Svinjsko meso

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ridjobrki

#51 Re: Svinjsko meso

Post by Ridjobrki »

1. Nema tog vlasnika koji može garantirati da mu svinja nije pojela štakora.
2. Kokoš je perad. Perad su 'tice. 'Tice nemaju veze sa ovom pričom.
3. Zabranjene su životinje koje jedu druge životinje - nekim slučajem je hranjenje krava koštanim brašnom koincidiralo sa pojavom Creutzfeld Jacobove bolesti.
4. Sve iz mora je halal. Uz sve poštovanje prema Muhammedu savs teško mi je zamisliti pustinjskog čobana koji se konta u omega-3 masne kiseline u doba kada se mislilo da živimo na leđima džinovske kornjače.
5. Iz nekog razloga žitarice i jogurt nisu zabranjene.
6. Iz nekog razloga je ta huda svinja jedina životinja koja ne može pogledati nebo. Sljepić se ne računa.
sorei

#52 Re: Svinjsko meso

Post by sorei »

LONGMAN wrote:
HZArnel wrote:Sta islam kaze za svinjsko meso?
Koliki je grijeh?
Izvodi li iz islama?
Ukratko,sve o svinjskom mesu me zanima,sa stanovistva sunija(znaci ne shija).
Probacu sudjelovati u temi koliko mogu,al' samo znam da je grijeh muslimanu jest svinjsko meso a nemam pojma zbog cega.
Takodje,pored kurana dolaze u obzir i hikaje,sunnet itd.
Hvala!

Citajuci tvoje postove, kazes da se drzis Kur'ana Casnog.
Ako u Kur'anu pise da je zabranjeno, zasto ti moras provjeravati zasto je to tako, i traziti (kako sam zakljucila) opravdanje da ga mozes jesti?! Ako si mu'min drzaces se Kur'ana, ostali su naveli ajete koji zabranjujuju svinjetinu kao i sa medicinskog aspekta, a samo je neko spomenuo da zavisi na koji se nacin priprema, i ti odmah pokusavas da vidis opravdanje za to. Ako je grijeh, zasto da trazis razlog da opravdas svinjetinu.
A svi znaju kad je dozvoljeno pojesti svinjetinu.

Selam, i drzi se kako kazes Kur'ana, ne okolisaj.

:thumbup: fino receno
cikafe

#53 Re: Svinjsko meso

Post by cikafe »

Ductus Holedocus wrote:
cikafe wrote:
Ductus Holedocus wrote:To nesto na moj racun..Izgleda da ne znas citati.Vrati se i ponovo procitaj! NAvela sam ajet iz kur'ana,i medicinske razloge..
Izgleda da si ti onaj sto bi pojeo iz g****e,pa opravdavas
Kaze, koja je rijec sa dva "n" jedno do drugog? SLANNA! :lol:

Ne, ja sam samo poguzija, a ohladjeno, prije toga peceno klempino meso je STRAVA! :D

Ali ako ti knjiga ne da, onda nemoj! Samo ne pozivaj se na zdravstvene razloge jer je dvolicno! Ako se ipak zelis pozivati na to onda odgovori da li jedes bijeli hljeb, slatko i dobro posoljenu hranu svaki dan? 8-)

Nisam se pozivala ni nasta..
Znam dovoljno dobro,koliko se svi danas "zdravo" hranimo
ja je ne jedem sto ne zelim da je jedem,sto mi je Bog zabranio..i sto je sama po sebi svinja odvratna..
Pa dobro, nisi morala da me ruzis! Vidis kako mozes fino da mi kazes! Hvala na Vasoj ljubaznosti... :)
bijela

#54 Re: Svinjsko meso

Post by bijela »

Ridjobrki wrote: 6. Iz nekog razloga je ta huda svinja jedina životinja koja ne može pogledati nebo. Sljepić se ne računa.
čuj to? nisam znala.. zato što joj je kratak vrat? zanimljivo :)
HZArnel

#55 Re: Svinjsko meso

Post by HZArnel »

spreca wrote:Pa niko ti ne zabrnjuje i nokoga ne nagovaraj i stvar rijesena,ako je tebi dobro to je tvoja stvar a jevreji i muslimani ako ne jedu jesul to oni gluplji losiji od drugih.Jednom davno jedan ucenjak je rekao ono cime se hranis tako i izgledas i tako se ponasas
pazi,nikog nenagovoram ni na sto,sve je stvar licne volje i htijenja.Sam je nejedem,jesam nekada,ali prestao ima vise od 4-5 mjeseci i sa alkoholom i sa svinjetinom i hvala bogu sa cigarama :D
Nisam ZA da se jede svinjetina,al' opet ponavljam svakom svacije.I brate imamo pravo na debatu(bar je ova finim tokom krenula i drzi se putanje,nije zasla u off. ni sekunde :-D
spreca

#56 Re: Svinjsko meso

Post by spreca »

stochar wrote:sto rece @black "zabranjeno je po Islamu, i to je to", i tu bi se sa vjerske strane mogla okonchati rasprava o tome zasto muslimani ne jedu svinjetinu. i postujem kao neko ko se ne smatra vjernikom. mene samo zanima kako ljudi kod nas koji se toliko jezhe na svinjetinu jer im vjera to ne dozvoljava, istodobno se ne jezhe na alkohol koji je po vjeri josh strozhije zabranjen, i josh ga piju za Bajram?

mislim, kako mozhe biti parcijalno? za svinjetinu bar ima onaj izuzetak 'u sluchaju gladi i spashavanja zhivota', dok za alkohol nema. lichno, ne volim svinjsko meso skuhano ili pečeno, ali ima nekoliko suhomesnatih proizvoda koje ponekad konzumiram. volim i popiti alkohol, i ne vidim da bi me nekonzumiranje svinjetine uz istovremeno pijenje alkohola "opralo", tako da ako vec grijesim, "griješim u paketu".

zar alkohol nije israf a svinjsko je iskljucivo grijeh
bijela

#57 Re: Svinjsko meso

Post by bijela »

HZArnel wrote: pazi,nikog nenagovoram ni na sto,sve je stvar licne volje i htijenja.Sam je nejedem,jesam nekada,ali prestao ima vise od 4-5 mjeseci i sa alkoholom i sa svinjetinom i hvala bogu sa cigarama :D
:thumbup:
što se tiče mene, brate, samo pitaj, sve dok si unaprijed uvjeren da ti je sve već rečeno 8-)
LONGMAN

#58 Re: Svinjsko meso

Post by LONGMAN »

HZArnel wrote:
LONGMAN wrote:
HZArnel wrote:Sta islam kaze za svinjsko meso?
Koliki je grijeh?
Izvodi li iz islama?
Ukratko,sve o svinjskom mesu me zanima,sa stanovistva sunija(znaci ne shija).
Probacu sudjelovati u temi koliko mogu,al' samo znam da je grijeh muslimanu jest svinjsko meso a nemam pojma zbog cega.
Takodje,pored kurana dolaze u obzir i hikaje,sunnet itd.
Hvala!

Citajuci tvoje postove, kazes da se drzis Kur'ana Casnog.
Ako u Kur'anu pise da je zabranjeno, zasto ti moras provjeravati zasto je to tako, i traziti (kako sam zakljucila) opravdanje da ga mozes jesti?! Ako si mu'min drzaces se Kur'ana, ostali su naveli ajete koji zabranjujuju svinjetinu kao i sa medicinskog aspekta, a samo je neko spomenuo da zavisi na koji se nacin priprema, i ti odmah pokusavas da vidis opravdanje za to. Ako je grijeh, zasto da trazis razlog da opravdas svinjetinu.
A svi znaju kad je dozvoljeno pojesti svinjetinu.

Selam, i drzi se kako kazes Kur'ana, ne okolisaj.
ma sve je to uredu,ali ako je "Uci" prva objava Muhammedu a.s onda je ok i ovu stvar preispitat :)
Islam nije dogmatska religija,bar ne cijelim svojim duhom,islam je vjera razuma i za sve je dato objasnjenje,ako ne kur'anom onda hadisom/sunnetom,samo da mi stosta neznamo :)
Sve to stoji, ali ako je vec zapisano u Kur'anu, onda treba da se drzis toga, zar ne?
Treba da mi ucimo, ali zar se mnoge stvari tek u skorije vrijeme medicinom i sl. naukama objasnjavaju, i upozoravaju se na njih, a kad je ikad zapisano u Kur'anu.
Najgore je biti sumnjicav u nesto.
cikafe

#59 Re: Svinjsko meso

Post by cikafe »

LONGMAN wrote:Najgore je biti sumnjicav u nesto.
UZAS!
KotromanichII

#60 Re: Svinjsko meso

Post by KotromanichII »

U prijašnje doba nije postojala mogucnost da veterinar pregleda meso, niti je postojala mogucnost da se cuva u frižideru, pa su ljudi dosta oboljevali. Bez obzira što su sada ta oboljenja dosta sprijecena, zabranjeno je iz više razloga.
Zabranjeno je kao i što je ljudsko meso zabranjeno, jer znamo da od svinje organi dosta slice našim.
Jedan od mogucih razloga jeste velika bol i strah te životinje prilikom klanja, to se vidi po jezivoj vriski, za razliku od goveda, ovaca i sl...
Jednostavno ta životinja nije stvorena da je ljudi kolju i jedu, stvorena je da živi svoj život, kao i druge životinje koje ne jedemo.
vidi bas vristi iz svega glasa :shock:
video
http://www.youtube.com/watch?v=umPVZe6N ... B&index=45
Last edited by KotromanichII on 18/12/2010 17:32, edited 1 time in total.
LONGMAN

#61 Re: Svinjsko meso

Post by LONGMAN »

cikafe wrote:
UZAS!
Zasto UZAS?
spreca

#62 Re: Svinjsko meso

Post by spreca »

HZArnel wrote:
spreca wrote:Pa niko ti ne zabrnjuje i nokoga ne nagovaraj i stvar rijesena,ako je tebi dobro to je tvoja stvar a jevreji i muslimani ako ne jedu jesul to oni gluplji losiji od drugih.Jednom davno jedan ucenjak je rekao ono cime se hranis tako i izgledas i tako se ponasas
pazi,nikog nenagovoram ni na sto,sve je stvar licne volje i htijenja.Sam je nejedem,jesam nekada,ali prestao ima vise od 4-5 mjeseci i sa alkoholom i sa svinjetinom i hvala bogu sa cigarama :D
Nisam ZA da se jede svinjetina,al' opet ponavljam svakom svacije.I brate imamo pravo na debatu(bar je ova finim tokom krenula i drzi se putanje,nije zasla u off. ni sekunde :-D

nisam tebi repliciro ali nema veze tu smo da komentiramo.

Opet ponavljam da nemam nista protiv ako neko jede,ali mi je BLESAVO kad neko ko jede pocinje ubjedjivati onog drugog da je to samo zbog toga sto tamo nema frizidera i nema gdje da se drzi meso da se nebi pokvarilo,kao da ne postoji drugo meso osim svinjine.Istina da je medicina davno dala svoju ocjenu svinjskog mesa i to nije nikakva tajna da je svinjsko meso najgore meso iz svih mesa koja se danas konzumiraju.koliki procenat svinjskog mesa u bolnicama?.
HZArnel

#63 Re: Svinjsko meso

Post by HZArnel »

LONGMAN wrote:Sve to stoji, ali ako je vec zapisano u Kur'anu, onda treba da se drzis toga, zar ne?
Treba da mi ucimo, ali zar se mnoge stvari tek u skorije vrijeme medicinom i sl. naukama objasnjavaju, i upozoravaju se na njih, a kad je ikad zapisano u Kur'anu.
pa nikad mi za te stvari ne bi ni saznali da nije bilo pametnih ljudi koji su ih otkrili.
Moras napravit jednu granicu izmedju primjenjivanja i ispitivanja,nisu to isti pojmovi.Kur'an nam je i ostavljen da se istrazuje a ujedno i primjenjuje.Te tako i imas brojne patetne na svim poljima nauke zahvaljujuci kur'anu,npr ona bolest sive mrene ili kako se vec zove...itd.
Da smo samo vjerovali u drevnu pricu(o onom koga bacise u bunar,zaboravio ime-Isak ako se nevaram)i zastali na tome,trebali bi stoljeca da otkrijemo lijek toj bolesti,a zanimljivo,lijek je nadjen u suzama ili znoju,nsam bas siguran. :)
nellington

#64 Re: Svinjsko meso

Post by nellington »

HZArnel wrote:
LONGMAN wrote:Sve to stoji, ali ako je vec zapisano u Kur'anu, onda treba da se drzis toga, zar ne?
pa nikad mi za te stvari ne bi ni saznali da nije bilo pametnih ljudi koji su ih otkrili.
Moras napravit jednu granicu izmedju primjenjivanja i ispitivanja,nisu to isti pojmovi.Kur'an nam je i ostavljen da se istrazuje a ujedno i primjenjuje.Te tako i imas brojne patetne na svim poljima nauke zahvaljujuci kur'anu,npr ona bolest sive mrene ili kako se vec zove...itd.
Da smo samo vjerovali u drevnu pricu(o onom koga bacise u bunar,zaboravio ime-Isak ako se nevaram)i zastali na tome,trebali bi stoljeca da otkrijemo lijek toj bolesti,a zanimljivo,lijek je nadjen u suzama ili znoju,nsam bas siguran. :)
Jusuf, šefe, Jusuf :) Istražuj, ali ne preispituj ako baš ne moraš. Preispitivanje je znak šuhve, a šuhva srcu rijetko koristi.
Ridjobrki

#65 Re: Svinjsko meso

Post by Ridjobrki »

Nego, je li neko vidio baby kašicu od svinjetine? Teško da su HIPP i Nestle toliko uviđavni da spram muslimanima i židovima ili da nema tržišta za to.,
LONGMAN

#66 Re: Svinjsko meso

Post by LONGMAN »

HZArnel wrote:
Ali ja ne govorim o necemu pozitivnom za nas, tj. da se krije neki lijek il sl. Neko o svinjskom mesu koje stvarno ima vise negativnog nego pozitivnog u sebi, i ako je zabranjeno prije toliko godina, i ako se svaki VJERNIK moze pridrzavati toga, zasto sada traziti opravdanje il nesto sl. za "svinjetinu".
KO je vjernik pridrzavat ce se toga, hajd' valja istraziti kako, sta i sl. Ali ako ti je medicina isto dala toliko razloga za ne jesti tu vrstu mesa, zasto sad traziti i onaj najmanji "tracak nade" za opravdanjem ako jedemo?!
ljubav_aha

#67 Re: Svinjsko meso

Post by ljubav_aha »

jedna stara kineska narodna

ne znam orignialnu izjavu,ali je smisao sljedeci: ne treba jesti namirnice zivotinja koje hodaju na 4 noge,minimalna konzumacija zivotinja sa 2 noge,a maksimanla konzumacija voca i povrca :-D
HZArnel

#68 Re: Svinjsko meso

Post by HZArnel »

LONGMAN wrote:
cikafe wrote:
UZAS!
Zasto UZAS?
vjerovatno,jer biti znatizeljan neznaci po defaultu biti cafir.Dokaza nama Einstein da je sve relativno. :D
muslimani ne jedu svinju i to je ok,treba se postovati,svacija vjera pa i islam.
al zar zivjet u slijepoj ulici i ne postavljat pitanje koje si i sama upravo tj.ZASTO?
Iznijeli ste neke od argumenata,sto je po mom misljenju sasvim ok i pristojno razmisljanje vjernika.Ali sta je sa onim kada katolik(primjer govorim,random vjeru sam izabrao)upita muslimana:"A zasto vi nejedete svinju?"Sta ce musliman reci:"Jer je ovako,onako"ili"Jer je Bog zabranio"a pita te :"zasto je Islam dostigao svoj vrhunac nedugo po smrti Muhammeda?"Musliman ce obicno da odgovori:"U kur'anu su napisane mnoge mudrosti i znanje koja mi,nakon smrti Muhammeda a.s. tek trebamo da otkrijemo i upravo taj poziv na otkrivanje,je omogucio napredak islamskog svijeta na svim poljima,pocev od medicine pa preko matematike do arhitetkure i knjizevnosti"
Malo kontradiktorno,zar ne?
LONGMAN

#69 Re: Svinjsko meso

Post by LONGMAN »

HZArnel wrote:
LONGMAN wrote:
cikafe wrote:
UZAS!
Zasto UZAS?
vjerovatno,jer biti znatizeljan neznaci po defaultu biti cafir.Dokaza nama Einstein da je sve relativno. :D
muslimani ne jedu svinju i to je ok,treba se postovati,svacija vjera pa i islam.
al zar zivjet u slijepoj ulici i ne postavljat pitanje koje si i sama upravo tj.ZASTO?
Iznijeli ste neke od argumenata,sto je po mom misljenju sasvim ok i pristojno razmisljanje vjernika.Ali sta je sa onim kada katolik(primjer govorim,random vjeru sam izabrao)upita muslimana:"A zasto vi nejedete svinju?"Sta ce musliman reci:"Jer je ovako,onako"ili"Jer je Bog zabranio"a pita te :"zasto je Islam dostigao svoj vrhunac nedugo po smrti Muhammeda?"Musliman ce obicno da odgovori:"U kur'anu su napisane mnoge mudrosti i znanje koja mi,nakon smrti Muhammeda a.s. tek trebamo da otkrijemo i upravo taj poziv na otkrivanje,je omogucio napredak islamskog svijeta na svim poljima,pocev od medicine pa preko matematike do arhitetkure i knjizevnosti"
Malo kontradiktorno,zar ne?
Kad sam upitala zasto, upitala sam jer sam mislila da mi je rekao "podsjehljivo" da je to sto sam rekla uzas, a ne da je biti sumnjicav uzas ;)

Ali i nakon toga sto su ti objasnili sa ajetima, i sa medicinom ti opet hoces dalje, jedino sam primijetila neki entuzijazam kad je neko rekao da zavisi kako se priprem, mozda se varam, al sam tako zakljucila.
HZArnel

#70 Re: Svinjsko meso

Post by HZArnel »

LONGMAN wrote:
HZArnel wrote:
Ali ja ne govorim o necemu pozitivnom za nas, tj. da se krije neki lijek il sl. Neko o svinjskom mesu koje stvarno ima vise negativnog nego pozitivnog u sebi, i ako je zabranjeno prije toliko godina, i ako se svaki VJERNIK moze pridrzavati toga, zasto sada traziti opravdanje il nesto sl. za "svinjetinu".
KO je vjernik pridrzavat ce se toga, hajd' valja istraziti kako, sta i sl. Ali ako ti je medicina isto dala toliko razloga za ne jesti tu vrstu mesa, zasto sad traziti i onaj najmanji "tracak nade" za opravdanjem ako jedemo?!
Ja i to moras da razumijes,nisam pobudnik konzumiranja svinjetine.Grijeh je i to je uredu.
Sta,recimo,ako nekonzumiranje svinje utice na lanac prehrane?Pozitivno ili negativno,svejedno.
Sta ako se u svinjetini krije sledeci lijek,za npr karcinom ili aids?
Zar tu zivotinju,samo radi toga jer je Allah tako rekao trebamo smatrati uljezom na zemlji i ne ispitivati posljedice konzumiranja,posljedice njenog djelovanja i postojanja,kako stetne tako i koristne?
Mi smo duzni citati kur'an,ali isto tako na svaku rijec u kur'anu duzni smo sebi postaviti pitanja:kad,kako i zasto,da bi razumjeli poruku koju nam salje kur'an.
Slozit ces se samnom da puko citanje kur'ana je mnogo manje korisno od citanja sa(pokusajem)razumjevanjem poruka koje nam salje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#71 Re: Svinjsko meso

Post by Truba »

ja izbjegavam svinjsko meso jer mi muka poslije bude :roll: :roll: :roll: nisam navikao
idealnaM

#72 Re: Svinjsko meso

Post by idealnaM »

Ne znam zašto insistirate na tome "Ne pitaj, to je zabranjeno i tako mora biti"...Ovo se odnosi na postove koje sam procitala naprijed i napisali su ih moji ahbabi, braća , sestre u islamu...mene to poprilično iritira, jer htjeli mi to ili ne, naći ćemo se u situaciji, kad naš odgovor u smislu" to je tako jer je haram", neće biti dovoljan.Za mene, i za većinu vas to stoji, i nema dalje rasprave...Allah swt zabranio i to je tako...međutim, kako objaniti nekome ko se lomi, ko je na nekom životnom raskrižju, da je Islam jedini ispravan sistem življenja....kako odkloniti tu barijeru dogme?Sigrurna sam da vam se to već nekad desilo, ako ne u vlastitoj porodici kao meni, onda sigurno u širem okruženju...

Šta se dešava kad pitanja o ovoj zabrani postavi neko ko već ima određeno znanje, pa priupita..."Ok, jeste haram, ali zašto je onda u situaciji kad nema ništa drugo, i kad je to jedini nacin da se ostane živ, ta ista nezdrava svinjetina dozvoljena?"
Nebi trebali zaboraviti ono čime se počesto dičimo, a to je da je puno ljudi prigrlilo Islam upravo iz razloga sto je u njemu našlo odgovore na mnoga pitanja, koje su im uskratile druge religije.
Isto tako , putevi spoznaje su različiti, neko ne može voljeti i pokoravati se tek tako...jednostavno, nečija Džada je duža...teža..Ne mogu svi gledati srcem...ili ne odmah.Kod nekoga je to proces...
Izvinite, napisah svašta nješta :)
HZArnel

#73 Re: Svinjsko meso

Post by HZArnel »

LONGMAN wrote:Kad sam upitala zasto, upitala sam jer sam mislila da mi je rekao "podsjehljivo" da je to sto sam rekla uzas, a ne da je biti sumnjicav uzas ;)

Ali i nakon toga sto su ti objasnili sa ajetima, i sa medicinom ti opet hoces dalje, jedino sam primijetila neki entuzijazam kad je neko rekao da zavisi kako se priprem, mozda se varam, al sam tako zakljucila.
ma ja rekoh,tema nije moja privatna skola.Ovo sam postavio radi svih,radi nas muslimana i radi "njih" nemuslimana.Opcekoristne informacije. :)
od svega imamo 2 ajeta,gdje je receno "Zarbanjeno vam je!..."ali i ne zasto.Dali je Muhammed rekao zasto?Vjerovatno jeste,ali mi to ili neznamo ili smo zaboravili.
Jeli jedan od stebrova islama i sunnet?Jeste!
Jeli se muslimani drze definicije ono sto nije objasnio kuran objasnio je Muhammed a.s.?Drze!
E ja ovde osim teza,nevidim nikakve konkretne stavove islama.Zar je stav prema necem "zabranjeno i gotovo"?To se kosi sa dogmom.A islam nije dogma nego kultura i svaki drugi vid integralnog zivota.
jedna tamo

#74 Re: Svinjsko meso

Post by jedna tamo »

nekad poslije rata išli u Budimpeštu i sad odvojili nas koji jedemo svinjetinu i djecu koja ne jedu....
sjećam se pitam ja jednog dječaka štoti ne jedeš svinjetinu? kaže on meni zato što ko jede svinjetinu on će postat svinja :shock:
madner

#75 Re: Svinjsko meso

Post by madner »

A titam sto ti treba objasnjenje za vjerski propis?
Nigdje ne pise da mora sve imati logiku, taj nacin razmisljanja je tek poslje dobio malo siru primjenu :D
Locked