BH Telecom - plata

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Zvek

#51 Re: BH Telecom - plata

Post by Zvek »

To je lobiranje za sebe, nije mito!
mayab

#52 Re: BH Telecom - plata

Post by mayab »

Chischo

#53 Re: BH Telecom - plata

Post by Chischo »

iou wrote:Pa ovo je sramota, da neko kaze da bi dizao kredit za mito, i onda monologe pisete kako su politicari pokvareni i lopovi. Nista niste bolji.
Sta dizo kredit, prodo bi bubreg da platim stelu da radim u kantonu ili opstini, uuuu plata 1200 KM, nista ne radis, glavna briga iz kojeg ces fast fooda narucit dorucak...
because_of_you

#54 Re: BH Telecom - plata

Post by because_of_you »

U državi gdje drugačije skoro pa ne ide, zašto da se neko ne snađe i na taj način? :roll:

Uostalom, ako i nije novac dat, onda je preporuka, poznanstvo, familijarne veze i slično, i opet je isto.
nellington

#55 Re: BH Telecom - plata

Post by nellington »

Ehhh, zašto nemamo ovakvu temu i o Elektroprivredi? :) Šiljak, de probaj i kod njih da se zaposlimo, pa da i njih malo olajemo :D
because_of_you

#56 Re: BH Telecom - plata

Post by because_of_you »

Ne dajem mito nikome, ali i ne napadam ove koji daju. Znači da bi trebali ostati sjediti kod kuće?

Nemamo dovoljno nezaposlenih, svakako :zzzz:
shiljak

#57 Re: BH Telecom - plata

Post by shiljak »

Falcon wrote:
because_of_you wrote:U državi gdje drugačije skoro pa ne ide, zašto da se neko ne snađe i na taj način? :roll:

Uostalom, ako i nije novac dat, onda je preporuka, poznanstvo, familijarne veze i slično, i opet je isto.
Drugim rijecima, kada drugi daju mito/rušvet zašto ne bi i ja...? Za tango korupcije uvijek je potrebno, kao u pederluku, dvoje: onaj koji daje i onaj koji prima. Oboje su korumpirani i jednaki.

Sto se tice preporuka i poznanstva, to smatram samo korisnim i iz iskustva dobrim nacinom kako da dobijes kvalitetnog radnika.
Ako si pokusao da se zaposlis u 5 drzavnih firmi i nisu te primili, koji je logican izbor? Ti zelis da radis u jednoj drzavnoj firmi a oni ti ne daju zato sto zaposljavaju ove sa stelom koji su manje kvalifikovani nego ti. Pa ti da ispadnes dobar, zaposlis se negdje gdje ne zelis i radis, "zadovoljan", dok ovi sa stelom i manje kvalifikovani neka rade manje, uz bolje uslove i platu.

Kad uvedu zakon da kaznjavaju one koji su preko stele usli i ove sto su ih pustili, onda tek moze biti nesto, a ovako ti dodje kao potpuno legalno - iako na papiru (u zakonu) nije.

A to poznanstvo sto kazes, to je gore od mita, ovi sto uzimaju pare, ce i zaposliti svoje "dzabe", bez stele (novca), ali opet stela. :D

EDIT: http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/110116036
Nakon što je ustanovljeno da je diploma lažna pokrenut je sudski proces protiv Suljića, ali ne i protiv osobe koja mu je "sredila" diplomu.
Last edited by shiljak on 16/01/2011 18:23, edited 3 times in total.
Chischo

#58 Re: BH Telecom - plata

Post by Chischo »

Falcon wrote:
Chischo wrote:
iou wrote:Pa ovo je sramota, da neko kaze da bi dizao kredit za mito, i onda monologe pisete kako su politicari pokvareni i lopovi. Nista niste bolji.
Sta dizo kredit, prodo bi bubreg da platim stelu da radim u kantonu ili opstini, uuuu plata 1200 KM, nista ne radis, glavna briga iz kojeg ces fast fooda narucit dorucak...
Nidje veze. Da Bog da dobio posao bez stele pa vidio kako nista ne radis, i gdje su ti glavne brige. I da, slazem se s iou u svakoj rijeci.
http://en.wikipedia.org/wiki/Irony ;-)
Pacificgirl

#59 Re: BH Telecom - plata

Post by Pacificgirl »

Better Man wrote:Za nepovjerovati. Mamine bivše kolege (radili zajedno) muž i žena inače pravoslavci imaju kćerku jedinicu koja je diplomirala (vjerovatno elektrotehniku). Prije nego će im kćerka diplomirati BH telekom je objavio neki konkurs gdje su tražili najbolje studente koji su pred diplomom. djevojka se prijavila i primljena je regulara, bez ikakvih veza i štela i davanja mita. roditelji djevojke su penzioneri. Kad mi je mama ovo ispričala nisam mogao da vjerujem i bio sam pozitivno iznenađen kako se i u jednoj takvoj firmi kao što je BH telekom može neko zaposliti bez ikakve štele i davanja mita.
Ja sam čula da tako mogu proći elektrotehničari, programeri i sl. jer Telecomu očajnički fali stručnjaka, preko štele su primili puno pravnika (znam ih sama bar 5) i ekonomista, a među tom" maminom i tatinom djecom" nigdje nijednog stručnjaka.
L@BuD

#60 Re: BH Telecom - plata

Post by L@BuD »

eto ti znaš ko je kakav stručnjak uopšte da bi bio dobar u svom poslu nisu ti bitne ocjene kod nas su fakulteti štreberski nema prakse
convict

#61 Re: BH Telecom - plata

Post by convict »

Evo kaže par forumaša da se može dobiti preko konkursa posao u BH telecomu, pa evo da pitam gdje izlaze ti konkursi? Ja gotovo svaki dan prelistam novine, često im posjetim stranicu, ali nikad ništa... Jednom sam vidio konkurs za neke direktorske pozicije, a neki običan konkurs za recimo ekonomiste ili inžinjere ama baš nikad. Možda na njihovoj oglasnoj tabli izađu ti konkursi? :oops:
cappy_tempo

#62 Re: BH Telecom - plata

Post by cappy_tempo »

L@BuD wrote:eto ti znaš ko je kakav stručnjak uopšte da bi bio dobar u svom poslu nisu ti bitne ocjene kod nas su fakulteti štreberski nema prakse
:thumbup: i ne samo fakulteti nego i skole.odem u strucnu skolu i ucim vise nego gimnazija,a prakse ni na vidiku :-)
convict wrote:Evo kaže par forumaša da se može dobiti preko konkursa posao u BH telecomu, pa evo da pitam gdje izlaze ti konkursi? Ja gotovo svaki dan prelistam novine, često im posjetim stranicu, ali nikad ništa... Jednom sam vidio konkurs za neke direktorske pozicije, a neki običan konkurs za recimo ekonomiste ili inžinjere ama baš nikad. Možda na njihovoj oglasnoj tabli izađu ti konkursi? :oops:
imas na stranici telekoma "zaposljavanje u bht-u" ili tako nesta,pa posalji podatke i pohiti do 7 brace,reisa i popa :mrgreen:. samo pazite da vam stolicu ne klepe jer kazu ovi sto preko noci dodju klepe stolicu i cude se kad im neko trazi stolicu nazad koju je zaduzio i na kojoj njegove ime stoji :mrgreen:
SadaMeHuseine

#63 Re: BH Telecom - plata

Post by SadaMeHuseine »

Hajd' mozda je i oFF malo....ali jeli iko ikad vidio oglas za zapošljavanje u FDS (Fabrika duhana Sarajevo).....???
kone

#64 Re: BH Telecom - plata

Post by kone »

kiki-miki wrote:Vidjela,poznajem neke osobe koje su dobile tako posao preko oglasa.A isto tako znam i neke osobe koje su se zaposlile preko štele tamo.
Obično bude jednom godišnje oglas u nekim od dnevnih novina,ne u Avazu. ;-)
To im je obicaj..Znaci stavljaju u dnevne novine,ali u drugom gradu.Obicno kad ti citas taj konkurs,na tom radnom mjestu vec neko radi.I recimo ako je oglas za radno mjesto u Sarajevu,oglas se vrti po dnevnim novinama Tuzle,Zenice,Mostara...Ako je u Zenici,onda postave oglas u SAN-u itd...Da se trag zametne :x
mimsy

#65 Re: BH Telecom - plata

Post by mimsy »

Chischo wrote:Nakon sto sam bio godinu i po bez posla odem na BHtelecomovu stranicu i ispunim ovaj upitnik

http://www.bhtelecom.ba/zaposlite_se.html

Kad zovu me za dva mjeseca, bil ti radio, bi, kolku ces platu, moze 1500, moze, pocinjes od ponedjeljka. Inace sam po struci diplomirani ekonomista.

Al je jebeno bilo kad sam se probudio, uuuuu :D
:lol: legendo
mimsy

#66 Re: BH Telecom - plata

Post by mimsy »

terra_incognita wrote:Ja ni rođenoj majci ne bi vjerovala kad su u pitanju poslovi bez štele.

Priča mi jedna, sestra joj dobila posao u poreskoj upravi, sasvim slučajno i bez štele.
Tu se ja odmah zagooglam, nađem sestru na 4-5 spiskova rezultata testiranja.
Na svakom spisku je na 3 ili 4 mjestu po broju bodova, uvijek negdje između 70 i 80 %, broj radnih mjesta 1 za svaki spisak i ona dobi a oni oznad nje sa 90-100% nisu. :x

Najradije bi joj ovo u lice slistila ali možda dolazi ovdje pa se prepozna :D
U Bosni ne mozes dijete u vrtic upisati bez stele,a o poslu da ne govorimo.Tako da ne vjerujem u te price "ja nadaren pa me molili" :lol:
mimsy

#67 Re: BH Telecom - plata

Post by mimsy »

convict wrote:Evo kaže par forumaša da se može dobiti preko konkursa posao u BH telecomu, pa evo da pitam gdje izlaze ti konkursi? Ja gotovo svaki dan prelistam novine, često im posjetim stranicu, ali nikad ništa... Jednom sam vidio konkurs za neke direktorske pozicije, a neki običan konkurs za recimo ekonomiste ili inžinjere ama baš nikad. Možda na njihovoj oglasnoj tabli izađu ti konkursi? :oops:
to su ti oni interni konkursi :lol:
kone

#68 Re: BH Telecom - plata

Post by kone »

.
Trebam te

#69 Re: BH Telecom - plata

Post by Trebam te »

Pacificgirl wrote:
Better Man wrote:Za nepovjerovati. Mamine bivše kolege (radili zajedno) muž i žena inače pravoslavci imaju kćerku jedinicu koja je diplomirala (vjerovatno elektrotehniku). Prije nego će im kćerka diplomirati BH telekom je objavio neki konkurs gdje su tražili najbolje studente koji su pred diplomom. djevojka se prijavila i primljena je regulara, bez ikakvih veza i štela i davanja mita. roditelji djevojke su penzioneri. Kad mi je mama ovo ispričala nisam mogao da vjerujem i bio sam pozitivno iznenađen kako se i u jednoj takvoj firmi kao što je BH telekom može neko zaposliti bez ikakve štele i davanja mita.
Ja sam čula da tako mogu proći elektrotehničari, programeri i sl. jer Telecomu očajnički fali stručnjaka, preko štele su primili puno pravnika (znam ih sama bar 5) i ekonomista, a među tom" maminom i tatinom djecom" nigdje nijednog stručnjaka.
Bicakciceva snaha u Marketing odjelu, sigurno sa stelom i sa znanjem :mrgreen: :mrgreen: :skoljka:
udrch

#70 Re: BH Telecom - plata

Post by udrch »

Kolika god je plata u ovom Telecomu, ja veće sirotinje od njih nisam vidio..svo ko jedan nikad dinara nemaju..stalno neki krediti i dugovi..
Valjda ih ponese kad se zaposle i prvi put dobiju dvije milje, pa se zaduže do grla, a onda sve na slamku..
jale

#71 Re: BH Telecom - plata

Post by jale »

Ko kaze da se zaposlio u Telekomu u zadnjih 5 godina bez stele, LAZE K'O PAS!!!
JThomas

#72 Re: BH Telecom - plata

Post by JThomas »

ima pojedinačnih slučajeva, što kaže, to su ovi koji na leđima vuku šest-sedam rođaka i amidžića koji ne rade ništa :D
teatarsnova

#73 Re: BH Telecom - plata

Post by teatarsnova »

Falcon wrote:
Pacificgirl wrote:
OVO JE POTPUNO TAČNO, raspisan je bio konkurs za stipendije na 5-oj godini...prijavio sam se legalno i bez ikakve stele dobio stipendiju...sada radim, a u TELECOM-u nemam ni amidzica ni tetica ni babu ni mater ni nikog ni po uzlaznoj ni po silaznoj lozi... i mogu reci da su ovo "jalijaske price" o platama radnika od 3 ili 4 hiljade su smijesne, cistacice 2 milje, ne budite smijesni...TACNO JE ISTO TAKO da nemamo svi isti zivotni put neko dodje na ovaj neko na onaj nacin...ALI nije sve crno KONKURS JE BIO JAVAN svi koji su ispunjavali uslov su LEGALNO PROSLI...
Imam kolegu u ELEKTROPRIVREDI koji je takodje legalno dosao sa fakulteta i daleko su jaci s platama od BH TELECOM-a...A plata kakva je... takva je... hvala Bogu na vrijeme je, a ko ne zna ekonomisat sa 100KM ne zna ni sa 1000KM...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#74 Re: BH Telecom - plata

Post by Truba »

ima i djece koja ne znaju da su im roditelji potegnuli štele...

naravno ako si ko nikola tesla da ćeš bez štele biti primljen u telekom
međutim ovdje govorimo o običnim ljudima kakvih ima na desetine što konkurišu na jedno obično mjesto čiji opis posla može obavljati 100000 ljudi
teatarsnova

#75 Re: BH Telecom - plata

Post by teatarsnova »

komi wrote:ima i djece koja ne znaju da su im roditelji potegnuli štele...

naravno ako si ko nikola tesla da ćeš bez štele biti primljen u telekom
međutim ovdje govorimo o običnim ljudima kakvih ima na desetine što konkurišu na jedno obično mjesto čiji opis posla može obavljati 100000 ljudi
:)) nazalost nisam Nikola Tesla, bio sam malo iznad prosjecnog studenta...nisam se nikad ni trudio da "ganjam" taj prosjek...
Post Reply