Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
bijela

#51 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by bijela »

arzuhal dođe nakon mjesec dana na forum i odmah bude "dežurni" :D
bailaor

#52 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by bailaor »

zambaklija wrote:hmmm,zar vjera nije privatna stvar?to samo kod nas i možda čisto islamskim zemljama :-) :-) ja da sam gazda neke takve firme bilo bi ili vjera ili poso,pa nemože privreda ili produktivnost firme da zavisi od nekog ko hoće da se moli,tu molitvu može i donaknaditi ili se varam?svašta,nije ni čudo što nam je kako nam je..
Zbog džume nam je ovakva situacija u zemlji ili...?
zambaklija

#53 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by zambaklija »

bailaor wrote:
zambaklija wrote:hmmm,zar vjera nije privatna stvar?to samo kod nas i možda čisto islamskim zemljama :-) :-) ja da sam gazda neke takve firme bilo bi ili vjera ili poso,pa nemože privreda ili produktivnost firme da zavisi od nekog ko hoće da se moli,tu molitvu može i donaknaditi ili se varam?svašta,nije ni čudo što nam je kako nam je..
Zbog džume nam je ovakva situacija u zemlji ili...?
između ostalog.... :-)
Michun

#54 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Michun »

bijela wrote:arzuhal dođe nakon mjesec dana na forum i odmah bude "dežurni" :D
nemam pojma ko je gdje - znam da je na svakoj temi o muslimanima njegovo ime i brani haman pa sve i to na patronizing way iliti snishodljivo prema ostalima.
arzuhal

#55 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by arzuhal »

Michun wrote:
arzuhal wrote:
Michun wrote:Sve dok je drzava sekularna (sto BiH za sad na srecu nas manjine i jeste) odlazak na djumu, u crkvu, sinagogu treba biti privatna stvar. Prilagodjavati skolske i radne obaveze tome je apsurd. Kad petak bude neradni dan a nedjelja radna onda nek idu na djumu. Tad bi ih islo barem 50% manje nego sad, u to sam uvjerena.

Sta bi se desilo da katolici ili pravolsavci idu svaki dan u 10:00 na misu? Misliiiim, otkaz s noge na nogu.
Treba mijenjat zakon i uvest zakon o vjerskim neslobodama. Dosta je i tih muslimana više! Oni bi na džumu? Cvrc! Radi brale, zar ne vidiš šta Allah kaže o čovjeku, u Kur'anu,:

- I zato što voli imetak - radiša je!

A džuma se može klanjat naveče, kad se dođe kući...
Inace se ne raspravljam po forumu na ovakve opaske, ali moram...

Nisam ni sumnjala da ces se ti javiti, dezurni
Samo si vidio ono sto sam napisala za muslimane a ne za ostale. Kad ostali idu na misu? Nedjeljom? Ili svaki dan u 10:00?
Sta bolan vise pametujes o ugrozenim muslimanima i pravima istih. Od kad su takvi (ugrozeni) na vlasti ja i ostatak normalnog svijeta nismo bilo ugrozeniji nikad!
Vjersku slobodu ni spomenula nisam. Svako je slobodan da bude sta hoce. Eskim sto se mene tice. Ali ne razumijem sto bi kolegica muslimanka radila vise sati od kolege muslimana - druge vjere da ne spominjem. Ne kontam :? Ako ce on doci poslije obavljene obaveze i nadoknaditi XY sati koje je izgubio, nek' klanja onda svih 5 vakata van posla.
:D

Što se tiče radne obaveze, slažem se da nije pošteno da neko radi više za isti novac. Dakle, to bi se dalo riješiti produženim radom za nekoga ko ide na džumu ili smanjenom dnevnicom za taj dan, itsl. Uvijek ima način, ako se hoće. Dakle, ne podržavam nikakvu nepravdu, pa ni tu da neko ''naplati svoju džumu''.

Što se ostalog tiče...O čemu ti pričaš kada govoriš ''svaki dan u 10.00''? U 10.00 sati, danju, se ne obavlja nikakav namaz. Ako neko ide svaki dan na džumu u 10 sati, ja mu fes skidam :mrgreen: Džuma je kolektivni i obligatni namaz SAMO petkom, u podne. Tako stoji u Kur'anu, i tako se prakticira. Da je džuma nedjeljom, nigdje se ne bi povlačilo ovo pitanje. Ali nije. Zato s tim (uglavnom) nemaju problema kršćani i jevreji. I nek' nemaju, hvala Bogu.
ultima_palabra

#56 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by ultima_palabra »

Pa valjda je problem u odnosu poslodavca i radnika, a ne u džumi... onaj kome je stalo do džume će već za 45 minuta biti na radnom mjestu, jer mu je stalo da ne izgubi tu privilegiju. Onaj koji to iskorištava za nešto drugo će to raditi dok god bude mogao :-D
A ovaj @arzo, ma i gori je :skoljka:
arzuhal

#57 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by arzuhal »

bijela wrote:arzuhal dođe nakon mjesec dana na forum i odmah bude "dežurni" :D
Moja životna priča :D
s@mson

#58 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by s@mson »

Ma.Le.Na wrote:bilo je tako i u firmi gdje ja radim...dok nisu uveli stroge mjere kontrole ulaska i izlaska..
sad vrlo mali broj ide na dzumu 8-)
Jel' JP EP...
Ma.Le.Na

#59 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Ma.Le.Na »

nije :D
Michun

#60 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Michun »

arzuhal wrote:
Michun wrote:
arzuhal wrote:
Treba mijenjat zakon i uvest zakon o vjerskim neslobodama. Dosta je i tih muslimana više! Oni bi na džumu? Cvrc! Radi brale, zar ne vidiš šta Allah kaže o čovjeku, u Kur'anu,:

- I zato što voli imetak - radiša je!

A džuma se može klanjat naveče, kad se dođe kući...
Inace se ne raspravljam po forumu na ovakve opaske, ali moram...

Nisam ni sumnjala da ces se ti javiti, dezurni
Samo si vidio ono sto sam napisala za muslimane a ne za ostale. Kad ostali idu na misu? Nedjeljom? Ili svaki dan u 10:00?
Sta bolan vise pametujes o ugrozenim muslimanima i pravima istih. Od kad su takvi (ugrozeni) na vlasti ja i ostatak normalnog svijeta nismo bilo ugrozeniji nikad!
Vjersku slobodu ni spomenula nisam. Svako je slobodan da bude sta hoce. Eskim sto se mene tice. Ali ne razumijem sto bi kolegica muslimanka radila vise sati od kolege muslimana - druge vjere da ne spominjem. Ne kontam :? Ako ce on doci poslije obavljene obaveze i nadoknaditi XY sati koje je izgubio, nek' klanja onda svih 5 vakata van posla.
:D

Što se tiče radne obaveze, slažem se da nije pošteno da neko radi više za isti novac. Dakle, to bi se dalo riješiti produženim radom za nekoga ko ide na džumu ili smanjenom dnevnicom za taj dan, itsl. Uvijek ima način, ako se hoće. Dakle, ne podržavam nikakvu nepravdu, pa ni tu da neko ''naplati svoju džumu''.

Što se ostalog tiče...O čemu ti pričaš kada govoriš ''svaki dan u 10.00''? U 10.00 sati, danju, se ne obavlja nikakav namaz. Ako neko ide svaki dan na džumu u 10 sati, ja mu fes skidam :mrgreen: Džuma je kolektivni i obligatni namaz SAMO petkom, u podne. Tako stoji u Kur'anu, i tako se prakticira. Da je džuma nedjeljom, nigdje se ne bi povlačilo ovo pitanje. Ali nije. Zato s tim (uglavnom) nemaju problema kršćani i jevreji. I nek' nemaju, hvala Bogu.
Obligatno je samo mrijet...nazalost.
Nisi bas razumio o cemu govorim ali nema veze.

Ako si ti posten pa nadokandis svojih 45 min. ostali nisu, vjeruj. Skidam kapu. Zato sam i napravila konstataciju da bi bilo barem 50% manje na dzumi da je petak neradni dan...vecina bi sjedila po kafama tada ili isla u kladionicu. Al' to samo ja mislim tako.
Osim toga, prilagodjavati obrazovanje ili predavanja vjeri...je vise nego islamisticki. Dodo je u pravu, Teheran it is. Evo primjera: student iz Tuzle, Lukavca umjesto da petkom ima predavanja do 14:00 i ide na bus i kuci za vikend on mora imati 2h pauze pa nastaviti do 17:00. Recimo... Ko se brine za njihova prava? Ne, nisam iz Tuzle, niti sam student.
Sekularna drzava je ovo jos uvijek.
Adriatic

#61 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Adriatic »

To mogu samo u državnim firmama.
Nek probaju u privatnim, kod ovih novokomponovanih tajkuna haha
Baš me zanima kako bi reagovali hahahaha
Ne daju ljudima ni godišnji, rade i subotama a i nedjeljama.
statix

#62 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by statix »

Na bivsem radnom mjestu, nas sef je redovno isao na dzumu i postio. Medjutim, petkom je takodjer, redovno isao s nama na vikendicu, da pojede koji cevap i drmne koju pivu, i to s merakom. Ahhh ta Bosna :D
arzuhal

#63 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by arzuhal »

Znači, ako je džuma ekvivalent nedjeljnoj misi, onda se kršćanima samo posrećilo?
Michun

#64 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Michun »

arzuhal wrote:Znači, ako je džuma ekvivalent nedjeljnoj misi, onda se kršćanima samo posrećilo?
Naravno da im se nije posrecilo...kao ni kalendar i jos mnogo drugih stvari. Ipak mi je smo u Evropi a Evropa je vecinski krscanksa. To bi sada bila rasprava o istoriji i nametanju, porobljavanju, krscansikm ratovima, itd, itd.
Sad govorimo o nasem drustvu u BiH, trendovima u drustvu, koristenjem trendova u privatne svrhe, izvrtanja i sl.
ultima_palabra

#65 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by ultima_palabra »

statix wrote:Na bivsem radnom mjestu, nas sef je redovno isao na dzumu i postio. Medjutim, petkom je takodjer, redovno isao s nama na vikendicu, da pojede koji cevap i drmne koju pivu, i to s merakom. Ahhh ta Bosna :D
Isti sam ti taki :D
arzuhal

#66 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by arzuhal »

Michun wrote:
arzuhal wrote:Znači, ako je džuma ekvivalent nedjeljnoj misi, onda se kršćanima samo posrećilo?
Naravno da im se nije posrecilo...kao ni kalendar i jos mnogo drugih stvari. Ipak mi je smo u Evropi a Evropa je vecinski krscanksa. To bi sada bila rasprava o istoriji i nametanju, porobljavanju, krscansikm ratovima, itd, itd.
Sad govorimo o nasem drustvu u BiH, trendovima u drustvu, koristenjem trendova u privatne svrhe, izvrtanja i sl.
O iskorištavanju vjere znam sigurno više od tebe i više me boli nego tebe. Sve se da iskoristiti, pa i vjera. Generalno, mi živimo u sveopćem javašluku gdje svi sve varaju, gdje svi 'otkidaju' od nekog. I kada odeš u pekaru pa kupiš par kifli, ti ne dobiješ račun za te kifle. Tako se krada država, npr. Primjera je bezbroj a da uopće ne dotaknemo 'problem religije'.
Ali ja te pitam jednu stvar: jel ti smatraš da muslimani, vjernici ne trebaju da idu na džumu, petkom, od 1 do 2?
sarajevomojgrad

#67 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by sarajevomojgrad »

to treba uvesti pauzu 1 sat pa ti idi kad ti odgovara...

mislim smjesno je gledati kako ko koristi svoje pauze..neko ne pusac i izlazi da zapali svakih 20 minuta..po 2 minuta to ti je haman 30 minuta ....dnevno..i wtf..neko ne pusi ali izadje jednom sedmicno na dzumu..

bezveze polemisati oko toga
Last edited by sarajevomojgrad on 01/12/2010 12:39, edited 1 time in total.
metronom

#68 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by metronom »

Michun wrote:Osim toga, prilagodjavati obrazovanje ili predavanja vjeri...je vise nego islamisticki. Dodo je u pravu, Teheran it is. Evo primjera: student iz Tuzle, Lukavca umjesto da petkom ima predavanja do 14:00 i ide na bus i kuci za vikend on mora imati 2h pauze pa nastaviti do 17:00. Recimo... Ko se brine za njihova prava? Ne, nisam iz Tuzle, niti sam student.
Sekularna drzava je ovo jos uvijek.
A jel to sto je nedjelja neradna hriscanski? Jel onda sav svijet Vatikan? Kamo nestade sekularizam?
nosara

#69 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by nosara »

Treba omogucit zaposlenim vjernicima da obavljaju svoje obrede... Naravno, odbit im svaki minut od plate, kao sto se odbija svaki izostanak... I vuk sit ...
sabura

#70 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by sabura »

To mogu samo u državnim firmama.
Nek probaju u privatnim, kod ovih novokomponovanih tajkuna haha
Baš me zanima kako bi reagovali hahahaha
Ne daju ljudima ni godišnji, rade i subotama a i nedjeljama.

Ja sam radio KOD PRIVATNIKA koji nije bio musliman i NIJE BILO PROBLEMA ZA DJUMU.
I bio sam VIŠE poštovan od strane ne muslimana za to moje odlaženje na djumu nego drugi....
A ako mi neko neda da idem, nek mi pismeno napiše da ne smijem pa ja neću ići........ako je problem jedan sat ili 45 minuta samo jednim radnim danom, onda smo ga stvarno jadna nacija....
arzuhal

#71 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by arzuhal »

nosara wrote:Treba omogucit zaposlenim vjernicima da obavljaju svoje obrede... Naravno, odbit im svaki minut od plate, kao sto se odbija svaki izostanak... I vuk sit ...
Pošteno! I eto ti države za čovjeka :D
ProS

#72 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by ProS »

kad cujem da bi se produktivnost na poslu povecala ogranicavanjem bilo kakvih sloboda (i vjerskih),dok se u svijetu upravo suprotno,promocija socijalnih prava u svrhu produktivnosti.. :lol:

drago mi je da se negdje u BiH pazi na vjersku slobodu,ali u slucaju zlouporabe istu ne bi trebalo otklanjati :? vec zakrpiti da je pravedna :wink:

svi smo mi svojevrsni prevrtljivi diktatori,svaku slobodu bi SPRIJECILI zarad zlouporabe koja postoji,tako bi uveli jacu policiju i oduzeli sebi slobodu,primjerice,pravicnog vodjenja postupka,a ustvari LIJECITI je put.. Tako da i u ovom slucaju,problem je zlouporaba a ne dzuma.
phenix_usk

#73 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by phenix_usk »

Na poslu gdje ja redim negdje sto se tice religije omjer je 60 posto muslimana a 40 posto katolika... i postalo je nepisano pravilo da muslimani idu petkom ranije sa posla jer idu na dzumu a mi katolici ostajemo...
pa smo mi zato zbrojili sve te sate izostanka i zadnje 4 godine 5 dana oko Bozica i 4 dana oko Uskrsa ne radimo jer toliko ispada sati...

Meni uglavnom to posteno! :D
nosara

#74 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by nosara »

phenix_usk wrote:Na poslu gdje ja redim negdje sto se tice religije omjer je 60 posto muslimana a 40 posto katolika... i postalo je nepisano pravilo da muslimani idu petkom ranije sa posla jer idu na dzumu a mi katolici ostajemo...
pa smo mi zato zbrojili sve te sate izostanka i zadnje 4 godine 5 dana oko Bozica i 4 dana oko Uskrsa ne radimo jer toliko ispada sati...

Meni uglavnom to posteno! :D
:lol:

Vazno je da se ravnopravno ne radi... :wink:

Malo tu, malo tamo, gore-dole i tu smo gdje smo... :-)
bailaor

#75 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by bailaor »

arzuhal wrote:
nosara wrote:Treba omogucit zaposlenim vjernicima da obavljaju svoje obrede... Naravno, odbit im svaki minut od plate, kao sto se odbija svaki izostanak... I vuk sit ...
Pošteno! I eto ti države za čovjeka :D
:lol: :lol: :-) :-)
Post Reply