zlajapravaraja wrote:ladyblue18 wrote:I ja bih se slozila da nam Spanski jako dobro lezi.
Kada cujem Amere kako nabadaju spanski, kada pricaju imaju onaj naglasaj americki
Inace mislim da mi (Balkanci) imamo poprilicno cist govor, bez nekih naglasaka i fazona, ali samo nakon odredjenog vremena i aktivnog ucenja nekog jezika.
Hvala na podrsci
Izgleda da je neke nase ljude tesko ubijediti da neke stvari mogu bolje od drugih.

Antropolog nema pojma o cemu prica. Isitna je da nama Spanski lezi puno bolje nego Englezima. Prije svega odnosi se na gramatiku ali isto tako i na izgovor. Posto zivim u Engleskom govornom podrucju a sretao sam se i sa ljudima koji pricaju Spanski, oni su prosto bili zaprepasteni kako brzo smo mi u stanju da pokupimo rijeci i da ih pravilno izgovaramo. Pored toga njihov zenski rod je slican nasem zenskom rodu i td.
Pored toga, nama vise lezi Njemacki izgovor nego Engleski, inace sve Balkance osim Albanaca jebe onaj th glas u Engleskom koji nikako ne mozemo da savladamo korektno.
Sto se tice gramatike, Engleski cemo prije savladati nego Njemacki (gramaticki) a sve zbo onog famoznog clana u njemackom jeziku.
I da govorim/citam/pisem Engleski, Njemacki.
Malo se razumijem u Spanski, da se malo potrudim vjerujem da bih ga savladao veoma brzo. Cinjenica je da se drugi ili treci strani jezik uci puno lakse nego prvi.
Volio bih naucitia Italijanski (jako mi je zvucan i lijep na izgovor), ali nema se vremena, da mi je odrzati i ovo sto znam

.