Moral i ljudska sebicnost
- JThomas
#51 Re: Moral i ljudska sebicnost
ne, nikad u životu. nisam ja materijalist. ne znam kako si to zaključio.
ja kažem, da je vjera stvarno "prava stvar" - morala bi se vidjeti primjetna razlika U PROSJEKU, generalno, globalno, između onih koji se zovu vjernicima i onih koji se ne zovu tako. moralna, ljudska i svaka druga. ja u svijetu oko sebe takvu razliku ne vidim, ni kod pojedinaca u svom životu, ni kod društava na velikoj skali.
moguće je da griješim, da sam pristran ili nešto, ali ja je ne vidim. i to je jedan, naglašavam, jedan od razloga zašto ja nisam vjernik.
ja kažem, da je vjera stvarno "prava stvar" - morala bi se vidjeti primjetna razlika U PROSJEKU, generalno, globalno, između onih koji se zovu vjernicima i onih koji se ne zovu tako. moralna, ljudska i svaka druga. ja u svijetu oko sebe takvu razliku ne vidim, ni kod pojedinaca u svom životu, ni kod društava na velikoj skali.
moguće je da griješim, da sam pristran ili nešto, ali ja je ne vidim. i to je jedan, naglašavam, jedan od razloga zašto ja nisam vjernik.
- Barrett
#52 Re: Moral i ljudska sebicnost
Kako ne vidiš razliku. Proguglaj malo pa ćeš vidjeti koliki su procenti ljudi koji ne vjeruju u nadrealna bića u relevantnim naučnim institucijama kao što su akademije nauka britanije, amerike, francuske itd. Nema se tu šta puno polemisati, zna se na čijoj strani je mozak danas.JThomas wrote:ne, nikad u životu. nisam ja materijalist. ne znam kako si to zaključio.
- JThomas
#53 Re: Moral i ljudska sebicnost
ovdje primarno govorimo o moralnim i ljudskim kvalitetima.
što se tiče nauke i obrazovanja, jebiga, tu ih šijemo
-
nista novo
#54 Re: Moral i ljudska sebicnost
Covjek je samo covjek. bio vjerenik, nevjernik, crnac, bijelac...znaci, nismo sveci, samo ljudi, sa svim manama i vrlinama, vjecna borba izmedju zla i dobra, razumni i nerazumni...stvoreni smo nesavrseni, moralni i nemoralni, sebicni i nesebicni, i zivimo onakav zivot kakav si smo si umislili, u najvecoj mjeri, jadna nesrecna bica, koja samo misle da znaju zasto su na ovome svijetu...
- Warhead
#55 Re: Moral i ljudska sebicnost
Nisam eksplicitno mislio da si ti licno materijalist vec mi se ucinilo da vrednujes efekte prema materijalnim stvarima (posteno govoreci koje i nisu nebitne).JThomas wrote:ne, nikad u životu. nisam ja materijalist. ne znam kako si to zaključio.
Sto si tice tvoje percepcije moras imatu u vidu da je to samo tvoja percepcija ogranicena na tvoj krug prijatelja i tvoje vidjenje svijeta, ocekivanja i slicno. Opet to je ograniceno vremenom i drustvom u kojem zivimo. Da si u nekom drugom vremenu ili mjestu mozda bi imao drugaciju percepciju.
- Warhead
#56 Re: Moral i ljudska sebicnost
Ovo si potpuno u pravu. Kao rece jedan islamski ucenjak (zaboravio sam mu ime), ovo je vrijeme gdje imamo vjernike bez pameti i pametne bez vjere.JThomas wrote:ovdje primarno govorimo o moralnim i ljudskim kvalitetima.
Dosta problema bi se moglo rijesiti obrazovanjem i nije bas da ne postoji veza izmedju obrazovanja i ljudskih, pa i moralnih, kvaliteta. Da vjernici malo vise investiraju u obrazovanje mislim da bi se stanje u takvim, uslovno receno vjernickim sredinama, radikalno popravilo.
- arte.fakt
#57 Re: Moral i ljudska sebicnost
samo si zaboravio na jednu stvar da koncept tih univerziteta potice od vijernika muslimana , i zaboravio si gdje je najstariji univerzitet na svijetu ... sto se nauke ticeJThomas wrote:ovdje primarno govorimo o moralnim i ljudskim kvalitetima.
http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_Golden_Age
ovo gore ti je dokaz sta nastaje kad se ljudi drze islama kao nacina zivota . krah je nasao kad smo se poceli udaljavati od vjere i obrazovanja , i poceli prihvatati zapadnjacki sistem ...
-
nista novo
#58 Re: Moral i ljudska sebicnost
arte.fakt wrote:samo si zaboravio na jednu stvar da koncept tih univerziteta potice od vijernika muslimana , i zaboravio si gdje je najstariji univerzitet na svijetu ... sto se nauke ticeJThomas wrote:ovdje primarno govorimo o moralnim i ljudskim kvalitetima.
http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_Golden_Age
ovo gore ti je dokaz sta nastaje kad se ljudi drze islama kao nacina zivota . krah je nasao kad smo se poceli udaljavati od vjere i obrazovanja , i poceli prihvatati zapadnjacki sistem ...
- 2407
#59 Re: Moral i ljudska sebicnost
Warhead wrote:Ovo si potpuno u pravu. Kao rece jedan islamski ucenjak (zaboravio sam mu ime), ovo je vrijeme gdje imamo vjernike bez pameti i pametne bez vjere.JThomas wrote:ovdje primarno govorimo o moralnim i ljudskim kvalitetima.
Dosta problema bi se moglo rijesiti obrazovanjem i nije bas da ne postoji veza izmedju obrazovanja i ljudskih, pa i moralnih, kvaliteta. Da vjernici malo vise investiraju u obrazovanje mislim da bi se stanje u takvim, uslovno receno vjernickim sredinama, radikalno popravilo.
Rijeci slijepog arapskog filozofa i pjesnika Al Maarri-a izrecene prije otprilike 1000 godina. Sam Maarri nije prihvatao niti jednu religiju i bio je veoma kritican prema istim.
- Warhead
#60 Re: Moral i ljudska sebicnost
@2407
Hvala na ispravci i dopuni.
Hvala na ispravci i dopuni.
-
Mrs.Zurbrigen
#61 Re: Moral i ljudska sebicnost
ali ja ipak ne kontam, sta sad to sve ima veze sa vjerom? ako ja recimo pomognem komsinici nositi torbe ili ako nekom dam para da si kupi nesto za jelo? ili sta ja znam sta sve spada u kategoriju pomoc... ali to nema veze sa vjerom, barem za mene... i koja je razlika? mislim, zar nije vazno kako se na tu pomoc gleda od strane onoga ko je dobiva. dakle ako je ta osoba sretna, zadovoljna - who cares sta je onoga ko pomaze navelo na to da pomogne?
znam da je ovo sad jako pragmaticno, ali ne znam kako drugacije razmisljati o toj temi...
znam da je ovo sad jako pragmaticno, ali ne znam kako drugacije razmisljati o toj temi...
- pustopoljina
#62 Re: Moral i ljudska sebicnost
danas sam saznala da sam dala pare kockaru. imao je toliko tuznu pricu, da sam pomislila i ako laze...mora da nije dobar cim tako laze...
onda sam ga srela jos jednom i imao je istu pricu (sto je nemoguce)...ali nisam to zamjerila,posto kontam...nije mi ni duzan reci pravi razlog. kad das- halalis.
medjutim, danas saznam da ima porodicu, odraslu djecu, ogromnu penziju i vlastiti stan...i da godinama prosi po gradu sa istom pricom.
ne bi mi bilo zao da je prostituku platio s tim parama,da je sebi kupio sminkerske cipele...ali kocka...nikako mi iz glave ne izlazi...
i nekad se desi da dam javno, nekad anonimno, nekad ne dam...zavisi koliko mogu, kako procijenim...i ne znam da li dajem zbog nagrade na onom svijetu ili na ovom.
licno, mislim da dajem jer se uzasavam ljudske bijede i patnje i pomisli da danas-sutra ja mogu biti na njihovom mjestu...
onda sam ga srela jos jednom i imao je istu pricu (sto je nemoguce)...ali nisam to zamjerila,posto kontam...nije mi ni duzan reci pravi razlog. kad das- halalis.
medjutim, danas saznam da ima porodicu, odraslu djecu, ogromnu penziju i vlastiti stan...i da godinama prosi po gradu sa istom pricom.
ne bi mi bilo zao da je prostituku platio s tim parama,da je sebi kupio sminkerske cipele...ali kocka...nikako mi iz glave ne izlazi...
i nekad se desi da dam javno, nekad anonimno, nekad ne dam...zavisi koliko mogu, kako procijenim...i ne znam da li dajem zbog nagrade na onom svijetu ili na ovom.
licno, mislim da dajem jer se uzasavam ljudske bijede i patnje i pomisli da danas-sutra ja mogu biti na njihovom mjestu...
- Warhead
#63 Re: Moral i ljudska sebicnost
Ako nije motivisano vjerskim razlogom nema nikakve veze sa vjerom. U sustini, tacno. Onaj ko dobiva ne pita za motive pa ga i ne interesuje. Bitno je da dobije sto je ok. Rasprava je bila oko neke druge stvari, vrati se stranicu-dvije ranije pa uhvati nit ako te interesuje. Mislim da smo to zavrsili.Mrs.Zurbrigen wrote:ali ja ipak ne kontam, sta sad to sve ima veze sa vjerom? ako ja recimo pomognem komsinici nositi torbe ili ako nekom dam para da si kupi nesto za jelo? ili sta ja znam sta sve spada u kategoriju pomoc... ali to nema veze sa vjerom, barem za mene... i koja je razlika? mislim, zar nije vazno kako se na tu pomoc gleda od strane onoga ko je dobiva. dakle ako je ta osoba sretna, zadovoljna - who cares sta je onoga ko pomaze navelo na to da pomogne?
- ljubav_aha
#64 Re: Moral i ljudska sebicnost
black wrote:to je redovna pojava![]()
a odgovor neces nikad ni docekati
Warhead wrote:@ljubav_aha
Recimo da imamo drustvo od 10 clanova, sa istim primanjima i istim statusom.
Covjek u tom drustvu moze imati motiv da daje mjesecno 50 KM u dobrotvorne svrhe (pod pretpostavkom da svaki motiv ima istu tezinu). Spisak motiva i njihovih kombinacija glasi:
1. Nema motiva i ne daje nista jer zeli sto vise za sebe (osoba moze biti i vjernik i ateista i daje 0%)
2. Da ostvari licnu satisfakciju (osoba moze biti i vjernik i ateista)
3. Da ostvari korist od drustva (osoba moze biti i vjernik i ateista)
4. Da ostvari nagradu na onom svijetu (osoba moze biti samo vjernik, u suprotnom nema motiva i ne daje nista)
5. Kombinacija motiva 2 i 3 (osoba moze biti i vjernik i ateista)
6. Kombinacija motiva 2 i 4 (osoba ako nije vijernik ima manji motiv i daje samo 50%)
7. Kombinacija motiva 3 i 4 (osoba ako nije vijernik ima manji motiv i daje samo 50%)
8. kombinacija motiva 2, 3 i 4 (osoba moze biti i vjernik i ateista)
Zamislimo sada da si ti 11 osoba (ugrozena kategorija koja nema nista) i da od njihovih davanja zavisi koliko ces novca dobiti kao pomoc, a zatim da slucajno odaberemo jedan od navedenih 8 motiva (s tim da svaki motiv ima jednaku sansu da bude izabran), sta bi zelio/zeljela: Da ti primanja zavise od drustva u kojem ce biti vise ateista ili vise vjernika?
black,pomozi bratu svome
- ljubav_aha
#65 Re: Moral i ljudska sebicnost
Warhead wrote:WTFljubav_aha wrote: u sustini i vjernici su prije svega ljudska bica,znaci imaju iste motive kao i nejvernici,ali dodatni motiv je nagrada od Boga i vjera u Boga,ali prema warhead logici,ako bi preko noci postali ateisti,njhova pomoc bi se promjenila,sto je prilicno blisko naucnoj fantastici![]()
![]()
![]()
Ljubav_aha, ovo sto si napisala je vrlo podlo izvrtanje onog sto sam ja rekao. Gdje sam ja rekao SVI vjernici? To bitno mijenja sustinu. Molim te da u buduce ulozis malo vise strpljenja i da PROCITAS PAZLJIVO sta se pise na forumu. Onda bi manje kolutala okicama i ne bi ovako izvrtala ono sto je neko rekao.
Uostalom jos nisi odgovorila na pitanje koje sam ti uputio, niti si se ocitovala po istom, a to pokazuje da samo doletis na ovu temu kao helikopter, dignes buku i prasinu, zakolutas ocima i onda odleprsas. Svaka cast na konstruktivnosti, samo je malo dosadno raspravljati sa takvim sugovornicima
a gdje sam napisala SVI
da li su u tvom pitanju ukljuceni vjernici koji su potali ateistiWarhead wrote:@ljubav_aha
Recimo da imamo drustvo od 10 clanova, sa istim primanjima i istim statusom.
Covjek u tom drustvu moze imati motiv da daje mjesecno 50 KM u dobrotvorne svrhe (pod pretpostavkom da svaki motiv ima istu tezinu). Spisak motiva i njihovih kombinacija glasi:
1. Nema motiva i ne daje nista jer zeli sto vise za sebe (osoba moze biti i vjernik i ateista i daje 0%)
2. Da ostvari licnu satisfakciju (osoba moze biti i vjernik i ateista)
3. Da ostvari korist od drustva (osoba moze biti i vjernik i ateista)
4. Da ostvari nagradu na onom svijetu (osoba moze biti samo vjernik, u suprotnom nema motiva i ne daje nista)
5. Kombinacija motiva 2 i 3 (osoba moze biti i vjernik i ateista)
6. Kombinacija motiva 2 i 4 (osoba ako nije vijernik ima manji motiv i daje samo 50%)
7. Kombinacija motiva 3 i 4 (osoba ako nije vijernik ima manji motiv i daje samo 50%)
8. kombinacija motiva 2, 3 i 4 (osoba moze biti i vjernik i ateista)
Zamislimo sada da si ti 11 osoba (ugrozena kategorija koja nema nista) i da od njihovih davanja zavisi koliko ces novca dobiti kao pomoc, a zatim da slucajno odaberemo jedan od navedenih 8 motiva (s tim da svaki motiv ima jednaku sansu da bude izabran), sta bi zelio/zeljela: Da ti primanja zavise od drustva u kojem ce biti vise ateista ili vise vjernika?
pitanje je besmisleno
- ljubav_aha
#66 Re: Moral i ljudska sebicnost
aha ,takodjer > klixtravar wrote:Just klixWarhead wrote:... doletis na ovu temu kao helikopter, dignes buku i prasinu, zakolutas ocima i onda odleprsas. ...
- Warhead
#67 Re: Moral i ljudska sebicnost
A gdje si napisala na koga se to odnosi? Na koje vjernike i u kojem slucaju? Ovako kako si ti to napisala ispada da sam rekao da se to odnosi na sve vjernike i uvijek.a gdje sam napisala SVI ali jeste smijesno ako tvrdis,da osobe koje su nekad bili vjernici,a sad atesiti,sto god,da ce prestati davati pomoc,sto je prosto nelogicno
Stvarno nema potrebe ponovo sve objasnjavati jer se iz ranijih postova koje sam razmijenio sa NIN-om i par drugih forumasa sve lijepo vidi. Ako mozes procitaj i vidi sta je bila poenta, ako ne onda nikom nista.
- NIN
#68 Re: Moral i ljudska sebicnost
Da pokusamo malo rezimirati dosadasnji tok debate i izvuci par preliminarnih zakljucaka koje bih sazeo na sljedeci nacin:
• humanizam kod covjeka je univerzalan, bez obzira na njegovo ideolosko ubjedjenje;
• razloge za uniformnost humanizma mozemo potraziti u ljudskoj bioloskoj predispoziciji ka pomaganju drugima iz njegove posredne i neposredne okoline;
• shodno tome, zakljucit cemo da je saradnja kljuc uspjeha ne samo u nasoj vrsti nego u svim vrstama na planeti (saradnja medju jedinkama u ovom smislu nije bila prepoznata do prije 60-tak godina sto je do tada za posljedicu imalo pogresna tumacenja evolucije unutar vrsta odakle se, npr, izrodio i socijalni darvinizam koji je vodio u rasnu netrpeljiost i konsekventno u nacizam);
• tumacenja teznji ka pomaganju se mogu izvesti na nekoliko nacina ali onaj kljucni za ovu raspravu je taj da covjek pomazuci druge prvenstveno zeli dobro za sebe, sto se projicira u karakteristiku koju nazivamo sebicnost (postoje matematicki modeli koji nedvosmisleno pokazuju da je ovo zaista tacno);
• ako na umu imamo ovu karakteristiku i uporedimo dva covjeka sa razlicitim ideoloskim stajalistima i motivima, tj. uzmemo za primjer vjernika i nevjernika, dobit cemo da su vjernici za nijansu sebicniji sto konsekventno vodi ka zakljucku da je nevjernik za nijansu iskreniji u svom naumu;
• bez obzira na naum i motiv pojedinca, ako projiciramo ovu pretpostavku na drustvo u cjelini onda mozemo doci do zakljucka da drustvo, neovisno o ideoloskim ubjedjenjima svojih pojedinaca, ima tendenciju ka prosperitetu i povecanju ukupnog iznosa slobodnih dobara;
• dakle, svrha medjusobnog pomaganja jeste dobrobit cijele zajednice, drustva i vrste generalno.

• humanizam kod covjeka je univerzalan, bez obzira na njegovo ideolosko ubjedjenje;
• razloge za uniformnost humanizma mozemo potraziti u ljudskoj bioloskoj predispoziciji ka pomaganju drugima iz njegove posredne i neposredne okoline;
• shodno tome, zakljucit cemo da je saradnja kljuc uspjeha ne samo u nasoj vrsti nego u svim vrstama na planeti (saradnja medju jedinkama u ovom smislu nije bila prepoznata do prije 60-tak godina sto je do tada za posljedicu imalo pogresna tumacenja evolucije unutar vrsta odakle se, npr, izrodio i socijalni darvinizam koji je vodio u rasnu netrpeljiost i konsekventno u nacizam);
• tumacenja teznji ka pomaganju se mogu izvesti na nekoliko nacina ali onaj kljucni za ovu raspravu je taj da covjek pomazuci druge prvenstveno zeli dobro za sebe, sto se projicira u karakteristiku koju nazivamo sebicnost (postoje matematicki modeli koji nedvosmisleno pokazuju da je ovo zaista tacno);
• ako na umu imamo ovu karakteristiku i uporedimo dva covjeka sa razlicitim ideoloskim stajalistima i motivima, tj. uzmemo za primjer vjernika i nevjernika, dobit cemo da su vjernici za nijansu sebicniji sto konsekventno vodi ka zakljucku da je nevjernik za nijansu iskreniji u svom naumu;
• bez obzira na naum i motiv pojedinca, ako projiciramo ovu pretpostavku na drustvo u cjelini onda mozemo doci do zakljucka da drustvo, neovisno o ideoloskim ubjedjenjima svojih pojedinaca, ima tendenciju ka prosperitetu i povecanju ukupnog iznosa slobodnih dobara;
• dakle, svrha medjusobnog pomaganja jeste dobrobit cijele zajednice, drustva i vrste generalno.
- ljubav_aha
#69 Re: Moral i ljudska sebicnost
nema potrebe pisati detlaje,jer je ziasta besmisleno uopste pisati da ce nekadasnji vjernik manje pomagati,to je totlano glupo,a NIN odlicno razumijem i par drugih forumasha,ali ti si sa ovakvom izjavom kao bazom dijaloga "zabrljao" uspjeh" vlasitete konverzacijeWarhead wrote:A gdje si napisala na koga se to odnosi? Na koje vjernike i u kojem slucaju? Ovako kako si ti to napisala ispada da sam rekao da se to odnosi na sve vjernike i uvijek.a gdje sam napisala SVI ali jeste smijesno ako tvrdis,da osobe koje su nekad bili vjernici,a sad atesiti,sto god,da ce prestati davati pomoc,sto je prosto nelogicno
Stvarno nema potrebe ponovo sve objasnjavati jer se iz ranijih postova koje sam razmijenio sa NIN-om i par drugih forumasa sve lijepo vidi. Ako mozes procitaj i vidi sta je bila poenta, ako ne onda nikom nista.
- Warhead
#70 Re: Moral i ljudska sebicnost
Znas sta je meni glupo i sta ne razumijem? To da doguras do 10.000 postova a da nisi naucila da iza tacke i zareza ide razmak, a da ne spominjem ostalo. Ja u jednoj recenici odavno ne uocih vise gresaka. Sa takvim nivoom pismenosti onda nije ni cudo da jedino ti ne mozes skontati to sto se treba skontati. Ja bih ti savjetovao da za pocetka procitas koju lektiru, pa da onda svratis do foruma. Manje ces kolutati ocima i ispadati smijesna.ljubav_aha wrote:nema potrebe pisati detlaje,jer je ziasta besmisleno uopste pisati da ce nekadasnji vjernik manje pomagati,to je totlano glupo,a NIN odlicno razumijem i par drugih forumasha,ali ti si sa ovakvom izjavom kao bazom dijaloga "zabrljao" uspjeh" vlasitete konverzacijeWarhead wrote:A gdje si napisala na koga se to odnosi? Na koje vjernike i u kojem slucaju? Ovako kako si ti to napisala ispada da sam rekao da se to odnosi na sve vjernike i uvijek.a gdje sam napisala SVI ali jeste smijesno ako tvrdis,da osobe koje su nekad bili vjernici,a sad atesiti,sto god,da ce prestati davati pomoc,sto je prosto nelogicno
Last edited by Warhead on 22/10/2010 18:18, edited 2 times in total.
- pustopoljina
#72 Re: Moral i ljudska sebicnost
ono kad ja pomognem definitivno ima veze sa sebicnoscu...kontam (u krajnoj liniji) i meni ce neko nekad ako do tog dodje
a sebi govorim " ne d'o Bog da do toga dodje".
- ljubav_aha
#73 Re: Moral i ljudska sebicnost
tema nije gramatikaWarhead wrote:Znas sta je meni glupo i sta ne razumijem? To da doguras do 10.000 postova a da nisi naucila da iza tacke i zareza ide razmak, a da ne spominjem ostalo. Ja u jednoj recenici odavno ne uocih vise gresaka. Sa takvim nivoom pismenosti onda nije ni cudo da jedino ti ne mozes skontati to sto se treba skontati. Ja bih ti savjetovao da za pocetka procitas koju lektiru, pa da onda svratis do foruma. Manje ces kolutati ocima i ispadati smijesna.
- ljubav_aha
#74 Re: Moral i ljudska sebicnost
Static-X wrote:![]()
- ljubav_aha
#75 Re: Moral i ljudska sebicnost
sanabe wrote: Uostalom "danas" kada je morala sve manje, a ljudske sebicnosti sve vishe, zar je bitan razlog zbog kojeg je neko nekom pomogao? Nikad, ali nikad nisam razmishljala ZASHTO neko pomaze ljudima u nevolji. Znam samo da cijenim takve ljude i da nastojim da budem jedna od takvih ljudi.