uvodjenje centralnog grijanja u stan ?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Danguba

#51 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?

Post by Danguba »

Magarece_godine wrote:Da ozivimo temu, koju pec na pelet preprocujete ? Kontam zamijeniti ovaj centrometal na ugalj. Cujem da ljudi govore da sa 20 kw griju po 150 kvadrata ??? Jel to tačno ? Moj centrometal ima 30 kw, pa kontam i pec za pelet uzet od 30 kw ...

Thermoflux ne valja ? Kakvi su termomont kotlovi ?HVala
Kao prvo, odredjivanje snage kotla treba da ti uradi strucna osoba(rijetko majstori znaju osim ''otprilike'').
Snaga kotla prvenstveno zavisi od povrsineili kubikaze koju planiras da grijes, izolacije objekta, polozaj objekta, klimatsko podrucje...sve to utice na odabir snage kotla.
Uvijek je bolje ostaviti malo jaci kotao nego slabiji pogotovu ovi na pelet posto sam odredjujes koju ces snagu koristiti.

Drugo, nije neko ranije bez veze rekao da ti treba 30 KW. Na tu pec postoji mogucnost dogradnje gorionika, puzne trake i silosa pa da radi na pelet. Jeste da je potrosnje kod takvih kotlova veca u odnosu na kotove na pelet.

Trece, ko ti je rekao da Termoflux ne valja? :-)
Par godina se grijem sa tim kotlom(30KW) i nikada nisam imao problem. Na temi ''grijanje na pelet'' imas mnogo korisnika tih kotlova i skoro niko se ne zali...samo treba dobar serviser da ga postavi a pored njega i ostale parametre da uskladi.
(preporucujem da posjetis tu tenu na ekonomiji).

Sretno
Magarece_godine

#52 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?

Post by Magarece_godine »

Hvala danguba za informacije i preporuku teme. ;) Znam da za centrometal postoji dodatak za pelet, ali sam čuo da je tako potrošnja veća ... pa kad je bal nek je maskenbal :)
Vess

#53 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?

Post by Vess »

Ja sam kupila Interio 20kw proizvodnje Thermoflux za grijanje stana od 110m2.

Vec peti dan po pustanju u promet keramicka ploca koja je na pokrovnoj ploci je napukla. Kada sam nazvala tvornicu, nisu bili ljubazni. Cak su rekli "kako oni znaju da je ja nisam pukla". To se desilo pocetkom novembra. Njihov ovlasteni serviser je napravio uvidjaj i konstatovao da na ploci n! )a tragova bilo kakvog udara.

Do danas nisam dobila bilo kakvo obavjestenje vezano za ovu reklamaciju!

U medjuvremenu su nastupili problemi sa funkcionisanjem kamina. Poceo se gasiti u vrijeme za koje je bio programiran da gori. Glavni razlog za to je sto predozira kolicinu peleta koju uzima. Zapravo konstantno uzima vece kolicine peleta, tako da cesto dolazi do zagusenja vatre. Onda se mora otvoriti i cistiti. Svaka dva dana mora da se otvara i cisti. (Jako prljav posao!) Kada otvorim kamin da bih ga ocistila, nadjem gomilu neizgorenog peleta, i to ne samo u plameniku, nego i u pepeljari. Veceras je pelet koji je bio pao na dno, pored pepeljare, poceo goriti kada se vatra u plameniku zagusila.

Ovlasteni serviser, koji je i montirao pec, je vise puta dolazio i na kraju je rekao da on ne moze nista uciniti i da ne zna sta je problem, te da je najbolje da kontaktiram tvornicu.

Kada sam kontaktirala servisni odjel tvornice 21-og decembra, receno mi je da su na kolektivnom odmoru od 18/12/'15 do 11/01/'16??! Da covjek ne povjeruje! U sred sezone grijanja!

Sada moram cekati da se vrate sa kolektivnog godisnjeg u nadi da ce uspjeti rijesiti ovaj problem.

Ne moram ni da spominjem da je potrosnja peleta ogromna (3 vrece na dan)! Takodje moram da bacim i mnogo neupotrebljenog peleta, jer je pomijesan sa pepelom.

Sto se toplote tice, ne mogu reci da se smrzavamo, ali nije bas ni veoma toplo.
rovac13

#54 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?

Post by rovac13 »

Moji roditelji imaju termoflux kotao jos od 2008. i kotao funkcionira bez problema.......cak licno direktor te firme mi je izasao u susret nekoliko puta tako da su prema nama bili super.....cak nismo ni blizu.

Sto se tice problema sa gorenjem koje ima " Vess"........to nije uopce problem......tako ce radit svaki kotao kamin ili nesto trece ako nije nastimano.........po vasoj prici peleta vam dolazi vise nego sto dolazi zraka,pa ne uspijeva sav pelet izgorit nego se gomila novi.......to je vrlo jednostavno ustimati na bilo cemu........ja mislim da obavezno svako treba da nauci to podesavati........zato sto je mnogo parametara koji uticu na to kakvo ce biti izgaranje.........svake godine kupis drugi pelet koji cesto ni od istog proizvodjaca ne bude skroz isti,a tek kad mijenjas proizvodjace.........svaki pelet treba ustimati da izgaranje bude savrseno.......na nasem kotlu ganjam da doziranje peleta bude sto manje i da ventilator ubacuje svjezeg zraka sto manje........ali omjer zraka i peleta mora biti pravi......a temp na izlazu u dimnjak nam bude izmedju 80-100 *C ......na taj nacin nas kotao funkcionira odlicno.......pepeo ostaje samo fini sitni.

Uvijek sam se pitao zasto se neko odluci za kupnju kamina na pelet.

-moras unosit pelet u sobu
-dizanje prasine kad istresas iz onih vreca
-moras cistit kamin u sobi,pepeo,čađ...
-moras u sobi radit vecinu stvari kao i sa drvima
-skuplje se grijat nego na drva
-skuplji kamin na pelet
Danguba

#55 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?

Post by Danguba »

Lose postavke ili los pelet.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#56 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?

Post by JoseMujica »

lijepa struja
Lozac

#57 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?

Post by Lozac »

Pozdrav svima na forumu.
Planiram uvođenje grijanja na pelet u sprat kuće pa me interesuju iskustva drugih korisnika. Naime objekat je površine cca 85 m2 korisnog prostora, izolacija je jako loša (zidovi od šuplje cigle bez izolacije trenutno) stolarija drvena (ne baš za pohvalu).
Pored gijanja prostora grijao bih i dva kombinovana bojlera (80+50 l). Otprilike sam na internetu uspio naći proračun potrebne snage kotla za grijanje prostora (u zavisnosti od zapremine prostora, izolacije...) ali nigdje nisam našao koliko bi kW "povukao" kombinovani bojler.
Imam preporuku za kotao Pelling 25 kW pa me zanima da li neko ima iskustva sa ovim kotlom u sličnim uslovima. Koliku potrošnju peleta po sezoni mogu očekivati?
Svako mišljenje i preporuka bi mi dobro došla :zoka:
Filter

#58 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?

Post by Filter »

Lozac wrote:Pozdrav svima na forumu.
Planiram uvođenje grijanja na pelet u sprat kuće pa me interesuju iskustva drugih korisnika. Naime objekat je površine cca 85 m2 korisnog prostora, izolacija je jako loša (zidovi od šuplje cigle bez izolacije trenutno) stolarija drvena (ne baš za pohvalu).
Pored gijanja prostora grijao bih i dva kombinovana bojlera (80+50 l). Otprilike sam na internetu uspio naći proračun potrebne snage kotla za grijanje prostora (u zavisnosti od zapremine prostora, izolacije...) ali nigdje nisam našao koliko bi kW "povukao" kombinovani bojler.
Imam preporuku za kotao Pelling 25 kW pa me zanima da li neko ima iskustva sa ovim kotlom u sličnim uslovima. Koliku potrošnju peleta po sezoni mogu očekivati?
baci pitanje na ovu temu

http://forum.klix.ba/kvalitet-i-cijena- ... 10324.html

a usput je malo i prelistaj :)
rovac13

#59 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?

Post by rovac13 »

Lozac wrote:Pozdrav svima na forumu.
Roditelji imaju isti kotao.......griju slicno 90m2 .....ali sa jednim kombinovnim bojlerom i izolacijom stiropor 5cm na vanjskim zidovima.....prozori drveni srednja zalost.

Trose od 1 vrecu dnevno do 2 vrece dnevno.......mozda da su nekad prekoracili 2 vrece koji dan u vrh glave........njihov prosjek rekao bih 1,3 - 1,5 vrece na dan.....odnosno izmedju 3-4 tone za zimu.

Bez izolacije bi sigurno islo vise .
Lozac

#60 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?

Post by Lozac »

Pa s obzirom da nemam izolaciju, moja neka procjena potrošnje je 4-5 t. Sve ispod 5t bi bilo prihvatljivo :-)
mursel

#61 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?

Post by mursel »

Pozdrav,

Dvoumim se između slijedecih kamina:

Thermoflux 8,5 KW Auqa, Centrometal ZV14 i Commo-Compakt 25KW

Stan je 63 kvadrata, a zgrada je sagrađena 1969 godine.
Izolirao sam stiropolom 5cm vanjski dio spavace sobe, a stolarija je komplet zamijenjena (rehau 70).

Moze li savjet?

Hvala unaprijed!
gol-man

#62 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?

Post by gol-man »

Pozdrav,

Izolirao sam stiropolom 5cm vanjski dio spavace sobe, a stolarija je komplet zamijenjena (rehau 70).

Moze li savjet?

Hvala unaprijed!
Dragi kolega,
šta ti strpa u jenu te istu rečenicu!
Kao da ti treba putnički auto i pitaš da li da uzmeš (redom) : Pola, Golfa ili kamion. :svijeca: :-)
Ovi kamini i kotao su snaga 8,5, 12 i 25 kW. Hajd ova dva kamina su u par kW, ali otkud dobi ovaj kotao od 25kW ? ALfa ima kamin od 15 kW koji bi nekako ušao u ovu grupu..
Vezirbh

#63 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?

Post by Vezirbh »

Pozdrav. Imam pitanje vezano za pec na pelet, konkretno za thermofluxove. Koja je razlika izmedju lijeve i desne peci? Da li je lijeva kada mi je loziste i spojevi za dimljak s lijeve strane? Iz fisa me uvjeravaju da je lijeva kada je s lijeve strane spremnik za pelet a desno loziste. Hvala
Danguba

#64 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?

Post by Danguba »

Nazovi proizvodjaca ili nekog od ovlastenih servisera pa pitaj sta im je lijevo a sta desno.
nookey

#65 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?

Post by nookey »

gol-man wrote:
Pozdrav,

Moze li savjet?

Hvala unaprijed!
Dragi kolega,
šta ti strpa u jenu te istu rečenicu!
Kao da ti treba putnički auto i pitaš da li da uzmeš (redom) : Pola, Golfa ili kamion. :svijeca: :-)
Ovi kamini i kotao su snaga 8,5, 12 i 25 kW. Hajd ova dva kamina su u par kW, ali otkud dobi ovaj kotao od 25kW ? ALfa ima kamin od 15 kW koji bi nekako ušao u ovu grupu..
imam ja kamin 14kw Alfa i grije 63 kvadrata, ne može se živiti od toplote, potrošnja od 8-10 m2 drva, stara fasada bez stiropora, stolarija dobra pvc...
drunken tiger

#66 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?

Post by drunken tiger »

Zna li neko gdje mogu dobiti informaciju o cijeni ugradnje plinskog grijanja u stan?
kritichar

#67 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?

Post by kritichar »

Zna li neko kako izračunati potrebnu snagu za zagrijavanje određenog prostora, da bi se odredila snaga peći i broj rebara radijatora za prostorije?
frngla

#68 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?

Post by frngla »

drunken tiger wrote:Zna li neko gdje mogu dobiti informaciju o cijeni ugradnje plinskog grijanja u stan?
I mene isto zanima, konkretno 20 kw plinski bojler, ne mogu da nađem cijene nigdje :zzzz:
profatr

#69 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?

Post by profatr »

Pozdrav svima, grijem u kuci dva stana (kuhinje) s drvima, a u spavacim sobama termo pec da malo umlaci. Dimnjaci su stari 40 god i nisu vise sigurni. Planiram da mi kroz stari dimnjak provuku uzu inox cijev i da predjem na pelet.
Dvoumim se da li uzeti dvije peci na pelet ili jedan kotao i provesti centralno grijanje. Ukupno nas je u kući četvero a uskoro ćemo ostati samo žena i ja, mali ce na fakultet a dedo je star, pa se dvoumim isplati li mi se provoditi centralno za nas dvoje.
Unaprijed hvala za savjet.
vazi

#70 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?

Post by vazi »

profatr wrote:Pozdrav svima, grijem u kuci dva stana (kuhinje) s drvima, a u spavacim sobama termo pec da malo umlaci. Dimnjaci su stari 40 god i nisu vise sigurni. Planiram da mi kroz stari dimnjak provuku uzu inox cijev i da predjem na pelet.
Dvoumim se da li uzeti dvije peci na pelet ili jedan kotao i provesti centralno grijanje. Ukupno nas je u kući četvero a uskoro ćemo ostati samo žena i ja, mali ce na fakultet a dedo je star, pa se dvoumim isplati li mi se provoditi centralno za nas dvoje.
Unaprijed hvala za savjet.
a velis dedo star :?

pa, ako vas samo dvoje ostaje, nemas ga rasta ni uvodit :cry:
mayab

#71 Re: uvodjenje centralnog grijanja u stan ?

Post by mayab »

kritichar wrote:Zna li neko kako izračunati potrebnu snagu za zagrijavanje određenog prostora, da bi se odredila snaga peći i broj rebara radijatora za prostorije?
http://bfy.tw/A1qa
Post Reply