Tvornica Automobila Sarajevo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Gost1515

#51 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by Gost1515 »

BSn wrote:
O'zone wrote:
Ja koji inače nisam ljubitelj VW-a bi sad pazario ovog City-a :mrgreen:
X

Inace, kec je naljepsi auto iz plejade Golfova.
Ovo je predobar spoj sto su napravili i vjerujem kad bi se pojavio na evropskom trzistu, da bi dobro poljuljao ove bezlicne 5. i 6.
Bježi ba, ko bi ostao živ od "buaaa seljaci kupuju precjenjenu tehnogiju staru 25 godina!!! Dizajn svjetlosne godine iza konkurencije!!!" :D

Šalu na stranu, vjerujem da bi našao put do mnogih kupaca, samo ne bi poljujao 5 i 6, u nekim današnjim poimanjima klasa ovo je auto mislim manje nego današnji polo ... (ne da mi se tražiti tačne dimenzije ...)
jedaneska

#52 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by jedaneska »

Ako ovim iz TAS-a fali ideja, nek' im neko javi da ce 2013. biti pedesetogodisnjica postojanja sarajevske tvornice, pa ce im se mozda upaliti lampice da to iskoriste kao kec iz rukava i konsultuju VW o mogucnostima pokretanja eventualne CKD montaze Golfa sedmice, a sedmica je sretan broj :-)

Golf 7
Image
detroit-mercy

#53 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by detroit-mercy »

jedaneska wrote:Ako ovim iz TAS-a fali ideja, nek' im neko javi da ce 2013. biti pedesetogodisnjica postojanja sarajevske tvornice, pa ce im se mozda upaliti lampice da to iskoriste kao kec iz rukava i konsultuju VW o mogucnostima pokretanja eventualne CKD montaze Golfa sedmice, a sedmica je sretan broj :-)

Golf 7
Image
Lijepe zelje su jedno a mogucnosti drugo. Pozdravi se sa proizvodnjom automobila u BiH. Nekda je VW imao interesa da udje na trziste od 25 miliona, danas cisto sumanjam. U medjuvremenu su ulozili silu love u ostalim zemljama. Plus znaj da jedini rast koji mogu napraviti je jos donekle u Istocnoj Evropi (bivsi SSSR). Trenutno svi gledaju na Kinu, za tvoju informaciju, za 10 godina ce se u Kini prodavati godisnje vise vozila nego u Evropi i Sjevernoj Americi zajedno (dva najjaca svjetska trzista trenutno). Kako auto executives opisuju stanje autoindustrije i mogucnosti u Kini, samo jedna rijece-exciting.
Dovoljno govori, BiH bi trebala da malo vise proradi na podrsci industriji autodijelova koja u BiH vec postoji i radi vec godinama za razne svjetske marke. To je segment gdje se moze dosta toga uraditi obzirom na razvijenost metalske industrije i kadara u BiH. Medjutim za sve treba neka strategija i vizija a mi smo u principu operisani od toga odavno. :mrgreen:
BSn

#54 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by BSn »

Gost1515 wrote:
BSn wrote:
O'zone wrote:
Ja koji inače nisam ljubitelj VW-a bi sad pazario ovog City-a :mrgreen:
X

Inace, kec je naljepsi auto iz plejade Golfova.
Ovo je predobar spoj sto su napravili i vjerujem kad bi se pojavio na evropskom trzistu, da bi dobro poljuljao ove bezlicne 5. i 6.
Bježi ba, ko bi ostao živ od "buaaa seljaci kupuju precjenjenu tehnogiju staru 25 godina!!! Dizajn svjetlosne godine iza konkurencije!!!" :D

Šalu na stranu, vjerujem da bi našao put do mnogih kupaca, samo ne bi poljujao 5 i 6, u nekim današnjim poimanjima klasa ovo je auto mislim manje nego današnji polo ... (ne da mi se tražiti tačne dimenzije ...)

Dobro, vjerovatno bi ljubitelji golfa rado odovojili novac za ovo - a odmah ostaje manje za 6. :D
Ja nisam neki fan Golfa, ali kec je kec i vjerujem da bi napravio mnogo veci bum nego sto je napravio novi "fico".
Bilo kako bilo, ne bi nama Svabo dao da pravimo ni keca.
karanana

#55 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by karanana »

detroit-mercy wrote: Lijepe zelje su jedno a mogucnosti drugo. Pozdravi se sa proizvodnjom automobila u BiH. Nekda je VW imao interesa da udje na trziste od 25 miliona, danas cisto sumanjam. U medjuvremenu su ulozili silu love u ostalim zemljama. Plus znaj da jedini rast koji mogu napraviti je jos donekle u Istocnoj Evropi (bivsi SSSR). Trenutno svi gledaju na Kinu, za tvoju informaciju, za 10 godina ce se u Kini prodavati godisnje vise vozila nego u Evropi i Sjevernoj Americi zajedno (dva najjaca svjetska trzista trenutno). Kako auto executives opisuju stanje autoindustrije i mogucnosti u Kini, samo jedna rijece-exciting.
Dovoljno govori, BiH bi trebala da malo vise proradi na podrsci industriji autodijelova koja u BiH vec postoji i radi vec godinama za razne svjetske marke. To je segment gdje se moze dosta toga uraditi obzirom na razvijenost metalske industrije i kadara u BiH. Medjutim za sve treba neka strategija i vizija a mi smo u principu operisani od toga odavno. :mrgreen:
to je otprilike to.
sarayewo

#56 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by sarayewo »

detroit-mercy wrote: Lijepe zelje su jedno a mogucnosti drugo. Pozdravi se sa proizvodnjom automobila u BiH. Nekda je VW imao interesa da udje na trziste od 25 miliona, danas cisto sumanjam. U medjuvremenu su ulozili silu love u ostalim zemljama. Plus znaj da jedini rast koji mogu napraviti je jos donekle u Istocnoj Evropi (bivsi SSSR). Trenutno svi gledaju na Kinu, za tvoju informaciju, za 10 godina ce se u Kini prodavati godisnje vise vozila nego u Evropi i Sjevernoj Americi zajedno (dva najjaca svjetska trzista trenutno). Kako auto executives opisuju stanje autoindustrije i mogucnosti u Kini, samo jedna rijece-exciting.
Apsolutno si u pravu... Proizvodnja dijelova, ali ne rezervnih dijelova nego komponenti za automobile bi bila buducnost nase infrastukture, kao sto npr. Prevent proizvodi navlake za sjedista, isto tako se moze zapoceti proizvodnja metalnih konstrukcija, brizganje plastike, itd. Dosta toga se vec radi, ali u jako malim kolicinama, od strane sitnih privatnih proizvodjaca.

S druge strane, sklapanje automobila bi kao prozivodnja bilo najbolje jer vuce za sobom otvaranje jos nekoliko fabrika za podrsku... DAnas se svo sklapanje obavlja po JIT (just in time) sistemu i samim tim zahtijeva od dobavljaca da budu u krugu od max. 30 minuta od fabrike.

Ipak, za sve to treba neko ko ce investitore dovesti ovdje kao i potpora vlade. U ranijem postu sam naveo sta su Makedonci uradili da dovedu moju firmu u njihovu novootvorenu bescarinsku zonu kraj Skopja... Mi sad tamo imamo fabriku koja ima cetiri proizvodne linije za stampane ploce displeja za Renault, zaposljava nekih 300-injak ljudi i saradjuje sa dosta lokalnih firmi po pitanju logistike, odrzavanja, itd.
detroit-mercy

#57 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by detroit-mercy »

sarayewo wrote:
Apsolutno si u pravu... Proizvodnja dijelova, ali ne rezervnih dijelova nego komponenti za automobile bi bila buducnost nase infrastukture, kao sto npr. Prevent proizvodi navlake za sjedista, isto tako se moze zapoceti proizvodnja metalnih konstrukcija, brizganje plastike, itd. Dosta toga se vec radi, ali u jako malim kolicinama, od strane sitnih privatnih proizvodjaca.

S druge strane, sklapanje automobila bi kao prozivodnja bilo najbolje jer vuce za sobom otvaranje jos nekoliko fabrika za podrsku... DAnas se svo sklapanje obavlja po JIT (just in time) sistemu i samim tim zahtijeva od dobavljaca da budu u krugu od max. 30 minuta od fabrike.

Ipak, za sve to treba neko ko ce investitore dovesti ovdje kao i potpora vlade. U ranijem postu sam naveo sta su Makedonci uradili da dovedu moju firmu u njihovu novootvorenu bescarinsku zonu kraj Skopja... Mi sad tamo imamo fabriku koja ima cetiri proizvodne linije za stampane ploce displeja za Renault, zaposljava nekih 300-injak ljudi i saradjuje sa dosta lokalnih firmi po pitanju logistike, odrzavanja, itd.
Upravo na to sam i mislio, proizvodnju originalnih dijelova koji ce ici u vozila koja se montiraju na trakama. Dosta raje koja je pisala na ovu temu u principu malo zna o Autoindustriji i kako to fercera. Raja misli, odemo mi u Wolfsburg i kazemo Svabi hajte proizvoditi Golfa 7 u nas, jer eto fabrika je tu vec 50 godina i Svabo jedva doceka. Ipak ne fercera to bas tako.
Prvo, to je ogromna kapitalna investicija za njih a trenutno vecina kapitalinih investicija odlzai u Kinu i nesto u Rusiju i Brazil (sljedece veliko trziste).
Drugo, prozivodnja automobila zahtjeva dobro razvijenu infrastrukturu, ovime ne mislim samo na puteve nego i na ostale dobavljace, fire od onih iz industrije masina i alata do dobabvljaca dijelova, preko skola i fakulteta koji trebaju da podrzavaju takvu vrstu kompleksne proizvodnje specificnim kadrovima (znamo kakve je strucnjake Masinski i ETF nekada izacivao a kakve danas).
O drzavnim olaksicama ne bih ovom prilikom jer to je nepoznanica sa nasu drzavu.
Porediti sve ovo danas sa sa vremenom kada je VW dosao u Jugu, koja je vec tada imala prilicno kompaktibilnu autoidndustriju od proizvodnje dijelova preko proizvodnje automobila da strucne radne snage je kao porediti sljivu i lubenicu.
Na kraju sta nam ostaje, kao sto sam vec rekao, proizvodnja auto dijelova. Autoindustrija (ovime ne mislim samo na proizvodnju automobila nego i komponenti) je sansa za razvoj svake zemlje jer pokrece toliko toga (od masinske preko elekto industrije, do specificnih zahtjeva za skole i fakultete da profiliraju odredjene vrste strucnjaka) i stvara preduslove za neki veci angazman auto-kompanija u zemlji. Industriju autodijelova vec imamo, malo vise podrske od drzave i mogli bi znacajno povecati kapacitete obzirom na sve komparativne prednosti koje vec imamo u toj bransi.
sarayewo

#58 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by sarayewo »

A da ne pricamo o tome da su fabrike komponenti znatno manje, jednostavnije te samim tim i jeftinije te bi samim tim lakse bilo nagovoriti investitora da te pare ulozi u izgradnu/rekonstrukciju i opremanje fabrike.

Kadrova kod nas ima, a da postoji potreba za profiliranjem ljudi bi sami tome stremili, kao sto su stremili nasi ocevi svojevremeno, jer se tada znalo da ako hoces posao u struci u odredjenoj fabrici, trebas se usmjeriti prema onome sto taj posao zahtijeva... Inzinjer masinstva ili elektrotehnike mozes biti u toliko smjerova da vecina studenata ni sama nije sigurna u koji da krene jer ne vide konkretnu perspektivu nakon toga.
jedaneska

#59 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by jedaneska »

Nastup nasih prema VW-u ne bi smio biti do te mjere ponizan i strasljiv, kao da Sarajevo prvi put ima posla sa auto industrijom - to je slicno kao kad bi mi planirali kandidovati Sarajevo za ZOI 2022., pa pocne rasprava o tome kako to mi vise nikad ne bismo mogli ponoviti, kako smo mi nesposobni organizovati tako nesto, kako to ovaj grad vise ni po cemu ne treba niti zasluzuje, i tako degradirajuci sebe i sve oko sebe, i stvarajuci pesimisticku sliku o razvoju i buducnosti, masa se sa tim negativizmom i opstrukcijama vremenom pomiri jer bude nadglasana i nagovorena na takav nacin razmisljanja. Nikad TAS nece dobiti ni proizvodnju auto dijelova, ako tiho i stidljivo bude molio strikno samo to, ako bude zadovoljan proizvodnjom brisaca ili dugmica. Da bi stvarno nekad dobili nesto, treba imati stav i zahtjevati vise i glasnije. Treba malo jace pokrenuti mozdane vijuge, lako je po kancelarijama svakodnevno praviti izracun koliko je ostalo dana do sljedece plate. Zasto nikad nema nikakvih vijesti iz TAS-a, ko se tamo krije godinama i kakvi su planovi na stolu? Volkswagen Sarajevo bi trebao da bude u rangu sa slovenackim IMV-om cijih 2600 radnika proizvodi 220.000 auta godisnje...

Za 2014. se vec sprema novi VW Polo i Microbus.

Ko treba potsjetiti ljude u TAS-u da ce i ove modele trebati negdje sklapati i da bi mogli makar pokusati pokazati interes i dobru volju, jer ako ni to ne ucine, nikad im se nece dati prilika, jer je nisu ni trazili, pa samim tim ni zasluzili :oops:

Image
AmADin_gospo

#60 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by AmADin_gospo »

moj jarane, kurčenja kod švabe ne prolaze, pogotovo mu se nemožeš kurčiti kad od njega tražiš pare.

detroit je dobro rekao, nije to samo traži pare i sagradi fabriku. investitor želi uslove povoljne po njega, oni nisu humanitarna pomoč nego forma koja zarađuje i gleda na profit, ako "mi" želimo da imamo TAS, onda moramo ponuditi bolje uslove nego iko drugi, šta više, moramo ponuditi tržište kojega nemamo. tržište europe se snabdjeva iz fabrika iz istočne europe i azije s kojima se nemožemo takmičiti.

možemo dobiti proizvodnju dijelova, to se može uz malo truda i ulaganja, ali je problem što se kod nas ništa nemože napraviti dok se ne ugradi najmanje 10 kurtona i 30 podkurtona, i na kraju i kad se ko nešto i napravi, onda u mladu perspektivnu fabriku uvale po 20 svojih neškolovanih, nesposobnih i lijenih članova familije, i mlada perspektivna fabrka propadne.
zambaklija

#61 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by zambaklija »

Bosnohercegovac wrote:Kineski Great Wall Motors pravi fabriku automobila u Bugarskoj. Ali u početu radi samo sklapanje.

Image

NYT

i šta će tu sklapati?a da,plagijate....lijepo izgledaju a kratko traju ili ono izvršite samoubistvo sa stilom i slično :mrgreen:
AmADin_gospo

#62 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by AmADin_gospo »

ma samo se vi zajebajite, smijao se narod Hyundai-u 98e i accentu, pa vidi sad Hyundaia... smijao se narod Daewoo pa vidi sada Chevrloleta (fabrike u EU koje su proizvodile Daewoo proizvode ista auta samo pod znakom chevrolet, a sve ostalo pod znakom daewoo-a), smijao se narod KIA-i, pa vidi ih sada
undestructable

#63 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by undestructable »

jedaneska wrote:
undestructable wrote:Ma tas ce uskoro samo da pravi ona kolica za kokice i secernu vunu :D
i to sto kazes, a posto kabinet za proizvodnju kokica ima TOCKOVE i radi na principu PRETIS lonca, ni ta ideja nije za odbaciti :D

Image

I ni to nece biti za nase trziste, vec za trziste zapadne Europe :D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#64 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by corolla02 »

AmADin_gospo wrote:ma samo se vi zajebajite, smijao se narod Hyundai-u 98e i accentu, pa vidi sad Hyundaia... smijao se narod Daewoo pa vidi sada Chevrloleta (fabrike u EU koje su proizvodile Daewoo proizvode ista auta samo pod znakom chevrolet, a sve ostalo pod znakom daewoo-a), smijao se narod KIA-i, pa vidi ih sada
drug moj ne mogu da vjerujem da se sprdas sa Korejom i zacudo ti kako im je uspjela autoindustrija :-)
AmADin_gospo

#65 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by AmADin_gospo »

corolla02 wrote:
AmADin_gospo wrote:ma samo se vi zajebajite, smijao se narod Hyundai-u 98e i accentu, pa vidi sad Hyundaia... smijao se narod Daewoo pa vidi sada Chevrloleta (fabrike u EU koje su proizvodile Daewoo proizvode ista auta samo pod znakom chevrolet, a sve ostalo pod znakom daewoo-a), smijao se narod KIA-i, pa vidi ih sada
drug moj ne mogu da vjerujem da se sprdas sa Korejom i zacudo ti kako im je uspjela autoindustrija :-)
pročitaj opet šta sam napisao, ja se ne sprdam s njima, nego opominjem ostatak foruma da se ne smije koreancima jer su za 10 godina uradili što neki nisu za 50
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#66 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by corolla02 »

AmADin_gospo wrote:
corolla02 wrote:
pročitaj opet šta sam napisao, ja se ne sprdam s njima, nego opominjem ostatak foruma da se ne smije koreancima jer su za 10 godina uradili što neki nisu za 50
drug i ja smo navodim da je Korea zavadjena te kojim slucajem da je jedinstvena bili bi 3 svjetska sila; znaci bilo kako bilo, cuditi se koreji i njihovoj auto industriji s bilo cije strane, je vise no apsurd :D
Ame95

#67 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by Ame95 »

Nisam siguran ali mislim da su se negdje u bih po narudzbi prepravljali VW kombiji za potrebe bolnica i sl. E sad ne znam je li u TAS-u ili negdje u mostaru. A sto se tice TAS-a bila je neka reportaza o tome na Novoj TV u emisiji automotiv(mozda u videoteci na toj stranici jos ima ta emisija). Govorili su i o nekoj firmi u Visokom koja jedina proizvodi presvlake za pojedine modele VW i Porsche. Pravo im ide...
Ame95

#68 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by Ame95 »

A sto se tice "dvojke", mislim da unutrasnjost od mk3(mada nije cemu) pase skoro saraf na saraf uz min. izmjene, motor i ostalo od cetvorke i fino auto za bih...
AmADin_gospo

#69 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by AmADin_gospo »

Ame95 wrote:Nisam siguran ali mislim da su se negdje u bih po narudzbi prepravljali VW kombiji za potrebe bolnica i sl. E sad ne znam je li u TAS-u ili negdje u mostaru. A sto se tice TAS-a bila je neka reportaza o tome na Novoj TV u emisiji automotiv(mozda u videoteci na toj stranici jos ima ta emisija). Govorili su i o nekoj firmi u Visokom koja jedina proizvodi presvlake za pojedine modele VW i Porsche. Pravo im ide...
ASA PREVENT Leather Sarajevo d.o.o. - Visoko
Ame95 wrote:A sto se tice "dvojke", mislim da unutrasnjost od mk3(mada nije cemu) pase skoro saraf na saraf uz min. izmjene, motor i ostalo od cetvorke i fino auto za bih...
pogrešno misliš ;-)
Ame95

#70 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by Ame95 »

Ame95 wrote:A sto se tice "dvojke", mislim da unutrasnjost od mk3(mada nije cemu) pase skoro saraf na saraf uz min. izmjene, motor i ostalo od cetvorke i fino auto za bih...
pogrešno misliš ;-)[/quote]

a zbog cega? 8-)
Chemist

#71 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by Chemist »

VW je vec jednom na TAS-u izgubio 200 miliona maraka (na frisko postavljenoj liniji za proizvodnju Golfa 3), u danasnjim vrijednostima novca to je jos i vec cifra, i ponovno pokretanje proizvodnje u TAS u nece ici bas tako lako...
karanana

#72 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by karanana »

Ame95 wrote:Nisam siguran ali mislim da su se negdje u bih po narudzbi prepravljali VW kombiji za potrebe bolnica i sl. E sad ne znam je li u TAS-u ili negdje u mostaru. A sto se tice TAS-a bila je neka reportaza o tome na Novoj TV u emisiji automotiv(mozda u videoteci na toj stranici jos ima ta emisija). Govorili su i o nekoj firmi u Visokom koja jedina proizvodi presvlake za pojedine modele VW i Porsche. Pravo im ide...
jesi ti iz BiH?
meni nije jasno kako ljudi koji su odavde koji zive recimo u dolini rijeke bosne od sarajeva do doboja, moraju da od hrvatske nove tv cuju o tamo nekoj firmi iz visokog koja sije presvlake za vw i porsche. a ta firma nije nista nego najveca privatna firma u BiH sa najvecim prihodima i izvozom kada je u pitanju domaca privatna firma.

chemist slazem se. to sam i ja rekao na pocetku ove teme.
shlauf

#73 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by shlauf »

I za druge proizvidjače rade presvlake. Extra profit prave kad se podvuče crta na kraju godine. :shock:

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Ame95

#74 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by Ame95 »

[quote="karanana"]
jesi ti iz BiH?
meni nije jasno kako ljudi koji su odavde koji zive recimo u dolini rijeke bosne od sarajeva do doboja, moraju da od hrvatske nove tv cuju o tamo nekoj firmi iz visokog koja sije presvlake za vw i porsche. a ta firma nije nista nego najveca privatna firma u BiH sa najvecim prihodima i izvozom kada je u pitanju domaca privatna firma.

e to ti je nedostatak nase televizije koju placamo...doslo je do toga da od nove tv saznajemo nesto pozitivno sto se dogadja u bih...a ovi nasi vecinom objavljuju negativne stvari; ovaj pokrao, ovaj ubio, ovaj se ubio, ovaj opljackao itd. :sad:
olensoner

#75 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by olensoner »

Ame95 wrote:
karanana wrote: jesi ti iz BiH?

e to ti je nedostatak nase televizije koju placamo...doslo je do toga da od nove tv saznajemo nesto pozitivno sto se dogadja u bih...a ovi nasi vecinom objavljuju negativne stvari; ovaj pokrao, ovaj ubio, ovaj se ubio, ovaj opljackao itd. :sad:
Kako se odnose prema radnicima Preventa koji radi ove presvlake, vjeruj te vijesti i nisu tako lose. Svi kazu gigant u Visokom, prave presvlake za VAG uspjesno, ovako, onako, niko ne pita koliku platu imaju radnici i koliko sati dnevno rade...
Post Reply