Koji žmigavac,mislim treba li mi uopšte žmigavac?!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

citroen

#51 Re: Koji žmigavac,mislim treba li mi uopšte žmigavac?!

Post by citroen »

ja koliko znam,a znam da kad skreces lijevo palis lijevi,a kad skreces desno onda desni zmigalnik,a ako imas problerm sa ukljucivanjem u saobracaj tu ti ne mogu pomoci :D
johntra

#52 Re: Koji žmigavac,mislim treba li mi uopšte žmigavac?!

Post by johntra »

a je li skretanje udesno jedini smjer i obavezujući??
ako jeste, ne moraš ga nikako davati, a taj iza tebe mora ići za tobom, nemaš ga radi čega zbunjivati...ovo raju najviše buni na petlji u Nedžarićima kada se uključuju na glavnu....
metar_drva

#53 Re: Koji žmigavac,mislim treba li mi uopšte žmigavac?!

Post by metar_drva »

moram priznati da sam često u dilemi koji žmigavac da koristim u sličnim situacijama, tačnije, samo u jednoj. to je kad se sa stupske petlje spuštam onim dijelom prema gradu, pored groblja. kad dođem na raskrsnicu u dilemi sam dal da koristim lijevi ili desni. iz mog pravca se ne može nigdje drugo osim desno, a ako dam densi žmigavac, onda oni sa ulice na koju se uključujem, ne vide da se uključujem u saobraćaj. raskrsnica je još i napravljena tako da je puno logičnije koristiti lijevi, jer izgleda kao prestrojavanje iz trake u traku. elem, u potpunosti razumijem dilemu, a odgovor nemam, koristim i jedan i drugi, kako kad :D
vladivostok

#54 Re: Koji žmigavac,mislim treba li mi uopšte žmigavac?!

Post by vladivostok »

zelenashica wrote:Bezbroj puta sam se do sad uhvatila u nedoumici koji žmigavac da palim :roll: ,desni bi ko trebala ali koja svrha kad oni iz trake u koju se uključujem ga ne vide :-) :? Nikakve mi logike nema da palim desni,kad ga ne vide oni iz trake u koju se uključujem nego samo oni u traci s kojima i nemam namjeru da se družim prilikom uključivanja :roll: da palim lijevi da bi ga oni vidjeli,helem još veća greška početi će me propuštati da se uključim gdje ne treba :oops:
Paliti il' ne paliti?
I koji da palim :?
Ovako to nekako izgleda ulica u kojoj vazda "zaPanem" u dilemu :D

Image
Suzdržite se molim lijepo kometara tipa:jah šta je reć žensko,jah ko ti dade vozačku,jah .....jah ...jah..... :skoljka:
da zivis u jednoj normalnoj drzavi palila bi ti njega uvijek, ja se pravio ovdje(ch) jednom pametan kad sam vozio i reko ne dam ja njega evo im ga na, kad eto drotova i nista bome ujede me, otad i na biciklu imam zmigavce :P hehe
ibizza

#55 Re: Koji žmigavac,mislim treba li mi uopšte žmigavac?!

Post by ibizza »

zelenashica wrote:Bezbroj puta sam se do sad uhvatila u nedoumici koji žmigavac da palim :roll: ,desni bi ko trebala ali koja svrha kad oni iz trake u koju se uključujem ga ne vide :-) :? Nikakve mi logike nema da palim desni,kad ga ne vide oni iz trake u koju se uključujem nego samo oni u traci s kojima i nemam namjeru da se družim prilikom uključivanja :roll: da palim lijevi da bi ga oni vidjeli,helem još veća greška početi će me propuštati da se uključim gdje ne treba :oops:
Paliti il' ne paliti?
I koji da palim :?
Ovako to nekako izgleda ulica u kojoj vazda "zaPanem" u dilemu :D

Image
Suzdržite se molim lijepo kometara tipa:jah šta je reć žensko,jah ko ti dade vozačku,jah .....jah ...jah..... :skoljka:
U ovom tvom slucaju,palis desni zmigacvac...Nema veze,dali oni vide tvoj zmigavac...I obavezna si da ga upalis...Ovaj tvoj primjer je vecinom kao na benzinskim pumpama...
Klodovik

#56 Re: Koji žmigavac,mislim treba li mi uopšte žmigavac?!

Post by Klodovik »

metar_drva wrote:moram priznati da sam često u dilemi koji žmigavac da koristim u sličnim situacijama, tačnije, samo u jednoj. to je kad se sa stupske petlje spuštam onim dijelom prema gradu, pored groblja. kad dođem na raskrsnicu u dilemi sam dal da koristim lijevi ili desni. iz mog pravca se ne može nigdje drugo osim desno, a ako dam densi žmigavac, onda oni sa ulice na koju se uključujem, ne vide da se uključujem u saobraćaj. raskrsnica je još i napravljena tako da je puno logičnije koristiti lijevi, jer izgleda kao prestrojavanje iz trake u traku. elem, u potpunosti razumijem dilemu, a odgovor nemam, koristim i jedan i drugi, kako kad :D
Ne znam, meni je logično da daš desni žmigavac. Ondje (koliko se sjećam) nema posebne trake iz koje se prebacuješ na glavnu džadu (u krajnju desnu traku). Stoga, skrećeš desno. Ljudima koji nailaze na taj dio ceste svakako je jasno da ne možeš lijevo.
Bekir_SA

#57 Re: Koji žmigavac,mislim treba li mi uopšte žmigavac?!

Post by Bekir_SA »

O čemu se raspravlja ovdje??? zašto postoje žmigavci???
Ja bi u ovoj situaciji pokazivao rukom gdje idem,.,. :x
zelenashica

#58 Re: Koji žmigavac,mislim treba li mi uopšte žmigavac?!

Post by zelenashica »

Meni tek sad nista nije jasno :?
BSn

#59 Re: Koji žmigavac,mislim treba li mi uopšte žmigavac?!

Post by BSn »

Na Stupskoj petlji bi bilo logicno dati lijevi zmigavac, jer ono je vise uliejvna traka, nego li raskrsnica. Naravno, s tim sto nisu napravili normalnu ulijevnu, ali ima plan, kad budu radili transferzalu, onda ce odradit i ulijevnu traku. Tamo ce nasi unuci moci, bez razmisljanja, da daju lijevi.
Isto na autoputu sto dajes lijevi dok uzima zalet na ulijevnoj da bi se ukljucio (mada nemas gdje drugo, ali moras dati do znanja da imas namjeru da se "ulijes" na autoput).
Wind

#60 Re: Koji žmigavac,mislim treba li mi uopšte žmigavac?!

Post by Wind »

Hajde de ne komplikuj beze....šta ima tu da ti bude nejasno??? Ne pravi se tošo!

Skrećes desno i daješ desni pokazivač pravca (a ne žmigavac). GOTOVO! To što je tebi čudno....ahhh, ima i čudnijih situacija pa se živi.

Čuj ovoga...
metar_drva wrote:moram priznati da sam često u dilemi koji žmigavac da koristim u sličnim situacijama, tačnije, samo u jednoj. to je kad se sa stupske petlje spuštam onim dijelom prema gradu, pored groblja. kad dođem na raskrsnicu u dilemi sam dal da koristim lijevi ili desni. iz mog pravca se ne može nigdje drugo osim desno, a ako dam densi žmigavac, onda oni sa ulice na koju se uključujem, ne vide da se uključujem u saobraćaj. raskrsnica je još i napravljena tako da je puno logičnije koristiti lijevi, jer izgleda kao prestrojavanje iz trake u traku. elem, u potpunosti razumijem dilemu, a odgovor nemam, koristim i jedan i drugi, kako kad :D
Kakvo bolan prestrojavanje a nisi se još uključio u tok saobraćaja glavne ulice....ooooo švico draga, kakvih ovdje vozača ima, nije ni čudo šta nam se sve dešava po cestama......
zelenashica

#61 Re: Koji žmigavac,mislim treba li mi uopšte žmigavac?!

Post by zelenashica »

Wind wrote:Hajde de ne komplikuj beze....šta ima tu da ti bude nejasno??? Ne pravi se tošo!
Hjade sad redom.....ok je rekoh dajem desni zmigavac za lika iza mene...ali ako nije bitno sto onaj u ciju se traku ukljucujem ne zna gdje idem koji ce mi vrag zmigavac naprijed :D

:lol: :lol: :lol: ajme morala sam :oops:

OK sad ozbiljno ec sam par puta rekla:dilema rijesena a vi idalje pojasnjavate ...ok je jesam plava ali nisam hidrogenom sprzila sve vijuge :D
Wind

#62 Re: Koji žmigavac,mislim treba li mi uopšte žmigavac?!

Post by Wind »

AAAHHHHHHHhhhhhhhh!!!!!!

....pa da ne bi na svakoj raskrsnici montirala i demontirala pokazivače pravca, eto zašto!!!

Zamisli ima i komplikovanijih saobraćajnih konstrukcija....treba tebe poslat u Tiranu, Istanbul ili Pariz da se malo doškoluješ... da vidiš tamo belaja...:D
liberty

#63 Re: Koji žmigavac,mislim treba li mi uopšte žmigavac?!

Post by liberty »

zelenashica wrote:
Wind wrote:Hajde de ne komplikuj beze....šta ima tu da ti bude nejasno??? Ne pravi se tošo!
Hjade sad redom.....ok je rekoh dajem desni zmigavac za lika iza mene...ali ako nije bitno sto onaj u ciju se traku ukljucujem ne zna gdje idem koji ce mi vrag zmigavac naprijed :D

:lol: :lol: :lol: ajme morala sam :oops:

OK sad ozbiljno ec sam par puta rekla:dilema rijesena a vi idalje pojasnjavate ...ok je jesam plava ali nisam hidrogenom sprzila sve vijuge :D

- hajd' ti opet nacrtaj i pojasni da je dilema rijesena
tekma

#64 Re: Koji žmigavac,mislim treba li mi uopšte žmigavac?!

Post by tekma »

A sto to mene briga gdje ce ovaj iza mene, ja moram desno skrenuti sa ili bez zmigavca,
a on neka ide gdje hoce, on je gazda svog auta. :lol:

Image
respo

#65 Re: Koji žmigavac,mislim treba li mi uopšte žmigavac?!

Post by respo »

zelenashica wrote:Ama nije puna linija ja u ovom čudu ne znam nacrtati isprekidanu :roll: :skoljka:
ako skreces desno dajes desni da onaj sa desne strane koji dolazi ne bi usporio da tebe propusti nego da normalno nastavi voznju dok ti gledas lijevo da upadnes kad je sigurno i kad ne ometas druge vozace
nema veze sto ovaj lijevo ne vidi taj desno zmigavac
znaci suma sumarum on pokazuje ovom sa lijeve strane da ne ides u njegovu traku

cuj ovih za ovog iza dajes zmigavac
kakvog boni iza
boli njega gdje ce ona
a po polozaju auta ovaj iza valjda moze zakljuciti je li ona skrece lijevo ili desno ako nije upalila zmigavce
uzmimerikardo

#66 Re: Koji žmigavac,mislim treba li mi uopšte žmigavac?!

Post by uzmimerikardo »

Nisu samo vozila ucesnici u saobracaju ,imash pjesake, bicikliste... koji iskacu nasumice sa svih strana i zato palish zmigavac da bi ti isti znali da ces da skrenes.
josh i shemu crtate :)))
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#67 Re: Koji žmigavac,mislim treba li mi uopšte žmigavac?!

Post by stetoskop »

uzmimerikardo wrote:Nisu samo vozila ucesnici u saobracaju ,imash pjesake, bicikliste... koji iskacu nasumice sa svih strana i zato palish zmigavac da bi ti isti znali da ces da skrenes.
josh i shemu crtate :)))
Upravo tako. Ukoliko ti je obavezan smjer, na primjer skrenuti desno, opet si dužan dati pokazivac pravca, jer ostale ucesnike u saobracaju trebaš obavjestiti u kojem pravcu ideš, oni ne vide šta pokazuje tvoj saobracajni znak. Jedino nije obavezno ukljucivati pokazivac, ako ulaziš u kružni tok.

Što se tice ukljucenja na Stupu, ako cemo "popravlima" obavezno je stati na znak stop i upaliti desni pokazivac.
metar_drva

#68 Re: Koji žmigavac,mislim treba li mi uopšte žmigavac?!

Post by metar_drva »

Skrećes desno i daješ desni pokazivač pravca (a ne žmigavac). GOTOVO! To što je tebi čudno....ahhh, ima i čudnijih situacija pa se živi.

Čuj ovoga...
Kakvo bolan prestrojavanje a nisi se još uključio u tok saobraćaja glavne ulice....ooooo švico draga, kakvih ovdje vozača ima, nije ni čudo šta nam se sve dešava po cestama......
kao što reče neko iznad tebe, koji žmigavac koristiš kad se uključuješ na autoput? a inače, ja gazim ljude po cesti, već godinama :-)
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#69 Re: Koji žmigavac,mislim treba li mi uopšte žmigavac?!

Post by Bobi »

Desni, close.... :skoljka:
Locked