sarayewo wrote:detroit-mercy wrote:
Lijepe zelje su jedno a mogucnosti drugo. Pozdravi se sa proizvodnjom automobila u BiH. Nekda je VW imao interesa da udje na trziste od 25 miliona, danas cisto sumanjam. U medjuvremenu su ulozili silu love u ostalim zemljama. Plus znaj da jedini rast koji mogu napraviti je jos donekle u Istocnoj Evropi (bivsi SSSR). Trenutno svi gledaju na Kinu, za tvoju informaciju, za 10 godina ce se u Kini prodavati godisnje vise vozila nego u Evropi i Sjevernoj Americi zajedno (dva najjaca svjetska trzista trenutno). Kako auto executives opisuju stanje autoindustrije i mogucnosti u Kini, samo jedna rijece-exciting.
Dovoljno govori, BiH bi trebala da malo vise proradi na podrsci industriji autodijelova koja u BiH vec postoji i radi vec godinama za razne svjetske marke. To je segment gdje se moze dosta toga uraditi obzirom na razvijenost metalske industrije i kadara u BiH. Medjutim za sve treba neka strategija i vizija a mi smo u principu operisani od toga odavno.

Apsolutno si u pravu... Proizvodnja dijelova, ali ne rezervnih dijelova nego komponenti za automobile bi bila buducnost nase infrastukture, kao sto npr. Prevent proizvodi navlake za sjedista, isto tako se moze zapoceti proizvodnja metalnih konstrukcija, brizganje plastike, itd. Dosta toga se vec radi, ali u jako malim kolicinama, od strane sitnih privatnih proizvodjaca.
S druge strane, sklapanje automobila bi kao prozivodnja bilo najbolje jer vuce za sobom otvaranje jos nekoliko fabrika za podrsku... DAnas se svo sklapanje obavlja po JIT (just in time) sistemu i samim tim zahtijeva od dobavljaca da budu u krugu od max. 30 minuta od fabrike.
Ipak, za sve to treba neko ko ce investitore dovesti ovdje kao i potpora vlade. U ranijem postu sam naveo sta su Makedonci uradili da dovedu moju firmu u njihovu novootvorenu bescarinsku zonu kraj Skopja... Mi sad tamo imamo fabriku koja ima cetiri proizvodne linije za stampane ploce displeja za Renault, zaposljava nekih 300-injak ljudi i saradjuje sa dosta lokalnih firmi po pitanju logistike, odrzavanja, itd.
Upravo na to sam i mislio, proizvodnju originalnih dijelova koji ce ici u vozila koja se montiraju na trakama. Dosta raje koja je pisala na ovu temu u principu malo zna o Autoindustriji i kako to fercera. Raja misli, odemo mi u Wolfsburg i kazemo Svabi hajte proizvoditi Golfa 7 u nas, jer eto fabrika je tu vec 50 godina i Svabo jedva doceka. Ipak ne fercera to bas tako.
Prvo, to je ogromna kapitalna investicija za njih a trenutno vecina kapitalinih investicija odlzai u Kinu i nesto u Rusiju i Brazil (sljedece veliko trziste).
Drugo, prozivodnja automobila zahtjeva dobro razvijenu infrastrukturu, ovime ne mislim samo na puteve nego i na ostale dobavljace, fire od onih iz industrije masina i alata do dobabvljaca dijelova, preko skola i fakulteta koji trebaju da podrzavaju takvu vrstu kompleksne proizvodnje specificnim kadrovima (znamo kakve je strucnjake Masinski i ETF nekada izacivao a kakve danas).
O drzavnim olaksicama ne bih ovom prilikom jer to je nepoznanica sa nasu drzavu.
Porediti sve ovo danas sa sa vremenom kada je VW dosao u Jugu, koja je vec tada imala prilicno kompaktibilnu autoidndustriju od proizvodnje dijelova preko proizvodnje automobila da strucne radne snage je kao porediti sljivu i lubenicu.
Na kraju sta nam ostaje, kao sto sam vec rekao, proizvodnja auto dijelova. Autoindustrija (ovime ne mislim samo na proizvodnju automobila nego i komponenti) je sansa za razvoj svake zemlje jer pokrece toliko toga (od masinske preko elekto industrije, do specificnih zahtjeva za skole i fakultete da profiliraju odredjene vrste strucnjaka) i stvara preduslove za neki veci angazman auto-kompanija u zemlji. Industriju autodijelova vec imamo, malo vise podrske od drzave i mogli bi znacajno povecati kapacitete obzirom na sve komparativne prednosti koje vec imamo u toj bransi.