Konkursi pro forma

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

hadžialagić

#51 Re: Konkursi pro forma

Post by hadžialagić »

KatarinaKosaca wrote:
Slažem se, o istom govorimo. O lobijima također. Ili štelama. Ali, ću ponoviti i insistirati da je to višedecenijski regionalni problem, što svakako nije opravdanje, ali je tako. Davno sam napisla da ću svoj glas na izborima dati onome ko obeća javne natječaje u javnim poduzećima. Nitko to nije učinio. Uvijek se sjetim posta jednog forumaša na temi o FDS da se lakše zaposliti u Nasa-i, nego tamo, Istinito. Međutim, ono u čemu se ja i ti ne slažemo je da je to novijeg datuma. To je na ovim prostorima od kako znam za sebe. Na drugi post imam repliku, isto, ali malo kasnije.
Moj jedini odgovor je da se minimum radničkih prava ostvaruje putem Zakona o radu. Sa istim nijedan, ili bar većina poslodavaca neće upoznati ljude koji prvi put traže posao. Nisam ja ni dioničar, niti vlasnik, niti suvlasnik firme da me brine to u čijim je ona rukama (državna ili privatna). Ja prodajem svoje usluge i vrijeme za platu po utvrđenim pravilima. Vi, ili bar većina je pristala na to da je regularno da se u privatnim firmama ne poštuje ni 20% tog zakona, dok se u javnim ustanovama u korist radnika pišu i dodatni interni propisi koji doprinose dodatnim beneficijama. Sindikati ne postoje ili su smiješni. Radnik podsjeća na Don Kihota u borbi sa vjetrenjačama. I onda sad mi ovdje pričamo o posljedicama, umjesto o uzrocima. Normalno da ovi radnici što uživaju u beneficijama ih brane, ali nisu svjesni da je to sve privid koji se samo održava i pitanje je vremena kada može da krahira. I treba sve da se dobro protrese iz temelja. Druge nema.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#52 Re: Konkursi pro forma

Post by KatarinaKosaca »

Redondo wrote: Prijavim se ja nedavno na konkurs za jednu poziciju u drzavnim organima, kazu mi dozvoljeno je na pismenom ispitu koristiti i materijal, zakone, pravilnike... Par dana prije ispita, odnosno cim su me obavijestili da sam pozvan, razletim se u potragu za svim mogucim zakonima, odlukama, pravilnicima, koji su objavljeni u Sluzbenom listu a koji se ticu protokola. Imam i neke ljude koji se tim bave, kontaktiram i njih... I sta se desi? Pravilnik u kojem se konkretno nalazi sve o Protokolarnim poslovima se ne moze naci u Sluzbenom listu!? Nije uopste objavljen ili su ga na vrijeme povukli. Eto cime se sve sluze. Dodjem ja na ispit, kad tamo samo jedno pitanje, bizaran detalj koji mozes znati samo ako si vec radio na tim poslovima ili si na vrijeme dobio "nepostojeci" pravilnik. Kasnije mi ljudi kazu "nemoj dzaba pokusavati tu vec neko radi". :)
Pošto ne znam, nisam se nikad prijavljivala za državnu službu (jesam jednom u tužilaštvo , dali su nam ispit, ali su tražili određenu nacionalnost koju su čitali iz imena :-) ), reci mi, kakav bi bio proces želbe i iznošenja dokaza o nepostojećem pravilniku ili tome što se ne može nigdje pročitati, nego znaš samo ako si tamo radio?
KatarinaKosaca

#53 Re: Konkursi pro forma

Post by KatarinaKosaca »

hadžialagić wrote:Moj jedini odgovor je da se minimum radničkih prava ostvaruje putem Zakona o radu. Sa istim nijedan, ili bar većina poslodavaca neće upoznati ljude koji prvi put traže posao. Nisam ja ni dioničar, niti vlasnik, niti suvlasnik firme da me brine to u čijim je ona rukama (državna ili privatna). Ja prodajem svoje usluge i vrijeme za platu po utvrđenim pravilima. Vi, ili bar većina je pristala na to da je regularno da se u privatnim firmama ne poštuje ni 20% tog zakona, dok se u javnim ustanovama u korist radnika pišu i dodatni interni propisi koji doprinose dodatnim beneficijama. Sindikati ne postoje ili su smiješni. Radnik podsjeća na Don Kihota u borbi sa vjetrenjačama. I onda sad mi ovdje pričamo o posljedicama, umjesto o uzrocima. Normalno da ovi radnici što uživaju u beneficijama ih brane, ali nisu svjesni da je to sve privid koji se samo održava i pitanje je vremena kada može da krahira. I treba sve da se dobro protrese iz temelja. Druge nema.
Pa i niej posao poslodavca da sa tim upoznaje uposlene, nego sindikata. To je socijalistička navika da radnici za svoja prava idu kod menažera. Za takve stvari je zadužen sindikat.
KatarinaKosaca

#54 Re: Konkursi pro forma

Post by KatarinaKosaca »

Redondo wrote:Pa i rekao sam da je bilo neke pravde i postenja da je bio koliko-toliko human sistem, sto znaci da ga ne idealizujem. Samo kazem u u poredjenju sa ovim danas bio je med i mlijeko.
Opet kako gledaš. Ja niti jedan posao nisam dobila preko štele, u tom "med i mlijeko" su poslovi bili štela. Govorim o kasnim osamdesetim od kako pamtim, za sedamdesete zaista ne znam. Eto, studente bar nešto anketiraju i pitaju, vjeruj mi da toga nije bilo. Niti da izabereš naj profesora niti da ga ocjenjuješ- Pamtim neke profesore koji su vrijeme provodili u CK i uopće nisu držali predavanja. Ali, nikako.
Redondo

#55 Re: Konkursi pro forma

Post by Redondo »

KatarinaKosaca wrote:
Redondo wrote: Prijavim se ja nedavno na konkurs za jednu poziciju u drzavnim organima, kazu mi dozvoljeno je na pismenom ispitu koristiti i materijal, zakone, pravilnike... Par dana prije ispita, odnosno cim su me obavijestili da sam pozvan, razletim se u potragu za svim mogucim zakonima, odlukama, pravilnicima, koji su objavljeni u Sluzbenom listu a koji se ticu protokola. Imam i neke ljude koji se tim bave, kontaktiram i njih... I sta se desi? Pravilnik u kojem se konkretno nalazi sve o Protokolarnim poslovima se ne moze naci u Sluzbenom listu!? Nije uopste objavljen ili su ga na vrijeme povukli. Eto cime se sve sluze. Dodjem ja na ispit, kad tamo samo jedno pitanje, bizaran detalj koji mozes znati samo ako si vec radio na tim poslovima ili si na vrijeme dobio "nepostojeci" pravilnik. Kasnije mi ljudi kazu "nemoj dzaba pokusavati tu vec neko radi". :)
Pošto ne znam, nisam se nikad prijavljivala za državnu službu (jesam jednom u tužilaštvo , dali su nam ispit, ali su tražili određenu nacionalnost koju su čitali iz imena :-) ), reci mi, kakav bi bio proces želbe i iznošenja dokaza o nepostojećem pravilniku ili tome što se ne može nigdje pročitati, nego znaš samo ako si tamo radio?
Ne znam, zato sam i postavio temu. Nisam ni pokusavao da se zalim jer sam mislio da bi epilog svakako bio u stilu "pojeo vuk magarca". Medjutim, nakon toga sam se opet prijavio nekoliko puta i svaki put je na tim pozicijama vec neko radio. Znaci, to je uvijek tako. S obzirom da mi se u medjuvremenu otvorila rezervna pozicija i vise ne moram da strahujem sta bi se moglo desiti ako pokrenem taj proces, eventualno ih i tuzim, odlucio sam da dublje "zaorem" a u tome bi mi pomogla iskustva drugih ljudi, kojih znam da nije malo. Zato sam se i odlucio na postavljanje ovakve teme. Ove vlasti, ako misle u EU, ce morati da osiguraju vladavinu prava i postivanje ljudskih prava, to su jednostavno kriteriji za clanstvo u EU. A ovakvim konkursima se krse osnovna ljudska prava, ma koliko se oni trudili da to sve lijepo pravno "pokriju".
hadžialagić

#56 Re: Konkursi pro forma

Post by hadžialagić »

Ne bih se složio. Ako uzmeš pripravnika, na poslu mu nisi neprijatelj nego šef, recimo saradnik a najprije bi trebao biti stariji kolega iz istog tima. Zakoni se pišu "pošteno" i utvrđuju pravila igre (obaveze i prava). Zna se kako se donose i kako se mijenjaju. To je spis koji reguliše osnove odnosa između poslodavca i radnika.

Sportskim žargonom. Kako bi učestvovao na nekom sportskom takmičenju ako ne znaš ni pravila igre? Zato se može reći da su mnoge utakmice već namještene.
KatarinaKosaca

#57 Re: Konkursi pro forma

Post by KatarinaKosaca »

hadžialagić wrote:Ne bih se složio. Ako uzmeš pripravnika, na poslu mu nisi neprijatelj nego šef, recimo saradnik a najprije bi trebao biti stariji kolega iz istog tima. Zakoni se pišu "pošteno" i utvrđuju pravila igre (obaveze i prava). Zna se kako se donose i kako se mijenjaju. To je spis koji reguliše osnove odnosa između poslodavca i radnika. .
Nemaš se šta slagati ili ne. Osnova ekonomije. Menadžeru je glavna dužnost da oplodi kapital i stvori profit. Marxova th da se profit stvara iz radne snage, nikada ekonomski nije oborena. Dakle, banalno rečeno eksploatacijom radne snage (ovo je jako ugrubo). Zato su i nastali sindikati , zato je zapadni kapitalizam i postao humaniji. Dakle, jedino i isključivo posao sindikata, nikako poslodavca.
hadžialagić

#58 Re: Konkursi pro forma

Post by hadžialagić »

Redondo wrote: Nisu nasi roditelji krivi, zivjeli su u jednom koliko-toliko humanom sistemu gdje je bilo neke pravde i postenja. Skromnost je bila vrlina (to je mozda jedna od vecih zabluda). Rat i tranzicija su stvari okrenuli naopacke, isplivali su dotadasnji marginalci, piljari poput Šaje i Mome Mandica, mulj se podigao na vrh potiskujuci ono cisto prema dnu. Uspostavili su novi sistem vrijednosti rodbinsko-mafijasko-stranacki u kojem je neznanje moć i ko se u to uklapa dobro mu je, ostali mogu da gledaju kuda sunce hoda.

Kada je o krimolovcima rijec, kod mene je na fakultetu svojevremeno sprovedena anketa medju studentima kojeg profesora smatraju za najlosijeg, najkorumpiranijeg... Studenti se velikom vecinom izjasnili za jednog kandidata, da bi taj isti profesor ubrzo zatim postao i prodekan. :D 8-)
Krivi su što su pustili drugima da razmišljaju i odlučuju za njih. Zato su se i ponašali tako pasivno, kao spavači. To je podanički mentalitet koji je jedan od naših najvećih problema. Većini nas je isto tako usađen taj gen. Radi, trpi, uči, ne laktaj se, sramota to, sramota ovo, biće bolje, itd... Probisvjeti, lopovi su uvijek kroz život morali da se ističu da bi uspjeli u tome što rade. Takvim se ne da ti ni u dvorište uđu, a ne kao što su kod nas pustili da postanu vlasnici kuće. Ta piramidalna šema opstaje na vrhu zahvaljujući samo bazi koja leži na mulju. Ako se malo zatrese, nestaće oni gdje im i jeste mjesto.
hadžialagić

#59 Re: Konkursi pro forma

Post by hadžialagić »

KatarinaKosaca wrote: Nemaš se šta slagati ili ne. Osnova ekonomije. Menadžeru je glavna dužnost da oplodi kapital i stvori profit. Marxova th da se profit stvara iz radne snage, nikada ekonomski nije oborena. Dakle, banalno rečeno eksploatacijom radne snage (ovo je jako ugrubo). Zato su i nastali sindikati , zato je zapadni kapitalizam i postao humaniji. Dakle, jedino i isključivo posao sindikata, nikako poslodavca.
Bez uvrede, čitaš li ti kako funkcionišu firme sa najvećim porastom kapitala u svijetu (google npr.)?
Redondo

#60 Re: Konkursi pro forma

Post by Redondo »

hadžialagić wrote:
Krivi su što su pustili drugima da razmišljaju i odlučuju za njih. Zato su se i ponašali tako pasivno, kao spavači. To je podanički mentalitet koji je jedan od naših najvećih problema. Većini nas je isto tako usađen taj gen. Radi, trpi, uči, ne laktaj se, sramota to, sramota ovo, biće bolje, itd... Probisvjeti, lopovi su uvijek kroz život morali da se ističu da bi uspjeli u tome što rade. Takvim se ne da ti ni u dvorište uđu, a ne kao što su kod nas pustili da postanu vlasnici kuće. Ta piramidalna šema opstaje na vrhu zahvaljujući samo bazi koja leži na mulju. Ako se malo zatrese, nestaće oni gdje im i jeste mjesto.
Ko da zatrese i kako da zatrese? Evo ti tipican primjer @bubica123 njoj je to sve normalno. :roll: Ona se uhljebila i sada spava. :D Ne mogu biti licemjer pa reci da bih ja bio drugaciji u takvoj situaciji. To je borba sa vjetrenjacama ako znamo kakva je svijest ovdasnjih ljudi. Kod nas prvo nema gradjana i tog gradjanskog bunta od kojeg sve pocinje, a seljak je ionako navikao da crnci i rinta za mizernu nadoknadu, njemu je najgore ali mu je "dobro samo da ne tuku". I zivotarenje se nastavlja.
KatarinaKosaca

#61 Re: Konkursi pro forma

Post by KatarinaKosaca »

hadžialagić wrote:Bez uvrede, čitaš li ti kako funkcionišu firme sa najvećim porastom kapitala u svijetu (google npr.)?

Ne vrijeđam se uopće, diskusija je ok , ali to su šarene laže. Što je napravljeno, napravljeno je (sa humane strane) uz potporu sindikata. Neće te poslodavac ni tješiti ni tetošiti, niti ostaviti na tvoju savjest. Postoje kazne, otkazi, prekovremeni sati itd. Ostalo su ublehe.
KatarinaKosaca

#62 Re: Konkursi pro forma

Post by KatarinaKosaca »

Redondo wrote:Ko da zatrese i kako da zatrese? Evo ti tipican primjer @bubica123 njoj je to sve normalno. :roll: Ona se uhljebila i sada spava. :D Ne mogu biti licemjer pa reci da bih ja bio drugaciji u takvoj situaciji. To je borba sa vjetrenjacama ako znamo kakva je svijest ovdasnjih ljudi. Kod nas prvo nema gradjana i tog gradjanskog bunta od kojeg sve pocinje, a seljak je ionako navikao da crnci i rinta za mizernu nadoknadu, njemu je najgore ali mu je "dobro samo da ne tuku". I zivotarenje se nastavlja.
Šta treba Bubica? Da diže revoluciju,a napisala je d aima loše iskustvo? Dakle, kao što sam napisala, država uz pomoć svojih medija i svoje zakonodavne vlasti to radi. Mi, nažalost nemamo niti u svijesti da tražiti posao preko štele spada u najmanju ruku, nemoralne akte. Kod nas je to postalo normala. zato što ne postoji edukacija. Ona sankcionalna i ona medijska.
Redondo

#63 Re: Konkursi pro forma

Post by Redondo »

KatarinaKosaca wrote:
Šta treba Bubica? Da diže revoluciju,a napisala je d aima loše iskustvo? Dakle, kao što sam napisala, država uz pomoć svojih medija i svoje zakonodavne vlasti to radi. Mi, nažalost nemamo niti u svijesti da tražiti posao preko štele spada u najmanju ruku, nemoralne akte. Kod nas je to postalo normala. zato što ne postoji edukacija. Ona sankcionalna i ona medijska.
Bubicu sam naveo kao primjer, jer joj je to normalno. Tako razmislja vecina, "to je normalno i sta ja tu mogu". Ona je jos i dobra jer se javila na ovu temu, cim se javila znaci da je ipak tangira iako joj je normalno. :D Ali vecina je pasivna i inertna i to je problem.
Zejnil

#64 Re: Konkursi pro forma

Post by Zejnil »

Zato ja ne želim da se prijavljujem u bilo koju državnu firmu jer nemam nikoga i naučio sam drugačije. Nije to priča, pusti ima ko će doći do toga nego ne želim niti mogu sam da dižem bunt zbog nečega što možda to i ne vrijedi. Iskreno, možda će zvučati ludo, ali ja ne bih radio u BH Telecom-u i zarađivao nečiji tuđi hljeb. Pretpostavljam da ima ljudi koji drnče i koji se lome, koji drže sve na sebi, a također i onih kojima je svejedno, svakako će dobiti platu jer su nečiji. Ja to ne bih mogao podnijeti, bio bih u stanju ubiti nekoga. I zbog čega? Zbog majmuna kojem je bitno samo kafu popiti na poslu i promahalati o sportu i ostalim nebitnim temama, a radne obaveze padnu na tebe koji nemaš nigdje nikoga nego si se našao tu (ima i takvih). Ne, ja definitivno nisam toliki debelokožac da to mogu izdržati. Sad će se hadžialagić javiti, ali nemoj meni upućivati komentare nego ljudima koji se bore za egzistenciju kroz zaposlenje u drzavne firme, ja sam svoju trenutno obezbijedio. Fuck the government
bubica123

#65 Re: Konkursi pro forma

Post by bubica123 »

Ko da zatrese i kako da zatrese? Evo ti tipican primjer @bubica123 njoj je to sve normalno. :roll: Ona se uhljebila i sada spava. :D Ne mogu biti licemjer pa reci da bih ja bio drugaciji u takvoj situaciji. To je borba sa vjetrenjacama ako znamo kakva je svijest ovdasnjih ljudi. Kod nas prvo nema gradjana i tog gradjanskog bunta od kojeg sve pocinje, a seljak je ionako navikao da crnci i rinta za mizernu nadoknadu, njemu je najgore ali mu je "dobro samo da ne tuku". I zivotarenje se nastavlja.[/quote]

Uhljebila :lol: :lol: :lol:
Ama ljudi, to sve jeste normalno! I bilo je normalno oduvijek i biće uvijek normalno, samo se manje vidi u zemljama koje imaju bolji standard i gdje je manja nezaposlenost. I to je tako bilo mnogo prije nego sam se ja uhljebila. Ne mogu da kažem da ja kad se primaknem bankomatu razmišljam o socijalno ugroženim kategorijama i sl, jer to nije istina. Naravno da bih voljela da je stanje mnogo bolje, ali mi ne pada na pamet da se borim za druge, dovoljno mi je što sam se izborila za sebe. Pokušala sam jednom da stanem ispred mase, za....la se i neću više sigurno. Niko se nije brinuo za sve koji su, kao i ja, teškom mukom stekli ono čime trenutno raspolažu, niti je iko mislio da bi nam se trebalo nešto servirati. Ako nemaš novce, jake veze i sl, počni od mizerije i polako mic po mic dok ne stigneš na cilj. Problem je što danas svi sve hoće odjednom, kao imam 30 godina i hoću da imam stan, auto, posao i da provodim odmore u inostranstvu, a država je kriva ako ja to nemam i ako živim sa starcima, jer se ona trebala pobrinuti za mene i omogućiti mi preduslove da zasnivam porodicu i sl. Nema toga! A dok je bilo to zlatno doba, predratno, kao nije se dešavalo ovo što se danas dešava. Naravno da jeste, ali se nije toliko vidjelo, postojao je srednji sloj stanovništva koji je davao ravnotežu i nije se smjelo o tome trubiti kao danas. Danas smije da se trubi, ali nema efekta! Nego, u se i u svoje kljuse! Najsigurnije je!
bubica123

#66 Re: Konkursi pro forma

Post by bubica123 »

I da, kad kažem normalno, pri tom ne mislim pravedno! Čisto je normalno kao što je normalno npr da se danas klinci ne igraju uživo, nego online. To nije u redu, nije zdravo, nije pošteno prema njima, ali je normalno. Isto tako je krajnje bezobrazno od strane roditelja da djeci kupuju mobitele (bar njima, za razliku od nas odraslih, mobitel nije nužno zlo) ali je normalno da vidiš na ulici klinca od 7 godina da telefonira.
Redondo

#67 Re: Konkursi pro forma

Post by Redondo »

bubica123 wrote:I da, kad kažem normalno, pri tom ne mislim pravedno! Čisto je normalno kao što je normalno npr da se danas klinci ne igraju uživo, nego online. To nije u redu, nije zdravo, nije pošteno prema njima, ali je normalno. Isto tako je krajnje bezobrazno od strane roditelja da djeci kupuju mobitele (bar njima, za razliku od nas odraslih, mobitel nije nužno zlo) ali je normalno da vidiš na ulici klinca od 7 godina da telefonira.
Ako je nesto rasprostranjena pojava ne znaci da je normalno. Ako je toliko uobicajeno ne znaci da treba da klapnemo usima i pomirimo se s tim. Nije normalno da dijete provodi sate i sate za kompjuterom. Mislim ipak da ti svom djetetu to ne dozvoljavas niti mu kupujes mobitele. Pitanje je gdje nas to sve skupa vodi?
bubica123

#68 Re: Konkursi pro forma

Post by bubica123 »

Svi se to pitamo :lol: :lol: :lol:
Ne, pokušala sam objasniti da kad vidiš tog klinca na ulici sigurno nećeš u sebi pomisliti da je klinac nenormalan!
Redondo

#69 Re: Konkursi pro forma

Post by Redondo »

bubica123 wrote:Svi se to pitamo :lol: :lol: :lol:
Ne, pokušala sam objasniti da kad vidiš tog klinca na ulici sigurno nećeš u sebi pomisliti da je klinac nenormalan!
Pomislicu da se neko šali sa njim. :) E tako se i sistem šali sa nama. Ako nista imamo pravo da ukazemo, bar na forumu, na te anomalije. Ne mislim da ti trebas imati grizu savjesti kad pridjes bankovnom automatu. Ni slucajno. Samo pogresno je reci to je tako uvijek bilo i bice, tako je svuda u svijetu, kad sam se ja napatila neka se pate i drugi. To mi je nesto najgore a kod nas vecina tako razmislja. :roll:
hadžialagić

#70 Re: Konkursi pro forma

Post by hadžialagić »

Zejnil wrote:Zato ja ne želim da se prijavljujem u bilo koju državnu firmu jer nemam nikoga i naučio sam drugačije. Nije to priča, pusti ima ko će doći do toga nego ne želim niti mogu sam da dižem bunt zbog nečega što možda to i ne vrijedi. Iskreno, možda će zvučati ludo, ali ja ne bih radio u BH Telecom-u i zarađivao nečiji tuđi hljeb. Pretpostavljam da ima ljudi koji drnče i koji se lome, koji drže sve na sebi, a također i onih kojima je svejedno, svakako će dobiti platu jer su nečiji. Ja to ne bih mogao podnijeti, bio bih u stanju ubiti nekoga. I zbog čega? Zbog majmuna kojem je bitno samo kafu popiti na poslu i promahalati o sportu i ostalim nebitnim temama, a radne obaveze padnu na tebe koji nemaš nigdje nikoga nego si se našao tu (ima i takvih). Ne, ja definitivno nisam toliki debelokožac da to mogu izdržati. Sad će se hadžialagić javiti, ali nemoj meni upućivati komentare nego ljudima koji se bore za egzistenciju kroz zaposlenje u drzavne firme, ja sam svoju trenutno obezbijedio. Fuck the government
Da ponovim još jednom. Komentari nisu posvećeni tebi, niti ikome drugom lično, nego svima nama.

Upoznah različite ljude koji su zbog odnosa pojedinih profesora na određenim fakultetima (Saobraćaj, Ekonomija, Medicina, itd) imali čak i zdravstvene probleme. Sada ti isti isfrustrirani ljudi napokon došli na berzu rada, kada tamo još veće frustracije. I nisu to više samo njihove lične frustracije, nego postanu i teret njihove porodice. Da su se možda suprostavili na prvom mjestu spoznali bi ili da to nije za njih, da je sreća negdje drugo, ili bi nešto promjenili. Ovako ostaje sve po starom. Isti ljudi maltretiraju nove generacije, drugi na berzi rada čekaju da se nad njima tako isfrustriranim opet iživljavaju. Klasična uloga žrtve i zlostavljača. Čovjek bez osigurane materijalne egzistencije u državi sa ovako nefunkcionalnim sudstvom unaprijed je osuđen na dalju ulogu žrtve. Taj se začarani niz mora prekinuti, ili ćemo morati i sami da postajemo zlostavljači.
hadžialagić

#71 Re: Konkursi pro forma

Post by hadžialagić »

KatarinaKosaca wrote: Ne vrijeđam se uopće, diskusija je ok , ali to su šarene laže. Što je napravljeno, napravljeno je (sa humane strane) uz potporu sindikata. Neće te poslodavac ni tješiti ni tetošiti, niti ostaviti na tvoju savjest. Postoje kazne, otkazi, prekovremeni sati itd. Ostalo su ublehe.
Ideš u krajnost do te mjere braneći uspostavljeni sistem, kao da je to stanje Bogom dato, a ne interesima pojedinih skupina.

Nisu svi poslodavci isti, kao ni radnici.

Kreativnost, motivacija, lojalnost, poštovanje, uvažavanje mnogo su jači i bolji pokretači od prinude.

Još i donekle mogu shvatiti one koji ulažu svoj novac, pa strepeći nad njim cijede svoje zaposlenike, ali nikako ne mogu plaćenike koji to rade a da su i sami od danas do sutra.

Ovdje se jednostavno ne može ništa ni pokrenuti, pošto uopšte ni ne postoje slobodni i profesionalni mediji, niti organizacije sposobne da afirmišu pozitivne ideje. Sve je prešlo u ruke bezobzirnih pljačkaša i lobista.

Da bih vidio uopšte neke ozbiljne dijaloge o kretanjima u društvu (bio sposoban ili ne da to pratim), o svim problemima sa kojim se ono susreće moram gledati Lica Nacije na HTV.
hadžialagić

#72 Re: Konkursi pro forma

Post by hadžialagić »

bubica123 wrote: Uhljebila :lol: :lol: :lol:
Ama ljudi, to sve jeste normalno! I bilo je normalno oduvijek i biće uvijek normalno, samo se manje vidi u zemljama koje imaju bolji standard i gdje je manja nezaposlenost. I to je tako bilo mnogo prije nego sam se ja uhljebila. Ne mogu da kažem da ja kad se primaknem bankomatu razmišljam o socijalno ugroženim kategorijama i sl, jer to nije istina. Naravno da bih voljela da je stanje mnogo bolje, ali mi ne pada na pamet da se borim za druge, dovoljno mi je što sam se izborila za sebe. Pokušala sam jednom da stanem ispred mase, za....la se i neću više sigurno. Niko se nije brinuo za sve koji su, kao i ja, teškom mukom stekli ono čime trenutno raspolažu, niti je iko mislio da bi nam se trebalo nešto servirati. Ako nemaš novce, jake veze i sl, počni od mizerije i polako mic po mic dok ne stigneš na cilj. Problem je što danas svi sve hoće odjednom, kao imam 30 godina i hoću da imam stan, auto, posao i da provodim odmore u inostranstvu, a država je kriva ako ja to nemam i ako živim sa starcima, jer se ona trebala pobrinuti za mene i omogućiti mi preduslove da zasnivam porodicu i sl. Nema toga! A dok je bilo to zlatno doba, predratno, kao nije se dešavalo ovo što se danas dešava. Naravno da jeste, ali se nije toliko vidjelo, postojao je srednji sloj stanovništva koji je davao ravnotežu i nije se smjelo o tome trubiti kao danas. Danas smije da se trubi, ali nema efekta! Nego, u se i u svoje kljuse! Najsigurnije je!
Sve je "normalno" gledano iz neke perspektive, jer da nije ne bi se ni dešavalo?

Image

Ne bih se složio da se nije niko brinuo. Mnogi su i glavama platili za mnogo toga, da bi mi bili danas svoji na svome.

Mi smo od danas do sutra. Bili su oni prekjuče i juče. Biće i prekosutra. I čini se stalno to zaboravljamo.

Ja kada prilazim bankomatu počinjem razmišljati da ovi što rove po kontejnerima sa nekim palicama, ne počnu da koriste te palice da rove po mojim džepovima. To je problem. Ili će se kao u JAR ograditi fino par dijelova Sarajeva u kom će živiti i raditi probrani?

Stan, auto, posao, odmori nisu privilegije, nego potreba. Granice ljudskih potreba se pomiču stalno. Sada se te granice dotiču putovanja u svemir, zamrzavanje tijela, itd (za one koji razmišljaju materijalistički). Koja to ozbiljna, zrela osoba može izjaviti da to želi bez da radi? Daj ne benavite.

Mic po mic (polako) je najskuplja cijena - vaš život, a to jedino što bespovratno trošite i što zapravo vrijedi. Tu nema popravnog.

Država je širok pojam. Državu čine ljudi. Ako vam ljudi ne odgovaraju, onda mijenjajte državu ili se borite da mijenjate ljude koji utiču na vaš život. Postoji i mogućnost da se pomirite, ali onda ste donji.
bubica123

#73 Re: Konkursi pro forma

Post by bubica123 »

E pa ako ti se ne sviđa mic po mic, a ti onda udari po kriminalu pa il pukovnik il pokojnik :lol: :lol: :lol:

Što rekao poznati mislilac Grunf "bolje živjeti 10 godina k'o bogataš nego 7 dana k'o sirotinja" :lol: :lol: :lol: (čini mi se da je tako nešto bilo)
Redondo

#74 Re: Konkursi pro forma

Post by Redondo »

Pa upravo to drzava i radi od ljudi, tjera ih da se, u nedostatku posla, bave kriminalom. Ne mozes ni to ako nemas koga iz vlasti da te zastiti. Ako ukrades zvaku ides u zatvor a ako imas ledja mozes i da ubijas bices na slobodi.
bubica123

#75 Re: Konkursi pro forma

Post by bubica123 »

Redondo wrote:Pa upravo to drzava i radi od ljudi, tjera ih da se, u nedostatku posla, bave kriminalom. Ne mozes ni to ako nemas koga iz vlasti da te zastiti. Ako ukrades zvaku ides u zatvor a ako imas ledja mozes i da ubijas bices na slobodi.
Ne moraš da kradeš, ima širok spektar zanimanja. Npr možeš da diluješ drogu, da švercuješ, da budeš samostalni plaćeni ubica, da dižeš kredite i zavaljuješ žirante.... :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply