Sa laptopom u avion

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

muha_sa

#51 Re: Sa laptopom u avion

Post by muha_sa »

seka wrote:
muha_sa wrote::lol: :lol: :lol: :lol:

ja procitah--s lopatom u avion pa se izbecih :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

kopanje kanala u sveCkoj :lol:

p.s. samo ako imas kratke tole i bradu :skoljka: :mrgreen: :run:
:lol: :lol: :lol:

idem ja busom :lol: ponese Muha i motiku :lol: brada mi ne mere narast da je pušcam od sad do sudnjeg dana :lol:
Konjanik

#52 Re: Sa laptopom u avion

Post by Konjanik »

brance wrote:Pozdrav svima,

Interesuje me da li neko zna kako prijaviti laptop pred put u inostranstvo ako nemam racun ili neku drugu dokumentaciju o laptopu.
Letim za Austriju pa me zanima mogu li novdje na aerodromu uzeti neki papir koji mi sluzi kao dokaz da je laptop moj. Posto cu iz Austrije kasnije direktno za Njemacku na sedmicu, dvije, zelim da imam neki papir, da mi ne kazu u Njemackoj na aerodromu kupio si laptop u Austriji.

Hvala unaprijed :)
Može ti se samo desit da po povratku iz Njemačke u BiH , platiš porez na taj laptop.Meni su prije dva mjeseca kad sam došo iz Amerike u Sarajevu naplatili kaznu od 100dolara jer nisam imo racun za svoj laptop kojeg sam inaće kupio prije više od godinu dana prije toga. Sa opet iduceg petka idem nazad u SADe i moram ponijet svoj laptop i neam pojma šta ce bit hocel mi ga oduzet ili sta.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#53 Re: Sa laptopom u avion

Post by Entropio »

Ja ne mogu da vjerujem da postoje takvi debilni carinici, i to samo kod nas. Koji su to kreteni i šaneri.
Konjanik

#54 Re: Sa laptopom u avion

Post by Konjanik »

Entropio wrote:Ja ne mogu da vjerujem da postoje takvi debilni carinici, i to samo kod nas. Koji su to kreteni i šaneri.
Šta sam mogo jaro nisam nista, prvo mi zatrazio 150dolara ja poceo se pravdat ,psovat i spominjat naseg svemoguceg stvoritelja , kako jeboga led proso od Miamia do Sarajeva 3 aerodroma i carine niko nista mi nije trazio a sad u svojoj zemlji moram platit 150dolara ....i onda me ljubazni carinik uveo u kancelariju i reko : Hajd, ovaj daj mi samo 100dol.i idi!

Šta sam mogo jebote!
drndalo

#55 Re: Sa laptopom u avion

Post by drndalo »

Mogao si ne platiti ako si otvaranjem ikakvog file-a mogao dokazati da je stariji od dan-dva... Znam da meni zvuci lako, jer sam iz SA i tu sam stalno, "domaci"... Sjeo bih tamo ako treba i sat-dva dok pametniji (carina) ne bi popustio... Tebe su uhvatili na foru, veliki koferi, letis preko "bare", jedva cekas da stignes, odspavas, istusiras se, ne da ti se za*ebavat... To ti je njihov APP (Ako Prodje-Prodje) sistem... Iliti, koga ufatise, toga *ebase...

Cinjenica je da vas "preko bare" samo i cekaju, da vam sta naplate, jer nama odavde tesko sta mogu iskamciti... A kad se pojavite sa 2-3 ogromne torbe, njima se lice ozari, odmah znaju da mogu nesto naci...
sarayewo

#56 Re: Sa laptopom u avion

Post by sarayewo »

Konjanik wrote:
Entropio wrote:Ja ne mogu da vjerujem da postoje takvi debilni carinici, i to samo kod nas. Koji su to kreteni i šaneri.
Šta sam mogo jaro nisam nista, prvo mi zatrazio 150dolara ja poceo se pravdat ,psovat i spominjat naseg svemoguceg stvoritelja , kako jeboga led proso od Miamia do Sarajeva 3 aerodroma i carine niko nista mi nije trazio a sad u svojoj zemlji moram platit 150dolara ....i onda me ljubazni carinik uveo u kancelariju i reko : Hajd, ovaj daj mi samo 100dol.i idi!

Šta sam mogo jebote!
Mogao si ga zatjerati u mp3, traziti sefa i sefovog sefa jer on nije mogao carinu da naplati nego htio da te malo po usima opali.

Nauka svima za ubuduce - ako je stvarno tvoj laptop i ako ces ga iznijeti poslije, ne placaj nista nego ako se bas carinik zainati nek ti ga upise u pasos. Onda kad budes izlazio prijavis na carini da oni oznace da je iznesen i kraj price. Nijedna carina na svijetu nema pravo da ti naplati nesto za tvoje licne stvari. Kako neko rece, onda bi te mogli cariniti i za cipele i odjecu i sve ostalo ako si to nekad kupio vani. Gluposti.
jutarnji

#57 Re: Sa laptopom u avion

Post by jutarnji »

Konjanik wrote:Šta sam mogo jaro nisam nista, prvo mi zatrazio 150dolara ja poceo se pravdat ,psovat i spominjat naseg svemoguceg stvoritelja
Ma ja, to se ti malo qrcio, sto amerima i svabovima ne spomenes svevisnjeg? Nek` su ti uzeli 100 dolara, ja
da sam bio na njihovom mjestu jos bih ti i samar svezo. :D
staza

#58 Re: Sa laptopom u avion

Post by staza »

Najbolji su ovi minijaturni kinesko-japanski: ne moraš ih prijavljivat' i ne moraš se molit' Svevišnjem Obami.
amortizer

#59 Re: Sa laptopom u avion

Post by amortizer »

Konjanik wrote:

Interesuje me da li neko zna kako prijaviti laptop pred put u inostranstvo ako nemam racun ili neku drugu dokumentaciju o laptopu.
Letim za Austriju pa me zanima mogu li novdje na aerodromu uzeti neki papir koji mi sluzi kao dokaz da je laptop moj. Posto cu iz Austrije kasnije direktno za Njemacku na sedmicu, dvije, zelim da imam neki papir, da mi ne kazu u Njemackoj na aerodromu kupio si laptop u Austriji.

Može ti se samo desit da po povratku iz Njemačke u BiH , platiš porez na taj laptop.Meni su prije dva mjeseca kad sam došo iz Amerike u Sarajevu naplatili kaznu od 100dolara jer nisam imo racun za svoj laptop kojeg sam inaće kupio prije više od godinu dana prije toga. Sa opet iduceg petka idem nazad u SADe i moram ponijet svoj laptop i neam pojma šta ce bit hocel mi ga oduzet ili sta.
Ovakav tip kazne ne postoji!!!
Da neko nekome uzme tek tako 100$, a ovaj suti......
Odvadi loma... :x
ChataDodajStaHoces

#60 Re: Sa laptopom u avion

Post by ChataDodajStaHoces »

Ma nikakvih problema neces imati... Laptop uz kameru i ostale tehnicke sitnice ti predstavlja standardan LICNI prtljag i kao sto su ti rekli, samo moras izvaditi iz torbe da prodje kroz rentgen i vozdra. Cak sam "dovukao" nov laptop iz amerike preko prijateljice, ustedio 300-400KM carine i poreza na njemu :)
detroit-mercy

#61 Re: Sa laptopom u avion

Post by detroit-mercy »

Konjanik wrote:

Je li ovi nasi znaju da je ovo 21 vijek i da je laptop danas ko digitron prije 25-30 godina. Plus, koliko ljudi danas putuje poslovno.
Ja gluposti boze moj.
shalla

#62 Re: Sa laptopom u avion

Post by shalla »

sarayewo wrote:Dajte ba ne pravite cirkus... non stop sam po avionima sa laptopom, nikad me niko nije nista pitao. Jednom sam na povratku iz US u Sarajevo donio dva laptopa u torbi sa sobom, opet me niko nista nije pitao. Nema potrebe da se bilo sta prijavljuje i komplikuje, ni na jednom aerodromu pa ni kod nas te nece peglati oko laptopa.

@shaqqa - pa to si mog'o mene pitati... :) treba se kao iskljuciti kod polijetanja i slijetanja, a mozes ga upaliti kad prvi put cujes zvonce nakon polijetanja i kada se stjuardese podignu. naravno, trebas koristiti airplane mode.
Upalio sam ja flight mode naravno i pitam nju mogu li se igrati na Iphoneu, kaže ona meni "pa iphone je više kao kompjuter, ne znam baš dal bi bilo ok da je upaljen"...
Glupa turkinja :mrgreen: Hem sam se morao fokusirati na činjenicu da sam u yebenom avionu hem ostadoše one svinje (ili štagod su već) iz angry birds žive i zdrave :mrgreen:
Entropio

#63 Re: Sa laptopom u avion

Post by Entropio »

.
Last edited by Entropio on 20/08/2011 21:34, edited 1 time in total.
Bodkin

#64 Re: Sa laptopom u avion

Post by Bodkin »

@shaqqa hahah :D dobro je neko rekao, samo kod polijetanja i slijetanja sto traje dok stjuardese ne ustanu kod polijetanja ili dok ne dodje i kaze ugasite eletroniku kod slijetanja :-D

@entropio mozes ti i upaliti mob i slusati muziku ali ista stvar,ne dok traje polijetanje ili slijetanje.onda slusas slobodno.ja sve stvari stavljam u airplane mod ali sam ostavio mob jednom da vidim ima li signala i nije mi bilo gore.
Sunrise00

#65 Re: Sa laptopom u avion

Post by Sunrise00 »

shaqqa wrote:
sarayewo wrote:Dajte ba ne pravite cirkus... non stop sam po avionima sa laptopom, nikad me niko nije nista pitao. Jednom sam na povratku iz US u Sarajevo donio dva laptopa u torbi sa sobom, opet me niko nista nije pitao. Nema potrebe da se bilo sta prijavljuje i komplikuje, ni na jednom aerodromu pa ni kod nas te nece peglati oko laptopa.

@shaqqa - pa to si mog'o mene pitati... :) treba se kao iskljuciti kod polijetanja i slijetanja, a mozes ga upaliti kad prvi put cujes zvonce nakon polijetanja i kada se stjuardese podignu. naravno, trebas koristiti airplane mode.
Upalio sam ja flight mode naravno i pitam nju mogu li se igrati na Iphoneu, kaže ona meni "pa iphone je više kao kompjuter, ne znam baš dal bi bilo ok da je upaljen"...
Glupa turkinja :mrgreen: Hem sam se morao fokusirati na činjenicu da sam u yebenom avionu hem ostadoše one svinje (ili štagod su već) iz angry birds žive i zdrave :mrgreen:
ja sam svoj laptop znala uredno izvaditi i upaliti, nista mi niko nije rekao :shock: a i upozore samo da mobiteli moraju biti iskljuceni za vrijeme cijelog leta, ostalo se smije ukljuciti kad avion poleti :D tj. ne smije dok polijece i slijece :D
Last edited by Sunrise00 on 15/01/2011 15:38, edited 1 time in total.
Bodkin

#66 Re: Sa laptopom u avion

Post by Bodkin »

Sunrise00 wrote:
shaqqa wrote:

ja sam svoj laptop znala uredno izvaditi i upaliti, nista mi niko nije rekao :shock: a i upozore samo da mobiteli moraju biti iskljuceni za vrijeme cijelog leta, ostalo se smije ukljuciti kad avion polijece i slijece :D
sva elektronika se mora iskljuciti kod polijetanja i slijetanja
Paco

#67 Re: Sa laptopom u avion

Post by Paco »

U civiliziranom i normalnom svijetu te niko nece pitati za laptop, osim vec spomenutih skeniranja (tek toliko da vide da nema "viska dijelova" u laptopu).

Medjutim, na sarajevskom aerodromu ocekuj svasta. Radio sam u inostranstvu i cesto putovao, a prvi put kad sam se vracao u BiH, laptop, koji sam vec ranije kupio u BiH i nosio ga sa sobom, ocarinjen mi je pod izgovorom da nemam racun.

Ljetos me snasao jos veci belaj, odnosno ispoljavanje krkanluka od strane carinika na sarajevskom aerodromu.
Prilikom povratka s ljetovanja, trazili su mi racun za digitalni aparat i kamkorder (kupljeni u BiH), te iste htjeli ocariniti. Nakon sto sam u napadu huje i bijesa posao da tu aparaturu razbijem pred njima, popustili su i rekli da nema potrebe da se pravi incident te me pustili da prodjem dalje.

Kasnije sam se raspitao i receno mi je da na carini izdaju nekakve potvrde, gore na spratu, salter odmah ispred pasoske kontrole. Na potvrdu se upise tip i marka te serijski broj laptopa, aparata, kamere itd...
Entropio

#68 Re: Sa laptopom u avion

Post by Entropio »

Da rezimiramo, može li neko potvrditi sljedeće:

Carinik NEMA PRAVO da ti ocarini lični prtljag. Ti možeš da odbiješ platiti carinu i reći mu da zove šefa.

?
brance

#69 Re: Sa laptopom u avion

Post by brance »

Entropio wrote:Da rezimiramo, može li neko potvrditi sljedeće:

Carinik NEMA PRAVO da ti ocarini lični prtljag. Ti možeš da odbiješ platiti carinu i reći mu da zove šefa.

?
Identicno pitanje sam i ja zelio da postavim za kraj..

Neki se komentari drasticno 'sudaraju' pa sam malo ne siguran u cijeloj ovoj prici.
Sunrise00

#70 Re: Sa laptopom u avion

Post by Sunrise00 »

Bodkin wrote:
sva elektronika se mora iskljuciti kod polijetanja i slijetanja
pardon, hocu reci ne smije ukljuciti :D lapsus :D :D
Konjanik

#71 Re: Sa laptopom u avion

Post by Konjanik »

amortizer wrote:
Konjanik wrote:

Ovakav tip kazne ne postoji!!!
Da neko nekome uzme tek tako 100$, a ovaj suti......
Odvadi loma... :x
Ne moras mi vjerovat ako ne zelis , al jbga uzli me na fazton nece sljedeci put .
Konjanik

#72 Re: Sa laptopom u avion

Post by Konjanik »

jutarnji wrote:
Konjanik wrote:Šta sam mogo jaro nisam nista, prvo mi zatrazio 150dolara ja poceo se pravdat ,psovat i spominjat naseg svemoguceg stvoritelja
Ma ja, to se ti malo qrcio, sto amerima i svabovima ne spomenes svevisnjeg? Nek` su ti uzeli 100 dolara, ja
da sam bio na njihovom mjestu jos bih ti i samar svezo. :D
U jesi ti jeben!I Amerima i SVABAMA I KINEZIMA I INDIJACIMA I LJUDIMA SVIM MOGUCIH NAICONALNOSTI SAM 100 PUTA OPSOVO BOGA KAD BI MI ZIVCE IZVUKLI,doduse na engleskom ne razumiju oni to na bosanskom kad im kazes
Gray

#73 Re: Sa laptopom u avion

Post by Gray »

Mislim da je dobro to neko iznad rekao, oni to ne bi smjeli raditi, ali kada vide nekoga da dolazi iz amerke i kada procijene da je "odgovarajući" onda zajebaju upravo da bi dobili 50 ili 100 maraka na kafu da b prestali zajebavati. Treba se samo zainatiti, reći ne dam i tražiti šefa, priča bi se potpuno promijenila.
sarayewo

#74 Re: Sa laptopom u avion

Post by sarayewo »

brance wrote:
Entropio wrote:Da rezimiramo, može li neko potvrditi sljedeće:

?
Identicno pitanje sam i ja zelio da postavim za kraj..

Neki se komentari drasticno 'sudaraju' pa sam malo ne siguran u cijeloj ovoj prici.
Zakonski imaju pravo da pregledaju i da kazu da treba cariniti. U tom trenutku vi mozete reci da je to vas licni prtljag (laptop, kamera, itd. - sta god da je u pitanju) i stoga ga ne mogu cariniti. U krajnjoj liniji mogu vas ili:

a) pustiti

b) pustiti, uz to da zapisu podatke robe u pitanju (npr. serijski broj) u vas pasos i da onda morate to pokazati i prijaviti kad budete iznosili.

Ako ne prijavite i oni ne naznace da je izneseno, naredni put kad to primjete mogu vam naplatiti carinu i kaznu povrh toga. Bottom line, ako stvarno unosite nesto za nekoga i nemate namjeru to vratiti nazad i oni vas uhvate, mogu vas carniti - tu se onda dogovarajte da sto bolje prodjete. Ako je stvarno licni prtljag i nosite ga sa sobom u povratku, ne mogou vam apsolutno nista naplatiti. Racuni i ta suplja su navlakusa, ako-prodje-prodje.
proof

#75 Re: Sa laptopom u avion

Post by proof »

Konjanik wrote:

drug,
mozda je najbolje da nadjes broj carine, nazoves, i njima postavis ovo pitanje.
jedino tako ces biti siguran, a usput i nama vamo prenesi sta su ti rekli.
ja sam ti vec reko: nevjeruj ovima sto kazu "ne sikiraj se".
ono sa upisivanjem u pasos vise ne radi. moras imati potvrdu "dokaz" da je porez placen.
to ako ako hoces da si 100% isravan u povratku? ako ces na srecu? onda imas jedno 70% da te niko nista nece pitati pri povratku. pa ti vidi koja ti je opcija bolja.
Post Reply