Komunizam-kapitalizam
Moderator: anex
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#51 Re: Komunizam-kapitalizam
Otkako je komunizam propao anglosaksonski kapitalizam je izgubio konkurentsku sposobnost i krece se stramputicama komunizma. Ako je komunizam propadao 70 godina kapitalizam- sadasnjeg oblika- ce riknut za narednih 15 g. ili ce se morati tako transformisat da nece liciti na sebe - sadasnjeg.
Americki model kapitalizma je zapao u krizu jos za Klintonova vremena, kada je amerika pokrenula stampedo outsorsinga i iselila skoro svu prozvodnu industriju osim vojne, poljoprivrede i avio industriju. U tom potezu su na dobitku bili samo par procenata amerikanaca, dok je ogromna vecina izgubila radna mjesta i morala se presaltati u birokratiju i usluge. Izgubljen je stvaralacki, kreativni i proizvodni zamajac koji stvara visak vrijednosti koji je od amerike stvorio velesilu. Birokartja i usluge gotovo da i nemaju razvojnu komponentu niti mogu stvarat viskove vrijednosti, od kojih se onda mogu vracati krediti i placati kamate. Bankari su brze pljackali amerikance nego su oni mogli zaraditi za kamata i stvoren je finasijski perpetu mobile od kojeg je amerika umalo bankrotirala. Od bankrota je amerku spasila stamparija dolara.
Lider svjetskog kapitaliza je u "debeloj krizi", drma ga klimaks i impotencija. Ako ameri ne smisle vijagru za ekonomiju kapitalizmu nema lijeka.
Kapitalizam je izvrsio zamjene igraca koji nisu "zadovoljili" ali su svi izgledi da ce rezultat tekme Komunizam-kapitalizam biti 1:1 i da ce se igrati produzatci.
Americki model kapitalizma je zapao u krizu jos za Klintonova vremena, kada je amerika pokrenula stampedo outsorsinga i iselila skoro svu prozvodnu industriju osim vojne, poljoprivrede i avio industriju. U tom potezu su na dobitku bili samo par procenata amerikanaca, dok je ogromna vecina izgubila radna mjesta i morala se presaltati u birokratiju i usluge. Izgubljen je stvaralacki, kreativni i proizvodni zamajac koji stvara visak vrijednosti koji je od amerike stvorio velesilu. Birokartja i usluge gotovo da i nemaju razvojnu komponentu niti mogu stvarat viskove vrijednosti, od kojih se onda mogu vracati krediti i placati kamate. Bankari su brze pljackali amerikance nego su oni mogli zaraditi za kamata i stvoren je finasijski perpetu mobile od kojeg je amerika umalo bankrotirala. Od bankrota je amerku spasila stamparija dolara.
Lider svjetskog kapitaliza je u "debeloj krizi", drma ga klimaks i impotencija. Ako ameri ne smisle vijagru za ekonomiju kapitalizmu nema lijeka.
Kapitalizam je izvrsio zamjene igraca koji nisu "zadovoljili" ali su svi izgledi da ce rezultat tekme Komunizam-kapitalizam biti 1:1 i da ce se igrati produzatci.
-
letacina
#52 Re: Komunizam-kapitalizam
,plain vanilla wrote:komunizam -odlicna ideja, ali nemoguca za provedbu u stvarnosti, ljudi uvijek pokvare sve
kapitalizam-dzungla, najjaci opstaju.Poznaje samo dva sloja, prebogati i oni zaduzeni do grla
ps,ubuduce kad pises veliki post, razmakni malo redove, ne kosta nista, a citljivije je, oci mi ispadose
Komunizam je ideal i ideja, ali na tome sve počinje i završava jer je i tako genijalan filozof i sociolog poput Marxa potpuno predvidio ljudsku prirodu. Grabežljivost, želja za napredovanjem i nadmetanjem je u osnovi ljudske prirode koju marksizam ignorira i previđa, čije su posljedice ubijanje lične incijative, nezaintereisranost, opšta ljenost, apatija, itd...
Najjači opstaju? A zar to nije prirodni zakon, na sreću ili žalost. Kapitalizam je upravo zbog toga i opstao i pokazao se uspješnim jer mu je prvenstveni motiv ostvarivanje zarade, a to mu polazi za rukom kroz sveopštu komercijalizaciju svih segmenata društva i iskorištavanjem ljudskih nagona i potreba gdje od njih stvara mehanizam za potrošnju.
-
simpozijum delirijum
#53 Re: Komunizam-kapitalizam
najjaci opstaju ? kakva zamjena teza ! , opstaju oni koji imaju toljagu ili mitraljez u rukama , ili tacnije , oni koji drze vojno-policijski aparat u rukama , znam puno ljudi koji su i jaki i zdravi i pametni pa nemaju niti dolara u dzepuletacina wrote:,plain vanilla wrote:komunizam -odlicna ideja, ali nemoguca za provedbu u stvarnosti, ljudi uvijek pokvare sve
kapitalizam-dzungla, najjaci opstaju.Poznaje samo dva sloja, prebogati i oni zaduzeni do grla
ps,ubuduce kad pises veliki post, razmakni malo redove, ne kosta nista, a citljivije je, oci mi ispadose
Komunizam je ideal i ideja, ali na tome sve počinje i završava jer je i tako genijalan filozof i sociolog poput Marxa potpuno predvidio ljudsku prirodu. Grabežljivost, želja za napredovanjem i nadmetanjem je u osnovi ljudske prirode koju marksizam ignorira i previđa, čije su posljedice ubijanje lične incijative, nezaintereisranost, opšta ljenost, apatija, itd...
Najjači opstaju? A zar to nije prirodni zakon, na sreću ili žalost. Kapitalizam je upravo zbog toga i opstao i pokazao se uspješnim jer mu je prvenstveni motiv ostvarivanje zarade, a to mu polazi za rukom kroz sveopštu komercijalizaciju svih segmenata društva i iskorištavanjem ljudskih nagona i potreba gdje od njih stvara mehanizam za potrošnju.
danasnji sistem neoliberalna kapitalizma je totaliratizam i najsuroviji oblik kolonijalizma , oko 80 % populacije na ovoj planeti zivi u bijedi
u USA je 50 miliona polu-gladnih ! ( polu-gladnih jer jedino ih spasavaju socijalni pogrami i javne kuhinje u crkvama ali dokle ?)
kasa je sve praznija , sistem se rapidno urusava , Irska , Portugal , Grcka , Spanija su na koljenima i pred bankrotom , gledate vijesti , pocinju pobune naroda ,demonstracije ,neredi , milioni ljudi na ulicama Francuske , Britanije , dogorilo je do nokata , i bit ce gadno i niti Skandinavske zemlje to nece izbjeci , mada se za sada jos dobro drze
oko 200 miliona zivi od plate do plate u USA ,sto znaci ? ako fuli jednu ? bankrot , Amerikanci su trenutno jako frustrirani i nezadovoljni i bijesni
i kada ovdje pukne ? jadna nam majka svima !
-
nista novo
#54 Re: Komunizam-kapitalizam
Nema boljeg od socijalni drzava, kao sto je Austrija npr. Kapitalizam u kombinaciji sa socijalnomm drzavom. To je zasada najbolje sto su ljudi izmislili. I ne vjerujem da ce nesto bolje da se izmisli.
-
letacina
#55 Re: Komunizam-kapitalizam
plain vanilla wrote:ne kazem ja da se u americi ne moze raditi
ali kad je krenula prica, poceli ste uporedjivati ameriku s nama
sto je stvarno smijesno
a ovo za film, htjedoh reci, nije nigdje med i mlijeko
a kuba, kao mi nekad, ima besplatnu zdravstvenu zastitu, i niko, dok se ne razboli, a nema novaca, ne zna sta to znaci
Kuba ima besplatnu socijalno zaštitu, ali i nekoliko desetina puta manji standard od Amerikanaca. Vjeruj mi, odrekli bi se Kubanci vrlo lako zdravstvene zaštite radi mogućnosti da sebi kupuju stanove stanove, plazme, bolju odjeću, da bolje jedu, bolje žive, itd...
Zanimljivo da se u crnjenju Amerike uvijek uzimaju oni najekstremniji loši primjeri i potpuno ignorišu ostale pozitivne činjenice. Pretpostavimo da je zdravstvo u Americi vrlo loše, ali šta je onda sa ostalim segmentima društva?
Kako onda objasniti činjenicu da su SAD još uvijek vodeća sila u svijetu i ubjedljivo najefikasnija zemlja što je možda i važnije. Američka ekonomija je vodeća u svijetu, SAD su zemlja sa najjačom vojskom, najrazvijenijom i bez obzira nas šund koji se proizvodi još uvijek zemlja sa najboljom filmskom industrijom; Američki sport ima primat u svijetu i na olimpijskim smotrama redovno osvajaju najveći broj medalja. Evo i jedan banalan primjer: Najjača američka košarkaška reprezentacija je vjerovatno nekih desetak puta jača od najjače reprezentacije ostatka svijeta!! Mi ovu činjenicu prihvatamo zdravo za gotovo jer traje otkad košarka i postoji, ali sama činjenica da je neka zemlja u jednom segmentu daleko jača od ostatka svijeta zajedno je fascinirajuća.
Sve ovo ukazuje na to da su SAD pored svih svojih mana, pored lošeg sistema socijalne zaštite (a ko je još imao korist od socijale), pored velikog nesrazmjera između najbogatijih i najsiromašnijih, zemlja šampion, zemlja koja postiže najbolje rezultate u mnogim segmentima što ukazuje na to da je taj sistem itekako dobar i efikasan.
-
letacina
#56 Re: Komunizam-kapitalizam
O tome da najjači opstaju sam govorio generalno kao o karakteristici ljudskog roda, a ne o današnjem vodećem svjetskom sloju. A ti ljudi koje ti znaš očito nisu sposobni.simpozijum delirijum wrote:najjaci opstaju ? kakva zamjena teza ! , opstaju oni koji imaju toljagu ili mitraljez u rukama , ili tacnije , oni koji drze vojno-policijski aparat u rukama , znam puno ljudi koji su i jaki i zdravi i pametni pa nemaju niti dolara u dzepuletacina wrote:,plain vanilla wrote:komunizam -odlicna ideja, ali nemoguca za provedbu u stvarnosti, ljudi uvijek pokvare sve
danasnji sistem neoliberalna kapitalizma je totaliratizam i najsuroviji oblik kolonijalizma , oko 80 % populacije na ovoj planeti zivi u bijedi
u USA je 50 miliona polu-gladnih ! ( polu-gladnih jer jedino ih spasavaju socijalni pogrami i javne kuhinje u crkvama ali dokle ?)
kasa je sve praznija , sistem se rapidno urusava , Irska , Portugal , Grcka , Spanija su na koljenima i pred bankrotom , gledate vijesti , pocinju pobune naroda ,demonstracije ,neredi , milioni ljudi na ulicama Francuske , Britanije , dogorilo je do nokata , i bit ce gadno i niti Skandinavske zemlje to nece izbjeci , mada se za sada jos dobro drze
oko 200 miliona zivi od plate do plate u USA ,sto znaci ? ako fuli jednu ? bankrot , Amerikanci su trenutno jako frustrirani i nezadovoljni i bijesni
i kada ovdje pukne ? jadna nam majka svima !
Pa zašto onda i dalje živiš u Americi kad je tako grozno. Pretpostavljam da bi ti na Kubi bilo bolje
-
michio
#57 Re: Komunizam-kapitalizam
Zdravstvo na Kubi ili bilo kojoj drzavi u kojoj je zdravstvo odgovornost drzave je besplatno taman onoliko koliko budzet zemlje dozvoljava. Sve to neko mora platiti.
-
zemo_online
#58 Re: Komunizam-kapitalizam
treba primjeniti ono sto vec postoji u zemljama kao sto je finska i bogastvo bi bilo ravnomjernije rasporedjeno.
bit svega je u tome da je bogastvo toliko neravnomerno rasporedjeno. ko ima novac kontrolise sve i nije mu u interesu da se situacija mijenja,npr. u usa.
bit svega je u tome da je bogastvo toliko neravnomerno rasporedjeno. ko ima novac kontrolise sve i nije mu u interesu da se situacija mijenja,npr. u usa.
-
nista novo
#59 Re: Komunizam-kapitalizam
Ima i Saudijska Arabija novac, sto ga ne raspodjele ravnomjerno po bratskim zemljama..test01 wrote:treba primjeniti ono sto vec postoji u zemljama kao sto je finska i bogastvo bi bilo ravnomjernije rasporedjeno.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#60 Re: Komunizam-kapitalizam
michio wrote:Zdravstvo na Kubi ili bilo kojoj drzavi u kojoj je zdravstvo odgovornost drzave je besplatno taman onoliko koliko budzet zemlje dozvoljava. Sve to neko mora platiti.
u tom filmu, koji nisam gledala cijeli, prikazani su neki ljudi, od njih i spasitelj 11.09
u guantanamu zatvorenici imaju ljekarsku njegu, a ovi ljudi sebi nisu mogli priustiti nista..
kad su dosli na kubu, lijecnik ih je pregledao, dobili su lijekove za neku sicu..
amerika ima novac da ratuje, da pomaze druge zemlje, ali za zdravstvo nema
oni jednostavno imaju druge prioritete, nije stvar u visini budzeta
-
michio
#61 Re: Komunizam-kapitalizam
Jesu li dosli na Kubu u camcu od stiropora?
- plain vanilla
#62 Re: Komunizam-kapitalizam
doplivali sumichio wrote:Jesu li dosli na Kubu u camcu od stiropora?
mah, ovdje bi se svi prepucavali, ufatis se jednog i udri
onda se izgubi poenta sta je neko htio reci
-
michio
#63 Re: Komunizam-kapitalizam
Tako je. Necemo o Kubancima koji na improvizovanim splavovima bjeze sa Kube niti o skorasnjem djelomicnom odustajanju od komunizma samog Castra i Raula treba gledati sustinu. Americka TV ekipa plati sicu za lijek, a razliku plati narod Kube.
- plain vanilla
#64 Re: Komunizam-kapitalizam
ni u jednom momentu nisam rekla da je na kubi sjajno
ali amerikanci, umjesto da brinu brige cijelog svijeta, bolje da se pobrinu za zdravstvo svog naroda
eto, to bi nekako bila moja poenta
ali amerikanci, umjesto da brinu brige cijelog svijeta, bolje da se pobrinu za zdravstvo svog naroda
eto, to bi nekako bila moja poenta
- JThomas
#65 Re: Komunizam-kapitalizam
realno, pretjerujete sa tim pljuvanjem amerike. jebiga, ekonomske migracije su najnepristrasniji sudija. može biti da poneko i ide iz amerike na kubu kod doktora, ali je broj onih koji sa kube pokušavaju zdušiti u ameriku da tamo ŽIVE i dalje neuporedivo veći.
istina, nema opšteg zdravstvenog osiguranja (ja apsolutno NISAM za takav sistem i smatram evropske socijalne demokratije neuporedivo humanijim), ali je zato poresko opterećenje višestruko manje. ništa nije besplatno i nigdje nema besplatne zdravstvene zaštite, sve se to skida s plata, dobiti i drugih prihoda, pobogu.
istina, nema opšteg zdravstvenog osiguranja (ja apsolutno NISAM za takav sistem i smatram evropske socijalne demokratije neuporedivo humanijim), ali je zato poresko opterećenje višestruko manje. ništa nije besplatno i nigdje nema besplatne zdravstvene zaštite, sve se to skida s plata, dobiti i drugih prihoda, pobogu.
- plain vanilla
#66 Re: Komunizam-kapitalizam
da i tebi kazem da sam mislila da pada s neba, da to niko ne placa
poreski obveznici u SAD placaju ratove, a ne placaju zdravstveno siromasnih..to je bila moja poenta
ja nisam pljuvala po po SAD, pa ja zivim u BiH, odakle mi obraz pljunuti na ikoga?
poreski obveznici u SAD placaju ratove, a ne placaju zdravstveno siromasnih..to je bila moja poenta
ja nisam pljuvala po po SAD, pa ja zivim u BiH, odakle mi obraz pljunuti na ikoga?
- JThomas
#67 Re: Komunizam-kapitalizam
ma nisam rekao samo tebi. ja hoću da kažem - svako zlo za neko dobro, svugdje se mora platiti, samo na drugi način.
istina i za ratove, al' to je druga tema.
- plain vanilla
#68 Re: Komunizam-kapitalizam
pa jeste, ali ja sam to navela kao najvecu manu americkog kapitalizmaJThomas wrote:ma nisam rekao samo tebi. ja hoću da kažem - svako zlo za neko dobro, svugdje se mora platiti, samo na drugi način.
niti sam rekla da je los ( ko sa ja da sudim), niti da je dobar ( nesto sto sama nisam isprobala, ne bih ni da hvalim)
ali djevojka koja je otpocela temu, je u bih
i onda je odmah dosla amerika na red
smijesno je uporedjivati, pa kapitalizam u bih je zalostan
ovdje imamo sbe najgore od kapitalizma, a iz komunizma (socijalizma) smo zadrzali najgore
- JThomas
#69 Re: Komunizam-kapitalizam
u principu, ako pogledaš ankete i ispitivanje javnog mnijenja, vidjećeš da je sve to većim dijelom volja američkog naroda. manipulacija, propaganda, sve ja znam, ali opet, u vrijeme kretanja u irak, većina naroda je bila za, a ne protiv...jebiga, skupo je biti imperijalistička sila 
- plain vanilla
#70 Re: Komunizam-kapitalizam
dovoljno smo mudri da znamo da je to propaganda..pa i bush je priznao da je znao da nema nuklearnog oruzja tamo, mrsko mi sad traziti taj tekstJThomas wrote:u principu, ako pogledaš ankete i ispitivanje javnog mnijenja, vidjećeš da je sve to većim dijelom volja američkog naroda. manipulacija, propaganda, sve ja znam, ali opet, u vrijeme kretanja u irak, većina naroda je bila za, a ne protiv...jebiga, skupo je biti imperijalistička sila
a naravno da kad te ponude da platis ti nekome zdravstveno da ces odbiti..zato i postoji drzava koja se treba pobrinuti
ali rado bih ja mijenjala svoje muke za americke, da se razumijemo
- JThomas
#71 Re: Komunizam-kapitalizam
bitno je drukčija filozofija prosječnog čovjeka u odnosu na zapadnu evropu. amerikanci iako su svjesni koliko rupa ima postojeći sistem i koliko ih osiguranja deru, uglavnom su i dalje skeptični prema uvođenju opšte zdravstvene zaštite.
- plain vanilla
#72 Re: Komunizam-kapitalizam
znam, i mislim da je to velika mana tog sistemam ali mnogo je to dublja prica od zanesenog narodaJThomas wrote:bitno je drukčija filozofija prosječnog čovjeka u odnosu na zapadnu evropu. amerikanci iako su svjesni koliko rupa ima postojeći sistem i koliko ih osiguranja deru, uglavnom su i dalje skeptični prema uvođenju opšte zdravstvene zaštite.
ako bi "drzava" placala lijekove, farmaceutske tvrtke ne bi mogle divljati..sve je to visa matematika
ali da se vratimo na bih
pored toga sto je jako tesko doci do pocetnog kapitala (nepovoljni uslovi kreditiranja, visoke kamate, kratak otplatni rok) drzava ne cini nista da pomogne
ne mislim na finansijski nego na administrativni dio, milion papira koje ganjas mjesecima, neprecizni zakoni.. ko nije probao i ne zna sta ga ceka
na kraju, ne da ljudi izgube kapital, nego ostanu u debelom minusu
i nikoga nije briga za to
- JThomas
#73 Re: Komunizam-kapitalizam
to je začarani krug, birokratija nikad neće samu sebe smanjiti niti ukinuti. ovdje birokratiju jedino mogu stranci silom smanjiti 
- plain vanilla
#74 Re: Komunizam-kapitalizam
hajd sto ih ne ukidaju, nego sto ih ne pritisnu da rede efikasnijeJThomas wrote:to je začarani krug, birokratija nikad neće samu sebe smanjiti niti ukinuti. ovdje birokratiju jedino mogu stranci silom smanjiti
zato mi dodje lose kad pomenu Treci, umjesto da ukinemo i kantone, oni bi jos administracije..ko ce to platiti?
pa kad pokreces posao, moras platiti drzavne sluzbenike, federalne, kantonalne, opcinke..a drzava ima stanovnika kao jedan veci svjetski grad
- Jazz_Junkie
#75 Re: Komunizam-kapitalizam
Pa kapitalizam nece bas propasti za 15 godina, on upravo propada svakih 15 godina. Slobodno trziste kojem je teoretski temelj udario Adam Smith nije nikada potpuno presao u praksu, jer cak su i najvatreniji zagovaraci tog ekonomskog sistema svjesni njegovog nefunkcioniranja. Da je ziv, Smith bi zapadni tip kapitalizma vjerojatno nazvao merkantilizmom. Iako su u svojoj propagandi strogo protiv svake drzavne intervencije, trzisni fundamentalisti vrlo dobro znaju da ih upravo drzava stalno odrzava na zivotu. Trenutasnja ekonomska kriza nije nista posebno, jer smo u proteklih 30 godina imali vec nekoliko njih. To se pogotovo izrazava u Americi otkako je od tamo 1970ih zapocela deregulacija banaka i generalno trzista. Ronald Reagan je tu politiku sprovodio u najekstremnijoj formi, ali je istu vec katapultirao Jimmy Carter. U Americi vec 30 godina nema poboljsavanja zivotnog standarda gradjana. Plate su takodjer stagnirale, produkcija prebacena u inostranstvo, te je u toku i postepeno propadanje infrakstrukture. Da ne govorimo o radikalnoj demontazi socijalne drzave sto dozivljavamo i u Evropi. Podsjetimo da je socijalna drzava uvedena zbog straha od revolucije na zapadu.Toto wrote:Otkako je komunizam propao anglosaksonski kapitalizam je izgubio konkurentsku sposobnost i krece se stramputicama komunizma. Ako je komunizam propadao 70 godina kapitalizam- sadasnjeg oblika- ce riknut za narednih 15 g. ili ce se morati tako transformisat da nece liciti na sebe - sadasnjeg.
Za kapitalizam se moze reci da je na putu emergiranja u neku drugu, totalitarniju formu kapitalizma. Neke korporacije ce biti sve jace dok ce vecina propasti. Da li kapitalizam sam sebe vodi u konacnu propast ili ce i covjecanstvo povuci sa sobom, ne znam, ali bolje je stati mu u kraj nego zivjeti u neizvjesnosti. Za komunizam se moze reci da nikada nije presao u djelo. Sovjetski savez i drzave realsocijalizma su imale oblik drzavnog kapitalizma sa jakom birokracijom i partijom kao privilegovanom kastom. To, gospodo, nije socijalizam. Nedopustivo je diskreditiranje istinskih ideala socijalizma zbog vlastoljubaca koji su umjesto radnicima i seljacima vlast gurnuli u krilo jednoj partiji.