Ma pa ja. Otprilike tako, mada kako rekoh gore u nekim zemljama ne postoji Opstinsko vjencanje i to je to. Dakle vise tradicija nekih zemalja. A jes' preorucljivo je i pohvalno je Serijatsko vjencanje i za nas Muslimane iz BiH.sanabe wrote:I ja smatram da je malo pregrubo reci da opstinski brak nije validan. I koliko sam shvatila iz odgovora na slicna pitanja na stranici Rijaseta iZ, i drugih stranica na internetu, opstinski brak je validan,a ljudi koji su samo opstinskli vjencani ne zive u bludu, ali se serijetski brak preporucuje.PalaSa Marsa wrote:O tome se radi moja besana. Nasi, ne kazem svi roditelji al' ih ima koj nisu vjencani Serijatski, cak neki od njih nisu ni dobili da kazem Blagosov od svojih roditelja, al' zive i to kako zive. Sve pod butum. Mislim da se ovo kod nas u BiH pocelo primjenjivat' malo kasnije, nije to bilo toliko "aktuelno" prije (moje misljenje na osnovu prica od starijih).sanabe wrote:Bog vam dao lijepo zdravlje, sta skontaste, jel validan ili nije? Ako nije da svoje roditelje vodim da se serijetski vjencaju![]()
Valjda ce htjeti ...
![]()
Udaja-"ukrasti se" u islamu
-
PalaSa Marsa
#51 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
- because_of_you
#52 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
BHF_Manijak wrote:Mashallah, aferim ti bilo...pastirck wrote:Ne mislio sam na zvjezdane staze, nemoj mi se obracati vise Allaha ti.
I ti mi ne pricaj o toleranciji.![]()
I onda ti dodje i pocne pricati kako su inace muslimani blagi po naravi, a ovdje kontra primjera koliko hoces, najprije nek svak pomete ispred svojih vrata pa nek onda spominje "nekad negdje da cemo biti pitani za neke stvari", upalite se ko fitilji...
I ja sam razumjela kao većina, općinski brak (pogotovo kod starijih bračnih parova) je dovoljan, i svakako nije uredu govoriti im da žive u bludu
A svakako da je ljepše i potpunije i sve ostalo obaviti oba vjenčanja
- arte.fakt
#53 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
pa vecina sukoba proizilazi iz nedovoljnog znanja , veliki ucenjaci su provodili godine i godine u ucenju i istrazivanju pojedinog segmetna vjere i na osnovu toga su donosili odredjene presude , a mi bogami iz najbolje namjere i sa toliko malo znanja donesemo odredjen sud o necemu , tako lako. kad se covjek posveti izucavanju odredjene teme i udje u njenu srz tek onda shvati koliko malo zna . Sto se tice vjencanja to je makar lahko rijesiti , priznati serijatsko (vjersko) vjecanje validnim kao sto je to gradjansko vjencanje i stvar je rijesena. Recimo ja sam imao samo serijatsko vjecanje, i nemam potrebu za bilo kojim drugim vjecanjem jer je serijatsko vjecanje priznato i validno kao i gradjansko vjencanje a vjencani list sa serijatkog vjecanja je prihvacen kao validan pravni dokument i ugovor na osnovu kojeg bilo koja strana moze ostvariti svoja prava pred civilnim sudom ...
-
PalaSa Marsa
#54 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
O kojem porducju zemljine kugle govoris da je validno?arte.fakt wrote:pa vecina sukoba proizilazi iz nedovoljnog znanja , veliki ucenjaci su provodili godine i godine u ucenju i istrazivanju pojedinog segmetna vjere i na osnovu toga su donosili odredjene presude , a mi bogami iz najbolje namjere i sa toliko malo znanja donesemo odredjen sud o necemu , tako lako. kad se covjek posveti izucavanju odredjene teme i udje u njenu srz tek onda shvati koliko malo zna . Sto se tice vjencanja to je makar lahko rijesiti , priznati serijatsko (vjersko) vjecanje validnim kao sto je to gradjansko vjencanje i stvar je rijesena. Recimo ja sam imao samo serijatsko vjecanje, i nemam potrebu za bilo kojim drugim vjecanjem jer je serijatsko vjecanje priznato i validno kao i gradjansko vjencanje a vjencani list sa serijatkog vjecanja je prihvacen kao validan pravni dokument i ugovor na osnovu kojeg bilo koja strana moze ostvariti svoja prava pred civilnim sudom ...
- vesna555
#55 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
PalaSa Marsa wrote:Pa ako bih smjela da malo "protumacim", jer sam cula iz prve ruke od ucenog co'jeka o tome. Kaze, eto fino se vjencat' Serijatski zbog radi toga sto ces imat' mogucnost, odnosno garanciju ovom vrstom vjencanja sresti svog izabranika i na onom svijetu. Pa eto, ako laze on (a ne laze, sigurna sam) lazem onda i ja i naravno jos sijaset drugih stvari usko vezanih za ovu vrstu vjencanja.Ductus Holedocus wrote:Ako je validan samo opstinski,sto se onda vjencajemo seriajtski!
??
PS: 'Pak u nekim zemljama ne vazi Opstinsko vjencanje, odnosno nema ga nikako, te se Serijatsko vjencanje moze pripisat i tradiciji nekih zemalja.
-
PalaSa Marsa
#56 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
- arte.fakt
#57 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
u njemackoj u danskoj u svedskoj ... a mislim i da britaniji je isto ...amerika ...PalaSa Marsa wrote:O kojem porducju zemljine kugle govoris da je validno?arte.fakt wrote:pa vecina sukoba proizilazi iz nedovoljnog znanja , veliki ucenjaci su provodili godine i godine u ucenju i istrazivanju pojedinog segmetna vjere i na osnovu toga su donosili odredjene presude , a mi bogami iz najbolje namjere i sa toliko malo znanja donesemo odredjen sud o necemu , tako lako. kad se covjek posveti izucavanju odredjene teme i udje u njenu srz tek onda shvati koliko malo zna . Sto se tice vjencanja to je makar lahko rijesiti , priznati serijatsko (vjersko) vjecanje validnim kao sto je to gradjansko vjencanje i stvar je rijesena. Recimo ja sam imao samo serijatsko vjecanje, i nemam potrebu za bilo kojim drugim vjecanjem jer je serijatsko vjecanje priznato i validno kao i gradjansko vjencanje a vjencani list sa serijatkog vjecanja je prihvacen kao validan pravni dokument i ugovor na osnovu kojeg bilo koja strana moze ostvariti svoja prava pred civilnim sudom ...
-
PalaSa Marsa
#58 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
Izvini sto ti moram rec', al' to nije tacno. Odgovorno tvrdim.arte.fakt wrote:u njemackoj u danskoj u svedskoj ... a mislim i da britaniji je isto ...PalaSa Marsa wrote:O kojem porducju zemljine kugle govoris da je validno?arte.fakt wrote:pa vecina sukoba proizilazi iz nedovoljnog znanja , veliki ucenjaci su provodili godine i godine u ucenju i istrazivanju pojedinog segmetna vjere i na osnovu toga su donosili odredjene presude , a mi bogami iz najbolje namjere i sa toliko malo znanja donesemo odredjen sud o necemu , tako lako. kad se covjek posveti izucavanju odredjene teme i udje u njenu srz tek onda shvati koliko malo zna . Sto se tice vjencanja to je makar lahko rijesiti , priznati serijatsko (vjersko) vjecanje validnim kao sto je to gradjansko vjencanje i stvar je rijesena. Recimo ja sam imao samo serijatsko vjecanje, i nemam potrebu za bilo kojim drugim vjecanjem jer je serijatsko vjecanje priznato i validno kao i gradjansko vjencanje a vjencani list sa serijatkog vjecanja je prihvacen kao validan pravni dokument i ugovor na osnovu kojeg bilo koja strana moze ostvariti svoja prava pred civilnim sudom ...
- arte.fakt
#59 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
sta nije tacno !?PalaSa Marsa wrote:Izvini sto ti moram rec', al' to nije tacno. Odgovorno tvrdim.arte.fakt wrote:u njemackoj u danskoj u svedskoj ... a mislim i da britaniji je isto ...PalaSa Marsa wrote: O kojem porducju zemljine kugle govoris da je validno?
-
PalaSa Marsa
#60 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
Osobe koje su vjencane u svojoj Maticnoj drzavi Serijatsi, a pri tom nemaju dokumenat da su vjencani Opstinski, ne uvazava im se Papir o Serijatskom vjencanju. Ako misle "zivjet' vjerodostojno" po zakonima zemalja bar sto se tice Skandinavije, oni moraju obavit' Opstinsko/Komunalno vjencanje ili ako su Krscani dolazi u obzir i Crkveno vjencanje.
- arte.fakt
#61 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
de se malo bolje informisi ... sto bih se vjecavao u maticnoj drzavi kad postoji islamska zajednica u swe koja ima svoje validne dokumente i njihovi su vjecani listovi validni i vjerodostojni ...PalaSa Marsa wrote:Osobe koje su vjencane u svojoj Maticnoj drzavi Serijatsi, a pri tom nemaju dokumenat da su vjencani Opstinski, ne uvazava im se Papir o Serijatskom vjencanju. Ako misle "zivjet' vjerodostojno" po zakonima zemalja bar sto se tice Skandinavije, oni moraju obavit' Opstinsko/Komunalno vjencanje ili ako su Krscani dolazi u obzir i Crkveno vjencanje.
-
PalaSa Marsa
#62 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
Bubamara draga, nigdje veze. Pa i knjige poticu od ljudi koje ne poznajemo pa ih mi citiramo, jer smo stekli dojam da znaju znaje. Ne znam ja sta je tvoj Dajdza htio i kako je to sve bilo. Samo znam ovo sto sam rekla i u sto sam se uvjerila, bar sto se tice Serijatskog vjenacanja po pitanju kad se pocelo intezivnije "korsitit'". Hvala.BuBaMaR@ wrote:Moji roditelji su u kako kazu ''ono doba'' obavili i serijatsko i općinsko vjencanje 71.godine, i ašikovali su šerijatski.PalaSa Marsa wrote:O tome se radi moja besana. Nasi, ne kazem svi roditelji al' ih ima koj nisu vjencani Serijatski, cak neki od njih nisu ni dobili da kazem Blagosov od svojih roditelja, al' zive i to kako zive. Sve pod butum. Mislim da se ovo kod nas u BiH pocelo primjenjivat' malo kasnije, nije to bilo toliko "aktuelno" prije (moje misljenje na osnovu prica od starijih).sanabe wrote:Bog vam dao lijepo zdravlje, sta skontaste, jel validan ili nije? Ako nije da svoje roditelje vodim da se serijetski vjencaju![]()
Valjda ce htjeti ...
![]()
Pošto je moja mama ostala vrlo mlada bez oca, onda je pristanak tražen preko njenog najstarijeg brata.
Tako da meni neke stvari nisu jasne, u smislu sta znaci ono prije ili poslije. Islam je isti u bilo kojem vaktu, mislim da su ljudi ti koji se mijenjaju.
Eh sad sto se tice ovih nekih prozivki ''imena'', mislim da stvarno nema smisla prozivati ljude koji nisu tu i nisu u mogucnosti da odbrane svoje stavove.
-
PalaSa Marsa
#63 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
Zbog radi toga, sto papir o Serijatskom vjencanju nije validan u 'pomenutim nam drzavama.arte.fakt wrote:de se malo bolje informisi ... sto bih se vjecavao u maticnoj drzavi kad postoji islamska zajednica u swe koja ima svoje validne dokumente i njihovi su vjecani listovi validni i vjerodostojni ...PalaSa Marsa wrote:Osobe koje su vjencane u svojoj Maticnoj drzavi Serijatsi, a pri tom nemaju dokumenat da su vjencani Opstinski, ne uvazava im se Papir o Serijatskom vjencanju. Ako misle "zivjet' vjerodostojno" po zakonima zemalja bar sto se tice Skandinavije, oni moraju obavit' Opstinsko/Komunalno vjencanje ili ako su Krscani dolazi u obzir i Crkveno vjencanje.
- arte.fakt
#64 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
opet ti kazem informisi se bolje . Lupas . Vjencani list IZ je priznat i validan ....PalaSa Marsa wrote:Zbog radi toga, sto papir o Serijatskom vjencanju nije validan u 'pomenutim nam drzavama.arte.fakt wrote:de se malo bolje informisi ... sto bih se vjecavao u maticnoj drzavi kad postoji islamska zajednica u swe koja ima svoje validne dokumente i njihovi su vjecani listovi validni i vjerodostojni ...PalaSa Marsa wrote:Osobe koje su vjencane u svojoj Maticnoj drzavi Serijatsi, a pri tom nemaju dokumenat da su vjencani Opstinski, ne uvazava im se Papir o Serijatskom vjencanju. Ako misle "zivjet' vjerodostojno" po zakonima zemalja bar sto se tice Skandinavije, oni moraju obavit' Opstinsko/Komunalno vjencanje ili ako su Krscani dolazi u obzir i Crkveno vjencanje.
-
PalaSa Marsa
#65 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
Dragi fakte, ne trebas mi se tako obracat', nemas potrebe, sve'dno ja ovo nisam izmislila, ljudi su to napraili tako. Odgovorno tvrdim da se ne priznaje, na zalost. Shvati, nadam se da hoces, da kad su ljudi vjencani pred Sudom/Opstinom da ih se gleda k'o kompletnu porodicu i da taj papir koji je zaveden u knjigu vjencanih je u, da kazem Bazi i dokazuje da su ti ljudi vjencani i da su supruznici i svoj vjencani list mogu iskoristit' u razlicite svrhe. Dok Serijatsko vjencanje, odnosno list koji (ne znam odakle i gdje ide kad se potpise) ne ide u bazu koja je neophodna za vadjenje bilo kojeg dokumenta koji je u datom momentu potreban porodici, clanu porodite te se tim i ne uvazava njegova vrijednost (na zalost opet).
PS: Mogu ti dat' i primjer sta se desi kad su ljudi (samo) vjencani Serijatski. Tuzno, al' istinito.
PS: Mogu ti dat' i primjer sta se desi kad su ljudi (samo) vjencani Serijatski. Tuzno, al' istinito.
- arte.fakt
#66 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
pricas rekla kazala i to pricas osobi koja je aktivna u organima IZ u skandinaviji . Skenirat cu ti da vidis kako izgleda vjecani list IZ u skandinaviji na danskom ili svedskom .PalaSa Marsa wrote:Dragi fakte, ne trebas mi se tako obracat', nemas potrebe, sve'dno ja ovo nisam izmislila, ljudi su to napraili tako. Odgovorno tvrdim da se ne priznaje, na zalost. Shvati, nadam se da hoces, da kad su ljudi vjencani pred Sudom/Opstinom da ih se gleda k'o kompletnu porodicu i da taj papir koji je zaveden u knjigu vjencanih je u, da kazem Bazi i dokazuje da su ti ljudi vjencani i da su supruznici i svoj vjencani list mogu iskoristit' u razlicite svrhe. Dok Serijatsko vjencanje, odnosno list koji (ne znam odakle i gdje ide kad se potpise) ne ide u bazu koja je neophodna za vadjenje bilo kojeg dokumenta koji je u datom momentu potreban porodici, clanu porodite te se tim i ne uvazava njegova vrijednost (na zalost opet).
-
PalaSa Marsa
#67 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
E haj' svega ti. I sibni mi na pp, haj' eto svegati osobo iz organa u SKndinaviji.

I uz to, objasni nam u koje svrhe sluzi papir o Serijatskom vjencanju. NEbilotizahmetile.
I uz to, objasni nam u koje svrhe sluzi papir o Serijatskom vjencanju. NEbilotizahmetile.
- arte.fakt
#68 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
to je validan ugovor sklopljen pred svjedocima i sluzi kao pravni dokument .PalaSa Marsa wrote:E haj' svega ti. I sibni mi na pp, haj' eto svegati osobo iz organa u SKndinaviji.![]()
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#69 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
hmmm, lijepo, lijepo...
da ja zovnem madnera na temu da malo zbijete redove, a?
-
PalaSa Marsa
#70 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
Cemu sluzi, u koje pravne svrhe?arte.fakt wrote:to je validan ugovor sklopljen pred svjedocima i sluzi kao pravni dokument .PalaSa Marsa wrote:E haj' svega ti. I sibni mi na pp, haj' eto svegati osobo iz organa u SKndinaviji.![]()
-
PalaSa Marsa
#71 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
Chmoljo wrote:hmmm, lijepo, lijepo...
-
Zoya
#72 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
Marsy, priznato je vjencanje po serijatu i u Skandinaviji i validan je dokumenat isto kao i ovaj opstinski/ crkveni ili kakav vec...
-
PalaSa Marsa
#73 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
Aha, mozes li s' njim izvadit' Licnu, Rodni ili 'pak Pasos?Zoya wrote:Marsy, priznato je vjencanje po serijatu i u Skandinaviji i validan je dokumenat isto kao i ovaj opstinski/ crkveni ili kakav vec...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#74 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
pogrešno si me shvatila... nisam uopšte opominjao, nemam razloga za to...PalaSa Marsa wrote:Chmoljo wrote:hmmm, lijepo, lijepo...
da ja zovnem madnera na temu da malo zbijete redove, a?Evo necu vise .
![]()
A trebala sam. Sta da radim.
![]()
-
PalaSa Marsa
#75 Re: Udaja-"ukrasti se" u islamu
Chmoljo wrote:pogrešno si me shvatila... nisam uopšte opominjao, nemam razloga za to...PalaSa Marsa wrote:Chmoljo wrote:hmmm, lijepo, lijepo...
da ja zovnem madnera na temu da malo zbijete redove, a?Evo necu vise .
![]()
A trebala sam. Sta da radim.
![]()