BRAK

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply

Moje bracno ne/iskustvo

U braku sam i sretan/sretna sam
60
27%
Bio/bila sam u braku i razocaran/a sam
6
3%
U braku sam i nisam sretan/sretna
13
6%
Razveden/a sam, zelim novi brak
10
4%
Planiram brak - nadam se najboljem
89
39%
Ne planiram brak
48
21%

Total votes: 226

pustopoljina

#51 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by pustopoljina »

babyline wrote:zivjela sam nekad u zemlji gdje je bilo moguce napraviti trogodisnju pauzu na ime odgoja djece.. to se smatra period kada malisanima najvise treba da budu s roditeljem... meni se to cinilo bas nekako super.. e sad ne znam koliko je i dalje nakon recesije primjenjivo... a kod nas se zene vracaju na posao nakon 2-3 ili cak 6 mjeseci.. brr. poznajem osobu koja je imala tako sacinjen ugovor da se je jadna vratila nakon 2 ipo semice godisnjeg nakon porodjaja...
alo ovo je sroz Off topic
nije ovo uopste offtopic

ovo je bitna stavka.
za mene brak kao institucija ima smisla iskljucivo ako ima djece u njemu.
inace ne vidim razlog zasto bi dvoje ljudi potpisivali izvrsenje nekih duznosti, postovanje prava...niti razloga da se ostaje u necemu sto vise nicemu ne vodi. osim ako imas djecu i imas obavezu skrbiti o njima.

prije sam bila mladja i kontala sam- kad ja rodim- trk' na posao. onda sam se vise susretala sa djecom i sada mi je nepojmljivo ostaviti dijete od 3 mjeseca u jaslicama ili 6 mjeseci.
toliko je neuroticnih ljudi, zanemarene djece, a materijalno sve imaju. citavo drustvo cine generacije i generacije djece odgojene u jaslicama. isto kao u pcelinjoj kosnici. porodica je sve labavija.
mislim da uz dijete treba ostati sigurno godinu dana.
a godinu dana pauze na poslu nije malo.
ukljuciti se ponovo u posao...ovdje gdje sam, skoro sve zene koje imaju djecu rade pola radnog vremena. to im uglavnom odgovara. ipak neke zele raditi puno radno vrijeme, ali im ne daju. previse su troskali. previse izostaju.
ako ti nemas mogucnost da zaradis musku platu- kako tvoj delija moze ocekivati bukvalno 50:50 ravnopravnost glede troskova? pa ko je god ostavio dijete u vrticu, zna da to nije besplatno.
i to je necije vrijeme, i to su pare.
samo kad je zena kod djeteta u kuci- onda je to izgubljeno vrijeme i gledanje serija.
(opet- kod nekih i jeste. neke zaista oko djece dok je muz na poslu dva puta promijene pelene i daju 3 puta flasicu, koju razmute i ohlade za 10 minuta. i samo tv. a namisljaju sta im treba...)
jednom je ovdje neka domacica i mlada mama nosila onaj pedometar, sto mjeri broj koraka...ugl. PUNO je posla obavila za to vrijeme. onog dosadnog, nevidljivog, kucnog posla- vidljivog samo kad se ne uradi.
srecom, ovdje i ocevi mogu ostati sa djecom i mislim da to uopste nije lose, da se malo izmjenjuju.
djetetu je vazno da je neko od roditelja tu, ne mora to biti mama...a oboje steknu realniju sliku o svemu. niko ne uzdize nijedan aspekt do neba.
i kod nas ima super oceva, za koje vidis koliko voli i pazi dijete i koliko mu se dijete raduje kad ga ovaj uzme. mijenjaju se te stvari. ali ima i onih...koji tek kad ostare, skontaju sta su napravili.
kmirsad

#52 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by kmirsad »

babyline wrote:
burek_in_space wrote:
babyline wrote: kad se zenis
U subotu, ko i svi bosanci. :D
slijedecu ?
...naravno... neku sljedeču... :-D
dr.Gonzo

#53 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by dr.Gonzo »

Sta mozes u braku, a da nisi mogao/la prije braka?

Osim razvesti se :lol:
kmirsad

#54 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by kmirsad »

Nadam se da ni ovo neče biti off...
Šta bi o ženi trebao znati svaki muškarac, prije ulaska u brak... čak i prije ulaska u probni rad... :)

Ductus Holedocus

#55 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Ductus Holedocus »

Zoya wrote:
be highirly wrote:za brak ali sa obaveznim, barem sestomjesecnim, prije bracnim zajednickim zivljenjem :D
Svakakve gluposti :o
K'o da se insan ne moze "pokvariti" psolije 10 godina braka..
A ako si bio s tom osobom u nekoj vezi,valjda znas sta voli,sta ne..

Dok je BABO ŠĆERI zenio sve je bolje bilo..
kmirsad

#56 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by kmirsad »

babyline wrote:.. i vuk sit i ovce na broju..
... reče vuk ... i poje...pojede čobanicu... :)
Wutkica

#57 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Wutkica »

burek_in_space wrote:Zashto se zheniti, pored ovoliko cura spremnih na sve i svashta?! 8-)
i josh moderator tztztz :lol: :lol: jadne curice :lol:
MufljuzMali

#58 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by MufljuzMali »

Žene najviše vole bogate i uspješne muškarce

Žene se još uvijek žele udati za muškarce koji su bolje obrazovani i zarađuju više novca od njih, rezultati su istraživanja koje je objavio britanski "Daily Telegraph".
Priča kako žene ne žele biti finansijski ovisne o svom muškarcu je ništa više nego mit......

http://www.sarajevo-x.com/lifestyle/vez ... /110104089
kmirsad

#59 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by kmirsad »

Wutkica wrote:
burek_in_space wrote:Zashto se zheniti, pored ovoliko cura spremnih na sve i svashta?! 8-)
i josh moderator tztztz :lol: :lol: jadne curice :lol:
tz... ah... ti tz...
pustopoljina

#60 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by pustopoljina »

potpuni stranac wrote:
pustopoljina wrote:ja svoj izgovor zivim, a koji je tvoj sto si u takvom braku?
Mlada, moram te razočarati, obzirom da nisi u stanju sama skontati, moj post je bio karikiranje. :D
jedan od onih koji kukaju radi reda?

najvise volim ove sto malo pljucnu po zenama, pa onda kazu da su se salili.

@baby
fercera, naravno. u teoriji.
u praksi je daj sta das.
imas i ono jos manje-nekih 10-13 sati...samo ti to upropastava prosjek za penziju, a nekad vise para daje drzava sto cuvas dijete kuci, nego sto uspijes tako zaraditi.

sto se tice ove drzave- imam osjecaj da vise forsira roditeljstvo, nego rad zene. valjda zato sto je natalitet, jel' prelos.
za neke poslove, kad sve izracunas, isplativije imati dijete i biti uz njega (dok je maleno), nego raditi ako nije puno radno vrijeme.
a za one super poslove- ionako ih dobijaju u prvom redu muskarci.
Ductus Holedocus

#61 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Ductus Holedocus »

MufljuzMali wrote:Žene najviše vole bogate i uspješne muškarce

Žene se još uvijek žele udati za muškarce koji su bolje obrazovani i zarađuju više novca od njih, rezultati su istraživanja koje je objavio britanski "Daily Telegraph".
Priča kako žene ne žele biti finansijski ovisne o svom muškarcu je ništa više nego mit......

http://www.sarajevo-x.com/lifestyle/vez ... /110104089
Bezveze..
Ja vjerujem i dalje u onunasu,"nasla krpa zakrpu",ili boljr receno"naso lonac,poklopac"
potpuni stranac

#62 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by potpuni stranac »

pustopoljina wrote:
potpuni stranac wrote:
pustopoljina wrote:ja svoj izgovor zivim, a koji je tvoj sto si u takvom braku?
Mlada, moram te razočarati, obzirom da nisi u stanju sama skontati, moj post je bio karikiranje. :D
jedan od onih koji kukaju radi reda?

najvise volim ove sto malo pljucnu po zenama, pa onda kazu da su se salili.

.
imam utisak da ova frustraciju potiče iz kuće? :-) :-) :-)
Korisnicko ime

#63 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Korisnicko ime »

MufljuzMali wrote:Priča kako žene ne žele biti finansijski ovisne o svom muškarcu je ništa više nego mit......
Svaka zena koja u danasnje vrijeme zeli biti finansijski ovisna o "svom" muskarcu je plitka k'o Miljacka...
pustopoljina

#64 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by pustopoljina »

ma shvati kako hoces- svoje misljenje sam napisala u prvom postu na ovoj temi.

ti si taj koji si napisao da hoces da te zena pusti na miru.
da za sve imaju izgovor.
a onda si se malo salio.
pustopoljina

#65 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by pustopoljina »

@baby
ti znas da postoje te kvote koje se forsiraju da bi se ostvarila ta ravnopravnost...
sta da ti kazem.
na fakultetu vise studentica, nego studenata. a na predavanjima 90% profesori.
Šef

#66 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Šef »

babyline wrote:
Korisnicko ime wrote:
MufljuzMali wrote:Priča kako žene ne žele biti finansijski ovisne o svom muškarcu je ništa više nego mit......
Svaka zena koja u danasnje vrijeme zeli biti finansijski ovisna o "svom" muskarcu je plitka k'o Miljacka...
nemoj tako, ima dana kad i Miljacka nabuja ........
Rijetko doduše ali ima. :)
*mima*

#67 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by *mima* »

Image
Zoya

#68 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Zoya »

.
Last edited by Zoya on 27/01/2013 20:05, edited 1 time in total.
Wutkica

#69 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Wutkica »

Kaze kako ces im zacepiti usta na svadbama "ti si slijedeća "....pa fino kad dodju na sahranu ili dzenazu ti kazes "ti si slijedeća" :lol: :lol: :thumbup:
Šef

#70 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Šef »

Zoya wrote:Nazalost malo njih razmisli o braku prije negu stupi u isti. Mnogo njih se uzmu zato sto eto drustvo im se poozenilo i poudalo i doslo je red i na njih, a jesu li sjeli i razmisli sta kad se uzmemo? Sta dalje? Sumnjam..
Ja nekako i dalje vjerujem u brak, u harmoniju istog. Vjerujem da sa jednom osobom mozes biti sretan cjelog zivota a da ti ne dosadi, da mozes stvarati sa njim/njom.
Ovaj odnos ide mnogo dalje od culne i emocionalne privlacnosti i ulazi u sferu duhovnog "jedinstva" do koje se jedino moze doci ako se oba partnera potcinjavaju Bogu i jedno drugom. Da brak traje dok vas smrt ne rastavi je nesto sto oba partera treba da postave za prioritet.
Upravo tako. Brak je nešto što se gradi, izgradjuje, a ne nešto što je samo sebi svrha.
Lady Agora

#71 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by Lady Agora »

be highirly wrote:za brak ali sa obaveznim, barem sestomjesecnim, prije bracnim zajednickim zivljenjem :D
Ovo bi bilo stvarno preporučljivo. Zajednički život je jedan novi izazov, tada ulazite u jednu novu fazu upoznavanja
i ne treba se obeshrabriti ako se u prvo vrijeme čini da su dnevne rutine nekompatibilne. Stvarima je potrebno
vrijeme da se uhodaju.

Što se tiče beba i male djece, to je "next level". Znala sam slučajeve gdje izuzetno uspješne žene, čak sa vodećim
pozicijama u firmama, se potpuno "izgube" kada dođe beba u kuću i mjeseci prođu i ne učine ništa dalje u svojoj
profesiji. Ovde je jako potreban "time managment" i dobro je imati neka iskustva sa bebama a naravno pomoć
majke, sestre ili plaćene kučne pomoćnice je jako bitna.
Bitno je potpuno integrisati bebu u svoj život, ja iako nemam svoje djece rado radim babysitting i nemam zapravo poteškoća
kada je beba tu kada radim kući ili u firmi. Ali tu na primjer ima dosta trikova koje treba skontati, npr. ja bebi
uvijek pričam šta trenutno radim itd. :D :-D
pustopoljina

#72 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by pustopoljina »

Zoya wrote:Nazalost malo njih razmisli o braku prije negu stupi u isti. Mnogo njih se uzmu zato sto eto drustvo im se poozenilo i poudalo i doslo je red i na njih, a jesu li sjeli i razmisli sta kad se uzmemo? Sta dalje? Sumnjam..
Ja nekako i dalje vjerujem u brak, u harmoniju istog. Vjerujem da sa jednom osobom mozes biti sretan cjelog zivota a da ti ne dosadi, da mozes stvarati sa njim/njom.
Ovaj odnos ide mnogo dalje od culne i emocionalne privlacnosti i ulazi u sferu duhovnog "jedinstva" do koje se jedino moze doci ako se oba partnera potcinjavaju Bogu i jedno drugom. Da brak traje dok vas smrt ne rastavi je nesto sto oba partera treba da postave za prioritet.
sve to i ja i dalje mislim,
samo ne za brak, nego za odnos dvoje ljudi.

je li te ikad bario ozenjen i govorio kako bi te zenio :-)
isto da dodje fikret abdic i izda ti mjenicu.
potpuni stranac

#73 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by potpuni stranac »

pustopoljina wrote:@baby
ti znas da postoje te kvote koje se forsiraju da bi se ostvarila ta ravnopravnost...
sta da ti kazem.
na fakultetu vise studentica, nego studenata. a na predavanjima 90% profesori.
e ove afž su mi najdraže. pa šta bi sad trebalo vam guzovače davati doktorate da bi ispunili te nekakve famozne kvote?
pustopoljina

#74 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by pustopoljina »

naravno.
batusk99

#75 Re: BRAK - DA ILI NE?

Post by batusk99 »

Preduslov za uspješan brak je ne ulaziti u brak mlad, ne mislim na godine nego na emotivnu zrelost i onda kada se spoje dvoje realista ne može biti fule. To unaprijed idealiziranje, zamišljanje, planiranje pada u vodu jer je daleko od stvarnosti. Još jedna greška je upoređivanje brakova jer je svaki brak poseban i jedinstven, ali ono što bi trebalo biti zajedničko svima jeste čuvanje i njegovanje braka kao neke svetinje!
Post Reply