'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
Vitez Koja

#51 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by Vitez Koja »

Sarajevski wrote:
Vitez Koja wrote:@iceman

Prosvjetli me, molim te :) To je sve sto imas reci. Svjestan sam toga. Samo, kazem, nije valjda, da je SBB bolja opcija po tebi.
Ponovi cu opet. U ovom trenutku, od SDP-a, trenutno nemamo sta bolje ponuditi.
i onda vjecni lider sjedne juce pregovarat o podjeli vlasti sa strankom koja je prije dva mjeseca odlikovala radovana karadzica? a znali su pljuvat dodika sto je u ratu bio poslanik skupstine koja je odlikovana nekakvim ordenom?
sva ta alasha na nasoj politickoj sceni je u pet deka... al to nije tema ove price...
Sta onda predlazes? S kim onda treba razgovarati!!! S kim!? Nadji neko bolje rjesenje :)
Jimmy_The_Saint

#52 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by Jimmy_The_Saint »

Trenutno me samo zanima hoće li odsad uz Dane davati i "dvoguzu", da dobijem barem nešto za tu lovu koju, još i sada kao davno prije, katkad za njih odvojim. ;-)
detroit-mercy

#53 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by detroit-mercy »

sve_za_pet wrote:zao mi je sto dani nisu uspjeli. kako je sl. bosna postala necitljiva i ozbiljnom citatelju neprihvatljiva, tako su dani bili jos jedini ozbiljni magazin vrijedan paznje. budimo realni... sve je to do nas. Nase trziste ne treba objektivne, nezavisne magazine visokih drustveno politickih kriterija. Nasem narodu treba ekspres, azra, sada vec i slobodna bosna takva kakva jeste... zalosno. sistem vrijednosti nam je otisao do djavola, a biti ce jos gore :x
Zaboravio si Skandal, vjerovatno najtiraznija novian u nas :mrgreen: .
Sarajevski

#54 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by Sarajevski »

Vitez Koja wrote:
Sarajevski wrote:
Vitez Koja wrote:@iceman

Prosvjetli me, molim te :) To je sve sto imas reci. Svjestan sam toga. Samo, kazem, nije valjda, da je SBB bolja opcija po tebi.
Ponovi cu opet. U ovom trenutku, od SDP-a, trenutno nemamo sta bolje ponuditi.
i onda vjecni lider sjedne juce pregovarat o podjeli vlasti sa strankom koja je prije dva mjeseca odlikovala radovana karadzica? a znali su pljuvat dodika sto je u ratu bio poslanik skupstine koja je odlikovana nekakvim ordenom?
sva ta alasha na nasoj politickoj sceni je u pet deka... al to nije tema ove price...
Sta onda predlazes? S kim onda treba razgovarati!!! S kim!? Nadji neko bolje rjesenje :)
a sa sds ne bi nikada, zbog svega sto u zadnjih 20 godina ta stranka znaci u ovoj zemlji. ne kontam bas previse, al mi se cini da je stvar u sujetama, a ne politickim procjenama. ne voli vise miću i sa njim ne bi nikako, pa onda moze bilo ko, pa tako i sds. ne znam, kazem ti, meni je sve to u pet deka. sto bi rek'o mile kekin, psujem za koga glasujem
Vitez Koja

#55 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by Vitez Koja »

@sarajevski

Ali, hajde, nadji mi neku alternativu u RS? Bilo koga!? Sve manje, u RS, je u TRI grama!!! Je li SDP kriv sto imamo ovaku zemlju!? Kao sto rekoh, nije ni SDP nesto vauuu, ali u ovom trenutku nemamo nista bolje. Ja ne gajim nikakve iluzije, niti pokusavam predstaviti iste kao nase spasioce, ali u njima vidim pocetak neceg malo novog i drugacijeg.
iceman2010

#56 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by iceman2010 »

Sarajevski wrote:
Vitez Koja wrote: Sta onda predlazes? S kim onda treba razgovarati!!! S kim!? Nadji neko bolje rjesenje :)
a sa sds ne bi nikada, zbog svega sto u zadnjih 20 godina ta stranka znaci u ovoj zemlji. ne kontam bas previse, al mi se cini da je stvar u sujetama, a ne politickim procjenama. ne voli vise miću i sa njim ne bi nikako, pa onda moze bilo ko, pa tako i sds. ne znam, kazem ti, meni je sve to u pet deka. sto bi rek'o mile kekin, psujem za koga glasujem
Pusti covjeka. Sve ono sto su radile SDA i SBiH proteklih godina, sada ce raditi SDP. Samo ce za SDP naci 2 miliona opravdanja, za iste stvari za koje su sa gnusanjem napadali ove dvije stranke. Slazem se sve je u 5 deka i malo razlike u ideologiji. Sve ostalo je isto. Samo kako se ono zove kada nekog optuzis za nesto, a kod drugog ti je ta ista stvar potpuno OK?
Vitez Koja

#57 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by Vitez Koja »

iceman2010 wrote:
Sarajevski wrote:
Vitez Koja wrote: Sta onda predlazes? S kim onda treba razgovarati!!! S kim!? Nadji neko bolje rjesenje :)
Pusti covjeka. Sve ono sto su radile SDA i SBiH proteklih godina, sada ce raditi SDP. Samo ce za SDP naci 2 miliona opravdanja, za iste stvari za koje su sa gnusanjem napadali ove dvije stranke. Slazem se sve je u 5 deka i malo razlike u ideologiji. Sve ostalo je isto. Samo kako se ono zove kada nekog optuzis za nesto, a kod drugog ti je ta ista stvar potpuno OK?
Ne mogu da shvatim da neko vidi ovdje da branim SDP ili bilo koga drugog. Samo mi recite, po vama, koje je rjesenje!? Ako, cemo ici tom logikom, u pet deka, onda, siguran sam u to, necemo nigdje ici. Iceman, pitao sam te, ranije, da li je po tebi rjesenje SBB?
Sarajevski

#58 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by Sarajevski »

naravno da nije, gluho bilo :)
on je iz istih razloga usao u politiku iz kojih su dani presli u ruke oslobođenja. ovdje otprilike samo progovara ocaj, jer ako nam je sdp alternativa, onda smo bogami dobro donji. nama hronicno, u svakom dijelu drustva, nedostaje sposobnih kadrova. u politici je to najizrazenije i sdp niej nimalo iznimka. jednostavno, tu ne vidim osobe koja je sposobna povesti ovu zemlju naprijed...
zimzelen

#59 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by zimzelen »

goibos wrote:
zimzelen wrote:
Erzsebet wrote:Zafalilo mu para za kockanja... Baš mi je drago da je smrad otišao, samo se bojim da ima neko bolje mjesto.
Imas li dokaze da se kockao? Zasto je smrad, pojasni iz tvog ugodnog Amsterdama?
raspitaj se malo za imovinsko stanje Pećanina, ima više kvadrata od Brankovića (uključujući i brankovićevo "begovsko naslijeđe")

Ma i Dani i Bosna su razočarali zadnjih godinu-dvije, i sad ih kupim al sve mi je teže odvajati te tri marke jer znam da ću unutra samo vidjeti naručene članke i liječenje ličnih frustracija urednika
Svi znaju da je Pecko dobio 85000 dolara ili eura, ne znam nagrade Olof Palme, zar ne? A ako je i toliko kockao, nije valjda sve od Safe. Skrt je taj, vidjet cemo koliko ce trpiti gubitke TV1. Predvidjam, ne dalje od Nove godine.
mileS

#60 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by mileS »

Imam pretplatu na dane (elektronsku). A evo danas im vise stranica ne radi
nevjerovatno odose mi 4 dolara :dance: a ni arhivu vise ne mogu da pogledam.
:-) :shock:
convict

#61 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by convict »

Hrvatska je, a i mi s njima, preživjela gašenje Ferala, pa ćemo preživjeti i gašenje Dana. Možda već ove godine...

7-8 godina sam redovno čitao Dane, gotovo svaki broj, a prestao sam prije nekih godinu-godinu i po kad se izgubio svaki trag njihovoj novinarskoj nezavisnosti. Nije mi smetalo toliko što su prešli na stranu SBiH, ali mi prosto vrijeđa inteligenciju kad neko tek tako okrene ploču i kune se u ono u šta je godinama pljuvao. To možda može proći Avazu, kojeg mnogo ljudi kupuje zbog oglasa, tendera, smrtovnica itd., ali ne i jednom sedmičniku kojeg kupuju ljudi željni kvalitetnog teksta. Vidjelo se da kola idu nizbrdo, čeka se samo epilog.
SOMA

#62 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by SOMA »

Banksy wrote: Ni mi nismo kakvi smo bili :D nije žigalo na promjenu vremena dok se slušala Lj. Pirolić :D
Naravno da postoje emocije, ali to je problem s kojim se suočavaju svi printani mediji na planeti.
Evo vijest, baš prošle sedmice, New York Times uskoro prestaje izlaziti u tiskanom izdanju!
Bojim se, Pećanin & co. nisu našli recept, Selimovići ga neće naći, pogotovo. Nije ga našao ni Feral, ni mnogi drugi, takva vremena. Moraš imati jake (kod nas političke) sponzore.
Dani su bili dobra novina, s dobrim imenima, Pećanin je dobar novinar (pusti ove druge forumske novinare što mlate o potkupljivosti i plaćenicima :D pokažite mi još jednog živog, pravog, pored Senada Avdića i Gojka Berića), ali nažalost uvijek je imao loše političke procjene. Na prošlim izborima tipovao je na Lagumdžiju i fulao, ovaj put na Silajdžića, pa opet fulao. Silajdžić ga je 2007. primio pod skute, Lagumdžija danas vjerovatno ne bi ... a dugovi se nakamarali.
Printani mediji u BiH - svi mediji u BiH, printani pogotovo, vezani su za političke opcije i lidere koji kontrolišu određene kompanije, svako svoje, a koje zakupljuju marketinški prostor u medijima. Padom SBiH Pećanin gubi njihove kompanije, a one SDP-ove ne može obezbijediti, a Hilminoj štampariji dužan do grla, prosta računica.

Ako se Dani i ugase, ako se ugasi i Bosna, što je također izgledno, ako Hilmo u neka doba prevrne pa podvuče crtu gdje je jasno da ne može vječno iz svojih drugih firmi namirivati stalne gubitke Oslobođenja, ako se sve to desi, a desiće se ... Onda nam ostaje Avaz i Avazova izdanja kao neka hardcore bošnjačka verzija hrvatske EPH-a.
E onda, tek ONDA će da me ozbiljno svladaju emocije ... :D
:thumbup:
Haris.ba

#63 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by Haris.ba »

Je l' se ugasio Global? Napisa mislim Senad Avdić da se gasi...
no_pasaran

#64 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by no_pasaran »

Bilo je evidentno da će doći do promjene. S obzirom da su njihovi glavni (Silajdžić) i sporedni (Bajić) aduti propali ko žeton oni su se pokušali okrenuti ka SDA. To se primjećuje u brojevima od izbora na ovamo. Očito SDA trenutno ne želi eksperimentisati ili nema kapaciteta za stavljanje Dana pod svoj protektorat. Tako da je ovo jedino preostalo rješenje.

A da ne pričamo o propadanju njihovih "spektakularnih" antiesdepeovskih predizbornih laganja ("Reket", koalicija Lagumdžija-Radončić,...). Mislim da su tu izgubili svakog čitatelja koji ih je smatrao povjerljivim i dobrim medijem.

Mislim da je ovo dobar dan za bh medije jer je Oslobođenje ipak oličenje dobrog printanog medija u BiH.

P.S. Zaista se nadam da će Dani od sada biti bolja, daleko bolja i daleko realnija novina. I nadam se da će nastaviti izdavati članke dkumentarnog tipa i isječke iz raznih politički interesantnih knjiga i istraživačkih radova. Oni su u proteklom periodu bili najvrjedniji dio ovih novina, i dobro opravdanje za one tri markice.
no_pasaran

#65 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by no_pasaran »

Haris.ba wrote:Je l' se ugasio Global? Napisa mislim Senad Avdić da se gasi...
Mislim da jeste. I, odmah da kažem, takvu eutanaziju podržavam :D
Vitez Koja

#66 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by Vitez Koja »

Sarajevski wrote:naravno da nije, gluho bilo :)
on je iz istih razloga usao u politiku iz kojih su dani presli u ruke oslobođenja. ovdje otprilike samo progovara ocaj, jer ako nam je sdp alternativa, onda smo bogami dobro donji. nama hronicno, u svakom dijelu drustva, nedostaje sposobnih kadrova. u politici je to najizrazenije i sdp niej nimalo iznimka. jednostavno, tu ne vidim osobe koja je sposobna povesti ovu zemlju naprijed...
Ne kazem da je SDP alternativa. Nemam tu iluziju. Ali, nazalost, nemamo bolje. Mislis, da nebi volio nesto drugo, bolje, postenije...
Slazem se s tobom, da u svakom segmentu drustva, nam nedostaje kvalitetnog kadra. Ali, ono sto me nervira, kod vecine i samim tim i kod mene, sto niko nista ne djeluje. Svi smo svjesni gdje su problemi, ali nema, s nase strane, nikakvig djelovanja. Samo pricamo i nista vise.Svi su krivi, samo mi nismo!!!Sada ce neko reci, kako da djelujemo i gdje? Pa, nema nikog? Nema neke organizacije i sl. Samo zaboravljamo, da svojim djelovanjem, mozemo uticati na druge ljude, da promjene svoje stavove i misljenje.Svako od nas treba na sebe gledati kao na jednu malu organizaciju, koja radeci za sebe, radi i za samo drustvo u cjelini.Dokle god, smo mi, ovako pasivni, necemo imati nista bolje. E, tu je problem!!! U nama samim.
iceman2010

#67 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by iceman2010 »

Vitez Koja wrote: Ne mogu da shvatim da neko vidi ovdje da branim SDP ili bilo koga drugog. Samo mi recite, po vama, koje je rjesenje!? Ako, cemo ici tom logikom, u pet deka, onda, siguran sam u to, necemo nigdje ici. Iceman, pitao sam te, ranije, da li je po tebi rjesenje SBB?
Ne. Ja trenutno ne vidim rjesenje. Ja sam izasao na ove izbore i neces vjerovati podjelio glasove onako bratski. Jednima dao glas na kantonalnom, jednima na federalnom, jednima za predsjednistvo, a skroz desetim za drzavni nivo. Onako, gledao ljude na listama i zaokruzio one za koje znam ili mislim da su ok. Nikada kao pred ove izbore nisam bio toliko neodlucan kome dati glas i bez ideje. Ni jedan glas nije otisao SBB-u.
Bitte_Halt_ja_ja

#68 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

dragg wrote:Žao mi je što Pećanin odlazi. Ako još uvijek postoji objektivnost u novinarstvu i ako je uopće moguća, mislim da se Pećanin, od svih relevantnih novinara/urednika najviše približio tom idealu. Normalno je da ljudi imaju preferencije i da ponekad griješe u procjenama, ali mislim da je on uvijek znao održati integritet i ravnotežu u Danima, nudeći razne perspektive. To se naravno, kad-tad negativno odrazi na financijsku sliku, pogotovo u zemlji svakojakog reketiranja. Nadam se da će Oslobođenje nastaviti s kvalitetom Dana, jer su to jedine sedmične novine u BiH koje se "daju" čitati.
slazem se sa tobom. Napokon pametniji odgovor nakon raznoraznih ublehasa i dusebriznika iz dalekih zemalja, na ovoj temi
Erzsebet

#69 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by Erzsebet »

iceman2010 wrote:
Erzsebet wrote: Ne može se politika SDP-a porediti ni sa jednom drugom politikom u BiH. Sve ove druge stranke su nas dovele do 20 godina bijede, straha, ubistava, nacionalizma, fašizma i šta sve ne, nije to SDP radio. Zbog toga i treba podržati SDP sada kada imaju priliku, svaki medij na svijetu ti je obojen politički i nećeš nijedan naći koji nije. Samo je razlika koga se podržava, ljevicu ili desnicu, kriminalce ili one koji to nisu, itd. Novinarstvo nije neutralnost, nego je upravo ukazivanje na to ko je i šta je bolje od ponuđenih opcija.
Nek si ti sve u isti kos strp'o. Imao je SDP svoju priliku, evo dobio je jos jednu. Ja ne djelim taj optimizam kada je SDP u pitanju. A taj tvoj dobri SDP ce u koaliciju sa tim sto su kao sve to sto si pobrojao gore radili. Vjerovatno radi ideala koje promovise :lol: . Ne znam samo kako cete vi SDP fanovi opravdati ulazak u koaliciju sa SDA, a da SDP i dalje ostane "neokaljan".
Ali odosmo daleko od teme.
Pa šta su trebali, čekati da osvoje 50% glasova, pa onda sami formirati vlast? Znaš dobro da se to neće desiti, a između ponuđenih opcija, SDA je predvođena Tihićem, najmanje loša. Tihić je očistio dosta desničara iz stranke, počeo neku sasvim drugu politiku od one iz vremena Alije, i to se lijepo vidi.

Nije ti politika bježanje od odgovornosti, nisam ja njima dao glas da bi oni ganjali principe, jer politika principa je glupost, to si mogao vidjeti na 100% ublehaškoj priči Stranke za BiH. Ja sam njima dao glas da bi uzeli vlast, a kako, ne zanima me, i ako popuste fašistima Dodiku i Čoviću, razočaraću se, mada je i to donekle razumljivo ako Dodik bude držao glavno riječ u Domu naroda. Naravno, ako se bude moralo sa njima, zbog Doma naroda, onda okej, ali sigurno na vlasti mogu učiniti više nego u opoziciji. Uostalom, pogledaj opštine u kojima su SDP-ovi načelnici, jedino im može parirati Ermin Hajder, sve ostalo je neuporedivo, jer ljudi rade čuda s mizernim novcem.

Oko te dvije godine koje spominješ... Da je tada na vlasti bio nesposobni Silajdžić, danas bismo imali HR HB umjesto 2-3 hrvatska kantona. Penzije su dovedene u red, tad nije bilo ni riječi o podjeli države, kao što je imamo sad, zahvaljujući bošnjačkim govnarima koji su prvi počeli tu priču, pa tek onda Mile Dodik. Uostalom, vidjećemo kad se uspostavi vlast, ja sam siguran da je ovo vrijeme kad SDP dugo neće otići s pozicije moći.
sa obzirom na...

#70 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by sa obzirom na... »

*urva nasla novog sponzora, sta je tu sad cudno? :roll: (nadam se da me ovo nece kostati bana, morao sam)

Dani su nekad prije 10 godina bili moja nadraza novina, umrli su za mene onog dana sa onom naslovnicom i onim tekstom od najboljeg Galijasevicevog ucenika, onog Hecimovica, ako ko ima taj clanak da podastre, kada su onog momka iz Mostara ni krivog ni duznog sa takvom zivotinjskom strascu optuzili da je nemalo glavni organizator onog bombaskog napada na voz u Madridu, to moze samo najgori ljuski talog i placenicki sljam !

PS: Sad cemo na stranicama citati hvalospjeve o nevidjenim poduzetnickim sposobnostima Hilme@comp. ocekujem uskoro naslovnicu, Bil Gates i Steve Jobs dolazi u Mims da upoznaju te velicine ne bi li sta njihovog znanja i umijeca ukrali i kopirali :lol:
komandant mark

#71 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by komandant mark »

Ivan Lovrenović novi urednik ...
StupskaBitanga

#72 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by StupskaBitanga »

ma sada kada prodajom par firmi steknu malo nove love biće tu svakoga
poznanik

#73 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by poznanik »

zimzelen wrote:Prelazak magazina 'Dani' u vlasnistvo Hilme Selimovica znaci gubitak kakvog-takvog nezavisnog glasila na otuznoj medijskoj sceni BiH. Tuzan sam danas.
Nikakav "prelazak" se nije desio, Hilmo i Mujo Selimović su već odavno u grupi najznačajnijih logističara Silajdžićeve stranke i svega ostalog iz njegovog okruženja.
Na sceni je samo promjena "vlasništva" Dana zbog jednostavnijeg načina finansiranja lista, dok uređivačka politika i usmjerenje ostaje nepromijenjeno, na isti način "nezavisno" :D
cioda

#74 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by cioda »

stochar wrote:
dragg wrote:Žao mi je što Pećanin odlazi. Ako još uvijek postoji objektivnost u novinarstvu i ako je uopće moguća, mislim da se Pećanin, od svih relevantnih novinara/urednika najviše približio tom idealu. Normalno je da ljudi imaju preferencije i da ponekad griješe u procjenama, ali mislim da je on uvijek znao održati integritet i ravnotežu u Danima, nudeći razne perspektive. To se naravno, kad-tad negativno odrazi na financijsku sliku, pogotovo u zemlji svakojakog reketiranja. Nadam se da će Oslobođenje nastaviti s kvalitetom Dana, jer su to jedine sedmične novine u BiH koje se "daju" čitati.
"Živite u stanu od 40 kvadrata, vozite Škodu. Otkud tolika skromnost?"
(pitanje Senada P. Harisu Silajdzicu)

:thumbup:
Vitez Koja

#75 Re: 'DANI' U RUKAMA HILME SELIMOVICA

Post by Vitez Koja »

iceman2010 wrote:
Vitez Koja wrote: Ne mogu da shvatim da neko vidi ovdje da branim SDP ili bilo koga drugog. Samo mi recite, po vama, koje je rjesenje!? Ako, cemo ici tom logikom, u pet deka, onda, siguran sam u to, necemo nigdje ici. Iceman, pitao sam te, ranije, da li je po tebi rjesenje SBB?
Ne. Ja trenutno ne vidim rjesenje. Ja sam izasao na ove izbore i neces vjerovati podjelio glasove onako bratski. Jednima dao glas na kantonalnom, jednima na federalnom, jednima za predsjednistvo, a skroz desetim za drzavni nivo. Onako, gledao ljude na listama i zaokruzio one za koje znam ili mislim da su ok. Nikada kao pred ove izbore nisam bio toliko neodlucan kome dati glas i bez ideje. Ni jedan glas nije otisao SBB-u.

Ja nisam glasao za SDP, ali opet se nadam necem boljem (valjda, nada umire posljednja :-D ). Treba vjerovati. Ne treba gubiti nadu.
Kako god, opet je bolji nacin, na koji si glasao, nego da si svoj glas dao SBB!!! Tek, sada, vidim vrijednost glasa koji se da na izborima.Vrijednost, jednog glasa je visoko porasla od kada se pojavio SBB.
Post Reply