Plinaši, gdje ste sada...
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- drndalo
#51 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Ma cuj, ne kontam ti ja to najbolje, i ljudi su me fino izlevatili da ja to ugradim... Sad placam duplo, sta cu kad sam glup...
Moracu se zaliti Ombudsmanima....
-
_Dame_
#52 Re: Plinaši, gdje ste sada...
jah, čuj da izgori motor...
ja kakvi ste vi stručnjaci, majko mila...
ja kakvi ste vi stručnjaci, majko mila...
- johntra
#53 Re: Plinaši, gdje ste sada...
reče ti čovjek koliko je u Švedskoj, znači sve sa atestom dvije milje maruna, tačnije 1.900...ovo govorim za četveroclinidraša, da ne bude zabune...DadoHacked wrote:Razumijem i ja Vas sve sto navodite, Fiat ga ugradzuje u svoja auta, ali isto tako i preoprucuje da se vozi na benzin.
Vidio sam slucaj gdje je covjek ugradio plin u audi-ja 6, i tako palio i vozio na plin, a kada smo prebacili na benzin i pokusali upaliti, ne da nije htjeo upaliti nego je sve zakocilo i tu je odma pola motora vani i novi dijelovi se stavljaju.
Samo kod "nas" je tako jeftina ugradnja plina, vjerovatno je to razlog zasto svako malo citamo da se auto zapalilo u voznji itd. Ja govorim za neki standard u drzavama oko nas.
Da mozete se smijati slobodno na ovu cifru ali tako je, ustvari sve je do modela i godine auta.
i FIAT ne preporučuje da se vozi sa benzinom, nego samo sa plinom...čemu onda svrha fabričke ugradnje plina?
- DadoHacked
#54 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Svaka ti dalaA1fa wrote:I jos nesto sto mi je davno jedan majstor rekao ,,haveru, na naftu se grije, na plin se kuha a na benzin se vozi''
-
_Dame_
#55 Re: Plinaši, gdje ste sada...
ma more zvučati frajerski koliko hoće, al plin je jeftiniji i tačka!DadoHacked wrote:Svaka ti dalaA1fa wrote:I jos nesto sto mi je davno jedan majstor rekao ,,haveru, na naftu se grije, na plin se kuha a na benzin se vozi''
ljudi mi nemamo puta kako treba, a razbacujete se s nekakvim 3.0-5.0 motorima kao da ste ih sve probali.
Jes, aha.
- DadoHacked
#56 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Opet sve je do vrste auta.johntra wrote:reče ti čovjek koliko je u Švedskoj, znači sve sa atestom dvije milje maruna, tačnije 1.900...ovo govorim za četveroclinidraša, da ne bude zabune...DadoHacked wrote:Razumijem i ja Vas sve sto navodite, Fiat ga ugradzuje u svoja auta, ali isto tako i preoprucuje da se vozi na benzin.
Vidio sam slucaj gdje je covjek ugradio plin u audi-ja 6, i tako palio i vozio na plin, a kada smo prebacili na benzin i pokusali upaliti, ne da nije htjeo upaliti nego je sve zakocilo i tu je odma pola motora vani i novi dijelovi se stavljaju.
Samo kod "nas" je tako jeftina ugradnja plina, vjerovatno je to razlog zasto svako malo citamo da se auto zapalilo u voznji itd. Ja govorim za neki standard u drzavama oko nas.
Da mozete se smijati slobodno na ovu cifru ali tako je, ustvari sve je do modela i godine auta.
i FIAT ne preporučuje da se vozi sa benzinom, nego samo sa plinom...čemu onda svrha fabričke ugradnje plina?
Zasto onda ljudi koji imaju Alfu 156 sa ugradzenim fabrickim plinom pale na benzin i onda poslje odredzenog vremena im se prebacuje na plin ili rucno vozac prebaci?.
- Prolaznik
#57 Re: Plinaši, gdje ste sada...
...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 19:49, edited 1 time in total.
- DadoHacked
#58 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Slazem se 100%_Dame_ wrote:ma more zvučati frajerski koliko hoće, al plin je jeftiniji i tačka!DadoHacked wrote:Svaka ti dalaA1fa wrote:I jos nesto sto mi je davno jedan majstor rekao ,,haveru, na naftu se grije, na plin se kuha a na benzin se vozi''
ljudi mi nemamo puta kako treba, a razbacujete se s nekakvim 3.0-5.0 motorima kao da ste ih sve probali.
Jes, aha.
- drndalo
#59 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Dado, malo pretjera i ti...DadoHacked wrote:Razumijem i ja Vas sve sto navodite, Fiat ga ugradzuje u svoja auta, ali isto tako i preoprucuje da se vozi na benzin.
Kao i vecina stvari, i ovdje je istina negdje napola... Zdrav razum ne moze niko nikome zamijeniti... Ako je npr. Lovato kao svjetska firma rekao vozite bar 100 km mjesecno na benzin, onda to kazu s razlogom, a ja ako ne poslusam, glup sam, i sam sam sebi kriv sto mi se nesto desilo... Kao i kad ljudi sipaju "loziku" ( i to sam gledao) u Passat 2.0 TDI... Pa "ne valja" VW jer je on nasuo "loziku"...
Dizne mogu biti problem na benzincima, i to je obicno zato sto ih ljudi ne koriste i na 100 km mjesecno, pored jutarnjeg paljenja, ili zbog toga sto ih majstor kod ugradnje ostavi "suhe" tako sto iskljuci protok benzina gasenjem pumpe ( a ni za benz. pumpu ne valja) dok radi na plin, a trebalo bi da radi sve vrijeme...
Ja ne znam gdje ti to stalno citas da se auto zapalio i izgorio, ja takvih slucajeva procitam najvise 5-6 godisnje po novinama, najcesce nema veze s plinom nego s benzinom... A ako cemo pravo, imas takvih slucajeva i kod dizela, zetu mi zamalo nije izgorio auto jer je negdje napravila kratak spoj instalacija... Sreca pa su mu komsije slucajno vidjele da se nesto pusi ispod sofersajbe, i odmah ga zvali... I sto je imao onu klemu na akumulatoru za brzo skidanje... Turbo-diesel 2005 god, 130.000 km...
Cijene? Cijene su onakve kakve trziste guta... Da ljudi imaju da placaju 1000 KM tolike bi bile i cijene... Cijene se za vecinu trzista odredjuju prema procjeni onoga po koliko se nesto moze prodati... Npr. cijene u Srbiji su i nize nego kod nas, zasto ? Zato sto ljudi imaju vecu ponudu majstora i materijala, pa je rat cijenama jos jaci nego kod nas... Hajd sad ti meni reci, sta to kod mene npr. na sistemu ima kostati >250-300 EUR ? Malo metala, federa, membrana, par ventila, crijeva, i el. sklop nazvan prekidac, koji od elektronike ima 3 fiksne pozicije u kojima moze davati komandu, tj. propustati ili ne struju dalje...? Fabrika koja to pravi kao osnovnu djelatnost, takav set u proizvodnji kompletira za 15 minuta... Plus ruke od cca. 100-150 KM za 2 majstora, za 3-4 sata posla koliko ga ima na mom autu...
Last edited by drndalo on 17/01/2011 14:53, edited 1 time in total.
- Prolaznik
#60 Re: Plinaši, gdje ste sada...
...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 19:49, edited 1 time in total.
- kreso_atac
#61 Re: Plinaši, gdje ste sada...
koji motor izgori, kojom logikom to? dajte ljudi... istina da benzinski injektora znaju zatrokirati ako se ne vozi na benz dugo vremena, ako se podesi plin da ne gubi snagu, onda troši 3-4 litra više nego benzina. druga stvar je što neko redukuje potrošnju pa i na snagu ima uticaja. ne znam kako je regulisano što se atesta tiče, ali recimo u švedskoj samo određene firme i to ovlašteni predstavnici (landi renzo itd) mogu to ugrađivati, i sa tim papirima ide vozilo na vaganje sa punom bocom plina, mijenja se to sve u podacima vozila, nosivost, masa praznog vozila itd itd, ispituje se pritisak, ispusni gasovi, pritisak i ostalo. uglavnom dosta uredjeno i kad se ugradi dosta sigurno barem djeluje jer ima nekih milion kontrola.
- Drvosjeca iz Dejcica
#62 Re: Plinaši, gdje ste sada...
A moze li se ostrom sjekirom nacjepati atoma pa to nekako nagurati u karburator da sagori? Vjerujem da ce neki Bosanac smisliti i tu varijantu.
Vozim na diesel i mislim ostati na njemu sve dotle dok ne budem sebi mogao prisutiti neki hibrid (disel - el. pogon) ili dok vozila na elektricni pogon ne budu u masovnoj primjeni.
-
Kiberluskoni
#63 Re: Plinaši, gdje ste sada...
3. godina ugrađen plin na Jeep Cherokee 4.0. Sekvent sistem, platio 2000 KM.
Na 20+ litra po gradu se itekako isplati i to već prve godine. Sigurnost je potrebno spominjati samo kada su u pitanju najjeftinije varijante. Ista bi sigurnost bila i kada bi u auto ugradio najjeftiniji (da ne kažem fuš) sistem ubrizgavanja benzina.
Osim finansijskog razloga, dodatni razlog je i ekologija. Lijepo se osjećam kada znam da se ne moram odreći auta koje je inače strašan zagađivač, jer ga vozim na ekološko gorivo. Pogotovo kada ga vozim po nekom prelijepom predjelu Bjelašnice, Visočice, oko izvora Neretve...
Cijena plina je u Evropi regulirana odlukama i savjetima na 50% cijene benzina, tako da ovo što kod nas fluktuira, je samo pitanje fursata uvoznika i distributera, da se malo čvakne sa strane. U budućnosti može biti samo bolje, a ne gore.
Mane plina su nedostatak majstora za održavanje instalacija i iz tog razloga ga ne bih preporučio početnicima. Mislim da će se i ovo promijeniti na pozitivno kada se zakonski regulira oblast, pa majstori konačno vide interes za investiranje u znanje i obuku uposlenih. Ipak jeste nezgodno kada ti pukne filter od plina, a ti negdje na putu i znaš da do Sarajeva nemaš servisera, a ni filtera (meni se desilo).
A fakat ne znam šta bih reko za ove kauč vozače sa izjavama tipa, što si kupovo 4.0 kad ti je skupo da sipaš. Volio bih da vidim šta ta gospoda voze, pa da znam ko mi sudi. Uvjek ću pristati da u njihovim očima ispadnem budala. a da uštedim milju dvije svake godine na gorivu, bez velikog kompromisa u performansama.
P.S. turbo motor i stop start sistem u gradskoj vožnji nikako ne idu zajedno. Ko je ikad imao turbo mašinu, neka se sjeti šta mu je pisalo na poklopcu motora/vratima/uputstvu za upotrebu.
Na 20+ litra po gradu se itekako isplati i to već prve godine. Sigurnost je potrebno spominjati samo kada su u pitanju najjeftinije varijante. Ista bi sigurnost bila i kada bi u auto ugradio najjeftiniji (da ne kažem fuš) sistem ubrizgavanja benzina.
Osim finansijskog razloga, dodatni razlog je i ekologija. Lijepo se osjećam kada znam da se ne moram odreći auta koje je inače strašan zagađivač, jer ga vozim na ekološko gorivo. Pogotovo kada ga vozim po nekom prelijepom predjelu Bjelašnice, Visočice, oko izvora Neretve...
Cijena plina je u Evropi regulirana odlukama i savjetima na 50% cijene benzina, tako da ovo što kod nas fluktuira, je samo pitanje fursata uvoznika i distributera, da se malo čvakne sa strane. U budućnosti može biti samo bolje, a ne gore.
Mane plina su nedostatak majstora za održavanje instalacija i iz tog razloga ga ne bih preporučio početnicima. Mislim da će se i ovo promijeniti na pozitivno kada se zakonski regulira oblast, pa majstori konačno vide interes za investiranje u znanje i obuku uposlenih. Ipak jeste nezgodno kada ti pukne filter od plina, a ti negdje na putu i znaš da do Sarajeva nemaš servisera, a ni filtera (meni se desilo).
A fakat ne znam šta bih reko za ove kauč vozače sa izjavama tipa, što si kupovo 4.0 kad ti je skupo da sipaš. Volio bih da vidim šta ta gospoda voze, pa da znam ko mi sudi. Uvjek ću pristati da u njihovim očima ispadnem budala. a da uštedim milju dvije svake godine na gorivu, bez velikog kompromisa u performansama.
P.S. turbo motor i stop start sistem u gradskoj vožnji nikako ne idu zajedno. Ko je ikad imao turbo mašinu, neka se sjeti šta mu je pisalo na poklopcu motora/vratima/uputstvu za upotrebu.
- drndalo
#64 Re: Plinaši, gdje ste sada...
@drvosjeca
Sto si iskljuciv sa Bosancima i Balkancima ?
Ako su Italijani i Bugari (kojih skoro 2/5 vozi na plin) kao juznjaci skloni suicidu, i voznji auto-bombi, da li i Holandeze smatras sucidalnim sjevernjacima ? Koji su spremni voziti se na auto-bombi ???? Jer i njih bar 40% vozi na LPG ??? Naravno, kod njih postoji i poreska olaksica gdje manje drzavi placas jer manje zagadjujes okolinu...
Ja sam opet prisilni ekolog, usteda mije glavna, a nakon toga nije mi mrsko sto manje trujem okolinu... Lagao bih da kazem obratno...
Sto si iskljuciv sa Bosancima i Balkancima ?
Ako su Italijani i Bugari (kojih skoro 2/5 vozi na plin) kao juznjaci skloni suicidu, i voznji auto-bombi, da li i Holandeze smatras sucidalnim sjevernjacima ? Koji su spremni voziti se na auto-bombi ???? Jer i njih bar 40% vozi na LPG ??? Naravno, kod njih postoji i poreska olaksica gdje manje drzavi placas jer manje zagadjujes okolinu...
Ja sam opet prisilni ekolog, usteda mije glavna, a nakon toga nije mi mrsko sto manje trujem okolinu... Lagao bih da kazem obratno...
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#65 Re: Plinaši, gdje ste sada...
http://www.24sata.hr/reporteri/na-autoc ... sena-29716Prolaznik wrote:Молим вас дајте ми те податке гдје се и када ауто у вожњи запалио? Ко је тако погинуо? Покажите ми слику екплодираног аута тек тако или након судара. Покажите ми слику аута са изгореним мотором? Ја сам код свога механичара видио отворен мотор који је трошио плин и могу рећи да је унутра чист као моји лонци за кухање. Сјаје се и нема никаквих оштећења. Човјек мирно каже да је то тако код свих плинаша.
- DadoHacked
#66 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Brate jedno od milion se zapali, isto se tako zapali i ono bez plina. Hocu samo da kazem da je bilo slucajeva, bar sam citao a sada ako oni lazu u novinama onda i ja tebi lazem.Prolaznik wrote:Ја никако да разумијем појединце. Стално причају о трошењу мотора и експлозијама. Чак DadoHacked написа да се свако мало неки запали у вожњи.
Молим вас дајте ми те податке гдје се и када ауто у вожњи запалио? Ко је тако погинуо? Покажите ми слику екплодираног аута тек тако или након судара. Покажите ми слику аута са изгореним мотором? Ја сам код свога механичара видио отворен мотор који је трошио плин и могу рећи да је унутра чист као моји лонци за кухање. Сјаје се и нема никаквих оштећења. Човјек мирно каже да је то тако код свих плинаша.
Не тврдим да је плин закон и да бензин или дизел не ваља. Ваља и једно и друго подједнако али плин је еколошки далеко прихватљивији него и једно друго гориво и то је основно разлог зашто сам га уградио. Пара имам и није ми проблем плаћати скупо гориво али исто тако нећу да их бацам около па ми је драго што штедим на тој ставци свог бужета.
Slazem se da je ekoloski daleko prihvatljivije, meni samo smeta kada ljudi u 1.2 motore stavljaju plin, a vozi ga od kuce pa do piljare.
I ja bi auto na plin, ali fabricki pravljeno, a ne ovo iz kucne radionice. Odjednom svi automehanicari strucnjaci za ugradnju autoplina, ne ide to bas tako, to samo govorim i nista vise.
- Prolaznik
#67 Re: Plinaši, gdje ste sada...
...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 19:48, edited 1 time in total.
- Dr.Mr.Fr.
#68 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Koja frka oko plina, ni zamisliti na mogu kakva bi rasprava bila oko pogona na Hidrogen 
- drndalo
#69 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Tebi je 24 sata relevantan izvor informacija ? Pa za njih je i San, a kamoli Avaz djelo za Pulitzerovu nagradu...1946 wrote:www.24sata.hr/reporteri/na-autocesti-se ... -automobil[/url]
Dokaz da je ovaj pozar nastao od plina, a ne benzina je...???? Sta ? Rek'o vatrogasac da je moglo "puci"...?
Da znas nesto o sistemu kako je pravljen, znao bi da kada se pritisak pojaca dotle da predje sigurno bazdarenu vrijednost, otvori ventil, koji onda ispusta plin, pa se dobije nesto tipa bacaca plamena,a ne explozije... Plin je kao i benzin zapaljiv, nije eksplozivan, eksplozivni postaju samo kada se u odredjenom prostoru naju u odgovarajucoj koncentraciji ( ne sjecam se sad tacno 12/13/14:1) sa zrakom... Sve ispod/iznad toga nije ekplozivno, zapaljivo jeste, explozivno nije...
Fabricki plin niko ne radi na proizvodnoj traci, imaju samo od fabrike odobrene radionice koje to u talu sa proizvodjacima posteno evropski naplacuju... Uvijek je to naknadna ugradnja nakon sto je auto gotovo... Osim mozda Subaru Bi-Fuel-a...
Ovo sa mehanicarima si u pravu, kod nas se svako zove majstorom, i pokusava to naplatiti... Gas je tu osjetljiv jer je puno osjetljiviji na losu struju ili visak/manjak zraka od benzina, pa se to onda osjeti, ili trosi, ili ne ide, ili smrdi, ili gruva, itd... Ali to je do "majstora", a ne do plina...
- johntra
#70 Re: Plinaši, gdje ste sada...
imam informacije da su jutrošnju redaljku u Hadžićima izazvale loše plinske instalacije... 
- AmADin_gospo
#71 Re: Plinaši, gdje ste sada...
največe su mi legende s izjavama "plin je suh i to nevalja za benzu, loše podmazivanje" pa kad ih pitaš šta će im ulje u autu, onda se vade "ma to je s donje strane da se podmazuje, treba nešto i u cilindru"Prolaznik wrote:Покажите ми слику аута са изгореним мотором? Ја сам код свога механичара видио отворен мотор који је трошио плин и могу рећи да је унутра чист као моји лонци за кухање. Сјаје се и нема никаквих оштећења. Човјек мирно каже да је то тако код свих плинаша.
de pogledaj opet ove klipove i poslušaj šta ljudi govore
kontrolirano paljenje 3 auta, benzin, LPG ispravna ugradnja, LPG neispravna ugradnja
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#72 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Pa svrha auta nije da se pale sama od sebe, uvijek je razlog nešto neispravno. A mogućnost da je neispravno nešto kod naknadno ugrađivanih instalacija, bez valjanog atesta, je dosta veća nego kod fabrički ugrađenih instalacija.
@drndalo: Policijski izvještaj, ako ću se dvoumiti između tvoje tvrdnje naslijepo da je to zbog benzina ili policijskog izvještaja da je zbog plinskih instalacija jasno je šta ću uzeti kao tačno.
I pika li se fabrička CNG zafira (čini mi se da se i vectra fabrički proizvodila sa plinom)?
@drndalo: Policijski izvještaj, ako ću se dvoumiti između tvoje tvrdnje naslijepo da je to zbog benzina ili policijskog izvještaja da je zbog plinskih instalacija jasno je šta ću uzeti kao tačno.
I pika li se fabrička CNG zafira (čini mi se da se i vectra fabrički proizvodila sa plinom)?
- drndalo
#73 Re: Plinaši, gdje ste sada...
@1946
Recenica:Kako saznajemo od policije, kad je napisu novinari, ne znaci nista konkretno... Jedina relevantna informacija bi bila nakon kompletne istrage, koju bi morao potpisati ovlasteni vjestak masinske struke, a to traje u najboljem slucaju sedmicu, nakon toga, to vise nije vijest... Donekle su u pravu, vjerovatnoca da nesto nije dobro spojeno kada je sve zavrseno sa ugradnjom je veca nego da nije nista dirano...
Iz mog iskustva, obicno ostane neka selna nedotegnuta, tu propisa benzin, i tada nastaje pozar ako se zadovolje ostale stvari... Nije do plina, nije ni do benzina, nego do "majstora"... Kao i obicno...
Valjani atest bi bio fin, na nasu zalost, s ovakvom drzavom, i to bi se moglo ili se sredjuje za "cvaju"... Jer bi na takvom atestu prvo popadalo 36% vlasnika kojekakvih trulja koje nas svaki dan zamalo ubijaju, bez kocnica, guma, amortizera, spona, lafeta...
CNG se isto pika, plin je, ali totalno drugaciji, i s drugacijim karakteristikama njega kao pojave, i tehnike koja je za njega pravljena... To su tek rariteti i u evropi, a ne kod nas...
Recenica:Kako saznajemo od policije, kad je napisu novinari, ne znaci nista konkretno... Jedina relevantna informacija bi bila nakon kompletne istrage, koju bi morao potpisati ovlasteni vjestak masinske struke, a to traje u najboljem slucaju sedmicu, nakon toga, to vise nije vijest... Donekle su u pravu, vjerovatnoca da nesto nije dobro spojeno kada je sve zavrseno sa ugradnjom je veca nego da nije nista dirano...
Iz mog iskustva, obicno ostane neka selna nedotegnuta, tu propisa benzin, i tada nastaje pozar ako se zadovolje ostale stvari... Nije do plina, nije ni do benzina, nego do "majstora"... Kao i obicno...
Valjani atest bi bio fin, na nasu zalost, s ovakvom drzavom, i to bi se moglo ili se sredjuje za "cvaju"... Jer bi na takvom atestu prvo popadalo 36% vlasnika kojekakvih trulja koje nas svaki dan zamalo ubijaju, bez kocnica, guma, amortizera, spona, lafeta...
CNG se isto pika, plin je, ali totalno drugaciji, i s drugacijim karakteristikama njega kao pojave, i tehnike koja je za njega pravljena... To su tek rariteti i u evropi, a ne kod nas...
-
japo-
#74 Re: Plinaši, gdje ste sada...
a jel istina da auto troši ulje ako se voza na plin 
- kreso_atac
#75 Re: Plinaši, gdje ste sada...
nije istina. a cng je takodje slican princip, komprimirani gas koji se drzi na mnogo vecem pritisku (preko 200 bara), instalacije su skuplje, i nije toliko zazivilo u putnickim automobilima kao lpg. u svedskoj ima autobusa javnog prevoza na cng (gas bus) i nekoliko cng stanica, i ide to, ali u putnickim vozilima ja jos nisam vidio... sto ne znaci da nema naravno, ali nije bas toliko rasprostranjeno