nije poenta da li je teško ili ne, bitno je da vani priznajureni-90 wrote:ma nije tesko naci poso vani, jes u bih XD
Elektrotehnika da ili ne
-
herbert mekfjuger
#51 Re: Elektrotehnika da ili ne
- EdoFmjam
#52 Re: Elektrotehnika da ili ne
Nemas potrebe da se bojis matematike, ako stvarno hoces to da zavrsis, dovoljno ti je za pocetak tablica mnozenja (dobro, ne bas, ali htio sam docarat da ne treba neko veliko znanje
)
Matematika I ti je sva iz srednje skole (binomni obrazac, indukcija, apsolutne vrijednosti, sistemi, matrice...)
Matematika II valjda integrali (nisam jos kreno sa II semestrom tako da ne znam sta sve tacno sadrzi)
Matematika III - tu si vec II godina i boli te kurac
Uz malo vise truda kod kuce i na vjezbama sve se moze poloziti.
Sretno sta god upises
Matematika I ti je sva iz srednje skole (binomni obrazac, indukcija, apsolutne vrijednosti, sistemi, matrice...)
Matematika II valjda integrali (nisam jos kreno sa II semestrom tako da ne znam sta sve tacno sadrzi)
Matematika III - tu si vec II godina i boli te kurac
Uz malo vise truda kod kuce i na vjezbama sve se moze poloziti.
Sretno sta god upises
- nellington
#53 Re: Elektrotehnika da ili ne
To ETF Tz? Pitam zbog plana i programa, neobičan mi 
-
Keksich
#54 Re: Elektrotehnika da ili ne
Da li se sigurno može promijeniti smjer, odn. ima li šanse da te odbiju?
-
nino90
#55 Re: Elektrotehnika da ili ne
moze se smjer promijeniti zasto da neKeksich wrote:Da li se sigurno može promijeniti smjer, odn. ima li šanse da te odbiju?
-
savsvoj
#56 Re: Elektrotehnika da ili ne
smjer mozjes mjenjati ako nadjes skim ces se zamjeniti ako si redovan ili mozes preci u redovne samofinansirajuce i promjeniti smjer.Moš' ti to M! wrote:Ni u vrijeme kad si tu studirao, ni sada, ni nikada TK nije tezi od EE. AE je najtezi smjer a i BiH nije na tom nivou automatizaciije da AiE-ovci mogu adekvatno prezentirati znanje. RI je zanimljiv smjer, istina da svake godine upravo na ovom smjeru najvise ljudi zavrsi ali nije se problem zaposliti i uzivati ako se zna raditi...iceman2010 wrote:Ja sam zavrsio po starom planu i programu. EE je bio nesto laksi i puno manje studenata je bilo na tom odsjeku. TK je poslije automatike najtezi, ali uz RI i najatraktivniji smjer. Mozda sam malo subjektivan jer je to moj odsjeknina_calots wrote:Pozdravljam buduce kolege.![]()
Naime, i ja sam odlucila upisati ETF u Sarajevu, mada imam nekih nedoumica po pitanju smjera, mislim se izmedju TK i EE. Svi savijeti dobro ce mi doci.
Zahvaljujem unaprijedU svakom slucaju TK ce biti puno teze upisati kao redovan. Ako si spremna uciti i raditi mozda ni neko taktiziranje nije losa opcija. Prva godina je mislim svima jos uvijek ista. AE i EE je puno lakse upisati, a ako budes dobar student ne bi trebala imati problema sa promjenom odsjeka nakon prve godine.
Ja da upisujem opet bih odabrao TK.
P.S. Moje informacija su se malo "ubudjale". Valjda ce ti neko dati "friskije".
Smjer se ne moze mjenjati kao prethodnih godina(Uveo prof. Behlilovic kad je stupio na funkciju dekana)
ps. Ne zelim zvucati grubo, ali svi predmeti , materijali i informacije su svima dostupni na etf.unsa.ba i da si se malo podrobnije raspitao/la, ne bi imao/la dilemu je li faks ili smjer za tebe. Treba dobro razmisliti, ovo je ipak specificna vrsta posla...valja penziju zaraditi radeci nesto sto mozda ne volis...
-
Unbelievable
#58 Re: Elektrotehnika da ili ne
Ja bih se mozda odlucila za studiranje ETFa nakon srednje skole, ali, iskreno, za to treba dosta zivaca. Gradiva me nije strah jer mislim da se sve uz dobar napor moze uspjeti, ali, kad vidim kako peglaju studente prvenstveno asistenti, a zatim i profesori, to je dupla muka...
-
nino90
#59 Re: Elektrotehnika da ili ne
ko to peglda studente? Ako naucis nemas problema ni na jednom predmetu makar ne na EE to mogu iz dosadasnjeg iskustva reci
-
6810
#60 Re: Elektrotehnika da ili ne
ukoliko sam dobro shvatio iz dosadasnjih postova, neka ljestvica smjerova po tezini bi bila AiE-TK-EE-RI(od najtezeg prema najlaksem). e sad mene interesuje da li su te razlike u tezini drasticne ili..., konkretno izmedju TK i EE, posto se dvoumim izmedju ta dva 
- bosnianidiot
#61 Re: Elektrotehnika da ili ne
Ma pusti tezinu ba, kakve to veze ima...gledaj svoje afinitete, sta te vise privlaci i u cemu se poslije vidish...6810 wrote:ukoliko sam dobro shvatio iz dosadasnjih postova, neka ljestvica smjerova po tezini bi bila AiE-TK-EE-RI(od najtezeg prema najlaksem). e sad mene interesuje da li su te razlike u tezini drasticne ili..., konkretno izmedju TK i EE, posto se dvoumim izmedju ta dva
Bez obzira sto je TK malo tezi smijer od EE, ukoliko EE nije ono sto ti zelis, on je i vise nego dovoljan da te izludi i da vrlo brzo odustanes...
Elektrotehnika je previse tezak fakultet da bi se kalkulisalo na taj nacin. Ukoliko ovo volis, zelis, i bas se vidis u ovome, upisi. Ako te bilo ko "gura", vrsi pritisak na tebe, ili upisujes iz nekih krivih razloga, radije nemoj, postedi se gubljenja zivaca i neprospavanih noci...
-
6810
#62 Re: Elektrotehnika da ili ne
Hvala na savjetu, svaka ti je na mjestubosnianidiot wrote:Ma pusti tezinu ba, kakve to veze ima...gledaj svoje afinitete, sta te vise privlaci i u cemu se poslije vidish...
Bez obzira sto je TK malo tezi smijer od EE, ukoliko EE nije ono sto ti zelis, on je i vise nego dovoljan da te izludi i da vrlo brzo odustanes...
Elektrotehnika je previse tezak fakultet da bi se kalkulisalo na taj nacin. Ukoliko ovo volis, zelis, i bas se vidis u ovome, upisi. Ako te bilo ko "gura", vrsi pritisak na tebe, ili upisujes iz nekih krivih razloga, radije nemoj, postedi se gubljenja zivaca i neprospavanih noci...
- nellington
#63 Re: Elektrotehnika da ili ne
Prema onome što mediji plasiraju kroz statistike sa biroa - TK inženjeri su traženiji. Još vrijedi pomenuti da navodno inženjeri energetike sa ETF Sarajevo nisu baš prvi izbor poslodavcima u Sarajevu koji traže taj kadar. U razloge ne želim i ne mogu da ulazim.6810 wrote:Hvala na savjetu, svaka ti je na mjestubosnianidiot wrote:Ma pusti tezinu ba, kakve to veze ima...gledaj svoje afinitete, sta te vise privlaci i u cemu se poslije vidish...
Elektrotehnika je previse tezak fakultet da bi se kalkulisalo na taj nacin. Ukoliko ovo volis, zelis, i bas se vidis u ovome, upisi. Ako te bilo ko "gura", vrsi pritisak na tebe, ili upisujes iz nekih krivih razloga, radije nemoj, postedi se gubljenja zivaca i neprospavanih noci...Inace svidjaju mi se oba smjera(TK i EE), samo ne znam za kojim je trenutno veca potraznja na trzistu rada, mada se i tu situacija moze promijeniti dok ja zavrsim studij
Sve mi se cini da ce odluka pasti zadnji dan...
-
belfy
#64 Re: Elektrotehnika da ili ne
boldovana recenica ti je potpuni promasaj. pravilnije bi bilo: oni koji zavrse AiE nisu ni priblizno na nivou da unaprijede automatizaciju u BiH. iza ovog stojim kao neko ko se bavi automatikom nesto preko 6 godina i redovno radi sa novosvrsenim AiE inzenjerima (u zadnjoj godini i magistrima-bolonjcima). njihovo poznavanje automatike jeste adekvatno, ali primjena istog je jako losa u samom startu, sa jako velikim rupama u nekim dijelovima automatskih sistema (mada ovo varira od osobe do osobe).Moš' ti to M! wrote: Ni u vrijeme kad si tu studirao, ni sada, ni nikada TK nije tezi od EE. AE je najtezi smjer a i BiH nije na tom nivou automatizaciije da AiE-ovci mogu adekvatno prezentirati znanje. RI je zanimljiv smjer, istina da svake godine upravo na ovom smjeru najvise ljudi zavrsi ali nije se problem zaposliti i uzivati ako se zna raditi...
Smjer se ne moze mjenjati kao prethodnih godina(Uveo prof. Behlilovic kad je stupio na funkciju dekana)
ps. Ne zelim zvucati grubo, ali svi predmeti , materijali i informacije su svima dostupni na etf.unsa.ba i da si se malo podrobnije raspitao/la, ne bi imao/la dilemu je li faks ili smjer za tebe. Treba dobro razmisliti, ovo je ipak specificna vrsta posla...valja penziju zaraditi radeci nesto sto mozda ne volis...
da dodam i da sam radio sa dosta energeticara koji su me, uglavnom, razocarali. tako da je moj zakljucak da oni lakse prolaze kroz fakultet. da ponovim jos jednom, to je moj licni zakljucak dobiven kroz rad sa jednima i drugima. kao takav on je apsolutno subjektivan. za kraj da pomenem da nisam vidio razlike izmedju Sa i Tz inzenjera. energeticari su sa oba faksa bili dosta slabiji od automaticara sa bilo kojeg od ova dva, ali da je sarajevski priznatiji je cinjenica, mada sam se uvijek pitao odakle animozitet izmedju inzenjera koji zavrse jedan ili drugi...
- harisoni
#65 Re: Elektrotehnika da ili ne
Ako ste spremni da se odreknete života radi j****** studiranja, bujrum, upišite.Znate kako kažu - do Raja je dug put - tako je i na etfu.Da dođete na drugu godinu koja je objektivno (na svim smjerovima osim AiE) dosta lakša, ima da pišate krv.U neku ruku, sve zavisi kako ćete se snaći, zavisi i od sreće, itd.Uspjeh u srednjoj školi zaboravite, takmičenja,medalje i tako to, jer vam ništa neće značit. Prekuco sam srednju, pa sam obnovio godinu.Jaranica mi je bila učenica generacije, pa nije ništa položila.Opet,kad čovjek sjedne i počne učit, da se položiti.Asistenti - tu i tamo, ima ih da su okej, ali ima i takvih debila da čovjek ne može vjerovat.Nama je jednom asistentica iz matematike 1 radila neki zadatak sa nizovima, i u po frke stade i gleda u ono...pitamo je gdje je problem, a ona odgovara "Ne znam ni ja uradit ovaj zadatak, ovo ovako piše u predavanju ali ja fkt ne znam što je ovo ovako."
Uglavnom,sretno vam svima koji se odlučite za etf.