"Pauk" služba ili otimacina vozila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Jimmy_The_Saint

#51 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Jimmy_The_Saint »

Tema je da si ti jedan drski bezobrazni kompleksaš koji smara. Plati tu kaznu, popij apaurin, radi malo prekovremeno da nadoknadiš ako ti je baš tako bolno po šlajpeku. Praviš temu od ničega. Šta bi da te poj'o pauk u CG, k'o što se recimo meni desilo? Zaratio?
Klodovik

#52 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Klodovik »

Tranquilizer wrote:Onda nema tužbe, pristao si na ucjenu, otimacinu vozila...
Sad je to pitanje za raspravu. Ako ti automobil treba odmah, plati "uslugu odvoženja" i preuzmi vozilo - opet ćeš moći raspolagati njime. Ako ti ne treba, ganjaj se sa sistemom. Svojim nepropisnim parkiranjem prouzrokovao si troškove i izvršavanje"usluge odvoženja", a prema ZOBS-u: (3) Troškove premještanja vozila u slučajevima iz clana 75. ovog zakona snosi vlasnik. Tako nam je svima kad preuzimamo odjeću sa hemijskog čiščenja, kad preuzimamo vozilo sa parkinga, iz servisa ili praonice, kad preuzimamo sat od sajdžije nakon što nam je zamijenio bateriju... Nema imovine natrag, dok ne platiš uslugu (i materijal). Ne vidim zašto bi se "pauk" (posebno u ovako postavljenom sistemu) drugačije ponašao.
Wind

#53 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Wind »

Pa jest naporan ali i nije.... :D

Ako je auto bilo "regularno" parkirano i "smetalo" je SIPI...nema tu nikakve kazne odes i uzmes auto sa parkinga pauka il gdje vec...A ako je bio nepropisno parkiran onda imas kaznu i to je to..

Da ne idemo van teme...nisam upratio kada se to desilo sa paukom, ja sam cuo da u zadnje vrijeme mozes uzeti auto bez onih 100 KM, platis samo lezarinu a kaznu kasnije...

aaaaaa....ma nista me ne iznenadjuje sta se sve radi....tek sad vidis koliko zaostajemo za razvijenim svijetom... :(
Klodovik

#54 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Klodovik »

golfista wrote:[
Tranquilizer wrote:Dakle tema nije "nepropisno parkiranje vozila" vec "Ograničavanje prava vlasništva" vrlo jasno :mrgreen:
Pravo svojine kako na pokretnim tako i na nepokretnim stvarima može se ograničiti samo na osnovu Zakona i zakonom određenog pravila, dakle, to što Rad radi je nezakonito jer nijedan pozitivni materijalni propis ne predviđa ograničenje prava svojine, bez prethodno provedenog opet Zakonom propisanog postupka, kao instrument obezbjeđenja novčanog potraživanja.

Ako bi to bio slucaj Rad bi ti mogao skinuti recimo felgu i gumu raspisati tender i naplatiti svoje potraživanje, razlike nema.
Evo šta stoji u ZOBS-u za strance (u ovakvim slučajevima):

(4) Radi osiguranja placanja troškova premještanja vozila, od vlasnika vozila koji nije državljanin Bosne i Hercegovine, pravno ili fizicko lice koje je premjestilo vozilo može da zatraži garanciju, a ako vlasnik nece ili ne može da položi garanciju, može da zadrži vozilo.
atko

#55 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by atko »

Tema se ubila za sve profile sax-ovaca da se malo palamudi od krajnosti do krajnosti :D

Dakel da se drzimo pravca u kojem je postavljac zelio da tema ide;)

Slazem se;)

Pauk valjda treba da sluzi da ukloni auto kad je to neophodno, ako je zatvoren neki prolaz, preprjecen pjescki, ako SIPA cisti rutu itd ... ali svakako kad odes u pauk po auto treba da ga dobijes odmah i kovertu sa kaznom ... pa se na sudu dokazuj jel razlog bio opravdan ili nije. E sad sto bi raja izmisljala razloge, to je druiga prica ... u ostalom da smo samosvjesni i posteni ne bi bilo zooupotreba a niti bi pauk smio takoda se ponasa - nekako se sve svede na zakljucak DO NAS JE KAKO GOD;)

Ali ti parkiras na neki od parkinga sa naplatom i ne platis ... zasto uopste trebha paukda te podigne ??? zauzimas mjesto predvidno za parking, ne smetas nikome ... samo zakaciti kovertu i naplatiti sto nije izmireno ... ali ne ... RAD drzi parkinge kao i pauka i jedva cekajuju da ti kidnapuju auto ??? i jos ti ne daju tvoje auto...

Znaci, kidnapuju ti auto, ucjenjuju te da platis... cekaj pa valjda sud treba da kaze jel neko kriv i koliko da plati,k od kad se to vozaci i oni iz kucica u RADU mjesaju u pravosudje ... sta ako je RVI a nije bilo oznake... onda zakon kaze da smije tu parkirati ... to sto nije istako oznaku e za to ga treba kazniti.

Svakako podrzavam kaznjavanje i podizanje ... al po zakonu ;)
Jimmy_The_Saint

#56 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Jimmy_The_Saint »

Hajde eto baš ste me zaintrigirali, ima li neđe država đe ti pauk vrati auto na "dođem ti"? :D
Klodovik

#57 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Klodovik »

golfista wrote:
Evo šta stoji u ZOBS-u za strance (u ovakvim slučajevima):

(4) Radi osiguranja placanja troškova premještanja vozila, od vlasnika vozila koji nije državljanin Bosne i Hercegovine, pravno ili fizicko lice koje je premjestilo vozilo može da zatraži garanciju, a ako vlasnik nece ili ne može da položi garanciju, može da zadrži vozilo.
Da ali za strance, jer kako ćeš drugačije naplatiti od stranca kada ti nije dostupan zato i jeste predviđen ovakav način naplate.
Za strance, naravno. Zakonski predviđeno. A za naše ljude piše da troškove snosi vlasnik. Nema detalja šta i kako. Plaćaš kao i sve ostale usluge. Ne daju mi ni u servisu auto natrag dok ne platim usluge i materijal. Neko je sjeo u kamion (po nečijem nalogu) i potrošio gorivo i vrijeme dok je prebacio nepropisno parkirani auto na predviđeno mjesto. Te troškove plaća vlasnik prije preuzimanja vozila. Ne vidim zašto bi bilo drugačije.
illuminated

#58 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by illuminated »

moglo bi biti drugacije...

pokupe nepropisno parkirano auto, posalju ti racun kuci...samo kovertica, sa slikom.
ti dodjes uzmes auto svoje, oni ti posalju novi racun sa kamatama....ako nisi platio dug..
sljedeci put ne mozes registrovati auto dok ne platis sve kazne i racune...s kamatama za kasnjenje.
Tako radi civiliziran svijet. Neces da platis, kamate idu pa izvoli...
pa te lagano prijave kreditnom birou ili slicnoj instituciji da si duzan, pa ne mozes ni kredit dobiti....itd

Kakav god zakon bio, cak i ako ovako nesto zakon nalaze bice promjenjen, jer jedna od najvecih tekovina demokratije,
koja je nastala u vrijeme francuske burzoaske revolucije : "privatna svojina je neprikosnovena"

Ako rade sve po zakonu, neka onda lagano covjeku daju papir da ne moze dobiti auto dok ne plati tzv "lezarinu" koja je ustvari samo pritisak i klasicni reket, nista drugo.

samo dva svjedoka uzeti, otici formalno, probati zatraziti auto i predati ih na sud, jos sa odstetnim zahtjevom,
radi gubitka vrijednosti auta (amortizacije), i nastale stete zabranom raspolaganje vlastite imovine.

I kad ih preda na sud, ja bih onda ipak otisao i uzeo auto jer oni igraju na sporost nasih sudova, jer auto bi u tom slucaju propadalo 2 godine na parkingu.

Oni krse zakon, u to nema nikakve sumnje, i reketare narod, samo im to prolazi zbog sporosti suda....
a dobiti ih na sudu nije nikakav problem.
madner

#59 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by madner »

Jimmy_The_Saint wrote:Hajde eto baš ste me zaintrigirali, ima li neđe država đe ti pauk vrati auto na "dođem ti"? :D
Agram
Klodovik

#60 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Klodovik »

illuminated wrote:moglo bi biti drugacije...

pokupe nepropisno parkirano auto, posalju ti racun kuci...samo kovertica, sa slikom.
ti dodjes uzmes auto svoje, oni ti posalju novi racun sa kamatama....ako nisi platio dug..
sljedeci put ne mozes registrovati auto dok ne platis sve kazne i racune...s kamatama za kasnjenje.
Tako radi civiliziran svijet. Neces da platis, kamate idu pa izvoli...
pa te lagano prijave kreditnom birou ili slicnoj instituciji da si duzan, pa ne mozes ni kredit dobiti....itd

Kakav god zakon bio, cak i ako ovako nesto zakon nalaze bice promjenjen, jer jedna od najvecih tekovina demokratije,
koja je nastala u vrijeme francuske burzoaske revolucije : "privatna svojina je neprikosnovena"

Ako rade sve po zakonu, neka onda lagano covjeku daju papir da ne moze dobiti auto dok ne plati tzv "lezarinu" koja je ustvari samo pritisak i klasicni reket, nista drugo.

samo dva svjedoka uzeti, otici formalno, probati zatraziti auto i predati ih na sud, jos sa odstetnim zahtjevom,
radi gubitka vrijednosti auta (amortizacije), i nastale stete zabranom raspolaganje vlastite imovine.

I kad ih preda na sud, ja bih onda ipak otisao i uzeo auto jer oni igraju na sporost nasih sudova, jer auto bi u tom slucaju propadalo 2 godine na parkingu.

Oni krse zakon, u to nema nikakve sumnje, i reketare narod, samo im to prolazi zbog sporosti suda....
a dobiti ih na sudu nije nikakav problem.
OK, može drugačije ako se sistem uredi tako. Mislio sam da ne može drugačije u ovakvom sistemu.

U svakom slučaju, neplaćanje navedenih troškova te dovodi do nemogućnosti korištenja tvoje imovine. Prije ili kasnije. I na način koji si ti opisao. Platiti svakako moraš. Sutra bi se ljudi žalili da im uskraćuju ljudska prava jer im ne daju registrirati automobil, izaći iz zemlje, izvaditi pasoš itd. na osnovu neplaćenih kazni i troškova.

Treba imati na umu i da neprikosnovena privatna imovina podliježe oduzimanju/pljenidbi u određenim uvjetima.
Tranquilizer

#61 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Tranquilizer »

Dakle hvala svima na odgovorima i komentarima itd. situacija je sljedeca:

bio na naplatnoj kucici i nisu mi dali moje vozilo bez placanja,
ja pozvao policiju i dva policajca došla i uzela moju izjavu i izjavu zaposlenog u KJKP RAD
koji cu dobiti za 7 dana u MUP-u.

RAD se izjasnio da ne da vozilo bez placanja što mi je sasvim dovoljno za tužbu...

Nadalje sa odlucio da odem veceras i da uzmem svoje vozilo cisto jer ovaj proces može trajati godinama...

To je ukratko to...epilog sljedi ;-)

Pozdrav Svima :D
Gray

#62 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Gray »

golfista wrote:[
Tranquilizer wrote:Dakle tema nije "nepropisno parkiranje vozila" vec "Ograničavanje prava vlasništva" vrlo jasno :mrgreen:
Pravo svojine kako na pokretnim tako i na nepokretnim stvarima može se ograničiti samo na osnovu Zakona i zakonom određenog pravila, dakle, to što Rad radi je nezakonito jer nijedan pozitivni materijalni propis ne predviđa ograničenje prava svojine, bez prethodno provedenog opet Zakonom propisanog postupka, kao instrument obezbjeđenja novčanog potraživanja.

Ako bi to bio slucaj Rad bi ti mogao skinuti recimo felgu i gumu raspisati tender i naplatiti svoje potraživanje, razlike nema.

Ne kažem da se o tome radi u ovom slučaju, ali ima izuzetaka od toga što si rekao:

ZOO

Član 286

(1) Poverilac dospelog potraživanja u čijim se rukama nalazi neka dužnikova stvar ima pravo zadržati je dok mu ne bude isplaćeno potraživanje.

(2) U slučaju da je dužnik postao nesposoban za plaćanje, poverilac može vršiti pravo zadržavanja iako njegovo potraživanje nije dospelo.
Klodovik

#63 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Klodovik »

Tranquilizer wrote:Dakle hvala svima na odgovorima i komentarima itd. situacija je sljedeca:

ja pozvao policiju i dva policajca došla i uzela moju izjavu i izjavu zaposlenog u KJKP RAD

RAD se izjasnio da ne da vozilo bez placanja što mi je sasvim dovoljno za tužbu...

Nadalje sa odlucio da odem veceras i da uzmem svoje vozilo cisto jer ovaj proces može trajati godinama...

Znači, platit ćeš prilikom preuzimanja vozila?
Tranquilizer

#64 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Tranquilizer »

Da ali to je zakon o obligacionim odnosima ili zoo, a tice se ugovornih odnosa a ovo je prekrsajno pravo ipak !!!
Tranquilizer

#65 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Tranquilizer »

Klodovik wrote:
Tranquilizer wrote:Dakle hvala svima na odgovorima i komentarima itd. situacija je sljedeca:

Znači, platit ćeš prilikom preuzimanja vozila?
Pa nemam izbora, a i ako udjem u pravni spor sud moze zadrzati auto do okoncanja spora pa se ne isplati...ovako imam sve dokumente za zalbu i spor !
Klodovik

#66 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Klodovik »

Tranquilizer wrote:
Pa nemam izbora, a i ako udjem u pravni spor sud moze zadrzati auto do okoncanja spora pa se ne isplati...ovako imam sve dokumente za zalbu i spor !
OK. Svaka tebi čast kad imaš živaca i vremena da se sporiš i sretno!
Tranquilizer

#67 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Tranquilizer »

nemam ni zivaca ni vremena iskreno ali ne dam da od mene pravu ovcu !
Gray

#68 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Gray »

Tranquilizer wrote:Da ali to je zakon o obligacionim odnosima ili zoo, a tice se ugovornih odnosa a ovo je prekrsajno pravo ipak !!!

Aaaa, znači zoo se tiče ugovornih odosa? Nisam znao :D

Naravno da znam šta je zoo, pa zato ni nisam rekao da je primjenjivo u ovom slučaju, nego sam rekao da nije tačan boldirani dio citiranog posta. :wink:
JThomas

#69 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by JThomas »

mak na konac, čisto pravnički - ne bi smjeli. ne može neko zadržati tvoju stvar kao garanciju plaćanja kazne koja se može i osporiti i koja nije pravosnažno utvrđena.

al' u praksi - može im se. jer ko će biti toliko lud da im ostavi auto dok čeka da ga naš sud zaštiti?
illuminated

#70 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by illuminated »

Gray wrote:

Ne kažem da se o tome radi u ovom slučaju, ali ima izuzetaka od toga što si rekao:

ZOO

Član 286

(1) Poverilac dospelog potraživanja u čijim se rukama nalazi neka dužnikova stvar ima pravo zadržati je dok mu ne bude isplaćeno potraživanje.

(2) U slučaju da je dužnik postao nesposoban za plaćanje, poverilac može vršiti pravo zadržavanja iako njegovo potraživanje nije dospelo.
samo mala napomena. ta stvar nije bila u njihovim rukama kada je nastala kazna ili prekrsaj za nezakonito parkiranje. Zatim su oni zaplijenili stvar...iako nemaju nikakvo pravo na to..
Mada je ovo prekrsaj, a ne obligacija.....tako da ovo svakako ne pije vode u ovom slucaju.
A sto kaze JThomas, kazna nije ni pravosnazna, dakle 0 bodova...
Mozda je covjeku neko ukrao auto i parkirao na sred titove, i njemu dolazi kazna i lezarina od 11.70KM / po danu.
Eto koliko je ovo debilan sistem. Jos ti ukradu auto, jos dobijes kaznu. Nemas sansu ni da se zalis...

Kad se donese presuda, bice vazna zbog ostalih slicnih slucajeva, i pritiska na vlast da se donese korektan zakon...
jer ovako kako je ne moze potrajati.
Haris.ba

#71 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Haris.ba »

illuminated wrote: Kad se donese presuda, bice vazna zbog ostalih slicnih slucajeva, i pritiska na vlast da se donese korektan zakon...
Neće imati nikakve veze sa ostalim slučajevima. A pritisci da se donose zakon, to ti kod nas strašno ima rezultata. :sad: .
Sve što sam ti ja našao je # Odluka o organizaciji i načinu naplate parkiranja ( 'Službene novine Kantona Sarajevo' broj: 11/98, 22/97, 18/97 )
http://ms.ks.gov.ba/preuzimanje/legislativa
Eh, sad. Ne kaže ništa za parkiranje na mjestima koja nisu javna parkirališta. A kako si objasnio to je bio slučaj kod tebe? Uglavnom zanimljivo. Da probaš preko "sarajevo-x postavi pitanje" da zovu "rad" da izvuku koji zakoni uređuju pitanje "pauka". Sumnjam da će ti reći kad bi ti zvao. Takva država.
Tranquilizer wrote:Da ali to je zakon o obligacionim odnosima ili zoo, a tice se ugovornih odnosa a ovo je prekrsajno pravo ipak !!!
Pa ne znam kako gledaš na ovu problematiku. Npr. u odluci o parkiranju lijepo piše da samim parkiranjem zasniva se ugovorni odnos, a da u slučaju povreda kažnjava se institutom ugovorne kazne. A sve ti je to zoo. Ne možeš zoo tek tako otfikariti iz svega. To isto ko da kažeš da je zovo nebitan jer je ovo prekršajna problematika. A kako ćeš ganjati povredu vlasništva nad autom?

Tebi je najvažnije da ne postoji zakonski propis koji daje mogućnost konkretno "radu" da diže auta. Sumnjam da su u kantonu toliko bezvezni da to nisu donijeli, a kod nas je sve moguće.

P.S.
Rad je pod ministarstvom prostornog uređenja i okoliša, al protabiri i druga ministarstva.
illuminated

#72 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by illuminated »

Haris.ba wrote:
illuminated wrote: Kad se donese presuda, bice vazna zbog ostalih slicnih slucajeva, i pritiska na vlast da se donese korektan zakon...
Neće imati nikakve veze sa ostalim slučajevima. A pritisci da se donose zakon, to ti kod nas strašno ima rezultata. :sad: .
Sve što sam ti ja našao je # Odluka o organizaciji i načinu naplate parkiranja ( 'Službene novine Kantona Sarajevo' broj: 11/98, 22/97, 18/97 )
http://ms.ks.gov.ba/preuzimanje/legislativa
Eh, sad. Ne kaže ništa za parkiranje na mjestima koja nisu javna parkirališta. A kako si objasnio to je bio slučaj kod tebe? Uglavnom zanimljivo. Da probaš preko "sarajevo-x postavi pitanje" da zovu "rad" da izvuku koji zakoni uređuju pitanje "pauka". Sumnjam da će ti reći kad bi ti zvao. Takva država.
Pa ne znam kako gledaš na ovu problematiku. Npr. u odluci o parkiranju lijepo piše da samim parkiranjem zasniva se ugovorni odnos, a da u slučaju povreda kažnjava se institutom ugovorne kazne. A sve ti je to zoo. Ne možeš zoo tek tako otfikariti iz svega. To isto ko da kažeš da je zovo nebitan jer je ovo prekršajna problematika. A kako ćeš ganjati povredu vlasništva nad autom?

Tebi je najvažnije da ne postoji zakonski propis koji daje mogućnost konkretno "radu" da diže auta. Sumnjam da su u kantonu toliko bezvezni da to nisu donijeli, a kod nas je sve moguće.

P.S.
Rad je pod ministarstvom prostornog uređenja i okoliša, al protabiri i druga ministarstva.
..ok, ipak mislim da pije vode, i to kako, kad se neko poziva na isti slucaj u kojem je vec donesena presuda.

..mislim da se ugovorni odnos pri parkiranju zasniva onda kad dobijes onaj tiket za parkiranje i prihvatis ga....prije toga ne. Bar je tako tamo gdje ja zivim (ne u BIH). Npr, ako parkiras auto na sred Titove, nisi potpisao ugovor, nego si napravio prekrsaj...
kad dobijes taj tiket postoji ugovorni odnos. ISto tako u prodavnici, ako nesto kupis, dobijes racun. S njim mozes napraviti recimo reklamaciju na robu...i ostvariti prava kao potrosac.

VJerovatno postoji propis da se dizu auta(ako je ugrozena sigurnost, protok saobracaja bla bla.), ali ovdje je problem sto su zadrzali auto...
Tranquilizer

#73 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Tranquilizer »

Gubite se u zakonima a sve je vrlo jasno, ima gore par postova više clanak iz dana u kojem jasno kaže...

Upravo navodeći primjer obaveznog osiguranja u saobraćaju, koje je svaki vozač dužan platiti prije negoli sjedne u svoj registrovani automobil, Gačanović je pokušao iskazati svoj stav o tome da li je zadržavanje vozila dok se ne naplati "usluga pauka" - kršenje prava na imovinu. "Zašto se radi obavezno osiguranje u saobraćaju? Zato da ja, ako mi neko udari automobil, ne moram ganjati toga da mu naplatim nastalu štetu…" Iako nije želio komentirati krivičnu prijavu koju je Nedim Osmanagić podnio Općinskom tužilaštvu i protiv njega i Selima Babića, direktora KJKP "Rad", kazao je kako "stvari treba istjerati na čistac i reći da li ova služba treba ili ne treba ovom gradu, da li se radi ili ne radi po zakonu".
Gray

#74 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by Gray »

illuminated wrote:
Gray wrote:

ZOO

Član 286

samo mala napomena. ta stvar nije bila u njihovim rukama kada je nastala kazna ili prekrsaj za nezakonito parkiranje. Zatim su oni zaplijenili stvar...iako nemaju nikakvo pravo na to..
Mada je ovo prekrsaj, a ne obligacija.....tako da ovo svakako ne pije vode u ovom slucaju.

Mozda je covjeku neko ukrao auto i parkirao na sred titove, i njemu dolazi kazna i lezarina od 11.70KM / po danu.
Eto koliko je ovo debilan sistem. Jos ti ukradu auto, jos dobijes kaznu. Nemas sansu ni da se zalis...

Kad se donese presuda, bice vazna zbog ostalih slicnih slucajeva, i pritiska na vlast da se donese korektan zakon...

Još kad bi neko ustvari pročitao šta sam napisao :-)
illuminated

#75 Re: "Pauk" služba ili otimacina vozila

Post by illuminated »

Gray wrote:
illuminated wrote:
Gray wrote:

ZOO

Član 286

Još kad bi neko ustvari pročitao šta sam napisao :-)
ok, do mene je...
Post Reply