SPC i izjave njenih velikasa

Post Reply
Hodidid

#51 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by Hodidid »

kamen spoticanja wrote:
MA DAJ... wrote:
“Da bi se u našem narodu više rađalo, mi smo ustanovili orden Majke Jugovića. Majke su pre mogle da otpreme i po devet sinova u carevu vojsku, da se bore za slobodu otadžbine i svoje vere pravoslavne. I danas ima takvih majki, mada vrlo retko“ (Vladika raško prizrenski Artemije, 1994).

“Albanci, Muslimani i Romi, sa višom stopom rađanja, odstupaju od racionalne, humane reprodukcije, što ugrožava prava drugih naroda. To je sveopšta zavera protiv srpskog naroda i žene tih naroda rađaju iz separatističkih, fundamentalističkih razloga i zato bi Srpkinje trebalo da rađaju iz patriotskih i moralnih razloga: treba mobilisati volju za rađanje”. (…) “Ponovo smo kao narod ugroženi, jer osjećamo da se od nas traži da se odreknemo sebe. Kao da nam je rečeno: Odreci se sebe - identiteta, istorije, kulture, a mi ćemo onda razmisliti da li da te primimo”. (Grigorije, vladika zahumsko-hercegovački, Pravoslavlje, 2005).
Problem je u boldiranom. Dakle sta je to racionalna, humana i nadavse prihvatljiva bioloska reprodukcija prema nacelima SPC kad su u pitanju ne srbi na ovim prostorima? Je li to u pitanju 0 djece, jedno dijete ili mozda dvoje?

Je li poenta u tome da je prihvatljivo imati djece koliko zelis ukoliko ce se vaspitati u svetosavskom duhu medjutim ako ce ta djeca i njihovi roditelji imati drugacije svjetonazore onda je najbolje da ih nema nikako. Prije svega roditelja a analogno tome ni njihovih bioloskih nasljednika. Ja bi volio kad bi neko ispred SPC bilo u Srbiji bilo na prostoru BiH to jasno i glasno rekao a ne da ljudi izvode zakljucke iz njihovih blagosiljanja Skorpiona i citiranih izvadaka.

Koliko ja vidim gore navedeni tekst je napisan 10 godina nakon zavrsetka rata u BiH a u njemu se provlace teze iz 1989 godine ako nisu formulirane i puno prije. Tekst je pun ksnefobije a onaj ko se sa istim slaze je ksenofob i ima ozbiljnih problema sa poimanjem ljudskih i civilnih sloboda/prava.
essex

#52 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by essex »

Hodidid wrote:
kamen spoticanja wrote:
MA DAJ... wrote:
“Da bi se u našem narodu više rađalo, mi smo ustanovili orden Majke Jugovića. Majke su pre mogle da otpreme i po devet sinova u carevu vojsku, da se bore za slobodu otadžbine i svoje vere pravoslavne. I danas ima takvih majki, mada vrlo retko“ (Vladika raško prizrenski Artemije, 1994).

“Albanci, Muslimani i Romi, sa višom stopom rađanja, odstupaju od racionalne, humane reprodukcije, što ugrožava prava drugih naroda. To je sveopšta zavera protiv srpskog naroda i žene tih naroda rađaju iz separatističkih, fundamentalističkih razloga i zato bi Srpkinje trebalo da rađaju iz patriotskih i moralnih razloga: treba mobilisati volju za rađanje”. (…) “Ponovo smo kao narod ugroženi, jer osjećamo da se od nas traži da se odreknemo sebe. Kao da nam je rečeno: Odreci se sebe - identiteta, istorije, kulture, a mi ćemo onda razmisliti da li da te primimo”. (Grigorije, vladika zahumsko-hercegovački, Pravoslavlje, 2005).
Problem je u boldiranom. Dakle sta je to racionalna, humana i nadavse prihvatljiva bioloska reprodukcija prema nacelima SPC kad su u pitanju ne srbi na ovim prostorima? Je li to u pitanju 0 djece, jedno dijete ili mozda dvoje?

Je li poenta u tome da je prihvatljivo imati djece koliko zelis ukoliko ce se vaspitati u svetosavskom duhu medjutim ako ce ta djeca i njihovi roditelji imati drugacije svjetonazore onda je najbolje da ih nema nikako. Prije svega roditelja a analogno tome ni njihovih bioloskih nasljednika. Ja bi volio kad bi neko ispred SPC bilo u Srbiji bilo na prostoru BiH to jasno i glasno rekao a ne da ljudi izvode zakljucke iz njihovih blagosiljanja Skorpiona i citiranih izvadaka.

Koliko ja vidim gore navedeni tekst je napisan 10 godina nakon zavrsetka rata u BiH a u njemu se provlace teze iz 1989 godine ako nisu formulirane i puno prije. Tekst je pun ksnefobije a onaj ko se sa istim slaze je ksenofob i ima ozbiljnih problema sa poimanjem ljudskih i civilnih sloboda/prava.
:thumbup:
mentalist

#53 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by mentalist »

bailaor wrote:
mentalist wrote:
bailaor wrote: Jesu li Kacavenda, patrijarh Pavle i vladika Grigorije bogatstvo BiH? :-) :-) :lol:
Dok god Srbin zivi u BiH, sigurno da jesu. E sad, mozes to tumaciti kako ti je volja.....
Da se covjek najezi naprosto kad se procita ovako nesto :sad:
Zbog cega to?? Jeli fobija ili.....
bailaor

#54 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by bailaor »

[/quote]Zbog cega to?? Jeli fobija ili.....[/quote]
Ma jok ba, ja to samo onako kazem...Kacavenda, vladika Grigorije i takvi slicni monstrumi su mi bas onako cool likovi.
Do mene je sorry...samo ti uzivaj u svom svijetu ;-) :run:
mentalist

#55 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by mentalist »

bailaor wrote:
Ma jok ba, ja to samo onako kazem...Kacavenda, vladika Grigorije i takvi slicni monstrumi su mi bas onako cool likovi.
Neznam zasto si sada izbacio Patrijarha Pavla sa spiska. Jesi mozda promijenio misljenje ili si u revoltu zaboravio???
essex

#56 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by essex »

bailaor wrote:
mojne ganje...ziku mu pocetka..."dok god srbin zivi...", medjutim zaboravio je da postoje srbi koji ove spodobe vide za ono za sta i jesu, djavoljeve sluge i nista vise...ovakvi samo mogu biti idoli pijanim velikosrpskim usijanim glavama koje se razbistre cim im neko uzvrati na njihovu vatru...pa se pitaju kako je to moguce, pa oni su nebeski narod, gdje je tu postovanje... :-)
JThomas

#57 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by JThomas »

realno govoreći, ove izjave su ludilo, i stravično je neko u 21. vijeku tako razmišlja. a one sve redom dolaze od najviših dostojanstvenika SPC i ponavljaju se tokom dužeg vremenskog perioda.

ne treba generalizirati i ne kažem da nema i izuzetaka i pozitivnih primjera...al' brate, marginalni su spram ovih mračnjaka.
mentalist

#58 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by mentalist »

essex wrote: mojne ganje...ziku mu pocetka..."dok god srbin zivi...", medjutim zaboravio je da postoje srbi koji ove spodobe vide za ono za sta i jesu, djavoljeve sluge i nista vise...ovakvi samo mogu biti idoli pijanim velikosrpskim usijanim glavama koje se razbistre cim im neko uzvrati na njihovu vatru...pa se pitaju kako je to moguce, pa oni su nebeski narod, gdje je tu postovanje... :-)
Pa sta je trebalo da napisem. Ali ostavimo to. Kada mi navedete JEDAN jedini primjer gdje pomenute osobe velicaju zlocin i zagovaraju, istog momenta napustam SPC. A posebno Patrijarha Pavla, kojeg sav svijet cijeni i postuje kao moralnu i duhovnu osobu
essex

#59 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by essex »

mentalist wrote:
essex wrote: mojne ganje...ziku mu pocetka..."dok god srbin zivi...", medjutim zaboravio je da postoje srbi koji ove spodobe vide za ono za sta i jesu, djavoljeve sluge i nista vise...ovakvi samo mogu biti idoli pijanim velikosrpskim usijanim glavama koje se razbistre cim im neko uzvrati na njihovu vatru...pa se pitaju kako je to moguce, pa oni su nebeski narod, gdje je tu postovanje... :-)
Pa sta je trebalo da napisem. Ali ostavimo to. Kada mi navedete JEDAN jedini primjer gdje pomenute osobe velicaju zlocin i zagovaraju, istog momenta napustam SPC. A posebno Patrijarha Pavla, kojeg sav svijet cijeni i postuje kao moralnu i duhovnu osobu
pronadji topik na ovom forumu o silovanju dobojke od strane kacevande prije nego je prekrstio u srpkinju...a bosnjakinja po rodjenju...
za pavla, je li to pocetak mita kao onaj o kosovu i srpskom junastvu?
1gorstak

#60 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by 1gorstak »

JThomas wrote:realno govoreći, ove izjave su ludilo, i stravično je neko u 21. vijeku tako razmišlja. a one sve redom dolaze od najviših dostojanstvenika SPC i ponavljaju se tokom dužeg vremenskog perioda.

ne treba generalizirati i ne kažem da nema i izuzetaka i pozitivnih primjera...al' brate, marginalni su spram ovih mračnjaka.
Ne smiju dizati glas jer velikosrpski faktor ne trpi opoziciju, pa ni u crkvi ... Djindjica ubise k'o zeca a da nisu u stanju smiriti nekog popa.
essex

#61 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by essex »

1gorstak wrote:
JThomas wrote:realno govoreći, ove izjave su ludilo, i stravično je neko u 21. vijeku tako razmišlja. a one sve redom dolaze od najviših dostojanstvenika SPC i ponavljaju se tokom dužeg vremenskog perioda.

Ne smiju dizati glas jer velikosrpski faktor ne trpi opoziciju, pa ni u crkvi ... Djindjica ubise k'o zeca a da nisu u stanju smiriti nekog popa.
i ti takvu mafijasku organizaciju nazivas bogastvom BiH? kuda najvise?
essex

#62 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by essex »

de si bre gorstak, sta bre bezis majka mu stara...
mentalist

#63 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by mentalist »

essex wrote:
mentalist wrote:
pronadji topik na ovom forumu o silovanju dobojke od strane kacevande prije nego je prekrstio u srpkinju...a bosnjakinja po rodjenju...
za pavla, je li to pocetak mita kao onaj o kosovu i srpskom junastvu?
Volio bih to procitati, pa ako moze pomoc. A ovo "za pavla", nema tu nikakvog mita. I Patrijarh Pavle nije bio junak ako se izuzme duhovna kultura.
luckypot

#64 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by luckypot »

mentalist wrote:
khm, khm,,zakasljah se...sto rece onaj italijanski sportski komentartor "ipak su to samo srbi"...
felipe kajetano

#65 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by felipe kajetano »

ima kod mene u komsiluku jedan lik za kojeg je neko probubo da je *ebo krmacu, i sad kad god se on pomene iz bilo kojeg razloga svi kazu "aha...jel to onaj sto je *ebo krmacu" :D ....tako je otprilike i sa ovim Kacavendinim silovanjem...on je samo kriminalac, ovo ostalo je cista izmisljotina i glupost.
essex

#66 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by essex »

felipe kajetano wrote:ima kod mene u komsiluku jedan lik za kojeg je neko probubo da je *ebo krmacu, i sad kad god se on pomene iz bilo kojeg razloga svi kazu "aha...jel to onaj sto je *ebo krmacu" :D ....tako je otprilike i sa ovim Kacavendinim silovanjem...on je samo kriminalac, ovo ostalo je cista izmisljotina i glupost.
k'o sto bora corba rece...
"takvi ste vi srbi
zato vas i svrbi"... :D
mentalist

#67 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by mentalist »

luckypot wrote:
mentalist wrote:
khm, khm,,zakasljah se...sto rece onaj italijanski sportski komentartor "ipak su to samo srbi"...
YAHH, sto bi rekli kod "vas", poznate rijeci.
AliceInChains

#68 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by AliceInChains »

1gorstak wrote:

:mrgreen: Pa kako su se onda, boga ti, usudili dignuti glas protiv Milosevica, koji je bas i uvazio ovakvu ulogu SPC-a? Nema tu saucesce. Isto tako ne zalim ni onoga, kome su prijetili smrti, ako ne ubije hinjski zarobljene zrtve po Istocnoj Bosni. Kontas?
luckypot

#69 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by luckypot »

koga zanima ima na webstranici helsinskog odbora srbije dokumentarac "uloga spc u ratovima u bivsoj jugoslaviji"...uglavnom sve lijepo dokumentovano, ukljucujuci kako pavle daje ovlastenje milosevicu da predstavlja sve srbe u dejtonu, a po povratku iz dejtona kompletan sinod vladika baca prokletstvo na milosevica jer je "izdao svetu srpsku stvar i bracu preko drine" :lol: :lol: :lol:

nema se o spc, nego samo ko onaj italijanski komentator "to je samo spc"
mentalist

#70 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by mentalist »

felipe kajetano wrote:ima kod mene u komsiluku jedan lik za kojeg je neko probubo da je *ebo krmacu, i sad kad god se on pomene iz bilo kojeg razloga svi kazu "aha...jel to onaj sto je *ebo krmacu" :D ....tako je otprilike i sa ovim Kacavendinim silovanjem...on je samo kriminalac, ovo ostalo je cista izmisljotina i glupost.
:dance:
luckypot

#71 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by luckypot »

nije nikakva izmisljotina, nego samo dio srpske historije i identiteta, kao sto je i srebrenica, i konclogori, i sve ostalo, u tom rangu je i spc...nista novo...
mig

#72 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 18:38, edited 1 time in total.
AliceInChains

#73 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by AliceInChains »

luckypot wrote:nije nikakva izmisljotina, nego samo dio srpske historije i identiteta, kao sto je i srebrenica, i konclogori, i sve ostalo, u tom rangu je i spc...nista novo...
jooj, jesi ti negativac. :mrgreen: Samo gledas na losu stranu Velikosrpstva :mrgreen: Sto nemozes jednom shvatiti, da SPC zeli sve dobro pravoslavcima? :mrgreen: Sto ne osjecas tu dobrotu? :mrgreen:
AliceInChains

#74 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by AliceInChains »

mig wrote:
luckypot wrote: khm, khm,,zakasljah se...sto rece onaj italijanski sportski komentartor "ipak su to samo srbi"...
Nisam pravoslavka, ali posto se ovde vredjaju Srbi... Zakasljao se i italijanski komentator nakon sto je dao tu izjavu.

"Srbijo, izvinjavam se, nisam rasista. Nisam spavao celu noć zbog komentara o Krasiću, čekao sam da svane da objasnim sve i zatražim izvinjenje“.

On je na sportskom delu sajta “Medijaseta” napisao javno izvinjenje zbog Krasića, navodeći da je pogrešio...."
Bas mu "cisto" izvinjenje. Kao da ga niko nije na to natjerao :lol:
felipe kajetano

#75 Re: SPC i izjave njenih velikasa

Post by felipe kajetano »

Najveca shega je kont da Srbi smatraju SPC kao nesto bitno u svom zivotu :D , kao instituciju ciji stavovi oblikuju svijest naroda :-D ...moram tacno sutra otici kod duhovnika da mi da instrukcije u vezi velikosrpske stvari, a usput da prozborimo koju o "Nacertanju" :D
Post Reply