ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
chuchumbamayumbe

#51 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by chuchumbamayumbe »

Ja znam često svratiti u kafić Biblioteka na Socijalnom. Napucano, vazda puno...i na računu uredno piše da nisu u sistemu PDV-a. :lol: :x
the_stick

#52 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by the_stick »

alphonse kauders wrote:
the_stick wrote:Fiskalizacija itekako ima smisla. Bez fiskalizacije je moguce da pola carsije nije PDV obveznik (ima godisnji promet 'manji' od 50.000 KM ili prosjecan dnevni promet manji od 130 KM). Bez fiskalizacije je moguce da popularni kafici, restorani, pizzerije nisu PDV obveznici, iako redovno svaki racun izdaju. Uz svo duzno postovanje, samo neupucen/neiskusan/naivan moze reci kako se promet prijavljuje kroz kase i PDV prijave. Na kasi kucas koliko hoces, na kasi na kraju dana mozes izbrisati sto si otkucao, i na kraju na PDV prijavi napises prometa koliko hoces.

Zamisli, restoran u centru grada koji ima na stotine musterija dnevno ima manji promet od 130 KM dnevno, pa nije PDV obveznik (iskreno mi nije jasno kako neke nije stid i kako nikome u inspekcijama na pada na pamet da ovako nesto nema smisla?!). Dakle, ni racunima se nije stalo u kraj prevarantima jer se iz postojecih kasa na kraju dana promet moze jednostavno izbrisati i prepraviti u cifru koja odgovara. Iako je citav proces fiskalizacije, u najmanju ruku, upitan (visoke cijene, izbor dobavljaca, itd.), samo poenta fiskalizacije itekako ima smisla. Iako ce to biti udar na postene privrednike koji su svakako prijavljivali citav promet, i njima ce na neki nacin pomoci jer ce smanjiti nelojalnu konkurenciju u kojoj neki sve prijavljuju u uredno placaju PDV i porez na dobit, a neki ne placaju ni jedno, ni drugo jer, mozes mislit, slabo zaradjuju. Sa fiskalizacijom vise nece biti moguce da se brise promet na kraju dana, dakle sto otkucas, otkucas i to se prijavljuje. Nema brisanja stanja kase i tako toga. Zakon o fiskalizacij propisuje kazne od 5.000 do 20.000 KM za neizdavanje fiskalnog racuna. Naravno, uspijeh fiskalizacije ce zavisiti od broja inspekcija na terenu, jer ako zakon ne bude pracen redovnim inspekcijama onda ce se bez imalo straha prestati izdavati racuni, ili ce se izdavati preko neke duple, nefiskalizirane kase.

U svakom slucaju, ja od ovog zakona puno ocekujem. Koliko ce se stvarno postici, ostaje da vidimo.
"Dal Padrino", kafe-restoran u strogom centru grada izdaje "hladno" račune bez PDV-a, iako svaki dan u periodu izmedju 12h-14 h je pun kao sibica, a svi nesto klopaju. Jesi na njega mislio?:) :D
jesam na njih mislio... a da ne kazem da imaju jos jedan restoran na grbavici... a daleko od toga da su jedini te vrste...
hallim

#53 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by hallim »

antonija wrote:Cijena fiskalnih kasa uvodi nas u drugi dio priče. Činjenice su dovele do zaključka će efekat fiskalizacije za ovu jadnu Federaciju biti isto što je i presipanje iz šupljeg u prazno. Ipak, tu se priča ne završava jer ima i drugih činjenica. Poslužićemo se podacima sa portala koji se zove baš kako treba, Fiskalizacija (fiskalizacija.com). Evo ih:

Zvanična statistika pokazuje da na području FBiH ima registriranih oko 110.000 samostalnih djelatnosti i oko 150.000 radnika prijavljenih kod vlasnika tih radnji.

Nije teško izračunati da će te „samostalce“ fiskalizacija koštati oko 180 miliona KM.

Taj novac se dijeli na:

- „dilere“ fiskalnih uređaja oko 161 milion;

- Telekom operatere oko 1,5 miliona;

- Državi po osnovu PDV-a oko 17 miliona.

Bolji poznavaoci prilika na tržištu kažu da je ovo veoma nepovoljan odnos u raspodjeli „kolača“ od fiskalizacije za državu. Ali po onoj narodnoj „ko umije njemu dvije“ i ovaj put će „dileri“ uzeti dvije.

Vlada FBiH tvrdi da će fiskalizacijom povećati financijsku disciplinu i oporezovati većinu prometa, odnosno suzbiti sivu ekonomiju. Da to neće biti tako pokazaće vrijeme.

S obzirom da je u navedenoj računici za fiskalne kase korištena cijena od 1500 KM, taj dio smo prepolovili pa nova računica kaže da će dileri preko svojih fiskalnih kasa napraviti promet od jedno 80 miliona KM pa će i država naplatiti duplo manje PDV-a, dakle oko 8 do 9 miliona. Manje jeste ali skoro pa bi se s tim parama mogle namiriti poslanička primanja za četiri godine. Ipak je to malo i zato imamo konstruktivan prijedlog kako da se taj iznos znatno uveća.

Dakle, novim poslanicima predlažemo da ukinu propise o fiskalizaciji i uvedu jednogodišnji paušalni porez, ne u smislu jednom u godini već jednokratno, porez na blagajničko mjesto u iznosu koliko košta prosječna fiskalna kasa sa godišnjim troškovima servisiranja i telekomunikacija. To bi iznosilo oko 900 KM po blagajni, ili gotovo 100 miliona kaemčića poreza za Federaciju. Svi bi bili zadovoljni (osim dilera). Fiskalni obveznici bi zadržali stare kase, država bi zaradila deset puta više para.

Iako je sve naprijed MRAK OZBILJNO bez obzira na stil pisanja, za kraj imamo nešto još ozbiljnije. Niko dobronamjeran nije protiv deklamovanog cilja da se poveća finansijska disciplina i oporezuje većina prometa. Možda bi fiskalizacija mogla i da bude sredstvo da se taj cilj ostvari ali u sadašnjem trenutku nije, sigurno. I budali je jasno da u kasama ne mogu čučati inspektori a pametnima je jasno da ipak ima neko ko može vršiti kontrolu umjesto inspektora. Da se oni prvi ne bi pitali na koga to mislimo, napisaćemo velikim slovima, mislimo na POTROŠAČE.

Treba smisliti način, ne kako da se kazne kao do sada, već kako da se stimulišu potrošači da ni jedan račun ne plate ako nije prošao kroz kasu. Kako utuviti u glavu svakom penzioneru, radniku, službeniku, djetetu, studentu, zaposlenima i nezaposlenima, i muškinju i ženskinju, svim pripadnicima i konstitutivnih naroda i ostalih, da su svakim plaćanjem bez računa oni LIČNO POKRADENI. Da shvate da su u cijeni hljeba platili 17% PDV-a a što im je ukradeno ako od prodavača ne dobiju račun. Ukradeno, ne od države, već iz njihovog novčanika. Da im bude jasno da ako ne dobiju račun da su svaki proizvod i uslugu platili 17% skuplje, da im je to UKRADENO. Da zbog svog vlastitog ponosa, ako ne dobiju račun, makar im trgovac bio i brat, ili vrate robu ili traže da im bude naplaćeno manje za 17 posto. Ako to svaki potrošač shvati, a niko ne podnosi da mu se krade iz novčanika, država će dobiti armiju besplatnih inspektora, a pravi inspektori mogu da se bave pravim poslom.

Ostaje još ono najvažnije, umetanje u glavu ispravnog razmišljanja. Prvi korak je da ga umetnu sebi sami političari tako što ovaj i sve druge tekstove na istu temu, neće shvatiti k´o zafrkanciju. U drugom koraku neka onih 100 miliona od poreza potroše na edukaciju potrošača i zašto da ne, i na neku bogatu nagradnu igru za one koji skupe 1000 ispravnih računa.
Treba smisliti način, ne kako da se kazne kao do sada, već kako da se stimulišu potrošači da ni jedan račun ne plate ako nije prošao kroz kasu. Kako utuviti u glavu svakom penzioneru, radniku, službeniku, djetetu, studentu, zaposlenima i nezaposlenima, i muškinju i ženskinju, svim pripadnicima i konstitutivnih naroda i ostalih, da su svakim plaćanjem bez računa oni LIČNO POKRADENI. Da shvate da su u cijeni hljeba platili 17% PDV-a a što im je ukradeno ako od prodavača ne dobiju račun. Ukradeno, ne od države, već iz njihovog novčanika. Da im bude jasno da ako ne dobiju račun da su svaki proizvod i uslugu platili 17% skuplje, da im je to UKRADENO. Da zbog svog vlastitog ponosa, ako ne dobiju račun, makar im trgovac bio i brat, ili vrate robu ili traže da im bude naplaćeno manje za 17 posto. Ako to svaki potrošač shvati, a niko ne podnosi da mu se krade iz novčanika, država će dobiti armiju besplatnih inspektora, a pravi inspektori mogu da se bave pravim poslom. pišr Antonina

Komentarišem samo dio u kojem Antonina piše da bi cilj trebao biti da se stimulišu potrošači da ne plate račun ako nije otkucan na kasi.
Zar takva odredba i sada ne postoji?
Da postoji, ali se ne sprovodi.
Zašto?
Kako da obični građanin potrošač štiti državnu kasu u državi u kojoj iz državne kase razvlaće novci na sve strane.
Svi koji su u doticaju s državnim novcem to rade.
A inspekcije, krim policija, tužilaštva, a posebno sudovi se šprdaju s otvorenom pljačkom. Sude danima, sude mjesecima, sude godinama i na kraju oslobađaju.... (jer nema orginal dokumenta npr i sl...)
Uzimaju lopatom, a obični se građanin treba svađati s komšijom pekarom, kafeđijom, prodavačem...... da mu izda račun kako bi količina para za izabrane "buđetske secikese" bila veća.
Nema potrebe da nabrajam ko nije uzeo ako je mogao.
Ako neko zna ko nije to bi trebalo imenovati.

Ali vratimo se fiskalizaciji:
Šta će biti sa silnih kasa koje su sada u upotrebi?
Da li će biti bačene ili će ih država otkupiti....
EliasVeskot

#54 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by EliasVeskot »

I mene to zanima.
dragan.s

#55 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dragan.s »

EliasVeskot wrote:
I mene to zanima.
Neće biti ništa. Ako ih možete kome prodati dalje (recimo u Hrvatsku) super. Ako ne, onda u kontejner.
dragan.s

#56 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dragan.s »

snaga_znanja wrote:Niko normalan nije protiv fiskalizacije. Ali u recesijska vremena kad se gleda usteda na svakom koraku ide se u prodaju uredjaja po 1000 KM. 60 minuta se ubila prozivajuci Dodika za fiskalizaciju, da vidimo kako ce sad to izgledati kad domaci federalni lopovi udaraju.
Najjeftiniji uređaji koštaju oko 600KM, slično kao i u RS. Najskuplji oko 2000KM, opet slično kao i u RS. Godišnji troškovi kase (ako nema kvarova van garancije) se svode 1 tehnički pregled(oko 50 KM po kasi), 12 računa za GPRS (5-9 KM po računu i po kasi) i troškove termalnog papira.
Bakir je fiskalizaciju spominjao onako usput, a nije se njom toliko bavio jer se nije ni imao čime baviti.
U RS je bilo prijavljeno 6 firmi, a od toga su 3 pustile uređaje u prodaju. U FBiH ima 9 firmi, jedna je već odustala, a uređaji od 5 firmi su dobili certifikat za prodaju. Za još 3 firme uređaji su na ispitivanju.

Cijene kao cijene su slične kao i u okolnim zemljama (Srbija, Crna Gora, Makedonija). Naravno da su obvezncima skupe, ali pogledajte to iz ugla proizvođača. Godinu dana, ako ne i više proozvođač se priprema za podaju. Tu spada izbor kase, programiranje firmwera prema važećem zakonu, obezbjeđivanje bankarskih garancija i plaćanje ispitivanja uređaja. Ako ne prođe od prvi put ponovo plaća. Zatim proizvodnja dovoljnog broja uređaja za prodaju, itd. Da ne pominjemo standardne obaveze tipa plata za zaposlene i ostalih troškova poslovanja.
Tek nakon što proda prvu kasu on nešto može i da zaradi. I naravno da će on sve svoje prethodne troškove uračunati u cijenu proizvoda.
Da li bi ste se vi da ste na njegovom mjestu ponašali drugačije i da li biste uopšte ulazili u takvu vrstu posla?
chuchumbamayumbe

#57 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by chuchumbamayumbe »

Najbolji način za račune je nagradna igra...svaki račun koji dobijete učestvuje u izvlačenju, ja mislim da su tako nešto radili u Sloveniji?
Što više računa, veća šansa za dobitak.
Alfons Kauders

#58 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Alfons Kauders »

chuchumbamayumbe wrote:Najbolji način za račune je nagradna igra...svaki račun koji dobijete učestvuje u izvlačenju, ja mislim da su tako nešto radili u Sloveniji?
Nesto slicno sam predlagao za izbore - svako ko izadje fino dobije odrezak i ucestvuje u nagradnoj igri. :D Kad bi dijelili npr. 10 auta izlaznost bi preko noci skocila na 80% :D
Dendrlix

#59 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Dendrlix »

chuchumbamayumbe wrote:Najbolji način za račune je nagradna igra...svaki račun koji dobijete učestvuje u izvlačenju, ja mislim da su tako nešto radili u Sloveniji?
Mislim da je Crna Gora prve godine nakon fiskalizacije vratila gradjanima 10% upalcenog PDV-a. Po meni je to mnogo bolje i efektnije. Zamisli kupis lizalo i ne dobijes racun. Belaj u startu. :D
gazda

#60 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by gazda »

Fiskalizacija je dobra stvar za sve, državu, građane, poštene privrednike tu nema dvojbe.
Sad što neko hoće da zaradi na njoj to je druga priča, al za budućnost zemlje je dobro.
Očigledno je da će se uspostaviti kvalitetan sistem kontrole, kako firmi tako i inspektora.
Mislim da će tu biti dosta opstrukcije od strane korumpiranih inspektora jer njima najviše štima da gledaju u knjige, papire, to im je idealno.
Što se tiče cijena kasa/printera one idu dole kako se pojavljuje konkurencija već sad je moguće nabaviti kasu sa GPRS uređajem za 500KM + PDV, kasa što može raditi kao printer sa GPRS uređajem za manje od 600KM + PDV, i printer sa GPRS uređajem i displejem za oko 1170 KM, cijene idu dole kako ulaze nove firme i kako se licenciraju novi uređaji. Na ove troškove treba još dodati

Postavlja se da li se mogla fiskalizacija tehnički izvesti drugačije da firme mogu iskoristiti postojeće printere, računare?
Odgovor je NE.
Onda bi se morao software koji se instalira na računare licencirati. Stvorio bi se mali monopol na software ko i sad na fiskalne kase, a koliko bi tek firmi moralo promjeniti software, a to znači moraju se radnici obučiti za rad na novom sw, lakše bi bilo muljat, a teže otkriti, da ne spominjem kako bi inspektorima bilo lakše napraviti se nevještim da ne vide muljažu.
Ovo je tek prvi korak, po meni treba da slijede još:
  • uspostava kvalitetnog softwerskog rješenja za kontrolu
    kvalitetna obuka inspektora i njihovo opremanje savremenom tehnologijom
    zapošljavanje mladih kadrova (čitaj još ne korumpiranih)
Kad firme uđu u sistem kako da izvaraju fiskalne sisteme, tada pokrenuti kampanju da građani uzmijau račune, nagradna igra sa računima i sl., u krajnjem slučaju kažnjavati građane ako izađu iz objekta bez računa.
*mima*

#61 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by *mima* »

Kasa sa gprs uredjajem......mozes li mi objasnit?
dragan.s

#62 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by dragan.s »

*mima* wrote:Kasa sa gprs uredjajem......mozes li mi objasnit?
Fiskalni sistem se po zakonu mora sastojati minimalno od fiskalne kase i GPRS terminala (modema) u kojem je SIM kartica nekog od telekoma tako da se omoguci prenos podataka od obveznika do servera poreske. SIM kartice obezbjedjuju telekomi i to su u stvari obicne SIM kartice samo sto su "obiljezene" za zatvorenu mrezu poreske uprave.

GPRS modemi mogu biti eksterni kao poseban uredjaj, a mogu biti ugradjeni u tijelo kase-printera. Obadvije varijante su dozvoljene. Koja je varijanta bolja je stvar diskusije. Ukoliko se recimo pokvari GPRS terminal u prvom slucaju obveznik nastavlja da radi racune na kasi-printeru, a nakon sto terminal dodje sa popravke posalju se svi podatci.
U drugom slucaju (terminal u kucistu kase-printera) kvar na terminalu ostavlja obveznika bez kase i mora raditi pisane racune sve dok se kvar ne rijesi.
Kvarovi na terminalima neizazvani od korisnika su zbilja dosta rijetki i ovo nije nesto sto je posebno bitno kod izbora kase. Pretpotstavka je da ce uredjaji sa ugradjenim GPRS terminalima biti jeftiniji.
Arc_Angel

#63 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Arc_Angel »

Neka neka, prvi korak u prelasku sa liberalnog kapitalizma, na potrošački. treba odraditi ovo ali ovo je samo pocetak pa nek onda free market regulise sam sebe.

sljedeci korak povecanja minimalne plaće na minimum 800 km, jer jebi ga npr. u italiji mozes sa minimalnom placom 1200 eura iznajmiti stan i platiti rezije i prehraniti se, da vidim nekoga u BiH da to uspje da uradi sa 400 km minimalca.

ova govna i gonice robova koji prijavlju radnike na minimalac sve treba zaviti u crno , posebno ugostitelje, dok da radniku 500 km plate i jos ga jebe u zdrav mozak svaki dan, drzavi ukrade porez, radniku penziono, tjera ga da radi po 60 sati sedmicno(zakonom o radu 40) neplaca prekovremene, i jos treba imati obzira prema njima, naj gore u svemu nemaju poima o vodjenju posla, izmisljaju nebuloze, kreatvinost daleko ispod nule. takve parazite treba ukloniti sa trzista i cao.

oni se najvise i bune protiv fiskalizacije.
baby_angel

#64 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by baby_angel »

Arc_Angel wrote:Neka neka, prvi korak u prelasku sa liberalnog kapitalizma, na potrošački. treba odraditi ovo ali ovo je samo pocetak pa nek onda free market regulise sam sebe.

sljedeci korak povecanja minimalne plaće na minimum 800 km, jer jebi ga npr. u italiji mozes sa minimalnom placom 1200 eura iznajmiti stan i platiti rezije i prehraniti se, da vidim nekoga u BiH da to uspje da uradi sa 400 km minimalca.

ova govna i gonice robova koji prijavlju radnike na minimalac sve treba zaviti u crno , posebno ugostitelje, dok da radniku 500 km plate i jos ga jebe u zdrav mozak svaki dan, drzavi ukrade porez, radniku penziono, tjera ga da radi po 60 sati sedmicno(zakonom o radu 40) neplaca prekovremene, i jos treba imati obzira prema njima, naj gore u svemu nemaju poima o vodjenju posla, izmisljaju nebuloze, kreatvinost daleko ispod nule. takve parazite treba ukloniti sa trzista i cao.

Radiš li ti negdje?
udrch

#65 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by udrch »

Arc_Angel wrote:Neka neka, prvi korak u prelasku sa liberalnog kapitalizma, na potrošački. treba odraditi ovo ali ovo je samo pocetak pa nek onda free market regulise sam sebe.

Upravo tako :thumbup:
Majmun koji ne zna ni šta je račun ima ko fol firmu, a o pravima radnika nikad nije ni čuo..
U ovom društvu profitiraju oni najgori i najbeskrupolozniji ljudi kojima je svejedno što djeca njegovog radnika nemaju ni hljeba ni zdravstvenog osiguranja..
Ja sam uvijek mišljenja da je bolje zatvoriti 200 malih prodavnica na koje smo mi bili navikli i otvoriti jedan veliki prodajni objekat i zaposloti 100 ljudi..bolje 100 uredno zaposlenih i prijavljenih nego 200 robova po kojekavim šupama..
BatoL

#66 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by BatoL »

Pa gdje je to slobodno tržište kad se definiše minimalna plata (u visini trenutne prosječne) :P :-D
Alfons Kauders

#67 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Alfons Kauders »

kakvih bolan 800 maraka? pa u hrvatskoj je minimalac 700 i kusur maraka... :-) pola firmi bi preko noci mogao zatvoriti kad bi uveo toliki minimalac... i vjerovatno bi usput potpuno zbrisao par sektora, npr. tekstilnu industriju... :-)

i ne vidim kakve sad veze prava radnika i sl. imaju sa ovom temom... to je problem inspekcije rada i ostalih inspekcijskih sluzbi, koje redovno zakazuju... :D i koje ce trositi pare koje ce izmusti od privrede dok glade muda i ne rade nista :D
Arc_Angel

#68 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Arc_Angel »

Ja sam samo naveo primjer italije i njihove minimalne place i cijena.
ako neko zeli mogu ja i dalje, njemacka, amerika.....

austin,texas u usa zakonski minimalac je 1200 dolara(isplacuje se u restoranima konobaricama ali ima tip kultura 10% od visine racuna) pa konobarica moze da zivi.

elem u gradu austin prosjecna kirija je 800 dolara, za poredjenje radi kilowat elektricne energije u usa kosta 6 pfeninga, da pfeninga ne centi :) :) hajmo dalje znaci ja sa minimalnom placom mogu da iznajmim stan i da normalno prezivim mjesec, sto ovdje nemogu ali ni teoretski.

ah da kreditiranje za kupovinu nekretnina, kredit na 20 godina, 25 godina i rata za kucu mi bude 500 dolara, i ja zivim od minimalne place, da vidim nekoga ovdje u bih da to uradi sa minimalcem :-) :-) :-) :-) :-) :-)

fiskalizacija treba, kome se nesvidja nek nauci da zivi sa time, i da bolesne firme (nesolventne) koliko god male ili velike bile treba satrati i ukloniti sa trzista, tako ce se stvoriti prostor nekome sa novom idejom o poslovanju, nekome ko ima ideju i viziju i nekome ko ce znati da se nosi na trzistu.

ljudi zaboravite vise te fix ideje o otvaranju firmi, i brzom bogacenju, usput kradji drzavne blagajne, doprinosa i izrabljivanju radne snage.

kad krades od drzavne blagajne krades i od penzionera, i onda zdravstvenog i socijalnog krades od svih ljudi koji zive u ovoj drzavi, takve, gazde, vlasnike, direktore i likove treba pozatvarati, ko god je na njihovoj strani bilo da je radnik ili prijatelj poznanink i izmislja svakakve izgovore o tome kako bi se pola firmi pozatvaralo treba sohom spucati u glavu nebili se otrijeznili i dosli sebi jer im je ocito mozak ispran.

svako ko brani ovakvo stanje sistema kakvo je trenutno nije dobar, mentalno je bolestan i nema dodira sa realnoscu.
imate djecu pa se zapitajte sta njima ostavljate
kod65

#69 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by kod65 »

Zanima me kako ide sa javnim prevozom? Recimo kad kupim kartu u gras autobusu, da dobijem fiskalni racun da sam platio i pdv na uslugu prevoza?
Arc_Angel

#70 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Arc_Angel »

da se nadovezemo do kraja jer ovdje nekima ocigledno treba crtati sve do u detalje.
a to da bi se pozatvaralo "pola" firmi jako je upitno jer porast kupovne moci povlaci za sobom povecanje potraznje za robama i uslugama na trzistu.

ova nezaposlenost u nasoj drzavi se nece rijesiti narednih 100 godina i toga morate da budete svjesni.

postoji formula negdje sam naletio na nju za predvidjanje stvaranje radnih mjesta u korelaciji sa ekonomskim rastom neke drzave, nasa drzava bi trebala da ima godisnji ekonomski rast od 10% iz godine u godinu narednih 50 godina pa da se nezaposlenost prepolovi, u nasoj drzavi je sve pogresno od temelja sto se tice ekonomije. i zato je fiskalizacija potrebna, i potrebna itekako.

samo postoji jedan mali problem mi realno necemo vidjeti korist od ove fiskalizacije za jedno 7 godina, ona ce biti agresivno sprovedena samo zard prikupoljanja novca za vracanje dugova prema mmf-u.

znate li vi ljudi da ukupan dug nase zemlje iznosi 65% naseg BDP-a to je za samo 16 godina od zavrsetka rata nas bdp je oko 30 milijardi dolara sto znaci da 65% od 30 milijardi dolara mi vec dugujemo(cca 20 milijardi dolara nase zemlja vec duguje) pa mi smo rekorderi po brzini kako smo to brzo napucali.

i nek mi neko sada kaze da sistem i temelj ekonomije kakav je sada valja
talić

#71 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by talić »

Arc_Angel wrote:da se nadovezemo do kraja jer ovdje nekima ocigledno treba crtati sve do u detalje.
a to da bi se pozatvaralo "pola" firmi jako je upitno jer porast kupovne moci povlaci za sobom povecanje potraznje za robama i uslugama na trzistu.

ova nezaposlenost u nasoj drzavi se nece rijesiti narednih 100 godina i toga morate da budete svjesni.

postoji formula negdje sam naletio na nju za predvidjanje stvaranje radnih mjesta u korelaciji sa ekonomskim rastom neke drzave, nasa drzava bi trebala da ima godisnji ekonomski rast od 10% iz godine u godinu narednih 50 godina pa da se nezaposlenost prepolovi, u nasoj drzavi je sve pogresno od temelja sto se tice ekonomije. i zato je fiskalizacija potrebna, i potrebna itekako.

samo postoji jedan mali problem mi realno necemo vidjeti korist od ove fiskalizacije za jedno 7 godina, ona ce biti agresivno sprovedena samo zard prikupoljanja novca za vracanje dugova prema mmf-u.

znate li vi ljudi da ukupan dug nase zemlje iznosi 65% naseg BDP-a to je za samo 16 godina od zavrsetka rata nas bdp je oko 30 milijardi dolara sto znaci da 65% od 30 milijardi dolara mi vec dugujemo(cca 20 milijardi dolara nase zemlja vec duguje) pa mi smo rekorderi po brzini kako smo to brzo napucali.

i nek mi neko sada kaze da sistem i temelj ekonomije kakav je sada valja
podaci koje iznosiš su netačni:
Naš vanjski dug je prema podacima centralne banke cca 6,5 milijardi maraka što je skoro ravno iznosu doznaka koje naši ljudi iz svijeta pošalju i unesu u ovu zemlju za godinu dana. Dakle priče u prezaduženosti ne piju vode. Mi smo zemlja koja sa svojih 3,8 miliona stanovnika ima velika prirodnna bogaststva i koja bi za vrlo kratko vrijeme mogla krenuti naprijed. Nezaposlenost je približna nezaposlenosti u Grčkoj, Portugalu i iznosi oko 25% a ove priče o 45% nezaposlenosti ne stoje. Imamo samo nekoliko problema koje bi trebali rješiti pa da ubrzano krenemo naprijed. Naši najveći problemi su: politički (nerješeno uređenje, ne zna se čak ni da li smo Republika ili Federacija), problem loše infrastrukture (cestovne, obrazovne i zdravstvene) i loš omjer penzionera na broj uposlenih 1 penzioner na 1,1 radnik. Prisiljavanjem poslodavaca da prijave ovih 20% neprijavljenih radnika bi imali 1 ponzionera na 1,4 uposlena što je europski prosjek. Sve bi se dalo srediti kad bi ljudi digli svoj glas i zahtjevali isključivo vlast sa najsposobnijim a ne najpodobnijim.
kojeime

#72 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 10/03/2011 14:29, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#73 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by Alfons Kauders »

kojeime wrote:Pa tih 20% neprijavljenih su nezaposleni. To jeste oni rade, ali se za njih ne placaju doprinosi pa su, sto se drzave tice, nezaposleni. Tako da nezaposlenost jeste oko 45%. I za tu nezaposlenost je drzava kriva jer nijedan jos poslodavac nije ostao bez firme, privatne imovine pa i zavrsio u zatvoru jer je prevario drzavu neplacanjem doprinosa za radnike koji mu rade.

Hocu reci valjda se broj nezaposlenih racuna po tome koliko ljudi radi legalno prema zakonu o radu, a ne na crno i mimo zakona o radu.
fol je sto se za u tih 45% vodi i metar ljudi koji uopste ne zive u bih... garantujem da od tih pola miliona evidentiranih barem 100,000 uopste nije u drzavi, samo su na papiru jos uvijek tu...
kojeime

#74 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 10/03/2011 14:30, edited 1 time in total.
talić

#75 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA

Post by talić »

Ako uzmemo primjer Njemačke koja ima 82 miliona stanovnika a 40 miliona zaposlenih uz 3 miliona nezaposlenih dođemo na 51% radno sposobnih (onih koji rade ili traže posao) a kod nas (tako bar statistika kaže) 626.000 zaposlenih, 511.000 nezaposlenih na 3,9 miliona stanovnika. Dakle imamo ispod 30% radno sposobnih. Uposlen je tek svaki 6. stanovnik uz to tek svaki 5 u proizvodnji ostalo su trgovina, usluga, administracija,... Jedan radnik u proizvodnji proizvodi za 30 ljudi. Strava. :-)
Post Reply