Kategorisem ih tako sto ne zelim da ljudima kvarim temu i ne zahmetim se odgovarati tebi na postove jer ionako nikad nisi zadovoljna odgovorima, dodjes nesto kao ona knjiga "1000 zasto 1000 zato", samo sto kod tebe nema ovo zato, eto kako ih kategorisem!ljubav_aha wrote:u Kur'anu nije iskljuvico zabranjeno ropstvo kao sto su alkohol i svinjetinaBHF_Manijak wrote:A ko kaze da nije?!Poslanik je dokinuo tu praksu...Ljude sluge odnosno hizmecare, koji su nazivani robovima, ne racunam u tu kategoriju!ljubav_aha wrote: read between lines![]()
hajde ti lijepo objasni zasto robovlansitvo nije stritkno zabranjeno u Islamu
Muahmed jeste oslobodio mnoge robove,tacno,ali je imao svoje sluge ,ili sam procitala pogresan info
zaboravih dodati : kako kategorises hizmecare
Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
- BHF_Manijak
#51 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
- ljubav_aha
#52 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
BHF_Manijak,moj cilj nije bio pokvariti temu,vec treba pisati o istini,naravno,ne opovrgavam dobre strane Muhameda,ali treba biti iskren,pa reci uzrocno-posljedicne detalje i negativnih detalja o robovima i slugamaBHF_Manijak wrote:Kategorisem ih tako sto ne zelim da ljudima kvarim temu i ne zahmetim se odgovarati tebi na postove jer ionako nikad nisi zadovoljna odgovorima, dodjes nesto kao ona knjiga "1000 zasto 1000 zato", samo sto kod tebe nema ovo zato, eto kako ih kategorisem!ljubav_aha wrote:u Kur'anu nije iskljuvico zabranjeno ropstvo kao sto su alkohol i svinjetinaBHF_Manijak wrote:A ko kaze da nije?!Poslanik je dokinuo tu praksu...Ljude sluge odnosno hizmecare, koji su nazivani robovima, ne racunam u tu kategoriju!
Muahmed jeste oslobodio mnoge robove,tacno,ali je imao svoje sluge ,ili sam procitala pogresan info
u redu,ne treba kvariti temu,za ovaj dio se moze otvoriti nova tema ,nema problema
-
GOLFER
#53 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
E ljubav... vise puta sam te citao kako na odgovorene stvari postavljas neka nidje veze pitanja, i tako na temama gdje si dobila odgovorem ti iste 'neprihvatas' i ides dalje sa istim ili nekim malo izmjenjenim pitanjima. Pa normalno da ce te ljudi shvatati i dozivljavati kao provokatora...
U ovoj temi ljudi pisu preljepe stvari o nasem Poslaniku s.a.w.s a ti se (kao inace prihvatila jedne i ne popstas) jer eto nije blagost i milostivost pustanje zarobljenika ako nauce ljude ucit i citat...
To je blagost i milostivost i prema zarobljenicima i prema svom narod, i prema zavadjenim zajednicama, a pored toga to je i mudrost. Mnogi bi volili da su ti zarobljenici ubijeni, ili muceni ili silom tjerani da uce ljude pisanju i opet zatvarani, ali na njihovu zalost nisu... Poslanik s.a.w.s je na 100000 mjesta i situacija pokazao blagost i milostivost kao i mudrost i liderstvo, tako da tvoja prica o nekoj istini ne pije vode. Ti se uhvatis jedne stvari, istrgnes je iz konteksta (u ovom slucaju zivota poslanika s.a.w.s) i onda tu postavljas nekakva pitanja, i na pitanja tebi odgovaras pitanjima, tako da od tebe dolazi samo jedna gomila, cesto vrlo NIDZE VEZE pitanja, da to ne radis, i da sagledas malo siru sliku, i pricu valjda bi ti bilo jasno da Blag i milostiv covjek je uvjek blag i milostiv, pa cak i onda kada stvari radi kao politicar i vodja...
U ovoj temi ljudi pisu preljepe stvari o nasem Poslaniku s.a.w.s a ti se (kao inace prihvatila jedne i ne popstas) jer eto nije blagost i milostivost pustanje zarobljenika ako nauce ljude ucit i citat...
-
theTruePath
#54 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
ignorisite je,sto joj vise odgovarate vise joj pomazete u cilju da pokvari ovako pozitivnu temu,dakle ja predlazem da se samo nastavi s temom a ona ce otici kada vidi da je niko ne slusa 
- arte.fakt
#55 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
ona mi dodje kao trening za sabur , sto vise saburim to je bolje , a ujedno mi dodje kao podsjednik kakav ne trebam da budem , da nas dragi Allah postedi takvih iskusenja ...theTruePath wrote:ignorisite je,sto joj vise odgovarate vise joj pomazete u cilju da pokvari ovako pozitivnu temu,dakle ja predlazem da se samo nastavi s temom a ona ce otici kada vidi da je niko ne slusa
Onaj koji zna tri stvari biće spašen od tri stvari:
1. Ko zna da Stvoritelj nije načinio grešku stvarajući svijet, biće spašen od sitničavog pronalaženja grešaka u svemu.
2. Ko zna da je Allah dž.š. pravedan, biće pošteden od zavisti.
3. Ko zna od čega je stvoren, biće pošteđen oholosti.
-
HZArnel
#56 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
Neznam sta je sa krscanstvom,al' evo:ljubav_aha wrote:u Islamu postoji cijeli chpater u vezi rabovlasnistva,informisi se ,isti slucja je sa hirscanstvom,nigdje robovlasnistvo nije strkitno zabranjeno,na zalost
Nijednom vjerovjesniku nije dopušteno da drzi suznje dok ne izvojuje pobjedu na Zemlji; vi zelite prolazna dobra ovoga svijeta, a Allah zeli onaj svijet. Allah je silan i mudar. (8:67)
Drugi dokaz/argument,Bilal(inace crnac) je nekada,prije nego li je presao u islam bio rob,cak sta vise,po prelasku u islam-kao rob,bivao je mucen,sve dok ga muslimani nisu otkupili,a otkupili su ga u situaciji kada su ga najvise mucili i bio je ,tako reci,predodredjen za smrt.I nakon otkupa,"cudno",al' prestaje biti ono sto je po zanatu.
-
HZArnel
#57 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
U islamu jerobovlasnistvo naredbom Allaha dz.s. Muhammedu a.s. strogo zabranjeno,a sto se tice sluga,hm...ljubav_aha wrote:
u Kur'anu nije iskljuvico zabranjeno ropstvo kao sto su alkohol i svinjetina
znas li slucajno i sljedece?
1.oni su Muhammedu a.s pomagali i vise nego dobre volje
2.oni su mogli otici od Muhammeda a.s kad zele
3.Muhammed a.s a kako je potvrdio i njegov "sluga" nikad nije vik'o na njih,nit' im zamjerio ako sta god pogrijese
4.nisu imali otkupnu cijenu
5.bili su muslimani
- mrtva kokoš
#58 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
stavite je na ignore, hiljadu tema ima na ovome forumu tipa zasto, zbog cega i sl.
covjek koji je svjesno ili nesvjesno pao pod uticaj ovozemaljskog sistema ne shvata ili ne zeli da shvata i
njemu nema pomoci osim ako ga dragi Allah ne uputi...
znas koliko ja imam pitanja zasto je ovo ovako, ono onako pa ih ne iznosim na forum zbog ovakvih osoba
koji jedva cekaju da iskoriste filozofiju protiv koje nemam nista ali koja je sredsvo kojim se unosi sumnja i svoj
negativisticki pristup vrlo lahko prenosi na ljude pogotovo na one koji se jos vode muslimanima samo po imenu.
ja kada mi nije nesto jasno pitam ljude koji znaju vise od mene koji su u tome mnogo vise od mene ili na kraju
mozes poslati pp ima zasigurno par takvih na forumu koji ti mogu dati validan sud ali ne, cilj je ispasti "pametan"...
mozda nije bas toliko vezano za temu ali ima dodirnih tacaka. neki dan slusam selmu bajrami parafraziram ja sam vjernica vjerujem u Allaha dragog, klanjam kad mogu ali ne idem u dzamiju da mi ne bi rekli gledaj je skida se gola a dosla da klanja. ja radim takav posao ali koliko god mogu i vrijeme mi dozvoljava prakticciram i drzim se vjere.
necu reci ni da sam sam bolji od nje ali pun forum ovakvih osoba koji sebi daju za pravo da komentarisu i ovozemaljskom pamecu da postavljaju u pitanje odredjene pojave i zakone islama a nemaju dovoljnog predznanja o takvim pitanjima. nije lose pitati ali je lose na ovome forumu zbog ovakvih osoba koje kontaju da je Allah tu radi njih a ne one radi Allaha. evo dao sam im ovom zadnjom recenicom hiljadu i jedan nacin da dovedu u sumnju sta god zele da dovedu.
HZAnel lijepa tema, nastavi u ovome pravcu!!
covjek koji je svjesno ili nesvjesno pao pod uticaj ovozemaljskog sistema ne shvata ili ne zeli da shvata i
njemu nema pomoci osim ako ga dragi Allah ne uputi...
znas koliko ja imam pitanja zasto je ovo ovako, ono onako pa ih ne iznosim na forum zbog ovakvih osoba
koji jedva cekaju da iskoriste filozofiju protiv koje nemam nista ali koja je sredsvo kojim se unosi sumnja i svoj
negativisticki pristup vrlo lahko prenosi na ljude pogotovo na one koji se jos vode muslimanima samo po imenu.
ja kada mi nije nesto jasno pitam ljude koji znaju vise od mene koji su u tome mnogo vise od mene ili na kraju
mozes poslati pp ima zasigurno par takvih na forumu koji ti mogu dati validan sud ali ne, cilj je ispasti "pametan"...
mozda nije bas toliko vezano za temu ali ima dodirnih tacaka. neki dan slusam selmu bajrami parafraziram ja sam vjernica vjerujem u Allaha dragog, klanjam kad mogu ali ne idem u dzamiju da mi ne bi rekli gledaj je skida se gola a dosla da klanja. ja radim takav posao ali koliko god mogu i vrijeme mi dozvoljava prakticciram i drzim se vjere.
HZAnel lijepa tema, nastavi u ovome pravcu!!
- Rimad
#59 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
Što se tiče obdaništa i ropstva, napravite temu pa ćemo diskutovati. Očigledno neki ljudi žele sabotirati neke stvari (o tome ću napraviti posebnu temu).
"Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu " - nije mi potpuno jasna tema. Da li diskutujemo o tome koliko je moguće primjeniti tu praksu danas ili koliko je ljudi primijenjuju i shvaćaju ili nešto teće?
Sudeći po uvodnom postu, mislim da je u pitanju ovo drugo.
U ime Allaha Milostivog Samilosnog:
" Samo Allahovom milošću ti si blag prema njima; a da si osoran i grub, razbjegli bi se iz tvoje blizine. Zato im praštaj i moli da im bude oprošteno..." ( 3.Aal-i-Imraan,158. ajet)
Istinu je rekao Uzvišeni Allah.
Koliko često zaboravimo na ovu osobinu Muhammeda s.a.v.s. ?
Muslimani često (pa i na ovom forumu) burno reaguju kada im se postavi neko kritičko pitanje. Naravno, ima ljudi koji žele provocirati, ali nisu svi takvi. Ne znamo šta se krije iza nečijeg pitanja. Možda baš uljudno dat odgovor može promijeniti nečije mišljenje (a dugoročno, možda ga Allah dž.š. uputi na pravi put).
S druge strane, kad se neko naljuti na postavljeno pitanje, ostavlja utisak kao da nešto krije ili se nečega stidi.
"Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu " - nije mi potpuno jasna tema. Da li diskutujemo o tome koliko je moguće primjeniti tu praksu danas ili koliko je ljudi primijenjuju i shvaćaju ili nešto teće?
U ime Allaha Milostivog Samilosnog:
" Samo Allahovom milošću ti si blag prema njima; a da si osoran i grub, razbjegli bi se iz tvoje blizine. Zato im praštaj i moli da im bude oprošteno..." ( 3.Aal-i-Imraan,158. ajet)
Istinu je rekao Uzvišeni Allah.
Koliko često zaboravimo na ovu osobinu Muhammeda s.a.v.s. ?
Muslimani često (pa i na ovom forumu) burno reaguju kada im se postavi neko kritičko pitanje. Naravno, ima ljudi koji žele provocirati, ali nisu svi takvi. Ne znamo šta se krije iza nečijeg pitanja. Možda baš uljudno dat odgovor može promijeniti nečije mišljenje (a dugoročno, možda ga Allah dž.š. uputi na pravi put).
S druge strane, kad se neko naljuti na postavljeno pitanje, ostavlja utisak kao da nešto krije ili se nečega stidi.
-
HZArnel
#60 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
Prije svega da,o ovom drugom...Rimad wrote:"Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu " - nije mi potpuno jasna tema. Da li diskutujemo o tome koliko je moguće primjeniti tu praksu danas ili koliko je ljudi primijenjuju i shvaćaju ili nešto teće?
Ostavio bih prostora i za ovo prvo..
"Dopustio"(u smislu dozvolio temi da ide toliko u siroko) sam i citiranja hadisa i opisivanje sunneta iz razloga,sto u daljoj diskusiji moze doci (ili bi bar probali navesi ljude) da pricaju o tim postupcima u kontekstu danasnjice.
Nisam osmislio temu da traje jedan dan,nego da potraje i da se neshto korisno iz vremena Muhammeda a.s i njegovog zivota naucimo i primijenimo,da si ukazemo na greske koje radimo,gledajuci postpuke naseg Vjerovjesnika.
- statix
#61 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
Takvih ce uvijek biti. To su oni koji svojom zivotnom praksom mogu nanijeti vecu stetu religiji kojoj pripadaju, od svih ateista zajedno, jer oni nisu reprezentativni uzorak i ne mogu svojim djelom ocrniti "nesto" cemu ne pripadaju. Ali, otkud toliki broj takvih vjernika koji svojom praksom cine stetu religiji, jer mnogi ljudi u nedostatku vremena za adekvatnim informisanjem crpe znanje o odredjenoj religiji putem zivotne prakse njenih pripadnika? Tako imamo slucajeve fanatika i ekstremista koji snose dio odgovornsti kao i one poput Seme Bajrami.mozda nije bas toliko vezano za temu ali ima dodirnih tacaka. neki dan slusam selmu bajrami parafraziram ja sam vjernica vjerujem u Allaha dragog, klanjam kad mogu ali ne idem u dzamiju da mi ne bi rekli gledaj je skida se gola a dosla da klanja. ja radim takav posao ali koliko god mogu i vrijeme mi dozvoljava prakticciram i drzim se vjere.necu reci ni da sam sam bolji od nje ali pun forum ovakvih osoba
Mislim da je odgovor zato sto svaka osoba ima interes i pravo da pronadje emotivnu i psihicku ravnotezu i stabilnost u zivotu. Mnogi, ali ne svi, pronadju je putem vjere u "nesto". Subjektivne osjecaje poput dvojbe, unutrasnjeg nemira, nesigurnosti i slicnih, izlijece vjerom, te njihov zivot dobije novu dimenziju, sigurniju, smisleniju, iako smisao se ne pronalazi, nije to neka skrivena mudrost koju valja pronaci, nego nesto sto svom zivotu mozemo samo dati.
Iako je ovo nacin koji mnoge osobe ucini boljim i plemenitijim, takodjer moze od osobe napraviti potpunog ignoranta i neznalicu, jer njemu/njoj je bitno da je nahranio/la svoje unutrasnje potrebe, svoj ego, udovoljio/la mu, ali isto tako unistio ono sto ga je do jucer tjeralo da traga za istinom. I tako ta osoba primi vjeru da bi nahranila ego, a cesto i da bi se uklopila u opste-prihvacenu schemu drustva. Pogresan pristup i upotreba vjere objasnjava zasto ujedno ne prihvati moralne i eticke vrijednosti te religije, jer to nije ni bio primarni cilj.
- moonlight7
#62 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
Selam...najprije sve pohvale za temu, ni ja nisam mogla da odolim a da se ne priključim...u ovim posljednjim redovima primjetila sam da se bavite onim što bi, bojim se, ovoj temi moglo dodijeliti sasvim drugi karakter...Oduvijek su me oduševljavale Poslanikove s.a.v.s. riječi u vezi sa uginulom zvijeri za koju su rekli kako smrdi i zaudara, Poslanik a.s. kazao kako ima lijepe i bijele zube...Ta vrlina da u svakom pronađe nešto lijepo, nažalost gubi se. Skloni smo da zaziremo i u najintimnije aspekte živote...zašto??? Možda samo da bi lakše opravdali sebe...druge ni ne poznajemo ali im sudimo, a ne pitamo se da li imamo prava????...Ne dozvoljavamo im ni da se predstave, a već imamo predrasude o njima/tome kojima se sve više podređujemo 
-
Static-X
#63 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
Zivota mi ja konacno mislio jedna pozitivna tema gdje mogu doci i procitati sta lijepo, pametno i nauciti nesto vise o mojoj vjeri.....a onda dodje @ljubav-aha... 
-
HZArnel
#64 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
Evo posto je sutra kurban bajram,nekoliko Poslanikovih naputa i situacija,za svaki slucaj,pa da se nadje.
Poslanik a.s.-je naredio ostrenje noza prije klanja,sto je za zivotinju olaksanje,rekavsi:
-Allah u svemu preporucuje ihsan,lijepo postupanje.Ako treba ubiti,ucinite to na najuljudniji nacin,a ako treba zaklati,ucinite to na najljepsi nacin:naostrite noz i ne patite zivotinju(Muslim preko Seddada ibni Ewsa)
Ovo lijepo postupanje (el-ihsan) ocituje se i u izvjescu Ibni Omera,kako je Vjerovjesnik a.s.-naredio da sjecivo bude britko i da se ono ne smije ostriti pred hajvancetom i kako je rekao:
-Kada neko od vas hoce da zakolje,neka se za to unaprijed pripremi (Ibni Madze)
Ibni Abbas prenosi kako je je jednom Poslanik a.s. -vidio covjeka kako ostri noz nakon sto je vec povalio ovcu koju je trebao zaklati.
Poslanik a.s.-ga je ukorio rekavsi mu:
-Zar hoces da ona umre vise puta?Zasto nisi naostrio noz prije nego si je povalio na zemlju? (El Hakim,koji je ovaj hadis svrstao u sahih u skladu sa standardima El Buharija)
Jednom je hazreti Omer ugledao nekog covjeka kako za nogu vuce ovcu do mjesta klanja.Rekao mu je:
-Tesko tebi!Povedi je usmrt na lijep nacin (Abdur-Rezzaq)
Dakle,iako mislim da se dodobra ovaj nacin klanja zivotinje postuje kod nas,pazite sutra kad budete klali kurban i da vam dragi Allah ukabuli svaki sekund proveden u Bajramluku
Jedino sto mislim da manje vise,niko pri "obicnem"klanju zivotinja ne prouci Bismillu i obavi sve vjerske duznosti il' grijesim?
Ja nikad nisam klao,al' sam primijetio kod ljudi sto vole "okrenut razanj",da je to iskljucivo haram meso,uz obavezno pokoju pivicu.
usput,
Svim muslimanima na forumu unaprijed Bajram Serif Mubarek Olsun (ne znam koliko cu sutra biti aktivan,pa et').
@moonlight7 hvala
Poslanik a.s.-je naredio ostrenje noza prije klanja,sto je za zivotinju olaksanje,rekavsi:
-Allah u svemu preporucuje ihsan,lijepo postupanje.Ako treba ubiti,ucinite to na najuljudniji nacin,a ako treba zaklati,ucinite to na najljepsi nacin:naostrite noz i ne patite zivotinju(Muslim preko Seddada ibni Ewsa)
Ovo lijepo postupanje (el-ihsan) ocituje se i u izvjescu Ibni Omera,kako je Vjerovjesnik a.s.-naredio da sjecivo bude britko i da se ono ne smije ostriti pred hajvancetom i kako je rekao:
-Kada neko od vas hoce da zakolje,neka se za to unaprijed pripremi (Ibni Madze)
Ibni Abbas prenosi kako je je jednom Poslanik a.s. -vidio covjeka kako ostri noz nakon sto je vec povalio ovcu koju je trebao zaklati.
Poslanik a.s.-ga je ukorio rekavsi mu:
-Zar hoces da ona umre vise puta?Zasto nisi naostrio noz prije nego si je povalio na zemlju? (El Hakim,koji je ovaj hadis svrstao u sahih u skladu sa standardima El Buharija)
Jednom je hazreti Omer ugledao nekog covjeka kako za nogu vuce ovcu do mjesta klanja.Rekao mu je:
-Tesko tebi!Povedi je usmrt na lijep nacin (Abdur-Rezzaq)
Dakle,iako mislim da se dodobra ovaj nacin klanja zivotinje postuje kod nas,pazite sutra kad budete klali kurban i da vam dragi Allah ukabuli svaki sekund proveden u Bajramluku
Jedino sto mislim da manje vise,niko pri "obicnem"klanju zivotinja ne prouci Bismillu i obavi sve vjerske duznosti il' grijesim?
Ja nikad nisam klao,al' sam primijetio kod ljudi sto vole "okrenut razanj",da je to iskljucivo haram meso,uz obavezno pokoju pivicu.
usput,
Svim muslimanima na forumu unaprijed Bajram Serif Mubarek Olsun (ne znam koliko cu sutra biti aktivan,pa et').
@moonlight7 hvala
- wild roses
#65 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
U svakom vremenu imaju od evlije (Bogougodnika) melamije, oni su Bogougodnici čiji broj nije konstantan u određenom vremenu, može ih biti više ili manje. Oni su gospoda i prvaci i prvak čitavog svijeta Muhammed s.a.v.s. je između njih i od njih.To su mudraci koji postavljaju stvari na njihovo mjesto, drže se uzroka i uvažavaju ih tamo gdje to treba. Poredak koji je Allah postavio u stvorenjima ne remete . Što nalažu zakoni ovoga svijeta oni se toga drže, kao i onoga što iziskuje onaj svijet. Melamije drže do uzroka i potvrđuju ih, ali se na njih ne oslanjaju.
-
HZArnel
#66 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
Hvala ti zaista na komentaru,bez imalo ironije i sarkazma,samo mi molim te pojasni na sta cilja tvoj post,buduci da mi samo to nije jasno?wild roses wrote:U svakom vremenu imaju od evlije (Bogougodnika) melamije, oni su Bogougodnici čiji broj nije konstantan u određenom vremenu, može ih biti više ili manje. Oni su gospoda i prvaci i prvak čitavog svijeta Muhammed s.a.v.s. je između njih i od njih.To su mudraci koji postavljaju stvari na njihovo mjesto, drže se uzroka i uvažavaju ih tamo gdje to treba. Poredak koji je Allah postavio u stvorenjima ne remete . Što nalažu zakoni ovoga svijeta oni se toga drže, kao i onoga što iziskuje onaj svijet. Melamije drže do uzroka i potvrđuju ih, ali se na njih ne oslanjaju.
Nemoj se naci uvrijedjen/om,pls,samo da mi malo razjasnis il' je to neki hadis?
- wild roses
#67 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
Pošto je tema praksa Božijeg miljenika primijenjena u današnjem vremenu, čitajući Mekansa otkrovljenja od Šejhul Ekbera, pročitala sam o evlijama kojih ima u svakom vremenu, a primjenjuju praksu od Poslanika s.a.v.s.. Malo drugačiji pogled na temu, pokušala sam doprinjeti, ali možda nisam uspjela, oprostite ako izaziva nejasnoćeHZArnel wrote:Hvala ti zaista na komentaru,bez imalo ironije i sarkazma,samo mi molim te pojasni na sta cilja tvoj post,buduci da mi samo to nije jasno?wild roses wrote:U svakom vremenu imaju od evlije (Bogougodnika) melamije, oni su Bogougodnici čiji broj nije konstantan u određenom vremenu, može ih biti više ili manje. Oni su gospoda i prvaci i prvak čitavog svijeta Muhammed s.a.v.s. je između njih i od njih.To su mudraci koji postavljaju stvari na njihovo mjesto, drže se uzroka i uvažavaju ih tamo gdje to treba. Poredak koji je Allah postavio u stvorenjima ne remete . Što nalažu zakoni ovoga svijeta oni se toga drže, kao i onoga što iziskuje onaj svijet. Melamije drže do uzroka i potvrđuju ih, ali se na njih ne oslanjaju.![]()
-
HZArnel
#68 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
maa joook samo ja nisam razumio,ne briniwild roses wrote:Pošto je tema praksa Božijeg miljenika primijenjena u današnjem vremenu, čitajući Mekansa otkrovljenja od Šejhul Ekbera, pročitala sam o evlijama kojih ima u svakom vremenu, a primjenjuju praksu od Poslanika s.a.v.s.. Malo drugačiji pogled na temu, pokušala sam doprinjeti, ali možda nisam uspjela, oprostite ako izaziva nejasnoćeHZArnel wrote:Hvala ti zaista na komentaru,bez imalo ironije i sarkazma,samo mi molim te pojasni na sta cilja tvoj post,buduci da mi samo to nije jasno?wild roses wrote:U svakom vremenu imaju od evlije (Bogougodnika) melamije, oni su Bogougodnici čiji broj nije konstantan u određenom vremenu, može ih biti više ili manje. Oni su gospoda i prvaci i prvak čitavog svijeta Muhammed s.a.v.s. je između njih i od njih.To su mudraci koji postavljaju stvari na njihovo mjesto, drže se uzroka i uvažavaju ih tamo gdje to treba. Poredak koji je Allah postavio u stvorenjima ne remete . Što nalažu zakoni ovoga svijeta oni se toga drže, kao i onoga što iziskuje onaj svijet. Melamije drže do uzroka i potvrđuju ih, ali se na njih ne oslanjaju.![]()
- wild roses
#69 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
Meni je posebno značajno i baš za razmišljanja to što su melamije potpuno "utopljeni" u okolinu gdje se nalaze, drže se uzroke (česma je uzrok za vodu, ali svi znamo da ona ne dolazi iz česme već sa izvora ( Bačevo
)), negdje sam pročitala da se oblače kao i ostali narod dakle u potpunosti se uklapaju, poredak koji je Allah postavio u stvorenjima ne remete, pa mi je iz tog razloga bilo veoma interesantno, kako se današnji Musliman treba postaviti, možda opet kažem možda malo više fleksibilnosti ili ne. 
- Irish
#70 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
Od unuka Allahova poslanika Muhammeda, a.s., h. Hasana se prenosi da je rekao: ¨Naredio nam je Allahov Poslanik, s.a.w.s., da za Bajrame obučemo najljepše odijelo, da se namirišemo najljepšim mirisom i da zakoljemo (kurban) najvrijednije što imamo.¨ (El-Hakim)

- ljubav_aha
#71 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
znam,hvala ,iako nisma sigurna koju vrstu pomoci je Muhamed trebao od svojih slugaHZArnel wrote:U islamu je robovlasnistvo naredbom Allaha dz.s. Muhammedu a.s. strogo zabranjeno,a sto se tice sluga,hm...ljubav_aha wrote:
u Kur'anu nije iskljuvico zabranjeno ropstvo kao sto su alkohol i svinjetina
znas li slucajno i sljedece?
1.oni su Muhammedu a.s pomagali i vise nego dobre volje
2.oni su mogli otici od Muhammeda a.s kad zele
3.Muhammed a.s a kako je potvrdio i njegov "sluga" nikad nije vik'o na njih,nit' im zamjerio ako sta god pogrijese
4.nisu imali otkupnu cijenu
5.bili su muslimani
o robovima>Islam jeste podrzao emancipaciju robova i njihov socijalni status ,kao i prethodne tacke koje si spomenuo o odnosu Muhamed prema svojim slugama,to je sve ,meni vrlo jasno
A third tradition from the same Imam says that a man possessing the following four characteristics will be forgiven and will be placed highly in the values of realms of heaven: (1) one who shelters an orphan and takes interest in the circumstances and problems in which orphan is placed and is kind to him in a fatherly way, gives him the love of parents; (2) one who is kind and helpful to the weak; (3) one who spends on his parents and is kind, thoughtful and looking towards them; (4) and lastly,"Islam enjoined that a master should treat his slave as one of his family-members; he must be given all the necessities of life, just like any other dependent.
"The masters were obliged not to put them under hardship; slaves were not to be tortured, abused or treated unjustly. They could marry among themselves (with their master's permission) or with free men or women. They could appear as witnesses, and participate with free men in all affairs. Many of them were appointed as governors, commanders of army and administrators...
...The Prophet of Islam always exhorted his followers to treat their slaves like family-members. He and his household always treated their servants as such. A female servant in the employ of Fatimah, the Prophet's daughter, testifies that her mistress had made it a rule to share all household drudgery with her and insisted that the servant should have rest every alternative days when she, Fatimah, would attend to the work. Thus, there was equal division of work between the mistress of the house and the maid-servant
izvor :
Slavery , From Islamic and Christian Perspectives by Sayyid Sa'eed Akhtar Rizvi
autor knjige,u principu je odlicno objasnio odnos robova i sluga u vrijeme Muhamed i njegovih sljedbenika
reagirala sam jucer jer :
u tekstu je znaci osoba koje je imala sluge donosila odluku o sklapanju braka medju slugama
jos jedan clanak :
The Prophet also married a Coptic Christian slave girl.
In his lifetime the Prophet introduced the following rules about slavery:
•Stated that freeing slaves was the act that God found most acceptable
•Zakat (charity - the third Pillar of Islam) was often used by the state to free slaves
•Stated that freeing a slave was the appropriate way to gain forgiveness for certain wrongs
•Ordered that those who committed certain wrongs should be penalised by having to free their slaves
•Stated that slaves should be allowed to buy their freedom, and if necessary should be given the opportunity to earn money, or be lent money by the state, in order to do so
•Allowed slaves to be freed in certain circumstances
•Stated that slaves' contracts should be interpreted in favour of the slaves
•Stated that the duty of kindness towards slaves was the same of that towards family, neighbours and others
•Stated that when a slave owner had a child with a female slave, the child should be freed and could inherit from their father like any other child (as in the case of Ibrahim)
osoba koje se bude lijepo odnosila prema svojim slugama ce biti nagradjena od strane Boga,no,sto je sa kaznom psojedovanja sluge
inace,i dalje ne opovrgavavam pozitivne osobine Muhameda,no treba posjedovati i dozu objektivnosti
- BHF_Manijak
#72 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
Ima li kod tebe bona kakvih nasih izvora, sve kupis tekstove engleskih orjentalista, koji su inace jako objektivni...
Hajd predjimo na stvar, koliko si knjiga o Poslaniku i njegovom zivotu procitala, al` iskreno, dakle bas knjiga od do, ne ove kojekakve spise i spisice?!
Hajd predjimo na stvar, koliko si knjiga o Poslaniku i njegovom zivotu procitala, al` iskreno, dakle bas knjiga od do, ne ove kojekakve spise i spisice?!
- ljubav_aha
#73 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
BHF_Manijak wrote:Ima li kod tebe bona kakvih nasih izvora, sve kupis tekstove engleskih orjentalista, koji su inace jako objektivni...![]()
prva knjiga je od strane autora koji nije englez,procitaj ime
na eng. postoji znatno vise materijala za citanje , a licno sma procitala par kniga,opet na engleskom od raje koja su vjernici poput tebe
ne razumijem,sto i koji dio ti smeta u postavljenim clancima
da li i kako mozes opravdati necije imanje sluge
- BHF_Manijak
#74 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
ljubav_aha wrote: prva knjiga je od strane autora koji nije englez,procitaj ime,a koji upravo pokusava obajsniti pozitivne strane lagano nestajanja robovlasnistva U vrijeme sirenja Islama i zivota Muhameda,ali ne i iskljucivo negiranje posjedovanja sluga ;
na eng. postoji znatno vise materijala za citanje , a licno sma procitala par kniga,opet na engleskom od raje koja su vjernici poput tebe![]()
ne razumijem,sto i koji dio ti smeta u postavljenim clancima![]()
da li i kako mozes opravdati necije imanje slugehvala
Sto se sluga tice, pa danas ti svaka aristrokratska kuca, ma kakva aristokratska i oni malo imuciniji, imaju sluge i posluge, a dicis se tom zapadnom humanom svijetu punom demokraCije
A druga stvar, informisi se o tim "slugama" u vrijeme Poslanika...Nije sve onako kako izgleda!
- ljubav_aha
#75 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
BHF_Manijak wrote:ljubav_aha wrote: prva knjiga je od strane autora koji nije englez,procitaj ime,a koji upravo pokusava obajsniti pozitivne strane lagano nestajanja robovlasnistva U vrijeme sirenja Islama i zivota Muhameda,ali ne i iskljucivo negiranje posjedovanja sluga ;
na eng. postoji znatno vise materijala za citanje , a licno sma procitala par kniga,opet na engleskom od raje koja su vjernici poput tebe![]()
ne razumijem,sto i koji dio ti smeta u postavljenim clancima![]()
da li i kako mozes opravdati necije imanje slugehvala
![]()
![]()
Za ovo boldirano!VIse materijala nema sigurno, mozda online, ali u praintanoj formi nema sigurno!
![]()
Sto se sluga tice, pa danas ti svaka aristrokratska kuca, ma kakva aristokratska i oni malo imuciniji, imaju sluge i posluge, a dicis se tom zapadnom humanom svijetu punom demokraCijeSta cemo s tim?!
A druga stvar, informisi se o tim "slugama" u vrijeme Poslanika...Nije sve onako kako izgleda!
ali dansanja aristokracija ne odlucuje s kim ce se sluge vjencati,a mogu ce i ozeniti/udati i za clana rodbine,zar ne ,znaci nisu narusena osnovan ljudska prava
"nije onako kako izgleda" ... ali nema detalja u kojim se opravdava imanje sluge ... o tome pisem ...
zato sam komentarisala,kako uopste ti opravdavas taj akt