Zivot na Ahiretu...

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
wild roses

#51 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by wild roses »

nista novo, ovo je jako zanimljiva rečenica

"Ja cu ti navesti primjer Majke Tereze koja je citav zivot posvetila Bogu, citav svoj zivot zrtvovala pomazuci druge, sve da bi spoznala Boga. Pred kraj je napisala da je razocarana jer nije stvarno spoznala i dozivjela Boga."

Po mom skromnom mišljenju izgubimo se nekada puno razmišljajući o drugima, o svojim potrebama, o sebi, o svojim željama, a ustvari "Gdje god se okrenete tamo je Njegovo lice" :-D
King_of_jungle20

#52 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by King_of_jungle20 »

harač wrote:pustinjskim ljudima bronzanog doba ideja raja bila je livada puna zelenila, sa puno pitke vode, te voćem i povrćem koje se odmah iznova regenerira + neograničene mogućnosti seksualnog zadovoljavanja...

...meni se uvijek činilo izrazito dosadnim mjestom za provesti čitavu vječnost, čak i pored ovog drugog :lol:
A zasto? Kako ti zamisljas vjecnost?
Howitzer

#53 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by Howitzer »

King_of_jungle20 wrote:
Howitzer wrote:Dobro, kažeš da si vjernik musliman da obavljaš to sve što treba, mashAllah samo nastavi, ali brate postavljaš konstruisana tako da čovjek ne može drugačije da pomisli da nego nikad nisi uzeo o pročitao Kur'an niti ikakvo štivo vezano za islam i njegovo vjerovanje. Da si, nemoguče je da postaviš ovakvo pitanje.

Prvo, svrha našeg postajanja, razlog:

"Džine i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju" (Ez-Zarijat: 56).

zar ovde može biti nešto nejasno?

Drugo, šta češ raditi u džennetu hiljadama godina:

„Oni koji kazu „Nas Gospodar je Allah“, pa u tome ustraju, njima silaze meleki.da nemate straha i ne tugujte, radujte se dzennetu koji vam je obecan. Mi smo vam zastitnici na dunjaluku i na akhiretu.U njemu cete imati sve sto vam duse pozele i sve sto zatrazite“. (Fussilet, 30 i dalje)

tako ako poželiš imati Ferari imat češ ga, ali kad uzmeš u obriz kakve sve skrivene radosti čekaju Njegove iskrene robove, vidjet čemo da li češ poželjeti ili se bar sjetiti Ferarija :-)

Da li češ vidjeti raju sa faxa ulice, naravno, razgovarat sa njima o stvarima koje ste radili ili drugi koji su radili na ovome svijetu........ ova tema može nadugo i naširoko, malo potražo po netu načeš mnogo toga...
Jesam vjernik, Allah najbolje zna za svakoga, tako da ja nemam ama bas nikakvog razloga da se ovdje busam sa svojim vjerovanjem ili nevjerovanjem. Ja sam samo pitao za misljenje ostalih forumasa o ovome. Isao sam u mekteb, znam klanjati i gledam da namaze izvrsavam na vrijeme. Nisam savrsen, toga sam svjestan. Znam da ovaj svijet nije nastao iz nicega, kao sto evolucionisti tvrde, jer ovakav savrsen sklad izmedju prirode, ljudi i ostalih stvari nije mogao nastati sasvim slucajno. Znaci, sve je to neko morao stvoriti. Ali ono preko cega ne mogu da predjem je ona stavka da ako u Kuranu pise, da cemo na Sudnjem danu, svi saznati za djela drugih ljudi, pa zar ti nije nimalo nelogicno da, ako si, ovo sada navodim kao primjer, oca izgubio u ratu, pa na Sudnjem danu saznas ko ga je ubio, pa zar covjece neces pozeljeti da ga izmlatis samo sto ti je toliko boli i patnje nanio u tvom zivotu?

Ili da cu ja tada znati, kako je moja zena, ne daj mi Boze, me prevarila sa nekim covjekom, a ja to na ovom svijetu nisam znao, a to sam tek na Ahiretu saznao?

Ili, kako ce zene Srebrenice reagovati kada vide Karadzica?, ili nekog drugog zlocinca, Hitlera ili nekog , kako ce ljudi kojima je bol nanesena od strane tih ljudi reagovati u tom trenutku...

Vjeruj mi, crta osvetoljubivosti bi proradila...
MashAllah samo tako nastavi, i širi znanje o islamu kolko god možeš, samo se možeš okoristiti.

Što se tiče naše osvetoljubivosti na Sudnjem danu kad saznamo neke stvari, hum... na taj dan samo Uzvišeni Allah moć ima i On je tak koji če nam suditi, tako da mi nečemo uzimati pravdu u svoje ruke niti če nam to pasti na pamet jer čemo biti zabrinuti i jedino zaokupljeni mišlju kako da mi položimo račun kod Allaha dž.š., na taj strašni dan, kada če malo dijete osijediti zbog strahota tog dana i kada če trdunica pobaciti svoj plod i kada če ljudi hodati ko pijani a neče biti pijani ali čemo ih vidjeti takve zbog njihovog straha.

Kad bi čovjek imao cijeli svijet u svom vlasništvu i još toliko sve bi dao da se iskupi čak i porodicu svoju najužu.

Preporučujem ti knjigu koja se zove 'Strahote Sudnjeg dana' možeš je skinuti ovdje:

http://www.n-um.com/?q=node/2079
Plavo-bijeli

#54 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by Plavo-bijeli »

King_of_jungle20 wrote:
harač wrote:pustinjskim ljudima bronzanog doba ideja raja bila je livada puna zelenila, sa puno pitke vode, te voćem i povrćem koje se odmah iznova regenerira + neograničene mogućnosti seksualnog zadovoljavanja...

...meni se uvijek činilo izrazito dosadnim mjestom za provesti čitavu vječnost, čak i pored ovog drugog :lol:
bogami meni ne treba ništa drugo osim neke lijepe livade, finog drveta , voća, hlada, pitke hladne vode i finih djevojki :D i da mora se podrazumijevati da ta livada nema zmija, pauka, itd :-D
King_of_jungle20

#55 Re: Zivot na Ahiretu...

Plavo-bijeli wrote:
King_of_jungle20 wrote:

bogami meni ne treba ništa drugo osim neke lijepe livade, finog drveta , voća, hlada, pitke hladne vode i finih djevojki :D i da mora se podrazumijevati da ta livada nema zmija, pauka, itd :-D
A ti si bas skroman, svaka cast sto ne zelis jos! :D :thumbup:
zambaklija

#56 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by zambaklija »

ako ga ima,života poslije smrti u obliku kako ga vjere prodaju i pod uslovom da tamo stignem rado bi sačeko svoju hanumu :D
Zelenas

#57 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by Zelenas »

Ja bih pitao autora dvije stvari:

- Kako znas da postoji raj? Pises o tome kao o necemu sto se podrazumijeva. Ne bih da vrijedjam, ali ako u nekim knjigama, koje ljudi nazivaju "svete", pise da raj postoji, to ne mora biti tako. Uzmi samo vjerovanja svih ljudi prije Islama, hriscanstva... I eto, na kraju ispade da nisu bili u pravu. Sumnjam da smo i mi, al ajd.

- Drugo pitanje je iz domena zivota. Tj. konstatacija, ne pitanje. Ao mislis da ti zivot nema smisla, onda promjeni svoj nacin razmisljanja, svoje dogme, poglede na zivot...

Kazem, nije mi namjerarijedjam ili nesto slicno, ali mislim da ljudi uzimaju zdravo za gotovo stvari, bez promisljanja.

U jednom super dokumentarcu sa cuo divnu recenicu od covjeka koji je Rimokatolik:

Vjera i jeste stvar VJERE, dakle to nije nauka da se stvari mogu dokazati, vec morate prihvatiti mogucost da jednostavno niste u pravu.
Howitzer

#58 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by Howitzer »

Zelenas wrote:Ja bih pitao autora dvije stvari:

- Kako znas da postoji raj? Pises o tome kao o necemu sto se podrazumijeva. Ne bih da vrijedjam, ali ako u nekim knjigama, koje ljudi nazivaju "svete", pise da raj postoji, to ne mora biti tako. Uzmi samo vjerovanja svih ljudi prije Islama, hriscanstva... I eto, na kraju ispade da nisu bili u pravu. Sumnjam da smo i mi, al ajd.

- Drugo pitanje je iz domena zivota. Tj. konstatacija, ne pitanje. Ao mislis da ti zivot nema smisla, onda promjeni svoj nacin razmisljanja, svoje dogme, poglede na zivot...

Kazem, nije mi namjerarijedjam ili nesto slicno, ali mislim da ljudi uzimaju zdravo za gotovo stvari, bez promisljanja.

U jednom super dokumentarcu sa cuo divnu recenicu od covjeka koji je Rimokatolik:

Vjera i jeste stvar VJERE, dakle to nije nauka da se stvari mogu dokazati, vec morate prihvatiti mogucost da jednostavno niste u pravu.
Možda kod rimokatoliko, kod muslimana je to završena priča i bez dilema, svaki musliman vjernik svim svojim bičem vjeruje u postojanje Dženneta i Džehennema i tu nema nikakvih dvojbi oko toga.

Ponavljam još jednom knjiga koja govori o Strahotama Sudnjeg dana, evo i sadržaj same knjige pa koga zanima može je skinuti ima 50 stranica.

Sadržaj:

2. KAZNA I BLAGODATI U BERZAHU (U VREMENU IZMEDU SMRTI I PROZIVLJENJA)
-Stanja umiranja i penjanje duse i ono sto ce biti od kazne ili uzitka u kaburu:
-Pitanja dvojice meleka:
-Postojanje Munikira i Nekira je istina:
-Tjeskoba i sabijanje u kaburu
-Prikaz sabijanja u Berzahu:
-Sta su prve generacije kazale o patnjama u kaburu
-Opis mjesta u kojem duse borave od casa smrti do Sudnjeg dana i razlicitost njihovog polozaja
3. NASTUPANJE SUDNJEG DANA
-Nastupanje Sudnjeg dana u vaktu najgorih ljudi (za zle ljude)
-Puhanje u sur
4. STRAHOTE SUDNJEG DANA
-Tesko toga dana poricateljima
-Stiskanje (smotavanje) nebesa i Zemlje
-Osobine mjesta skupljanja
-Ljudi ce toga Dana biti sakupljeni kao pjesaci, bosi, goli i neobrezani
-Nevjernici se biti sakupljeni licima svojim zemlji okrenuti
-Spustanje sunca nad glave stvorenja i njihovo znojenje
-Dolazenje toga dana u dzehennem
-Oni koje ce Allah staviti u svoj hlada kad ne bude drugog hlada osim njega
-Kazna za one koji su odbijali davanje zekjata
-Poslanik s.a.v.s.ovo vrelo na Sudnjem danu
-Hrana stanovnika dzenneta na Sudnjem danu
-Sefaat Resulullaha s.a.v.s. kod uvo|enja u dzennet onih iz njegovog ummeta koji nece polagati racune
-Molba Resulullaha s.a.v.s. njegovom Gospodaru Allahu dz.s. da se poveca broj onih od njegovog ummeta koji ce bez polaganja racuna, uci u dzennet i odgovor Plemenitog Allaha
-Ummet Muhammedov s.a.v.s. ce prvi od svih ummeta polagati racun
-Prikaz polaganja racuna
-Kjafiri ce one koje su slijedili slijediti
-Meleki se ogra|uju od musrika
-Nemoc kipova da pomognu nevjernicima
-Isa a.s. odbacuje od sebe odgovornost za one koji su njega i njegovu majku smatrali bozanstvima mimo Jedinog Allaha
-Prednost ovog ummeta i njegovo svjedocenje protiv drugih naroda na Sudnjem danu
-Propitivanje pri polaganju racuna
-Toga dana ispitivace se o pet stvari
-Onaj s kojim ce se razgovarati pri obracunu ce biti kaznjen
-Nece biti tumaca izme|u roba i njegovog Gospodara dz.s.
-Prvo za sto ce ljudi toga Dana polagati racun
-Polaganje racuna nece biti lahko
-Prvo sto ce biti presu|eno me|u ljudima toga Dana je prolivena krv
-Kako ce biti poravnati racuni me|u ljudima toga Dana
-Prvo ce se na Sudnjem danu suditi licemjerima
-Najzesce ce toga Dana biti kaznjeni oni koji su slikali likove
-O, sine Ademov bio sam bolestan a nisi me obilazio
-Oni koji su okusili vatru i oni koji su okusili dzennet
-Kratkoca Sudnjeg dana za vjernike
-Prikaz polaganja racuna onoga kome Allah dz.s. htjedne oprostiti bez obzira na njegova losa djela
-Naredivanje da svaki narod slijedi ono sto je obozavao, padanje kjafira u vatru, nepodnosljivo stanje, mijenjanje polozaja i prelazak preko Sirat cuprije, sefaat Resulullaha s.a.v.s., vjerovjesnika, meleka, alejhimusselam, vjernika i prastanje Najmilostivijeg

-Hadis o Sirat cupriji
-Druga predaja o Sirat cupriji
-Sefaat Resulullah s.a.v.s. i izvodenje vjernika iz vatre
-Poslanik s.a.v.s.ov sefaat za velike grijesnike iz njegovog ummeta
-Covjek koji ce se najvise obradovati sefaatu Resulullah s.a.v.s.
-Izvodenje muslimana grijesnika iz vatre Allahovom miloscu
-Stanovnici bedema
-Obracun (vaga) izmedu Sirat cuprije i dzenneta
-U vatru ce uci silnici, a u dzennet nemocni (siromasi)
5. OSOBINE DZEHENNEMA I NJEGOVIH STANOVNIKA
-Medusobno proklinjanje musrika u vatri
-Odricace se sejtan u dzehennemu svojih sljedbenika
-Jad i tuga stanovnika dzehennema
-Trajnost dzehennemske kazne
-Dzehennemski okovi i katran
-Drvo Zekum
-Dzehenemska kapljevina
-Kaznjavanje onoga ko nare|uje dobro, a ne cini ga i zabranjuje sve sto je ruzno a sam to ne cini
-Dubina dzehennema
-Kad vatra obuhvati stanovnike dzehennema
-Najblaze kaznjeni stanovnici dzehennema
-Nejednakost kaznjavanja u vatri
-Zestina dzehennemske vatre
-Promjene svojstava kafira u vatri
-Vecina stanovnika dzehennema su zene
6. OSOBINE DZENNETA I NJEGOVIH STANOVNIKA
-Resulullah s.a.v.s. je prvi od ljudi koji ce uci u dzennet
-Osobine skupine koja ce prva uci u dzennet
-Sta pripada dzennetlijama najnizeg, a sta najviseg ranga
-Dzennetska vrata
-Dzennetske deredze
-Uzvisenost dzennetskih odaja
-Hrana stanovnika dzenneta
-Dzennetski satori, vrtovi i zemlje
-Osobine drveca u dzennetu
-Osobine dzennetske carsije
-Osobine dzennetskih dvoraca
-Osobine dzennetskih rijeka
-Osobine hurija
-Trajnost dzennetskih blagodati
-Najveca pocat u dzennetu
-Razgovor stanovnika dzenneta o poricateljima
7. ZA OVAKO NESTO NEKA SE TRUDE TRUDBENICI
STRAHOTE SUDNJEG DANA
Autor: Abdul Melik Ali El Kelib

link: http://www.n-um.com/?q=node/2079
King_of_jungle20

#59 Re: Zivot na Ahiretu...

Zelenas wrote:Ja bih pitao autora dvije stvari:

Ne znam da li postoji ili ne, ali vjerujem da postoji. Nemam nista opipljivo cime bih mogao dokazati da li raj postoji ili ne, zato sam otvorio ovu temu da vidim sta ostali forumasi misle o tome. Ali ako VJERA kaze da moramo vjerovati u Sudnji Dan, ja to moram jer samim tim sto ne vjerujem, ja poricem svoj iman, a to ne zelim. Mene je zanimalo, posto znam dosta ljudi sa svog fakulteta koji se deklarisu kao ateisti, ne vjeruju u Boga, da li je moguce da je ovaj svijet stvoren od nicega, kao sto evolucionisti tvrde, te da je nesvrsishodna stavka vjerovanja u prozivljenje u Sudnji dan. Znam da je njihovo misljenje nebitno, te trazim savjet od nekoga koje je dobro upucen u ove stvari, ali izgleda da mi niko ne moze odgovoriti jer je to svi odgovori u domenu nevidljivog.

Ah da, upravu si kada kazes da postoji mogucnost da propadganda svih religija nije tacna, te da je stvorena zbog zastrasivanja sirokih narodnih masa, sl. kao sto je rimo-katolicka Crkva radila u doba feudalizma. A sto se tice islamskog vjerovanja, ja cvrsto vjerujem da je to jedina ispravna vjera na ovom svijetu. :thumbup: :bih:
Zelenas

#60 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by Zelenas »

Opet mi citirate, tj. copy/paste ono sto pise negdje.
Ja samo pitam kako vi to znate i kako to da su sve religije dosad govorile da su u pravu, pocev od animizma, preko totemizma, politeizma, pa evo i do monoteizma.

I to sve zahvaljujuci tome sto svi kazu za sebe da su najbolji, jer ih je strah da izadju iz skoljke i pogledaju malo oko sebe.

Odoh ja na iducu temu gdje se moze raspravljati, ovo ovdje je pain in brain sto bi Bure rekao.

Sretno na ahiretu.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#61 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by stetoskop »

Edit:
Bio sam postavio knjigu Strahote sudnjeg dana, ali vidim da je minutu prije vec postavljena.
Knjiga je super, malo je strašna, ali i zanimljiva.
Last edited by stetoskop on 28/11/2010 21:07, edited 2 times in total.
Plavo-bijeli

#62 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by Plavo-bijeli »

King_of_jungle20 wrote:
Plavo-bijeli wrote: bogami meni ne treba ništa drugo osim neke lijepe livade, finog drveta , voća, hlada, pitke hladne vode i finih djevojki :D i da mora se podrazumijevati da ta livada nema zmija, pauka, itd :-D
A ti si bas skroman, svaka cast sto ne zelis jos! :D :thumbup:
nije da ne želim , htio bi ja još napr ps3(ps59) i kojeg jarana soccera da raspalimo i još nekih raznih stvari , ali opet bolje ovo prvo nego gorit u vatri const :x :-)
herbert mekfjuger

#63 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by herbert mekfjuger »

King_of_jungle20 wrote:
herbert mekfjuger wrote:Iskreno ja mislim da si ti lud, čim postavljaš takva pitanja sebi, il nemaš pametnijeg posla, il ti je dosadno skroz :D Ako ti nije jasna svrha života, ubij se i možda ti bude jasno :D
Nije mi dosadno, i mojne me OSUDJIVATI odmah, kao sto gore napisah, imam pravo da pitam, i ne nije mi dosadno u zivotu, vec me samo interesuje..

Jel to Boga ti, zabranjeno misliti, odnosno pitati o ovome?? Ma znas sta, isti si kao oni likovi sto pricaju ma vjerujte u Boga, bojite se kazne Bozije.. Strasno ce Vam biti kada budete na Sudnjem danu, imam utisak da moram citav zivot strahovati od onog svijeta, a da ne znam ni sta cu tamo dobiti ako budem vjerovao, a sta ako ne budem? Tako da ja necu citav zivot provesti u nekom strahu, hocu da znam za sto vjerujem, kakva ce me eventualna nagrada slijediti, ili kazna... ja nisam u Arabiji da ne smijem postaviti ovakvo pitanje, inace odmah idem na bičevanje.

Nista licno, Herberte! 8-)
ma sve ok :D
ja ne razmišljam o tome, kad me ne bude, baš me briga, nema me i to je to :D
King_of_jungle20

#64 Re: Zivot na Ahiretu...

herbert mekfjuger wrote:
King_of_jungle20 wrote:
herbert mekfjuger wrote:Iskreno ja mislim da si ti lud, čim postavljaš takva pitanja sebi, il nemaš pametnijeg posla, il ti je dosadno skroz :D Ako ti nije jasna svrha života, ubij se i možda ti bude jasno :D
Nije mi dosadno, i mojne me OSUDJIVATI odmah, kao sto gore napisah, imam pravo da pitam, i ne nije mi dosadno u zivotu, vec me samo interesuje..

Jel to Boga ti, zabranjeno misliti, odnosno pitati o ovome?? Ma znas sta, isti si kao oni likovi sto pricaju ma vjerujte u Boga, bojite se kazne Bozije.. Strasno ce Vam biti kada budete na Sudnjem danu, imam utisak da moram citav zivot strahovati od onog svijeta, a da ne znam ni sta cu tamo dobiti ako budem vjerovao, a sta ako ne budem? Tako da ja necu citav zivot provesti u nekom strahu, hocu da znam za sto vjerujem, kakva ce me eventualna nagrada slijediti, ili kazna... ja nisam u Arabiji da ne smijem postaviti ovakvo pitanje, inace odmah idem na bičevanje.

Nista licno, Herberte! 8-)
ma sve ok :D
ja ne razmišljam o tome, kad me ne bude, baš me briga, nema me i to je to :D
ok. svako ima pravo na svoje misljenje!
Bebelo

#65 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by Bebelo »

Ako si vjernik, a rekao si da jesi, onda ce ti biti dovoljno to sto znas da razum jednostavno ne moze pojmiti zivot na Ahiretu. Najbolje zna Onaj koji je stvorio i nas i Ahiret...
Dopao mi se primjer sto je neko naveo, sa slikom i sta bi bio kada bi ista ozivila...
Tako da...znaces tek kad stignes tamo. =.)
mg

#66 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by mg »

A mene zanima jedna stvar, kako to da nema kontrole nad radjanjem...kao gore nas stvara jedan, ali izgleda da je doslo i par inzinjera i ekonomista pa optimizovalo proizvodnju, pa nas sad ima vise nego ikad. I pojedosmo sve...

Kao sto rece u matrixu, samo jedan organizam na zemlji nam je pravo slican...Virus...

Code: Select all

I'd like to share a revelation that I've had during my time here. It came to me when I tried to classify your species and I realized that you're not actually mammals. Every mammal on this planet instinctively develops a natural equilibrium with the surrounding environment but you humans do not. You move to an area and you multiply and multiply until every natural resource is consumed and the only way you can survive is to spread to another area. There is another organism on this planet that follows the same pattern. Do you know what it is? A virus. Human beings are a disease, a cancer of this planet. You're a plague and we are the cure.
Pa dalje, zasto bi nas neko ko je vladar svemira i svega, uopste stvarao? Brinuo o nama, i rasporedjivao nas?

hmm George Carlin??

Tako da vise imam odgovorenih pitanja...ali tema je jako zanimljiva...
mig

#67 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 19:01, edited 1 time in total.
Klon

#68 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by Klon »

ja nisam neki vjernik, ali mislim da se ti nebi trebao pitati kako ces provoditi vrijeme na ahiretu.
jer vrijeme je jedna fizicka velicina, tako ako taj neki drugi svijet stvarno postoji mozes biti siguran da na tom svijetu vrijeme ne postoji...ako ima taj neki drugi svijet, to je onda nesto sto mi sebi nemozemo nikako predstaviti
wild roses

#69 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by wild roses »

Klon wrote:ja nisam neki vjernik, ali mislim da se ti nebi trebao pitati kako ces provoditi vrijeme na ahiretu.
jer vrijeme je jedna fizicka velicina, tako ako taj neki drugi svijet stvarno postoji mozes biti siguran da na tom svijetu vrijeme ne postoji...ako ima taj neki drugi svijet, to je onda nesto sto mi sebi nemozemo nikako predstaviti
:thumbup:
murat arslan

#70 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by murat arslan »

King_of_jungle20 wrote:Razmisljajuci o zivotu, odnosno o njegovoj svrhi, dosao sam do zakljucka da nisam nista ne shvatam, da ne znam zasto zivimo! :D
murat arslan wrote:izbrisao sam daljnji tekst da se post ne oduži
hahaha Statixe - druže.
Pardon, htjedoh reći da me tvoj stil pisanja neodoljivo podsjeća na mog druga statixa :mrgreen: .
U Džennetu imaju četiri rijeke, koje će imati svaki džentlija.
Jedna je od vode i ona daje život, tj. ko se napije sa nje neće nikada umrijeti. Druga je od mlijeka, i od nje će čovjek biti sve ljepši, što je suprotno životu ovdje. Treća je od vina koje ne opija. To vino povećava radost, tako da će biti sve ljepše i ljepše živjeti, nasuprot ovome životu. I rijeka od meda. O njoj ne mogu ništa reći. Ali najbolja i najljepša nagrada u Džennetu je gledanje u Allaha dž.š. I, svakako, imaš sve ono što ti duša poželi.
Ali, meni se čini da tebe boli nešto drugo, a to je: kako će samo muslimani u Džennet, pored toliko ostalih ljudi koji su dobri, a nisu muslimani. Odmah da ti kažem da će svi oni koji ispravno vjeruju u Boga ući u Džennet, pa kad nikad u svom životu ne bi nikome ništa rekli o tom svom vjerovanju i ljudi za njih mislili da su nešto drugo. Samo što mi ne znamo kakvo je u koga srce, pa ne ulazimo u procjenu toga ko je vjernik, a ko nije (nemoj da se ovdje zamaramo ljudima koji se na određen način deklarišu - govorim o svim ljudima). To samo Bog zna. Al' stvarno zna. I čovjek koji praktikuje i živi islam zna da je ovo znanje njemu nedostupno i da apsolutno ne treba da ima udjela u njemu, tako da se ne bavi drugima u ovom smislu. Zna da je on sam sebi najpreči i trudi se oko sebe. A zna i da je Allah Milostiv.
Skoro gledam dok. o građanskom ratu u Americi, pa je neko zapisao da su neki vojnici umrli i ostali nasmiješeni, dok su drugi bili sa strašnim izrazom lica. A znaš i da ima x ljudi koji na samrti počnu izgovarati kelime-i-šehadet, a nisu živjeli ko muslimani.
Neće čovjek spoznati šta je to vjera samim razmišljanjem o njoj dok je ne doživi (mada je razmišljanje preduslov). Tek tada će znati nešto o tome. Ako mu počnu dolaziti sumnje, još ako ga sikiraju, to je znak da on razmišlja. Ove sumnje, obično nemaju veze s vezom, ali dok te ne popuste nemaš mira. Pojedoše te. Razumije se, govorim o ljudima koji su iskreni, tek toliko, da baram žele vjeru u srcu, a ne bježe od nje.
Dalje, dok ne nađeš čovjeka koji je naslijedio znanje od Poslanika i koji ima znanje o Allahu dž.š. nećeš moći usavršiti sebe i svoju vjeru. Neki napredak ćeš sigurno ostvariti, ali ono što se traži - potpunost u vjeri nećeš imati.
Ima još jedna kvaka. Čovjek koji sve gleda kroz nauku i naučni metod utvrđivanja činjenica, ne može dokučiti da se ovo sve dešava Allahovim djelovanjem i Njegovovm voljom, kao što ne može skontat i da sve što nauka dokuči, utvrdi, otkrije - se dešava Njegovim djelovanjem.
Puno toga ima o čemu bi se još moglo govoriti, ali neću više duljiti post.
Mjesanac

#71 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by Mjesanac »

Imao sam ista razmisljanja ko OP, kada sam bio izvrno nogu pa nisam mjesec i po mogao hodati, nego samo po kuci citav dan devero. I onda iz neke dosade pocnes razmisljati o tim stvarima. Uopste ne kontas ko smo mi, kako zivimo, sta je to svemir, ima li kraja, sta poslije smrti, nekako smo bili uzeli zivot zdravo za gotovo a ni ne znamo ko smo to mi i sta smo. Uglavnom depresivna razmisljanja. I jedini izlaz je vjerovanjem u Boga i vjerovanjem u Dzenet i Dzehenem.
tech10

#72 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by tech10 »

Tamo na Facebooku imaju samo dvije opcije za Status: Dzenet i Dzehenem. :D
TheMule

#73 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by TheMule »

Razmisljanje o ovoj temi je u redu. I Poslanikovi (savs) ashabi su pitali ista pitanja. Jedan ashab je pito da li u Dzenetu postoje crvene kamile i ako tamo udje, hoce li ih moci jahati. Tada su crvene kamile bile ko danas Ferari! I naravno da je Poslanik (savs) odgovirio "da". I ko zna, mozda ce nekad ljudi pitati hoce li moci imati vlastito letece auto ili svemirski brod i nece ni pomisljati na kamile i ferarije. Moje licno vidjenje Ahireta je da je to potpuno drugaciji svijet od ovog naseg, poput magicnog carstva, i stvari kao auta nece biti potrebna i bice mala zadovoljstva.
Allah (dz.s) je obeco stvari koje niko nikad nije vidio ni zamislio.

Postoji predaja u kojoj Allah (dz.s) pusti zadnjeg covjeka grijesnika da izadje iz Dzehenema (Allah dz.s. neka nas spasi). Oni koji nevjeruju u Boga ce ostati tu vjecno, a ovaj covjek ce biti zadnji da udje u Dzenet nakon sto je proveo mnogo vremena u Dzehenemu (mozda hiljadama ili milionima godina?). Prvo ce mu Allah (dz.s.) dati da bude samo van Dzeneta, i to ce mu se ciniti kao najvisa nagrada. Ali onda ce vidjeti drvo, pa ce zamoliti Allaha (dz.s) da bude ispod tog drveta. Pa ce onda vidjeti vece drvo, pa ce zamoliti da bude ispod tog. Na kraju ce vidjeti vrata Dzeneta, pa ce zamoliti da bude ispred vrata. Kada vidi sta se deseva unutra zamolice da udje. Onda ce ga Allah (dz.s) pitati sta mu On moze dati da bi ga ovaj rob presto moliti za stvari? Allah (dz.s) ga upita da li bi zelio sve blagodati dunjaluka puta 10? Covjek ce upitati Allaha (dz.s) jel' se On s njim poigrava? Na to ce se Allah (dz.s) nasmijati i reci "Ja imam moc da uradim sta god hocu!" Ovaj covjek ce dobiti najnizu nagradu u Dzenetu, ali ce osjecati da je dobio najvisu.

Sto se tice "dosade" u Dzenetu, ako mi Allah (dz.s.) da Dzenet, sigurno mi nece biti dosadno. Iako sam jos uvjek u svojim dvadesetim, vidio sam dovoljno svijeta da mi se smucio (uglavnom ljudi i njihova zla/pakosna srca i djela). Naravno, i ja grijesim i nisam perfektan. Samo zelim mir i dobrotu brate. Nek nam Allah (dz.s.) podari dragi Dzenet!
NIN

#74 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by NIN »

Necu reci da je tema ali naslov se komotno moze okarakterisati kao klasicni paradoksalni oksimoron. Prije nego sto se neki nazor uvrijede :D molio bih ih da se prvo pozabave znacenjem pojma i korelacijama semitskog teoloskog nauka sa istim kad je rijec o ovoj temi.
ljubav_aha

#75 Re: Zivot na Ahiretu...

Post by ljubav_aha »

mig wrote:
King_of_jungle20 wrote: Plain Vanilla, svi ljudi na kraju zavrsiti u raju, pa cak i ratni zlocinci, silovatelji, kurve :D , itd... Cudno mi je da to ne znas. Pakao je samo tranzicijski put od Konacnog Suda, pa do Raja. Pa zar nije tako?
King_of_jungle20 wrote: Ili, kako ce zene Srebrenice reagovati kada vide Karadzica?, ili nekog drugog zlocinca, Hitlera ili nekog , kako ce ljudi kojima je bol nanesena od strane tih ljudi reagovati u tom trenutku...
Karadzic je po imenu bio hriscanin (namerno kazem "po imenu" jer da je po opredeljenju to bio, njegov zivot bi bio drugaciji). Po hriscanstvu nece svi biti spaseni, naprotiv.

Prema tome, svi ratni zlocinci, silovatelji, kurve, Karadzici, Hitleri i ostali - ukoliko se nisu iskreno pokajali za svoja dela i promenili tok svoga zivota, nece ni stici do raja tako da ne moras da brines kako ce pojedinci doziveti susret sa njima.
mig,to je apsurd
Post Reply