jos da mi samo hoce ko nacrtati kakve veze imaju pacetina i identitet... osim ako se ne radi o patki s krizom identiteta :-)
Post Reply