Sarajevska zona sumraka

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zecko_kupuz

#51 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by zecko_kupuz »

Od Šaminog gaja pa sve do kampusa ne možeš prst pred nosom vidjeti. :shock: Barem tako nama bi kad smo se vraćali s vikendice, prije sat - sat i po. Nevjerovatno!
Pogotovo si hebo ježa u leđa tamo gdje nema horizontalne signalizacije...a to vrijedi za pola grada. :run:
O'zone
Globalni moderator

#52 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by O'zone »

Kovačići, jedva nazirem automobile što prolaze ispod prozara a od ulice sam udaljen tri metra o uličnoj rasvjeti da ne govorim.

Carpenter snima remake Magle u Sarajevu :mrgreen:
daxon

#53 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by daxon »

Osim na glavnoj džadi linije na kolovozu se nigdje ne vide, a bez njih je nemoguće voziti kad je magla.
Najtragičnije je to što genijalci iz direkcije za ceste (ili ko već) svake godine iscrtavaju linije koje već prva kiša obriše, tako svake godine, iako su svjesni postojanja tzv. plastične boje (kojom je urađena zmaja od bosne) čije je trajanje min. 10 godina.
Uvjeren sam da bi tri puta bilo jeftinije staviti takvu boju, imati linije i biti miran 10 g, nego ovako, biti bez linija i svake godine ih crtati. :-)
Hendrix

#54 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by Hendrix »

Jao koje sranje, voziš autom i prođeš semafor i onih 20ak metara između gdje nema linija pogađaš u koju traku ćeš uletiti. Ja u srednjoj traci, kombi sa desne strane ide prema meni, ja mu sviram lik me gleda i sliježe ramenima , nema pojma gdje ide, srećom se pojaviše linije, ja tačno na sred linije za lijevu traku :shock:
Ako nemate potrebe baš hitne, ne izlazite sa autom na cestu, ovde ko se sudari je najebo totalno.
Better Man

#55 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by Better Man »

Evo pogledajte kao je izgledalo Visoko u nedelju. S tatom sam isao u brda i slikao sam grad. Kad vidite prvu sliku pitace te se gdje je nestao grad. Druga slika je cista suprotnost i uslikana je kad smo se popeli visoko iznad grada i izasli iz magle, a treca i cetvrta pokazuju maglu kako prekriva grad. Danas je treci dan kako se magla nije ni za milimetar digla. U Sarajevu (mislim na centar grada) barem preko dana (negdje izmedju 11 i 12 sati) se malo digne, pa kad izadjem na pauzu koliko toliko je normalno. Danas oko pola 5 na autoputu kad sam se vracao kuci s posla lik ispred mene i ne rade mu uopce zadnja svjetla. Tek kad sam mu se priblizio skontao sam ga. Da se prestravis. Ne znam kako smije bez svjetala voziti po ovoj magli. Juce prodjem naplatne kucice i zamalo ne zavrsih u traci koja dolazi iz pravca Visokog. Da nije bilo auta koja idu tom trakom vjerovatno bi i zavrsio u pogresnoj traci i vozio se pogresnim smjerom. koliko je jutros bila magla i zagadjenost dovoljno govori podatak kad sam se prijateljicom pjeske spustao na posao osjetilo se da nesto kao pada (vjerovatno smog i prljavstina). Inace najgora magla po kojoj sam vozio je bila krajem 2007. godine kad se nije prst pred okom vidio na autoputu i kraj decembra 2000. godine kad smo se vracali s koncerta Van Gogha iz Sloge kad sam vozio kao puz, drug koji je sjedio naprijed se sav isprepadao samo je vikao da cemo sletiti u provaliju, a drugi je nazad spavao nije ni skontao po kakvoj smo magli se vozili.

Image

Image

Image

Image
Last edited by Better Man on 18/01/2011 21:26, edited 7 times in total.
atko

#56 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by atko »

Hendrix wrote:Jao koje sranje, voziš autom i prođeš semafor i onih 20ak metara između gdje nema linija pogađaš u koju traku ćeš uletiti. Ja u srednjoj traci, kombi sa desne strane ide prema meni, ja mu sviram lik me gleda i sliježe ramenima , nema pojma gdje ide, srećom se pojaviše linije, ja tačno na sred linije za lijevu traku :shock:
Ako nemate potrebe baš hitne, ne izlazite sa autom na cestu, ovde ko se sudari je najebo totalno.
horor ... sto kazes ... izmedju semafora i pocetka linija palio sva4 da me vide ostali ... i napamet pa dje utrefis :-)
Cholina_Lokica

#57 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by Cholina_Lokica »

alipasino... vidljivost metar :-)
karanana

#58 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by karanana »

ne znam na kojoj sam raskrsnici.
kako se stvori ova magla? jeli od vlage? nemoguce da je sve smog.
ja.neron

#59 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by ja.neron »

1. atmosferski pritisak,
2. tri rijeke u i oko Sarajeva,
3. preko 100 000 hiljada automobila,
4. ogroman broj potrošača plina,
5. kotlina bez prirodnog strujanja vazduha,

sve ovo gore nabrojano je razlog za maglu/smog u Sarajevu ali pamtim ja i gušćih magli od ove

saabsa

#60 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by saabsa »

Image

Kolika je vidljivost u NG pokazuje i ova situacija ,vozač trole fulio skretanje , skrenuo u Olimpijsku umijesto kod Fahdove djamije :lol: :lol: :lol:
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#61 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by 1946 »

:lol:
Cholina_Lokica

#62 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by Cholina_Lokica »

:lol: :lol: :lol: :lol:
karanana

#63 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by karanana »

:lol: :lol:
mahalik

#64 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by mahalik »

za sve je krivo loženje na drva i automobili
1946

#65 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by 1946 »

Nisu samo automobili već oni uhljupi na tehničkom koji puštaju svašta da prođe
mistek

#66 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by mistek »

0.25 :D
daxon

#67 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by daxon »

Sad će gras od vlade KS tražiti novac za nabavku GPS uređaja u sve trolejbuse, autobuse, a možda i tramvaje :-)
Ovo sa trolejbusom jeste smiješno, ali po ovakvoj magli i ovako obilježenim kolovozom nije se čuditi vozaču, pogotovo što iz perspektive vozača je sto puta gore nego što foto može dočarati.
Skyfox

#68 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by Skyfox »

Na brzoj cesti od Hadzica prema SA jos ne radi ulicna rasvijeta tako da veceras ljudi voze bukvano nasljepo...

ovo je od jutros

Image
ultima_palabra

#69 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by ultima_palabra »

Katastrofa... što neko reče lovim između 1 i 4 da izađem na pauzu da malo prošetam :roll: Sreća pa najavljuju snijeg za četvrtak...
Better Man

#70 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by Better Man »

mahalik wrote:za sve je krivo loženje na drva i automobili
I lozenje na ugalj, tj. cumur sto vise zagadjuje nego lozenje na drva.
Last edited by Better Man on 18/01/2011 21:18, edited 1 time in total.
logme

#71 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by logme »

grunt wrote:slikano maloprije,opcina novi grad

fakat ne pamtim da je ovakva magla skoro pa cijeli dan

kakvo je stanje u drugim dijelovima grada :)

Image

Image

:) Trg Barcelone, ipak prepoznao...
Better Man

#72 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by Better Man »

ultima_palabra wrote:Katastrofa... što neko reče lovim između 1 i 4 da izađem na pauzu da malo prošetam :roll: Sreća pa najavljuju snijeg za četvrtak...
Vise se kisa najavljuje nego snijeg, jer temperature ce biti iznad nule. Ma nema nista dok nepuhne jak jugo.
ultima_palabra

#73 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by ultima_palabra »

Better Man wrote:
ultima_palabra wrote:Katastrofa... što neko reče lovim između 1 i 4 da izađem na pauzu da malo prošetam :roll: Sreća pa najavljuju snijeg za četvrtak...
Vise se kisa najavljuje nego snijeg, jer temperature ce biti iznad nule. Ma nema nista dok nepuhne jak jugo.
Prvo kiša, pa zahlađenje i snijeg... za vikend bi se moglo i lopatati :-D
palamuda

#74 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by palamuda »

ja.neron wrote:1. atmosferski pritisak,
2. tri rijeke u i oko Sarajeva,
3. preko 100 000 hiljada automobila,
4. ogroman broj potrošača plina,
5. kotlina bez prirodnog strujanja vazduha,

sve ovo gore nabrojano je razlog za maglu/smog u Sarajevu ali pamtim ja i gušćih magli od ove

Plin je najčistije gorivo za zagrijavanje od svih fosilnih i plin je najmanje kriv.
Ova magla je rezultat prirodnog fenomena nešto kao temperaturna inverzija (lupam ima ljudi koji to bolje znaju). tad se potrefi temperatura, atmosferski pritisak i još neki klinci i ne dajo ovim jadima da odu u atmosferu.
1946

#75 Re: Sarajevska zona sumraka

Post by 1946 »

sanabe wrote:samo nek ne puca :-) :wink:
Jes', ima čak 24 sata kako se nije pucalo :D
Post Reply