Halid Ibn Welid r.a

Rasprave o vjerskim temama.
ekonomistx

#51 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by ekonomistx »

idi kod svog praoca majmuna pa se njemu ispovedaj, bre e...mani se nas muslimana
Last edited by ekonomistx on 02/11/2010 14:52, edited 1 time in total.
BHF_Manijak

#52 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by BHF_Manijak »

Znas sta je nazalivije, sto ljudi kontaju da je Statixu nick "avatar" :lol: :lol: :lol:
ekonomistx

#53 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by ekonomistx »

BHF_Manijak wrote:Znas sta je nazalivije, sto ljudi kontaju da je Statixu nick "avatar" :lol: :lol: :lol:

:)
statix

#54 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by statix »

ekonomistx wrote:idi kod svog praoca majmuna pa se njemu ispovedaj, bre e...mani se nas muslimana
Zaboravih ti reci da i medju ljiljanima imas cafira, ja se ugledao, kako mi ti rece... :D
JThomas

#55 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by JThomas »

uuuuu što ima zajebanih net ratnika ovdje.

nisi ti rata ni vidio, ili ti je vrlo kratko pamćenje ko je sve bosnu branio...
BHF_Manijak

#56 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by BHF_Manijak »

A sto skrecete bezze s teme?!Tema nije ni rat ni ko je ucestvovao u njemu, znamo mi dobro da je bilo sva tri naroda pod Ljiljankom, ali tema je Halid ibn Velid kao licnost...
Nele9

#57 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by Nele9 »

Šije imaju veoma negativan stav prema Halidu ibn Velidu.
Njegove ratničko znanje, taktičke i strategijske sposobnosti su neupitne.

˝Nego nisi ti nikakav vjernik, da ti ja kazem, ti si zaludjeni vjerski fanatik koji velica vojskovodje koji su ubijali u ime boga, i koji su direktno odgovorni za mnoge tragedije ovoga svijeta kao i oni sto su vodili krstaske i druge svete ratove.˝
Kontam da si pogriješio i umjesto Filozofija kliknuo Religija, pa ti halalim.
Nema potrebe da branim bilo koga, ali u čije ime su pobijeni milioni u sovjetskim čistkama kasnih tridesetih godina?
statix

#58 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by statix »

@nele

Pazi, ja kad razmisljam o tim ratovim smatram se izuzetno sretnim sto zivim u vremenu i drustvu, u kojem postoje zakoni koji sprecavaju takve likove da tlace i ubijaju druge zbog toga sto ne zele da prihvate njihovog boga, i taj zakon je iznad tog tvog kojeg citas svakodnevno, zao mi je. Ako tebe isti cini frustriranim i nisi zadovoljan drustvom u kojem zivis i njegovim propisima, pa navecer u transu zamisljas sebe u prvim redovima Halidove vojske, otidji na pijacu, ima onih strateskih igrica civilizacija, srednjovjkovni ratovi i ti fazoni, pa raspali. Nemoj se slucajno zeznuti pa uzeti Bizantijce, Perzijance ili Vikinge, nego obavezno Arape, i ozezi, samo mudro, takticki, kako je to samo Halid znao, pa mozda pokoris cijeli svijet i uvedes serijat, ali kad izadjes na ulicu nemoj zaboraviti da je ovo 21 stoljece i da se nalazis u BiH, a ne Saudiji, i da ovdje nema zelenog svijetla za tlacenje cafira i mnogobozaca. :)
ekonomistx

#59 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by ekonomistx »

@avarat

a ti uzmi svog pradedu (majmuna) za ruku pa na tu istu pijacu kupi si banana. i onda malo prosetajte do mrtvog tite i placite sto nema komunizma. A mi muslimani, iako zivimo u kanom nekoj demokratiji, zivimo po serijatu (onoliko kolko mozemo) i cekamo kartu za raj...a sta ti cekas?!

Al Baqara
99. A Mi tebi jasne dokaze objavljujemo i jedino nevjernici neće u njih da vjeruju.
161. oni koji ne vjeruju i koji kao nevjernici umru zaslužuju, doista, prokletstvo Allahovo i meleka i
svih ljudi,
162. u njemu će vječno ostati, a patnja njihova neće jenjavati, niti će im se odlagati.
163. A vaš Bog-jedan je Bog! Nema boga osim Njega, Milostivo
g, Samilosnog!
164. Stvaranje nebesa i Zemlje, smjena noći i dana, ladja koja morem plovi s korisnim tovarom za
ljude, kiša koju Allah pušta s neba pa tako u život vraća zemlju nakon mrtvila njezina
po kojoj je rasijao svakojaka živa bića, promjena vjetrova, oblaci koji izmedju neba i Zemlje lebde doista su dokazi za one koji imaju pameti.
cartman

#60 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by cartman »

zar je moguce da ljudi i dan danas razmisljaju kao neki na ovoj temi?!
theTruePath

#61 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by theTruePath »

islam je u svojoj istoriji imao casne i hrabre licnosti,Halid je samo jedan od njih,evo jos nekih:

Ebu Bekr
Hamza
Ebu Talib

Salahudin
Sultan Fatih

:-D
arte.fakt

#62 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by arte.fakt »

statix wrote:@nele

Pazi, ja kad razmisljam o tim ratovim smatram se izuzetno sretnim sto zivim u vremenu i drustvu, u kojem postoje zakoni koji sprecavaju takve likove da tlace i ubijaju druge zbog toga sto ne zele da prihvate njihovog boga, i taj zakon je iznad tog tvog kojeg citas svakodnevno, zao mi je. Ako tebe isti cini frustriranim i nisi zadovoljan drustvom u kojem zivis i njegovim propisima, pa navecer u transu zamisljas sebe u prvim redovima Halidove vojske, otidji na pijacu, ima onih strateskih igrica civilizacija, srednjovjkovni ratovi i ti fazoni, pa raspali. Nemoj se slucajno zeznuti pa uzeti Bizantijce, Perzijance ili Vikinge, nego obavezno Arape, i ozezi, samo mudro, takticki, kako je to samo Halid znao, pa mozda pokoris cijeli svijet i uvedes serijat, ali kad izadjes na ulicu nemoj zaboraviti da je ovo 21 stoljece i da se nalazis u BiH, a ne Saudiji, i da ovdje nema zelenog svijetla za tlacenje cafira i mnogobozaca. :)
o cemu ti pricas !? o kojem ti uredjenu pricas !? na koga se treba ugledati na ameriku mozda na njihovu "demokratiju" na njihovo poimanje drustvenih sloboda , koji su do prije 30 godina ljude klasirali po boji koze . ili mozda da se ravna po britaniji koja je porobila i unistila toliko naroda , pobila i porobila veliki dio afrike , ili mozda na spance koji su pokrstili sve gdje god su dosli sto nisu uspjeli porkstit to su pobili ... naso si bas prema kome ces da se ravnas . i da postavljas standarde . a ti naso pricat o muslimanima da su tlacili nekoga i da su ubijali zato sto nisu prihvatali njihovu vjeru . posto volis da pricas bez cinjenica evo ti jedna cinjenica muslimani su vladali egiptom 1300 godina a u egiptu i danas dan zivi 12 miliona krscana , i ti pricas o ubijanju drugih radi ne prihvatanja vjere ... de malo ziv bio procitaj koju knjigu pa onda diskutuj ...
Oligarh

#63 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by Oligarh »

Sta reci o covjeku, vojskovodji, koji salje poruku protivnickom glavnom vojskovodji na celu dosta mnogobrojnije sile: "Pokorite se! Dolazi sa ljudima koji vise vole smrt, nego vi vina i zene!"

Mnogo puta su mi ove njegove rijeci, ne samo u ratu, na um pale i davale mi neku cudnu snagu da izdrzim svasta nesto!
black

#64 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by black »

eh kamo srece da se vise obraca paznje na nauku i ljude poput Ibn Sine, Mulla Sadra, ibn Hajjana, al Birunija, Ibn Halduna, Hafiza, Ibn Arebija, Rumija, Saadi Sirazija itd.
therrarrius

#65 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by therrarrius »

black wrote:eh kamo srece da se vise obraca paznje na nauku i ljude poput Ibn Sine, Mulla Sadra, ibn Hajjana, al Birunija, Ibn Halduna, Hafiza, Ibn Arebija, Rumija, Saadi Sirazija itd.
Svi navedeni, kao i Halid Ibn Welid su podjednako zapostavljeni, zalosno.
statix

#66 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by statix »

@artefakt
Znam ja dobro da su krscani bili postedjeni, zato sam i napisao cafiri i mnogobozci i povukao paralelu sa danasnjim zakonom kojim se to zabranjuje i koji tvoju knjigu ne uzima kao relevantnu za uredjenje jednog drustva. Capisci?
ekonomistx

#67 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by ekonomistx »

@arte.fakt

ma pusti ovog avatara... vidis da raspravlja bez dokaza, cinjenica...vec mrznja izbija iz njegovih usta, opterecen je napredovanjem islama... a bolje bi mu bilo kad bi se pridruzio karavani za Raj
BHF_Manijak

#68 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by BHF_Manijak »

ekonomistx wrote:@arte.fakt

ma pusti ovog avatara... vidis da raspravlja bez dokaza, cinjenica...vec mrznja izbija iz njegovih usta, opterecen je napredovanjem islama... a bolje bi mu bilo kad bi se pridruzio karavani za Raj
Kako ne skontate vise da lik nije AVATAR vec mu je nick STATIX, a to avatar stoji vecini u nedostatku avatara(slike ispod nicka)ili neke druge greske...Postaje mi ovo pomalo iritantno! :mrgreen:
ljubav_aha

#69 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by ljubav_aha »

statix wrote:Samo vi velicajte vojskovodje, pa kad sutra protumace islam kao agresivnu vjeru ili propagiranje dzihada, onda cete ratovanje i nasilje ogradjivati i pravdati sa raznim "ako" i "ali"... :-)
Svaki rat je rezultat ljudske gluposti i zelje za moci.
:thumbup:
arte.fakt

#70 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by arte.fakt »

statix wrote:@artefakt
Znam ja dobro da su krscani bili postedjeni, zato sam i napisao cafiri i mnogobozci i povukao paralelu sa danasnjim zakonom kojim se to zabranjuje i koji tvoju knjigu ne uzima kao relevantnu za uredjenje jednog drustva. Capisci?
znas li ti u opce sta znaci kafir ? jeli cilj raspravljati na osnovu cinjenica i dokaza ili je cilj samo palamuditi bez veze vodjen svojim kopleksima i predrasudama .
statix

#71 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by statix »

arte.fakt wrote:
znas li ti u opce sta znaci kafir ? jeli cilj raspravljati na osnovu cinjenica i dokaza ili je cilj samo palamuditi bez veze vodjen svojim kopleksima i predrasudama .
Kakve cinjenice i dokazi? Moja misao je bila vrlo jasna, i osudjujem svaki zlocin pocinjen u osvajanjima i invazijama, bili to Spanci, Amerikanci, Bizantijci ili, pazi sad, Arapi. Ti si taj koji ima problem sa historijom i objektivnoscu, a ne ja. Ti bi da velicas kojekakve vojskovodje i divis im se. Mozda najbolje da priupitamo hinduse i budiste iz Indije, pa da vidimo ko je i sta je tu branio, moze li se govoriti o nasilju, ubijanjima, paljenju hramova, knjiga, pa zamisli i genocidu, nad jednim narodom.
Nemam vise namjeru pisati na ovoj temi, imate svi problem, zaludjeni ste arapima i njihovim osvajanjima i invazijama, zivite u proslosti, i cekate dan kad ce opet krenuti u pohode ne bi li vam svanulo. Sto se mene tice piskaraj ti o Americi i njenim zlocinima koliko hoces, moja je savjest cista i zalim svakog Vjetnamaca kao i Iracanina koji je ubijen, ali nemoj mi te spike, nisu nasi bili takvi, nama su ruke ciste kroz cijelu historiju ratovanja, nase su vojskovodje plemenite i darezljive.:-)
arte.fakt

#72 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by arte.fakt »

statix wrote:
arte.fakt wrote:
Kakve cinjenice i dokazi? Moja misao je bila vrlo jasna, i osudjujem svaki zlocin pocinjen u osvajanjima i invazijama, bili to Spanci, Amerikanci, Bizantijci ili, pazi sad, Arapi. Ti si taj koji ima problem sa historijom i objektivnoscu, a ne ja. Ti bi da velicas kojekakve vojskovodje i divis im se. Mozda najbolje da priupitamo hinduse i budiste iz Indije, pa da vidimo ko je i sta je tu branio, moze li se govoriti o nasilju, ubijanjima, paljenju hramova, knjiga, pa zamisli i genocidu, nad jednim narodom.
Nemam vise namjeru pisati na ovoj temi, imate svi problem, zaludjeni ste arapima i njihovim osvajanjima i invazijama, zivite u proslosti, i cekate dan kad ce opet krenuti u pohode ne bi li vam svanulo. Sto se mene tice piskaraj ti o Americi i njenim zlocinima koliko hoces, moja je savjest cista i zalim svakog Vjetnamaca kao i Iracanina koji je ubijen, ali nemoj mi te spike, nisu nasi bili takvi, nama su ruke ciste kroz cijelu historiju ratovanja, nase su vojskovodje plemenite i darezljive.:-)
kompleksi su cudo ...
Nele9

#73 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by Nele9 »

statix wrote:@nele

Statix, legendo
Kada Bošnjak počne da priča o 21 vijeku ja se počnem osipati. Pa, dobar dio mog naroda je zaboravio da su oni koji su pucali na nas prije samo 15 godina, ubijali djecu. Ubijali su djecu i starce i silovali žene. Za to vrijeme je kulturna i civilizovana Evropa, u 20 doduše vijeku, gledala i navijala. Još su htjeli i da me ubijede da samo trebam da se predam jer nemam šanse. I da nije bilo svijetlih primjera iz islamske prošlosti gdje su manje grupe pobjedjivale daleko snažnije i brojnije, ja bih im možda i povjerovao. Nisam ničiji kurban i neću ako Bog da nikad ni biti.
Slažem se da trebamo da se sjećamo i Ibn Sine, Ibn Rušda, i ostalih. Takodje se slažem da ne treba previše gledati na prošlost i plakati nad nekadašnjom slavom i snagom.
Ali, tema je bila Halid ibn Welid. Mišljenje većine analitičara je da je on bio briljantan vojni taktičar.

Mislim da sam malo prestar za te igre o kojima pričaš. A, kada čovjek ima iz prve ruke vidjeti kako sve taktike šljakaju a može bit' bidne da nijedna ne funcioniše u isto vrijeme, onda virtualna ratna polja postaju ono što jesu...dječije igre.
kukuruz_kokicar

#74 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by kukuruz_kokicar »

Bio je zaista veliki vojskovodja i osvajac, a i posljedicno tome necovjek, ubica, porobdzija i siledzija.

Da se bogdo nikada nije ni rodio. Ni on ni njemu slicni.
ekonomistx

#75 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by ekonomistx »

Pa Halid je bio Muškarac, za razliku od nekih sa ove teme koji se boje rata, metaka i granata... pa htjeo ti ili ne htjeo...za od prilike 35 god eto tebi novog gospon karadzica da te kolje, i nece te spasiti to sto ne vjerujes, ili sto nisi osunecen, jer on nije birao, vec je klao i silovao (četnik) i bebe stare samo par sekundi davio (Srebrenica) a ti se zavuci negdje u podrum i kukaj o ratu dok ti on bude klao majku, babu, komsiju a mi cemo, muslimani, stati protiv tog zla, kad god se on pojavi... hvala Boga sad nam ima mnogo, nece tek tako proci...

al Baqara,
168. onima koji se nisu borili, a o braći svojoj govorili: "Da su nas poslušali, ne bi izginuli", reci: "Pa
vi smrt izbjegnite, ako istinu govorite!"

ali Imran:185. Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobićete u potpunosti plaće vaše, i
ko bude od vatre udaljen i u Džennet uveden-taj je postigao šta je želio; a život na ovome svijetu
je samo varljivo naslađivanje

al An'am162. Reci: "Klanjanje moje, i obredi moji, i život moj i smrt moja doista su posvećeni Allahu,
Gospodaru svjetova,
Locked