VW animozitet all about
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- A1fa
- Grijem se na: Lsdydon
- Horoskop: **Nepoznato**
#51 Re: VW animozitet all about
Ne znam, VW jeste mozda bio ,,zakon'' prije 20-30 godina kad su se auta pravila za ,,vjecnost'', danas vise stvarno nema logike ni mjesta da za VW auto u osnovnoj verziji placam isto kao i za neko drugo gdje imam full opremu i koje je i opticki ljepse, udobnije i sta ja znam vec. Eto 90% presvlaka za VW vozila se siju u Visokom i Zenici, ako ostale dijelove za svoja auta rade na istom principu kao ove kod nas, onda stvarno ne znam cemu vise to furanje na ,,njemacki kvalitet''?? 
-
Blobi
#52 Re: VW animozitet all about
E, ima ih takvih kolko hoces. Ima ih koji pored svih blagodeti naslonjaca za ruku zagrle suvozacev naslon za glavu (Golf 5), pa ima GTI rejsera dede mi, pa "kockastih glava" u Audijima A6, Q7, A8, ali uvijek ima izuzetaka. Jbg, eto ti zivis u svedskoj i znas kakva je situacija. Svedska je uredjena zemlja, kao i Njemacka, i drzavna porezna uprava u svako doba zna koliko koji pojedinac ima para i koja je njegova kupovna moc. Zahvaljujuci tom sistemu, tamo vlada malo drukcije misljenje o Audijima i generalno BMW/Mercedes autima jer takva auta voze ljudi koji su ih zaradili i koji mogu dokazati porijeklo stotina hiljada eura utrosenih na auto. Ovdje to nije slucaj, pa umjesto doktora, profesora, naucnika, biznismena, itd, takva auta voze sverceri, narko dileri, lihvari, iznudjivaci, reketasi, mafijasi, itd. Nazalost to nam je tako i to niko ovdje ne moze osporit.mišmaš wrote:Naravno da jesu precijenjena, jer gdje ces za jednog pola dat 22 000 KM brate mili :\ ja ne bi dao toliko ni za citavog a kamoli za pola
A papani i sminkeri jesu 90% vozaca tih vauvau vozila, kao i audija... to je jednostavno tako, ne znam zasto, al kad ga vidim da se ono seljacki zavalio u sjediste, smuci mi se... a uglavnom su to ti vozaci... cast izuzecima naravno (djedovima i ostaloj malobrojnoj rodbini) i golf vozaci obicno odvrnu tehnjacu u gradu misleci da voze rols rojs ili ne znam ni ja sta, i jos ako upali plavu poziciju i ostave tako, to je onda vrh... ciganluk je uglavnom to... zivim u svedskoj trenutno, i ne vidim da je ovdje vw toliko popularan, a ni precijenjen....
edit joj ovih ahhaha opet drzanje cijene... sta ima dileri auta i sverceri, pa svima vam bitno da drzi cijenu... jaoo brate
Last edited by Blobi on 08/12/2010 00:15, edited 1 time in total.
-
Blobi
#53 Re: VW animozitet all about
1/3 sjedista i presvlaka za potrebe VW koncerna se proizvedu u Preventu. Dakle, ti kao drzavljanin BiH bi trebao biti ponosan na to. I oni proizvode presvlake, sjedista i druge dijelove interijera po striktnim pravilima i regulacijama kvalitete koje diktira njihov najveci klijent - VW grupa.A1fa wrote:Ne znam, VW jeste mozda bio ,,zakon'' prije 20-30 godina kad su se auta pravila za ,,vjecnost'', danas vise stvarno nema logike ni mjesta da za VW auto u osnovnoj verziji placam isto kao i za neko drugo gdje imam full opremu i koje je i opticki ljepse, udobnije i sta ja znam vec. Eto 90% presvlaka za VW vozila se siju u Visokom i Zenici, ako ostale dijelove za svoja auta rade na istom principu kao ove kod nas, onda stvarno ne znam cemu vise to furanje na ,,njemacki kvalitet''??
- respo
#54 Re: VW animozitet all about
znam ja da je daleko vise onih koji ce traziti da drzi cijenuCafe Camargue wrote:@respo, meni je stvarno drago ako ima toliko raje kojoj NIJE bitno kako im auto drži cijenu
al ipak mislim da je onih drugih puno više, baš sudeći po vijestima koje gledam svaki dan
ja sam takođe veliki auto entuzijasta i nikada ne bih uzeo nešto što mi se ne sviđa, pa tamam i zaradio na autu za par godina![]()
ali tražit neko optimalno rješenje, gdje će ti auto i pružit zadovoljstvo al i držat cijenu - e to je već to
a to golf jest, posebno oni 2.0 TDI, il nedaj Bože GTI
ja licno govorim za sebe sta bi uzeo sta ne bi za ostale me nije briga svakom svoje
ovo je forum i cisto sumnjam da neko preko foruma kupuje auto tako da ta stavka o drzanju cijene mislim da je nebitna u forumskim raspravama jer to isto drzanje cijene ne utice ni na udobnost i na performanse itd
pricajmo o stvarnim konkretnim prednostima auta a ne koliko drzi cijenu koliko ce se raje za njim okrenuti i koliko ce klinki na njega svrsiti
evo ti kazes ti ne bi uzeo auto koje ti se ne svidja al trazis optimalno
e vidis ja ne trazim ni optimalno u odnosu na gubitak cijene
optimalno jedino mogu traziti ako se odnosi na udobnost performanse ili sta vec izmedju auta koja mi se svidjaju
opet recimo bez obzira da golf megane1 punto ima sve najbolje kad mi se ne svidja onako dzaba im sve to
jer ipak mi je najvazniji izgled koji cu ja gledati a za ostale me nije briga
eto to je moje misljenje o konkretnoj kupovini auta sta bi ja
sta bi drugi nek se vode svojim uvjerenjima
-
Cafe Camargue
#55 Re: VW animozitet all about
O kakvom principu pričaš?A1fa wrote:Eto 90% presvlaka za VW vozila se siju u Visokom i Zenici, ako ostale dijelove za svoja auta rade na istom principu kao ove kod nas, onda stvarno ne znam cemu vise to furanje na ,,njemacki kvalitet''??
Prevent šije i za Porsche i za BMW.
I nije jedini iz BiH koji je indirektno uključen u autoindustriju. TMD, Cimos, Bekto Precisa, Saraj-Komec... samo su neke od naših sjajnih firmi koje rade za svjetske proizvođače automobila. Dakle, ne samo VW.
-
Cafe Camargue
#56 Re: VW animozitet all about
razvodnila se priča, ako pričamo striktno o kvalitetu, ok, jebeš držanje cijenerespo wrote:znam ja da je daleko vise onih koji ce traziti da drzi cijenuCafe Camargue wrote:@respo, meni je stvarno drago ako ima toliko raje kojoj NIJE bitno kako im auto drži cijenu
al ipak mislim da je onih drugih puno više, baš sudeći po vijestima koje gledam svaki dan
ja sam takođe veliki auto entuzijasta i nikada ne bih uzeo nešto što mi se ne sviđa, pa tamam i zaradio na autu za par godina![]()
ali tražit neko optimalno rješenje, gdje će ti auto i pružit zadovoljstvo al i držat cijenu - e to je već to
a to golf jest, posebno oni 2.0 TDI, il nedaj Bože GTI
ja licno govorim za sebe sta bi uzeo sta ne bi za ostale me nije briga svakom svoje
ovo je forum i cisto sumnjam da neko preko foruma kupuje auto tako da ta stavka o drzanju cijene mislim da je nebitna u forumskim raspravama jer to isto drzanje cijene ne utice ni na udobnost i na performanse itd
pricajmo o stvarnim konkretnim prednostima auta a ne koliko drzi cijenu koliko ce se raje za njim okrenuti i koliko ce klinki na njega svrsiti
evo ti kazes ti ne bi uzeo auto koje ti se ne svidja al trazis optimalno
e vidis ja ne trazim ni optimalno u odnosu na gubitak cijene
optimalno jedino mogu traziti ako se odnosi na udobnost performanse ili sta vec izmedju auta koja mi se svidjaju
opet recimo bez obzira da golf megane1 punto ima sve najbolje kad mi se ne svidja onako dzaba im sve to
jer ipak mi je najvazniji izgled koji cu ja gledati a za ostale me nije briga
eto to je moje misljenje o konkretnoj kupovini auta sta bi ja
sta bi drugi nek se vode svojim uvjerenjima
al ovdje se pričalo i o uspjehu VW, i zašto raja kupuju Golfa pored toliko "boljih" opcija
a tu je držanje cijene jedan od ključnih faktora... pa i za laika držanje cijene samo po sebi govori dosta o autu
jebiga meni je to trenutno bitno jer da nije vjerovatno bih vozio nekog brabusa
- respo
#57 Re: VW animozitet all about
eto sam si sebi odgovorio na pitanje zasto vozace vw-a (uglavnom) zovu papcima kretenima seljacima ili kako vecBlobi wrote: E, ima ih takvih kolko hoces. Ima ih koji pored svih blagodeti naslonjaca za ruku zagrle suvozacev naslon za glavu (Golf 5), pa ima GTI rejsera dede mi, pa "kockastih glava" u Audijima A6, Q7, A8, ali uvijek ima izuzetaka. Jbg, eto ti zivis u svedskoj i znas kakva je situacija. Svedska je uredjena zemlja, kao i Njemacka, i drzavna porezna uprava u svako doba zna koliko koji pojedinac ima para i koja je njegova kupovna moc. Zahvaljujuci tom sistemu, tamo vlada malo drukcije misljenje o Audijima i generalno BMW/Mercedes autima jer takva auta voze ljudi koji su ih zaradili i koji mogu dokazati porijeklo stotina hiljada eura utrosenih na auto. Ovdje to nije slucaj, pa umjesto doktora, profesora, naucnika, biznismena, itd, takva auta voze sverceri, narko dileri, lihvari, iznudjivaci, reketasi, mafijasi, itd. Nazalost to nam je tako i to niko ovdje ne moze osporit.
da je drzava iole ok
taj isti koji kvari ugled gospodi ne bi vozio to auto ili uopste ne bi vozio auto
jer kao sto sam nabroja ko sve sta voza vidi se da je sistem vrijednosti malo reci poremecen nego potpuno obrnut
-
mišmaš
#58 Re: VW animozitet all about
more bit more bit druže blobi al aj ti kaem da mi je zbog takih i papana kakvih ima i na forumu pao vauvau u očima... ovdje je mercedes i bmw istina onako znak premiuma, kao i bentley i njih sam vidio... a audije i ovdje voze neki onako kvarcani pederi ala ronaldo
to je nako kako sam ja to vidio... nista protiv onako, bas naprotiv onako realno svidja mi se kako 1.9 tdi od 100 hp u golfu 4 ide, al to je sve sto mi se svidja u golfu... jednostavno nije moj tip, isto sto plavuse nisu moj tip
plavuse su moje tipke haha 
- respo
#59 Re: VW animozitet all about
rekoh na pocetkuCafe Camargue wrote:razvodnila se priča, ako pričamo striktno o kvalitetu, ok, jebeš držanje cijene
al ovdje se pričalo i o uspjehu VW, i zašto raja kupuju Golfa pored toliko "boljih" opcija
a tu je držanje cijene jedan od ključnih faktora... pa i za laika držanje cijene samo po sebi govori dosta o autu
jebiga meni je to trenutno bitno jer da nije vjerovatno bih vozio nekog brabusa
vjerovatno jer ti je ista fabrika istog tog vw-a bila par kilometara od centra grada
i slozit cu se da su u to vrijeme golfovi bili najbolji u klasi najvise zbog izdrzljivosti
i na osnovu toga jos uvijek prodaju ovoliko golfova kao sto prodaju kako u svijetu tako i kod nas posebno kod nas
bas me zanima jeli iko probao peticu da vozi na loz ulju
dok ce dvica bez problema ici
ma koliko ja "mrzio" vw bas zbog dvice
dvica je najbolji u generaciji golfova tu je negdje i kec a ostalo srednja zalost
eto zasto raja kupuje najvise golfove a na osnovu toga i vw
evo recimo ja imam slicno razmisljanje sto se tice bijele tehnike
meni je sony vrh u tv-ima i jesu vrh
al nisu u auto akustici recimo al ja opet kupujem sony zvucnike i sony cd player
doduse meni i ne treba vise tako da mi i oni sluze onoliko koliko trebam i zadovoljan sam al necu reci da su najbolji zato jer su sony i zato sto mozda zive zbog stare slave u nekim granama
-
Gost1515
#60 Re: VW animozitet all about
da budem iskren, trenutno je po gradu više onih opelmania likova, a gsi kadet rejseri su priča za sebe ... al ne pada mi napamet generalizovati vozače opela ...respo wrote: eto sam si sebi odgovorio na pitanje zasto vozace vw-a (uglavnom) zovu papcima kretenima seljacima ili kako vec
da je drzava iole ok
taj isti koji kvari ugled gospodi ne bi vozio to auto ili uopste ne bi vozio auto
jer kao sto sam nabroja ko sve sta voza vidi se da je sistem vrijednosti malo reci poremecen nego potpuno obrnut
- johntra
#61 Re: VW animozitet all about
daj ba, GSI modele možeš prebrojati na prste jedne ruke...ne pamtim kad sam vidio GSI-ja, za razliku od GTI modela...seljakanje nije vezano samo za GTI modele, nego je vezano i za dvičine sa smrdljvim 1,6 dizelom, koji su napucani ko svemirski brodovi...na ovu temu nemam šta dodati, ono što sam mislio reći, dobro su uobličili ostali...ali, da postoji animozitet prema ovoj marki, postoji..da li zobg seljakanja ili zbog precijenjenosti, to je već druga priča....
-
Gost1515
#62 Re: VW animozitet all about
dobro, upravu si za GSI danas, to je prije bilo ... istruhli valjdajohntra wrote:daj ba, GSI modele možeš prebrojati na prste jedne ruke...ne pamtim kad sam vidio GSI-ja, za razliku od GTI modela...seljakanje nije vezano samo za GTI modele, nego je vezano i za dvičine sa smrdljvim 1,6 dizelom, koji su napucani ko svemirski brodovi...na ovu temu nemam šta dodati, ono što sam mislio reći, dobro su uobličili ostali...ali, da postoji animozitet prema ovoj marki, postoji..da li zobg seljakanja ili zbog precijenjenosti, to je već druga priča....
- respo
#63 Re: VW animozitet all about
slazem se ja s timGost1515 wrote: da budem iskren, trenutno je po gradu više onih opelmania likova, a gsi kadet rejseri su priča za sebe ... al ne pada mi napamet generalizovati vozače opela ...
opet kad si cuo da ja generalizujem?
to sto neki generalizuju sta ja tu mogu?
da ga bijem jer generalizuje pa me i ti smatras istim
sto dovodi da i ti onda generalizujes ove sto pricaju o vw-u
a za te opelmania se slazem u potpunosti
evo ja vozim pezooa al necu nikad reci da nema takvih i u pezou
posebno recimo sto vozim cc-a kojih ima na prste jedne ruke opet ne mogu reci vozaci cc-a su super cool kulturni itd
znaci sve je to individualno samo sto ces vise vidjeti tih opelovaca ili golfista nego recimo vozaca pezoa posebno cc-a
jer je ovdje eventualno 1-3(medju cc-ima) ili ajd recimo 10 medju obicnim pezoima dok je ovih 100 shvatas
- citroen
#64 Re: VW animozitet all about
Ja vidjam par GSI kadetta po gradu,mozda su i istruhli ali jos piče odlicnoGost1515 wrote:dobro, upravu si za GSI danas, to je prije bilo ... istruhli valjdajohntra wrote:daj ba, GSI modele možeš prebrojati na prste jedne ruke...ne pamtim kad sam vidio GSI-ja, za razliku od GTI modela...seljakanje nije vezano samo za GTI modele, nego je vezano i za dvičine sa smrdljvim 1,6 dizelom, koji su napucani ko svemirski brodovi...na ovu temu nemam šta dodati, ono što sam mislio reći, dobro su uobličili ostali...ali, da postoji animozitet prema ovoj marki, postoji..da li zobg seljakanja ili zbog precijenjenosti, to je već druga priča....
-
emko1234
#65 Re: VW animozitet all about
e da i ja napisem koju mudru..
ko klinac sam znao dobit od dede renola 19-ku..pa kako je udobno to auto bilo..94,1.8 motor strasno auto i tu sam prvi put primjetio da reno daje nesto sto nisam vidio u vau vee-u..klima,daljniski,struja spigle i jos dosta stvari..da ne pominjem one fotelje u kojim se sjedi naprijed..to je bilo nekad iza rata..mozda neka 98 il 99..mislim da smo mi tad uzeli prvu audija cetvorku koju smo imali vrlo kratko i onda je bilo raznih auta..od jeep-ova do bmw-a pa opet vau vee..i onda i ja polozim i dobijem svoje prvo auto..golf 4 1.6..i jbg ko svako derle bio sam ponosan ko da sam vozio bentley..ma kakav bentley..ko enterprise da je bio..pa onda poslije toga sam dobio ovu cetvorku..naravno bilo je izmedju nekih auta ne u mom vlasnistvu al sam ko veliki fan koristio svaku priliku da upoznam sve marke i modele s kojima sam dolazio u doticaj..i nakon nekih malo jace od 7 godina posjedovanja vozacke i drugoh novog auta koje sam uzeo..hvala bogu dosao je red i na trece..i opet sam se odlucio na proizvod iste grupacije..naravno razmatranje opcija je bilo prisutno..isto tako nisam zelio s konja na magarca..zelio sam za pare koje cu ulozit tj bacit bukvalno dobit nesto najkompletnije..znaci i imidz i motor,tehniku,snagu,udobnost,sigurnost pa mogu slobodno reci i jedan od najznacajnijih faktora..drzanje cijene na trzistu..audi mi to sve omogucava..ima svojih mana kao i svako auto..al mislim da ima vise dobrih karakteristika..nije auto ko auto za svakoga..neki dan sam vidio covjeka koji na predzadnjoj sestici ima tigar gume..zna se sta tom autu treba i ko moze to vozit..
to je jedna strana price..druga je da ja mogu uzet za pare koje sam sad dao odlicnu kiu magnetis il milion drugih wanna be limuzina i super auta..necu..ne zelim..ako uzmem hocu da je pravo..a znam da je ovo sto sam vozio i imao dosad bilo pravo..ne sumnjam da drugi prave dobra auta al ja necu dobro auto..hocu odlicno auto..za mene ponvaljam je odlicno auto upravo audi..postujem tudja misljenja i izbore i nema tu sta da se kaze vise..
ko klinac sam znao dobit od dede renola 19-ku..pa kako je udobno to auto bilo..94,1.8 motor strasno auto i tu sam prvi put primjetio da reno daje nesto sto nisam vidio u vau vee-u..klima,daljniski,struja spigle i jos dosta stvari..da ne pominjem one fotelje u kojim se sjedi naprijed..to je bilo nekad iza rata..mozda neka 98 il 99..mislim da smo mi tad uzeli prvu audija cetvorku koju smo imali vrlo kratko i onda je bilo raznih auta..od jeep-ova do bmw-a pa opet vau vee..i onda i ja polozim i dobijem svoje prvo auto..golf 4 1.6..i jbg ko svako derle bio sam ponosan ko da sam vozio bentley..ma kakav bentley..ko enterprise da je bio..pa onda poslije toga sam dobio ovu cetvorku..naravno bilo je izmedju nekih auta ne u mom vlasnistvu al sam ko veliki fan koristio svaku priliku da upoznam sve marke i modele s kojima sam dolazio u doticaj..i nakon nekih malo jace od 7 godina posjedovanja vozacke i drugoh novog auta koje sam uzeo..hvala bogu dosao je red i na trece..i opet sam se odlucio na proizvod iste grupacije..naravno razmatranje opcija je bilo prisutno..isto tako nisam zelio s konja na magarca..zelio sam za pare koje cu ulozit tj bacit bukvalno dobit nesto najkompletnije..znaci i imidz i motor,tehniku,snagu,udobnost,sigurnost pa mogu slobodno reci i jedan od najznacajnijih faktora..drzanje cijene na trzistu..audi mi to sve omogucava..ima svojih mana kao i svako auto..al mislim da ima vise dobrih karakteristika..nije auto ko auto za svakoga..neki dan sam vidio covjeka koji na predzadnjoj sestici ima tigar gume..zna se sta tom autu treba i ko moze to vozit..
to je jedna strana price..druga je da ja mogu uzet za pare koje sam sad dao odlicnu kiu magnetis il milion drugih wanna be limuzina i super auta..necu..ne zelim..ako uzmem hocu da je pravo..a znam da je ovo sto sam vozio i imao dosad bilo pravo..ne sumnjam da drugi prave dobra auta al ja necu dobro auto..hocu odlicno auto..za mene ponvaljam je odlicno auto upravo audi..postujem tudja misljenja i izbore i nema tu sta da se kaze vise..
- A1fa
#66 Re: VW animozitet all about
Buduci da znam uslove rada u tom Preventu, visinu plata, a svi vi koji kroz Visoko prodjete autoputom osjetite onaj smrad kojim oni truju ovaj narod vec 10 godina, nemam na sta da budem ponosan, jer znam da ako nam se kad i standard digne, pa radnicima za 250 sati budu morali platiti i vise od ovih jedva 400 KM koje sad placaju, na ,,Prevent'' i slicne kompanije ce biti ponosno Moldavci, Azerbejdžanci i druge vukojebine koje ce imati tu privilegiju da rade ,,po visokim vw standardima'' jer ce oni proizvodnju jednostavno tamo prebaciti.!! Niske cijene i kvalitet nikada nisu isle zajedno.Blobi wrote:1/3 sjedista i presvlaka za potrebe VW koncerna se proizvedu u Preventu. Dakle, ti kao drzavljanin BiH bi trebao biti ponosan na to. I oni proizvode presvlake, sjedista i druge dijelove interijera po striktnim pravilima i regulacijama kvalitete koje diktira njihov najveci klijent - VW grupa.A1fa wrote:Ne znam, VW jeste mozda bio ,,zakon'' prije 20-30 godina kad su se auta pravila za ,,vjecnost'', danas vise stvarno nema logike ni mjesta da za VW auto u osnovnoj verziji placam isto kao i za neko drugo gdje imam full opremu i koje je i opticki ljepse, udobnije i sta ja znam vec. Eto 90% presvlaka za VW vozila se siju u Visokom i Zenici, ako ostale dijelove za svoja auta rade na istom principu kao ove kod nas, onda stvarno ne znam cemu vise to furanje na ,,njemacki kvalitet''??
-
Cafe Camargue
#67 Re: VW animozitet all about
Znači, 500.000 nezaposlenih. I smeta ti Prevent?!A1fa wrote:Buduci da znam uslove rada u tom Preventu, visinu plata, a svi vi koji kroz Visoko prodjete autoputom osjetite onaj smrad kojim oni truju ovaj narod vec 10 godina, nemam na sta da budem ponosan, jer znam da ako nam se kad i standard digne, pa radnicima za 250 sati budu morali platiti i vise od ovih jedva 400 KM koje sad placaju, na ,,Prevent'' i slicne kompanije ce biti ponosno Moldavci, Azerbejdžanci i druge vukojebine koje ce imati tu privilegiju da rade ,,po visokim vw standardima'' jer ce oni proizvodnju jednostavno tamo prebaciti.!! Niske cijene i kvalitet nikada nisu isle zajedno.
A ovom zadnjom rečenicom si sve rekao o svom shvatanju ekonomije.
Last edited by Cafe Camargue on 08/12/2010 08:55, edited 1 time in total.
-
Blobi
#68 Re: VW animozitet all about
Nike, Adidas, Puma, itd. Made in Malasia.. Tamo ljudi rade za mrkvuA1fa wrote:Buduci da znam uslove rada u tom Preventu, visinu plata, a svi vi koji kroz Visoko prodjete autoputom osjetite onaj smrad kojim oni truju ovaj narod vec 10 godina, nemam na sta da budem ponosan, jer znam da ako nam se kad i standard digne, pa radnicima za 250 sati budu morali platiti i vise od ovih jedva 400 KM koje sad placaju, na ,,Prevent'' i slicne kompanije ce biti ponosno Moldavci, Azerbejdžanci i druge vukojebine koje ce imati tu privilegiju da rade ,,po visokim vw standardima'' jer ce oni proizvodnju jednostavno tamo prebaciti.!! Niske cijene i kvalitet nikada nisu isle zajedno.Blobi wrote:1/3 sjedista i presvlaka za potrebe VW koncerna se proizvedu u Preventu. Dakle, ti kao drzavljanin BiH bi trebao biti ponosan na to. I oni proizvode presvlake, sjedista i druge dijelove interijera po striktnim pravilima i regulacijama kvalitete koje diktira njihov najveci klijent - VW grupa.A1fa wrote:Ne znam, VW jeste mozda bio ,,zakon'' prije 20-30 godina kad su se auta pravila za ,,vjecnost'', danas vise stvarno nema logike ni mjesta da za VW auto u osnovnoj verziji placam isto kao i za neko drugo gdje imam full opremu i koje je i opticki ljepse, udobnije i sta ja znam vec. Eto 90% presvlaka za VW vozila se siju u Visokom i Zenici, ako ostale dijelove za svoja auta rade na istom principu kao ove kod nas, onda stvarno ne znam cemu vise to furanje na ,,njemacki kvalitet''??
-
Gost1515
#69 Re: VW animozitet all about
Nije da opravdavam preventa, al to je više do banana države u kojoj živimo.A1fa wrote: Buduci da znam uslove rada u tom Preventu, visinu plata, a svi vi koji kroz Visoko prodjete autoputom osjetite onaj smrad kojim oni truju ovaj narod vec 10 godina, nemam na sta da budem ponosan, jer znam da ako nam se kad i standard digne, pa radnicima za 250 sati budu morali platiti i vise od ovih jedva 400 KM koje sad placaju, na ,,Prevent'' i slicne kompanije ce biti ponosno Moldavci, Azerbejdžanci i druge vukojebine koje ce imati tu privilegiju da rade ,,po visokim vw standardima'' jer ce oni proizvodnju jednostavno tamo prebaciti.!! Niske cijene i kvalitet nikada nisu isle zajedno.
-
Klodovik
#70 Re: VW animozitet all about
Nema automobila koji nije precijenjen.
Najjeftiniji Peugeot 308 je na akciji 24.990 KM. Po cjenovniku, najjeftinija 308-ica je 28,506 KM. Cijena manja za 3,500 KM, a opet se i na njoj debelo zaradi.
Kia Venga benzinac (kao njihov noviji model)... daju popust (KIA uvijek kao fol daje neki popust) od 3,500 i cijenu od 22,490. I na toj cijeni opet masno zarađuju. Za 1.4 CRDI traže 29,990 KM.
Hyundai i30 kreće od 20,960 KM. To je nekih 3,000 popusta u odnosu na raniju (već sniženu) cijenu. Naravno, i na ovoj cijeni se dobro zaradi. Btw, Sonatu su pojeftinili za više od 15,000 maraka (!), ali opet imaju cijenu koja im ne pravi gubitak.
Focus 1.4 je sa cijene od 29,800 došao do 21,900 (valja prodati zalihe starih auta parkiranih mjesecima iza zgrade). Znači, osam hiljada jeftiniji nego prije.
Sve ovo vrijedi naravno i za ostale proizvođače. Svi su nešto spustili ili spuštaju cijene, a svi i na tim diskontnim cijenama još uvijek zarađuju. Manje, ali ipak zarađuju. No, cijenu najviše spuštaju oni kojima prodaje ide najteže, posebno za modele koji baš i nemaju neku tržišnu prođu.
Sjetim se i situacije u kojoj je solidno opremljena i motorizirana Mazda 6 bila jeftinija od najjeftinijeg Mercedesa A klase. Ne znam kakvi su sada omjeri cijena.
Najjeftiniji Peugeot 308 je na akciji 24.990 KM. Po cjenovniku, najjeftinija 308-ica je 28,506 KM. Cijena manja za 3,500 KM, a opet se i na njoj debelo zaradi.
Kia Venga benzinac (kao njihov noviji model)... daju popust (KIA uvijek kao fol daje neki popust) od 3,500 i cijenu od 22,490. I na toj cijeni opet masno zarađuju. Za 1.4 CRDI traže 29,990 KM.
Hyundai i30 kreće od 20,960 KM. To je nekih 3,000 popusta u odnosu na raniju (već sniženu) cijenu. Naravno, i na ovoj cijeni se dobro zaradi. Btw, Sonatu su pojeftinili za više od 15,000 maraka (!), ali opet imaju cijenu koja im ne pravi gubitak.
Focus 1.4 je sa cijene od 29,800 došao do 21,900 (valja prodati zalihe starih auta parkiranih mjesecima iza zgrade). Znači, osam hiljada jeftiniji nego prije.
Sve ovo vrijedi naravno i za ostale proizvođače. Svi su nešto spustili ili spuštaju cijene, a svi i na tim diskontnim cijenama još uvijek zarađuju. Manje, ali ipak zarađuju. No, cijenu najviše spuštaju oni kojima prodaje ide najteže, posebno za modele koji baš i nemaju neku tržišnu prođu.
Sjetim se i situacije u kojoj je solidno opremljena i motorizirana Mazda 6 bila jeftinija od najjeftinijeg Mercedesa A klase. Ne znam kakvi su sada omjeri cijena.
- A1fa
#71 Re: VW animozitet all about
Smeta mi robovlasnicki odnos poslodavaca i nebriga drzave. Ovo je samo opaska na ono da ,,trebam biti ponosan sto jedan takav gigant uvozi dijelove iz BIH''Cafe Camargue wrote:Znači, 500.000 nezaposlenih. I smeta ti Prevent?!A1fa wrote:Buduci da znam uslove rada u tom Preventu, visinu plata, a svi vi koji kroz Visoko prodjete autoputom osjetite onaj smrad kojim oni truju ovaj narod vec 10 godina, nemam na sta da budem ponosan, jer znam da ako nam se kad i standard digne, pa radnicima za 250 sati budu morali platiti i vise od ovih jedva 400 KM koje sad placaju, na ,,Prevent'' i slicne kompanije ce biti ponosno Moldavci, Azerbejdžanci i druge vukojebine koje ce imati tu privilegiju da rade ,,po visokim vw standardima'' jer ce oni proizvodnju jednostavno tamo prebaciti.!! Niske cijene i kvalitet nikada nisu isle zajedno.![]()
![]()
A ovom zadnjom rečenicom si sve rekao o svom shvatanju ekonomije.
- johntra
#72 Re: VW animozitet all about
znam samo da je tekstilna industrija, u koju spada i Prevent, niskoakumalitvna grana privrede koje ne ostvaruje veliki profit, prema tome nema ni velikih plata...u Preventu su još itekako dobre plate za razliku recimo od Borca Travnik ili nekih drugih kompanija...neki dan se proizvela milionita garnitura presvlaka prije kraja ove godine i prije roka...smatram da 3.000 zaposlenih nije mala stvar, a oni sugurno neće samo na tome stati, nego se planira još novozaposlenih...
- drndalo
#73 Re: VW animozitet all about
Meni je osnovni problem sa VW-om uniformisanost... Mrzim istu, i iako je BMW moj prvi izbor kada bi srce biralo (nisam "kockasta glava"
), kada bi svi vozili BMW, kao sto se sada vozi VW, i ja bih poceo voziti VW, samo da se razlikujem od BMW-jasa...
I sam sam vozio VW Jettu par godina, i nisam s njom imao nikakvih velikih problema iako je kod mene bila od 179.000 km, pa negdje do 264.000... Benzinjara 1.5... Uglavnom, kada je dosao BMW 316i, brzo sam je prebolio... Ni s njim nisam imao velikih problema, osim jednog u startu, nakon cijeg je uspjesnog rijesavanja derao od 189.000 - 303.000 km...
Jedna od stvari kod "zakletih" VW-jasa koja me posebno "ubode" je ideja da "nema auta do VW-a"... Auto ko auto, ima prednosti, i mane... Svidja mi se ili ne... Ali problem nastaje kada 70% zakletih VW-jasa kaze za "njegovo velicanstvo" Golf = "najbolje auto na svijetu" !
Ja obicno upitam:"A sta si jos bolje probao osim VW-a" ??? Vecina dalje nema odgovor... Pazi, da mi covjek kaze:"Golf je najbolje i najsigurnije sto sebi i porodici u ovom momentu mogu priustiti", ili:"Znam ga sam popraviti u dvoristu", ili:"Dijelove mogu kupiti na trafici", pa bih rekao da su to legitimni razlozi jedne razumne osobe koja vaga kako uloziti svoj novac...
Ali da mi neko ko nikada nije probao nista bolje od Golfa (pa ni Audi, a da o BMW-u, Mercedesu, Volvo-u, Porsche-u, Bentley-u, RR-u, Maybach-u ni ne govorim), pa cak i da je Golf 5 u pitanju prica o njemu kao o najboljem autu na svijetu, uz cestu postapalicu:"Ocam' 80 km/h oko Vijecnice na Phenix gumama"....?!
Nema smisla...
To je moj osnovni problem sa velikom vecinom ljudi koji jednostavno ne vide dalje od Glofa, jer su ga zeljeli jako dugo, a nisu ga mogli imati 20 godina, pa sad kad su docekali da se cijene mogu docepati ispunjavaju djecacke snove... Ovim ne mislim nikoga konkretno uvrijediti, razmislite malo koliko vi znate ljudi koji mogu spasti u ovu klasu obozavalaca VW-a, a koliko vas razmislja trezvenije...? Slicno bih se i ja mogao osjecati da me neko smatra "kockastom glavom" zbog preferiranja BMW-a, ali ja znam dovoljno o sebi da me za to zaboli dupe, jednostavno se u takvom prozivanju ne pronalazim, iako je % navedenih u upotrebi BMW populacije znacajan, da ne kazem velik....
I sam sam vozio VW Jettu par godina, i nisam s njom imao nikakvih velikih problema iako je kod mene bila od 179.000 km, pa negdje do 264.000... Benzinjara 1.5... Uglavnom, kada je dosao BMW 316i, brzo sam je prebolio... Ni s njim nisam imao velikih problema, osim jednog u startu, nakon cijeg je uspjesnog rijesavanja derao od 189.000 - 303.000 km...
Jedna od stvari kod "zakletih" VW-jasa koja me posebno "ubode" je ideja da "nema auta do VW-a"... Auto ko auto, ima prednosti, i mane... Svidja mi se ili ne... Ali problem nastaje kada 70% zakletih VW-jasa kaze za "njegovo velicanstvo" Golf = "najbolje auto na svijetu" !
Ja obicno upitam:"A sta si jos bolje probao osim VW-a" ??? Vecina dalje nema odgovor... Pazi, da mi covjek kaze:"Golf je najbolje i najsigurnije sto sebi i porodici u ovom momentu mogu priustiti", ili:"Znam ga sam popraviti u dvoristu", ili:"Dijelove mogu kupiti na trafici", pa bih rekao da su to legitimni razlozi jedne razumne osobe koja vaga kako uloziti svoj novac...
Ali da mi neko ko nikada nije probao nista bolje od Golfa (pa ni Audi, a da o BMW-u, Mercedesu, Volvo-u, Porsche-u, Bentley-u, RR-u, Maybach-u ni ne govorim), pa cak i da je Golf 5 u pitanju prica o njemu kao o najboljem autu na svijetu, uz cestu postapalicu:"Ocam' 80 km/h oko Vijecnice na Phenix gumama"....?!
To je moj osnovni problem sa velikom vecinom ljudi koji jednostavno ne vide dalje od Glofa, jer su ga zeljeli jako dugo, a nisu ga mogli imati 20 godina, pa sad kad su docekali da se cijene mogu docepati ispunjavaju djecacke snove... Ovim ne mislim nikoga konkretno uvrijediti, razmislite malo koliko vi znate ljudi koji mogu spasti u ovu klasu obozavalaca VW-a, a koliko vas razmislja trezvenije...? Slicno bih se i ja mogao osjecati da me neko smatra "kockastom glavom" zbog preferiranja BMW-a, ali ja znam dovoljno o sebi da me za to zaboli dupe, jednostavno se u takvom prozivanju ne pronalazim, iako je % navedenih u upotrebi BMW populacije znacajan, da ne kazem velik....
- drndalo
#74 Re: VW animozitet all about
Kao i obicno, dijelom si ti u pravu, a dijelom ja... Jer na ovo pitanje nema samo 1 tacan odgovor... Tako da ni ti, ni ja, ni bilo ko nema monopol na istinu...golfista wrote:Ako neznaš što valja znaš što je skupo, VW to sebi može priuštiti.
Ovaj citat sam izvukao samo da te napomenem da je VW priustio sebi da Golf 5 bude nenormalno kratko na trzistu, prije dolaska Golfa 6... Malo su se bili preracunali s ocekivanom prodajom, pa kad su vidjeli da nema spasa za ovaj model koji ja volim nazvati Golf 4 i po, brze bolje su izbacili Golf 6, koji je u odnosu na 5-icu znacajnije poboljsan, nego sto je to bila 5-ica u odnosu na 4-ku... E to je pravi primjer trzista, gdje im je Evropska masa kupaca rekla da nije zadovoljna... Dakle nisu ni oni imuni na lose procjene trzista, i onoga sta ce ljudi i koliko biti spremni platiti...
- boogy
#75 Re: VW animozitet all about
Ljubav prema Volkswagen autima tj. prema Njemačkoj autoindustriji je čisto nasljeđe. Znači od Drugog svjetskog rata do gastarbajtera i današnjih dana uvijek si mogao čuti "švabo je zakon", "kad švabo nešto napravi ...", "nema do njemačke kvalitete" itd. Kažem od WWII zato što je njihovom okupacijom i započelo oduševljenje sa njemačkim vozilima koja su se tada mogla vidjeti i koja su naši ljudi po prvi put i vozili.
Da su nas u Drugom svjetskom okupirali Japanci i da smo poslije kod istih išli trbuhom za kruhom, danas bi se svi kleli u Honde, Toyote itd.
Aj pozdrav

Da su nas u Drugom svjetskom okupirali Japanci i da smo poslije kod istih išli trbuhom za kruhom, danas bi se svi kleli u Honde, Toyote itd.
Aj pozdrav