B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

konrad

#51 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by konrad »

tbv wrote:
konrad wrote:
tbv wrote:Ti se pravis lud ili si nagrajso. Ja ti podebljam dio posta, odnosno recenicu koju ti komentiram, napisem ti cinjenicu koja obuhvata vrijeme nastanka bosanskohercegovacke problematike, a ti kao da zelis da kazes da je istorija zaborav, i da nije nista vazno osim sada, a i za ovo sada nemas nikakve legalne potpore, jer je sve ono sto dovodis u pitanje u vezi Hrvata u skladu sa ustavom. Znaci opet idemo nazad, jer je upravo sve vezano za one dane kad su svi principi ravnopravnosti i demokratije pali, 21. oktobra 1991., kad su (tvoji, tvoji, garant 100%) predstavnici bosanskih srba prestali da ucestvuju u radu legalnih institucija RBiH, a zatim 24. oktobra 1991. osnovali "Skupstinu srpskog naroda u BiH".
OK, da li to znaci da se ti prakticno slazes da na primjeru da Hrvati ne mogu da izaberu svog predstavnika, a Bosnjaci i Srbi mogu, padaju svi principi ravnopravnosti i demokratije ?

Sto se tice pominjanja 1991/1992 ja se tu mogu sa tobom sloziti. To nije imalo veze sa demokratijom, ali sada je 2011 godina i ne mogu se sada pravdati lose stvari sa onim iz proslosti. Na taj nacin ne mozemo da stignemo nigdje.
Umjesto da se Hrvatim obezbjedi ravnopravan polozaj, besmisleno je prakticno reci da necemo dati Hrvatima ravnopravnost zbog necega sto su uradili Srbi prije 20 godina, a da sada ti Srbi nemaju uopste ucesca u izboru hrvatskog predstavnika.
Dajte ljudi makar malo objektivnosti.
Postenije bi bilo reci bas nas briga, to nam omogucava zakon, sta hocete.
Ne, naprotiv, briga me. Po meni bi najpravilnije bilo da se na snagu vrati zadnji legalni ustav RBiH, a sa njim i njen suverenitet u cijelosti. To ne samo da bi donijelo ravnopravnost vec i napredak. Ova ludacka kosulja je kao svijetska serija Truman Show-a, u kojoj su gradjani BiH glavni protogonisti.
Jos samo da objasnis kako bi to donijelo ravnopravnost. Ako se sada preglasavaju Hrvati, sto se ne bi preglasavali i u tom slucaju.
Mislim to sto ti kazes da bi bilo najbolje bez ikakvih argumenata, ne znaci nista. Zasto bi ti Hrvati vjerovali, kada sada podrzavas da Bosnjaci biraju njihove predstavnike, jer jednostavno mogu, ima ih vise.
tbv

#52 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by tbv »

konrad wrote:Jos samo da objasnis kako bi to donijelo ravnopravnost. Ako se sada preglasavaju Hrvati, sto se ne bi preglasavali i u tom slucaju.
Mislim to sto ti kazes da bi bilo najbolje bez ikakvih argumenata, ne znaci nista. Zasto bi ti Hrvati vjerovali, kada sada podrzavas da Bosnjaci biraju njihove predstavnike, jer jednostavno mogu, ima ih vise.
Donijelo bi ravnopravnost jer bi tad BiH vise bila gradjanska a manje nacionalna. Sto se tice tvojih teza o preglasavanju, takve teze su odvele BiH u krvavi rat, stradanja, etnicke cistke. Tvoj cilj je da nabrojniji narod u BiH nema apsulutno nikakvih prava, jer ti zelis da manjina odlucuje o odlukama vecine, - to nema nigdje u svijetu, ako ima, de molim te upoznaj me sa tim cinjenicama.
konrad

#53 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by konrad »

tbv wrote:
konrad wrote:Jos samo da objasnis kako bi to donijelo ravnopravnost. Ako se sada preglasavaju Hrvati, sto se ne bi preglasavali i u tom slucaju.
Donijelo bi ravnopravnost jer bi tad BiH vise bila gradjanska a manje nacionalna. Sto se tice tvojih teza o preglasavanju, takve teze su odvele BiH u krvavi rat, stradanja, etnicke cistke. Tvoj cilj je da nabrojniji narod u BiH nema apsulutno nikakvih prava, jer ti zelis da manjina odlucuje o odlukama vecine, - to nema nigdje u svijetu, ako ima, de molim te upoznaj me sa tim cinjenicama.
Eki moj cilj je da najbrojniji narod nema nikakvih prava zato sto sam rekao da Hrvati vise nece nikad moci da izaberu svog clana Predsjednistva.
Znaci ako se Hrvatima omoguci da biraju svog clana predsjednistva to oduzima sva prava Bosnjacima.
Fakat makar malo objektivnosti, eto jedan trun.
I ti pricas o gradjanskoj drzavi, a trubis o nekakvoj neravnopravnosti, ali samo jednog naroda, a za druge te bas briga.
Pa drugar moj, zamisli tek sta bi pisao da su Hrvati ili Srbi izabrali bosnjackoj predstavniika. Npr Dzevada Galijasevica.
Pokusaj makar shvatiti o kakvoj se neravnopravnosti Hrvata ovde radi i ti bi to rjesio sistemom jedan covjek jedan glas, gdje bi se sta promijenilo sa ovakvom svijescu.
tbv

#54 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by tbv »

konrad wrote:Eki moj cilj je da najbrojniji narod nema nikakvih prava zato sto sam rekao da Hrvati vise nece nikad moci da izaberu svog clana Predsjednistva.
Znaci ako se Hrvatima omoguci da biraju svog clana predsjednistva to oduzima sva prava Bosnjacima.
I ti pricas o gradjanskoj drzavi, a trubis o nekakvoj neravnopravnosti, ali samo jednog naroda, a za druge te bas briga.
Pa drugar moj, zamisli tek sta bi pisao da su Hrvati ili Srbi izabrali bosnjackoj predstavniika. Npr Dzevada Galijasevica.
Pokusaj makar shvatiti o kakvoj se neravnopravnosti Hrvata ovde radi i ti bi to rjesio sistemom jedan covjek jedan glas, gdje bi se sta promijenilo sa ovakvom svijescu.
Eki moj cilj je da najbrojniji narod nema nikakvih prava zato sto sam rekao da Hrvati vise nece nikad moci da izaberu svog clana Predsjednistva.
A zar ne bi bilo normalnije, kao i u cijelom svijetu, da bude jedan predsjednik i da ga biraju svi drzavljani BiH?
Ne, briga me, zato i pisem da je u BiH vise potrebna gradjanska svijest, svijest kroz koju ces ti da osjetis vise sto ti komsiju tisti. Kad spomenem najbrojniji narod, mislim na sve nesrbe i nehrvate, koji se ne bore za svoja neka ekskluzivna prava nad drzavom BiH, vec se bore za suzivot u istoj.
Jedan covjek jedan glas, zasto to za tebe nije moguce na nivou BiH a zelis to da se sprovodi na nivou tri entiteta? (kazem tri, jer tezis na tome)
I de molim te, kad ti postavim pitanje i kazem da mi pruzis cinjenice, to i uradis. Hvala.
konrad

#55 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by konrad »

tbv wrote:Ne, briga me, zato i pisem da je u BiH vise potrebna gradjanska svijest, svijest kroz koju ces ti da osjetis vise sto ti komsiju tisti. Kad spomenem najbrojniji narod, mislim na sve nesrbe i nehrvate, koji se ne bore za svoja neka ekskluzivna prava nad drzavom BiH, vec se bore za suzivot u istoj.

I sta ti radis po tom pitanju, podrzavas cinjenicu da Hrvati ne mogu da izaberu svoj predsjednika, a Bosnjaci i Srbi mogu. Da te je zaista briga rekao bi, pa ljudi to je zaista protivno svakom poimanju ravnopravnosti.
tbv wrote:Jedan covjek jedan glas, zasto to za tebe nije moguce na nivou BiH a zelis to da se sprovodi na nivou tri entiteta? (kazem tri, jer tezis na tome)
I de molim te, kad ti postavim pitanje i kazem da mi pruzis cinjenice, to i uradis. Hvala.

Gdje sam ja rekao da podrzavam tri entiteta. Ne izmisljaj. Ja sam rekao da Hrvati ne mogu da izaberu svog prestavnika u Predsjednistvu, a ti ako se ne slazes sa tim misljenjem, argumentovano me ubijedi da mogu.
Pusti sad price o gradjanskoj drzavi, ako je iko za gradjansku drzavu onda sam to ja, tema je jasna. Procita naslov.
tbv

#56 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by tbv »

konrad wrote:Gdje sam ja rekao da podrzavam tri entiteta. Ne izmisljaj. Ja sam rekao da Hrvati ne mogu da izaberu svog prestavnika u Predsjednistvu, a ti ako se ne slazes sa tim misljenjem, argumentovano me ubijedi da mogu.
Pusti sad price o gradjanskoj drzavi, ako je iko za gradjansku drzavu onda sam to ja, tema je jasna. Procita naslov.
Necu ti vise nista objasnjavati kad ti to sve znas, samo sto se pravis lud. Ja sam ti rekao da je bolje za sve nas da je jedan predsjednik, drzava bez entiteta i ustav s kojim ce svi gradjani biti ravnopravni, a ti meni tupis o nekoj hrvatskoj ugrozenosti, pa pobogu nije neko ugrozen ako ja glasam za Komsica zato sto mogu, oni su ugrozeni zato sto je sadasnji tzv. ustav nametnut i cirkus je od ustava. Ne moze se samo ustav mijenjati da bi se podesio jednom narodu, treba ga mjenjati iz korjena i u totalu, da zadovolji potrebe svih gradjana.

I da ti malo pojednostavim, da me ne prozivas vise za ratnog huskaca;
zamislimo BiH kao jednu normalnu Europsku drzavu koja ima jednog predsjednika, politicare koji se bore kako da poboljsaju zivot gradjana, da zakon funkcionira bez mijasanja politike, a takodje i sport, kultura, nauka i vjera. I onda dodje dan glasanja, na listi za predsjednika BiH Dodik koji je, eto zamislimo napravio autoput Trebinje - Bihac, napravio novi Agrokomerc, izgradio aerodrome i svemirske brodove. A ispod na listi Izetbegovic Alija ili Bakir koji nisu bas mnogo ucinili za gradjane zato sto nisu sposobni. A ispod njih Covic ili Ljubic koji nisu nista uradili za narod ali jesu za sebe.

Sta mislis kome bi ja dao svoj glas? Da ti pomognem - Dodiku.
konrad

#57 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by konrad »

tbv wrote:I da ti malo pojednostavim, da me ne prozivas vise za ratnog huskaca;
zamislimo BiH kao jednu normalnu Europsku drzavu koja ima jednog predsjednika, politicare koji se bore kako da poboljsaju zivot gradjana, da zakon funkcionira bez mijasanja politike, a takodje i sport, kultura, nauka i vjera. I onda dodje dan glasanja, na listi za predsjednika BiH Dodik koji je, eto zamislimo napravio autoput Trebinje - Bihac, napravio novi Agrokomerc, izgradio aerodrome i svemirske brodove. A ispod na listi Izetbegovic Alija ili Bakir koji nisu bas mnogo ucinili za gradjane zato sto nisu sposobni. A ispod njih Covic ili Ljubic koji nisu nista uradili za narod ali jesu za sebe.

Sta mislis kome bi ja dao svoj glas? Da ti pomognem - Dodiku.
Svaka cast. I ja bi isto tako dao glas. Mislim ne za Dodika :D nego ko je najbolji za narod.
Hipatija

#58 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by Hipatija »

@konrad, malo si pod uticajem propagandnih poruka nacionalistički opredijeljenih političara. Nigdje (ni u teoriji ni u praksi) nije dogovoreno niti propisima utvrđeno da Bošnjaci, Srbi, Hrvati biraju „svog predstavnika“. Tako se ne organizuje biranje (glasanje).
Ništa Hrvati nisu ravnopravniji/neravnopravniji, u povoljnijem/nepovoljnijem položaju što je Predsjednik Federacije Živko Budimir/Borjana Krišto. Ravnopravnost/neravnopravnost ne ovisi od tog da li će član Predsjednišva biti Ivo Miro Jović ili Željko Komšić. To je „lažnjak“ koji su osmislili i izmislili HDZ-ovci!
Dogovoreno je i propisima uređeno da organi vlasti i... odražavaju nacionalnu (etničku) strukturu stanovništva i te odredbe treba da se poštuju. Onaj ko sebi uzima za pravo da ocjenjuje „prave“/“krive“, „legitimne“/“nelegitimne“, „kamuflirane“/“nekamuflirane“ – predstavnike je osoba ( ili grupacija, ili politika) koja je za osudu i koju treba sprečavati i onemogućavati (pa makar bila i 100% na nekom području ili u nekoj grupaciji)!
SVI U BiH, na cijeloj teritoriji i u svim grupacijama, SU RAVNOPRAVNI I JEDNAKOVRIJEDNI i za kandidovanje i za biranje i za obavljanje funkcija vlasti i političkog djelovanja (zastupanja i predstavljanja)!
konrad

#59 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by konrad »

Hipatija wrote:@konrad, malo si pod uticajem propagandnih poruka nacionalistički opredijeljenih političara. Nigdje (ni u teoriji ni u praksi) nije dogovoreno niti propisima utvrđeno da Bošnjaci, Srbi, Hrvati biraju „svog predstavnika“. Tako se ne organizuje biranje (glasanje).
Eki ja pod uticajem nacionalisticki orijentisanih politicara :lol:
Naravno da nije dogovoreno, sta jos kod nas moze da se dogovori :lol:
Hipatija wrote:Ništa Hrvati nisu ravnopravniji/neravnopravniji, u povoljnijem/nepovoljnijem položaju što je Predsjednik Federacije Živko Budimir/Borjana Krišto. Ravnopravnost/neravnopravnost ne ovisi od tog da li će član Predsjednišva biti Ivo Miro Jović ili Željko Komšić. To je „lažnjak“ koji su osmislili i izmislili HDZ-ovci!
Daj ba pusti tu suplju pricu, cuj nije vazno ko vlada, a oko toga se koplja lome vec 20 godina. Hrvati su jednostavno neravnopravni jer drugi biraju njihove predstavnike. Taj primjer je dovoljan da Srbima ne pada na pamet ni u kojoj opciji da odustanu od RS, a to direktno unistava svaku ideju o gradjanskoj BiH.
Dakle BiH trenutno nije jednakostranicni trougao prije svega zbog neravnopravnosti Hrvata, koja proizilazi jedino iz cinjenice da ih brojcano nema dovoljno i oni prakticno ne mogu nista da ucine. Ta cinjenica ubija svaku ideju o pravoj gradjanskoj drzavi.
Hipatija

#60 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by Hipatija »

konrad wrote:Ja sam rekao da Hrvati ne mogu da izaberu svog prestavnika u Predsjednistvu
,
A ja sam Tebi rekao da nigdje nije ni napisano ni propisima uređeno da Srbi/Hrvati/Bošnjaci biraju „svog predstavnika“ ( tako se niti kandiduje, niti organizuju izborne radnje). Svoje mišljenje („Hrvati ne mogu da izaberu svog predstavnika“) nisi formirao na osnovu propisanih izbornih procedura, već baš po shvatanjima nosioca nacionalističke politike.
Nikome nije dato pravo da odlučuje ko jeste a ko nije („svoj“) predstavnik Hrvata/Bošnjaka/Srba u Predsjedništvu BiH. Šta fali tuzlanskom HDZ-90, zar oni nemaju pravo da predstavljaju i zastupaju Hrvate u Skupštini TK-a?! Zašto je A. Jelavić svojevremeno raspustio tuzlanski općinski odbor HDZ-a „zna se“? Odakle mu pravo da određuje da ti Hrvati nisu „pravi Hrvati“?!
Tko to ima pravo osuđivati Hrvate sa Husina što nisu poslušali Daria Kordića, već Selima Bešlagića?! Je su li zbog toga „kamuflirani“ ili „nepodobni“ ili „nesposobni“ Hrvati?! Zašto ti i takvi Hrvati nisu u stanju predstavljati i zastupati interese svih Hrvata u BiH?!
Bogić Bogićević u Predsjedništvu BiH, ili Mirko Pejanović, ili.... nikako ne bi bio "kamuflirani" član Predsjedništva i sigurno bi doprinio bržoj promjeni političkih i ekonomskih sadržaja u BiH u korist svih njenih državljanja (što se za Milorada Dodika, "pravog Srbina", nikad neće moći kazati, jer je njemu, kao i Draganu Čoviću, "pravom Hrvatu", najpreči interes - LIČNI INTERES).
Hipatija

#61 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by Hipatija »

SDP BiH vodi politiku po božijim zakonima (da svi ljudi budu jednaki i pred bogom i pred zakonom, i u pravima i obavezama):

Mustafa Spahić:
Naši dobri i njihovi zli momci

Bez obzira kako mi Boga zvali i imenovali, On je Jedan te isti, svi se pred Njega vraćamo, pred Njim odgovaramo i račun polažemo. Kao što nema našeg i njihovog, nego jednog jedinog Boga, tako nema naših i njihovih lopova, kriminalaca, ubica, nasilnika, zločinaca, kradljivaca, lažova, varalica, seksualnih manijaka, nego postoje samo lopovi, kriminalci, zločinci, lažovi i pljačkaši. Bog bezuvjetno štiti i pomaže čovjeka kao čovjeka i ljude kao ljude, a narode i rase pomaže ukoliko su ljudi u ljudskom smislu. Narodi i rase su vanjski ukrasi i obilježja, a nisu bitna unutrašnja određenja. Ukoliko su istinski i pravi vjernici, Bog je s njima zadovoljan na ovom i bit će nagrađeni na onom svijetu. Sve nevaljale, neograničene, nekontrolisane, same sebi svrha i sadržaj vlasti, neprijatelja, zlo i opasnost traže i adresiraju na drugog: zlo, nesreća i krivac to su drugi, a sve prave religije prvo traže slabosti, propuste i nedostatke u svojim i među svojim pripadnicima.
Hipatija

#62 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by Hipatija »

Priča o ravnopravnosti/neravnopravnosti, jednakopravnoj zastupljenosti/nezastupljenosti nije završena.
Koliko i kome bi bilo prihvatljivo/neprihvatljivo da u skladu sa procentom osvojenih glasova svaka stranka ima „svoje“ predstavnike u parlamentu (u parlamentima/skupštinama) i u izvršnim tijelima vlasti?
Koliko i kome bi bilo prihvatljivo/neprihvatljivo da svaka politička stranka mora voditi računa o odgovarajućoj (unaprijed propisanoj i zakonom uređenoj) nacionalnoj zastupljenosti u predstavničkim organima vlasti (opštinskoj, kantonalnoj, entitetskoj, državnoj)?
Koje političke stranke vode/ne vode brigu o ravnopravnoj nacionalnoj zastupljenosti (ne samo po ključu – Srbi, Hrvati, Bošnjaci, već i po procentualnoj zastupljenosti – Kinezi, Crnogorci, Romi, Česi,....?
Da li su za većinu državljana BiH ekonomska pitanja važnija od nacionalno/vjerskih pitanja?
Da li je za većinu državljana BiH važno štititi one sadržaje koji su zajednička potreba većine, koji spajaju, koji ujedinjuju (koji čine opšti ljudski interes i potrebu)?
Da li je opšti i zajednički interes jaka i uređena država BiH? Image
popajic

#63 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by popajic »

@Konrad
..Dakle BiH trenutno nije jednakostranicni trougao prije svega zbog neravnopravnosti Hrvata, koja proizilazi jedino iz cinjenice da ih brojcano nema dovoljno i oni prakticno ne mogu nista da ucine. Ta cinjenica ubija svaku ideju o pravoj gradjanskoj drzavi.
A prava gradjanska drzava je bazirana na etnosima ? Nije na - jedan covjek , jedan glas :?

Po tebi bi bili savrsen jednakostranicni trougao ako nekako uvezemo Hrvate da ih brojcano bude dovoljno ili da otjeramo ove sto ih je vise od Hrvata i eto nam jednakostranicnog mira i rahatluka - bas kako bog zapovijeda u jednoj gradjanskoj drzavi :-)
dibidus

#64 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by dibidus »

Jeste trougao, ali ne bas istostranacki...

Image
Hipatija

#65 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by Hipatija »

SDP, i uz njih pridružene stranke, nudi svima u BiH jednaka prava i jednake mogućnosi, zakonom uređene i obezbijeđene (kome to smeta?, ko to neće?, ko to odbija?)!
SDP predlaže jednakostranični trougao za BiH, a unutar jednake zajedničke međusobne odnose (zajednička pitanja i potrebe u „presjeku“ i jednaka međusobna „diferencija“).
SDP sa sva tri važnija okruženja (plavi – H, crveni – S, zeleni – B) čini jedinstvenu centralnu interesnu i ujedinjenu oblast, a tu su i svi Ostali, sa bazom u ortocentru BiH!
SDP nudi i obezbjeđuje sistemska rješenja zaštite za sve narode u BiH (cjelovitije nego bilo koja „etnička stranka“)!
SDP ima obrazovane kadrove, koji znaju i umiju razlučiti opšte, posebno i pojedinačno, te prioritet u rješavanju dati opštem i zajedničkom interesu svih u BHS trouglu!
SDP-ova baza - težište - jednako je daleko (2/3) od B-H-S i jednako blizu (1/3) od bilo koje zajedničke strane.
SDP nikome nije ni mati ni maćeha.
Glasati protiv SDP-ovih prijedloga i programa (SNSD, SDS,..., HDZ,..., SZBiH,...) znači i glasanje protiv prosperiteta svojih članova i „skaknje u stomak sam sebi“!
Hipatija

#66 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by Hipatija »

"Predsjednik SDP-a je izrazio spremnost da se buduća vladajuća koalicija formira oko paketa konkretnih mjera koje su potrebne da bi BiH ispunila kriterija za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, uključujući i ustavne promjene koje nalaže presuda u slučaju Sejdić-Finci.

Lagumdžija je senatoricu Shaheen upoznao sa dosadašnjim uspjesima Vlade FBiH i ocijenio da je Vlada premijera Nermina Nikšića najuspješnija u BiH od potpisivanja Daytonskog sporazuma. Također, predsjednik SDP-a je iznio do sada napravljene korake na reformi obrazovanja i planovima da se u bliskoj budućnosti ukine segregacija u sistemu obrazovanja tamo gdje je SDP dio vladajuće koalicije.

Lagumdžija je senatorici Shaheen iznio planove SDP-a i njegovih koalicionih partnera da se krene u obračun s korupcijom i organizovanim kriminalom što smatra preduslovom za vraćanje povjerenja u pravosudne institucije u našoj zemlji.

Shaheen je izrazila uvjerenje da će SDP, kao najveća stranka u zemlji, nastaviti igrati lidersku ulogu u reformskim procesima potrebnim za integraciju BiH u NATO i EU, kao i u formiranju Vijeća ministara BiH koje je dovoljno efikasno, transparentno i jako da integriše BiH u euroatlantsku porodicu.

Na kraju, sagovornici su se složili da je, nakon izbora nove Vlade FBiH, povećanje interesa stranih investitora, posebno onih iz SAD-a, najbolji pokazatelj promjene poslovne klime u BIH, navodi se u saopćenju SDP-a"
Hipatija

#67 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by Hipatija »

Da se podsjetimo na razmišljanja "zlog" Zlatka:
Da li je važnije izmjeniti Ustav BiH ili Federacije BiH?

- Ustav FBiH se neće maknuti s mjesta dok se ne otkoče ustavne reforme BiH. Pitanje 3. oktobra je i pitanje otvaranja, do 15. obljetnice Dejtona u novembru, tog čira, te nefunkcionalne države. Mislim da je moguće napraviti bh. koaliciju nakon izbora. U zadnjih pola godine mi smo koristili sve naše međunarodne kapacitete da sa našim prijateljima u Evropi i SAD-u pokušamo otvoriti
proces u kojem će se nakon izbora evroatlantski savez pozitivno uključiti. Budite uvjereni da i Brisel i Vašington čekaju 3. oktobar i ako rezultati budu kako treba biće to vjetar u leđa BiH.

Da li ćemo moći vratiti kredit dobiven od MMF-a?

- Nećemo. To sam rekao i ljudima iz MMF-a EBRD i Svjetske banke: - Ako mi formiramo vlast mi vam ovo nećemo moći vraćati na način na koji su to ovi obećali. Moraćemo ići na nove pregovore i reprogramiranje tog kredita. Ta tranša je teška 2,5 milijarde , a svi naši dugovi do danas, od kralja Petra, Tita i postdejtonske rekonstrukcije su teški 4 milijarde KM. U jednom zalogaju su uzeli 2,5 milijarde KM i s rok vraćanja od pet godina s grejs periodom od tri godine. To znači da ćemo za nekoliko godina u državnom budžetu trebati da odvajamo tri do pet puta veća sredstva godišnje nego ove godine.
Šta su vam odgovorili?

- Moram priznati da je reakcija bila mnogo pristojnija nego sam to očekivao. Ja sam 2002. godine potpisao ugovor s međunarodnim finasijskim institucijama za zaobilaznicu oko Sarajeva s grejs periodom od pet godina. Osam godina kasnije plaćamo kamate a zaobilaznice nemamo. Nije problem dobiti kredit već šta učiniti s njim. Mi kod njih imamo vrlo veliko razumijevanje.

Da li je to realno ili je to samo još jedna predizborna poruka?

- Mi taj kredit na ovaj način nećemo vraćati. Ozbiljno. A tražićemo kredite za energetiku i infrastrukturu. Drugačiju vrstu aranžmana od ovih sadašnjih divljih. Mislim da je moguće pokrenuti razvoj energetskog sektora uz pomoć svjetskih finansijskih institucija. Od njih se sada bježi da bi se moglo raditi netransparentno. I u energetici i u cestogradnji. Kada dobijete kredit od SB-a za cestu ima neko ko gleda kako se to troši. Ovako iz budžeta odvojiš desetine miliona i možeš pokriti rupe s tri centimetra asfalta umjesto pet.
ReD aka Socijalista

#68 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by ReD aka Socijalista »

Hipatija wrote:Da se podsjetimo na razmišljanja "zlog" Zlatka:
Da li je važnije izmjeniti Ustav BiH ili Federacije BiH?

- Ustav FBiH se neće maknuti s mjesta dok se ne otkoče ustavne reforme BiH. Pitanje 3. oktobra je i pitanje otvaranja, do 15. obljetnice Dejtona u novembru, tog čira, te nefunkcionalne države. Mislim da je moguće napraviti bh. koaliciju nakon izbora. U zadnjih pola godine mi smo koristili sve naše međunarodne kapacitete da sa našim prijateljima u Evropi i SAD-u pokušamo otvoriti
proces u kojem će se nakon izbora evroatlantski savez pozitivno uključiti. Budite uvjereni da i Brisel i Vašington čekaju 3. oktobar i ako rezultati budu kako treba biće to vjetar u leđa BiH.

Da li ćemo moći vratiti kredit dobiven od MMF-a?

- Nećemo. To sam rekao i ljudima iz MMF-a EBRD i Svjetske banke: - Ako mi formiramo vlast mi vam ovo nećemo moći vraćati na način na koji su to ovi obećali. Moraćemo ići na nove pregovore i reprogramiranje tog kredita. Ta tranša je teška 2,5 milijarde , a svi naši dugovi do danas, od kralja Petra, Tita i postdejtonske rekonstrukcije su teški 4 milijarde KM. U jednom zalogaju su uzeli 2,5 milijarde KM i s rok vraćanja od pet godina s grejs periodom od tri godine. To znači da ćemo za nekoliko godina u državnom budžetu trebati da odvajamo tri do pet puta veća sredstva godišnje nego ove godine.
Šta su vam odgovorili?

- Moram priznati da je reakcija bila mnogo pristojnija nego sam to očekivao. Ja sam 2002. godine potpisao ugovor s međunarodnim finasijskim institucijama za zaobilaznicu oko Sarajeva s grejs periodom od pet godina. Osam godina kasnije plaćamo kamate a zaobilaznice nemamo. Nije problem dobiti kredit već šta učiniti s njim. Mi kod njih imamo vrlo veliko razumijevanje.

Da li je to realno ili je to samo još jedna predizborna poruka?

- Mi taj kredit na ovaj način nećemo vraćati. Ozbiljno. A tražićemo kredite za energetiku i infrastrukturu. Drugačiju vrstu aranžmana od ovih sadašnjih divljih. Mislim da je moguće pokrenuti razvoj energetskog sektora uz pomoć svjetskih finansijskih institucija. Od njih se sada bježi da bi se moglo raditi netransparentno. I u energetici i u cestogradnji. Kada dobijete kredit od SB-a za cestu ima neko ko gleda kako se to troši. Ovako iz budžeta odvojiš desetine miliona i možeš pokriti rupe s tri centimetra asfalta umjesto pet.
Eh tacno za to nam trebaju krediti, gdje bi se pokrenula privreda npr. cestogradnjom, energetikom sve sto je rekao Zlayoglu...ali najjace je NE MI TO NECEMO VRACATI :D

Bravo Zlaya i ne daj nista :!: :thumbup:
Hipatija

#69 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by Hipatija »

Prevelik broj kočničara (od krimo-struktura do nacionalizma), pored "bolesnog" društvenog i ekonomskog stanja u BiH, onemogućavaju pozitivne efekte politike SDP-a.
-------
SDP će biti konstruktivan faktor pri formiranju VM

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija rekao je danas da će SDP u potpunosti biti konstruktivan i stabilizujući faktor prilikom formiranja Vijeća ministara BiH i da će dati puni doprinos da se taj proces što prije okonča.

Lagumdžija je u razgovoru sa zamjenikom američkog ambasadora u BiH Jonathanom Mooreom rekao da je SDP BiH spreman i na formiranje široke koalicije, ako bi njen cilj bio usvajanje ključnih ustavnih promjena i uvođenje temeljnih reformi u dosadašnji način rada državnog nivoa vlasti.

Sagovrnici su ocijenili da je potrebno što prije formirati vlast oko konkretnog paketa reformi koje će od BiH napraviti snažniju državu koja će biti u stanju brže da ispunjava uslove za NATO i evropske integracije, saopšteno je iz SDP-a BiH.

Lagumdžija je Moorea upoznao sa tokovima posljednjih razgovora o formiranju Vijeća ministara.
gate

#70 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by gate »

Hipatija wrote:Prevelik broj kočničara (od krimo-struktura do nacionalizma), pored "bolesnog" društvenog i ekonomskog stanja u BiH, onemogućavaju pozitivne efekte politike SDP-a.
-------

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija rekao je danas da će SDP u potpunosti biti konstruktivan i stabilizujući faktor prilikom formiranja Vijeća ministara BiH i da će dati puni doprinos da se taj proces što prije okonča.

Lagumdžija je u razgovoru sa zamjenikom američkog ambasadora u BiH Jonathanom Mooreom rekao da je SDP BiH spreman i na formiranje široke koalicije, ako bi njen cilj bio usvajanje ključnih ustavnih promjena i uvođenje temeljnih reformi u dosadašnji način rada državnog nivoa vlasti.

Sagovrnici su ocijenili da je potrebno što prije formirati vlast oko konkretnog paketa reformi koje će od BiH napraviti snažniju državu koja će biti u stanju brže da ispunjava uslove za NATO i evropske integracije, saopšteno je iz SDP-a BiH.

Lagumdžija je Moorea upoznao sa tokovima posljednjih razgovora o formiranju Vijeća ministara.
Znači neće se više čelati da RS mandrkne :D
Hipatija

#71 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by Hipatija »

Nije to politika SDP-a, niti i jedne ozbiljne političke stranke, već forumskih "filozofa"!
Skijaš

#72 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by Skijaš »

gate wrote:
Hipatija wrote:Prevelik broj kočničara (od krimo-struktura do nacionalizma), pored "bolesnog" društvenog i ekonomskog stanja u BiH, onemogućavaju pozitivne efekte politike SDP-a.
-------

SDP je uvijek bio konstruktivan i stabilizirajući faktor i od početka govore da su za jednu širu koaliciju kako bi se lakše nosilo sa teretom ustavne reforme. Ne radi se o nekakvom zaokretu i promjeni kursa.
gate

#73 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by gate »

Skijaš wrote:
gate wrote:
-------

SDP je uvijek bio konstruktivan i stabilizirajući faktor i od početka govore da su za jednu širu koaliciju kako bi se lakše nosilo sa teretom ustavne reforme. Ne radi se o nekakvom zaokretu i promjeni kursa.
Ili je,"prođe mandat bog te mazo".Daj šta daš :D
A za raju "konstruktivnost","kooperativnost"...
1mustra

#74 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by 1mustra »

Koliko ja vidim SDP zeli da BiH bude jednostranicni "trougao", tako da mi nije jasno ni teorijski kako oni mogu pomoci da se BHS trougao namjesti da bude stabilan. Ako je nekome popravljanje odnosa u B-H-S trokutu cilj onda je biranje SDP-a fulanje.
Hipatija

#75 Re: B-H-S, jednakostranični trougao ili?!

Post by Hipatija »

@1mustra, SDP je u centru, ortocentru, težištu, centru i opisane i upisne kružnice BiH, jednako daleko/blizu linijama koje spajaju vrhove B-H-S. Udaljenost od vrhova dvaput veća nego od linije koja spaja vrhove, tjemena, oslonce BiH.
Post Reply