Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post Reply
spokojan

#51 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spokojan »

luckypot wrote:
spokojan wrote:
luckypot wrote:sta garantuje opstanak bih? bosnjacka vecina, geografija, islamofobija, postojanje srbije i hrvatske (ovim redom)
:thumbup:
cemu onda dalja rasprava, svi navedeni faktori su vec nepromjenljivi....

Ha ne znam ... kontam mozda su cuda moguca ... mozda ima neka tanka linija po kojoj se moze proci bez obzira na ove zabetonirane nepromjenjive faktore ...
NightSkyWalker

#52 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by NightSkyWalker »

plain vanilla wrote:
naravno da mogu, bosnjaci nisu otisli iz prijedora, pobjegli su ili su protjerani
ali to ne znaci da srbima i hrvatima u tuzli tece med i mlijeko

izvini, jesil ti u tuzli trenutno?
U poredjenju sa onim kako su bosnjaci prosli pred pod cizmom HVO-a i VRS-a, hrvatima i srbima jeste teklo mlijepo pod kontrolom armije bih. A i kada im je bilo tesko, to je bilo zato sto su se morali kriti od granata koje su slali njihovi sa druge strane linije. U ratu nikome ne tece med i mlijeko, ali ono sto je bitno je da te niko ne protjeruje, ne ubija, ne dira, i ne rusiti bogomolje.
Hodidid

#53 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by Hodidid »

BiH razvaljuju njeni neprijatelji vec 20 godina. Koji su to neprijatelji. E pa oni koje zulja i samo postojanje drzave BiH. Oni kojima smeta bosanski jezik, bosnjak kao nacionalnost i Islam kao vjeroispovjest na ovim prostorima.
Razvaljuju je oni kojima smeta i smetala je etnicka izmijesanost i koloritnost ove nase meraje zvane BiH.
Razvaljuju je oni koji bi da kapitaliziraju rezultate etnickog ciscenja u proteklom ratu. Razvaljuju je i oni predstavnici MZ koji to manje vise pasivno gledaju i deklarativno se zalazu za principe evropskog humanizma, multikonfesionalnosti i tolerancije na ovim prostorima a malo konkretnih stvari su uradili u pomaganju pri realizaciji istih.

A sto se tice nade za opstanak BiH. BiH je opstala, ima je i bice je usprkos nastojanjima da je ne bude. Na kraju krajeva tako zeli vecina stanovnistva u BiH i ta vecina ce rasti kako vrijeme bude odmicalo. Raspad BiH moze se pokusati realizirati samo putem novog rata a sad ako postoji neki politicar koji misli da moze igrati na tu kartu nek pokusa pa sta mu Bog da.
NightSkyWalker

#54 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by NightSkyWalker »

spokojan wrote:
Da zasutim?

Nemoj. Nastavi jos da znam sa kime diskutujem.
luckypot

#55 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by luckypot »

zakasnilo se za tu liniju, iz razloga sto navedena cetri faktora djeluju udruzeno i jedan drugog stalno potpomazu, pa ako jedan malo podbaci, ostala tri isprave podbacaj...to ti je ko cetri stuba politike :D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#56 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by plain vanilla »

NightSkyWalker wrote:
plain vanilla wrote:
naravno da mogu, bosnjaci nisu otisli iz prijedora, pobjegli su ili su protjerani
ali to ne znaci da srbima i hrvatima u tuzli tece med i mlijeko

izvini, jesil ti u tuzli trenutno?
U poredjenju sa onim kako su bosnjaci prosli pred pod cizmom HVO-a i VRS-a, hrvatima i srbima jeste teklo mlijepo pod kontrolom armije bih. A i kada im je bilo tesko, to je bilo zato sto su se morali kriti od granata koje su slali njihovi sa druge strane linije. U ratu nikome ne tece med i mlijeko, ali ono sto je bitno je da te niko ne protjeruje, ne ubija, ne dira, i ne rusiti bogomolje.
nisi mi odgovorio jesi li u tuzli, ili bolje receno u BiH trenutno?
spokojan

#57 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spokojan »

NightSkyWalker wrote:
spokojan wrote:
Da zasutim?

Nemoj. Nastavi jos da znam sa kime diskutujem.
Diskutiras s nekim kome je Bosna i Hercegovina nista manje domovina nego sto je tebi. Moze biti samo vise od toga. To sto svoju domovninu ne vidim kao drzavu u kojoj je skolski sistem u kojem se uci iskljucivo na bosanskom jeziku (moj jezik je hrvatski) ... kao drzavu u kojoj clana predsjednistva iz hrvatskog naroda biraju dominantno ljudi koji se ne osjecaju hrvatima ... itd itd itd ... ne znaci da ovo nije moja domovina ...
luckypot

#58 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by luckypot »

imas tema o tome sto si napisao gore mali milion, ali mislim da sam ti vec dao glavni odgovor na tvoju zadanu temu
NightSkyWalker

#59 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by NightSkyWalker »

spokojan wrote:
Diskutiras s nekim kome je Bosna i Hercegovina nista manje domovina nego sto je tebi. Moze biti samo vise od toga. To sto svoju domovninu ne vidim kao drzavu u kojoj je skolski sistem u kojem se uci iskljucivo na bosanskom jeziku (moj jezik je hrvatski) ... kao drzavu u kojoj clana predsjednistva iz hrvatskog naroda biraju dominantno ljudi koji se ne osjecaju hrvatima ... itd itd itd ... ne znaci da ovo nije moja domovina ...
Nemam nista protiv ovoga sto si napisao. To je ok.
Ali kada pocnes licitirati broju ubijenih, sta je bila cija namjera itd..., e to ne mogu trpiti.
spokojan

#60 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spokojan »

NightSkyWalker wrote:
spokojan wrote:
Nemam nista protiv ovoga sto si napisao. To je ok.
Ali kada pocnes licitirati broju ubijenih, sta je bila cija namjera itd..., e to ne mogu trpiti.
Ti si poceo licitirati ...
NightSkyWalker

#61 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by NightSkyWalker »

spokojan wrote:
Reci da su bosnjaci protjerani iz Prijedora i Ahmica, a da su nebosnjaci otisli iz Tuzle svojevoljno, nije licitiranje nego cinjenica.
palermo

#62 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by palermo »

spokojan wrote: Diskutiras s nekim kome je Bosna i Hercegovina nista manje domovina nego sto je tebi. Moze biti samo vise od toga. To sto svoju domovninu ne vidim kao drzavu u kojoj je skolski sistem u kojem se uci iskljucivo na bosanskom jeziku (moj jezik je hrvatski) ... kao drzavu u kojoj clana predsjednistva iz hrvatskog naroda biraju dominantno ljudi koji se ne osjecaju hrvatima ... itd itd itd ... ne znaci da ovo nije moja domovina ...
Ne znači naravno...ali kad su ti puna usta domovine reci mi šta ona za tebe znači........jel skačeš na noge kad go da reprzentacija BiH, je li kupuješ prije Bh proizvode ili hrvatske, je li plaćaš pretplatu RTV,osjećaš li da je i Goražde,i Bileća dio tvoje domovine, jesi li digao glas protiv toga što je u hrvatskim krajevima tvoje domovine školski sistem isključivo hrvatsi..............šta je to domovina za vas, kad je već spominjete...šta ste joj spremni dati.....čime ste to pokazali......šta je to ugroženost na koju se pozivate, jeste li možda poveli akciju protesta što vaši sugrađani 15 godina nisu mogli bez vize a ti samo kupiš kartu i prava minken......dakle, šta je to domovina koju tako gordo spominješ......
spokojan

#63 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spokojan »

NightSkyWalker wrote:
spokojan wrote:
Reci da su bosnjaci protjerani iz Prijedora i Ahmica, a da su nebosnjaci otisli iz Tuzle svojevoljno, nije licitiranje nego cinjenica.
Vec sam napisao da po mom sudu Srbi snose najvecu odgovornost za rat i ratna nedjela u BiH. Nakon toga Hrvati, a na kraju Bosnjaci. Ne znam sta vise napisati u tom smislu. Medjutim to nije tema.

Tema je ta sto kad se vidi danasnja situacija, zivot, klima i td u SA, ZE, ili TZ ... ispada da nade za opstanak BiH onakve kakvu promoviraju uglavnom Bosnjaci nema ...

Kako dalje?
BHCluster

#64 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by BHCluster »

spokojan wrote:Predlazem da na ovom topicu navodimo pojave, aktivnosti i stavove koji ovu nasu BiH razvaljuju, a s druge strane i one koji daju nadu???

BiH razvaljuju:
- bosnjacko nastojanje da se BiH ustroji kao gradjanska drzava bez entiteta, bez mehanizama zastite konstitutivnosti naroda itd ... ukratko nastojanje da BiH bude uredjene po sistemu jedan covjek jedan glas ...
- srpsko koristenje statusa quo uz ironican pristup prema bilo kakvim nastojanjima za jacanje drzave kao preduvjeta priblizavanja europskim integracijama ...
- hrvatske zelje i snovi (prije svega hercegovackih Hrvata) da ce jednog dana postati dio Hrvatske ...
- licemjerne i lazne tvrdnje poput onih da je "sarajevo danas istinski multietnicki i multikulti grad" ... "jedino hrvatski i srpski nacionalizam prijete dezintegraciji BiH" ... "da su u ratu u BiH jednako krive sve tri strane" ...
- politicki uspjesi ljudi kao sto je Zeljko Komsic, ne zbog njega kao osobe nego zbog nacina odabira na poziciju na koju je odabran ...

Nadu daju:
- ne mogu se sjetiti niti jednog primjera koji daje realnu nadu za napredak i integrativne procese u dogledno vrijeme ... valjda ce biti kreativnijih od mene
Pa ti sto si naveo ovdje je smjesno.

- Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta Dejton svako drugacije teritorijalno organizovanje je grubo krsenje Dejtona!
- Po cemu nije Sarajevo ono sto ti tvrdis? De mi konkretne primjere... A sto se tice srpsko-hrvatskog nacionalizma to je ocigledno prezentovano od posljednjih izjava Milorada Dodika, Dragana Covica i Ive Mire Jovica da nastavim... Koriste svaki moguci medijski prostor kako bi nacionalistickom retorikom ne pomoglei svoj narod neo obezbjedili sebi fotelje.
- A sto se tice kako je izabran Zeljko Komsic, to je jednostavno po izbornom zakonu koji nije smeto Ivi Miri Jovicu kada je izabran u pomoc Bosnjacki glasova... A Zeljko Komsic ima legitimitet veci od druga dva clana jer je zanjega lasalo vise ljudi nego za njih dvojcu...
Bosanski_kralj

#65 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by Bosanski_kralj »

spokojan wrote: Kako dalje?
Došlo je vrijeme da neko prvi povuče potez, ili secionisti ili unitaristi(?)
spokojan

#66 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spokojan »

palermo wrote:
spokojan wrote: Diskutiras s nekim kome je Bosna i Hercegovina nista manje domovina nego sto je tebi. Moze biti samo vise od toga. To sto svoju domovninu ne vidim kao drzavu u kojoj je skolski sistem u kojem se uci iskljucivo na bosanskom jeziku (moj jezik je hrvatski) ... kao drzavu u kojoj clana predsjednistva iz hrvatskog naroda biraju dominantno ljudi koji se ne osjecaju hrvatima ... itd itd itd ... ne znaci da ovo nije moja domovina ...
Ne znači naravno...ali kad su ti puna usta domovine reci mi šta ona za tebe znači........jel skačeš na noge kad go da reprzentacija BiH, je li kupuješ prije Bh proizvode ili hrvatske, je li plaćaš pretplatu RTV,osjećaš li da je i Goražde,i Bileća dio tvoje domovine, jesi li digao glas protiv toga što je u hrvatskim krajevima tvoje domovine školski sistem isključivo hrvatsi..............šta je to domovina za vas, kad je već spominjete...šta ste joj spremni dati.....čime ste to pokazali......šta je to ugroženost na koju se pozivate, jeste li možda poveli akciju protesta što vaši sugrađani 15 godina nisu mogli bez vize a ti samo kupiš kartu i prava minken......dakle, šta je to domovina koju tako gordo spominješ......
RTV pretplatu placam.

Gorazde i Bilecu osjecam domovinom ali ni blizu kao recimo Medjugorje, Capljinu ili Mostar.

Nisam dizao glas protiv skolskog programa na hrvatskom jeziku. Niti namjeravam. Mislim da je puno veci problem za nasu domovinu sto se u glavnom gradu Sarajevu hrvatski skolski program moze eventualno naci u katolickom skolskom centru ... pa logiciram redom prioriteta ...

Za reprezentaciju BiH navijam. Na noge ne skacem kad padne gol, ali ne skacem ni kad Hrvatska da gol ako ti to nesto znaci. U duelu izmedju BiH i Hrvatske navijao bih za Hrvatsku, a u svim drugim utakmicama BiH za BiH.

Sta je u svemu tome problem?
pemanapemani

#67 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by pemanapemani »

BiH razvaljuju i oni koji nisu omogućili normalan povratak prognanih. Dok se grade vile, rezidencije, p.zde materine po Sarajevu, ljudi u istočnoj Bosni jedva da imaju za metar drva. Onda se palamudi o žrtvama iz toplog sobička i traži krivac u drugome. Da je povratak tekao kako je trebao teći, da su ljudi dobili poticaj, sada bi imali normalnu državu.
Neka nama vila u Velikoj aleji, falusnog tornja, rezidencija, BMW X5, audi Q7, zatrovanog vrela Bosne itd. itd.
Hajde da krenemo iz naše avlije popravljati državu.
Da li nam fašisti smetaju da od Sarajeva napravimo grad za primjer?
Da li nam secesionisti smetaju da zaštitimo rijeke od nenormalnih turbokapitalista?
Da li nam degenerici koji ne vole ovu državu smetaju da se obračunamo sa ratnim profiterima?
Da li su nas ti i takvi natjerali da trpimo izljeve bijesa kojekakvih likova koji nas godinama j.bu u mozak?
Kako je izgubljena tužba protiv Srbije? (čini mi se da je Njemačka tek nedavno isplatila odštetu za 1.svjetski rat; mi smo mogli od Srbije živjeti kao bubreg u loju)
itd.
itd.
Da su dijelovi BiH u kojima su većina probosanske snage uredile društvo kako dolikuje civiliziranim humanoidima, tada ne bi bilo priče o secesiji. Naprotiv, kumili bi nas da živimo zajedno. Jebajiga, uvijek je drugi kriv za sve i svašta.
Zemlju nam sjebaše papci, pravi smo, glupi smo Bosanci.
Klodovik

#68 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by Klodovik »

spokojan wrote:
palermo wrote:
RTV pretplatu placam.

Gorazde i Bilecu osjecam domovinom ali ni blizu kao recimo Medjugorje, Capljinu ili Mostar.

Nisam dizao glas protiv skolskog programa na hrvatskom jeziku. Niti namjeravam. Mislim da je puno veci problem za nasu domovinu sto se u glavnom gradu Sarajevu hrvatski skolski program moze eventualno naci u katolickom skolskom centru ... pa logiciram redom prioriteta ...

Za reprezentaciju BiH navijam. Na noge ne skacem kad padne gol, ali ne skacem ni kad Hrvatska da gol ako ti to nesto znaci. U duelu izmedju BiH i Hrvatske navijao bih za Hrvatsku, a u svim drugim utakmicama BiH za BiH.

Možeš li detaljnije pojasniti šta podrazumijevaš pod "hrvatski školski program"?
NightSkyWalker

#69 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by NightSkyWalker »

spokojan wrote: Nisam dizao glas protiv skolskog programa na hrvatskom jeziku. Niti namjeravam.

U duelu izmedju BiH i Hrvatske navijao bih za Hrvatsku
Znaci nije frka u hrvatskom skolskom programu, ali jeste u bosanskom u drzavi Bosni :-) :?

I to koliko ti je BiH domovina si najbolje rekao u drugoj recenici. :wink:
Zasto bi navijao za Hrvatsku? Sta ti imas sa tom zemljom? Jesu li tvoja raja i komsije u Bosni ili u Hrvatskoj :?:
Last edited by NightSkyWalker on 31/10/2010 23:50, edited 1 time in total.
spokojan

#70 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spokojan »

Klodovik wrote: Možeš li detaljnije pojasniti šta podrazumijevaš pod "hrvatski školski program"?
Udzbenici pisani na hrvatskom jeziku.
Maternji jezik koji se uci se zove hrvatski jezik.
Profesori predju na hrvatskom jeziku (barem u velikoj vecini).
U udzbenicima povijesti se ne uci da su neki sultani i veziri bili velikani nego da su bili okupatori nase domovine ...

itd

Nisu velike razlike, ali su razlike.
palermo

#71 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by palermo »

spokojan wrote:[
RTV pretplatu placam.

Pa nije ništa, samo ja i ti osjećamo Bosnu i Hercegovinu na različite načine, ja je osjećam kao svoju jedinu, istinsku domovnu za koju sam spreman mnog šta dati....a tebi je ona samo slučajni geografski pojam u kojem nesretnim sticajem okolnosi živiš, a srce ti je negdje drugo.
Nemam ništa portiv toga, do onog trenutka kad ti ne osjetiš potrebu da određuješ pravila života u mojoj domovini i to samo iz razloga što si navikao da se uvijek igra po tvojim pravilima.
NightSkyWalker

#72 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by NightSkyWalker »

Kako mozes reci da ti je BiH domovina a utakmici navijatu za neku drugu drzavu. Jesi li svjestan koliko si kontradiktoran i nelogican. Znaci ti bi radije da se raduju neki Zagrebcani a ne tvoja raja i komsije. :roll:
spokojan

#73 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by spokojan »

NightSkyWalker wrote:
spokojan wrote: Nisam dizao glas protiv skolskog programa na hrvatskom jeziku. Niti namjeravam.

U duelu izmedju BiH i Hrvatske navijao bih za Hrvatsku
Znaci nije frka u hrvatskom skolskom programu, ali jeste u bosanskom u drzavi Bosni :-) :?

I to koliko ti je BiH domovina si najbolje rekao u drugoj recenici. :wink:
Zasto bi navijao za Hrvatsku? Sta ti imas sa tom zemljom :?:
Pitati Hrvata sta ima s Hrvatskom je zbilja simptomaticno?!

Sto tebe vise smetaju takve stvari to je manje domovine imas. Meni recimo niti malo ne smeta sto neki Srbin iz Trebinja osjeca i Srbiju kao svoju otadzbinu ... pa cak ni kad neki Bosnjak kaze Turska je majka, nio to mi ne smeta ...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#74 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by plain vanilla »

Mozda bi @spokojan volio da je drugdje, ali i vi biste voljeli da je on drugdje

sta je starije, kokos ili jaje
NightSkyWalker

#75 Re: Sta razvaljuje BiH, a sta joj daje nadu za opstanak?

Post by NightSkyWalker »

spokojan wrote: Pitati Hrvata sta ima s Hrvatskom je zbilja simptomaticno?!
Eto ja cu biti smijesan i usuditi se da te priupitam: sta ti imas sa hrvatom u Zagrebu a nemas sa svojim jaranom Ahmetom sa kojim si odrastao?

Ja volim Tursku i navijam za njih kada ne igraju protiov moje domovine. Ali meni je moj onaj sto zivi u mojoj drzavi i sa kojim sa odrastao, a ne neki Emre iz Ankare. :!:
Last edited by NightSkyWalker on 31/10/2010 23:58, edited 1 time in total.
Post Reply